📍旺角| 阿久根和牛拉麵屋阿久根和牛拉麵屋嘅拉麵同小食水準真係令人驚艷!今次試咗三款招牌菜,每款都各有風味,絕對係拉麵控同日式料理迷嘅天堂~🔥 濃厚味噌蝦湯慢煮A4和牛叉燒拉麵
湯底濃到誇張!味噌同蝦湯融合出濃郁海鮮香,慢火熬煮到啖啖鮮甜。A4和牛叉燒入口即化,油花分佈完美,肉汁同湯底混搭,邪惡但停唔到口!麵條彈牙掛湯,食完仲想舔碗!🍗 濃厚雞白湯味自慢灸燒豚肉拉麵
雞白湯濃而不膩,熬到奶白色嘅湯底充滿膠質,入口滑溜又暖胃。自慢灸燒豚肉燒得表面微焦,肉質嫩滑帶焦香,油脂同湯底相輔相成,惹味到飛起!麵條粗幼適中,吸滿湯汁,咬落好滿足~🥟 日式餃子
外皮煎到金黃脆底,內餡juicy爆汁!豬肉同蔬菜比例啱啱好,調味簡單但夠鮮,蘸少少醬油同辣油,層次即刻提升。口感一脆一軟,送湯一流,食幾多個都唔膩!💬 總評:湯底濃厚有深度,食材質素高,火候同調味都精準到位。和牛叉燒同灸燒豚肉係亮點,日式餃子做前菜或配拉麵都perfect,值得一試再試!📌 溫馨提示:午市同晚市人流多,建議預早到場~

📍旺角| 阿久根和牛拉麵屋

🔥 濃厚味噌蝦湯慢煮A4和牛叉燒拉麵

🍗 濃厚雞白湯味自慢灸燒豚肉拉麵

🥟 日式餃子

📌 溫馨提示:午市同晚市人流多,建議預早到場~

2025-04-10 187 瀏覽
近年拉麵店越開越多,但我卻越來越少食,因為好吃的真不容易找。不過這次卻久違地遇上一間好吃的小店。入到去見到小店完全坐滿,門口還有些人在等,好像頗受歡迎。見餐牌有湯麵和沾麵選擇,就和朋友一人揀一款,另外再加個小食。人氣慢煮安格斯牛少排沾麵~沾麵湯底較濃,和麵身的粗幼和質地很配合,濃湯沾上麵條,非常香濃。慢煮牛舌芯配柚子白味噌鷄湯麵~好香柚子味,牛舌芯好好食,口感十足,不過這個原來係六週年限定,唔知做到幾時。沖繩苦瓜餃子不太苦,超多汁,微微的甘味,幾特別,值得一試呢度除了七味粉一,竟然有勁辣嘅X-1493辣粉,啱晒我~食到最後,見有張咭寫住沾麵可以加湯,又跟住試下,原本的沾麵湯加上清湯,滿滿的海鮮味,是個很好的收尾~

人氣慢煮安格斯牛少排沾麵

慢煮牛舌芯配柚子白味噌鷄湯麵

沖繩苦瓜餃子
不太苦,超多汁,微微的甘味,幾特別,值得一試

呢度除了七味粉一,竟然有勁辣嘅X-1493辣粉,啱晒我~

• 慢煮牛舌芯配柚子白味噌鷄湯拉麵
  • 沖繩苦瓜餃子
2025-04-08 129 瀏覽
🐔 招牌三色拉麵(豚肉・雞肉・A4和牛)配濃厚雞白湯 $138推介!可以一次過試曬三種肉💛 雞肉慢煮嫩滑,A4和牛粉嫩入口即溶🤤 佢哋既肉全部都有烤過,個人認為佢哋既肉系認真出色既!而湯底系用日本薩摩雞熬左20個鐘,同出面既雞白湯有少少唔同口感,偏淡少少🤏 同埋湯底可以再熱啲就更好🧏🏻‍♀️🍜味自慢炙燒豚肉拉麵 配濃厚味噌蝦湯(偏咸) $88豚肉灸燒到焦香爆油,鐘意食濃味嘅一定要揀呢個湯底,比起雞白湯呢個湯底再咸少少,可能自己偏重口味,我鐘意食哩個湯底多啲🥰而溏心蛋有用醬油醃過,味道好出😋🥔流心芝士薯餅 整體都唔錯,芝士好流心,咬落去有大量芝士推介俾鐘意芝士嘅朋友🧀

