餐廳: 長洲角酪
資訊:

2020-10-17 58 瀏覽
去長洲玩,一落船已經見到長洲角酪嘅廣告牌,沿途都有指示,唔難搵。一點幾去到都好多人,我諗呢間野任何時候都咁多人。裏面嘅佈置真係好適合影相,任何一個角落都可以打卡。而且鋪頭仲係良心商店,假日嚟真係人山人海,有排等位。同友人點咗一件蛋糕同一杯飲品。草莓角酪卷 - 以乳酪取代一般嘅忌廉,酸酸地,texture更厚身。碟豆花嘅顏色令成件蛋卷好夢幻,味道好少女,好好食。甘露角酪 - 乳酪加芒果、鮮柚及紅西柚,即係楊枝甘露版乳酪,口感順滑,滿滿嘅果肉,令乳酪味道更有層次。酸酸甜甜嘅乳酪真係好開胃,夏天食真心一流。兩個人一齊share一件蛋糕同一杯飲品份量剛剛好,因為兩樣食物都飽肚,食完仲可以喺長洲繼續掃街!相信長洲角酪會成為長洲新地標。

同友人點咗一件蛋糕同一杯飲品。

相信長洲角酪會成為長洲新地標。
2020-10-13 82 瀏覽
入長洲必飲🥰❤️🥰❤️店舖caption:可能係全香港最好飲嘅酸奶!🤣🤣🤣個人覺得莓莓角酪好飲過百香果角酪冇咁酸🤣🤣同埋入面有啲紫米(?)幾好咬推薦推薦~
入長洲必飲🥰❤️🥰❤️
店舖caption:可能係全香港最好飲嘅酸奶!🤣🤣🤣
個人覺得莓莓角酪好飲過百香果角酪
冇咁酸🤣🤣同埋入面有啲紫米(?)幾好咬
推薦推薦~
2020-10-12 81 瀏覽
每次去長洲都食芒果糯米糍,今次終於有第二個打卡點啦。經過呢間裝修得好靚,啲飲品都好靚嘅飲品店,比佢吸引左入去。一入到去就以為自己去左長洲地鐵站😂😂bong牆係藍田色調,但上面寫住長洲。除左呢個位,舖頭每個位其實都係打卡位,裝修得好靚。佢有蛋卷,水果茶,花茶,梳打,酸奶等等。每樣都好靚。我叫左水果大馬士革,少甜少冰,女士係必須嘅😂杯水果茶好高質,入面有士多啤梨,橙片,檸檬片,火龍果片,等等。飲品好清甜,由於佢好足料,飲得出唔同生果嘅味。唔想太heavy嘅,叫呢杯就岩晒了。我仲想講埋佢嘅包裝。隻杯好靚,佢插飲筒個位係可開合嘅,唔用飲筒嫁話可以合埋個飲野位,夠晒衛生。我仲叫左杯大馬士革卷。係茶味嘅卷加1半茶味嘅cream再加1半cream。上面再加左芝士味奶蓋。正!呢個組合冇甘漏,又唔會太甜。蛋糕鬆軟,cream香滑有茶味。
每次去長洲都食芒果糯米糍,今次終於有第二個打卡點啦。
經過呢間裝修得好靚,啲飲品都好靚嘅飲品店,比佢吸引左入去。
除左呢個位,舖頭每個位其實都係打卡位,裝修得好靚。
佢有蛋卷,水果茶,花茶,梳打,酸奶等等。每樣都好靚。

• 水果大馬士革
2020-10-04 105 瀏覽
我成日都見不少朋友入長洲一定來這店打卡。作為酸奶乳酪愛好者的我一直都想試,不過我每次經過都見到有人排隊,而且三十幾蚊杯,所以我從未買過。今次朋友要求想試,咁我都籍此機會買一杯。果然是假日,排了很多人。除了主打的奶酪外,還有很多款。但我們當然試經典主打先啦。我們點了莓莓角酪($38), 和藍莓角酪($34)。 收銀員沒問甜度,應該是不能揀吧。可惜太晏去,五點已經賣晒蛋糕。下次有機會先再買。適逢中秋,店舖的裝飾都是燈籠。處處打卡位,但處處都是人。要搵辨法在無人的情況下打卡都困難。不過人多等待需時,總會有辨法拍到。基本打卡位。我們外賣了回家飲。兩杯都很好飲,很Fresh!!!藍莓會比較酸啲,士多啤梨我覺得甜度剛好。紫米也很綿軟。雖然要排長龍,但好值得飲!!不用再出九龍買一只x奶x,或者 我是x奶x。 這兒甚至便宜一點。入長洲的朋友仔們都值得一試!

