2019-04-29 407 瀏覽
本身很喜歡台式的味道,不論是麵線、肉燥飯、珍珠奶茶還是芋圓,我通通都不會放過 幸好香港有很多台式食品店,其中一間很常光顧的是藏身於觀塘工廈的「阿元來了」!!! 雖說因利成便而常常光顧,但其實阿元的美味才是令我喜愛的主因❤️魯肉飯 $29這個魯肉飯可說是阿元的皇牌主打👑也是我每次的必選項目之一。對台灣人的說,魯肉飯可說是國民美食👍🏻每家店都有自己的獨特配方和味道,阿元的味道相比下是偏鹹的口味,濃濃的醬汁但不死鹹,令人一吃便停不下來🥺而且肉滷得很入味,每一口都是帶點肥的豬肉,令人很是喜歡❤️最重要的是阿元魯肉飯的汁很足夠,讓每粒飯有被香濃的汁包圍著,現在回想也在「流口水」呢🤤台南擔仔麵 $35當你認為只吃魯肉飯太單調,擔仔麵是魯肉飯以外的選擇;) 豬肉丸、鮮蝦、雞蛋和肉燥,配以蛋麵條,很適合想要多種味道的朋友~ 麵條不會過軟,是台灣吃到的味道😋新竹貢丸湯 $20男友每次阿元必點食物👍🏻 雖然只有2顆貢丸,但貢丸彈牙~~ 湯加入了芹菜,香味濃郁,定能整碗喝完萬巒豬腳 $45這絕對是阿元的漏網之魚啊!!! 當日我和男友第一次點這碟豬腳,想不到是切片豬腳~ 每片豬腳上都有一圈厚厚的骨膠原,配上蒜蓉醬

魯肉飯 $29

台南擔仔麵 $35

新竹貢丸湯 $20

萬巒豬腳 $45
這絕對是阿元的漏網之魚啊!!! 當日我和男友第一次點這碟豬腳,想不到是切片豬腳~ 每片豬腳上都有一圈厚厚的骨膠原,配上蒜蓉醬,中和了油膩感,多吃幾片都不會膩!!!

香脆大雞排 $40
雞排真的很大片,絕不欺場👍🏻 炸得香脆可口,卻沒有整塊乾掉,保留原有的肉汁和「啖啖肉」的口感😍

九份芋圓 $30
阿元的芋圓料很多,除了芋圓地瓜圓外,還有珍珠、花生和薏仁
可惜是並不是很Q,不是我的菜哈哈

另外很喜歡阿元的裝修,滿滿的台灣古早味,令人有到了懷舊台灣的感覺

✅性價比高
✅選擇多元化
❎經常要排隊
❎地方淺窄
2019-04-28 332 瀏覽
睇電影前約左男朋友係尼間食飯伏到呢⋯⋯點左鹽酥雞,炸魷魚酥,同萬里豬手冇睇到蛋餅(超想食蛋餅)同蚵仔麵線⋯⋯上菜都算快。第一個上嘅係鹽酥雞,食落口居然好鬼甜⋯⋯!!!!而且冇乜胡椒粉果類,入口就勁甜⋯⋯第二個係魷魚酥,都係冇乜粉,魷魚味都唔突出,比較淡第三個豬手,額⋯⋯醬汁係幾甜吓,可能我食唔慣,但係冇鹽酥雞甜啊如果冇點嘢飲真係食唔落,嘢飲仲冇嘢食甜⋯⋯單飲嘢飲這麼係覺得甜得濟,反正單食小食除左魷魚酥之外真系食唔落⋯⋯
睇電影前約左男朋友係尼間食飯
伏到呢⋯⋯
點左鹽酥雞,炸魷魚酥,同萬里豬手
冇睇到蛋餅(超想食蛋餅)同蚵仔麵線⋯⋯
第二個係魷魚酥,都係冇乜粉,魷魚味都唔突出,比較淡