🍜味自慢炙燒豚肉拉麵 配濃厚味噌蝦湯(偏咸) $88

🥔流心芝士薯餅
  • 招牌三色拉麵
  • 鹿兒島流心芝士薯餅
2025-04-07 188 瀏覽
之前一直經過, 但未試過, 夜晚都有d人排隊😉, 今日難得可以來試一下😅, 原本想試海老湯, 不過話偏咸, 都係唔敢試😄, 之後用QR code落單, 試左灸豚肉🐽雞白🐔湯拉麵走葱, 友人要慢煮雞肉🐔加灸豚肉🐽黑蒜湯拉麵, 等左一陣, 湯拉麵送到🍜, 飲啖雞白🐔湯, 奶白色飲落好清甜但唔濃😊😘, 幾啱我, 亦試一啖友人的黑蒜湯, 飲到好勁蒜味🧄, 飲落會油膩d, 整開d餸望下d麵, 份量都唔少, 食落爽彈👍唔會煮到好淋☺️, 灸豚肉🐽外層有d燒過, 食落好香😍, 不過有d膏, 食落有点肥, 我都要咬左佢😋, 反而我試左友人的慢煮🐔雞肉幾啱我, 咬入去亦好有水份, 保留肉的質感和雞肉的彈性🐔, 食落有驚喜, 唔會食到舊肉好老柴🤣, 最後食只糖心蛋🥚, 食到外層的豉油香味, 好食🥰👍 如果女仔食又怕肥, 我會建議食慢煮🐔雞肉雞🐔白湯拉麵🍜, 下次都會試依個😉😄
2025-04-07
午餐
2025-04-06 99 瀏覽
慢煮A4和牛叉燒拉麵 $158揀咗黑蒜濃湯和牛半生熟幾霖慢煮安格斯牛小排沾麵 $148呢個湯底就揀咗濃厚味噌蝦湯 比較偏鹹少少麵質唔錯,夠彈牙不過稍為貴咗少少#油麻地餐廳 #油麻地美食 #油麻地探店 #沾麵 #拉麵 #日式 #日本料理 #旺角餐廳 #旺角美食 #旺角探店 #油麻地好去處 #油麻地美食 #油麻地必去 #香港美食 #日式拉麵 #旺角好去處 #旺角美食 #旺角必去 #香港美食 #香港好去處 #旺角 #香港餐廳 #hongkong #hongkongfood #hongkongrestaurant #香港 ==============================阿久根和牛拉麵屋 (旺角)旺角廣華街13號廣輝大廈地下1號舖營業時間: 星期一至日 12:30-15:3018:00-22:30
慢煮A4和牛叉燒拉麵 $158

麵質唔錯,夠彈牙
不過稍為貴咗少少

#油麻地好去處 #油麻地美食 #油麻地必去 #香港美食
#香港
阿久根和牛拉麵屋 (旺角)
營業時間: 星期一至日
12:30-15:30
18:00-22:30
外賣送餐
係旺角想食牛拉麵,一定諗起#阿久根和牛拉麵屋,就係廣華街,小店日式裝潢,好有拉麵店既氣氛✨吧枱望住入面既師傅製作唔同款既拉麵,真係流晒口水🤤好多款都好吸引🤩炙燒豚肉、慢煮雞肉、燒和牛…🍜黑蒜濃湯生牛肉拉麵,好少機會食到生牛肉既拉麵🥹要試試,生牛肉大大塊,加落啲熱濃湯浸浸就半熟食,好嫩好滑😻肉質正之餘,最緊要加埋大葱絲、拉麵胡椒食,又惹味又重肉味👍🏻正😎黑蒜油湯,好香好吸引,濃到爆😌亦係最多人叫既選擇,配麵,幼身重蛋味,掛湯後感覺好豐富🥳配料都唔少野,糖心蛋真係爆蛋汁,橙黃色蛋王好滋味😮‍💨加湯食正,沖繩苦瓜餃子,食落真係有苦瓜既苦甘味,好特別,外皮煎到金黃色,加埋豚肉同餃子汁酸甜苦咸都有幾得意,幾好味既👍🏻小店賣既就係心機同質素🫶🏻拉麵同配菜同小食都好高質,一於黎一麵入魂🙌🏻🙌🏻