可惜太晏去,五點已經賣晒蛋糕。下次有機會先再買

基本打卡位。

我們外賣了回家飲。

入長洲的朋友仔們都值得一試!
20 分鐘 (外賣自取)
  • 莓莓角酪
2020-10-03 72 瀏覽
草莓角酪 $38·我哋去呢間嘅時候入邊勁多人 多人到完全影唔到佢好signature嗰個長洲地鐵站 我地都費事係入面迫 所以係出面求其一個鐵閘影就算😂😂佢個乳酪都幾好飲 好夠凍 而且超級士多啤梨🍓不過我自己覺得佢係有少少偏甜 但係我個朋友仔就覺得岩岩好😈而且佢杯嘢飲真係整得好靚 佢係勁有心機咁樣排啲士多啤梨·📍長洲角酪 (長洲新興街78號地舖)·#rbyeat #rby好去處#rby港式 #rby甜品飲品#rby長洲 #rby離島
草莓角酪 $38
草莓角酪

📍長洲角酪 (長洲新興街78號地舖)
#rbyeat #rby好去處
#rby港式 #rby甜品飲品
#rby長洲 #rby離島
30 分鐘 (堂食)
草莓角酪
  • 莓莓角酪
2020-10-01 52 瀏覽
太耐無飛。。決定飛轉長洲!#長洲角酪 既裝修好靚。。D裝飾都令人好開心🤗🤗叫左杯 甘露角酪 好好味。。酸酸地又甜甜地。。又有奶味!本身仲驚飲完會好飽。。點知更加開胃。。係咁熱既天氣飲。。仲正!👍👍👍
太耐無飛。。決定飛轉長洲!

• 甘露角酪
2020-09-29 92 瀏覽
今日入咗去長洲當然唔少得要去下呢一間打卡熱點長洲角酪啦由碼頭行過去唔係好遠,我估5分鐘左右啦,話咁快就到啦入到去舖頭面積唔係好大只有四至五張枱,但係都算有足夠嘅空間,唔會話好窄人貼人咁,雖然今日係Weekday,但間野已經full full 地,我諗如果weekend嚟應該好多人店員非常之友善好有熱心咁推介有乜嘢好飲,仲介紹咗一款蛋糕添杯嘢飲同蛋糕好快就整好,一飲落去真係覺得嘩正呀,非常之符合夏天飲,消暑得來又解渴當然唔少得果一幅signature嘅打卡位,整到好似長洲地鐵站咁嘅外牆啦題外話甜度係無得揀既,但嗰一欄非常之搞笑,分別寫咗同你一樣甜,幾甜都冇你咁甜,見到真係會心一笑啊
今日入咗去長洲當然唔少得要去下呢一間打卡熱點長洲角酪啦

由碼頭行過去唔係好遠,我估5分鐘左右啦,話咁快就到啦

店員非常之友善好有熱心咁推介有乜嘢好飲,仲介紹咗一款蛋糕添

2020-09-24 71 瀏覽
💛#支持良心餐廳💰角酪卷 $38打卡一流但食落冇太大驚喜~蝶豆花蛋糕味道淡淡的 入面唔係cream而係strawberry yogurt 一啲都唔太甜 係微酸的 我自己唔係yogurt控 覺得試一次就夠~
💛#支持良心餐廳

💰角酪卷 $38

打卡一流但食落冇太大驚喜~
2020-09-21 79 瀏覽
呢間舖頭舖面唔大得幾張枱,不過就好多人,要排下隊。開頭仲諗緊乜野係「角酪」,原來係乳酪咁解。叫了百香果角酪,好fresh好好味。見到隔離枱仲叫埋蛋糕,好似都好好食,不過因為一場入到長洲,已經有好多Target要食,無quota再食件cake了。

