2023-07-03 50 瀏覽
元朗出名多美食,見好多人推介阿叔泰麵,為食妹又同男朋友出動覓食店鋪雖然不太,但有東南亞風情嘅特色小店阿叔船麵 豬肉 配粉絲 $70枱面有個小貼紙提示食船麵tips,自行添加魚露、白糖、白醋、辣椒粉,按自己口味調配👍🏻 粉絲掛湯能力高,啖啖都吸滿湯,又同時保留爽口口感,十分推薦😋😋湯底濃郁但無油膩感,飲多幾啖湯都唔怕配料有豬肉片、豬肉丸、通菜和炸豬皮特別的是炸豬皮煙煙韌韌,口感十足冬陰功湯麵 配蛋麵 $73湯底椰香味濃,微辣不太酸,開胃海鮮配料都幾多,有青口、大蝦、魷魚、豆卜飛天通菜 $62幾款食物呢個炒通菜比較重口味和辣,惹味十足泰式奶茶 $28見到顏色就泰有feel 🧡 甜度固定,有迎合香港人不會太甜凍蜂蜜菊花露 $24清新,花香味特出,適合夏天消暑解渴
店鋪雖然不太,但有東南亞風情嘅特色小店

阿叔船麵 豬肉 配粉絲 $70
湯底濃郁但無油膩感,飲多幾啖湯都唔怕
配料有豬肉片、豬肉丸、通菜和炸豬皮
特別的是炸豬皮煙煙韌韌,口感十足

冬陰功湯麵 配蛋麵 $73
湯底椰香味濃,微辣不太酸,開胃
海鮮配料都幾多,有青口、大蝦、魷魚、豆卜

飛天通菜 $62
幾款食物呢個炒通菜比較重口味和辣,惹味十足

泰式奶茶 $28
見到顏色就泰有feel 🧡 甜度固定,有迎合香港人不會太甜

凍蜂蜜菊花露 $24
清新,花香味特出,適合夏天消暑解渴
2023-06-19
2023-06-18 59 瀏覽
📍阿叔泰麵(元朗)餐廳位置較格攝,等左接近半個鐘,味道不似預期,令人失望🥲🔸牛肉船麵$66 船麵性價比高👍🏻牛腩軟硬度適中,份量多,配炸豬皮同牛丸,但湯底較淡味🙌🏻🔸蛋炒咖喱蟹肉飯 $68 餐牌寫住2隻辣椒,原先期待係香濃咖喱汁配飯,點知咖喱味太淡,食落係無咩味嘅蟹肉飯,失望😕🔸榴槤炸彈 $48 榴槤味香濃creamy,外皮脆&新鮮炸起,最值得推薦嘅小食👍🏻🔸火辣阿嫂青木瓜沙律 $48青木瓜絲上面有櫻花蝦,但兩樣野係唔match嘅,辣味濃但得死辣味,整體係鹹+辣,完。🥲整體而言,唔推薦特登入黎食,期望佢各樣食物嘅濃淡調較得更好🥹味道:🌟🌟🌟性價比:🔸🔸🔸
📍阿叔泰麵(元朗)

餐廳位置較格攝,等左接近半個鐘,味道不似預期,令人失望🥲

🔸牛肉船麵$66

🔸蛋炒咖喱蟹肉飯 $68

🔸榴槤炸彈 $48

🔸火辣阿嫂青木瓜沙律 $48

味道:🌟🌟🌟
性價比:🔸🔸🔸

2023-06-15 660 瀏覽
元朗阿叔泰麵 阿叔已經開左好多年,經過疫情洗禮,仍然 屹立不倒牆壁圖畫和天花裝飾別具心才正宗泰國船麵不是很多地方有, 而且味道令人回味每次來我最喜歡吃船麵和炸蝦餅今次船麵我選了金邊粉,有4粒豬肉丸,豬肉片多片,搭配芽菜,通菜和花生碎, 口感豐富靈魂炸豬皮非常重要!記得加埋四種調味魚露,白糖,白醋,辣椒粉,我最喜歡喝湯底(香料)味道好獨特。朋友喜歡香葉肉碎蛋飯香葉肉碎辣得刺激食欲,太陽蛋的蛋汁撈飯更是一絕!餐廳炒肉碎比較多汁,不是乾柴柴感覺所以送飯好惹味!我們還選了炸榴槤波波甜品第1次點有些期待.真的脆皮流心,要好小心吃非常燙口,沒有中伏外皮酥脆,軟糯柔軟,和榴槤很匹配!驚喜之作香甜軟糯!而且榴槤味道不算很重,放心吃完不口臭。飲品選了菠蘿香矛特飲和泰式奶茶簡單一餐但很滿意!80分
牆壁圖畫和天花裝飾別具心才
正宗泰國船麵不是很多地方有, 而且味道令人回味