如果冇點嘢飲真係食唔落,嘢飲仲冇嘢食甜⋯⋯
2019-04-27 383 瀏覽
早幾日見介紹呢間餐廳,所以今日同個朋友特登去試下。我地去到大概晚上七時,已經好多人排隊,但等左15mins已經可入去。一入去,成間餐廳都好有特色,設計似台灣夜市大排檔,帶d 懷舊感覺,點餐紙亦跟足台灣,連d 侍應都係講普通話.可以響室內舒適既環境下享受台灣街邊小吃。食物方面,味道一流,真係好似行左台灣咁我地點左阿元魯肉飯、香菇肉羹米粉、炸花枝丸、台灣香腸、萬巒豬腳、𩵚魠魚焿、鳳梨綠茶同茉莉綠茶。叫左咁多野食都係200零蚊落樓!真係好抵食!
早幾日見介紹呢間餐廳,所以今日同個朋友特登去試下。

食物方面,味道一流,真係好似行左台灣咁

叫左咁多野食都係200零蚊落樓!真係好抵食!
𩵚魠魚焿
花枝丸
豬手
台式香腸
2019-04-26
15 分鐘 (堂食)
𩵚魠魚焿
  • 魯肉飯
  • 炸花枝丸
  • 香菇肉羹米粉
2019-04-22 533 瀏覽
有個朋友話好想食呢間野,所以就特登出左黎觀塘,見到好多人贊個蛋餅但佢淨係下晝有所以可惜食唔到☹️兩個人食,去到都唔洗等好快入得,但佢d位就真係迫左少少同唔太好坐,今次坐左張四方枱同另外兩個搭枱,本身搭枱個到都叫得多野點知我地兩個叫得仲多野😂都幾難搞🙈入正題啦,首要介紹係兩個主菜,阿元魯肉飯,同埋台南擔仔粿條。兩個份量都唔算好多,魯肉飯飯底夠哂多汁,魯肉入面有些少脆口既唔知乜野但令成個口感提升左冇咁單調,同埋本身個肉唔會話好肥(可能有d人鐘意肥d但我唔鐘意),汁又唔會話好咸適中,成件事唔會話好重口味所以幾岩我👍🏻👍🏻到左個粿條,其實唔知粿條係咩所以叫呢樣,上到先知原來係河粉😂呢個比我感覺就一因爲個湯底真係太多油,我諗睇圖都已經可以見到成層油係面🤮同埋覺得有些少咸,個人覺得佢加左魯肉有d味既話個湯係可以淡d🙊到左小食部分啦,總共叫左三個既,一個彰化肉圓,一個蝦仁餅同埋鹽酥雞🤪肉圓都係貪得意唔知咩黎所以嗌😂結果佢係一舊大大個既粉果🧐冇乜特別不過個皮好厚,係真係好厚我諗差唔多成1cm,不過個波佢配左d汁咁食都幾好食既,不過食完好飽咁姐🙊冇乜特別所以建議大家留肚食其他比較好🤪鹽酥雞方面我自己幾鐘意
阿元魯肉飯
台南擔仔粿條

彰化肉圓

鹽酥雞方面我自己幾鐘意,口感鬆脆就基本,唔會話好多粉,重點想講既係佢個調味,一般調味都會幾濃幾咸咁,食多幾舊會唔想食🙊但呢到既係偏淡,正正調番轉係愈食愈想食🤤超級不得了
鹽酥雞

最後就係個蝦仁餅,同台灣既一樣佢個底有層糯米既野食落冇咁油膩同埋好飽肚,同埋蝦份量都幾多絕對冇話平野比少d你,兩個汁都唔錯吊到個味但又唔會搶focus正👍🏻
蝦仁煎

最後就到野飲啦,呢到叫主菜加10蚊可以跟野飲,(所以局住叫左個粉🙊)叫左杯鳳梨青茶加珍珠,同埋杯茱莉綠茶。鳳梨青茶菠蘿味好出,同時都保留到青茶既香,珍珠都正常發揮幾彈牙,鐘意菠蘿既記得要試下👍🏻茱莉綠茶同樣地出色,我地叫左微糖,茱莉味真係勁出好正🤤
鳳梨青茶加珍珠少冰少甜+茱莉綠茶少冰微糖

