2019-11-04 416 瀏覽
今次我有一手準備,揾左一間位於中環九如坊一間拉麵店,點解無他的,因為我老公就愛就係食拉麵,為左想佢放假可以 relax下,會陪佢四圍遊下食下好野氹下佢囉! 撐小店兼真係由日本師傅去煮理。門口就較現代感但店內透著自然光讓人感到舒服,好多客人都係情侶,小家庭還設外賣架。要試就必選佢地嘅 No 1 招牌拉麵啦 !賣相已經十分吸引,即刻喝口湯先,好濃郁有點杰身,滿足其他配料都好正,由其醃過嘅辣牙choi炙熱過嘅叉燒好好味超香,肥瘦厚薄適中,口感自然豐富,大滿足。板燒厚切牛舌軟淋又入味,醮點醬汁同少去胡椒醬就出色。而且落單時可選半份或一份嘅,我同老公選左半份,好留肚試其他小食!餃子自家製作的煎得香脆,熱辣辣皮薄餡豐富,份量適中,又係必食之選。燒魚餅金黃外表鬆軟質感無平時嘅彈性,除魚肉外還有豆腐同支豆粒,反而口感更突別,配薑蓉醬汁同食好好味道。

要試就必選佢地嘅 No 1 招牌拉麵啦 !

板燒厚切牛舌
軟淋又入味,醮點醬汁同少去胡椒醬就出色。

餃子

燒魚餅

2019-11-02
2019-11-02 114 瀏覽
差不多到放工時候,接到新任務,要去中環九如坊附近交收一啲文件,同個工友一齊完成工作後,係付近一間叫長浜 No1嘅拉麵店,搵咗兩個窗口位,可以望到街外景況,枱面有落單点菜紙,工友叫咗嗰辛味噌拉麵,我叫咗一個玉子拉麵,飲品要咗汽水加多一個小食係炸雞軟骨,飲品最快到,跟住就係兩碗拉麵,我食嘅玉子拉麵好大碗,有一隻流心蛋,豚肉都好大件,麵唔太冧,好爽口,工友話佢嘅辛味噌拉麵都好大碗,辣辣地好開胃,小食雞軟骨炸得好香脆,細細粒容昜食,兩個人好快就食哂碗麵,齊聲話下次可以再來過。

,搵咗兩個窗口位,

可以望到街外景況,枱面有落單点菜紙,

工友叫咗嗰辛味噌拉麵,

我叫咗一個玉子拉麵,

飲品要咗汽水加多一個小食係炸雞軟骨

,飲品最快到

,跟住就係兩碗拉麵,我食嘅玉子拉麵好大碗,有一隻流心蛋

,豚肉都好大件,麵唔太冧,

細細粒容昜食,兩個人好快就食哂碗麵

,齊聲話下次可以再來過。
2019-10-31 95 瀏覽
中環真係求其入入一間小店都唔會太差。琴晚收工想食拉麵🍜 見到呢間長浜no.1,個名叫到咁浮誇而價錢又合理就入去食下啦。 店面不大,符合日本🇯🇵拉麵🍜的傳統感覺。 店員用英文同拉麵🍜師傅溝通,先驚覺原來係日本人煮嘎! 執到! 哈哈😄 我地叫左京蔥拉麵, NO.1拉麵,柚子蘿蔔,牛舌。 NO.1拉麵好好多,貴15元,但有蛋🥚有紫菜,叉燒又大好多🥰 好在所有拉麵湯底一樣的! 成晚麵係好正!我飲左半個湯底,fatfat. 京蔥拉麵舊叉燒同NO.1 有少少唔同。我個人鍾意京蔥拉麵個叉燒多d. 香口d😂 好啦!到牛舌啦! 媽啊!好好食啊! 絕對身分推薦食啊! 牛舌夠厚,燒得好入味,表面脆脆地,好鬼正啊! 至於個柚子蘿蔔,我覺得係好fresh的,好啱開胃既前菜! 有點小貴。但個蘿蔔唔知係咪特別處理過,有別其他的蘿蔔前菜質感。

