又再一次踏遍長洲這個小島,又再一次忍不住一試再試😋😋😋【抹茶蕨餅】價錢: $30好味:😋😋😋😋😋必試:9.5/10中伏:0/10一如以往抹茶粉好濃郁,食落唔會有苦澀味,食得出抹茶粉係日本野,$30來說,性價比好高【泰式奶茶三色圓冰 】價錢: $50好味:😋😋😋😋😋必試:9/10中伏:0/10終於一試泰式奶茶冰😍 本身好鍾意飲泰式奶茶,每次去泰國必飲的,估唔到個冰一上枱,賣相已經好震撼好吸睛😍😍 本身冰底係泰奶,味道剛好唔會非常甜,配上紅豆及我至愛芋圓,我念係香港地都好少甜品店會咁做🙈 紅豆食得出煮出泥,好淋身好似紅豆沙既紅豆感覺,三色圓味道雖則會比泰式醬蓋過少許味道,但仍然食得出食材本身的味道,而且好QQ 😋😋😋一值都好喜歡他們的風格,既簡單又文青,門口拍照一流,感覺似去左台灣咁 😍 小店分室外室內坐位,沒有半點迫促的感覺,播著歐美既慢歌,真係可以坐一個下午,環境、食物、服務好好,我想不出可以挑剔既地方👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
又再一次踏遍長洲這個小島,又再一次忍不住一試再試😋😋😋

【抹茶蕨餅】價錢: $30

必試:9/10
中伏:0/10

抹茶蕨餅
  • 泰式奶茶三色圓剉冰
一早Bookmark左好耐既網紅甜品「長洲冰室」終於一試😍😍📍位置很好找,出左碼頭左轉沿海旁路行大概5分鐘到就見到小店指示牌。小店裝修很清新優雅,感覺比長洲一般食市較大,坐位都幾多下,但又唔會感到好迫,重點係「超強冷氣」朋友們表示比冷氣包圍超爽,值門票價!❤️❤️❤️❤️❤️❤️雖則近日示威影響,但小店人流倒是不錯!幸好,朋友們同我等了一會便有位置!特別一提,小店設有最低消費一人一份。明既,香港地租貴人工貴,個個位都係成本,反正都是那30-40蚊,我地點都支持小店生存既!💪🏻💪🏻💪🏻如果你係芒果愛好者🍋,「長洲冰室」實在非常適合你!Menu 一打開近8成都係芒果既甜品,難怪見到小店內有10幾廿箱呂宋芒,種類多到好難揀,有剉冰、豆花、仙草、奶凍、糖水、更特別既係有""飯"" 係我最鍾意食既「芒果糯米飯」!😍😍😍😍◤芒果糯米飯◢   好味指數:9/10😍😍😍可能係香港最好食既芒果糯米飯!芒果去心後係一整個芒果放上碟,芒果非常香甜,小店仲好特別有原咪椰汁味同斑斕味,飯既口感軟熟,配上特製既椰汁,味道非常濃郁格外香甜 (唔夠椰汁仲可以問店員取),重點係有我地最愛既脆脆!要食就要早,我地眼見每台都有一叫,好

芒果糯米飯
◤芒果糯米飯◢   好味指數:9/10😍😍😍
可能係香港最好食既芒果糯米飯!芒果去心後係一整個芒果放上碟,芒果非常香甜,小店仲好特別有原咪椰汁味同斑斕味,飯既口感軟熟,配上特製既椰汁,味道非常濃郁格外香甜 (唔夠椰汁仲可以問店員取),重點係有我地最愛既脆脆!要食就要早,我地眼見每台都有一叫,好快賣曬!!

芒果三色圓剉冰
◤芒果三色圓冰◢   好味指數:8.5/10😍😍😍
不用多說,芒果控既你一定要一試,因為芒果肉多到爆!三色圓味道分明,好有口感又不粘牙,冰底是用芒果汁整成,而唔似出面個D甜品店淋芒果汁,甜度好適中,絕無死甜感覺。

芒果雙圓椰皇燉奶
◤芒果雙圓椰皇燉奶◢  好味指數:8.5/10😍😍
味道好特別😍非常好吃!椰皇燉奶好香,唔會過甜,配上爆多芒果肉,加食埋最愛既芋圓同小丸子,簡直絕配👍🏻👍🏻👏🏻 一次過滿足我四個慾望😋😋