生牛肉
黑蒜濃湯

溏心蛋

生牛肉
黑蒜濃湯
沖繩苦瓜餃子
今次發現咗旺角一間超有feel嘅日式拉麵小店,推開木門就聞到陣陣湯香味,成間店瀰漫住濃濃嘅日本風情!🇯🇵✨ 師傅嘅製作超用心,有多款拉麵同沾麵選擇~ ✨ **招牌三色沾麵🦐** 一上枱就俾個賣相震撼到!三色肉鋪到滿滿~雞肉嫩滑、牛肉香濃、叉燒半肥瘦,每款都醃得超入味!🍖 重點係個海老濃湯,用秘製蝦油同鮮蝦熬製,橙紅色超濃郁,鮮味爆炸~💥 麵條粗身有咬口,蘸滿湯汁食真係幸福到暈!😈 **燒牛肩胛拉麵 🐂** 牛肩胛肉燒到微微焦香,粉嫩嘅切面靚到唔捨得食~🥩 湯底係雞白湯,用咗日本嘅薩摩雞長時間熬製而成,濃而不膩,超夾!麵質偏幼身,掛湯能力一流~👏 **雞軟骨餃子 🥟** 小食方面一定要試呢個!餃子皮煎到金黃脆底,咬落去「咔滋」一聲~🤩 內餡係雞肉混雞軟骨,口感超特別,軟骨碎增加爽脆感,蘸埋柚子醋食更加開胃!一碟5件好快就清晒,好想encore多碟啊~阿久根和牛拉麵屋 (旺角)旺角廣華街13號廣輝大廈地下1號舖

**招牌三色沾麵🦐**

**燒牛肩胛拉麵 🐂**

**雞軟骨餃子 🥟**

阿久根和牛拉麵屋 (旺角)
旺角廣華街13號廣輝大廈地下1號舖
🐖味自慢灸燒豚肉拉麵 $85呢一碗豚肉拉麵叫咗雞白湯,小編平時好少食白湯,但感覺呢一間幾不錯,味道唔會太濃,相對上較清🤤至於拉麵對配料,始終覺得豬肉係最夾,但由於呢間拉麵用和牛命名,所以都特登加咗錢叫多塊😂睇張相塊牛肉可能好似好生咁,但浸落啲熱湯度,都接受到,起碼唔會有血水先😳不過始終覺得豚肉更勝一籌,肥瘦適中,充滿油脂香😍.🦐招牌三色沾麵(豚肉、雞肉及A4和牛) $148今次呢個沾麵揀咗濃厚味噌蝦湯,餐牌亦都講明咗呢個湯係偏鹹的,所以大家可以留意返😎不過小編係重口味人士,就覺得呢個湯底非常濃郁,非常之好味,蝦味真係極之重(雖然都真係會越食越鹹),真係怕鹹又想試蝦湯嘅可能嗌普通拉麵會好啲🫣不過唯一好處就係可以無限加湯😎.💰人均消費:~$100.🍽味道: 4/5🏙環境: 4/5‍👨🏼‍🍳服務: 4/5💧衛生: 4/5💰價錢: 4/5
🐖味自慢灸燒豚肉拉麵 $85
‍👨🏼‍🍳服務: 4/5
💧衛生: 4/5
💰價錢: 4/5
2025-04-06 80 瀏覽
【旺角•阿久根和牛拉麵屋】!!廣華街13號廣輝大廈地下1號舖慢煮 A四和牛叉燒拉麵味自慢灸燒豚肉拉麵慢煮 A四和牛叉燒拉麵 濃雞白湯慢煮技術令A4和牛叉燒鮮嫩多汁,入口即化,牛肉香氣濃郁,絕對係肉食愛好者嘅天堂!濃雞白湯底鮮甜順滑,暖笠笠嘅口感好啱冬天享用。恭拉麵彈牙入味,吸滿湯底精華,每啖都帶來幸福感!整體係拉麵控夢幻之選!味自慢灸燒豚肉拉麵灸燒豚肉外皮焦香脆口,內裡嫩滑多汁,微微煙燻味令層次更豐富,豚肉控必試!湯底鮮美,配上豚肉嘅濃郁風味,令人回味無窮。拉麵同配料搭配得宜,食完一碗意猶未盡,仲想再encore味道真係好有自信!「慢煮A四和牛叉燒拉麵 濃雞白湯」偏向高級享受,牛肉同雞白湯嘅組合好正!「味自慢灸燒豚肉拉麵」則係傳統豚肉拉麵嘅升級版,焦香嫩滑超滿足!無論你鍾意牛肉定豚肉,兩款都值得一試,保證唔會失望!
【旺角•阿久根和牛拉麵屋】!!
廣華街13號廣輝大廈地下1號舖
慢煮 A四和牛叉燒拉麵
味自慢灸燒豚肉拉麵
慢煮 A四和牛叉燒拉麵 濃雞白湯
濃雞白湯底鮮甜順
滑,暖笠笠嘅口感好啱冬天享用。
恭拉麵彈牙入味,
吸滿湯底精華,每啖都帶來幸福感!
整體係拉麵控
夢幻之選!
味自慢灸燒豚肉拉麵
湯底鮮美,配上豚肉嘅濃
郁風味,令人回味無窮。
拉麵同配料搭配得宜,食
完一碗意猶未盡,仲想再encore
味道真係好有
自信!
無論你鍾意牛肉定豚肉,兩款都值得一試,保證唔會失望!
2025-04-05 201 瀏覽
一入店就彷彿置身日本橫丁!🇯🇵 紅色燈籠🏮、木系吧枱、和風壁畫,仲有師傅即席炙燒和牛嘅香氣~座位雖然唔多,但濃濃嘅居酒屋氛圍勁有feel!🌟 招牌三色拉麵(豚肉・雞肉・A4和牛) $138✨ 濃厚雞白湯 🐔💛➤ 豚肉灸燒到焦香爆油💥,雞肉慢煮嫩滑🐤,A4和牛粉嫩入口即溶🤤!➤ 湯底用日本薩摩雞熬20小時,奶白色超濃郁,掛上幼麵勁掛湯🍜💛➤ 溏心蛋流心完美🥚,紫菜印住店名打卡一流📸🌟 慢煮A4和牛叉燒拉麵 $158✨ 香蔥醬油湯 🍜🌿➤ 和牛叉燒厚切兩大片🥩,慢煮18小時超軟嫩,油脂甘香💦➤ 醬油湯底清甜帶蔥香,配幼麵食到湯層次✨🌟 Asahi Super Dry極泡生啤 🍺➤ 冰凍啤酒泡沬綿密,完美中和拉麵濃膩感!「和牛超驚艷!湯底濃到黏嘴唇💋」

