天氣開始轉涼,我就一定會去長發,嗰度嘅佈局、裝修入到去就好似返咗去雷洛豬油仔時代,最重要嘅係呢間雲吞麵舖係少有仲用緊豬油嘅其中一間,我就比較鍾意食舊式版本,豬肉餡料比例比較多再加上豬油,所以完全啱我口味,好多人都話豬油好唔健康,其實同牛油芝士咪一樣,唔好成日食咪得囉(笑)舊式做法,你要求爽麵就有爽麵,你要多青就多青,唔會好似某某麥X記多青要加$5咁市儈,價錢雖然感覺上都係有點貴,但係份量,味道都交足功課,唔係只有雲吞麵你揀,仲有好多其他款式不能盡錄

2022-01-11 1044 瀏覽
今日生日食完tea行去深水埗,醒起依到有間好出名嘅麵檔,咁就試下啦份量少之餘味道仲要好普通(同埋有少少咸)如果38食個麵咁我倒不如行過隔離大街食牛腩面,又平過你地方又明亮d如果淨對比豬手的話,長沙灣保安道個邊嘅興發仲好食過你,人地仲要30蚊。所以值唔值大家嚟試依間真係三思。同場有個客嘈話琴日買左魚蛋話唔熟係到嘈左兩句,開頭老闆話佢做左幾十年生意唔會賣生野比人,咁個客繼續嘈後老闆懶得同個客嘈比番39蚊個客(外賣),依個值得讚,琴日出品死無對証,與其煩到自己或其他客,不如比錢佢打發佢走😂
份量少之餘味道仲要好普通(同埋有少少咸)
2022-01-11
2021-11-25 1735 瀏覽
食物和味道:三個人食叫咗四個麵,再加汽水豉油撈幼$38:店家唔俾加餸,淨係可以單點豉油撈麵。呢個麵加左豬油,甜豉油。味道偏甜唔使再加其他醋,辣椒油,就咁食已經好好味,麵質爽口,而且唔會食到鹼水味,豬油味好香,呢個一定要再叫🤤🤤🤤其他餐廳食唔到呢種味道👍🏽👍🏽👍🏽牛腩撈粗$50, 豬手撈幼$50:麵質都係爽口,但呢個有鹼水味要加醋,我係叫牛腩撈,個汁係牛腩汁,汁嘅味道適中,有八角嘅香味,而且唔會好傑,撈埋落麵食啱啱好。啲牛腩就一半牛腩,一半牛筋。因為係炆牛腩所以好多時都會比較上柴口,但我嗰啲大部份都有少少肥係中間而且炆得淋(不過都有一舊硬啲,可接受) 牛筋就唔使講,好軟熟,又唔會太張口🤤🤤🤤🤤豬手每一件都炆好適中,唔會太淋,都唔會太硬,味道係南乳,不最食豬手最唔想嘅係有毛,而佢係有嘅😅😅小小啦,唔係好多🧐魚蛋河$38:魚蛋同魚片都係彈牙,唔會腥味,市面上嘅粉面攤檔河粉都係實色,而佢係透透地,通常都會好滑,我冇食過不過就咁睇都覺得好出色,而且屋企人好喜歡👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽清湯嘅味道係淡淡嘅大地魚味唔會太濃,叫任何撈麵都會附送一碗Cp 值及夠飽: 食左大約$200,相比起其他粉麵檔,佢係貴啲嘅
食物和味道:
三個人食叫咗四個麵,再加汽水

豉油撈幼$38:
店家唔俾加餸,淨係可以單點豉油撈麵。

呢個麵加左豬油,甜豉油。

牛腩撈粗$50, 豬手撈幼$50:

魚蛋河$38:

清湯嘅味道係淡淡嘅大地魚味唔會太濃,叫任何撈麵都會附送一碗

Cp 值及夠飽:
食左大約$200,相比起其他粉麵檔,佢係貴啲嘅,牛腩豬手撈嘅份量足夠,豉油撈同埋魚蛋河嘅份量就少啲

翻啅:
價錢係貴少少而且環境係差嘅😅不過會再黎,味道懷舊好岩自己😬係其他粉麵檔比唔到嘅味道
2021-11-24 881 瀏覽
✨豬手麵豬手 豬手夠腍 入味但調味偏淡 食唔到南乳味 另外略嫌毛清得唔夠乾淨麵普通 麵質爽身 但好重鹼水味份量細 豬手得兩件 麵底亦唔多食物普通環境始終係大排檔 所以唔好太高要求 但枱都算乾淨 服務正常 價錢普通以食物質素份量同地區環境黎講偏貴完全唔值呢個價
✨豬手麵