雖然叫左好多野但最後埋單都係100蚊一個係超級抵,要平平地食個台灣菜的確係不二之選👍🏻👍🏻
2019-04-10
阿元魯肉飯
蝦仁煎
鳳梨青茶加珍珠少冰少甜+茱莉綠茶少冰微糖
2019-04-19 349 瀏覽
話說去完台灣幾日已經好掛住台灣美食,所以去呀阿元來了解解癮。嗌咗一碗阿元魯肉飯($39),果然正宗呀!台灣嘅美食回憶返哂黎~魯肉肥瘦相間,好有油香味,另外叫咗個鹽酥雞($35),D粉唔厚,啱啱好,好香口脆身,唔太油👍🏻不過我嫌面頭無乜胡椒鹽味(是我太重口味嘛?🤣)不過兩樣都幾好味,我會再黎襯止止癮~至於裝潢都好有台灣味道,帶點懷舊風呢!
話說去完台灣幾日已經好掛住台灣美食,
所以去呀阿元來了解解癮。
嗌咗一碗阿元魯肉飯($39),
果然正宗呀!
台灣嘅美食回憶返哂黎~
魯肉肥瘦相間,好有油香味,
另外叫咗個鹽酥雞($35),
D粉唔厚,啱啱好,
好香口脆身,唔太油👍🏻
不過我嫌面頭無乜胡椒鹽味
(是我太重口味嘛?🤣)
不過兩樣都幾好味,
我會再黎襯止止癮~
至於裝潢都好有台灣味道,
帶點懷舊風呢!
  • 魯肉飯
  • 鹽酥雞
2019-04-19 340 瀏覽
星期六的晚上,觀塘街上靜得很,但7:00店外已排滿了人,人龍雖長,但也不算等太久。一入內,很有台灣的感覺,無論是陳設佈置或是店員的服務,也和台灣相似,感覺親切。食物的價格也似台灣,只是台幣的價香港錢找數。魯肉飯、面都很好味。小吃方面,喜歡炸墨魚和魷魚,很美味。但呵仔煎個人覺得不甚好吃。楊桃汁也很有西門町的感覺,真的很喜歡!總體而言,很滿意,會再來的。

晚市堂食如下 買單119  1)滷肉飯29  滷肉飯份量是台灣的小碗,份量偏小 。2)貢丸湯20  兩顆貢丸 加上一小碗的湯(比滷肉飯的碗小) ,份量極小。 3)柯仔煎35  完全不推薦,基本上40%左右是麵粉,味道差。4)擔仔麵35  份量大概正餐麵食的一半,份量偏小。 總括而言:性價比低(份量小 價錢貴 味道一般)
晚市堂食如下 買單119

1)滷肉飯29  滷肉飯份量是台灣的小碗,份量偏小 。

4)擔仔麵35  份量大概正餐麵食的一半,份量偏小。

總括而言:性價比低(份量小 價錢貴 味道一般)
2019-03-23
2019-04-14 471 瀏覽
哇哇哇哇 終於有機會食呢間台灣菜啦🥺呢間呀元來了係香港開左幾間分店 我今次去既係其中一間分店 位於觀塘工業中心首先睇下有咩食先🤩都幾多野食呀🥳🥳再睇下內在環境先暖暖車站 幾靚wor🥳呢度係收銀站 台灣人好似老闆娘餐具既擺放方式都幾文雅🤪等左咁耐終於到齊D野啦😄呀元滷肉飯首推介 好好味 個肉汁真係好鍾意 俾兩碗飯我都食🥺再來係蚵仔煎 覺得太多粉 用料都足既可惜口感麻麻 但都可以過下口癮😂呢個肉丸 其實就係粉粿來 大大個 冇乜特色 食呢個我不如叫粉果食😂😂無骨鳳爪 台灣直接送 但冇乜味 我都唔知食緊乜 個特色唯一係冇骨😅😅鹽酥雞要叫 即叫即炸 入口香脆可口 擔擔肉汁🥳🥳呢度幾多人排隊 好多人慕名前來 雖然呢度係工廠區 幾偏僻 但都幾多人來排隊 食物驚喜不大 但價錢還可接受範圍內🤪🤪 希望下次去台灣食 味道更正宗☺️
哇哇哇哇 終於有機會食呢間台灣菜啦🥺