每次來我最喜歡吃船麵和炸蝦餅

朋友喜歡香葉肉碎蛋飯
香葉肉碎蛋飯
香葉肉碎辣得刺激食欲,太陽蛋的蛋汁撈飯更是一絕!
香葉肉碎蛋飯
餐廳炒肉碎比較多汁,不是乾柴柴感覺所以送飯好惹味!
我們還選了炸榴槤波波甜品
第1次點有些期待.
炸榴槤波波
真的脆皮流心,要好小心吃非常燙口,沒有中伏

外皮酥脆,軟糯柔軟,和榴槤很匹配!驚喜之作香甜軟糯!
而且榴槤味道不算很重,放心吃完不口臭。
飲品選了菠蘿香矛特飲和泰式奶茶
簡單一餐但很滿意!
80分
金邊粉
菠蘿香矛特飲
2023-06-14
金邊粉
菠蘿香矛特飲
2023-06-07 63 瀏覽
阿叔船麵-豬 ($70) 配料有豬肉片、魚蛋同埋 船麵既靈魂炸豬皮,配埋味道非常濃郁既泰色船麵的湯底,好好味!跟埋佢個tips 加埋四種調味魚露,白糖,白醋,辣椒粉。味道即刻再昇華香葉肉碎蛋飯($68 ) 呢個飯係我嘅最愛有燶邊太陽蛋,豬肉碎都炒得好香辣。如果係炒飯底就完美。聖巴東酸辣鳳爪($58) Standard 啖啖肉既白雲鳳爪泰式奶茶($28)食泰國嘢要配泰式奶茶先有泰式風味佢既泰式奶茶係少甜,迎合返香港人既健康風格蝶豆花芒椰奶香,($30)蝶豆花本身係冇咩味嘅食用花,賠返個芒椰奶細,黃色漸變紫色,視角上,打卡一流 味道:7/10環境:8/10服務:7/10價錢:$254/2推薦:7/10
阿叔船麵-豬 ($70)
配料有豬肉片、魚蛋同埋 船麵既靈魂炸豬皮,
配埋味道非常濃郁既泰色船麵的湯底,好好味!
跟埋佢個tips
加埋四種調味魚露,白糖,白醋,辣椒粉。
味道即刻再昇華

