2017-10-01 1358 瀏覽
上環區有很多食肆, 此店主題以蒸餸為主。門口有一塊黑板寫上餐牌,食店面積不大,裝修簡約,一入口是一道長廊及對牆座位,中午很容易滿座。蒸鯇魚 $45 用小砵蒸的鯇魚,份量不大,大胃口未必夠喉,魚蒸的火喉不錯,魚肉嫩不“鞋”,配上的豉油經調味後不會咸,不錯,稍嫌鯇魚不是即時蒸出來的效果,不太熱。例湯 $12不是老火湯,不太濃郁,湯沒帶味精,清甜可口,飲後喉嚨很舒服,不錯。這店尚有蒸肉餅及蒸排骨等,下次有機會再來嚐其他蒸品。

蒸鯇魚 $45

例湯 $12

這店尚有蒸肉餅及蒸排骨等,下次有機會再來嚐其他蒸品。
2017-06-04 1360 瀏覽
食得多街飯總會掛住住家飯嘅味道。其中蒸餸就特別想食,貪小油健康又有媽媽的味道,又可以多食兩啖汁撈飯儲米氣。開係上環小巷畢街嘅長龍食府,唔係同事帶我來都唔知道有間咁嘅嘢。晏晝遲少少嚟都真係好似都招牌咁排晒長龍。主打蒸餸鹹魚肉餅、鹹蛋肉餅、瑤柱水蛋等等。今日就同同事分別叫左藕粒冬菇肉餅同豉汁蒸排骨飯。俾咗錢先然後坐低好快就有位叔叔拎熱辣辣嘅飯過嚟。拎啲汁撈飯真係好正,啲肉好新鮮唔會好似出面咁梅晒,係用心之作。啲飯好快食晒都唔緊要因為免費任加。不過湯係要加錢嘅,如果免費送埋例湯就正啦。食完個人充滿力量好正好舒服,係中環健康午餐之選!

2017-01-05 1921 瀏覽
午飯時候堂食外賣既人都不少,但等位算快。購票完,店員會盡快安排坐位,食客亦很合作,食飽就走,讓坐下一個。咸蛋蒸肉餅加一碗湯,盛惠54個大洋~對於係上環位置食個午飯,呢個算中等價錢了~咸蛋黃係一整個圓形並唔係平時茶記壓扁了的咸蛋黃,有咸香,有誠意! 每份肉餅係一個小砵蒸,肉汁唔會流失,肉汁要黎撈飯,好正呢~肉餅質感唔會似擦膠,雖然唔係勁鬆化,但有屋企整肉餅既風味。味道咸道適中,撈飯岩岩好~白飯鬆軟,唔會又硬又碎,唔好睇小一飯碗白飯,食哂個肉餅加白飯都幾飽!湯,用高速煲煲出來,味道清甜亦都唔肥,唔會稀到似飲水,唔錯~
2016-05-19 3320 瀏覽
今日一支公午餐,逛下逛下黎到長龍,見都幾有人氣,𥚃面乾乾淨淨,就入去試一試!要先落 order,然後等位,太約等了3分鐘便可以安排入坐,雖然坐位較窄,但店內裝修簡潔和整齊,感覺舒服!坐下好快便午餐到,我選了馬蹄蒸肉餅,雖然餸和飯是溫,不是很熱,配今日天氣都OK,肉缾味道剛好,不太咸,清淸淡談,完全沒味精,但唯一不喜歡肉餅有肥膏(這是否好味肉餠都要加上,否則會太鞋?!)!整體而言是不錯,下次可以再試試其他餸!
2016-05-19
2016-05-19 2167 瀏覽
長龍食府主打蒸餸蒸飯:白飯任添(最適合一眾男士)另外加購足料靚湯只是hkd 12(大推介!感覺都沒有味精!)加購中華火腿蒸菜只要hkd8一般而言我會選擇加菜或湯(因為實在太超值了)今天推介的是:肉碎瑤柱蒸蛋飯 加菜 少飯每次店員都貼心地送上一杯茶♥️蒸蛋是我經常點的,加上湯一起蒸的蛋真的非常滑溜👍🏻加上肉碎份量剛好,不會喧賓奪主變成蒸肉餅加蛋😂菜味道較淡,和中華火腿拌著吃有一點咸香,送飯一流😉但留意長龍食府好像只有午市的說☺️下班去吃就吃不到了😉
長龍食府主打蒸餸蒸飯:
白飯任添(最適合一眾男士)
加購中華火腿蒸菜只要hkd8