我地叫左京蔥拉麵, NO.1拉麵,柚子蘿蔔,牛舌。
2019-10-24 132 瀏覽
星期六我同fiancé 又黎中環整西裝,搵左間野食完再過去。下午黎幾乎滿座,坐係bar枱,望住老闆兼日本拉麵師傅整野食俾我地。點左一碗no.1拉麵同辛味噌拉麵🍜🍜,加煎餃子🥟。可以見到師傅整野食,寧舍開心🤣no.1拉麵總共有四塊叉燒,有兩塊肩肉同兩塊腩肉。肉質好軟腍,腩肉啲脂肪入口完全無食肥膏同油淋淋既感覺,重要輕輕火炙過,好好食!配料重有一隻溏心蛋🥚,煮既時間拿捏得好好!做到半流心狀態,蛋好有蛋香,食落好香濃!除左爽脆既木耳,重有高菜,個樣似雪菜,但無咁鹹,香啲。個湯底唔係油淋淋傑撻撻個種食完會好流既湯底,比較稀,但唔會淡茂茂,係好香濃既豬骨味!又唔會過鹹,食完無口渴。麵可以揀軟硬度,我一向偏好硬身,揀左硬,我覺得下次可以揀超硬😂😂硬對我黎講只係普通。麵係直身個種,唔算太粗或太幼,屬於適中。每一啖麵要飲埋啲湯一齊食先正🤤🤤🤤另一碗係辛味噌拉麵🔥🍜,望落唔係好辣咁,但辣度都好高!食到條脷痺左,好刺激!湯底都幾重味噌味,唔會過鹹,只係對我地黎講辣左啲😛拉麵會附上啲辣芽菜,鍾意食幾多夾幾多,同個湯一樣都好辣!🔥🔥但又好惹味!餃子就失色左啲,因為煎得唔夠熱同脆,但個韭菜豬肉餡係幾好味,好香韭

no.1拉麵總共有四塊叉燒,
有兩塊肩肉同兩塊腩肉。

另一碗係辛味噌拉麵🔥🍜,

餃子就失色左啲,
因為煎得唔夠熱同脆,但個韭菜豬肉餡係幾好味,好香韭菜味😋

呢間拉麵值得再encore!係我係香港食過最好味既拉麵🍜🍜❤️
2019-10-22 127 瀏覽
同fd黎食lunch,見到奶白色豚骨湯底表示好想試。有七款拉麵揀,No.1 拉麵見好多人推介。玉子拉麵 $98我揀左走蔥走蒜,第一啖一定係飲湯先,好清甜,唔係好濃果種,所以食完都唔會好口渴。日本師傳主理,見佢一個人煮咁多麵好勁。流心蛋實在太好味喇!好滑,沾上醬油味,蛋黃好香,超有水準!二片叉燒微微燒過,肥瘦適中,幼麵條掛湯,麵條有彈性,每樣都好食!No.1 拉麵 $105朋友叫左哩款,都係最多人食既一款,重量級,紫色、叉燒都比我果碗double。佢果款加左蒜,湯底會濃味d,中意食濃味既記得加蒜。我地食完都好飽,同埋覺得可encore名單。
玉子拉麵 $98
No.1 拉麵 $105
午餐
  • 玉子拉麵
  • No.1拉麵
2019-10-19 93 瀏覽
今日去開中環, lunch time 約左喺中環ge 中同聚舊,行到九如坊覓食,又想食日本野,高揀左長浜no.1 拉麵。多年前食過,質素唔錯。今次再次光顧,水準依然。餐廳應該最近裝修完,比之前光猛左好多。坐位方面依然有bar枱同卡位。bar 枱可以望到日本師傅大顯身手。我地坐低後,就點了碗no.1 拉麵同辛味噌拉麵。每款拉麵都可以選軟硬度 同葱嘅份量,保證合你心意。拉麵湯底非常濃郁,叉燒肥瘦適中,肉質亦很林同入味,非法好食!我自己就更鐘意辛味噌個湯底,十分惹味!我地亦叫左兩款小食。炸雞翼非常香口,牛舌係厚切 好有口感!拉近質素高,份量都唔少,再加上日本師傅主理,抵食啊!
多年前食過,質素唔錯。今次再次光顧,水準依然。
我地坐低後,就點了碗no.1 拉麵同辛味噌拉麵。

