雖然已經飽了,還是想吃一下長洲冰室的三色圓,本想與朋友分吃一個甜品,然而此店規定每位客人最少點一甜品或飲品,於是我們吃完真是飽得步行也艱難,哈哈! 碼頭一出轉左,再沿海傍街走,平記街口再上坡就是長洲冰室了,眼見易拉架餐單都成青綠了,還以為自己來錯了。下午兩時多,人客佔店一半,室內室外空間闊落,近廚房及冰櫃位有數大籃芒果,頓時覺得: 想吃芒果又不能出國,來長洲可以吃到不少。點食物要到櫃檯,付款後店員會送餐。我點了三色圓燉奶,或許在台灣吃過更合口味的芋圓及地瓜圓,只覺這裏三色圓是煮得不錯的湯圓,但要是你想吃味道突出的圓,就不用特地來吃。 -#椰皇芋泥三色圓燉奶(凍) $56 原個椰皇上桌,一陣芋頭香先撲鼻而來。椰皇底部有一布丁小碗用作平衡,木盤還有一瓷匙一鐵匙。照片中見的芋泥用匙一攪就與椰汁及極綿奶凍融合,以致液體質感像稀了點的椰漿,奶凍、椰汁與芋味三者相配。三色圓份量頗多,每圓如指甲般大,煮得平均,不會外粉爛內硬,少許煙韌,獨立嘗各味時,較能嘗出芋圓及紫薯味,但未至深刻。 -

#椰皇芋泥三色圓燉奶(凍) $56

2020-10-23
椰皇芋泥三色圓燉奶
講起長洲又點少得掃街先得架🤣雖然最近已經秋風起,但一啲都無減退Momo同Boo食冰既興致🥰今次去到長洲冰室就梗係要試吓好多人推薦既泰式奶茶三色圓冰啦🥰🥤($55)個冰連埋球雪糕成座山咁高😆個泰式奶茶味都幾濃😍芋圓都夠煙韌👍🏻份量夠哂2個人食🙆🏻‍♀️價錢都合理☺️餐廳要求一人叫一樣食物,記得預定quota先好去呀😛

餐廳要求一人叫一樣食物,記得預定quota先好去呀😛
2020-10-31 134 瀏覽
Nice place for taro balls!!The taro balls have good chewy texture and nice sweet potato/ taro flavour.The three colours taro balls are made of 🍠 Taro🥔 yellow sweet potato🍠 purple sweet potatoThe taro paste has a rich taro taste and the bean curd custard was very smooth
Nice place for taro balls!!

🍠 Taro
🥔 yellow sweet potato
🍠 purple sweet potato

Coconut  Taro  ball  with  Taro  paste  and  bean  curd  custard
2020-10-31 123 瀏覽
疫情關係今年冇旅行去,留港又想出去走走的話,長洲係一個不二之選,原來平日長洲都好熱鬧,行左一陣都覺得有啲口渴於是黎長洲冰室坐下, 店內環境好chill, 好有渡假感覺🏝🏝🍹🍹餐牌上面有各式各樣嘅甜品,其中一個條件就係每人要點一樣甜品😏😏我揀左芒果西米露,芒果好甜入口好清涼🧊🧊,滑流流咁流入喉嚨,另外點左招牌仙草黑糖三圓冰🍧🍨,好大碗呀🤗🤗底下全部都係仙草,上面鋪滿煙韌芋圓,紅豆粒粒好有嚼頭唔會太爛,沙冰加入黑糖,甜中帶點清涼,食完簡直心曠神怡🥰🥰

連續幾日放假,就去咗長洲玩啦,當然食咗長洲魚蛋啊墨魚丸呀,炸薯圈呀,咁但係我就第一次嚟呢間甜品店食嘅。咁聽朋友講呢其實呢間舖頭係要排好耐隊嘅平時,但係我哋去嘅時間呢就揀咗係朝頭早,所以呢就唔使等位,但係呢都每張枱都有人㗎喇佢。我哋首先叫咗抹茶紅豆三色圓冰。冰咁佢嘅芋圓呢都幾有咬口,係我鍾意食嘅。另外呢我哋去嘅時候佢就話未有呢個芒果糯米飯,因為啲貨仲未到啊!跟住我哋就見到啲貨呢新鮮運到之後呢,就我哋就有呢個芒果糯米飯食呀開心!糯米飯嘅質感啱啱好,唔會太黏或者太乾。芒果呢都算甜唔酸。值得推介!

