2024-03-03 261 瀏覽
2024.2.28一齊食開拉麵既朋友見佢出院好返都一段時間,所以今次約埋佢,去佢推薦既拉麵店,哩間成為今次試既拉麵店。我點左份煮玉子拉麵+可樂,🍲🍲🍲湯底睇落係好淺土黃色,飲落有濃厚骨膠口感,雖然有少少漿口,但唔油膩,鹹味偏淡,而且豚骨鮮甜味好出而且清爽,久違既美味豚骨湯😃👍🍜🍜🍜麵身係細既直身麵,口感順滑爽口,因為係點硬身麵,所以浸係湯度耐左都唔會咁快變林😁🍥🍥🍥配菜有叉燒+木茸+味玉+青蔥+紫菜叉燒有兩款豚肉,分別係梅頭及豬腩肉各一塊,每塊厚度適中,約0.3厘米厚,味道鹹香適中,腩肉唔肥,約2:8左右肥瘦,腩肉叉燒彈牙,梅頭肉質唔韌易入口,冇豬腥味,有兩款各一既叉燒可試到唔同口感好滿足😃👍木茸份量適中,口感清脆爽口,味玉鹹味適中,流心偏熟少少😮青蔥份量比較多,青蔥既辛辣味啱曬我😁👍因為湯底鹹味係偏淡,所以配菜和湯加埋既比例啱啱好,唔會越食越鹹😃👍朋友點的小菜,明太子辛子高菜,搞拌食,明太子的鹹辣味和高菜既酸味剛好中和;另外店員入坐就送埋既辣芽菜入口時有芽菜既清甜,後勁帶黎辣味同麻油香中和後,兩款小食配搭啤酒非常好👍店內是方形店,加埋廚房約500尺左右,有兩邊6位以及4位吧檯,和3張
2024.2.28

哩間成為今次試既拉麵店。

我點左份煮玉子拉麵+可樂,
🍲🍲🍲湯底睇落係好淺土黃色,
飲落有濃厚骨膠口感,雖然有少少漿口,
但唔油膩,鹹味偏淡,
而且豚骨鮮甜味好出而且清爽,
久違既美味豚骨湯😃👍

🍜🍜🍜麵身係細既直身麵,口感順滑爽口,
因為係點硬身麵,
所以浸係湯度耐左都唔會咁快變林😁

🍥🍥🍥配菜有叉燒+木茸+味玉+青蔥+紫菜
叉燒有兩款豚肉,分別係梅頭及豬腩肉各一塊,
每塊厚度適中,約0.3厘米厚,味道鹹香適中,
腩肉唔肥,約2:8左右肥瘦,腩肉叉燒彈牙,
梅頭肉質唔韌易入口,冇豬腥味,
有兩款各一既叉燒可試到唔同口感好滿足😃👍

木茸份量適中,口感清脆爽口,
味玉鹹味適中,流心偏熟少少😮
青蔥份量比較多,青蔥既辛辣味啱曬我😁👍
因為湯底鹹味係偏淡,
所以配菜和湯加埋既比例啱啱好,
唔會越食越鹹😃👍

朋友點的小菜,明太子辛子高菜,搞拌食,
明太子的鹹辣味和高菜既酸味剛好中和;
另外店員入坐就送埋既辣芽菜
入口時有芽菜既清甜,
後勁帶黎辣味同麻油香中和後,
兩款小食配搭啤酒非常好👍

店內是方形店,加埋廚房約500尺左右,
有兩邊6位以及4位吧檯,和3張4人枱。
夜晚7點半已經滿坐,
我同朋友約等了5分鐘左右先咁啱有位。
店員有兩位年輕以及年長的帥氣拉麵廚師😃
餐牌除了拉麵都有約10多款小食,
也有多款酒水。
店內的傢具是木材為主,櫈有軟墊的,
一入坐店員就放上檸檬水,
以及每位客人一份辣芽菜,
店員都好主動問客人需要,以及收拾碗筷,
非常讚好👍👍