每款拉麵都可以選軟硬度 同葱嘅份量,保證合你心意。
我自己就更鐘意辛味噌個湯底,十分惹味!
我地亦叫左兩款小食。
炸雞翼非常香口,牛舌係厚切 好有口感!

拉近質素高,份量都唔少,再加上日本師傅主理,抵食啊!
2019-10-19 82 瀏覽
日本人的成功, 是一生專心做一件事, 每家拉麵是他們一生的成就拉麵對我來說最重要的是,湯底,麵底,叉燒長浜No.1 拉麵似係店內最精彩的選擇重磅份量,紫菜牆,四片叉燒,調味雪菜湯底濃濃,飲得出勤勞的背影下的功夫, 有點泡泡在面, 有營養的感覺,不太咸,我飲了很多口湯麵底, 白麵底,正常拉麵,都彈口叉燒份量很足, 一樣的價錢,外面的拉麵只有2片,這家是4片,半肥瘦,入口軟軟,油脂不錯,面有烤香過, 經常覺得有點拉麵檔叉燒真的很敗筆,好鞋口,好瘦,沒有烤過,感覺似湯渣,這家叉燒都有質素。面頭的雪菜有加分,味道特別,調味酸甜感覺新鮮有一顆唐心蛋,蛋黃口感很滿足隨便任添的辣芽菜, 真的很辣有點苦味小吃的炸雞軟骨,正常味道,香口, 有小檸檬去油膩,送拉麵很好餐牌很多日本酒,九如坊環境飲一杯都不錯

拉麵對我來說最重要的是,湯底,麵底,叉燒

長浜No.1 拉麵
似係店內最精彩的選擇
重磅份量,紫菜牆,四片叉燒,調味雪菜

麵底, 白麵底,正常拉麵,都彈口

面頭的雪菜有加分,味道特別,調味酸甜感覺新鮮

有一顆唐心蛋,蛋黃口感很滿足

隨便任添的辣芽菜, 真的很辣有點苦味

餐牌很多日本酒,九如坊環境飲一杯都不錯

2019-10-19 40 瀏覽
在九如坊有不少美食店,發現有一家來自福岡的拉麵店,就吸引了想去福岡的我們進去。環境不錯,現代裝修,燈光舒適,空間感十足,有吧台位,也有大枱。不同配搭的拉麵toppings。除了拉麵,也有不同小食料理。現場有日本師傅為客人炮製食物。炸雞軟骨($45)新鮮炸的,時間和温度掌握得好好,雞軟骨又香又好鬆脆,蠻有質量的。辣芽菜加入拉麵食,真係辣得幾惹味。長浜No.1 拉麵 ($105)一上枱比起其他麵店,份量好足, 有4片叉燒,厚切上,半肥瘦入口軟棉棉,有肉香,外面烤至焦香,配菜豐富,當中高菜味道特別,有一個開半玉子,半熟口感滿足。湯底好濃, 面有一點點泡泡, 真材實料的,濃濃的豬骨味,不油膩,咸味剛好, 好怕好咸的拉麵湯,這碗不會一直要飲水, 反而不斷想飲湯。叉燒拉麵($98)追加玉子($15)

不同配搭的拉麵toppings。

除了拉麵,也有不同小食料理。

現場有日本師傅為客人炮製食物。

辣芽菜加入拉麵食,真係辣得幾惹味。

長浜No.1 拉麵 ($105)