2020-09-19 81 瀏覽
這天興起去了一趟長洲,因為疫情的關係,也很久沒有好好的出去遊玩一下。經過了大街小巷,見到很多人手上都買了一杯飲品。經過詢問後,才知道原來長洲開了一間新的飲品甜品店,就是這間長洲角酪。一踏進門口,就見到大大的精品櫃供客人選購。仲有一片特色牆,給客人拍照留念。店內還提供了5Gwifi,速度非常快。密碼在黑板上。餐牌有包括飲品及蛋糕以下是我ordered 的食物飲品:大馬士革卷 $42 這件蛋捲真的必食!賣相了得之餘,味道也一流!蛋糕是綠茶味,cream是蜂蜜綠茶味,清清甜甜,再加上厚厚的芝士奶蓋,完美的搭配。甘露角酪 $42這杯也是必飲!賣相及味道都是滿分!它是楊枝甘露加酸奶,酸酸甜甜,每口都飲到新鮮果肉,味道意外地夾!而且留意番,係有個楓葉型在杯邊,非常漂亮!打卡影相一流!顏色也非常漂亮!下次一定會再飲這杯!

一踏進門口,就見到大大的精品櫃供客人選購。

仲有一片特色牆,給客人拍照留念。

店內還提供了5Gwifi,速度非常快。
密碼在黑板上。

餐牌有包括飲品及蛋糕

以下是我ordered 的食物飲品:

大馬士革卷 $42

這件蛋捲真的必食!
賣相了得之餘,味道也一流!

甘露角酪 $42

這杯也是必飲!
賣相及味道都是滿分!
而且留意番,係有個楓葉型在杯邊,非常漂亮!
打卡影相一流!
顏色也非常漂亮!

下次一定會再飲這杯!
  • 甘露角酪
  • 大馬士革卷
2020-09-18 159 瀏覽
比錢時側耳聽間有某公司嘅同事對呢間鋪頭食到上哂癮😹 誇哂張lol 😂但一問之下、原來蛋糕已經得返最前一件。我估都可能係真掛🙂內餡嘅綠茶味超級足夠,慕絲餡整得好,有綠茶味但不至於太苦,有小甜再加上外層的蛋糕有茶的香味,估係Earl Grey Tea ☕️ 夾埋幾正。最正係有一層芝士奶蓋鋪在上面,為本身嘅蛋糕🍰加上足夠嘅Favour 另外叫左白桃碳焙烏龍,不過原來冬天先有熱飲。飲落唔會太甜,冰度可以調較。不過如果唔係熱飲,茶味就比較難出到。裡面有少少水果肉碎加返個口感,感覺就無咁單調。餐廳距離碼頭都係3~4分鐘腳程,拎住上船慢慢飲啱啱好!呢間都算係良心企業,見到個員工拎住啲洗好晒牛奶盒兩大袋,比出邊嘅婆婆,拎去回收商度賣👍🏻

大馬士革茶卷

裡面有少少水果肉碎加返個口感,感覺就無咁單調。
白桃碳焙烏龍

餐廳距離碼頭都係3~4分鐘腳程,拎住上船慢慢飲啱啱好!

2020-09-15
5 分鐘 (堂食)
白桃碳焙烏龍
2020-09-17 62 瀏覽
經常性看見人家的IG或openrice會有長洲黨鐵站的打卡,但一直苦找也未有結果,終於今日有機會讓我打打卡!光是這個長洲站已經足以令遊客瘋狂打卡,怪不得我黃昏時候來到依然車水馬龍,幾經辛苦才找到空檔的位置拍個照!其實除了這個黨鐵站吸精外,其實老闆都很有心機,花上不少心血去粉飾整間cafe,例如這些插畫宣傳海報,我就覺得十分精美。還有這個大木櫃,大家會聯想起甚麼呢?1…2…3~~~無錯,就是【分手100次】間cafe,戲內伊面和周秀娜就是靠這個大木櫃看盡人生百態,不過這間的木櫃純粹販賣並非寄賣。還是看回甜點,這個大馬士革茶卷,老闆說,剛剛好賣剩最後一件,吃下去非常有口感,芝士奶蓋配上蜂蜜綠茶,再配上大馬士革綠茶,十分可口。另外就是這杯莓莓角酪,味道芳香馥郁,甜度就是……好似你咁甜