香葉肉碎蛋飯($68 )
呢個飯係我嘅最愛
有燶邊太陽蛋,豬肉碎都炒得好香辣。
如果係炒飯底就完美。

聖巴東酸辣鳳爪($58)
Standard 啖啖肉既白雲鳳爪

泰式奶茶($28)
食泰國嘢要配泰式奶茶先有泰式風味
佢既泰式奶茶係少甜,迎合返香港人既健康風格

蝶豆花芒椰奶香,($30)
蝶豆花本身係冇咩味嘅食用花,
賠返個芒椰奶細,黃色漸變紫色,
視角上,打卡一流

味道:7/10
環境:8/10
服務:7/10
價錢:$254/2
推薦:7/10
2023-06-06 37 瀏覽
話說好耐之前都周不時會過嚟食❤️,但因為有一次過嚟嘅時候佢冇開之後我就少咗過嚟lu.....今日咁岩喺附近睇完戲就揸車過嚟睇吓有冇開,見到有開即刻拍低架車入去霸定個靚位先😋😋無論湯底既味道,以至牛肉、魚蛋依然好出色,唔怪得之我對佢念念不忘🐽🐽
2023-05-28
  • 牛肉船麵
2023-05-27 60 瀏覽
#chowweisik鹹#chowweisik元朗位置都相對比較格攝,喺假日嚟到都要等一陣~整體來講,味道比較失望,如果特登入嚟嘅話咁就唔推薦🥹 一🐾牛肉船麵|$66牛腩份量都幾多船麵湯底略嫌比較淡味🥲可以話係份量取勝一🐾蛋炒咖喱蟹肉飯|$68見到有兩隻辣椒對佢嘅辣度都有啲期望點知一啲都唔辣嘅😂咖喱味道比較淡🥲有啲蟹肉絲~一🐾榴槤炸彈|$48榴槤味道濃郁 夠creamy而且外層煙靭亦都唔會過分厚值得推薦的!一🐾 火辣阿嫂青木瓜沙律|$52夾雜左辣同鹹香嘅味道辣到都幾強勁,配合我嘅期望!但係相對依個價錢來講就真係比較貴一 🚏 阿叔泰麵 (西菁街) (元朗)元朗西菁街20號益輝大廈地下3號舖
#chowweisik鹹
#chowweisik元朗

位置都相對比較格攝,喺假日嚟到都要等一陣~
整體來講,味道比較失望,如果特登入嚟嘅話咁就唔推薦🥹

🐾牛肉船麵|$66

而且外層煙靭亦都唔會過分厚
值得推薦的!

🐾 火辣阿嫂青木瓜沙律|$52
夾雜左辣同鹹香嘅味道
辣到都幾強勁,配合我嘅期望!
但係相對依個價錢來講
就真係比較貴

🚏

阿叔泰麵 (西菁街) (元朗)
元朗西菁街20號益輝大廈地下3號舖
2023-05-22 79 瀏覽
#chuchu食在元朗📍 阿叔泰麵約咗朋友係元朗食,元朗地膽帶我黎!聽就聽過好多次,不過就冇食過!佈置好泰國,兩邊牆壁畫左好多泰國嘅畫💡離輕鐵站有啲距離,不過係開元朗搵食都知西菁街多野食!—————————————————————❣️ 牛肉船麵 $66用新鮮牛骨熬成湯,檯面有指示加魚露、白糖、白醋、胡椒粉調味,仲寫到明「四大調味,缺一不可」真係令個湯底更上一層樓!有牛腩,牛丸同炸豬皮,仲有芽菜,通菜和花生碎!炸豬皮好脆,油香滿滿,放入湯浸,炸豬皮更滋味!揀左金邊粉,好索湯,不錯!.❣️ 布吉蛋餅 $68好特別!出面都未見過!有大大隻黃咖喱雞脾,雞脾肉柔嫩,用筷子就能輕易脫骨,咖喱味好濃,加埋煎得啱啱好嘅太陽蛋同超香牛油味嘅薄餅,正!其實開頭無從入手,完全唔知點食😂不過最後用🐷嘅方法食!.❣️肉碎生菜包 $68肉都炒得幾香,不過如果生菜多幾塊會開心啲.❣️ 蝶豆花芒椰奶香 $30好靚!賣相好好!椰汁奶味,有粒粒芒果,不過幾甜.❣️ 凍泰式綠奶茶 +$10有啲似抹茶,茶味好濃,甜度fix死左不過都好ok,唔會太甜.💬整體嚟講都幾抵食,不過船麵比較好食—————————————————————不專業評
#chuchu食在元朗
📍 阿叔泰麵
💡離輕鐵站有啲距離,不過係開元朗搵食都知西菁街多野食!
❣️ 牛肉船麵 $66

❣️ 布吉蛋餅 $68

❣️肉碎生菜包 $68
肉都炒得幾香,不過如果生菜多幾塊會開心啲

❣️ 蝶豆花芒椰奶香 $30
好靚!賣相好好!椰汁奶味,有粒粒芒果,不過幾甜

❣️ 凍泰式綠奶茶 +$10
有啲似抹茶,茶味好濃,甜度fix死左不過都好ok,唔會太甜

💬整體嚟講都幾抵食,不過船麵比較好食
不專業評分
👅好味指數: 8/10
💰性價比: 8/10
👍🏻推薦: 8/10
—————————————————————
🏡地址: 阿叔泰麵 (西菁街) (元朗)
元朗西菁街20號益輝大廈地下3號舖
👉🏻大圍都有分店!
🕑營業時間: 11:30- 22:00
#chuchu食泰國嘢 #chuchu飲品
———————————————————
Follow🐷 @chuchu_hkfoodie
tag埋你啲朋友仔like下我啲po♥️
需要你的支持喔🥺🙆🏻‍♀
🐷💬每一篇食評都好認真打架

