2021-03-16 2828 瀏覽
今日出咗旺角買嘢,朋友話想食泰國菜,但我又處於糧尾狀態唔想食咁貴,上網就搵到原來喺旺角都有呢間阿來泰式地道風味,因為我喺長沙灣食過,覺得呢間阿來性價比高,於是就帶朋友嚟呢度搵食。呢度嘅午市時段好多人幫襯,原因好簡單就係因為夠晒平,午餐只需要$48已經包飲品,就算轉特飲都只係加$5,以今時今日嘅物價而言,真係物超所值,所以大受歡迎。我呢個窮等人家就選擇咗食午餐啦,呢個泰式炒金邊粉帶少少酸酸甜甜,金邊粉彈牙,而且都有好多配菜,算係相當豐富。加$5就可以轉特飲,我就揀咗咁椰汁三色冰,冰凍好味又唔太甜。炸蝦餅非常彈牙,雖然已經切開咗一半,但每件都仲係大大件。朋友揀咗黃咖喱牛腩煲,黃咖喱香而不辣,最鍾意配薯仔,真係好夾好好食。牛腩都煮得夠林,另外仲有洋蔥、青椒、番茄仔緊配菜,非常豐富。食咖喱一定要配蒜蓉包,咁先係完美配搭,蒜蓉包有四件,焗得非常香脆,而且都係大大件,正!最後因為仲有好多咖喱汁,所以仲加多咗碗白飯嚟撈汁,真係完美嘅一餐!
泰式炒金邊粉
椰汁三色冰
炸蝦餅非常彈牙,雖然已經切開咗一半,但每件都仲係大大件。
泰式炸蝦餅
黃咖喱牛腩煲
蒜蓉包
泰式炒金邊粉
泰式炸蝦餅
2021-03-15 106 瀏覽
阿來泰式地道風味係旺角都好幾年,原來都幾高人氣,可能價錢上比較平民,而且款式都相當多,一班人去食可以試多幾款菜👍🏻豬頸肉炒椰菜苗 $72 7.5/10廚師將椰菜苗處理得相當好,完全食唔到澀味,仲保留到甜味,口感又爽。豬頸肉係用單點既炭燒豬頸肉去炒,味道好夾泰皇咖哩炒大蜆 $108 6/10蜆肉無沙,非常乾淨易入口,不過可能晚市時間比較多人,炒既時間不太足夠,令到蜆肉唔夠入味。好在咖哩入面配料充足,青紅椒同洋蔥都十分爽甜椰青 $35 8/10椰青內的水滿溢,大啖大啖咁飲都仲飲極都有,清甜解渴。飲完水就有隻匙仔可以比我地刮埋d肉黎食,椰肉好滑嫩,感覺好滋補

豬頸肉炒椰菜苗 $72 7.5/10

泰皇咖哩炒大蜆 $108 6/10

椰青 $35 8/10
2021-03-12
香港慢慢踏入濕熱既天氣,令我愈來愈思念旅行既滋味,特別係泰國潑水節即將係4月慶祝,所以今日就黎同朋友食呢間泰國菜解愁。由於朋友唔食辣,所以我地今次主打唔辣既泰菜😋泰皇咖哩火山軟殼蟹法包 $148 6.5/10一放低既時候真係令我相當震撼😆因為咖哩如同火山一樣滿瀉整個法包,黃金色既軟殼蟹就係火海中載浮載沉🤤泰皇咖哩椰香滿滿,其他香料味略為遜色,麵包好快就淋咗,下次一上檯最好就要食咗呢道菜先🙈泰式小食拼盤 $138 8/10拼盤有蝦餅、素春卷、魚餅同埋雞翼,最好食既係炸蝦餅,蝦味濃郁食落彈牙👍🏻魚餅入面有香茅羅勒葉等香料,夠哂鮮味提神☺️

