餐廳: 長洲角酪
資訊:

2020-07-22 148 瀏覽
酸奶開到成行成市 係咪間間都好飲?喱度嘅飲品預設咗少甜 比起坊間嘅感覺更健康喺長洲行到又熱又攰 就入嚟唞一唞啦叉完電重新出發之前 記住打個卡先呀😼.🍴經典角酪 HKD $ 28最原本嘅乳酪配紫米乳酪甜度適中 滑身唔太稠 奶味重 紫米無煮到爛 粒粒分明幾有咬口飲完都有飽肚感咖🙈🍴百香果角酪HKD $ 34比起原味乳酪加咗新鮮嘅百香果落去一齊攪真材實料呀 喺杯㡳真係飲到一粒粒嘅果肉某幾啖個人認為少酸 即係精神為之一振夏天熱辣辣飲就啱曬喇 夠曬FRESH😜推薦度:8/10

酸奶開到成行成市 係咪間間都好飲?
喱度嘅飲品預設咗少甜 比起坊間嘅感覺更健康

夏天熱辣辣飲就啱曬喇 夠曬FRESH😜

推薦度:8/10
下午茶
2020-07-15 72 瀏覽
話說周年紀念日到長洲諗住玩半日,點知起來已經就嚟到中午,都好嘅,趁着這個疫情假盡量休息,補足精神繼續前行,小妹發覺如果睡眠不足,連思想都會比較負面,要記住辦法總比困難多,休息是為了走更遠的路,我們都是堅持了才能看見希望哦!然後在烈日的中午,我哋仲諗住去掃下街呢,呢一個選擇係錯晒!因為咁熱係冇乜心機喺條街行嚟行去,但更慶幸的是,長洲每間黃點都是爆滿的,去咗幾間餐廳都話暫時未有位住,咁不如坐低飲杯嘢休息吓先,所以就走入咗長洲角酪了。這良店不知不覺光顧了好幾次,都保持一貫好味的水準,尤其讚佢個乳酪系列,配鮮果味道簡直一流,不過今次想飲sparkling 嘅嘢,所以揀咗夏日特飲桃桃梳打,甜度都係好似你咁甜話說我原本入去都冇乜人,一入去比完個錢啲人就係咁湧入嚟,可能嗰時船啱啱泊停啲人上晒岸周圍搵嘢食啦。桃桃梳打入邊有果肉,加上梳打水甜甜地都幾解渴,不過小妹比較推薦之前飲過嘅乳酪產品。之前呢度仲有明信片同埋貼紙寄賣,經過嘅同路人可以幫襯一下,支持優質飲品良店。

桃桃梳打
桃桃梳打
2020-07-15 41 瀏覽
宜家去到長洲 都知道多咗個新打卡點~ 間店都幾易去到 我地呢日平日嚟到 都坐滿咗人!店舖入面有一幅模擬長洲地鐵站嘅牆俾你打卡😍仲有啲文宣寄賣紀念品 💛叫咗個角酪卷蛋 ($38)卷蛋係好靚嘅藍色 再加咗粒士多啤梨係面 成件事已經好打卡-able😍 食落都幾好味 中間仲夾住士多啤梨乳酪 一啲都唔膩口~柚露梳打($40)係秋季既主題飲品 橙橙黃黃仲有塊楓葉係杯身🍁杯底有柚子肉再加埋梳打 呢啲更氣飲真係好消暑解渴☀️甘露角酪($42)同樣都係有塊楓葉🍁嘅主題 呢個個底就有西柚肉同芒果🥭再加咗乳酪奶 酸酸甜甜咁 都幾開胃!

叫咗個角酪卷蛋 ($38)

柚露梳打($40)

甘露角酪($42)

2020-07-09 47 瀏覽
——————————————————————[#cpig💛黃店] - 11.11全日義賣捐錢俾星火——————————————————————.長洲出名打卡黃店😆店內佈置得好靚好有心😍除咗打卡打到爛嘅長洲地鐵站牆,仲以Tiffany blue色調為主,加上櫻花佈置🌸營造少女味道👧🏻.除咗賣飲品,收銀處隔離都有個corner係賣精品、手作😙見到好多民宣、連登豬、Pepe🤩個人覺得聰明店主諗到喺長洲賣打卡飲品有gimmick😏👏🏼——————————————————————▽/ 莓莓角酪 / ❸❽♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎(士多啤梨乳酪,賣相已經加分🤩(因為本人超鍾意粉紅色,不過冇人想知😚)粒粒士多啤梨果肉➕紫糯米➡️口感一流😆唔洗嗌少甜都覺得酸甜程度同我一樣咁甜🥰,即係啱啱好🤤)./ 桃桃角酪 / ❸❻♥︎♥︎♥︎♥︎♡(一樣酸酸地好開胃😚不過桃味本身甜啲啲,同埋冇咁多果肉口感😌)./ 桃桃梳打 / ❸❻♥︎♥︎♥︎♡♡(好啱夏日熱辣辣嘅天氣下飲☀️不過相比乳酪,略嫌普通咗啲)△.(應該要叫#cpig’sSTUPIDfrd篇,因為佢delete左另外嗰兩杯嘅野飲相🥺)——————————————————————