服務正常 價錢普通
以食物質素份量同地區環境黎講偏貴
完全唔值呢個價
2021-07-20 1550 瀏覽
深水埗大排檔麵家,忽然想起還未試過另一家更有名的大排檔,於是向石峽尾街市方向走,來到中央飯店附近,長發就在南昌街及耀東街交界。短短的一條耀東街,就有好幾家鐵皮屋式大排檔,其中人氣最旺盛者,就是長發麵家。傳聞此店的豉油撈麵最出名,麵條比較帶筋度,份量也算多,胃口大的都會夠飽,豉油偏向甜撈起來汁面適中。聽說魚蛋及墨魚丸都出色,就要了碗雙拼。墨丸车外面的特別,內裡加入芹菜攪拌,也好彈牙,但墨魚肉不夠香。魚蛋令人失望,入口鬆散兼無魚味。

豉油撈粗麵

墨丸拼魚蛋

2021-07-19
豉油撈粗麵
2021-04-14 1838 瀏覽
算是有名氣的一間老字號,其實已經聽過劣評不少,今次咁啱經過,真係聞名不如見面。我唔係一個會介意坐得唔舒服嘅人。你俾到好嘅食物我我就會好滿足,可惜……牛筋腩撈粗擺出嚟個賣相認真唔錯,不過明顯份量好小,都唔緊要好食就得,可惜……如果鍾意食堿水嘅朋友不妨幫襯。粗麵夠爽滑不過堿水味亦十足。牛筋牛腩算是入味的,但有啲死鹹唔夠清香。碗湯係普通麵水,大地魚?咪玩啦!可惜……牛筋是夠腍夠軟滑的,但牛肉就似湯渣。50蚊碟,唔係啩!雖然我未窮到畀唔起,但係相信唔鍾意俾人呃亦係人嘅天性。老字號?十分可惜……
牛筋腩撈粗
牛筋腩撈粗
湯渣
2021-04-14
偶爾來到石峽尾區覓食,原本一心想找家「茶記」歇息下,估不到老公帶我去了大排檔,無心插柳二選底下,在魚旦粉和煎旦公仔麵之間,選擇了魚旦檔。眼見地方很窄,幾乎都是自助形式,就是完全很「土炮」的感覺,心裡沒有寄望些什麼。老公點了招牌豉油撈麵,我點了雙併炸醬米和墨魚丸,我一吃進口便心知不妙…「超好味」,果真是臥虎藏龍之地。炸醬米沒有做得過酸或過甜,味道是我懷念的老味道。天呀!早一個星期在紅磡找到家不錯的做炸醬米,估不到今天已被長發超越了。墨丸是店家手打的,跟外邊吃到的不同,比較細粒,但就是夠爽夠真材實料,可以一試。滿心歡喜下偷吃了老公的豉油撈麵,不得了!!!!!!超好食,比炸醬米更勝好幾條街,我從來都不主動吃撈麵的,偏好河粉、米粉、米線之類的,估不到一試難以忘懷,麵質超爽口彈口,完全沒有鹼水味,調味得宜,好食好食!!結果,我們再加點了腩根撈麵,同樣好味。我從未因為食物好食而要馬上ENCORE,這算是第一次了,超讚和超飽的體驗。

超好味」,果真是臥虎藏龍之地。
炸醬米

滿心歡喜下偷吃了老公的豉油撈麵,不得了

豉油撈麵👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

腩根撈麵
2020-12-12
下午茶
炸醬米
豉油撈麵👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
腩根撈麵
2020-08-10 2528 瀏覽
睇左Toutube豬手撈面既比較話長發麵家既豬手撈面數一數二,於是前幾日突登去左試一試,但係好失望,豬手口感太硬唔夠唸,味道平平無奇,味精重。講真大把地方好食過左多多聲!
講真大把地方好食過左多多聲!
2020-06-06 3729 瀏覽
位於石峽尾的長發麵家,屹立多年,聞名已久,今天經朋友帶至品嚐,確實名不虛傳,難怪除了熟客捧場外,還有不少慕名前來的食客。戶外設立的麵檔,單是環境配套,已感覺風味十足,有股懷舊情懷湧現心頭,在今天香港,這些路邊小檔,已經買以復見,因此難能可貴。個人最欣賞是古法豉油王撈麵,雖然只是普通的全蛋麵,但能夠煮至如此彈牙,可以看出師傅的廚藝,再配上調制豉油,加上蔥花,看似簡單,但已經叫人拍案叫絕。還有手打墨魚丸(忘記拍照),也是招牌之一。牛腩與𤆥韮菜,也是美味推介。如果經過附近,一定會再次惠顧。