泰皇咖哩火山軟殼蟹法包 $148 6.5/10
一放低既時候真係令我相當震撼😆
泰皇咖哩火山軟殼蟹法包

泰式小食拼盤 $138 8/10
泰式小食拼盤
2021-03-14
泰式小食拼盤
今日Lunch突然想食泰國野,不如就同同事組個團一齊食!多人食嗌多d可以食到多d種類嘛😛黎到旺角通菜街嘅阿來泰式地道風味餐廳,之前聽朋友講原來喺泰文「阿來」就係好食嘅意思,有心思! 餐廳門面貼滿食物相片同關於餐廳嘅報導,仲有openrice必吃入圍食店嘅獎項,試得過!午餐餐牌已經有9款唔同泰式美食,有辣有唔辣任均選擇,不過今日我地一行四人,散叫share食仲爽!==========================泰式鮮蝦冬蔭功湯 (小) $78食泰國野梗係整番碗冬蔭功湯!冬蔭功湯有兩隻新鮮大蝦同菇,酸酸辣辣夠哂濃郁同開胃!  海南雞 (例牌) $78海南雞已經去骨,小弟最怕食骨,去骨就啖啖肉!肉質夠嫩滑,正!  泰皇咖哩炒軟殼蟹 $108軟殼蟹餐廳好細心地幫我地分左四份啱啱好!咖哩汁夠惹味,甜甜地唔辣,怕辣人士都食到,軟殼蟹新鮮炸起脆卜卜!  串燒沙嗲 (豬肉、雞肉) $78食串燒最緊要熱辣辣!串燒新鮮燒好,醬汁花生多味道甜甜地夠濃郁,肉質有少少硬,淋少少就perfect  飛天炒通菜 $68通菜炒得夠香口,大大碟,食左咁多肉食番碟菜中和下啱啱好!  汁燒原隻魷魚筒 $88大大隻原隻魷

==========================
泰式鮮蝦冬蔭功湯 (小)
泰式鮮蝦冬蔭功湯 (小) $78

海南雞 (例牌)
海南雞 (例牌) $78

泰皇咖哩炒軟殼蟹
泰皇咖哩炒軟殼蟹 $108

串燒沙嗲 (豬肉、雞肉)
串燒沙嗲 (豬肉、雞肉) $78

飛天炒通菜 $68
通菜炒得夠香口,大大碟,食左咁多肉食番碟菜中和下啱啱好!

汁燒原隻魷魚筒
汁燒原隻魷魚筒 $88
大大隻原隻魷魚筒,可能午飯時間多單等耐左少少,點左秘製酸辣汁夠惹味搭夠,等耐少少都值得!

青檸梳打 $22
食左咁多濃味食物梗係飲番杯酸酸地青檸梳打gur gur佢!

阿來泰式地道風味
📍旺角通菜街97號地舖
泰式鮮蝦冬蔭功湯 (小)
海南雞 (例牌)
泰皇咖哩炒軟殼蟹
串燒沙嗲 (豬肉、雞肉)
汁燒原隻魷魚筒
去完先達廣場,順道喺附近搵一間餐廳食午餐。朋友想食泰國菜,經過見到「阿來泰式地道風味」店內幾乎坐滿,一於試吓。午市有粉麵飯套餐,有泰式炒粉麵、冬蔭功炒飯、海南雞飯等等,價錢約四五十蚊價錢親民。主menu有咖喱、海鮮、小食,選擇幾多,我哋三心兩意,揀咗十分鐘先決定到。同行有位「生蝦達人」去到泰國菜館必食生蝦刺身,點知餐廳生蝦刺身冇貨,佢有少少失望🤧=========================串燒沙嗲(半打)$78餐廳預設三串雞三串牛,每串份量唔少,肉質有咬口,醬汁帶甜唔辣好多花生,怕辣嘅朋友唔怕!冬蔭功湯 $78裏面都幾多材料,有蝦、菇、蕃茄仔;仲有香茅、南薑等香料,湯濃郁少少酸少少辣,好開胃咖哩炒軟殼蟹 $108軟殼蟹分為4份,炸漿薄脆卜卜,入口唔會太油;咖哩汁偏濃稠,裏面有洋蔥青椒蛋花,啱拌白飯,如果咖喱辣啲會更惹味海南雞(例牌)$78除咗雞翼位之外,其他部位去骨啖啖肉!雞肉嫩滑皮爽口,配埋惹味酸辣汁,不錯👍🏼飛天炒通菜 $68呢碟通菜相對較淡口,有豆瓣醬辣椒調味,唔配飯直接食都唔會太鹹口,上枱時仍然翠綠。汁燒魷魚筒 $88可能要燒嘅原因,其他餸菜到咗一陣,魷魚先到。魷魚蘸酸辣