#香港美食 #hkfood #852food #相機食先 #香港好去處 #hkfoodie #hkblogger #hkfoodiestagram #週末好去處 #食好西 #美食推薦 #好食 #食食食 #tasty #美食 #飲品 #甜品#follow #like #like4like #eatwithfoodiez
2023-05-13
  • 牛肉船麵
《元朗必食特色泰國菜✨🇹🇭》#eatfoodandchill_thai呢間泰國餐廳唔會好貴~餐廳裝修好有泰國風情🤩.▪️牛肉船麵 ($66)可以揀唔同麵底~有金邊粉、米粉、蛋麵等叫左河粉 係比較闊身嘅河粉新鮮牛骨湯入面有牛腩、牛丸、豬皮、通菜湯底唔會好鹹 又好濃味▪️蛋炒咖哩蟹肉飯 ($68)入面有豆腐蛋同蟹肉✨金黃色嘅咖喱令成個汁好好餸飯蟹肉十分鮮甜 加上蛋花 香氣四溢!▪️聖巴東酸辣無骨鳳爪 ($52)辣度同酸度比例好好 唔會出現偏辣偏酸作為涼菜 特別開胃~▪️泰式奶茶 ($24)濃郁既茶香味 而奶既份量適中雖然泰式奶茶比較甜 但呢杯唔會蓋左茶嘅香味▪️碟豆花芒椰奶香($30)香濃嘅椰汁奶配上碟豆花 入口嘅感覺好香滑仲會都食到粒粒芒果▪️阿咩糕點拼盤🧺 ($38)賣相好可愛 用個籃仔裝住椰汁糕味道濃郁入面有西米、芋頭、粟米(2件)椰青糕入面有椰肉 口感清爽千層糕唔會太甜 好煙韌.✍🏻整體:要食船麵就要試下呢間 湯底無味精為迎合香港人口味而改良嘅湯底 值得一試✨.📍阿叔泰麵元朗西菁街20號益輝大廈地下3舖
呢間泰國餐廳唔會好貴~
餐廳裝修好有泰國風情🤩

▪️牛肉船麵 ($66)
可以揀唔同麵底~有金邊粉、米粉、蛋麵等
叫左河粉 係比較闊身嘅河粉
新鮮牛骨湯入面有牛腩、牛丸、豬皮、通菜
湯底唔會好鹹 又好濃味

▪️蛋炒咖哩蟹肉飯 ($68)
入面有豆腐蛋同蟹肉✨
金黃色嘅咖喱令成個汁好好餸飯
蟹肉十分鮮甜 加上蛋花 香氣四溢!

▪️聖巴東酸辣無骨鳳爪 ($52)
辣度同酸度比例好好 唔會出現偏辣偏酸
作為涼菜 特別開胃~

▪️泰式奶茶 ($24)
濃郁既茶香味 而奶既份量適中
雖然泰式奶茶比較甜 但呢杯唔會蓋左茶嘅香味

▪️碟豆花芒椰奶香($30)
香濃嘅椰汁奶配上碟豆花 入口嘅感覺好香滑
仲會都食到粒粒芒果

▪️阿咩糕點拼盤🧺 ($38)
賣相好可愛 用個籃仔裝住
椰汁糕味道濃郁入面有西米、芋頭、粟米(2件)
椰青糕入面有椰肉 口感清爽
千層糕唔會太甜 好煙韌

✍🏻整體:
要食船麵就要試下呢間 湯底無味精
為迎合香港人口味而改良嘅湯底 值得一試✨
📍阿叔泰麵
元朗西菁街20號益輝大廈地下3舖
2023-05-13 74 瀏覽
店舖雖然不大,但裝修充滿心思,感覺舒服,適合一邊聊天一邊食飯。香芒蟹肉炒飯 $68芒果果肉及蟹肉份量很多,每啖炒飯都充滿芒果蟹肉,味道層次高。阿叔拼盤 (2人拼盤) $88四款小食包括酸辣無骨鳯爪、粒粒雞棗、香茅魚露雞翼、炸蝦飯、炸丸。炸物高質,烹煮的時間及火喉剛剛好,脆身但不乾。酸辣無骨鳯爪甜甜酸酸很開胃。芒果糯米飯 $58泰式餐廳必點的甜品,好好味。用上了兩款種類的芒果,一款味道清新甘香的,另一款則香甜味濃,再配上很椰香味很豐富的椰漿,糯米飯還是暖暖的,大推。