鹽酥雞要叫 即叫即炸 入口香脆可口 擔擔肉汁🥳🥳

希望下次去台灣食 味道更正宗☺️
阿元滷肉飯
2019-04-10 565 瀏覽
自從我第一次在西營盤光顧過台灣菜餐廳「阿元來了」之後,我曾經很想在下次再幫襯「阿元來了」的時候,食一次一直以為「阿元來了」的「紅燒牛肉麵」。可惜後來我再光顧「阿元來了」,才知道「阿元來了」根本沒有「牛肉麵」提供。我還是在「阿元來了」觀塘分店,位於「鴻圖道」地下舖位裡面,看過一次觀塘「阿元來了」的自助點餐紙之後,才忽然真正發現「阿元來了」事實上,根本就沒有推出過,任何與牛肉麵有關的菜式。沒有「牛肉麵」的「阿元來了」,反而更顯得有台灣夜市美食的感覺,或許正正因為台灣夜市裡面的檔攤,也很少有提供牛肉麵,所以「阿元來了」也刻意不在店內提供「牛肉麵」。另一方面,觀塘分店的「阿元來了」門面,竟然比西營盤分店低調得很多,觀塘「阿元來了」門口沒有任何光管招牌,入口旁邊還落了半道大閘。我好不容易成功發現觀塘「阿元來了」內部舖位之後,才發現觀塘「阿元來了」雖然感覺很有工廈食店感覺,但是食店內部的裝修與規模,其實一點也不簡單,我看見觀塘「阿元來了」,模擬台灣懷舊戲院景觀裝修,才知道觀塘「阿元來了」一點也不簡單。雖然我直到今日才知道「阿元來了」,原來根本沒有與「牛肉麵」有關的食品提供,不過回想香港很多台灣菜食

雖然我直到今日才知道「阿元來了」,原來根本沒有與「牛肉麵」有關的食品提供,不過回想香港很多台灣菜食店,其實都沒有任何「牛肉麵」食品,就算「阿元來了」沒有「牛肉麵」,也不是什麼出奇事。

我發現「阿元來了」餐牌,根本沒有任何與「牛肉麵」的食品,其餘食品都很有台灣夜市感覺。之後我還是選回了,上次在西營盤分店「阿元來了」裡面,都曾經食過的「爆蛋雞肉飯」。

不過,我在觀塘「阿元來了」除了選擇「爆蛋雞肉飯」之外,其他選擇的「阿元來了」食品就完全不一樣。例如我在觀塘「阿元來了」自助點餐紙裡面,選擇了另一款台灣有名食品「麵線」。

台灣有關「麵線」的食品,分別有「大腸麵線」,以及「蚵仔麵線」兩款台灣麵線食品,不過通常在香港食到的「麵線」,都會是「大腸麵線」,有蚵仔的麵線食品在香港委實不多。

至於「阿元來了」的「麵線」就更有趣,因為「阿无來了」的「麵線」,還有齊集「大腸」、「蚵仔」雙款食品在內,變成了「蚵仔大腸麵線」,我想也不想就選擇了「蚵仔大腸麵線」。

至於「阿元來了」自助點餐紙裡面的飲品,就更加令我感到出乎意料,原來觀塘分店「阿元來了」裡面,竟然有近期香港大熱的手調飲品「黑糖珍珠鮮奶」提供。

不過「阿元來了」為香港大熱飲品「黑糖珍珠鮮奶」改了另一個更直接了當的名字,叫做「黑糖牛奶珍珠」,難道「阿元來了」廚房師傅使用的牛奶材料,跟傳統飲品裡面的「北海道牛乳」有點不同?