芒果糯米飯
2020-10-03
$50 (早餐)
芒果糯米飯
2020-10-28 68 瀏覽
黎到長洲梗係要試下甜品啦😄起舖頭外面經過已經見到人頭湧湧...而且個menu又多花款,已經夠哂吸精💕今次想試左芒果糯米飯,同酒壤桂花奶凍😉個人就覺得糯米飯有小小硬,呢點較為失望如果可以冧返小小就更好,不過芒果係甜嘅👍至於桂花奶凍真係一食就好有驚喜 😻桂花甜味好重又吾會太over雖然外表平平無其,但真係值得一試
黎到長洲梗係要試下甜品啦😄
起舖頭外面經過已經見到人頭湧湧...
而且個menu又多花款,已經夠哂吸精💕
今次想試左芒果糯米飯,同酒壤桂花奶凍😉
個人就覺得糯米飯有小小硬,呢點較為失望
如果可以冧返小小就更好,不過芒果係甜嘅👍
至於桂花奶凍真係一食就好有驚喜 😻
桂花甜味好重又吾會太over
雖然外表平平無其,但真係值得一試
黎到長洲緊係搵間甜品鋪食下啦桂花糖三色圓仙草 - 啲仙草唔知點解幾好食😂 可能因為啲角位邊邊有咬口,芋圓都係得十幾粒 不過都好食芒果糯米飯就好普通 不過40蚊到都算係咁啦~
黎到長洲緊係搵間甜品鋪食下啦
芒果糯米飯就好普通 不過40蚊到都算係咁啦~
2020-10-19 154 瀏覽
入到長洲最重要梗係掃街啦🤤食到咁上下天氣又熱就搵左呢間冰室叫左個😎泰色奶茶三色圓冰 😎無添加新鮮椰皇水1. 泰色奶茶三色圓冰有紅豆 芋圓 奶茶沙冰 同埋香草雲糕紅豆唔會太甜怕甜嘅人都一定食到芋圓嘅話發揮正常 不過就冇咩甜味 最好就落多少少糖水奶茶沙冰就最有驚喜 奶味 茶味都有齊 最重要係唔會過甜 凍冰冰食落口真係好過隱🤤2. 新鮮椰皇水本身叫嘅時候冇抱住咩期待 只係想解渴點知黎到一飲好重椰皇味之外 仲好冰涼中意飲椰皇水嘅千奇唔好走寶🥳
入到長洲最重要梗係掃街啦🤤

只係想解渴
點知黎到一飲好重椰皇味之外 仲好冰涼
中意飲椰皇水嘅千奇唔好走寶🥳
2020-10-18 119 瀏覽
難得10月1號公眾假期嚟都長洲玩 試咗好多唔同嘅長洲小店其中一間就係呢一間長洲冰室見好多人都會嚟呢度打卡仲話要排隊添呢日公眾假期嚟 都反而唔使排隊即刻有得入要留意嘅係 店內嘅規矩係一人至少要叫一個甜品我覺得係有啲唔合理嘅因為好多時甜品大家都係share嚟食然後呢一個甜品都要60幾蚊我就覺得呢個價錢 加埋呢個規矩 有啲離譜芋圓的確係幾好味嘅唔會話得個咬口而冇味你逐粒逐粒都係食得出佢分別有咩味然後啲牛奶冰都好香好好食然後一個木嘅托盤 擺喺一張雲石枱上面俾人打下卡咁唔係話難食嘅 不過我就唔會再嚟啦
難得10月1號公眾假期