=========================

海南雞

飛天炒通菜 $68

汁燒魷魚筒 $88
汁燒魷魚筒
可能要燒嘅原因,其他餸菜到咗一陣,魷魚先到。魷魚蘸酸辣汁幾惹味~

青檸梳打 $22
青檸梳打可以走甜,食濃味嘅泰國菜配梳打爽~

整體來講,以呢個價錢來講真係唔錯,幾抵食
=========================
阿來泰式地道風味 (旺角)
📍旺角通菜街97號地舖
2021-03-11 121 瀏覽
位置:🌕🌕🌕🌕🌕今次去嘅係位於旺角嘅分店,接近旺角地鐵站。旺角站D2出口行2分鐘就到,非常方便!食物:🟡午餐G:椰汁青咖喱雞飯🌶 ($48)青咖喱真係信心保證🥰依間青咖喱偏辣🌶唔食得辣嘅人要注意一下 我就覺得椰汁味唔太重 雞塊好夠味 豆角正正常常🌕🌕🌕🌕🌗(重口味人推薦!🟡午餐H:香辣肉碎煎蛋伴白飯🌶($48)肉碎好好食!鹹鹹地甜甜地又有少少辣🤏🏻家姐覺得Basil味唔夠重 香草味可以多啲肉碎真係白飯殺手 好餸飯😆🌕🌕🌕🌕🌑⚪️我哋淨係嗌咗凍華田同凍檸茶就唔特別講啦 不過可以+$22轉椰青㗎😍Overall:係一間好就腳嘅餐廳 價錢係旺角嚟講係正常偏平 食物質素高過average 但係食物嘅選項比較普通 經過可以去試吓 但係值唔值得山長水遠去就見仁見智啦價錢:🌕🌕🌕🌗🌑回頭率:🌕🌕🌕🌑🌑

位置:🌕🌕🌕🌕🌕

食物:
🟡午餐G:椰汁青咖喱雞飯🌶 ($48)
青咖喱真係信心保證🥰依間青咖喱偏辣🌶
🌕🌕🌕🌕🌗(重口味人推薦!

🟡午餐H:香辣肉碎煎蛋伴白飯🌶($48)
肉碎好好食!鹹鹹地甜甜地又有少少辣🤏🏻

價錢:🌕🌕🌕🌗🌑
回頭率:🌕🌕🌕🌑🌑
  • 青咖哩雞
2021-03-11 146 瀏覽
疫情持續,還未可以去旅行,最近就在本港找不同國家美食,今次朋友說想吃泰菜,她找到了這家,我們來到是下午時間,人不是太多,除口罩吃較安心。我們點了兩款:辣椒膏蝦頭油海鮮炒飯 $68火山軟殼蟹法包 $148先來的是炒飯,飯炒得粒粒乾身,亦有蛋香,小小辣非常開胃,會不知不覺清光光。$68有兩粒大蝦+其他海鮮,不錯。而軟殼蟹有擺盤,感覺廚師不是隨意亂放,視覺效果好令我食慾增加,重點是軟殼蟹香脆沒有油膩感,咖喱汁香而不辣,亦很適合配法包吃。覺得這次有援解思泰之念。
疫情持續,
還未可以去旅行,
最近就在本港找不同國家美食,
今次朋友說想吃泰菜,
她找到了這家,我們來到是下午時間,
人不是太多,除口罩吃較安心。
我們點了兩款:
辣椒膏蝦頭油海鮮炒飯 $68
火山軟殼蟹法包 $148

