2023-10-30 566 瀏覽
消失中的香港於石硤尾有70年歷史嘅長發麵家,不敵重建,做到十月尾就會光榮結業。佢哋既手打魚蛋👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻🔥。⭐️豉油王撈粗豬手撈麵手打魚蛋,墨魚丸
2023-10-23 603 瀏覽
之前見到新聞,知道已經到最後倒數階段今日3點幾到,已經見到人龍超好味豉油王撈麵好有魚味的魚蛋魚片(魚皮餃賣晒)第二度會未必食得到的牛筋腩和豬手老闆久不久走出嚟,多謝大家排隊,記住留意他們的社交平台,就知道他們之後新店喺邊
2023-10-18 809 瀏覽
!!人間煙火!!!!長發麵家!!!! 11月就結業!!!香港逐漸消失架大排檔 !環境一定係唔好架啦!但係ed就係風味!!!閒日都要排左陣!!!假日可能要排30分鐘以上。。。。。辣椒油冇得買lu..可惜!....堂食就有 落少少 就好辣 係後勁果隻黎!!炸醬麵 麵質爽彈!! 炸醬酸甜 !53蚊一碟 小貴!墨丸麵加色多蔥 墨丸係自家制 入面有d馬蹄 同芹菜!! 好食!!40蚊 小貴好在今日大風 食果時都幾舒服!埋單93!價錢唔平!!!希望佢會搵到鋪入鋪啦!!!
!!人間煙火!!

!!長發麵家!!

!! 11月就結業!!!
香港逐漸消失架大排檔 !
環境一定係唔好架啦!但係ed就係風味!!!
閒日都要排左陣!!!假日可能要排30分鐘以上。。。。。

炸醬麵 麵質爽彈!! 炸醬酸甜 !53蚊一碟 小貴!

好在今日大風 食果時都幾舒服!

埋單93!價錢唔平!!!

希望佢會搵到鋪入鋪啦!!!
2023-04-01 4924 瀏覽
Ricky 生(張錦祥)係豬手專家,佢話連續食豬手幾個月都唔厭,佢好推薦呢間,係佢飛佛頭三位,真係要試下。星期六兩點幾仲要排隊等位,見有半唐番仔+金髮鬼妹坐埋一台,喺度拍緊嘢介紹食品。一坐低就唔駛諗就叫碗豬手麵應援,睇落都靚仔,咬落又真係稔與實之間,虛與浮之端,雌與雄之交錯般,如果味道再濃一啲就更正。見搭枱兩個客叫淨墨魚丸同淨魚蛋,咁必然事有蹺蹊,唔食就執輸,二者選其一,就叫淨魚蛋。食落又真係鮮甜美味,軟滑可口,彷彿墮進無底深淵,不能自拔。但兩碗食哂,成$80都仲未飽,典算? 聽到老闆有熟客想買都唔畀,因為唔夠。佢仲話鍾_紅同_瀾都係長期買嘅,咁老闆對腳就唔駛要啦咁。
豬手麵
淨魚蛋
2023-04-01
豬手麵
淨魚蛋
2023-03-26 3011 瀏覽
位於深水埗同石硤尾交界好懷舊嘅鐵皮屋粉面店🍜撈粗雙拚「墨魚丸加魚蛋」 $63價錢唔算平💸不過佢既手打魚蛋真係好滑打得輕身,食落去軟棉棉🥰好似食緊棉花糖🍬墨魚丸口感都算爽滑彈牙有墨魚🦑+爽爽馬蹄粒?既口感每款丸各三粒,個湯底清清地個蠔油撈粗面個面質口感彈牙除咗蠔油之外,食得出佢個面仲有啲豬油面嘅份量都幾多不過差唔多食完嘅時候我前面嗰個阿叔就喺度食煙🚬⋯⋯佢噴出嚟個煙嘅方向,啱啱就係吹向我個位😳well…喺呢啲地方食嘢就要預咗㗎喇P.S: 食完個面我之後要係咁飲嘢
位於深水埗同石硤尾交界
好懷舊嘅鐵皮屋粉面店🍜
撈粗雙拚「墨魚丸加魚蛋」 $63
價錢唔算平💸
不過佢既手打魚蛋真係好滑
打得輕身,食落去軟棉棉🥰
好似食緊棉花糖🍬
墨魚丸口感都算爽滑彈牙
有墨魚🦑+爽爽馬蹄粒?既口感
每款丸各三粒,個湯底清清地
個蠔油撈粗面個面質口感彈牙
除咗蠔油之外,食得出佢個面仲有啲豬油
面嘅份量都幾多
不過差唔多食完嘅時候
我前面嗰個阿叔就喺度食煙🚬⋯⋯
佢噴出嚟個煙嘅方向,啱啱就係吹向我個位
😳well…喺呢啲地方食嘢就要預咗㗎喇
P.S: 食完個面我之後要係咁飲嘢
2023-03-13 2325 瀏覽
深水埗特別多老字號,呢間老麵店出名食魚旦麵,冇冷氣好地道的街邊檔,趁未到夏天快啲去食多幾次豉油皇撈麵 食完為之驚艷的撈麵,豉油撈麵的至高境界,麵質爽口彈牙,最出色當然係豉油汁味道超有層次,唔係死鹹,有鮮香再加輕輕的甜味平衡,濃度啱啱好,再加少少辣椒油超惹味🔥 份量仲要啱啱好撈哂成碗麵,一定會再返嚟encore!淨魚旦 (包埋魚片) 魚旦魚片好高質, 勁彈牙而且好重魚味,食得到真材實料。簡單的一碗魚旦魚片已經超滿足。