📋終結:「長洲冰室」如果一經試過,必然會回頭一食再食😍😋 性價比高、環境舒適、選擇非常之多!下次再試😋😋
2019-10-05
芒果糯米飯
芒果三色圓剉冰
芒果雙圓椰皇燉奶
2019-10-02 28 瀏覽
🐷遊長洲の🚤⛵️長洲冰室🏖黎到長洲試下呢間 人氣長洲小清新的冰室先🤔甜品口味都幾多選擇椰香芋泥三色圓鮮草($34)D芋泥勁滑身😍好椰好香 芋圓軟硬度都好適中🤗好食👍🏻仙草很滑 成碗份量很足 性價比十分高😉多芒仙草三色芋圓(36)芒果🥭都甜 👍🏻
🐷遊長洲の🚤⛵️長洲冰室🏖
黎到長洲試下呢間 人氣長洲小清新的冰室先🤔
甜品口味都幾多選擇
椰香芋泥三色圓鮮草($34)
D芋泥勁滑身😍好椰好香 芋圓軟硬度都好適中🤗
好食👍🏻仙草很滑 成碗份量很足 性價比十分高😉
多芒仙草三色芋圓(36)
芒果🥭都甜 👍🏻
椰香芋泥三色圓鮮草
2019-09-30
椰香芋泥三色圓鮮草
2019-09-30 22 瀏覽
這碗腐竹薏米糖水真是見過最差的,已經不是難吃的問題,而是是良心問題,似是加水,黃色浮面的是蛋花?12336378393893993882772727377337
2019-09-19 54 瀏覽
入到長洲,滿心歡喜期待入黎試食一下呢度芋圓,食物味道賣相唔錯,環境乾淨舒服,但失望係...我入黎還未有一個客人,order左野食10分鐘後開始有其他客入黎,佢地都叫左野食,我仍未見有野食黎(個陣已隔左20分鐘),起碼等左25-30分鐘,先見到一員工拎一大盤糖水出來...原來佢等晒所有甜品做好先拎比客人...仲要將我的糖水(椰香芋泥三色圓仙草)和另一位客人的(椰香紫米露)調轉...對方已把湯匙放左入碗而且唔知有冇食過,就交換番...第一次來,但不圓滿體驗...
入到長洲,
滿心歡喜期待入黎試食一下呢度芋圓,
食物味道賣相唔錯,
環境乾淨舒服,
但失望係...我入黎還未有一個客人,
order左野食10分鐘後開始有其他客入黎,
佢地都叫左野食,
先見到一員工拎一大盤糖水出來...
原來佢等晒所有甜品做好先拎比客人...
對方已把湯匙放左入碗而且唔知有冇食過,
就交換番...

第一次來,
但不圓滿體驗...
2019-09-19
2019-09-12 59 瀏覽
呢間bookmark 🔖咗好耐嘅冰室,上兩次去長洲都冇食到,今次終於俾我同大肥肥👦🏻食到🤤不過甜品來講佢唔算平🤧1️⃣芒果糯米飯+泰式奶茶 $50我同大肥肥👦🏻都鍾意食呢個多啲🤤芒果🥭有一個大大個完整嘅,鮮甜多汁。糯米飯好足料,不過佢就冇晒綠色嘅糯米飯,只係剩下白色嘅,我哋都照食😏。椰香味好濃郁,糯米飯好煙靭,上面仲有d好似米通嘅脆脆,超有咬口。🙆🏻‍♀️好味指數: 8.23/10 泰式奶茶☕️冇加冰,保留返泰式奶茶原本嘅味道,不過我自己就鍾意飲港式奶茶多啲啦,因為泰式奶茶都係相對較甜🙈🙆🏻‍♀️好味指數: 7/10 2️⃣椰香芋泥三色圓仙草 (凍) $34椰香超香濃,芋泥超足料,而且唔會係甜嗰啲。仙草滑捋捋。三色圓則有咬勁,不過紫心地瓜,金黃地瓜同芋頭嘅味道就比較淡啦。🙆🏻‍♀️好味指數: 7.12/10 💡整體來講,大家去長洲除咗一定要食呢個芒果糯米飯之外,記住夜晚11點去夜市啊!
[長洲~長洲冰室]
1️⃣芒果糯米飯+泰式奶茶 $50
🙆🏻‍♀️好味指數: 8.23/10
🙆🏻‍♀️好味指數: 7/10
2️⃣椰香芋泥三色圓仙草 (凍) $34
🙆🏻‍♀️好味指數: 7.12/10
2019-09-08 66 瀏覽
之前已經係ig 見過呢間長洲冰室嘅芋圓好似好岀名咁見d人講到咁勁 入到長洲就試下啦! 舖頭裝修都幾靚 文青feel 有d打卡位Menu 主要以芋圓為主都有其他糖水同飲品不過佢有限每人最低消費一樣飲品/甜品搞到我冇得share個芋圓冰🌚左揀右揀最後2個人嗌咗2個勁似嘅野🙄🙄1. 桂花糖三色圓黑白配桂花糖係好食嘅 有淡淡桂花味 都幾清新但三色芋圓真係 不 值 一 提!!!! 唔煙un 味道好淡 得紫薯味重d煙un d 成件事好似咬緊d 淋pat pat ge野鮮草同豆腐花就合格嘅2. 泰式奶茶三色圓紅豆鮮草同上面唔同嘅係多咗d泰式奶茶同紅豆泰式奶茶味係有嘅 但唔濃紅豆都淋嘅三色圓都係唔好食總括嚟講同台灣嘅芋圓冇得比性價比一般試完一次打咗卡就夠了
之前已經係ig 見過呢間長洲冰室嘅芋圓
好似好岀名咁
見d人講到咁勁 入到長洲就試下啦!