然後一個木嘅托盤 擺喺一張雲石枱上面
俾人打下卡咁
唔係話難食嘅 不過我就唔會再嚟啦
2020-10-11 179 瀏覽
疫情關係,好耐冇嚟食,今晚食完飯,亞媽話想去食甜品,我地就由南邊行到北邊,足足行咗三個字,為左食好嘢,咁遠水路都要去!入到去,門口有部體溫測試機,我地坐底左,睇左陣,我就叫左雪糕多芒雙圓仙草(多花奶),亞媽叫左椰香芋泥三色圓仙草。我覺得仙草比起涼粉更好味!哩度嘅三色圓好有芋味,而且軟軟地,口感超好,至於佢哋嘅芒果,次次食親都係甜,就算有時未必係好甜,但都未試過酸;而花奶係可以免費添加!試左嗒亞媽嘅椰香芋泥,椰汁同芋泥味都重,超讚!
試左嗒亞媽嘅椰香芋泥,椰汁同芋泥味都重,超讚!
雪糕多芒雙圓仙草
椰香芋泥三色圓仙草
2020-09-19
$37 (其他)
雪糕多芒雙圓仙草
椰香芋泥三色圓仙草
2020-10-08 119 瀏覽
以前入長洲就會掛住食糯米糍,近期開左間新式甜品店長洲冰室,人龍一直都咁長,可見佢受歡迎度。泰式奶茶三色圓刨冰行到熱辣辣,食返碗透心涼既刨冰就最好不過了!泰式奶茶味真係第一次試,仲少有地配搭埋芋圓,依個組合好新鮮。賣相好吸精,牛奶雪糕好香濃,泰色奶茶冰底味道超濃郁,完全唔甜,略嫌太苦,如果同埋雪糕一齊食先中和返,建議雪糕上既泰式奶茶漿可以多啲。三色圓味道偏淡,可能俾泰茶味cover 左,口感煙韌,個人認為都係配糖水會match d。椰香芋泥三色圓豆花有點失望,唔太大驚喜,最好味都係芋泥,味道好香濃,同豆腐花都好夾。本以為係會用椰奶底,但好似用左椰子水,攪到成碗豆腐花好水好稀咁,破壞左個賣相。

泰式奶茶三色圓刨冰

椰香芋泥三色圓豆花
2020-10-03 149 瀏覽
泰式奶茶三色圓剉冰$55桂花糖三色圓$23·因為佢規定每個人要嗌一個甜品 而我地又真係無能力食兩個 所以我地就嗌多左個齋芋圓算 點知最後佢個芋圓最唔好食🙊😂😂😂佢個奶茶冰幾好食嘅 真係好濃嘅奶茶味 佢上面嗰雲呢拿雪糕就一般啦 冇話好夾咁🤭反而係佢個紅豆超級軟糯 我幾鍾意 至於啲芋圓我覺得有啲失望😭佢大粒就大粒啦 而且口感真係幾煙韌 但係佢冇乜味🤭無論你點奶茶冰啦 定係個雪糕 定係點啲紅豆 定係點佢啲桂花蜜 佢都係冇乜味🙊😂·📍長洲冰室 (長洲北社海旁19C號地下)
泰式奶茶三色圓剉冰$55
泰式奶茶三色圓剉冰