一般而言我會選擇加菜或湯(因為實在太超值了)

今天推介的是:
肉碎瑤柱蒸蛋飯 加菜 少飯
每次店員都貼心地送上一杯茶♥️
蒸蛋是我經常點的,
加上湯一起蒸的蛋真的非常滑溜👍🏻
加上肉碎份量剛好,
不會喧賓奪主變成蒸肉餅加蛋😂

菜味道較淡,
和中華火腿拌著吃有一點咸香,送飯一流😉
蒸蛋
但留意長龍食府好像只有午市的說☺️
下班去吃就吃不到了😉
2016-05-19
10 分鐘 (堂食)
蒸蛋
  • 肉碎瑤柱蒸蛋
2015-11-29 2237 瀏覽
某一天,食友龍五發了一張肉餅飯的照片,非常之吸引,問了一問,原來是一個位於上環的小食肆,名字叫《長龍食府》,主打的,就是他們的手打肉餅飯。終於有一天,我要在上環辦事,在中午的飲食時份,我照著朋友的推介來到了上環蘇杭街這一帶,找到了畢街,找到了這一家店子小小,而且沒有長龍的《長龍食府》。對,店子是小小的,但勝在夠長,店外雖然沒有長長的人龍,但店內的所有檯都只可以以一字形去排列,他們說的長龍,其實是否代表這一家店子小,但夠長的空間呢?好,人地食乜,我食乜。按照推介地點了一份梅香馬友蒸肉餅,飯餐有一杯茶,有一碗飯,當然會有一砵蒸肉餅,這一個飯餐,價錢要50兔多元,在中、上環區食飯,不算貴,再加上完完整整的一件咸魚,計一計成本,係值回票價架。(今時今日,咸魚好費貴架。)肉餅,肥瘦適中,肉的感覺非常之實在,我一放入口就知道,這並非一般茶餐廳能食到的肉餅,因為這樣的質感,相信是只有手挆肉才能夠有這一種粗肉加肉泥的混合感覺,再者,附上的一份咸魚,昔日小時候,這一舊仔魚,我地食幾日架啦。味道很好,吃得出這是一間非常用心去經營的小食店。說真,這兒的蒸餸絕對是值得我們去大力推介,要推到這店大排長龍,要推到

味道很好,吃得出這是一間非常用心去經營的小食店。說真,這兒的蒸餸絕對是值得我們去大力推介,要推到這店大排長龍,要推到這店有人滿之患........
2015-10-18 1223 瀏覽
係公司附近既一間小店, 外面望起黎有中國傳統食府既感覺..加埋一個打橫既牌匾掛係門口上  一直都對呢間店好好奇每次出去食lunch時經過總會見到長長既人龍 所以一直冇入過去今日同同事決定就算要排好耐隊都要入去試下!點知原來堂食可以唔使等即刻入!! 門口既人龍都係等緊外賣入面燈光昏暗 但唔係殘殘舊舊既感覺 而係一種有神秘感同藝術感既氣氛一字形既佈局 來自唔同地方既食客共用幾張長枱 雖然係陌生人 但唔知點解有令人熟悉既錯覺本來想叫既係大澳蝦羔蒸肉片 但係已經賣晒所以我地叫左兩個肉餅飯~~咸蛋蒸肉餅飯 $38蛋黃好香 加上有少少流左係唔同位置 食落有食緊溶芝士既感覺 =P肉餅好厚身 夠鬆軟 加埋岩岩好既調味 真係好滿足 白飯夠熱同夠綿 食到好幸福!梅菜蒸肉餅飯 $36平時有得揀一定唔會揀梅菜既菜式 但呢個肉餅飯已經令我改觀 原來梅菜都好香 又開胃~肉餅入面既豬肉有肥有瘦 食落有油脂香得黎又唔會過於油膩~呢兩碟肉餅真係可以要黎送到好多碗飯 ;PP
係公司附近既一間小店, 外面望起黎有中國傳統食府既感覺..
加埋一個打橫既牌匾掛係門口上  一直都對呢間店好好奇