還有手打墨魚丸(忘記拍照),也是招牌之一。

牛腩與𤆥韮菜,也是美味推介。

如果經過附近,一定會再次惠顧。
  • 古法豉油王撈麵
  • 手打墨魚丸
2020-05-07 1901 瀏覽
The first time I had Cheung fat I was astounded by how juicy and plump the dumpling was. This time I went ahead and took away 3 boxes of their dumplings as takeaway to stockpile at home. The dumplings are great because they have a lot of textures: the meat, the crunch from the black fungus, and the bits of shrimp there mixed in with a umami-blast diced mushroom. Absolutely stunning, thin skin after cooking, and perfect to go as a main or with some noodles @Foodfillingthoughts

@Foodfillingthoughts
Dumplings
Dumplings
2020-01-21 1869 瀏覽
啱行完SSP 直殺上石硤尾食一間好出名既長發麵家,老字號, 直頭有我細個係金雞門口果D懷舊鐵皮屋粉麵大牌檔 $5碗魚蛋河果隻feel (唔知有無人記得?) 言歸正傳, 叫左個魚蛋河, 雲吞面, 2樣都係佢馳名既。魚蛋夠味, 夠彈牙, 份量唔多, 大食既肯肯定唔夠。雲吞細細粒, 幾好味, 我自己鐘意佢湯底, 夠味得黎唔重味精。下次試埋佢既牛筋腩,見隔離枱食得好滋味。環境就路邊咁囉,無冷氣。幾個麻甩仔吹水飲啤酒就啱晒feel. 影下相呃like啱晒

2019-11-27 1735 瀏覽
宵夜,2點左右,飲完酒諗住食碗麵,一坐低態度已極差,好似當正你乞衣咁,大大聲問你食咩,跟住咪點送囉,叫個雙拼麵$46,湯底咸到一個點豬手大件,夠冧,不過不失,牛腩認真麻麻,又乾又柴口,不值一提,講真,呢個價錢有更好選擇,唔滿意都食完算。諗住食完埋單,疑似老細順便問d野好唔好食,我依心直說,comment幾句,點知就黎料,完全接受唔到批評,即black面,聲氣極差,吓吓喝人,大大聲話唔鍾意咪以後唔幫襯,真係無言,就算你大把客唔憂做,都唔駛咁嘅態度掛
$46 (宵夜)
2019-11-04 1324 瀏覽
網上瘋傳深水埗比併最好食的豬手面,專程去試下,到了該地方,原來店是坐路邊的巷,地方環境不太好,要有心理準備,價錢比起其他麵舖也不是平宜。「秘制辣椒油」辣辣油採用了蝦米仔去做,所以咬落去是有原條蝦米仔,都幾香,有口感「豬手牛肚麵」豬手淋度適中,入味,牛肚淋及正,湯底味噌比較多,食完比較口乾「魚蛋牛朒麵」牛朒同樣炆得入味魚肉就反而比較淋,沒有彈牙

「豬手牛肚麵」豬手淋度適中,入味,牛肚淋及正
,湯底味噌比較多,食完比較口乾

「魚蛋牛朒麵」牛朒同樣炆得入味
魚肉就反而比較淋,沒有彈牙

2019-06-30 1204 瀏覽
1.牛筋炆得好冧 ,都好滑,麵質彈牙 2.豉油王撈麵散發著蔥油既香味 3.仲有細細粒雲吞出面已經很少食得倒,再加一碟腩汁韮菜花 4. 環境方面就係大排檔風格.5. 下次可以試下魚蛋及 墨魚丸
2019-06-28
2019-01-16 1779 瀏覽
一碟小小的粗面加上豉油賣$5O,一碗三粒3粒小魚旦三片半片的鱼片和小量的粉賣$35;一碗三小塊瘦牛腩二粒牛根和小小粗面也賣$35坐在吹風的大排擋除左面比較爽,其他一無是處!不知咁多人話好食,言過其實,價錢比其他面店貴,不會再來了!
一碗三小塊瘦牛腩二粒牛根和小小粗面也賣$35
坐在吹風的大排擋
除左面比較爽,其他一無是處!
不知咁多人話好食,言過其實,價錢比其他面店貴,不會再來了!