叉燒拉麵($98)追加玉子($15)

• 炸雞軟骨
2019-10-19 144 瀏覽
是日大佬帶我到一間位於上環的拉麵店;如果不熟地形的話,上環的路是比較難行的。*叉燒拉麵 ($98)我的叉燒拉麵選的偏硬的麵條,偏硬得來帶點煙UN;叉燒的份量比想像中多很多!叉燒稍為煎過,半肥瘦,有入口即溶的口感。湯底很濃厚,但一點都不會太咸或肥膩。*No.1 拉麵 ($105)大佬點的比較豐盛,多了一隻溏心蛋。*燒明太子 ($65)平時食拉麵都是配餃子,今日特別少少試一下少見的燒明太子。由於是魚子,難免會有鯹味,所以一般都會加工醃製明太子;因此味道偏咸,如果用來拌飯或夾其他會比直接食更好。不太合香港人口味。
是日大佬帶我到一間位於上環的拉麵店;
如果不熟地形的話,上環的路是比較難行的。

叉燒的份量比想像中多很多!

叉燒拉麵
叉燒稍為煎過,半肥瘦,有入口即溶的口感。
湯底很濃厚,但一點都不會太咸或肥膩。
叉燒拉麵

*No.1 拉麵 ($105)
大佬點的比較豐盛,多了一隻溏心蛋。

No.1 拉麵

*燒明太子 ($65)
平時食拉麵都是配餃子,今日特別少少試一下少見的燒明太子。
由於是魚子,難免會有鯹味,所以一般都會加工醃製明太子;
因此味道偏咸,如果用來拌飯或夾其他會比直接食更好。
燒明太子
不太合香港人口味。

2019-10-10
2019-10-19 108 瀏覽
早排聽到有間拉麵自稱長浜No.1拉麵,等我呢個拉麵達人去鑒定佢係咪No.1!長浜No.1拉麵位於上環,所以裝潢比一般拉麵店更有格調,磚牆更顯韻味。今次座位能夠近距離欣賞師傅製作拉麵嘅過程。拉麵總共有七款,大多數都係$100樓下,對比上環其他拉麵店算便宜。我同女友每人一碗拉麵,客人可以選擇麵條嘅軟硬程度,亦可以加配材。叫拉麵會送埋辣芽菜。女友叫咗No.1拉麵,湯底值得一讚,豬骨味非常香濃,唔油膩亦唔會鹹,食完成碗拉麵都唔駛飲水解鹹。另外加咗醃製高菜令湯底唔會太淡。除咗湯底,另一主角就係叉燒。我同女友一致認為肥瘦適中,肉質幾軟稔。流心蛋就不過不失。至於我叫左麻油京蔥拉麵。湯底一樣充滿濃郁既豬骨味,麻油香唔會太搶。麵條方面屬於幼身,掛湯能力一般。湯底的確俾到我驚喜,拉麵既分量已經多,飲埋可樂真係飽到上心口。