🌟 招牌三色拉麵(豚肉・雞肉・A4和牛) $138
✨ 濃厚雞白湯 🐔💛
➤ 溏心蛋流心完美🥚,紫菜印住店名打卡一流📸

🌟 慢煮A4和牛叉燒拉麵 $158
✨ 香蔥醬油湯 🍜🌿
➤ 和牛叉燒厚切兩大片🥩,慢煮18小時超軟嫩,油脂甘香💦
➤ 醬油湯底清甜帶蔥香,配幼麵食到湯層次✨

🌟 Asahi Super Dry極泡生啤 🍺
➤ 冰凍啤酒泡沬綿密,完美中和拉麵濃膩感!

「和牛超驚艷!湯底濃到黏嘴唇💋」
2025-04-03 130 瀏覽
係旺角搵食咁耐竟然完全唔知廣華街有間拉麵沾麵店!🍜 同朋友經過見夜晚八點都仲有人排隊等食就試下,鍾意食沾麵既我地都點左Tsukemen~ 友人試招牌慢煮A4和牛叉燒沾麵跟香濃海老湯($168) 和牛夠晒粉嫩 入口微凍建議沾埋熱湯食更加好🥩 海老湯底果然都係必試 超級濃郁鮮味十足🦐 我就試味自慢炙燒豚肉沾麵跟雞白湯($115) 豚肉叉燒就有三舊 唔係好肥所以唔會入口即溶 不過燒得好香🐷 雞白湯一樣濃郁 骨膠原滿滿 不過相對冇海老湯咁掛麵 我見隔離檯食雞白湯拉麵感覺好似更加吸引!🐔

• 慢煮A4和牛叉燒沾麵
旺角/油麻地一帶竟然有間人龍拉麵店!仲要主打係和牛topping😲我地係星期一晚去食 8點食都要排隊🤣 食完出黎都仲見到有幾個人排隊👏厲害1️⃣招牌三色沾麵(豚肉、雞肉及A4和牛)$148三款重點肉類都包晒🥩!湯底方面我地揀左手濃厚味噌蝦湯🦐真係好濃郁 忍唔住飲晒😍最中意係佢既麵條軟硬適中 掛湯一流!2️⃣慢煮A4和牛叉燒沾麵$208 呢個係店舖signature 🤗有三大片和牛! 建議先浸落沾麵湯底入面 因為和牛片比較生🤣浸熟少少🤏牛肉味會出d

旺角/油麻地一帶竟然有間人龍拉麵店!
仲要主打係和牛topping😲

1️⃣招牌三色沾麵(豚肉、雞肉及A4和牛)$148
三款重點肉類都包晒🥩!
湯底方面我地揀左手濃厚味噌蝦湯🦐真係好濃郁 忍唔住飲晒😍
最中意係佢既麵條軟硬適中 掛湯一流!