舖頭裝修都幾靚 文青feel 有d打卡位

左揀右揀
最後2個人嗌咗2個勁似嘅野🙄🙄

1. 桂花糖三色圓黑白配
桂花糖係好食嘅 有淡淡桂花味 都幾清新
但三色芋圓真係 不 值 一 提!!!!
唔煙un 味道好淡 得紫薯味重d煙un d

同台灣嘅芋圓冇得比
性價比一般
試完一次打咗卡就夠了

2019-09-04 41 瀏覽
由於上次試過佢哋嘅三色圓冰之後,我就已經想再嚟試下其他嘢食,所以今日決定嚟試吓芒果椰汁糯米飯。芒果係甜嘅,見到鋪頭亦都有好多箱芒果,我估計係新鮮運入嚟。糯米飯有普通嘅椰汁糯米飯,同埋斑斕糯米飯,呢個配搭唔錯,特別係斑斕糯米飯,我之前未試過,的確有好香斑斕嘅味道。
芒果椰汁糯米飯
2019-09-02
芒果椰汁糯米飯
2019-08-31 26 瀏覽
今晚約咗朋友食完飯食糖水,未試過呢間長洲冰室,於是就黎試吓。餐牌都好多選擇,有選擇困難症嘅人真係頭痛嘞。我最後揀咗個泰式奶茶三色圓冰($50),先講個剉冰,佢係用泰式奶茶剉嘅,雖然奶茶味唔係太濃,不過都食得出係泰式奶茶做嘅;配上一個雲呢拿雪糕球,加咗啲紅豆,成個冰已經好正!至於佢個芋圓,初初食嘅時候質感較淋,亦都有芋圓應有嘅味道,唔錯,但食到最後芋圓變得硬身,所以會建議一開始盡快食🤣。*另外,某付款APP掃描會有個減兩蚊嘅優惠。
*另外,某付款APP掃描會有個減兩蚊嘅優惠。
2019-08-31
$48 (宵夜)
2019-08-24 46 瀏覽
上次黎長洲,摸門釘,今次終於食到啦!!!天氣太熱,一定要黎食d樂透心涼既野食,消消暑。仲有,芋圓迷一定要入黎食呀!多款芋圓糖水比你揀,多到你唔知點揀tim呀!!!點左兩款糖水,一款係椰香芋泥三色圓仙草,一款係雪糕抹茶奶凍。前者勁足料,食完好飽,充滿椰香,芋圓好彈牙,口感好好!後者夠凍,奶香好夠,食完立即消暑!
上次黎長洲,摸門釘,今次終於食到啦!!!
天氣太熱,一定要黎食d樂透心涼既野食,消消暑。
前者勁足料,食完好飽,充滿椰香,芋圓好彈牙,口感好好!
後者夠凍,奶香好夠,食完立即消暑!
2019-08-24
2019-08-19 33 瀏覽
今天和家人來到長洲,很想吃甜品,剛好路過這家,於是就來試一下了。叫了一個心太軟加雪糕,一個桂花鐵觀音茶和一個美祿粉花奶奶凍。心太軟不錯,可惜就是流心不怎樣流,配的是雲呢拿雪糕不太甜,挺好。桂花鐵觀音很香很贊,是會想再飲一次的贊。奶凍剛是嘗可,不過不失,有點甜。
桂花鐵觀音很香很贊,是會想再飲一次的贊。
奶凍剛是嘗可,不過不失,有點甜。
好耐好耐都冇入長洲玩, 大熱天時行兩行已經出哂汗☀️💦💦 咁岩行過見到間幾文青feel既糖水舖,又有足夠既冷氣🌬所以同男朋友二話不說就入去食嚕依間甜水舖招牌係芋圓,而身為芋圓控既我當然一定會嗌 試下就知龍與鳳🤪首先嗌左個中式既糖水,木瓜雪耳三色圓燉桃膠 養下生先啦😚 都唔錯既👍🏻又唔會話太甜 同埋都幾足料既🤤之後仲嗌左個仙草黑糖三色圓冰試下👍🏻 都幾大份 同夠哂凍 瞬間降哂溫✌🏻✌🏻不過黑糖味就略厭唔夠突出🤔