魚旦

淨魚旦 (包埋魚片)
2023-02-19
下午茶
魚旦
2023-02-16 3072 瀏覽
大排檔在香港已越來越少,而食物有質素的,更是所剩不多;雖然環境一般都比較惡劣,但勝在夠地道、夠鑊氣,想體驗香港文化的,不妨一試。每次到來,也是為了這碗魚蛋河,但最近有人推介「豉油王撈粗」(只有淨麵),咁又一於試吓,粗麵煙韌有咬口,加入少量豬油,口感更加香滑惹味,另配一碗淨墨魚魚蛋,更感滋味。#豉油王撈粗 $40#魚蛋河家底 $50#淨墨魚魚蛋 $50#長發麵家地址: 深水埗耀東街14號地下電話: 27772400

豉油王撈麵

魚蛋河
  • 墨魚丸
  • 豉油王撈粗
2023-01-04 1750 瀏覽
好多年沒回來這一區,今天從石硤尾站上到地面,有點迷失!石硤尾已經第二次重建!我預約了參觀配水庫,有15分鐘吃午餐。隆冬時節,我選擇了長發。耀東街巴域街的舊樓已經全部拆掉!長發還是屹立不倒!來到檔口,小心翼翼!地面溼滑油油膩膩!高朋滿座,我為自己選擇了一個似乎安全的位置。因為趕時間,不選豬手。要了一碗墨魚丸米粉。在等待的幾分鐘,環顧四周,才發現單拼粉麵,$39!米粉送上,4粒,喝一口湯,微微的、香香的豬油味。墨魚丸鮮甜、口感不是彈牙那種,不過討好的,芹菜粒,畫龍點睛。趕快吃完離開,這裡不是用來嘆的地方。要吃豬手,我可能會買外賣。不過,淨豬手$85!以後有機會的。
耀東街巴域街的舊樓已經全部拆掉!長發還是屹立不倒!
趕快吃完離開,這裡不是用來嘆的地方。
墨魚丸米粉
2023-01-03
墨魚丸米粉
2022-11-23 1221 瀏覽
好多人都秋風起食臘味,我就會去食長發、水記etc. 長發無論係裝修、風格、食物、服務全部都係我心水米芝蓮餐廳同保羅叔叔吹開水、佢問「今日水餃如何」、我同佢講「好似爭咁啲筍喎」佢話俾我聽原來呢個係一個最新改良水餃 、佢就係見到好多人唔識筍,全部放喺枱上面、加上筍成本高、質量參差、所以改咗用冬菇代替,呢個味道保羅叔叔笑謂香港絕無僅有,我就用咗古巨基攞獎嗰一刻金句「其實我好鍾意唱歌」回答保羅叔叔「其實我好鍾意食筍」搞到保羅叔叔Hyper從而請教下佢咩時間先至可以遇到比粉紅色lin頭更難遇到的傳說中炸魚皮,保羅叔叔始終道高一丈,送咗個兩個字「隨緣」、我同保羅叔叔講「愛係要爭取嘅、由呢一刻開始我咩都唔做、淨係日日招呼你一個、日日打電話俾你」「大笑」現時好難搵到雲吞麵舖能夠做到每樣食物都平均或水準以上、個人認為長發係其中一間、由魚蛋、炆腩、豬手、雲吞、水餃、辣椒油、豉油撈麵全部都令到我齒頰留香、嗰碗豉油撈麵端出嚟喺你面前、啲香味兜口兜面射出來、若然全條冷巷都叫呢碗豉油撈的話,我相信真係成條冷巷都聞到、個人認為係全香港最靚嘅豉油撈 、若然嗰碗湯冇落師傅的話就真係天下無雙的鐵皮冷巷雲吞麵
好多人都秋風起食臘味,我就會去食長發、水記etc.
長發無論係裝修、風格、食物、服務全部都係我心水米芝蓮餐廳
2022-08-30 1525 瀏覽
長發麵家好多食評家都介紹過,看似只係平平無奇既路邊大排檔,原來佢係隱世香港其中一間最出名既豬手店😳豬手有六件,大細都平均,都算大隻,顏色係正常南乳而唔係染到紅噹噹個隻,炆到好夠淋但又唔會爛晒,超多骨膠原😍😍😍調味亦係岩岩好,個汁濃到張口,好食到咬完一啖豬手會再點返落去個汁到務求要舔到成個碟都乾淨晒🙈🙈🙈櫻花蝦辣椒油亦非常香口,如果可以唔迎合大眾口味而咁多味精就完美了,始終都唔慣食咁重味精除左豬手,手打魚蛋都好出名,不過深田埗區賣成三十幾蚊碗的確有啲進取😆又咁講,如果食過真係好食,呢個價錢都絕對值得比!所以我下次都會再黎試下其他野食同埋外賣豬手返家🤭