💸💸💸價錢方面,
我同朋友一共兩麵兩飲品加埋唔洗300,
而且湯底同叉燒做得非常好味,
仲有每位有一份辣芽菜,而且服務態度非常好,
我自己覺得好抵食👍👍

煮玉子拉麵 湯底
煮玉子拉麵 味玉
煮玉子拉麵 麵底
2024-02-29 147 瀏覽
🍜❣️🍜❣️🍜❣️🍜❣️🍜❣️雖然不能去日本旅行和吃拉麵,但幸好上環有這間由日本人親自主理的拉麵店🍜這間拉麵的麵條是每日新鮮製造,軟硬度亦可以自己選擇。而湯底是秘製的純豬骨湯,香濃而不膩,豬骨味非常濃郁,十分喜歡!終於可以一解思「鄉」之愁!🥹🍜❣️🍜❣️🍜❣️🍜❣️🍜❣️#hk #hkfoodie #hkgirl #hkig #japanesefood #japan #日本 #日本拉麵 #ラーメン #とんこつ #可愛い #プレーンメイク#食好西 #食評 #フードレビュー
🍜❣️🍜❣️🍜❣️🍜❣️🍜❣️

終於可以一解思「鄉」之愁!🥹

🍜❣️🍜❣️🍜❣️🍜❣️🍜❣️

#hk #hkfoodie #hkgirl #hkig
#japanesefood #japan #日本
2023-12-13 528 瀏覽
睇到網上好評如潮,就去試一下。Google map的準確性有時候相對較差,如果要去既話都係睇地圖再自己plan下路線較好。安排左係bar枱位置,其實正合我意,可以用下iPad睇下notes. 之後侍應介紹一下,還好奇我是不是第一次光臨,似乎是做熟客生意?我先點了關冬煮大根作前菜,大根入味,湯亦有香濃,只是份量較少,大根亦不夠香甜,應該是季節性吧?之後,食著大根等no.1拉麵,侍應說客人都點這個,當然,食signature 的拉麵是無可置疑的。等候了10分鐘多,麵就到了。湯是豬骨濃湯,十分濃味,亦不會太膩。我點了硬麵,食下來會比較爽口。豚肉有4塊,由肥到瘦,十分精彩,一陣油香充滿了整個口腔。不過,食到最尾會有一陣膩的感覺,想要refresh一下,我想要一支可樂會否更好? 整體來說,我是滿意的,價錢亦合理。
睇到網上好評如潮,就去試一下。

整體來說,我是滿意的,價錢亦合理。
2023-10-20 579 瀏覽
上環有好多正宗既日本拉麵食,今次黎試下呢間no.1拉麵🤭鋪頭唔算好大,座位都唔多。店員主動問要唔要芽菜,梗係試下啦,點知食落~哇!竟然好辣🤗鐘意食辣既我當然鐘意,但唔食得辣既朋友要小心d啦!哈哈!另外叫左個牛舌,煮得好淋,我就覺得咸左d。餃子就正正常常,唔算好特別。叫左no.1拉麵$115可以揀麵既硬度,呢種麵既質地我鐘意👍餸都幾多,湯好味,食落個味好似一蘭🤣本人係好鐘意食一蘭,所以都覺得呢碗拉麵好好味🤤整體黎講值得推薦👏👏

另外叫左個牛舌,煮得好淋,我就覺得咸左d。
餃子就正正常常,唔算好特別。

叫左no.1拉麵$115
2023-08-17 672 瀏覽
平時經過九如坊 依間長浜no.1 拉麵成日都有人排隊,今日同朋友行過見冇人排隊就走入去试下 今次点左佢地既no.1 拉麵同一杯sake 佢地個拉麵糸由日本師傅煮既 湯底算系不錯 配反杯sake真糸幾正下次會再去食過
  • No.1拉麵
2023-06-09 995 瀏覽
中環九如坊No.1 長浜係一間由日本人主理既拉麵🍜店店舖細細,之前經過多數都滿坐,今次平日夜晚就順利試食!有9款拉麵選擇,小食都有好多款💰$48 燒魚餅外皮香脆,魚肉味濃郁帶點甜💰$108 玉子拉麵🍜濃濃豬骨湯底,無多餘油係面,少了一分油膩感,讚👍🏻配料有蔥粒、紫菜、木耳絲玉子嫩滑,叉燒夠淋,麵軟硬度可自選💰$108 辛味拉麵🌶🍜辛味拉麵都係第一次試,辣度都偏辣,但幾刺激總結:中環好多出色拉麵店,但長浜走低調風格,不至於要大排長龍,但質素絕不遜色,日本師傅親自煮理,值得一試!
中環九如坊No.1 長浜係一間由日本人主理既拉麵🍜店
店舖細細,之前經過多數都滿坐,今次平日夜晚就順利試食!

