2021-10-24 2171 瀏覽
一直有留意到 網上評論 這家主打 蒸餸配白飯人氣小館 餐牌上選擇不多 隨著食材供應 每天會稍微調整 🍚🍚除了家常風味蒸煮小菜 還有每日愛心製作 真材實料 原味靚湯 🥣🥣這天我們二人 點了兩款蒸餸 🥦🥦梅菜蒸鯇魚腩 配白飯 🐟🐟肉碎瑤柱蒸水蛋 配白飯 🥚🥚另加 原味例湯 赤小豆 粉葛 排骨湯 🥣🥣每款蒸餸 例湯 以家常方式製作 吃後感覺沒加入任何味精 重調味 清淡而不乏味 感覺很健康 🌽🌽無添加 清蒸家常便飯 限量供應 售完即止 每天營業數小時 吃得健康 午餐時段常常 座無虚席 深得附近上班族愛戴 值得支持 🥢🥢

這天我們二人 點了兩款蒸餸 🥦🥦
梅菜蒸鯇魚腩 配白飯 🐟🐟
肉碎瑤柱蒸水蛋 配白飯 🥚🥚
另加 原味例湯 赤小豆 粉葛 排骨湯 🥣🥣

2021-10-19
2021-07-18 1297 瀏覽
今日突然想食蒸飯,行過畢街,見到個牌全部都係蒸飯,就入去試吓餐廳地方不算很大,首先行去order之後俾錢,坐低之後有人會送餐俾你。我叫咗個豆豉鯪魚飯加$15有個例湯,上菜速度也很快而且好夠熱,還有杯熱茶送的。好有回屋企食飯的感覺,鍾意食蒸飯嘅朋友最好下午2:30之前來,因為佢哋賣晒就會收工㗎啦
豆豉蒸鯇魚飯
2021-06-18
豆豉蒸鯇魚飯
2021-06-27 910 瀏覽
📍 長龍食府上環畢街11號地下.🤤肉碎瑤柱蒸水蛋💰$47.呢間食府係先落單比錢再入座我一入去就想直入坐低即刻比員工叫住 嚇親我🥲佢有面牆自閉位 #面係verb唔係unit由於抗疫關係 好似自修室咁間開咗啱晒一條友食飯.個樣好頹 好似叮出黎咁但食落係高質嘅表頭都望落smooth 唔係月球表面食落都幾滑 時間火侯應該控制得好好水蛋本身清淡 佢加咗啲豉油 帶返起啲鮮味好大兜 送晒碗飯仲有淨 就咁食都好食 我清晒全部先走
📍 長龍食府
水蛋本身清淡 佢加咗啲豉油 帶返起啲鮮味
好大兜 送晒碗飯仲有淨
就咁食都好食 我清晒全部先走
2021-05-21 989 瀏覽
🌟呢餐係:「掛住屋企」嘅一餐最近成日出沒上環,但係好快就會唔會日日黎🥺 所以要把握時機食多啲黃店🤩 今次同朋友開住個懲罰mee之後求其篤咗一間就去😂 建議大家唔知食乜好都可以參考呢個方法👍🏻 閒日lunch時間去,但係唔洗排隊,落完單俾錢搵個位坐低就已經送咗個餐黎😂 jeng!🥳🥚肉碎瑤柱蒸水蛋 $47蒸水蛋超大份🤩 食完晚飯都仲有半兜淨😂 蛋超級滑,瑤柱份量都好足!肉碎份量雖然ok,啲肉碎全部放喺同一個位,搞到有啲位啖啖都係肉,有啲就完全冇,但係我覺得問題不大😅 食落唔會過鹹,冇豉油嘅位就有啲淡,反而食到屋企阿媽煮飯嘅味道🥰 個飯偏硬,個人非常like😋 環境質素:🌕🌕🌕🌖🌑食物質素:🌕🌕🌕🌖🌑CP值:🌕🌕🌕🌕🌑回頭指數:🌕🌕🌕🌕🌑今次呢間食到家的味道搞到我都好掛住阿媽添🥺 CP值都偏高,呢區食個飯都係$50左右,都咪話唔抵!推薦俾啲喺上環附近返工嘅大家😋 但係就唔洗專登黎食啦~Follow me on instagram @10.eatssdm for collab🙌🏻
🌟呢餐係:「掛住屋企」嘅一餐