香芒蟹肉炒飯 $68

阿叔拼盤 (2人拼盤) $88

芒果糯米飯 $58
  • 芒果糯米飯
  • 香芒蟹肉炒飯
2023-05-08 53 瀏覽
阿叔泰麵元朗一家泰式餐廳,裝潢很有泰式船麵店家味道,播上悠和音樂更有氣氛。🍹馳名楊叔叔豬手飯豬手軟淋入味,肉質嫩滑,滿滿骨骨膠原的外皮,配上酸菜和醬汁更有風味。布吉蛋餅🌟特別之選,組合有大大隻黃咖喱雞脾,雞脾肉柔嫩,咖喱味香濃,加上煎得剛好太陽蛋和薄脆牛油香味十足薄餅,層次十足。香茅魚露雞翼🌟炸至乾身脆香,香茅魚露味突出。粒粒雞棗內裡饀料豐富,有雞軟骨雞肉等,口感彈牙,加上甜酸醬極搭。不少得來一杯清爽可口青檸可樂,送上罐裝和裝滿冰塊杯,可以邊飲邊倒,爽快。蜂蜜菊花蜜菊花蜜清新解渴,加上微微甜香蜂蜜更解膩。最後來一個阿咩糕點拼盤,擺盤有心思,滿滿椰香味道和花花造型,小巧精美。由小食到主食都非常有心思的一家餐廳,氣氛舒適有度假感。🌞
阿叔泰麵

馳名楊叔叔豬手飯

布吉蛋餅🌟

香茅魚露雞翼🌟
炸至乾身脆香,香茅魚露味突出。

粒粒雞棗
內裡饀料豐富,有雞軟骨雞肉等,口感彈牙,加上甜酸醬極搭。

蜂蜜菊花蜜
菊花蜜清新解渴,加上微微甜香蜂蜜更解膩。

• 香茅魚露雞翼
2023-05-06 68 瀏覽
一到放假隻肥仔就想岀街食見佢提議食阿叔泰麵OK👌🏻和議🤪🖤阿萊燒豬頸肉 $60食親泰菜,十次有八次個肥仔都會叫豬頸肉🫢少少燶邊,脆口又惹味,真係好難抗拒既😛🖤冬蔭功湯麵🌶️ $64湯底偏酸,比較清個人鐘意🥛椰香味重啲既湯底可能唔係用🦐大頭蝦?湯底亦唔夠鮮甜😯不過料好足,個蟹柳岀奇地好食😂🖤蛋炒咖喱蟹肉飯🌶️🌶️ $68個咖喱一啲都唔辣,明明menu上既辣椒係多過冬蔭功🙈個咖喱🍛好好食,超級惹味,而且有少少甜🦀蟹肉都算多,但唔算濃味呢個配搭超送飯🤤🤤🤤
一到放假
隻肥仔就想岀街食
見佢提議食阿叔泰麵
OK👌🏻和議🤪