有9款拉麵選擇,小食都有好多款

💰$48 燒魚餅
外皮香脆,魚肉味濃郁帶點甜

💰$108 玉子拉麵🍜
濃濃豬骨湯底,無多餘油係面,少了一分油膩感,讚👍🏻
配料有蔥粒、紫菜、木耳絲
玉子嫩滑,叉燒夠淋,麵軟硬度可自選

💰$108 辛味拉麵🌶🍜
辛味拉麵都係第一次試,辣度都偏辣,但幾刺激

2023-05-11
差不多九年前第一次食長浜No.1 Ramen 就一直一直一直都係我心目中的No.1 今次再去,中年大叔師傅變左左中年大叔叔😀🥹 之前見過有徒弟,今次見唔到。一直不變的是那碗豚骨拉麵,依然係無得輸,只要大叔叔一直做落去,我相信都一直都會係我心目中世一的拉麵,🩷 拉麵🍜軟硬、配料、豚肉、湯底所有野都無得輸 🥹同埋碟辣芽菜啊🥰 嗚啊🥹🥹一直都無變過既味道🥹 每次都要至少一碗😍🤗價錢同咁多年前都無乜分別良心餐牌上多左野菜拉麵🍜 同埋撈麵🤭感覺執著的大叔師傅好似終於讓步啦 🤭
差不多九年前第一次食
長浜No.1 Ramen
就一直一直一直都係我心目中的No.1
今次再去,中年大叔師傅變左左中年大叔叔😀🥹
之前見過有徒弟,今次見唔到。

No1  拉麵

豚骨拉麵
辣芽菜
  • 長浜No.1拉麵
2023-04-19 554 瀏覽
係中環九如坊嘅 Nahahama Ramen 真係一間好出色嘅拉麵店。我叫咗佢哋嘅招牌菜 No.1 拉麵。拉麵嘅湯底好濃郁豬骨味,飲落去好香好好味。我叫左硬麵,佢嘅麵條都好有彈性,嚼落去好爽口。仲有一個半熟嘅溏心蛋,更加令整個湯底嘅味道更加豐富。佢哋嘅半肥瘦日式叉燒都好出色,有啲肥肉同有啲瘦肉,好好地平衡咗肉嘅油脂同肉味,啲肥肉融入啲瘦肉嘅口感,俾咗叉燒更加豐富嘅層次。而且佢哋嘅服務亦都好好,店員好親切同熱情。

而且佢哋嘅服務亦都好好,店員好親切同熱情。
2023-03-31 507 瀏覽
究竟係中環附近有冇啲真係高性價比嘅美食呢?今日就同大家去食嚟自日本福岡嘅過江龍,長浜No.1拉麵。我哋都驚中環放lunch時間會好多人,所以都提早咗少少去。嗰日大約12:15去到就仲有位嘅,但係我諗去到搭半嘅時候就已經大排長龍,果然係好出名呀!店舖嘅裝修都係行居酒屋嘅風格,可以面對面望住師傅用心炮製你嘅拉麵(bar檯限定lol)😋-🍜No.1拉麵  $115每次諗唔到食咩好嘅時候就一定係嗌佢哋嘅signature !今次都唔例外haha我哋叫咗No.1拉麵。同平時嘅拉麵譜一樣,有得自己揀面嘅硬度啊加唔加京蔥等等。no.1拉麵就有4塊叉燒、一個糖心蛋,仲有啲紫菜木耳絲同埋雪菜(?)咁食拉麵就一定係試佢嘅湯底先🤓第一啖就真係有嘩一聲,係好濃郁!面來講Fatpigig就鍾意食硬身啲,咁我覺得佢嘅硬度都係幾好嘅。枱上面仲有樽仔俾你加辣芽菜。overall嚟講我覺得係好食嘅,不過食到最後個湯有少少太濃郁,食到有啲膩同濟😂🥹-📍 長浜No.1拉麵 (中環)中環九如坊14號地下好味指數😋:8/10服務指數💆🏻‍♂️:8/10Cp值💓:8/10人均消費💰:$120Encore: yess
🍜No.1拉麵  $115
📍 長浜No.1拉麵 (中環)
中環九如坊14號地下