至於「阿元來了」的主菜招牌食品「爆蛋雞肉飯」,「爆蛋雞肉飯」口感還是跟我上次在西營盤分店裡面食到的幾乎一模一樣,「爆蛋雞肉飯」裡面的雞肉,依然還是手撕方法製作而成的雞肉。

(凍)黑糖牛奶珍珠

「爆蛋雞肉飯」裡面的手撕雞肉,雞肉口感依然有點瘦有點乾,但是由於手撕雞肉還浸泡了味道偏甜的滷水汁,所以手撕雞肉除了口感偏瘦偏乾之外,還隱約滲透了滷水汁甜味和鹹味的感覺。

再加上手撕雞肉旁邊,還加上了少許已經加上辣味的炸菜,最後蓋上了一塊荷包蛋,所以「阿元來了」整碗「爆蛋雞肉飯」,整體的味道變得非常之濃厚,飯粒也變得非常有滷水鹹味。

而且我發現享用「阿元來了」廚房製作的「爆蛋雞肉飯」,還是最好把所有材料完全撈勻後,甚至把荷包蛋裡的蛋黃完全撈勻雞肉、炸菜和飯粒,飯粒才能吃到甜鹹辣味互相夾雜,層次分明的味道。

爆蛋雞肉飯

我把「爆蛋雞肉飯」荷包蛋裡面的蛋黃位置,跟沾滿滷水汁的白飯一起撈勻,然後才放入口中,就能夠完全感受到「爆蛋雞肉飯」蛋黃的濃郁蛋香和甜味。

雖然「爆蛋雞肉飯」裡頭的手撕雞肉,手撕雞肉口感始終會比一般雞扒肉,或者雞髀肉都稍為乾燥,但是由於手撕雞肉有滷水汁調味,所以手撕雞肉加上荷包蛋後,「爆蛋雞肉飯」白飯底還是能夠很快食得完。

至於「阿元來了」跟著在「爆蛋雞肉飯」之後送到的,是另一款食品「蚵仔大腸麵線」,還有近期香港大熱的台灣手調飲品「黑糖牛奶珍珠」。

「阿元來了」的「黑糖牛奶珍珠」飲品,雖然跟坊間台灣手調飲品店相比,「阿元來了」「黑糖牛奶珍珠」飲品始終欠缺了漂亮的黑糖糖漿拉花圖案。

所以「阿元來了」「黑糖牛奶珍珠」實際飲品,飲品裡面的味道比賣相為之更實在,「黑糖牛奶珍珠」裡面的黑糖甜味非常之濃厚,整杯「黑糖牛奶珍珠」飲品味道非常之甜美。

而且「黑糖牛奶珍珠」裡面的珍珠口感非常之煙韌,飲品裡面的牛奶濃度不低,所以「黑糖牛奶珍珠」整體味道除了黑糖甜味之外,牛奶的甜味才是「阿元來了」「黑糖牛奶珍珠」吸引到我的真正原因。

而且「阿元來了」「黑糖牛奶珍珠」以玻璃餐杯裝起,讓食客可以免除,以飲管戮穿塑膠杯蓋,會遇上飲料反彈出來,甚至弄髒衣服的風險。

蚵仔大腸麵線

至於觀塘「阿元來了」壓軸製作完成送到上檯的食品,「蚵仔大腸麵線」的實際製成品,份量比我預計來得更大碗,份量又多又十分抵食。

不過觀塘「阿元來了」為「蚵仔大腸麵線」送上的餐具,跟我期望的有點出入,因為「阿元來了」只為「蚵仔大腸麵線」食品,附上一對筷子。

所以享用「阿元來了」「蚵仔大腸麵線」實際過程,沒有我最初預期那麼輕鬆,更考驗我使用筷子的實際能力,尤其是要同時夾起蚵仔跟麵線,更幾乎是不可能的任務。

幸好「蚵仔大腸麵線」湯底實際的味道很有醬油鮮甜的味道,再加上味道同樣鮮甜的蚵仔之後,「蚵仔大腸麵線」湯底原來鹹鮮的味道,就立刻變得更甜美,更容易入口。

而且「阿元來了」「蚵仔大腸麵線」裡面的麵線,麵線質地比我最初預計更加有韌性,就算麵條已經浸淫在醬油湯底一段時間,麵線最後仍能「䇄立不倒」,繼續保持原狀直到放入口為止。