木瓜雪耳三色圓燉桃膠

仙草黑糖三色圓冰
2019-04-22
木瓜雪耳三色圓燉桃膠
仙草黑糖三色圓冰
2019-08-09 46 瀏覽
難得放假就同男朋友入嚟長洲遊歷下拍下拖😊😊 天氣咁熱, 最岩食番d凍野消暑, 經過e間甜品店, 裝修得幾文青, 而且見到咁多人食就入去試下😋😋 男朋友係芒果控🥭, 所以我地叫左一個多芒小丸子豆花同一個芒果三色冰🍧多芒小丸子豆花⬆️⬆️ 芒果香甜, 豆腐花好滑, 小丸子好煙韌, 好味!👍🏻芒果三色冰⬆️⬆️ 未食已經覺得好吸睛, 事關有齊哂想食嘅野係入面, 有芒果粒, 芒果雪糕, 三色艼圓, 同刨冰! 艼圓煙韌, 份量都幾多, 雪糕都幾好食, 將全部野一匙羹食哂, 感覺大滿足之餘仲即刻降溫🥵➡️🥶 😂😂 推介!!

2019-08-08 54 瀏覽
留意咗呢間冰室好耐,喺ig見到啲相好吸引,終於今日嚟到朝聖!可能平日所以冇乜人 一入去環境幾靚,又舒服見到佢低消要一人一份甜品,於是叫咗刨冰同蕨餅~抹茶蕨餅$30我真係未食過咁難食既蕨餅 食過via tokyo係最好食!又食過citysuper啲即食蕨餅都冇呢件咁差! 呢個口感好似橡膠🤮泰奶茶刨冰 $50首先要讚既係店員主動話唔夠醬可refill👍🏻一食落去 真係唔夠甜味…所以帶唔出泰奶茶香同埋我未試過雪糕都可以唔好食😭好似唔溶既忌廉…然後啲芋圓有點苦…總之真心唔好食😢😢其實見到店員態度服務好好的,環境也不錯!可能長洲比較少呢類型甜品店,所以能經營落去…但味道真係唔得😔希望有改善吧!💪🏻
見到佢低消要一人一份甜品,於是叫咗刨冰同蕨餅~

抹茶蕨餅$30
我真係未食過咁難食既蕨餅 食過via tokyo係最好食!

泰奶茶刨冰 $50
首先要讚既係店員主動話唔夠醬可refill👍🏻
一食落去 真係唔夠甜味…所以帶唔出泰奶茶香
同埋我未試過雪糕都可以唔好食😭好似唔溶既忌廉…
然後啲芋圓有點苦…總之真心唔好食😢😢

其實見到店員態度服務好好的,環境也不錯!
希望有改善吧!💪🏻
2019-08-07
2019-06-23 210 瀏覽
難得一家人去長洲閒遊一天食完晚飯 大家都仲有未夠喉 還差甜品經過見到長洲冰室,淨係裝修都已經好吸睛,歐陸風格令人忍唔住入去坐低!甘多碗,芒果糯米飯最好味最吸引,令我諗返係泰國既relax 感覺。第二好味就係d 芋圓,三色圓分別係地瓜圓、芋圓同紫薯圓,口感煙煙韌韌。原來呢度有每人最低消費,但老闆都比我地8人嗌6個,如果唔係老人家就要去遊蕩啦
難得一家人去長洲閒遊一天

食完晚飯 大家都仲有未夠喉 還差甜品