🖤阿萊燒豬頸肉 $60
食親泰菜,十次有八次個肥仔都會叫豬頸肉🫢
少少燶邊,脆口又惹味,真係好難抗拒既😛

🖤冬蔭功湯麵🌶️ $64
湯底偏酸,比較清
個人鐘意🥛椰香味重啲既湯底
可能唔係用🦐大頭蝦?
湯底亦唔夠鮮甜😯
不過料好足,個蟹柳岀奇地好食😂

🖤蛋炒咖喱蟹肉飯🌶️🌶️ $68
個咖喱一啲都唔辣,明明menu上既辣椒係多過冬蔭功🙈
個咖喱🍛好好食,超級惹味,而且有少少甜
🦀蟹肉都算多,但唔算濃味
呢個配搭超送飯🤤🤤🤤
2023-04-29 77 瀏覽
平時和晴晴食西餐食放題就食得多,泰國菜好像未陪她食過。今日一於帶她去品嘗地道泰國料理——阿叔泰麵 ,食完走出來數分鐘就到輕鐵站,都幾方便。豬肉船麵$63 湯底比較特別,其他餐廳未食過的味道。有點像肉骨茶湯。望一望餐牌,見到原來是新鮮牛骨湯,哈哈。裡面有很多豬肉片,豬肉丸,少量芽菜,通菜,花生碎。整碗船麵份量也不小,很大碗喔 。上面佈滿一條條炸到香脆可口的豬皮,晴晴當薯片般吃,哈哈。香茅魚露雞翼2隻 $18魚露雞翼2隻全都被晴晴吃光。她說又脆又好味。所以我猜想外皮應該香脆入味,所以她才吃得如此滋味。凍泰式綠奶茶 +$10賣相綠油油,有點像抹茶!冰凍解渴!熱青檸蜜 這杯是後叫的。熱飲通常細杯的。想不到這餐廳是大杯的熱飲,哈哈。青檸味濃,微酸,但蜜糖的甜中和了酸度。酸酸甜甜的。整體滿意。

豬肉船麵$63

香茅魚露雞翼2隻 $18

凍泰式綠奶茶 +$10
賣相綠油油,有點像抹茶!冰凍解渴!

熱青檸蜜
整體滿意。

2023-04-20
再次喺元朗一帶覓食依家阿叔泰麵都算係比較出名而且係黃店~雖然而家冇乜人講 但係又點會唔知呢事隔一段時間再食佢嘅泰式船麵今次湯底都係同上次差唔多係比較鹹嘅一間個人比較鍾意食甜嘅湯底因人而異配料非常之充足有好多嘅牛 肉丸 炸豬皮同埋啲配菜等等而且個面亦都好多絕對食得飽另外呢度嘅椰青真係非常之好食仲好食過係貴價泰式餐廳嗰啲鮮甜得來啲肉好嫩唔會有咋芒果蟹肉炒飯個人都相當推介佢啲蟹肉絕對唔係孤寒而且啲芒果都幾鮮甜味道幾平衡酸酸甜甜非常開胃!份量亦都好大碟~最後佢話泰式炒菜都幾辣下分量大碟食得辣就非常之正🤭

事隔一段時間再食佢嘅泰式船麵

個人都相當推介
佢啲蟹肉絕對唔係孤寒
而且啲芒果都幾鮮甜
味道幾平衡
酸酸甜甜非常開胃!
份量亦都好大碟~

最後佢話泰式炒菜都幾辣下
分量大碟
食得辣就非常之正🤭
2023-04-22 128 瀏覽
店舖位置比較遠冇揸車既 離最近輕鐵站都要行五至10分鐘真真正正為食兵團要搵路入嚟不過附近都幾多嘢食舖位唔會太細 都有大概廿幾至30個位坐得幾舒服佢哋嘅主打船麵味道雖然唔係好濃 但我反而就覺得幾好唔會太鹹份量都唔少 有豬肉片同豬肉丸咖哩蛋白蟹肉飯撈飯一流 不過蟹肉份量就偏少味道比個湯麵濃好多li 杯好好飲清甜又舒服食完濃味野炸野之後好啱飲泰式奶茶當然要試可惜佢冇得少甜嗰茶味冇港式奶茶咁重總括嚟講 li 間舖頭都係值得一試既
店舖位置比較遠

總括嚟講 li 間舖頭都係值得一試既
2023-04-22
蝶豆花檸檬蜂蜜特飲
2023-04-21 46 瀏覽
首先飲一啖原湯底,整體嚟講係偏甜,冇我喺泰國食嗰啲咁濃咁油,口味就比較適合香港人,然後店家推介全部落曬魚露、白糖、白醋、辣椒粉,我照做,不過可能辣椒粉落得太多,最主要係食到辣味,湯底很不錯豬肉丸口感唔實,豬肉略有豬味,肉既份量比泰國餐廳提供既更多多人推介嘅玫瑰奶茶,如果係午市加配嘅還好,單點唔太值($30左右),有玫瑰味,奶味重但茶唔香

豬肉丸口感唔實,豬肉略有豬味,肉既份量比泰國餐廳提供既更多