回頭指數:🌕🌕🌕🌕🌑

dm for collab🙌🏻
  • 肉碎瑤柱蒸水蛋
2021-03-25 1053 瀏覽
呢間店好早就閂門,午市過後大部份已經賣晒, 所以大約三點就關門了今天嚟到只剩返肉碎瑤柱蒸水蛋, 湯都冇晒,叫了杯水,店舖已經沒有其他食客本身這個餸都很清淡,加上這家店好像也標榜健康清淡, 所以吃起來真的很淡口, 吃不出什麼味道,我想下次要早些來, 才可以試試他其他的菜式, 還有靚湯聽說也不錯
2021-01-25 934 瀏覽
好食既咸蛋蒸肉餅可遇不可求,對上一次食出名食肉餅山既民聲係幾時已經唔記得,只記得好似冇初初食咁好。呢日放假搵黎呢一間黃店試試!去到12點左右,人唔多!咸蛋蒸肉餅$52先講講咸蛋,正!咸度岩岩好,蛋黃都好靚!肉餅既肥瘦比例好好,唔過瘦又唔太多肥!而味道都ok!紅菜頭番茄瘦肉湯$15加左15蚊要埋個湯,個湯不得了!好飲,清甜呀!成碗連渣都清埋😅整體性價比高!下次試其他味既肉餅先!

呢日放假搵黎呢一間黃店試試!
去到12點左右,人唔多!

咸蛋蒸肉餅$52
先講講咸蛋,正!咸度岩岩好,蛋黃都好靚!
肉餅既肥瘦比例好好,唔過瘦又唔太多肥!
而味道都ok!

紅菜頭番茄瘦肉湯$15
加左15蚊要埋個湯,個湯不得了!
好飲,清甜呀!
成碗連渣都清埋😅

整體性價比高!下次試其他味既肉餅先!
咸蛋蒸肉餅
紅菜頭番茄瘦肉湯
2021-01-21
咸蛋蒸肉餅
紅菜頭番茄瘦肉湯
2020-08-24 1321 瀏覽
💛今日心血來潮想食肉餅 上網search附近有冇比我揾到呢間 仲要係黃店 即刻沖去食上菜見肉餅細細個 飯又一大碗 驚會淨好多飯(因為我冇餸係食唔到飯><) 食第一啖好驚喜 好夠味肉又唔會硬 平時淨係食到半碗飯既我淨係食淨兩啖飯。。 睇尼今晚又要做workout☹️
💛今日心血來潮想食肉餅 上網search附近有冇
比我揾到呢間 仲要係黃店 即刻沖去食
睇尼今晚又要做workout☹️
每當想食得冇咁油膩想飲湯 總會想起這間店健康蒸飯 日日唔同 有時遲左種會賣曬真材實料的味道 沒有很花巧 蒸餸雖然好似好簡單但有質素 唔係得肥肉既就好難保持唔老 感覺係家的味道祝願黃店天天長龍金銀蒜蒸雞翼 ($52)👍 生蒜同炸蒸加D 鼓油已經好野味👍 蒸雞翼好怕會肉質變都好軟就會老 👉佢又未去到咁軟 介有D彈性 而且個汁撈飯好正推介指數: ⭐⭐⭐⭐/5沙參玉竹煲瘦肉 (加購)👍未算係好老火湯個種咁濃 👍相對似燉湯咁清甜 冇味精 好健康推介指數: ⭐⭐⭐⭐/5
每當想食得冇咁油膩想飲湯 總會想起這間店
健康蒸飯 日日唔同 有時遲左種會賣曬
真材實料的味道 沒有很花巧 蒸餸雖然好似好簡單
但有質素 唔係得肥肉既就好難保持唔老 感覺係家的味道
祝願黃店天天長龍