先總結評論觀塘「阿元來了」的飲品味道,「黑糖牛奶珍珠」飲品裡面的甜味,比我之前喝過的「黑糖珍珠鮮奶」甜味有過之而無不及,足以彌補視覺效果不足的缺點。

至於「爆蛋雞肉飯」製成品的實際味道與口感,我發現觀塘分店製成品還是跟西營盤分店完全沒有分別,手撕雞肉還是口感稍韌,但是有醬油滷水的鹹甜味。

不過「爆蛋雞肉飯」味道再濃再有鹹鮮味,還是不及「蚵仔大腸麵線」那麼在我心目中留下如此深刻的印象,「蚵仔大腸麵線」湯底整體的鹹鮮味,濃得讓我能夠直把它一口氣飲光也不成問題。
2019-01-05
12 分鐘 (堂食)
(凍)黑糖牛奶珍珠
爆蛋雞肉飯
蚵仔大腸麵線
2019-04-07 568 瀏覽
上次見朋友ig的食物相吸引,有機會的去開觀塘試下,黎到觀塘食個brunch 今次終於黎試下,好彩帶左個大食朋友,兩人order 到一枱都係食物,總共係2幾蚊阿元魯肉飯,原來係多了半隻蛋,同白菜仔碗飯大碗d ,味道一樣好味,一半肥肉一半瘦肉魯肉飯一碗細,一半肥肉一半瘦肉,味道岩岩好係台灣帶甜味醬汁個派,醬汁濃綢,之前係台灣食過另一派係湯汁 d 撈飯,汁似湯水 肉多咸味蛋餅皮薄蛋香,包肉鬆正😍甜不辣,似一半年糕,一半魚肉台灣腸,切好一片片,一碟上,賣相靚,油香鹽酥雞香脆內雞肉滑芋圓軟糯合好 珍珠奶茶,正常,沒有咩驚喜香芋奶茶,傳統正常,沒有咩驚喜

阿元魯肉飯,原來係多了半隻蛋,同白菜仔
碗飯大碗d ,味道一樣好味,一半肥肉一半瘦肉

魯肉飯
一碗細,一半肥肉一半瘦肉,味道岩岩好係

蛋餅
皮薄蛋香,包肉鬆正😍

甜不辣,似一半年糕,一半魚肉
台灣腸,切好一片片,一碟上,賣相靚,油香
鹽酥雞香脆內雞肉滑
芋圓軟糯合好
珍珠奶茶,正常,沒有咩驚喜

香芋奶茶,傳統正常,沒有咩驚喜
2019-04-05 456 瀏覽
和久違的友人出來聚會,友人說有間台式的食店都不錯,就來這間試試。雖然晚上7點多,原以為工廈人流會減少,想不到人流也頗多,不過幸而等了10 多分鐘就能進去。整間店也很有台式的風味,和友人各自點了一額魯肉飯和雞肉飯.食下去也很有台式的風味,馬上令我想起去台灣的感覺.份量適中,口味也不會偏咸,而魯肉的份量都很足夠。另外,也點了蚵仔煎,不過反而覺得有點失色,可能粉太多,而蚵仔份量也並不算多,菜也不算均勻.不過還可以的。第一次食這間,整體感覺都不錯,雖然坐位有點逼.但上菜速度也很快,待應也很友善
整間店也很有台式的風味,和友人各自點了一額魯肉飯和雞肉飯.