另外就是這杯莓莓角酪,味道芳香馥郁,甜度就是……好似你咁甜

2020-09-14 45 瀏覽
👍💛⭐️ 長洲角酪 (長洲)⭐️💛👍今日趁天氣好d,同K先生去長洲行下,長洲平時食開既傳統店鋪都已經唔想再食😕,今次入去就去試一啲良心小店❤️💛,支持佢哋💪🏻。⭐️ 芒芒角酪($36)⭐️依杯賣相好靚🥰,飲落去第一下就飲到d酸奶,乳酪味幾重。張條飲管隊落d,就食到d芒果,甜甜地,中和返d酸味,幾好味。再加埋底下紫米,口感豐富,正!🕋環境指數:9/10依個打卡位超掂!勁正!真係一個好好既地方去拍拖,影相留念。😋美味指數:8/10幾好飲呀😋👩🏻‍🌾服務指數:8/10店員好nice🤑抵食指數:8/10 差吾多啦依d價位🙋🏻‍♀️推介指數:9/10 長州必到店😍😘💛💛💛📍地址:長洲新興街78號地舖——港人當自煮——
👍💛⭐️ 長洲角酪 (長洲)
⭐️💛👍

⭐️ 芒芒角酪($36)⭐️

🕋環境指數:9/10
依個打卡位超掂!勁正!真係一個好好既地方去拍拖,影相留念。

😋美味指數:8/10

長州必到店😍😘💛💛💛

📍地址:長洲新興街78號地舖

——港人當自煮——
外賣自取
掃街點少得杯飲品,「長洲角酪」嘅乳酪飲品算係我飲過嘅最重乳酪味🥛,生果嘅含量係好慷慨,唔怕飲完太飽嘅,真係值得試吓!我揀左🍓草莓乳酪,有兩片草莓嘅橫切面係杯邊🤪打卡一流。今次嚟到發現仲有蛋糕。今次揀嘅係大馬士革卷($42),中間嘅忌廉重蜂蜜綠茶味🍵,蛋糕就有大馬士革花香綠茶,面頭嘅就係芝士奶蓋加入少少鹹香。整體感覺唔算太甜,反而茶嘅甘香好出🍃呢度10個位左右,今次係晚飯時間嚟到,全場坐滿。

呢度10個位左右,今次係晚飯時間嚟到,全場坐滿。
2020-09-12
外賣自取
下午茶
來到長洲一遊,穿過大街小巷,經過一間門面好多人,擺設很吸睛的小店,於是就入黎一問究竟。作為藍色系愛好者既我,呢間舖既Tiffany blue實在令我唔想走!!!除左色調之外,呢到仲有好多打卡點,一定要提既係仿製長洲港鐵站牌,愛貓之人係到仲有一隻好得意懶洋洋任摸唔嬲既貓!!同朋友點左兩杯飲品同兩個蛋糕,留意番特別蛋糕係每日有限量出售,果然係新鮮製造有品質保證!故名思義,呢到最出名既係乳酪飲品,非常推薦呢個秋季限定既甘露乳酪,芒果柚子乳酪既配搭,有一種食緊楊枝甘露,再加上甜味既新碰撞!另外兩個蛋糕都非常好食,分別係女士一定愛既草莓味(仲有蝶豆花藍白配合超靚!), 以及我個人更愛不釋手呢到獨有既大馬士革蛋糕!大馬士革問過店員係呢到獨有既茶,蛋糕中既茶味非常重,如果同樣鐘意抹茶既你我相信你一定鐘意!!最後一提既,就係就算你唔想食野,呢到都有唔少香港特色又好岩年青人既精品賣,我下次黎長洲一定會再黎,聽住周杰倫既歌,過輕鬆一小時~~

2020-09-04
5 分鐘 (堂食)
  • 大馬士革蛋糕