今日同同事決定就算要排好耐隊都要入去試下!
點知原來堂食可以唔使等即刻入!! 門口既人龍都係等緊外賣

本來想叫既係大澳蝦羔蒸肉片 但係已經賣晒
所以我地叫左兩個肉餅飯~~
咸蛋蒸肉餅飯
咸蛋蒸肉餅飯 $38
梅菜蒸肉餅飯
梅菜蒸肉餅飯 $36
肉餅入面既豬肉有肥有瘦 食落有油脂香得黎又唔會過於油膩~
呢兩碟肉餅真係可以要黎送到好多碗飯 ;PP
題外話/補充資料: 係門旁收銀處點餐比錢, 員工好快就會將食物送到~ 速度快 員工都幾有禮貌 ~~
2015-10-13
咸蛋蒸肉餅飯
梅菜蒸肉餅飯
2014-06-12 2119 瀏覽
上環LUNCH 食過飯 真係要平又好食仲要唔洗等位真係少至又少尼間蒸飯 只係大約$40 就有蒸餸 白飯 例湯連飲品真係坐得迫D又有咩所謂 櫃枱點菜付款後 店員親自送上威魚香 肉餅鬆軟但不散白飯香 入口軟棉棉例湯無味精 又多料 熱天時 冷氣又夠都只係$40 好在早尼 走果時已經有4樣餸SOLD OUT LU~
尼間蒸飯 只係大約$40 就有蒸餸 白飯 例湯連飲品
真係坐得迫D又有咩所謂 櫃枱點菜付款後 店員親自送上
威魚蒸肉餅
威魚香 肉餅鬆軟但不散
白飯香 入口軟棉棉
例湯無味精 又多料
熱天時 冷氣又夠
都只係$40

好在早尼 走果時已經有4樣餸SOLD OUT LU~
2014-05-26
5 分鐘 (堂食)
威魚蒸肉餅
2014-01-15 1953 瀏覽
上次經過見到門口餐牌, 覺得價錢合理. 今日本來想去上環食堂, 但原來已經轉了做西餐廳, 便過來試試她.叫了蒜蓉南瓜排骨飯, 加湯. 店員體貼地同我講今日d 南瓜不太 'lum', 我話沒問題. 付完錢, 自己揀位坐, 好彩早左來, 還有大把位揀.等了5-10分鐘, 店員送上我的餐, 份量Ok, d 排骨肥左少少, 但好有蒜蓉味, d 汁來撈飯剛剛好.當我食完出去, 見到十幾人起到等外賣, 便知道這店應該會繼續起到啦.

2014-01-14
2013-12-18 2068 瀏覽
又是 "八卦" 的心態,驅使我走進這條名為畢街的短小街道裡。在上環溫故知新的食評裡,全是用自己的腳步代替 OpenRice 的搜尋器,所以無論鼻子嗅到什麼,或眼睛看到什麼,都要進行搜查。看到長龍食府門前的午餐牌,只有一款沒有貼上售罄的字眼,"KS" 第一時間用很堅定的語調道明,明天我們一定要早到,來嚐一嚐長龍的出品。第二天,太陽依舊從東方昇起,有所不同的是 "KS" 和我已選定午飯的地點。早一步果然勝人一籌,長龍食府門前的午餐牌再沒有售罄的字眼,我們可從心所欲地選擇了!長龍店舖的右手邊是售賣處和廚房,購票後職員會給您一個號碼牌以作識別,所點的食物將由職員備妥後,送至我們的檯上。店鋪的左前方裝設了一列面牆的座位,而左後方則擺放了不同組合的檯凳。"KS" 和我早到,當然可輕易找到店舖左後方的二人座位。由於 "KS" 喜愛南瓜,所以在七款午餐中,蒜香南瓜蒸排骨顯然是她的首選。南瓜香甜軟滑,沒有令 "KS" 失望!排骨新鮮鬆軟,只是蒜香略嫌不足,豆粉也稍多了一點而已。我則挑了梅香馬友蒸肉餅,"KS" 還替我多加了一碗中湯。豬肉餅竟然是意料之外的好,不但富有彈性和層次感,調味還很合意,連 "KS