覺得這次有援解思泰之念。
2021-03-10 101 瀏覽
今日放假,約媽媽到旺角看醫生,順便和她吃吃泰國菜吧。上年幸好和她去了清邁,我們都很懷念泰國菜呢⋯⋯⋯明爐冬陰功烏頭喜歡吃魚的我倆,本來想簡單吃烏頭魚,聽到侍應姐姐推介冬陰功湯底,就試一試吧。只是加多$10 ,個人感覺非常值得。因為冬陰功湯配上魚肉的鮮味,然後我用冬陰功湯拌飯,酸酸甜甜辣辣,非常惹味。而主角烏頭魚配上不同的香料後,加上冬陰功湯的「加持」,非常滋味。我和媽媽都吃得一滴不留😭😭👏🏻👏🏻酸辣鳳爪沙律點了兩母女最愛的酸辣鳳爪,重點是無骨!非常方便,有豐富的配菜,有紅蘿蔔、蕃茄、洋蔥、西芹、辣椒仔和芫荽,十分滋味!而鳳爪也相當入味,相信也醃了一定時間,喜歡酸辣的媽媽也大讚。

明爐冬陰功烏頭

酸辣鳳爪沙律

2021-03-09 139 瀏覽
聽朋友講,旺角有間泰國菜唔錯,今日經過 就行去試下 最先上左酸辣鳳爪沙律,醃得好入味,唔係死甜,而且d酸味balance得幾好,鳳爪爽脆冇硬骨~處理乾淨👌加上少少指天椒嘅辣味非常開胃!之後上左沙嗲串燒,3串雞 3串豬,我平時係中意食雞串燒多啲,因為有好多店家會整到豬肉串燒乾柴,呢間鋪頭嘅豬肉串燒火候啱啱好,今次個人覺得豬肉串燒更加出色,加埋沙嗲好惹味最後上埋個金邊粉,有3隻大大隻嘅蝦爽脆彈牙,金邊粉煙韌又唔易斷,唔會太濕太淋,配埋花生碎有唔好層次嘅口感味道啱啱好 唔洗落青檸就咁食都好味
聽朋友講,旺角有間泰國菜唔錯,今日經過 就行去試下

非常開胃!

最後上埋個金邊粉,有3隻大大隻嘅蝦
味道啱啱好 唔洗落青檸就咁食都好味
2021-03-09 128 瀏覽
I had a very bad abdominal pain and diarrhea the day after dining at this place. I ordered rice, pad thai, fish soup, and satay beef sticks. I think the fish that i ordered is not cooked properly. Please be aware of this. I really enjoyed the food but i never thought i would get sick after dining. Please cook the food properly before serving it to your customers to avoid anything like this. Because nowadays, it is really hard to get sick. I also wasn’t able to go to work because of of the pain a