好味指數😋:8/10
服務指數💆🏻‍♂️:8/10
Cp值💓:8/10
人均消費💰:$120
Encore: yess
2023-03-01
2023-03-27 319 瀏覽
中環有好多拉麵店,最愛的店依然是這裡。位於九如坊,位置真係一點也方便,次次都要行勁遠, lunch time來到還需要等一段時間才能入內,但依然無阻我的決心。最貴的no.1拉麵,有數塊脆卜卜的紫菜,半熟蛋,多片叉燒,以及一些配菜,價錢好抵食。拉麵湯底有濃郁的豬骨湯, 味道突出。開放式拉麵所,能夠看到師傅埋頭苦幹,師傅多年也沒有變,水準一直能夠維持不變。
中環有好多拉麵店,最愛的店依然是這裡。

2023-02-25 391 瀏覽
歌賦街一帶日本菜餐廳林立,尤其是拉麵店,最近愛上在中上環區找拉麵店,讓我找到一間性價比較高。📍位置:近上環站 A2 出口,上斜路到九如坊盡頭。🏠環境:玻璃窗門面,室內呈L字形,左邊是吧台,右邊則是四人的木枱,座位是較狹小,不過這是拉麵店的特色,而且當時客人不多,我可以要求住窗邊的吧台,不用跟人夾枱,已經感覺舒服。🤵🏻服務:以紙下單,上菜快,收加一。🍽️午市:🥢No.1拉麵🍜 $115有四塊叉燒🥩、一個溏心蛋🥚開邊、幾塊紫菜、木耳絲、雪菜、京蔥,配料是相當豐富☺️,湯底骨膠原滿滿😁,但嚐不出味道😅,送一個湯匙的微辣芽菜,而不是像其他店可以任添。😚個人認為豬骨湯底以熊拉麵最棒,配料就是這間😝,叉燒特別多,叉燒有肥有瘦,也經過微煎,整體高質👍!

📍位置:近上環站 A2 出口,上斜路到九如坊盡頭。

🏠環境:玻璃窗門面,室內呈L字形,左邊是吧台,

🤵🏻服務:以紙下單,上菜快,收加一。

🍽️午市:🥢No.1拉麵🍜 $115

有四塊叉燒🥩、
😚個人認為豬骨湯底以熊拉麵最棒,配料就是這間😝,
叉燒特別多,叉燒有肥有瘦,也經過微煎,整體高質👍!
2023-02-17
  • No.1 拉麵
2022-12-16 549 瀏覽
幾年前食過呢間係九如坊嘅拉麵,已經留下好好嘅印象,今晚再度過嚟食,仍然係咁good。我叫咗No.1拉麵, 話明No.1, 梗係呢度signature嘅拉麵啦!有四塊叉燒,一個糖心蛋開邊,好幾塊紫菜,仲有木耳絲,用料十足,湯底又夠味,又唔算太鹹。天時凍凍地食啖熱辣辣嘅拉麵,真係一大享受。不得不提嗰位日本師傅,由於我今次坐吧枱,親眼睇住佢用心咁製作拉麵,佢一絲不苟,能夠同時處理湯底,又能夠煮啲麵嘅軟硬度適中,仲親手搞埋啲叉燒,實在專業👍。最鍾意食日本拉麵就係呢個原因,專業嘅師傅就係最好。有個客人臨走,呢位師傅仲親自出去送客,鞠曬躬咁,對客人賓至如歸,所以呢間拉麵我覺得又好食又有專業。

No.1 拉麵
No.1 拉麵
2022-11-04 586 瀏覽
Came at 1:30 PM and it was surprisingly empty, probably because everyone just finished their lunch.Again, my favourite joint in Hong Kong has got to be Nagahama no.1. Their ramen can be customised to my own liking: meaning super hard noodles, a thick broth, and more spring onions please.Got the spicy miso ramen this time and it was amazing as always. The most important thing is to add the beansprouts to the soup so it gets that extra kick.
2022-10-31
去附近wine tasting前打打底, 揀咗呢間經過好多次都冇食過嘅拉麵店, 一係已經食飽, 一係就被鄰近200米範圍嘅多間知名拉麵店吸引走咗相比普通拉麵店, 無論食物定裝修都更傾向係居酒屋京蔥拉麵 - 喜歡京蔥嘅我就要咗呢個, 如果有埋隻蛋就更好湯夠熱, 香濃幼滑, 唔係死鹹或者好重口味, 濃郁full bodied有骨膠原, 飲哂都冇問題;麵方面夠掛湯, 要求超硬都合乎預期, 食到尾都冇變到腍; 叉燒有2款, 個人喜歡慢煮多過炙燒, 更嫩更有肉味No.1拉麵 - No.1即係包羅萬有拉麵, 性價比最高, 我試咗啖高菜同溏心蛋, 高菜幾似雪菜減鹹版, BB辣解膩一流, 不過溏心蛋味道幾好只係略為熟咗少許沙甸魚乾 - 以為係罐頭沙甸魚大小, 原來係魚毛仔煎成脆片, 幾特別下酒一流燒魚餅 (小) - 日式魚餅較多麵粉同較腍送嘅芽菜有少許辣, 但有雪味美中不足平日晚市都幾靜, 希望小店可以捱得住如果木盤冇黑邊, 就真係無得彈