今次座位能夠近距離欣賞師傅製作拉麵嘅過程。

叫拉麵會送埋辣芽菜。

No.1拉麵

麻油京蔥拉麵

麵條方面屬於幼身,掛湯能力一般。

2019-10-12
  • 長浜No.1拉麵
【🎌九如坊-真日本人主理的福岡拉麵🍜】長浜No.1拉麵 | #中環與其食連鎖拉麵店, 倒不如試下在港日本人開的正宗博多拉麵!係香港食過唔少豬骨濃湯的日本過江龍,味道係夠濃郁 但食完周不時好口渴! 今日朋友帶我嚟佢LUNCH嘅飯堂!位置確實隱蔽 人流不多,但有唔少熟客 同中環上班族!店舖設計舒適有時尚感,座位好舒服唔會迫劫! 相比一般的拉麵店,小食的款式好多元化,種類似居酒屋!叫咗兩款試下: 1⃣「燒魚餅」-半份 48嘩!呢個真係不得了! 超有驚喜,比起SOGO的魚餅更出色!外層燒脆,裡邊的魚餅口感軟嫩,加入蓮藕枝豆野菜等 食落魚味香濃,外層咸甜的醬油! 日本師傅介紹係日本魚市場直送,難怪賣呢個價錢!但絕對係值得😉2⃣「煎餃子」58煎餃係拉麵店必點,呢度煎到一面金黃香脆 一咬有肉汁!餃子餡菜肉平均,食落唔重味精 調味剛好! 拉麵方面主要係豬骨湯底 同 辛味噌口味,同朋友各點一款!1⃣「長浜No.1拉麵」105鎮店之寶,而且性價比高! 豬骨湯底每日長時間熬製,飲落濃郁鮮味 而且冇味精,飲咗2/3之後冇口渴👍🏻 配料方面有木耳/青蔥/高菜/紫菜4片!呢度唔用一般拉麵店的豬肩肉作叉燒,特別選用較肥美
【🎌九如坊-真日本人主理的福岡拉麵🍜】
長浜No.1拉麵 | #中環

1⃣「燒魚餅」-半份 48

2⃣「煎餃子」58

拉麵方面主要係豬骨湯底 同 辛味噌口味,同朋友各點一款!
1⃣「長浜No.1拉麵」105
鎮店之寶,而且性價比高! 豬骨湯底每日長時間熬製,飲落濃郁鮮味 而且冇味精,飲咗2/3之後冇口渴👍🏻 配料方面有木耳/青蔥/高菜/紫菜4片!呢度唔用一般拉麵店的豬肩肉作叉燒,特別選用較肥美的豬腩肉!上菜前先燒香表面,食落肥瘦剛好!呢款性價比高,有四塊叉燒!🤣 溏心蛋同樣出色,嫩滑 流心 有醬油同蛋香!

2⃣ 「辛味噌拉麵」98
湯頭濃郁味噌香味,後勁帶微辣,唔食辣的朋友都接受到!雖然配料無NO。1 咁豐富,但麵條爽滑 掛湯力強!

2019-10-17
2019-10-15 166 瀏覽
今晚有緊要事黎中環,就揀左呢間聽聞由日本人親自打理既拉麵店食晚餐,雖然地址寫左係中環,但其實由上環站E2 出口行去係近好多。一入到店內已經好有日本feel, 坐好揀拉麵,其實全店只賣一款拉麵,就係豬骨湯叉燒拉麵,menu 上面見到有幾款揀其實係揀緊啲配菜,可以係玉子,可以係高菜,可以配辣,等等。所以就揀左No.1 拉麵同埋玉子拉麵試下。No.1 拉麵其實係乜配料都有啲,所以我覺得叫No.1 拉麵係最豐富。等既時候觀察到原來係廚房整緊野食個位拉麵師傅係日本人黎(我估亦都係老闆), 然後再留意到原來上面啲牌寫左有啲小食!!!今日唔係太餓,唯有下次黎個陣再試埋啲小食。拉麵到~好多配菜,玉子入味唔太咸,叉燒肥瘦均勻又唔鞋,木耳又爽口,最緊要個湯,個豬骨湯真係第一次食到呢種味道,明明望同埋飲落去個口感都係好濃,但個湯濃得黎唔會好咸,高過哂其他我之前你論係香港定日本食過既拉麵舖既豬骨濃湯底幾班!超級推介!講漏個麵添,個麵係一x拉麵個類既直麵黎,可以自選軟硬度,我同友人剛好一個要好硬一個要好軟,啲麵加埋啲湯食very good! 食完個日本人走黎問我地個湯底點,我地當然讚口不絕!