I think the fish that i ordered is not cooked properly. Please be aware of this. I really enjoyed the food but i never thought i would get sick after dining. Please cook the food properly before serving it to your customers to avoid anything like this. Because nowadays, it is really hard to get sick. I also wasn’t able to go to work because of of the pain and diarrhea.
「阿來泰式地道風味」可算係我半個食堂,疫情前去街去到夜🌘,要喺旺角坐紅Van返屋企都會幫襯佢或者魚蛋粉,皆因佢哋開到好晏。夜但都好熱鬧,因為真心係平靚正。反而日頭食就無幾多次,呢個星期六去食先發現週末都有做午餐,仲要做到下午五點半。難怪餐廳無時無刻都咁多人幫襯👏。午餐$50樓下就有交易,仲要係大大碟。其實就算正價餐牌都唔貴!餐廳環境正正常常啦,無別緻嘅裝修,但尚算企理。下層座位唔多,好快爆滿,幸好仲有上層,而且上層有大枱,適合一班人聚會👨‍👩‍👧‍👦。辣椒膏蝦頭油海鮮炒飯($68),炒飯炒完有經堆疊過先上碟,所以成座山咁高,好有氣勢😎!炒飯各方面都做得好好,飯粒分明,炒得夠乾身,而且每粒都好入味🍚。炒飯隻色似用咖喱炒,但食落辣度強勁,我會起碼用三隻辣椒🌶🌶🌶嚟形容,唔食得辣者勿點,但其實辣味以外真係帶點蝦油香,令我又愛又恨。餸料方面,海鮮好足料,有幾隻爽口大蝦、魷魚、青口、蜆同蟹柳等,算係咁啦。金不換香辣肉碎炒河($48午餐價),炒河同炒飯一樣咁大碟,同樣比人澎湃嘅感覺😍。雖然名為肉碎炒河,但實際邊止淨係得肉碎吖,另外仲有大量蔬菜如三色椒同粟米筍等。味道方面散發住金不換嘅香氣,而微辣嘅
金不換香辣肉碎炒河
金不換香辣肉碎炒河($48午餐價),炒河同炒飯一樣咁大碟,同樣比人澎湃嘅感覺😍。雖然名為肉碎炒河,但實際邊止淨係得肉碎吖,另外仲有大量蔬菜如三色椒同粟米筍等。味道方面散發住金不換嘅香氣,而微辣嘅肉碎則好惹味,呢款辣度就易入口好多呢😛。不過講到我最欣賞嘅地方係,呢度用上超闊身嘅河粉,約有成吋闊,口感幾滑亦唔易碎,有少少似涼皮。佢嘅炒河明顯比其他泰菜店或茶記出色。
椒鹽軟殼蟹
椒鹽軟殼蟹($88),軟殼蟹貫徹大大碟嘅作風,大量嘅避風塘碎碎將蟹蟹埋藏住,椒鹽味好過醬汁煮,因為唔會整濕脆皮。🦀軟殼蟹幾大隻兼肉厚,外皮炸得酥脆香口,更難得唔油膩亦唔熱氣。一碟嘅份量係夠四個人食,因為有兩隻,而且佢會再分邊。呢個價錢食到咁大啖蟹肉確係完全無得輸😋!
椰汁三色冰
飲品方面🥤,我哋要咗青檸梳打椰汁三色冰,佢哋同樣係特飲,正價$22,午餐轉就加$5。我夠膽講呢度嘅嘢飲係數一數二有誠意,即使只係經典款式,但令我難忘在佢味道夠濃,夠足料。青檸唔係得兩片;椰汁芳香,三色啫喱好繽紛。
總括嚟講,阿來係一間當之無愧抵食夾大件嘅街坊泰菜🇹🇭👍。今次我哋嗌得唔夠醒目,因為明知兩條友真係無可能食得落兩大碟炒飯麵囉!反而可以Share食一碟,再試下咖哩或其他小食。整體係值得一食再食啊😉,推介。
2021-02-20
2021-03-04 204 瀏覽
終於夜晚可以堂食喇!今日貓貓係旺角行完街,好掛住呢間性價比高嘅泰國菜,即刻貓衝過去食。貓貓見到餐牌已經留晒口水。好肚餓呀!餐廳環境依然係咁,簡單又企理。貓貓order左個冬陰功炒飯。好快就上次,正呀。炒飯好香冬陰功味。好開胃。仲有兩隻大蝦,開心死貓貓。好新鮮嘅海鮮,大隻又好味,好好味呀喵。蠔仔蛋超大份量。整得好香,蠔好新鮮,點埋辣椒醬好開胃。啖啖蠔,好豪氣!仲有呢個燒豬頸肉,燒得好好味,份量又夠多!側邊幹身脆口,入邊好juicy。點呢個醬瞬間好似去左泰國咁!高水準!紅咖哩雞好香奶味。鍾意佢咖哩味濃。而且好足料。貓貓開心但貓貓不說!貓貓食得好滿足,感覺呢間泰國餐廳好好味!性價比高,貓貓食得好開心喵!
貓貓見到餐牌已經留晒口水。好肚餓呀!
餐廳環境依然係咁,簡單又企理。