金銀蒜蒸雞翼 ($52)
👍 生蒜同炸蒸加D 鼓油已經好野味
👍 蒸雞翼好怕會肉質變都好軟就會老
👉佢又未去到咁軟 介有D彈性 而且個汁撈飯好正
推介指數: ⭐⭐⭐⭐/5

沙參玉竹煲瘦肉 (加購)
👍未算係好老火湯個種咁濃
👍相對似燉湯咁清甜 冇味精 好健康
推介指數: ⭐⭐⭐⭐/5
2019-10-31 2452 瀏覽
跟地圖食飯,今日黎咗長龍食蒸飯,全店只有蒸飯選擇,$4X - $5X,價錢實惠!叫咗個沙爆魚肚蒸雞,收銀姐姐即刻攞支筆出嚟,以為咩事,原來我果份係最後一份了,真係行慢啲都食唔到個餸有3大塊魚肚,好淋好入味,送飯簡直一流仲有冬菇,蒸雞又好滑,有雞髀亦有雞翼位,套餐仲好貼心跟一杯茶,所以唔一定要另外叫飲品。一入去聽到樓面哥哥仔好大聲同廚房講嘢,當時個心沉咗,不過原來佢好有禮貌嘅,只係佢溝通嘅一個特式,臨走仲好大聲講拜拜添!

個餸有3大塊魚肚,好淋好入味,送飯簡直一流
2019-10-31
2019-02-23 2409 瀏覽
我發現呢個地方好適合一個人嚟食午餐,因為好多餐廳午飯時間都要搭枱,但係呢一個餐廳有一排,好適合一個人坐嘅位置。而且都好多一個人嚟食,所以就唔會覺得唔自在,阻住人傾計嘅情況啦。午餐係北菇滑雞飯,滑雞好滑,菇都好香,再叫咗個菜湯,菜湯嘅話要早啲叫,因為好多人嚟到嘅時候都冇晒湯啦。個湯都唔會太鹹太多味精,因為唔會飲完覺得好口乾。 整個午餐個份量都好足夠,飯唔會太多亦唔會太少。呢度午餐蒸飯嘅選擇都幾多,價錢都幾適中。

呢度午餐蒸飯嘅選擇都幾多,價錢都幾適中。
北菇滑雞飯
2019-02-18
  • 北菇滑雞飯
2019-01-09 1747 瀏覽
要知道現今好多人屋企都係無"飯"家庭,成日出街食好肥膩又重味精。長龍食府既蒸送,強調少糖、少油、少鹽,及絕無味精,每次我想lunch食得健康都一定會黎食!裝橫都係走簡約路線,佢既蒸送都係家常小菜,無花巧既擺碟,平平實實,令你有屋企飯既感覺。佢未夠12.30就已經爆滿,不過可能去既通常係自己一個(佢大部分位都係面璧),所以就算要等都好快有位。佢係先落單比錢然後搵位坐低,侍應就會端上飯菜,慳返等侍應落單、同埋要自己拎餐搵位既時間同煩惱!