食下去也很有台式的風味,馬上令我想起去台灣的感覺.
份量適中,口味也不會偏咸,而魯肉的份量都很足夠。

2019-04-03 705 瀏覽
🍬🍬終於lunch時間去了吃阿元來了,餐廳裝潢有古舊台式食店風情,可惜中午時間人頭湧湧,唔太影到內籠靚相🤦🏼‍♀️介紹一下我食左咩好野先...食台灣野梗係一心唸住要試一下個塩酥雞,賣相唔錯,都乾身唔油,皮唔算厚,價錢$35都唔貴😋另外食左起司蛋餅同刈包,蛋都夠滑,刈包初初擔心會好肥好油,但配落個包度都好夾好香口,食唔出好油就食左先算🙈 減肥呢d持久戰都係下一餐先開始吧🤣
介紹一下我食左咩好野先...
2019-03-29 841 瀏覽
自己很喜歡台灣食品,第二次食呢間了,雖然都已經好出名,不過依然要推介一下^^魯肉飯食過很多了,呢間算係出色ge,所以兩次都有叫~而焢肉飯從來都未食過,所以今次試下,同魯肉飯ge分別係焢肉飯一大塊,有瘦有肥ge部份,口感層次多啲,又有多啲油香,所以都唔錯,係另一種好ge選擇,good!地瓜球,去台灣時都有食過,好香好好味,又係必encore之選!!!!台灣腸,平時好鍾意食,不過好似唔多健康XD今次食好似唔夠香口,有少許失望,定我要求高左呢?XD飲品叫左阿薩姆紅茶,茉香珍奶.依家四周圍都係台灣飲品,有點兒比下去了,呢兩杯味道OK,不過覺得無乜特別XD2個人埋單$177,絕對抵食!
焢肉飯
魯肉飯食過很多了,呢間算係出色ge,所以兩次都有叫~
地瓜球
台灣腸
阿薩姆紅茶
茉香珍奶

2個人埋單$177,絕對抵食!
2019-02-20
焢肉飯
地瓜球
台灣腸
阿薩姆紅茶
茉香珍奶
2019-03-28 373 瀏覽
心血來潮想食台灣野星期六中午同男友去左觀塘阿元,竟然唔駛排隊剛好入得去我地叫左7 樣野食鹽酥雞 - 香口但唔覺得熱氣,唔係好食煎炸野既我覺得有驚喜!肉鬆起司蛋餅 - 好有芝士味,正!魯肉飯 - 我最期待既魯肉飯,juice 又啖啖肉,又幾好食喎蚵仔大腸麵線 - 味道一般,有點失色皮蛋豆腐 - 做前菜都好fresh 幾開胃,兩個人食份量都好夠九份芋圓 - 就有少少失望,當然同台灣九份食既冇得比,可能我期望太高,或者旅行食咩都好味啦新竹貢丸湯 - 味道不錯又可暖胃另外,叫左兩杯台式野飲,但感覺味道一般...
心血來潮想食台灣野
星期六中午同男友去左觀塘阿元,
竟然唔駛排隊剛好入得去
我地叫左7 樣野食
肉鬆起司蛋餅 - 好有芝士味,正!
蚵仔大腸麵線 - 味道一般,有點失色
新竹貢丸湯 - 味道不錯又可暖胃

另外,叫左兩杯台式野飲,但感覺味道一般...
2019-03-28 304 瀏覽
台灣食品好似落咗藥咁,隔一段時間就會心思思好想食,喺香港台式食肆周街都係,口味見仁見智, 而環境很有臺味,阿元來了 應該要上榜耶。它藏在觀塘工業區, 刻意來這裡確實有點吊腳,還要從側門進入,但係要食嘢這個原因不構成理由, 從工業區裝修秒速進入臺灣,木板凳, 霓虹燈,台灣招牌,電話,仲有個「車站」 。 服務員 用普通話招待真係好入型入格,看上去有些不像偽台灣人。環境把心態呃到了!好吧!來吃東西,不是吃環境。 下午茶時間每份餐都係三十幾蚊,個碗細細但份量一啲都唔小。香菇肉羹麵, 竟然係脆嘅,極度驚喜。飲品味道濃, 唔會因為冰粒容咗好似水咁九份芋圓, 好味到不得啦, 堅韌嘅口感絕對心心眼,暖最地易入口。等得最耐嘅三色水餃, 有質感嘅餃子皮, 食落口唔會覺得太厚, 咬一口肉汁滲出, 雖然已經食到好飽,唔覺唔覺六粒餃子又食埋!!

香菇肉羹麵, 竟然係脆嘅,極度驚喜。

飲品味道濃, 唔會因為冰粒容咗好似水咁