2022-09-05
燒肉雖然邪惡,但唔食一排就會心思思。行過白布街見到呢間日式燒肉店,裝修好日系,就拉埋女朋友去食餐勁!前菜牛舌燜煮到好稔滑,香料味好似花椒八角都幾重。阿久根和牛涮鍋 胸腹肉3件、三角肋肉2件、A4肉眼1件、烏冬、雞蛋、雜菜牛肉唔用燒嘅方式,淥完再點雞蛋可以好好保留肉汁同保持肉質。餐廳有附上3種唔同辣椒粉,原味/蒜辣/洋蔥辣,仲會有介紹埋啱咩煮法。我地加咗少少洋蔥辣椒粉,湯底變得勁重洋蔥嘅甜味,好驚喜。極尚和牛定食A4肉眼2件、A4西冷2件、牛舌2件、味噌湯、沙律、白飯味噌湯好鮮甜仲有粒蜆肉,個沙律有芒果同菠蘿,酸甜開胃。牛肉燒完之後香口爆汁,逼出油份後牛肉變得更滑,點一點辣椒粉仲惹味。牛胸爽一放落去燒就會爆油,小心搶火,基本上一兩秒就可以起,食落口感爽脆雞軟骨一串八粒,俾啲耐性燒到乾身之後,就會每粒咯咯聲黑豚肉薄切黑豚肉輕輕燒幾秒就可以保留肉汁五花腩脂肪雖邪惡,但燒完嘅肥肉咬落去超正整體感覺一間唔錯既燒肉店,無論牛涮鍋定燒肉都好多款式選擇,值得一試!📸 Credit to Instagram: @mroolong
前菜
牛舌燜煮到好稔滑,香料味好似花椒八角都幾重。
阿久根和牛涮鍋
胸腹肉3件、三角肋肉2件、A4肉眼1件、烏冬、雞蛋、雜菜
牛肉唔用燒嘅方式,淥完再點雞蛋可以好好保留肉汁同保持肉質。
極尚和牛定食
A4肉眼2件、A4西冷2件、牛舌2件、味噌湯、沙律、白飯
牛胸爽
雞軟骨
一串八粒,俾啲耐性燒到乾身之後,就會每粒咯咯聲
黑豚肉
薄切黑豚肉輕輕燒幾秒就可以保留肉汁
五花腩
脂肪雖邪惡,但燒完嘅肥肉咬落去超正