桂花糖三色圓$23
📍長洲冰室 (長洲北社海旁19C號地下)
2020-10-03 121 瀏覽
講咗幾年 到上一次黎長州又咁啱休息今次去終於去到了😻店舖入口面積都算大 雖然枱比較多 但都唔算好逼夾 因為大多都係卡位都算舒服😚今日獲安排坐佈滿乾花既藍色牆前的長木枱 望住牆上既長州今昔對比照同乾花食甜點都幾寫意🤣而且室內亦有少量座位(不過夏天都係有冷氣比較合適🥵)由於店家要求每人最少消費一款食品/飲品所以另外叫咗個奶凍試下反正主角都係芋圓冰!🤩泰式奶茶三色圓冰 $55呢個係店家招牌之一 寫住奶茶控必叫 另有抹茶同黑糖口味既剉冰 都係熱門之選✨份量算係正常 大概1-2人份 好快就可以ko佢😚賣相亦都算吸引 用嚟打卡都唔錯🤣冰底係泰式奶茶味都算重茶味 唔會話好淡而且芋圓都好煙韌 食得出芋圓/地瓜香味 加上雲呢拿雪糕同泰茶醬 整得都幾好食同消暑 不過就冇話食完好驚艷嘅感覺🤥評分: 8/10🌟酒釀桂花奶凍 $28雖然賣相唔太討好 但食落係好大陣酒香味(都易接受 唔卻喉)而且奶凍面上既桂花食落都有陣陣清香🥰奶凍質感都好細滑 不過多食會膩 始終係奶製品建議share交換食較好 可以試多幾款🤣評分: 7/10🌟——————————————————————————————長洲冰室 (長洲)長洲北社海
講咗幾年 到上一次黎長州又咁啱休息
今次去終於去到了😻
而且室內亦有少量座位(不過夏天都係有冷氣比較合適🥵)
由於店家要求每人最少消費一款食品/飲品

冰底係泰式奶茶味都算重茶味 唔會話好淡
而且芋圓都好煙韌 食得出芋圓/地瓜香味
評分: 8/10🌟

酒釀桂花奶凍 $28
雖然賣相唔太討好 但食落係好大陣酒香味(都易接受 唔卻喉)
而且奶凍面上既桂花食落都有陣陣清香🥰
奶凍質感都好細滑 不過多食會膩 始終係奶製品
建議share交換食較好 可以試多幾款🤣
評分: 7/10🌟
長洲冰室 (長洲)
長洲北社海旁19C號地下
酒釀桂花奶凍
2020-09-17 212 瀏覽
終於都食到泰式奶茶三色圓冰個冰好香好濃thaitea味配上雲呢拿雪糕加埋芋圓呢個好味♥️抹茶紅豆三色圓冰因為係抹茶嘅關係所以佢比較偏苦身如果你係好鍾意食甜野嘅呢個就會唔岩你但因為我都好鍾意抹茶嘅關係所以我都好鍾意呢一個配搭。
終於都食到
因為係抹茶嘅關係所以佢比較偏苦身如果你係好鍾意食甜野嘅
呢個就會唔岩你
但因為我都好鍾意抹茶嘅關係所以我都好鍾意呢一個配搭。

2020-09-13 145 瀏覽
講唔停不嬲都好鍾意食芋圓🍡冇諗過係長洲都有間幾出名食芋圓嘅糖水舖😍所以上次難得入開長洲梗係去試吓啦😝呢間餐廳嘅人流都算幾多 平日中午去到都坐滿唒人😲首先要讚嘅係即使樓面好繁忙 店員嘅態度仍然係十分之親切💕 令到成個用餐體驗都超級良好👍🏻椰香三色圓冰 $55呢個冰講唔停好鍾意🤩 佢個冰底好軟綿綿🍧而且椰子味好足🥥 配埋又甜又綿嘅紅豆 好煙韌嘅三色圓同埋雲呢拿雪糕一齊食 口感超級豐富😝 甜度亦都啱啱好😚不過就略嫌三色圓嘅味道比較淡😢 唔係好食得出咩味😬椰皇湯圓三色圓燉奶 $55呢個糖水嘅椰奶味都好濃😋 而且配料好豐富 有芝麻湯圓 三色圓同燉奶🥰 個芝麻湯圓好香🤤不過個燉奶就麻麻🤫 唔係好夠滑同埋有啲散🙈 整體黎講 講唔停覺得呢度嘅甜品都幾唔錯🤤行得攰又想搵間店坐低涼下冷氣嘅話🌡呢家亦都係一個幾好嘅選擇👍🏻 但提提大家 呢度有設最低消費 每人要嗌至少一杯嘢飲或者甜品🙆🏻‍♀️

椰香三色圓冰 $55

椰皇湯圓三色圓燉奶 $55