2019-05-16 64 瀏覽
食完晚餐之後,喺四周圍行左個圈,等d野食落一落隔,再食埋個甜品就搭船走。依間「長洲冰室」好多人推介,仲寫埋係長洲一日遊必食添。當日,搶包山過後的平日晚上,大概7:30左右,店舖沒有客人,我哋包場咁,哈哈哈!環境好文青feel,外面都有座位,但我哋食到一半,店員都去收拾外面座位了。依間有最低消費,每人至少要點一份甜品或者嘢飲。 我哋就點做一份桂花糖三色圓豆花同桂花酒釀三色圓。我哋就冇叫到最出名嘅芒果糯米飯,下次再試!好鍾意佢哋嗰個桂花糖有淡淡嘅桂花香,三色圓同豆腐花正常水準。最特別係佢嗰個桂花酒釀唔似得上海嗰啲酒釀咁樣,味道好濃,反而係淡淡,唔係想像中嘅味道,超surprise,好好味。為長洲一日遊畫上完美的句點。

桂花糖三色圓豆花

桂花酒釀三色圓

為長洲一日遊畫上完美的句點。

2019-05-14
宵夜
桂花糖三色圓豆花
桂花酒釀三色圓
2019-05-14 70 瀏覽
大熱天時熱到癲,剛剛見到有間文青feel嘅甜品屋,室外坐位仲有涼涼風扇,一行8人即刻就坐低抖抖先小女子嗌左個雪糕多芒三色圓,份量大,賣相幾靚,可惜三色圓味道好淡,食唔出3色圓嘅分別值得一讚嘅係,比起長洲其他出名嘅甜品鋪,呢度嘅姐姐好nice好有禮貌下次我都會再黎嘅...
下次我都會再黎嘅...
雪糕多芒三色圓
雪糕芒果紫米三色圓
雪糕多芒奶凍
2019-05-11
2019-05-06 125 瀏覽
星期六約一班朋友玩,天氣好舒服喔,約大家入長洲行吓,行張保仔洞。落船就落雨,好彩落微微的雨點,四處行下,食長洲大魚蛋,先食原味,然後再食有辛辣味魚蛋。下午時,朋友介紹長洲冰室話,話甜點好好味,就一於入去試下,但感受到中伏,中伏。。。豆腐花感到最普通,是最差的,出面食一層一層豆腐花,但這是粉的,十分糊口,不似一般豆腐花,超級難食,又唔滑。三色圓仙草,嘩,難以形容超難食,三色圓是無未無道,又實,仙草仲差,不是切一粒粒,無味,無甜味,味道好寡,難以說出這是一道甜品。沙冰真的是食冰粒,一樣無味道。><希望該店要改善甜道,食完味蕾好寡。
中伏。。。
沙冰真的是食冰粒,一樣無味道。><
希望該店要改善甜道,食完味蕾好寡。
2019-05-05 122 瀏覽
同朋友來長洲hea,離島總是比市區熱啲,行左一個下午已經有啲累同熱。呢間冰室店面都唔細,有好多食客,我地搵到位坐底就研究menu。落單要去櫃位排隊叫嘅。叫左個桂花冰火湯圓冰($60)桂花味好強,聞落已經好大陣桂花味,酒味亦都好夠。啲刨冰上面淋左糖水,加埋啲酒釀湯圓一齊入口好好食。個人覺得佢好大碗,入面有成8-9粒湯圓,非常之夠飽。朋友叫左個招牌綜合三色圓($28)啲芋圓煙煙韌韌,好有口感。一個女仔來講算係飽肚。

落單要去櫃位排隊叫嘅。

叫左個桂花冰火湯圓冰($60)
桂花味好強,聞落已經好大陣桂花味,酒味亦都好夠。
啲刨冰上面淋左糖水,加埋啲酒釀湯圓一齊入口好好食。
個人覺得佢好大碗,入面有成8-9粒湯圓,非常之夠飽。
桂花冰火湯圓冰