貓貓order左個冬陰功炒飯。
好快就上次,正呀。炒飯好香冬陰功味。

蠔仔蛋超大份量。
整得好香,蠔好新鮮,點埋辣椒醬好開胃。啖啖蠔,好豪氣!
仲有呢個燒豬頸肉,燒得好好味,份量又夠多!
側邊幹身脆口,入邊好juicy。
點呢個醬瞬間好似去左泰國咁!高水準!
紅咖哩雞好香奶味。
鍾意佢咖哩味濃。而且好足料。貓貓開心但貓貓不說!
2021-03-04 278 瀏覽
我同朋友三個人一起去吃,一進去坐低,除了安心出行,仲有黃色紙癡住“非安心出行app”掃QR code 填寫個人資料。好似五太正規。 打開餐牌菜式圖片都比較吸引,墻壁上也癡住好多菜式圖。我地叫:菠蘿炒飯,泰式椒鹽雞翼返、香茅豬扒飯。 菠萝炒饭:味道不正宗,炒饭冻冰冰,都不是问题,问题吃落有沙,吃几淡都有,跟住实在吃五到。服务态度:一般,并且见到上菜的工作人员用双手绑鞋带,整鞋👟,跟住没洗手直接用双手上菜!其实疫情关系系咪要注重下卫生卫生:欠佳,我来吃过第二次,一点都没有改善和进步,所以我之後系五会再帮衬!
卫生:欠佳,

2021-02-19
2021-03-04 1321 瀏覽
餐廳共有兩層, 裝修簡潔明亮, 價錢親民, 平靚正, 十分抵食。海南雞飯(全日套餐)$54(轉雞髀+$10)海南雞雞髀油光亮麗 , 金黃色的雞皮, 賣相令人垂涎, 爽彈的雞皮加上嫩滑雞肉, 十分美味, 再沾上泰式酸辣醬汁, 增添惹味, 配上香香的油飯, 別有一番風味。泰式炸蝦餅$78我最愛泰式炸蝦餅, 即叫即製,外皮炸到金黃酥脆 ,蝦肉爽彈,口感飽滿,沾上泰式酸辣醬,洋溢著泰式風味。蒜蓉包$25蒜蓉包烤得香脆可口, 入口充滿誘人蒜香及香濃牛油味, 津津回味。龍眼冰(熱)$20啜一口熱的龍眼蜜, 甜度適中, 還有粒粒龍眼果肉,慢慢滲出果香, 滋味又潤喉。椰汁三色冰(跟餐另+$5)雪白的椰汁冰, 冰爽蜜甜,散發著誘人的椰香, 還有彩色的啫喱粉條點綴, 賣相漂亮, 粉條口感煙煙靭靭,甜度不會隨冰溶化而減退, 確實不錯。芒果糯米飯$58雪白的糯米飯, 入口黏糯、煙韌, 將香稠椰漿倒在糯米飯上, 伴著熟透多汁的芒果肉一起品嚐, 滋味迷人 ,不愧是泰式人氣甜品。

海南雞飯(全日套餐)$54(轉雞髀+$10)

泰式炸蝦餅$78

蒜蓉包$25

龍眼冰(熱)$20

椰汁三色冰(跟餐另+$5)

芒果糯米飯$58

2021-03-01 215 瀏覽
到金魚街買魚糧,順道在附近找一間餐廳吃午飯。這間泰國菜小店午餐選擇多,價錢相宜。點了一個菠蘿炒飯午餐,再另外點了兩款傳統泰國菜式。菠蘿炒飯很大碟,男士也一定夠飽。炒飯粒粒分明,配料很多,搭配肉鬆吃起來滋味非常。配料除了菠蘿還有魷魚、螺肉、臘腸等等,味道豐富。生菜包調味非常惹味,辣度剛剛好,不怕會太辣。配上爽脆新鮮的生菜,一口接一口地吃,非常滋味。炸蝦餅件件都脹卜卜,看上去非常飽滿,金黃酥脆。蝦餅肉質彈牙有蝦味,蝦肉的比例高,真材實料。吃泰國菜一定會點鹹檸七,冰凍又清新。跟餐加兩蚊點了凍檸茶,茶底香濃,傳統港式飲品也合格有餘。

點了一個菠蘿炒飯午餐,再另外點了兩款傳統泰國菜式。

配料除了菠蘿還有魷魚、螺肉、臘腸等等,味道豐富。

生菜包調味非常惹味,辣度剛剛好,不怕會太辣。

配上爽脆新鮮的生菜,一口接一口地吃,非常滋味。

炸蝦餅件件都脹卜卜,看上去非常飽滿,金黃酥脆。

蝦餅肉質彈牙有蝦味,蝦肉的比例高,真材實料。

吃泰國菜一定會點鹹檸七,冰凍又清新。

跟餐加兩蚊點了凍檸茶,茶底香濃,傳統港式飲品也合格有餘。