2022-07-14 1112 瀏覽
As recommended by a celebrity chef, Cheung Fat makes the best braised pork knuckle in town! Even it's not in my neighborhood, it's probably worth trying.$85 for 6 pieces of braised pork knuckles. Fall-apart tender, tasty sinews, long-braised that the oil in the fat layer had dissolved and melted in my mouth. No added artifical orange color. The sauce was so full of collagen. If you leave the sauce in room temperature for 30mins, it becomes gelatin!The sakuraebi chili oil was awesome too! Very st

The sakuraebi chili oil was awesome too! Very strong crustacean and chili aroma.

Dai pai dong seats, hot weather, but who still cares about sitting on the street (I mean night time is acceptable) when they cook such awesome pork knuckles? Absolutely not overpriced as written in other reviews for such food quality. Would visit again!
2022-07-09 1285 瀏覽
我夠膽講係全港第一,請聽我從頭講起,小時候有親戚住石硤尾邨,由70年代初就開始去食,而家掌陀嘅三兄弟都做咗四十年,香港嘅麵店有兩大流派,潮州式同廣州式,潮州以魚蛋黑魚丸為主打,亦有以鹵水牛腩牛雜或清湯牛腩為賣點。但雲吞水餃就唔係佢哋專長,純粹迎合市場需要而做。廣州式主打雲吞水餃,配以柱候牛腩,南乳豬手為主。出名嘅有麥氏家族各分支,好旺角,劉森記等,有自己打麵亦有同麵廠訂,長發係廠訂嘅,卻保持質素四十年,而點解佢係天下第一,佢以廣州麵店做法,卻同時做出極品魚蛋同黑魚丸,每星期都有生劏大門鱔做魚蛋,新鮮墨魚做墨魚丸,偶有炸魚皮出現,你食到係幾生修到,自炸豬油,自制辣椒油,你去佢到幫襯過,會發現佢每一樣食品都係完美。老闆以前好寸,從來都唔接受訪問,近年有些多年捧場客說服下才開先例,香港碩果僅存嘅綠色鐵皮屋風味,批評佢嘅人,不外乎唔滿意價錢環境同服務。如果話佢唔好食,應該係年輕一輩,對香港粉麵冇認識的扮食家,我食盡香港🇭🇰粉麵店,唔絕對係香港🇭🇰最後一個古法制作食品嘅橋頭堡