蒸鹽焗雞飯
蒸鹽焗雞飯
2018-12-04 1235 瀏覽
俗語說‘’有咁耐風流有咁耐折墮‘’,長期不做運動又街外用餐的我,終於病倒了😷!小病是福,小病是福!然而最大的煩惱是無啖好食。喉嚨痛的時候,對味精特別敏感,所以街外的粥對我來說難以入口。終於讓我找到這間蒸餸餐廳,可惜之處是只有午市營業。來了幾次,餐牌好像都沒有什麼變化,但9個選擇已經算很足夠。咸蛋蒸肉餅飯$46 加是日例湯$14 份量看似不多,但夠食而且貴精不貴多。湯與餸感覺上都沒有加味精。咸蛋蒸肉餅,肉似是新鮮豬肉,瘦肉比例也比一般茶記多,配上咸蛋黃,很鮮味。是日例湯是菜乾紅蘿蔔煲瘦肉,足料靚湯無味精,清淡但鮮甜。當想念住家餸或者無味精的一餐時,這間餐廳是一個很適合的選擇。

終於讓我找到這間蒸餸餐廳,可惜之處是只有午市營業。

來了幾次,餐牌好像都沒有什麼變化,但9個選擇已經算很足夠。

咸蛋蒸肉餅飯$46 加是日例湯$14

是日例湯是菜乾紅蘿蔔煲瘦肉,足料靚湯無味精,清淡但鮮甜。

2018-10-10 1089 瀏覽
星期五Lunch自己一個唔知食乜好,途經呢間長龍食府,見到D菜式都幾岩自己口味~ 所以入去試下。原來餐廳有一排長枱, 非常適合獨自一人食飯見隔離食緊咸蛋肉餅飯好似好香咁,所以自己都叫左份黎試試...咸蛋肉餅飯$46咸蛋又大粒又香,肉餅就好厚身,而且佢經過調味,夠哂足料又好味,配埋白飯簡值係絕配!不過我見全部都係肉好似唔夠健康,所以加多碟菜 (+$10) D菜都夠新鮮,清清地,不錯!最後埋單總共$56,價錢係中上環區算是便宜了~ 值得一讚是雖然係中午繁忙時份,但落左單後都好快送到!而店員態度亦都友善~
原來餐廳有一排長枱, 非常適合獨自一人食飯

咸蛋肉餅飯$46

而店員態度亦都友善~
2018-10-05
2018-01-31 2002 瀏覽
今日天氣好冷,又下雨又降溫! 同好友來到長龍食府吃蒸飯。 這家店也是我們時常會幫襯的一間,因為蒸飯相對少油少味精,感覺很適合我們這些女士,很健康 這家店在上環畢街, 位置有點偏, 人流比較少,不容易被發掘, 但來試過的朋友,都讚蒸送的味道很好今天叫了梅子排骨,鹹蛋蒸肉餅, 加了2 碗燉湯。 梅子排骨酸酸的,肉很入味鹹蛋蒸肉餅,軟軟的,味道很濃很好吃! 燉湯味道很家常,感覺不是味精湯這裡的白飯可以添加的,所以也適合男士 這家餐廳有一排長台, 非常適合獨自一人吃飯,又唔使同對面你眼望我眼,推薦
這裡的白飯可以添加的,所以也適合男士
梅子排骨
鹹蛋蒸肉餅
2018-01-31
梅子排骨
鹹蛋蒸肉餅
2017-11-09 1498 瀏覽
雖然只是月頭,但這個月份有好多朋友生日飯局,使費不少,午餐食平少少,是本月使錢策略😅因為它的名字,之前已想試這個餐廳,食晏時間不見長龍😆價錢與旺角及油麻地茶餐廳收費相若😻👍🏻 啱晒我這些精打細算的食客😻咸蛋蒸肉餅跟飯及茶,只是$44。我加了例湯$12,總共$56.-😻😻😻👍🏻咸蛋夠大粒又金黃,肉餅足料好味,配白飯,好吃😋例湯圓肉准山湯有驚喜,首先湯夠滾熱,有好多原粒圓肉,還有大大塊准山、紅蘿蔔,清甜好飲😍

因為它的名字,之前已想試這個餐廳,食晏時間不見長龍😆

咸蛋蒸肉餅+湯

咸蛋夠大粒又金黃,肉餅足料好味,配白飯,好吃😋

2017-11-08
咸蛋蒸肉餅+湯