朋友叫左個招牌綜合三色圓($28)
啲芋圓煙煙韌韌,好有口感。
一個女仔來講算係飽肚。
招牌綜合三色圓
桂花冰火湯圓冰
招牌綜合三色圓
之前入long j特登去左試哩間冰室(其實係糖水鋪),因為佢地有我最心愛嘅芋圓❤️不過食完都幾失望因爲超級細碗同埋味道十分普通🤧同朋友叫左椰香芋泥三色圓仙草$34同埋泰式奶茶紅豆三色圓仙草$34佢個嫩仙草係似龜苓膏嘅口感,三色芋丸數量都算多但就唔夠煙韌🤥我覺得幾好味嘅反而係個芋泥,幾棉幾香🤤不過朋友個碗泰式奶茶就少伏,無咩奶茶味仲要偏苦,所以朋友要問店員加花奶🙈建議大家入到長洲想食甜品嘅話都係去番天然同允升甜品會開心啲🤫
同埋泰式奶茶紅豆三色圓仙草$34
2019-04-26 67 瀏覽
入長洲 除左食大魚蛋 糯米池 之外 其實可以食其他甜品。搵左下 發現開左間 台灣甜品 主打 芋圓 緊係要食下啦。店面有好濃口 長洲設計 有舊時長洲風貌的相叫左兩個 招牌甜品 仙草黑糖三色圓冰椰皇湯圓三色燉奶啲冰 入哂黑糖味道 唔太甜 芋圓 煙銀 有口感燉奶 超滑 湯圓係芝麻味 因為熱食 都唔會太甜店內嘅甜品種類都好多選擇都好多 不過個人 愛吃芋圓所以首選都係簡佢先可能係平日 所以唔太多人 等左陣就有得食 店員唔多 好多時都要一腳踢 收錢 送餐 收餐 但服務很好 好有長洲人嘅 人情味
入長洲 除左食大魚蛋 糯米池 之外 其實可以食其他甜品
搵左下 發現開左間 台灣甜品
主打 芋圓 緊係要食下啦。
店面有好濃口 長洲設計 有舊時長洲風貌的相
可能係平日 所以唔太多人 等左陣就有得食
店員唔多 好多時都要一腳踢 收錢 送餐 收餐
但服務很好 好有長洲人嘅 人情味

2019-04-12
10 分鐘 (堂食)
  • 仙草黑糖三色圓冰
2019-04-26 60 瀏覽
今日難得放假,一朝就同屋企人入長洲玩,租間屋過晚夜唔使咁趕。夜晚食完海鮮之後,梗係要整碗糖水,長洲夜晚有糖水嘅地方都幾幾多 ,今次揀呢間 地點都方便 環境其利乾淨,夜晚九點幾入到去,好彩都唔多人,坐得舒服,而室外都有位坐,不過而家就嚟夏天 ,就梗係坐返入去有冷氣嘅地方入到去,睇咗個menu都有好多選擇,主打芒果,甜品為主。例如有芒果小丸子,芋圓,奶凍,但係奶凍我地就揀咗個紅豆奶凍,貪佢健康啲。食落去,奶有奶味,奶凍出奇咁同紅豆好夾。紅豆佢唔係煮到爛曬嗰啲,但食得出係罐頭紅豆,不過廿零蚊由佢啦。另外就嗌咗個黑糖芋圓冰,夏天食落去真係一流 ,個冰面上面唔係雪糕,而係芋泥。講求健康嘅我 真係啱曬,食落去唔係好甜,尤其最鍾芋圓嘅感覺煙煙靭靭,有芋頭味,份量好多,食完一碗搞到旭唔到下次嚟到,我會再想試下個芒果冰,今次食唔到,真係好遺憾,惟有買多兩個芒果糯米糍補番數。誠意推介呢間冰室。