[#cpig💛黃店] - 11.11全日義賣捐錢俾星火

/ 莓莓角酪 / ❸❽
♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎

/ 桃桃角酪 / ❸❻
♥︎♥︎♥︎♥︎♡
/ 桃桃梳打 / ❸❻
♥︎♥︎♥︎♡♡
(好啱夏日熱辣辣嘅天氣下飲☀️不過相比乳酪,略嫌普通咗啲)

2020-07-09 39 瀏覽
郊遊到長洲誓要到長洲最近打卡點打個卡 飲杯野 ~ 當日是星期二 非假期都Full House等飲品等左大概10分鐘但是很值得!!果然是最好飲的乳酪我點了一杯草莓角酪由新鮮士多啤梨加上乳酪飲品甜 但不膩最低有紫米 有咬口 帶來不同的口感還有限定的大馬士革卷有茶香 配上乳酪夾心好 好 食 阿 ~店內舖位細細 座位亦不多如果假日去未必有位置坐而且難以打卡拍照不過真心分享飲品食品都非常出色下次再去長洲一定第一時間買返杯草莓角酪位置就係對正碼頭後面街 非常易搵落船要即去丫~
郊遊到長洲
誓要到長洲最近打卡點
打個卡 飲杯野 ~

當日是星期二 非假期

最低有紫米 有咬口
帶來不同的口感

還有限定的大馬士革卷
有茶香 配上乳酪夾心
好 好 食 阿 ~

店內舖位細細 座位亦不多

位置就係對正碼頭後面街 非常易搵
落船要即去丫~

2020-07-07
2020-07-07 37 瀏覽
下一站 ————— 長洲😆名副其實係長洲角「酪」呀系個角落頭叫左兩杯角酪🤣🤣莓莓角酪($38)🍓草莓味都好濃 杯底有草莓粒同紫米紫米食落煙煙韌韌 好有咬口味道唔會過甜 食到真係用士多啤梨加乳酪打出黎嫁 杯邊仲有兩片士多啤梨做裝飾 增加左成杯角酪既美感🥰甘露角酪($42)用左芒果同西柚加乳酪整成 成個感覺有少少甘苦帶酸酸甜甜 幾balance好飲得黎唔會太甜 杯邊有一片楓葉🍁好有秋天嘅味道😌兩杯角酪都冇減到糖 因為佢地本身已經整成微糖 飲完唔會膩 都係好fresh既感覺 下次會再試😍😍
下一站 ————— 長洲😆
名副其實係長洲角「酪」呀
系個角落頭叫左兩杯角酪🤣🤣

莓莓角酪($38)🍓
草莓味都好濃 杯底有草莓粒同紫米
紫米食落煙煙韌韌 好有咬口
味道唔會過甜 食到真係用士多啤梨加乳酪打出黎嫁
杯邊仲有兩片士多啤梨做裝飾 增加左成杯角酪既美感🥰