相比普通拉麵店, 無論食物定裝修都更傾向係居酒屋
京蔥拉麵
京蔥拉麵 - 喜歡京蔥嘅我就要咗呢個, 如果有埋隻蛋就更好

No.1拉麵
Orion
燒魚餅 (小)
燒魚餅 (小) - 日式魚餅較多麵粉同較腍
送嘅芽菜有少許辣, 但有雪味美中不足
平日晚市都幾靜, 希望小店可以捱得住
如果木盤冇黑邊, 就真係無得彈
2022-09-29
No.1拉麵
2022-09-30 656 瀏覽
喺九如坊歌賦街 一帶 日本菜餐廳林立,特別係近年呢度附近拉麵店越開越多, 今次就去返間喺九如坊已經有十年歷史嘅拉麵小店《長浜No.1拉麵》,係由福岡嚟嘅過江龍。 店內除左有拉麵,牆上都有介紹好幾款清酒 同埋有啲佐酒小食,加埋係日本人師傅坐陣,都幾有日本居酒屋小店嘅氛圍。一嚟當然係大大杯啤先,來自沖繩嘅 Orion 係屬於清爽淡麗型,收工大啖大啖轟就啱晒喇~ 欣賞佢凍嘅杯,厚實嘅兩吋泡,好係喺日本小店用餐嘅感覺。第一次嚟當然係試下佢嘅招牌拉麵《No.1 拉麵》啦~ 有叉燒、紫菜、木耳、蒽、高菜、蛋、簡單啲講, 即係乜都有咁滯喇~ 上枱見到佢個湯頭嘅顏色已經開心左,試埋個味, 係濃厚嘅豬骨湯呀~ 佢嘅叉燒都有兩款、一款係好似慢煮咁, 另一款就炙過, 我自己就鍾意無炙過果款多啲,炙過果啲其中一塊有啲燶。 配菜方面,所謂嘅「高菜」,即係漬過嘅芥菜,其實本質上即係香港人成日都食嘅 雪菜,食落都好似嘅,其實日本人家常菜加高菜係好常見嘅野,加落拉麵其實都幾好食,下次一定試下加佢個「明太子辛子高菜」。另一樣《No.1 拉麵》入面無嘅, 就係京蒽~ 爆多蒽拉麵一向都好多FANS,我

No.1  拉麵

另一樣《No.1 拉麵》入面無嘅, 就係京蒽~ 爆多蒽拉麵一向都好多FANS,我地都叫左京蒽拉麵試下,配置基本上都係一樣,只係配菜換成滿滿嘅京蒽,雖然始終唔係日本嘅京蒽(我估),同日本爆蒽拉麵嘅青澀感覺不大相同,但係配佢嘅湯頭叉燒同麵都非常不錯,都有日本FEEL。
京蔥拉麵

佢啲小食都似幾吸引,又叫左兩款試下,見到佢寫有《沙甸魚乾》有驚喜喎~ 嚟到點睇都覺得佢似白飯魚,上網一睇先知原來白飯魚係沙甸魚嘅一種嚟~ 真係長智識了。 佢有醬油同沙律醬兩種點畀你點,兩種出嚟嘅效果係完全唔同,有趣~ 點沙律醬就香口好多 , 點醬油就鮮味好多,呢樣野喺屋企都可以學下
沙甸魚乾

另外仲叫左個燒魚餅, 好食嘅正常發揮,唔會太過油但係KEEP 到香口,咁當然講喜感就一定無沙甸魚乾咁開心嘅~
烤魚餅

唔洗考慮,一定會回頭!
No.1  拉麵
  • No.1拉麵