另外就嗌咗個黑糖芋圓冰,夏天食落去真係一流

2019-04-20 73 瀏覽
<<長洲行,食個圓>>-凍-泰式奶茶三色圓黑白配 HK$36 - 豆腐花同仙草都幾穩打穩扎, 芋圓幾好但唔算係特別出色, 而個問題係泰式奶茶唔夠味, 食落唔覺得有佢存在.熱-原隻椰皇湯圓三色圓燉奶 HK$55 - 呢款反而幾正, 足料好食, 不過個價都偏貴, 所以只可以話對得住個價
<<長洲行,食個圓>>
泰式奶茶三色圓黑白配
原隻椰皇湯圓三色圓燉奶
原隻椰皇湯圓三色圓燉奶
2019-04-03 1424 瀏覽
一星期前的星期天,和男朋友睡到中午十二時才起床,事先近並沒有想到那天的下午應該去哪兒、有什麼活動,竟然被我想到即興去好久沒去的長洲走一走。回想也覺得瘋狂,這個年紀就是任性。由中環坐快速船都長洲,只需半小時的時間,比我到灣仔上班還要快😨來長洲之前,已想到近半年有名的「長洲冰室」,開始的時候也害怕會不會找不到該冰室,但原來位置很明顯,因為長洲地方很小,基本上在大街附近,不難發現。冰室原來有分室外和室內,當天沒有下雨,而且室外也有簷蓬,是另一種感覺,靜靜的,很是悠閒。室內和室內是打通的,沒有玻璃隔著,給人的感覺更寬敞和自在呢。長洲冰室主打甜品,有心太軟、芋圓、蕨餅等種類,就這樣看,似乎是同時混合了港式、西式和日式甜品的元素。在openrice看見有很多人推介芒果糯米飯,而且餐牌上又顯示這款是期間限定的,怎麼能不試呢?芒果兩件也很大,清甜,不會因為未到夏天而不「當糙」。白色就是傳統味道的糯米飯,黏黏的,有很重的椰汁味,綠色的則是班蘭味的糯米飯,大概是這間冰室自創的,連同表面的脆米一起吃,真的很適合,多希望它不是期間限定的,好讓大家日後來到長洲也有機會嚐嚐嘛。原本自己覺得芋圓配芒果並不會太適合,

芒果糯米飯

原本自己覺得芋圓配芒果並不會太適合,但男朋友想試,那就試試吧。頂部是大大的芒果雪糕球,芒果雪糕並不像雪糕,應該是雪葩,香甜可口,質感細滑
旁邊還有很多芒果粒同樣清甜,炎炎夏日吃最適合。雙圓即是芋圓和蕃薯圓,兩者的味道也很明顯,質感也煙韌。美中不足的是芒果西米露跟芋圓不搭配,有機會再來的話,還是選擇芋圓和其他食材配搭的較好。
雪糕多芒雙圓鮮草
芒果糯米飯
雪糕多芒雙圓鮮草
2019-04-01 132 瀏覽
適逢假日,我都希望可以遠離繁忙嘅都市,向着食物進發。今次就嚟到....長洲。除咗食大魚蛋、芒果糯米糍、薯片,我一定會去長洲冰室。 而每次去長洲冰室,我都會叫泰式奶茶三色園冰。除咗有好香嘅奶茶味,勁好咬感嘅三色芋圓,仲有紅豆粒同雲呢拿雪糕,呢個配搭 10 / 10 分呀。

2019-03-25 106 瀏覽
長洲冰室聽我就聽得多啦 佢啲芋圓好出名 今次我就系買外賣 因為我要趕船 所以我系去到中環碼頭先食😂頭先就系佢個椰皇湯圓三色丸燉奶 我叫左熱嘅 我估吾到椰皇都可以外賣 仲要我撘到去中環嘅時候都系熱嘅👍🏼 佢勁大碗我一個人系食吾哂嫁 跟著你覺得我廢話 但佢芋圓真系好陣芋頭味 蕃薯圓真系好蕃薯 紫薯都一樣 我好少會咁講因爲佢真系我食過最有味嘅芋圓 同埋佢都非常煙韌 我覺得仲好食過康瑞 ..另外個個就系桂花鮮草芋圓 佢真系落足料 好有桂花味 尼間甜品鋪真咩有咩味 吾會得個甜字抹茶蕨餅, 都幾為煙韌 都吾錯不過佢嘅芋圓最好食 ..
長洲冰室