玉子拉麵
玉子拉麵
2019-10-09 144 瀏覽
Nagahama No.1 RamenNagahama Ramen located at Kau U Fong in Central, few mins walking distance from MTR station. Neat and cozy ramen place run by Japanese chef. Love the high ceiling in particular.We started with marinated squid. It’s small raw squid marinated in miso/japanese soy sauce. Fresh ingredients. A bit salty for me. I believe it comes best with sake or beer.The ramen they offer is truly authentic taste from Japan. There is only one choice of soup-traditional pork based broth, it’s cream
Nagahama No.1 Ramen

The ramen they offer is truly authentic taste from Japan. There is only one choice of soup-traditional pork based broth, it’s creamy, thick and flavourful. You can pick the hardness of the noodles.

My friend ordered “No. 1 Ramen” which has a bit of everything, roasted pork, egg, spicy snow veggie, seaweed and black fungus.

Mine was Leek Ramen with extra egg on top (same topping without spicy snow vegetable). The egg is well seasoned but a bit overcooked.

One of the non-chain ramen place in town. Worth every penny spent. Recommended!
要到九如坊找朋友見面,朋友就帶我到附近食長浜NO.1拉面🍜。拉麵店裝修似日本拉麵店,有bar 枱可以見到日本廚師親力親為煮每碗拉面,朋友話這間拉面好好食,湯濃郁,义燒是用腩肉半肥瘦做,唔會博到好似紙咁😂味道咸香,好有口感,半熟蛋,蛋香甜。 我點左碗NO.1拉面,义燒,玉子、紫菜,黑木耳、辛子高菜。拉面仲可以簡軟硬度,好細心😄嘩,超級大碗,幾塊大义燒,辛子高菜都好好味,湯真係好濃,骨膠原好重😋朋友就點左碗玉子拉麵,因她想食煎餃子🥟,就簡碗普通拉面,但份量都好足,餃子細細隻,皮溥餡料多,唔會煎都干曬,點師傅自制醋醬汁,好開胃。 日本廚師真係好熱情,聽店員講,濃湯,拉面都係由師父一手一腳做,真係要比個👍佢。
皮溥餡料多,唔會煎都干曬,點師傅自制醋醬汁,好開胃。
2019-10-08 115 瀏覽
喺上環九如坊嘅長浜No.1拉麵,主打豚骨湯拉麵。餐廳由日本師傅主理,親力親為,自己煮麵同調湯底,能給予客人信心!拉麵常用的調味料一應俱全。可樂 $15是懷舊的玻璃樽裝!綠茶 $22餐廳有冰水提供,想要喝茶的話就要另外購買了。叉燒拉麵 $98+玉子 $15俾個賣相嚇親,係超級多的叉燒!多到滿瀉出黎!叉燒肉質軟腍,邊位仲用火輕輕炙過,更為香口惹味!玉子雖然沒有流心,但蛋味濃郁,仲充滿咗醬油同埋料理酒嘅香,正!麵身爽口順滑,可自選軟硬度。附送的辣芽菜,可按個人喜好添加。No.1拉麵 $105大致的材料跟叉燒拉麵一樣,但份量各有不同。豚骨湯底兩碗拉麵的湯底都是很濃郁,但絕不油膩,而且不會有死咸的感覺,是真材實料的用心機煲出來的,而且價錢唔貴,值得一試啊!

喺上環九如坊嘅長浜No.1拉麵,主打豚骨湯拉麵。

拉麵常用的調味料一應俱全。

可樂 $15
是懷舊的玻璃樽裝!

綠茶 $22
餐廳有冰水提供,想要喝茶的話就要另外購買了。

叉燒拉麵 $98
+玉子 $15
俾個賣相嚇親,係超級多的叉燒!多到滿瀉出黎!

叉燒肉質軟腍,邊位仲用火輕輕炙過,更為香口惹味!

麵身爽口順滑,可自選軟硬度。

附送的辣芽菜,可按個人喜好添加。

No.1拉麵 $105
大致的材料跟叉燒拉麵一樣,但份量各有不同。

豚骨湯底