甘露角酪($42)
好飲得黎唔會太甜 杯邊有一片楓葉🍁
好有秋天嘅味道😌

2020-06-22 177 瀏覽
#為食妹日記 #瑩瑩周圍食.呢個角酪咁黃💛,點可以唔支持💪🏻。.花雪角酪 NewYork Yogurt一杯飲得嘅芝士蛋糕🥤,藍白色配搭❄️雪花外型討好,超適合打卡呃like📸。.裡面係cream cheese 加yogurt ,飲落微微酸酸地,有檸檬味道,滑溜濃郁芝士味,搭配得好好👍👍,令人飲到欲罷不能。.好味指數:😋😋😋😋4/5推介指數:😋😋😋😋4/5抵食指數:😋😋😋3/5.🍽 長洲角酪 (長洲)📍長洲新興街78號地舖
#為食妹日記 #瑩瑩周圍食
呢個角酪咁黃💛,點可以唔支持💪🏻。
花雪角酪 NewYork Yogurt
好味指數:😋😋😋😋4/5
推介指數:😋😋😋😋4/5
抵食指數:😋😋😋3/5
🍽 長洲角酪 (長洲)
📍長洲新興街78號地舖
花雪角酪
外賣自取
花雪角酪
2020-06-21 2152 瀏覽
.黎到長洲,梗係要食kinki雅軒有份嘅長洲角酪。呢度有個「長洲地鐵站」嘅打卡位,個個黎到都一定要影返張。我哋都幫襯咗兩次呀🤤。餐廳就無室外位嘅,因為同pocky一齊嘅關係,所以第一次去都係買完外賣行住飲。點知第二日等佢開門嘅時候,職員話狗狗都可以入去,pocky 可以攤下冷氣,又係黃店又俾狗狗入室內真係加曬分💛💛職員話佢地既飲品係預設左少甜,平時怕太甜嘅我真係覺得啱啱好,值得一讚。百香果角酪 $34 飲落有好香既乳酪味,不過百香果本身偏甜,所以如果飲到杯底既百香果粒個一啖都會幾甜下。桃桃角酪 $36 乳酪入面有淡淡嘅桃味,不過如果桃味可以再濃啲就好。花雪角酪 $45 一日限定200杯,花雪即係檸檬芝士蛋糕味再加落乳酪度,上面有少少脆脆地嘅餅碎。雖然我本身好鍾意芝士,不過個人黎講覺得花雪角酪比起其他無咁出色。芝士會有少少蓋過左乳酪味,而且大熱天時飲唔太解到渴,不過都真係好特別嘅,好似食緊芝士蛋糕咁😝。水果大馬士革 $42 平時飲水果茶黎黎去去啲味都係差唔多,不過今次特別在於佢嘅大馬士革茶好濃,回甘味好強,幾特別又解渴。大馬士革茶卷 $42 呢個係超

百香果角酪 $34

桃桃角酪 $36
乳酪入面有淡淡嘅桃味,不過如果桃味可以再濃啲就好。

花雪角酪 $45

水果大馬士革 $42

大馬士革茶卷 $42
呢個係超級推薦🥰。大馬士革茶加落卷蛋到一樣帶出好香濃嘅茶味,有少少似培茶味。蛋糕面有一大pat芝士奶蓋cream,同個卷蛋一齊食唔會太膩,口感都好豐富,幾特別。

角酪卷蛋 $38
用咗蝶豆花黎整,所以個蛋卷有少少藍綠色,好靚呀,打卡一流。不過味覺上蝶豆花就無味嘅,卷蛋味道黎自卷蛋入面嘅士多啤梨乳酪,酸酸甜甜,幾開胃。

2020-06-20 223 瀏覽
本來想搵第二間嘢飲試吓,因為實在太多人去過長洲角酪打卡 但行完山落返嚟勁勁渴,發現都係呢間最好,本來以為得長洲地鐵站style嘅打卡位,但原來仲有位坐嘅,放假去同朋友飲杯嘢傾吓計都幾爽😆 😋 柚露梳打 $40 😋 水果大馬士革 $42 😋 經典角酪 $28 柚露梳打、水果大馬士革都係「打卡-able」,柚露梳打有塊楓葉🍁 底有好多柚子肉,加埋梳打勁解渴!水果茶加咗蜂蜜,啲生果好新鮮同擺得好靚。而經典角酪就比較低調,其實即係紫米乳酪,乳酪味好濃,幾好飲,不過行完山嚟講真係唔太適合😂 ⭐️評分⭐️(5⭐️為滿分)味道 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 環境 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 抵食 ⭐️⭐️⭐️⭐️

😋 柚露梳打 $40
😋 水果大馬士革 $42
😋 經典角酪 $28
柚露梳打
水果大馬士革
經典角酪

⭐️評分⭐️(5⭐️為滿分)
味道 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
環境 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
抵食 ⭐️⭐️⭐️⭐️
2020-06-06
10 分鐘 (堂食)
柚露梳打
水果大馬士革
2020-06-14 159 瀏覽
來到長洲,就很想來這間人氣黃店打卡。內裏的佈置以Tiffany blue為主調,感謝很舒服。也有一個角落寄賣文青小物件,我也買了兩個可愛的保溫瓶。雖然最近新推出了芝士蛋糕為主題的花雪角酪,不過安全起見,我只是買了朋友大推的草莓角酪,另外朋友也買了甘露角酪(楊枝甘露),味道也很好,不會太甜,淡淡果肉,實在不錯!因為是角酪,所以要配合角落生物一同拍照,哈哈。位置不在大街,不過也不難找到,來到長洲,推薦來試試哦!
來到長洲,就很想來這間人氣黃店打卡。