"KS" 和我早到,當然可輕易找到店舖左後方的二人座位。
蒜香南瓜蒸排骨
蒜香南瓜蒸排骨
梅香馬友蒸肉餅
我則挑了梅香馬友蒸肉餅,"KS" 還替我多加了一碗中湯。
梅香馬友蒸肉餅
豬肉餅竟然是意料之外的好,不但富有彈性和層次感,調味還很合意,連 "KS" 也甚感滿意!

"KS" 不愛魚,鹹魚更是敬而遠之,不過她並不介意別人進食,那測試鹹魚的職責就由我來擔起吧!鹹魚質量不算差,沒有死鹹,帶點香,不過肉質屬於結實帶爽的類別,絕對不像梅香的肉質。
老火靚湯
當天的老火靚湯是西洋菜湯,質感不厚,味道滿是羅漢果的甜香,當然以幾元價錢添加的無味精老火靚湯來說,絕對已是稱心合意了!
腐竹糖水
原來 "KS" 多加了一瓶腐竹糖水,起初還以為是豆漿。

白白的腐竹糖水輕甜,不過腐竹味卻非常淡薄,亦不存白果的香氣,就當它是豆漿喝了吧!
看到前面的檯子,七位同事、七款不同的套餐,氣氛熱鬧又高興!
長龍食府雖沒有長長的人龍,但門口的午餐牌上顯示售罄二字,便能不用言喻地告訴當天到訪的食客可不少了!

2013-12-04
2013-11-26 1357 瀏覽
曾試過兩款例湯, 其中一款是菜干紅蘿蔔湯,喝一口便嚐到還加了羅漢果,十分潤喉;而另一款是蘋果粟米煲雞腳湯,一樣沒有落味精,所以味道不太濃。此外,堂食會附上茗茶一杯。咸蛋肉餅飯真材實料,肉餅夠厚,上面鋪上一大塊鹹蛋,頗受顧客歡迎。吃下去時意外地發現肉餅下面有幾塊白蘿蔔。白蘿蔔除減低肉餅的油膩感外,還吸了肉汁的精華,十分好味。豉汁蒸鎗魚配白飯每天限量供應,有時下午一點前己售完,可於早上打電話預訂。鎗魚蒸得頗滑,吃來較紅肉健康。蒜香南瓜排骨配白飯也不錯。排骨份量不少,帶點蒜香味,份外惹味,而南瓜塊可提高菜式的營養價值。蔥粒荷葉砵仔蒸雞配白飯並非天天供應的款式,要帶點運氣才有機會吃到。蒸雞嫩滑,並加了紅棗烹調,但略嫌未能吸入荷葉香味,所以吃不到它的特色。大澳蝦膏蒸肉片飯的賣點是標榜用大澳的蝦膏,所以要等店舖有人手去大澳入貨才會供應此款蒸飯。蝦膏份量多,香味撲鼻,但味道未算理想,可能只因個人喜好的問題,換了鹹魚肉片會較對勁兒。各款蒸飯整體上很美味,而用料不馬虎,又沒有落味精,是一間值得支持的小店。,