抹茶蕨餅, 都幾為煙韌 都吾錯不過佢嘅芋圓最好食 .
2019-03-21 109 瀏覽
長洲冰室🍡名氣大但質素麻麻🤨🍵抹茶厥餅 $28 咁平有厥餅🧐但質地並非一般厥餅既軟軟的雖然都煙韌🤔..楊之甘露 $30 糖水味多過芒果味,都有幾多粒芒果嘅🤔其實都係因為低消先叫🤷🏻‍♀️..‼️留意有最低消費每人一樣甜品
長洲冰室🍡
名氣大但質素麻麻🤨
🍵抹茶厥餅 $28
咁平有厥餅🧐但質地並非一般厥餅既軟軟的雖然都煙韌🤔
楊之甘露 $30
糖水味多過芒果味,都有幾多粒芒果嘅🤔
其實都係因為低消先叫🤷🏻‍♀️
‼️留意有最低消費每人一樣甜品
2019-03-20 102 瀏覽
長洲冰室出名食芋圓, 我就最鐘意食煙煙韌韌嘅野, 當然要試下😋環境好舒服, 好休閒~一打開個menu🤩選擇困難症嘅我揀左好耐, 因為三色圓配搭嘅甜品好多😂 除左三色圓之外亦有好多其他選擇, 總有一款岩你口味🙃💁🏻‍♀️椰皇芋泥三色圓燉奶三色圓好煙韌口感好好‼️ 原個椰皇燉奶夠晒滋潤, 燉奶本身味道偏淡, 配埋甜甜地嘅芋泥加埋三色圓一齊食, 味道同口感都好好🤤💁🏻‍♀️椰香紫米露+豆花下層係豆花, 上層就係紫米露~~ 味道正常, 唔會太甜 👍🏻

環境好舒服, 好休閒~
一打開個menu🤩

💁🏻‍♀️椰皇芋泥三色圓燉奶

💁🏻‍♀️椰香紫米露+豆花

📍香港📍長洲📍長洲冰室 Cheung Chau Bing Sutt📍長洲北社海旁19C號地下 (碼頭向北面海旁行3分鐘)📍星期一及三至日 12:30~23:00🦄椰香芋泥三色圓仙草(凍)$34🦄評分:5/10Overall系唔岩我口味🥺🥺其實個芋泥系好重芋頭味 都打得好融 系好味既但佢份量都算多 系撈哂成碗芋圓 搞到好結 食落系好濟既感覺 唔似系食緊糖水既感覺 所以個人唔太鐘意!但系三色芋圓好食😁😁大大粒🍡好煙又滑唔會太甜🥰🥰下次叫翻其他三色圓🤙🏼🤙🏼🦄芒果糯米飯$38🦄評分:7/10個人系超級鐘意食芒果糯米飯🥭🍚 特別系泰國🇹🇭 長洲冰室算系我系香港🇭🇰食過最似泰國口味既一間🤙🏼上面既脆脆系必須的😛😛糯米飯配椰汁🥥甜度適中👌🏼如果想要多啲椰汁 系可以問佢攞👍🏻👍🏻但可惜!今日個芒果酸左少少😾下次黎既話都會再叫!希望芒果甜 成個芒果糯米飯就好完美了😼不過份量比我上次黎食少左好多🤣🤣$38有呢個質素 算不錯了!p.s.自己去櫃位落單的p.s.有2張4人空枱都叫我3個人搭人地枱 不過最後佢肯俾我轉就算啦!
📍香港📍長洲
📍長洲冰室 Cheung Chau Bing Sutt
📍長洲北社海旁19C號地下 (碼頭向北面海旁行3分鐘)
📍星期一及三至日 12:30~23:00

如果想要多啲椰汁 系可以問佢攞👍🏻👍🏻
但可惜!今日個芒果酸左少少😾
下次黎既話都會再叫!希望芒果甜 成個芒果糯米飯就好完美了😼
不過份量比我上次黎食少左好多🤣🤣
$38有呢個質素 算不錯了!
p.s.自己去櫃位落單的
  • 芒果糯米飯
2019-02-25 158 瀏覽
🦄芒果糯米飯$38🦄評分:7/10個人系超級鐘意食芒果糯米飯🥭🍚 特別系泰國🇹🇭 長洲冰室算系我系香港🇭🇰食過最似泰國口味既一間🤙🏼上面既脆脆系必須的😛😛糯米飯配椰汁🥥甜度適中👌🏼如果想要多啲椰汁 系可以問佢攞👍🏻👍🏻但可惜!今日個芒果酸左少少😾下次黎既話都會再叫!希望芒果甜 成個芒果糯米飯就好完美了😼$38有呢個質素 算不錯了 份量合理💪🏻p.s.自己去櫃位落單的p.s.有2張4人空枱都叫我3個人搭人地枱 不過最後佢肯俾我轉就算啦!
🦄芒果糯米飯$38
🦄評分:7/10