內裏的佈置以Tiffany blue為主調,感謝很舒服。

也有一個角落寄賣文青小物件,我也買了兩個可愛的保溫瓶。

因為是角酪,所以要配合角落生物一同拍照,哈哈。

位置不在大街,不過也不難找到,來到長洲,推薦來試試哦!
2020-06-12 110 瀏覽
【💛 黃店 】​🉑:外賣自取​⭐評分: 6.5/10​——————————————————​專登入長洲,但真係熱到痴撚線....飲杯嘢降吓溫!​——————————————————​
▪️苺苺角酪($38)​▪️桃桃角酪 ​ ($36)​▪️百香果角酪 ​ ($34)​​士多啤梨個presentation最靚,飲落啖啖果肉,混合咗紫米六粒,口感幾好,但冇想像中咁杰身,質地比較似便利店嘅yougurt drink~​​三杯之中,士多啤梨味嘅酸甜度平衡得最好,桃味甜度最高,但都唔係甜到頂唔緊嗰種,百香果味酸到爆​​價錢偏貴,不過入得長洲都預咗消費,同埋飲呢啲好似健康過飲珍珠奶茶水少少咁
【💛 黃店 】​
🉑:外賣自取​
⭐評分: 6.5/10​
——————————————————​
專登入長洲,但真係熱到痴撚線....飲杯嘢降吓溫!​
——————————————————​

▪️苺苺角酪($38)​
▪️桃桃角酪 ​ ($36)​
▪️百香果角酪 ​ ($34)​

2020-06-05 205 瀏覽
有次睇ig 我真係勁白痴,見到人地係長洲地鐵站影相,我重好認真咁load 咗好耐,嘩,原來港鐵伸展到長洲啦?!原來俾間cafe fake 咗,不過人工島都會有,長洲有港鐵都不是夢丫黎呢度嘅原因,真係唔係為打卡,係朋友話佢杯芝士角駱超好飲,佢係芝士迷,話真係飲緊杯芝士蛋糕咁喎!咁我唔太好奶蓋,所以冇試到,但我見我嘀朋友連環咁試飲,之後都不約而同咁慨嘆,真係好杰~好芝士呀!咁我都好相信佢地嘅就係呢幅牆!真係怪佢太迫真~攪到我秒變智障之後我怕甜,又想養生!叫杯玫瑰四季春,因為我想少甜,收銀哥哥話佢地嘅野飲本身甜度已經較低,咁冇所謂啦!但等咗一陣,收銀哥哥原來話幫我較到一杯低甜嘅~呀!好窩心呀!啱哂我呢個傻白甜呀!

芝士角駱
就係呢幅牆!真係怪佢太迫真~攪到我秒變智障

玫瑰四季春
芝士角駱
玫瑰四季春
2020-06-03 158 瀏覽
長洲都有地鐵站?係呢間鋪頭嘅吸睛之處呀,每個人嚟到都一定都打個咭先得。叫左杯西柚梳打,感覺上西柚汁嘅比例太少,只有淡淡嘅味。仲有佢哋嘅大馬士革卷,係每日限量,茶味超濃!
2020-05-31 523 瀏覽
見好多人去過呢間飲品舖打卡 座位唔算多 店內以Tiffany blue為主調色 裝修幾打卡able💕 有文宣 除左飲品同蛋糕 仲有少量side track野賣大馬士革卷$42茶卷配上蜂蜜抹茶忌廉 面頭淋上芝士奶蓋 睇落好誘人😍 蛋糕鬆軟 食落有茶味 回甘 唔漏 配茶/乳酪都一流🤩.櫻花角酪$42🌸春夏限定 賣相好少女😍 鹽漬櫻花乳酪 雖然唔知櫻花係咩味 不過係一杯好飲既乳酪😋.桂花碳焙烏龍$24解渴之選👍🏻 淡淡桂花清香味 少少回甘😋
有文宣

大馬士革卷
櫻花角酪
桂花碳焙烏龍
2020-05-26 132 瀏覽
同男朋友去長洲行吓遠離市區,食完大魚蛋經過呢間野見到幾得意就入去買杯野飲下。有水果茶,有乳酪飲品等等。。。我見佢叫角酪,咁應該出名乳酪飲品就嗌左一杯士多啤梨味乳酪點知好有驚喜,個低係有糯米乳酪又好滑,士多啤梨唔酸好甜,加埋糯米好有口感。仲有一個咁好打卡既牆黎做背景,吸引左好多人入黎影相。
就嗌左一杯士多啤梨味乳酪
點知好有驚喜,個低係有糯米