港島舊區多橫巷, 居然融得入一間食府, 沒有大鑼大鼓的BANNER, 尤如隱世高人。這就是 "長龍食府", 門面玩味甚重, 極似TBB的古裝片客棧。令本公主AR晒頭的是, 老闆好似為興趣開鋪吧 (註: 唔代表無禮貌), 疑點如下:一. 食府開响清潔橫巷內 (煙民 "打邊爐"勝地), 明知前面是"另一排隊食肆 -孖沙"側門, 都唔放BANNER宣傳?二. 有50%門口長期用非透明既屏風/門 格咗, 第一次行過, 仲以為係接大廈批發單, 唔受街客玩。三. 門外亦沒有員工站出來當RECEPTION拉客的 (其他食肆, 十間有九間, 都有阿哥/姐大叫今日有乜餸)。講明是橫巷, 店面積不大, (見上圖)我站在貼牆拍照, 就見晒店兩道牆, 可見向其之窄!!!店面是中式風, 店內是IKEA的西式風, 沒有音樂, 沒有城市的雜聲 (橫巷), 大家只是安靜的吃飯, 有點慢食主意味。食府沒有大多選擇, 餸名則老實不花巧, 即使全店以 "砵仔" 裝餸, 都唔會改餸名為砵仔XXXX, 貫切隱世高人性格。梅魚馬友肉餅飯 ($48)鹹魚大小剛好, 肉餅真材實料, 唔會好似黑店咁, 加大量粟粉。記得!!! 用鹹魚油
梅香馬友肉餅飯
梅魚馬友肉餅飯 ($48)
記得!!! 用鹹魚油送飯, 呢啲先係精華所在。
鹹蛋蒸肉飯
鹹蛋蒸肉餅飯 ($36)
對比梅魚馬友肉餅飯, 這肉餅是香甜的!
可見, 老闆並非蒸起晒啲肉餅, 只係加配料。
北菇腊腸滑雞飯
北菇腊腸滑雞飯 ($38)
可能兩款肉餅飯太野味, 雞飯相對失色。
腊腸不油, 亦鬆化唔硬, 仲附送兩隻雞翼尖 (開心死我這雞翼尖FANS)

題外話/補充資料: 雖然隱世, 外面沒排隊小組, 但十二點半已全場爆滿! 一點多, 餐牌三款食品已售罄!!!
2013-11-15
10 分鐘 (外賣自取)
梅香馬友肉餅飯
鹹蛋蒸肉飯
2013-10-25 866 瀏覽
昨天早上,我沿禧利街行往皇后大道中,因為怕曬,所以轉入孖沙茶餐廳旁邊的小街畢街!卻發現一間叫 <長龍食府> 的餐廳!    招牌幾中式,門口放置一個餐牌,原來這裡賣的是蒸飯!   那麼!我今天走去幫襯!   門口放置一個餐牌,原來這裡賣的是蒸飯!給我感覺這條街是一條後巷,很多人聚集這裡吸煙!我心想,這間餐廳店名改得好!可是會否選錯地點?! 起初以為店子細小!去到才知舖位深長!  而且簡約骨子的裝潢給人舒適的感覺! 地點不太就腳!卻有 8 成食客! 可堂食或外賣!明碼實價,不用加一服務費!主要做午市,每日蒸飯有好幾款選擇!為保持食物新鮮及品質,供應數量有限!售完即罄! 我在店內進食期間,當時大約 1:30,已賣剩兩款肉餅!半自助形式,食客先付款落單,店員會送上食物。 魷魚藕粒蒸肉餅配白飯 $38魷魚帶嚼勁、清爽的蓮藕、肉餅鮮美多肉汁!  口感層次豐富!  白飯軟熟而且份量剛好!金銀花羅漢果水 +$8有凍或暖!認真細心! 由於,天氣轉涼了,我氣管敏感今天有幾聲咳,還是選擇暖飲!羅漢果水具有潤肺化痰、清熱益氣、滋陰去火、生津止渴作用;是不錯的養生飲品!
  招牌幾中式,門口放置一個餐牌,原來這裡賣的是蒸飯!

那麼!我今天走去幫襯!
  門口放置一個餐牌,原來這裡賣的是蒸飯!

起初以為店子細小!去到才知舖位深長!
 而且簡約骨子的裝潢給人舒適的感覺!
地點不太就腳!卻有 8 成食客!