2️⃣慢煮A4和牛叉燒沾麵
呢個係店舖signature 🤗有三大片和牛!
建議先浸落沾麵湯底入面 因為和牛片比較生🤣
浸熟少少🤏牛肉味會出d
2025-03-28 160 瀏覽
喺日本食過嘅拉麵真係令人難以忘懷,所以返到香港梗係要搵翻啲同樣精彩嘅口感啦!今次就去咗位於旺角嘅阿久根和牛拉麵屋,雖然迫迫地,但係好有日本鐵路嗰種小店feel🚝仲可以睇到師傅煮食,感覺好親切👨🏻‍🍳  試咗佢哋嘅招牌三色拉麵有豚肉、雞肉同a4和牛🐷🐔🥩最值得讚嘅係佢嘅豚肉,燒得好香,雞肉都唔會嚡口和牛就入口即溶,真係每款肉類都有自己嘅特色湯底用慢煮和牛同自家熬製味道濃郁但唔會死咸,真心讚!每碗都有紫菜同糖心蛋,影相效果爆靚📸 另外試咗大虎蝦沾麵,虎蝦真係勁大隻🐟爽口彈牙,海鮮味嘅湯底另有一番風味 仲有雞軟骨餃子,每一口都爽脆酥脆餡料鮮美,感覺配上醬汁更加出色😋 📍 阿久根和牛拉麵屋旺角廣華街13號廣輝大廈地下1號舖
今次就去咗位於旺角嘅阿久根和牛拉麵屋,
雖然迫迫地,但係好有日本鐵路嗰種小店feel🚝
仲可以睇到師傅煮食,感覺好親切👨🏻‍🍳

試咗佢哋嘅招牌三色拉麵有豚肉、雞肉同a4和牛🐷🐔🥩
最值得讚嘅係佢嘅豚肉,燒得好香,雞肉都唔會嚡口
和牛就入口即溶,真係每款肉類都有自己嘅特色
湯底用慢煮和牛同自家熬製
味道濃郁但唔會死咸,真心讚!
每碗都有紫菜同糖心蛋,影相效果爆靚📸

另外試咗大虎蝦沾麵,虎蝦真係勁大隻🐟
爽口彈牙,海鮮味嘅湯底另有一番風味

仲有雞軟骨餃子,每一口都爽脆酥脆
餡料鮮美,感覺配上醬汁更加出色😋

📍 阿久根和牛拉麵屋
2025-03-26 136 瀏覽
🌸招牌三色拉麵(豚肉,雞肉及A4和牛)用料好豐富,有齊慢煮A4和牛、雞肉同埋燒豚肉,各有特色!雞肉肉質好嫩滑,豚肉好香口,一啲都唔嚡口!我最鍾意食慢煮和牛,呈鮮粉紅色,質感好軟嫩,牛肉味道好濃郁!配埋香濃雞白湯底嘅拉麵,味道好夾,好味道,鍾意呢個湯底唔會太油膩🌸味自慢灸燒豚肉拉麵,大大塊厚肉嘅灸燒豚肉,帶有少少焦香同埋油脂嘅味道,肥瘦適中!配埋香濃海老湯,啖啖都充滿濃郁蝦嘅鮮味,拉麵爽口彈牙而且好掛汁!🌸日式餃子外皮煎得香脆可口,皮薄餡靚,豬肉肉質鮮嫩,幾好味🌸一口芝士熱辣辣外脆內軟,輕輕一咬,就已經食到有好濃郁嘅芝士香味餐廳舒適,裝修好有日式屋台嘅風格!餐廳店員服務態度好友善,抵讚!整體食物質素高,下次都會嚟再幫襯!
🌸招牌三色拉麵(豚肉,雞肉及

🌸日式餃子外皮煎得香脆可口,皮薄餡靚,豬肉肉質鮮嫩,幾好味

2025-03-26 166 瀏覽
比個和牛名吸引,叫左個和牛拉麵,粒蛋好食,和牛超細2片咬勁耐,叫左黑蒜濃湯,拉麵同個湯底係合體左..簡水味再加其他味溝埋既湯?!食完最貴既蛋同2片牛,個麵就無一種會想食落去既感覺,湯都唔想飲