2022-06-18 1375 瀏覽
曾經與靚媽在此深水埗老牌麵檔,食過雲吞麵及牛腩河,曾對細仔仔講,呢兩款麵食味道麻麻有負此老牌麵檔之名,但细仔仔回應肥爸,此麵檔最出名好食係魚旦粉,若肥爸用其他麵食嘅味道唻評論此麵檔,出品水準是唔公吮,有見及此6月17日肥華在仍有堂食權利前兩日,專誠到此老牌名氣麵檔,獨試佢個碗鎮店名物魚旦河,依照慣例先嗜個湯底有恰可魚旦粉湯底味道,再食魚旦雖無爽口,彈牙之口感,但魚味濃係一粒好食嘅魚旦,反而個幾塊炸魚片就味道偏淡,又太簿切口感欠佳,河粉底則甚好總結此檔呢碗魚旦粉在現今年代,各款傳統美食都今如昔嘅情況下,巳算是一碗有水準之作,但此店因屬街邊大牌檔環境衛生欠佳就預咗,因無冷氣若在大熱天時在此牌檔進食,都唔係咁好受,况且在此牌檔咁環境之下,付出$39元衹能食到一碗魚旦粉,又似乎有啲那過
2022-04-18 1226 瀏覽
看似好簡單嘅豉油撈麵,食落口真係不是浪得虛名,麵嘅口感彈牙唔硬膠,加埋佢個特製豉油唔死鹹或者太甜,真係配搭得剛剛好~ 再撈多少少佢地個自製辣椒油真係不得了仲有個炸魚皮都要特別推介,真係好好味,香口脆唔油膩我地都有叫到另外個豬手麵,但都係覺得個豉油撈麵出色啲
仲有個炸魚皮都要特別推介,真係好好味,香口脆唔油膩
我地都有叫到另外個豬手麵,但都係覺得個豉油撈麵出色啲
2022-04-12 762 瀏覽
🇭🇰 傳奇烘焙·豬手撈麵$52 l 墨魚丸米粉$39我哋本身其實係想食文記車仔麵架 但係實在太多人啦 唔知要等幾耐 所以我哋最後就決定嚟呢間我哋喺YouTube見嗰個大廚Ricky推薦過嘅餐廳😎佢係鐵皮檔嚟嘅 所以環境就比較up dup少少 但係佢啲嘢食真係唔錯 佢個豬手係炆到好入味 好有膠質 而且佢中間係有少少好似jello咁 口感唔錯🐷不過佢豬手啲毛唔係掹得好乾淨 我自己覺得觀感麻麻🙊🙊佢另外個墨魚丸都係手打嘅 係真係食到一粒粒嘅墨魚肉 中間仲有啲西芹粒 所以口感好清爽 我自己覺得幾好食🦑·📍長發麵家 (深水埗耀東街14號地下)·#rbyeat #rby好去處#rby港式#rby深水埗
🇭🇰 傳奇烘焙
豬手撈麵$52 l 墨魚丸米粉$39
豬手撈麵

📍長發麵家 (深水埗耀東街14號地下)
#rbyeat #rby好去處
#rby港式