可堂食或外賣!明碼實價,不用加一服務費!

我在店內進食期間,當時大約 1:30,已賣剩兩款肉餅!
半自助形式,食客先付款落單,店員會送上食物。

魷魚藕粒蒸肉餅配白飯 $38
魷魚帶嚼勁、清爽的蓮藕、肉餅鮮美多肉汁!
 口感層次豐富!
 白飯軟熟而且份量剛好!
金銀花羅漢果水 +$8
有凍或暖!認真細心!

由於,天氣轉涼了,我氣管敏感今天有幾聲咳,還是選擇暖飲!

味甘微甜純天然!天氣乾燥,飲完好順喉舒服!

堂食送茗茶一杯。
魷魚藕粒蒸肉餅配白飯
魷魚藕粒蒸肉餅
2013-10-25
魷魚藕粒蒸肉餅
2013-10-21 604 瀏覽
上環一帶食lunch既餐廳有好多,呢間食蒸飯既都幾值得推介。門口有個木餐牌寫住是日有咩蒸飯我自己鍾意食蒸既野,所以見到個餐牌就樣樣都想食。今日試左個梅子排骨!入到去order 左之後搵個位坐低好快就有人送個餐黎梅子排骨用個砵仔蒸住上,熱熱地配埋個白飯再加埋個湯,見到成份餐個look都好整齊好乾淨咁,唔似一般中式餐廳d碗筷有油、茶漬咁。個梅子排骨肉多骨少,味道好好,不肥不油,如果多d汁仲正! 食呢個配白飯正死。仲有個霸王花湯,我估佢落左好多料煲,係我飲過最好飲既霸王花湯。個杯茶飲落都覺得非一般。估唔到一間小館有咁高品質既野食。 下次我要試蝦醬蒸肉片,佢寫住係大澳既蝦醬呀!
今日既蒸飯午餐
我自己鍾意食蒸既野,所以見到個餐牌就樣樣都想食
。今日試左個梅子排骨
!入到去order 左之後搵個位坐低好快就有人送個餐黎
梅子排骨
題外話/補充資料: 老闆話佢地做午市,想食物新鮮,不想浪費食物,d餐唔會做好多,通常2點多賣晒就收舖。我個日1點幾食完已經有幾款賣晒。
2013-10-18
5 分鐘 (堂食)
梅子排骨
經朋友介紹下來了這間新開的蒸飯店食LUNCH, 地方不大, 但環境還是乾淨企理的. 一個SET LUNCH有一飯一餸, 仲可以加$8外加老火湯/ 腐竹糖水/ 羅漢果, 價錢都係由$3X去到$5X. 對於係中環食個翠記SET LUNCH都要$7X賣單呢度個COMBINATION真係幾抵! 個餐牌有6-7個菜選, 而且老闆仲話會時不時UPDATE下個MENU tim~~~但始終第一次幫襯, 我選咗最穩陣既瑤柱玉碎蒸蛋飯餐配腐竹糖水~好驚喜呢! 蒸蛋ARM ARM好, 唔會太老或太水, 好滑滑~ 仲有個底有好多肉碎同瑤柱~而且碟野用瓷碟去蒸同上, 熱辣辣又無咁易凍~ 老火湯好香, 有湯渣唔係一味得個鹹字, 最緊要飲完唔口渴!成個餐好有住家飯FEEL呢~最後個凍既腐竹糖水都唔錯, 又唔會太甜, 飯後飲完無咁熱 其實呢次食都差唔多半個月前既事了~想寫食評, 但原來OPENRICE當時仲未有呢間鋪~ 跟住我又帶過其他朋友去試, 佢都話雖然遠咗D, 但真係唔錯呢 希望老闆多多加油喔!

瑤柱玉碎蒸蛋飯

成個餐好有住家飯FEEL呢~

最後個凍既腐竹糖水都唔錯, 又唔會太甜, 飯後飲完無咁熱

希望老闆多多加油喔!

2013-09-27
瑤柱玉碎蒸蛋飯