2020-01-04 1118 瀏覽
前幾日約左d 九龍朋友叫佢地入黎元朗食飯, 因為想帶佢地去食好西, 元朗出名多野野就大家都知啦, 今次帶左朋友們去鐵皇食鐵板燒, 其實我唔係第m次黎, 之前已布朋友帶我黎食過Lunch, 因為個Lunch 超抵食, 今次亦想開心share 埋比大家🌟🌟🌟🌟🌟Prime 級安格斯牛肉丼 $98 超級抵食呀我今次專登問番師傅, 個汁咁特別係咩野汁, 師傅話其實用左三個醬汁 mix 的Wasabi 忌廉汁、洋蔥汁 、牛肉汁米係用日本七星米所以$98 係唔係好抵呢???講返今晚個餐先, 我今晚叫左泰國珍寶巨虎蝦🦐🌟🌟🌟🌟🌟 (超大隻, 起juicy , 好食到我連外面個殼都想食埋呀。神戶A5 級和牛薄燒🌟🌟🌟🌟🌟 ( 唔好以為啲牛肉好薄就唔好食, 一定要食厚, 錯晒, 原來師傅呢個整法係超級正, 仲要用麵包墊底吸左d 和牛脂, 咁怕肥都唔怕啦。)鐵板火焰酒煮蜆 (海鮮, 材料最緊要新鮮, 硯無沙)燒北海道帆立貝鐵板活"巨"鰻魚飯🌟🌟🌟🌟🌟 ( 我本身好鐘意食鰻魚, 今次食到巨鰻, 超開心, 因為師傅再係鰻魚面再燒燒佢, 好脆呀)青島活鮑魚 ( 新鮮, 十分鮮甜)其實我叫左以上已食到好飽, 本

Prime 級安格斯牛肉丼 $98 超級抵食呀

Wasabi 忌廉汁、洋蔥汁 、牛肉汁

米係用日本七星米

所以$98 係唔係好抵呢???

講返今晚個餐先, 我今晚叫左

鐵板火焰酒煮蜆 (海鮮, 材料最緊要新鮮, 硯無沙)

燒北海道帆立貝

青島活鮑魚 ( 新鮮, 十分鮮甜)

其實我叫左以上已食到好飽, 本身再想同朋友再試多幾款, 但由於樣樣份量都大份, 所以我地又留左個機會下次再黎食埋其他款式!!!

2019-12-30 733 瀏覽
第一次黎呢間鐵皇食lunch 🤩🤩朋友介紹話好正!咁就同左幾個朋友去試,比佢個鰻魚丼深深吸引住😋😋同朋友們一齊試哂3款丼,全部都係用日本7星米Prime級安格斯牛肉丼$98牛肉丼超正😋😋😋😋有成3片,超足料,仲睇住師傅整而個汁都用左幾款,有Wasabi 忌廉汁、洋蔥汁,個汁意外地驚喜😍好match。日本鹿兒島黑豚丼$88又係超足料,個汁又係好特別,係有薑汁,新嘗試,本身唔鍾意薑,但呢個又接受到而覺得好好味😋😋😋日本A鰻魚丼$158係我最最最期待!!果然無令我失望,真係超級正啊!勁厚肉,仲要係完整一條比哂你,唔似出面得3分1條或半條。勁開心🥳個醬好好味,甜甜地 ,師傅自家製,真係超好味,必定要試,一定會愛上😋😋😋😋😋另外仲order左個鐵板火焰酒煮蜆,個蜆好鮮甜,無沙,👍🏻👍🏻👍🏻除左好味,仲好好睇,睇相就知😍😍😍下次要試埋晚餐,期待🤩🤩🤩
同朋友們一齊試哂3款丼,全部都係用日本7星米

Prime級安格斯牛肉丼$98

日本鹿兒島黑豚丼$88

日本A鰻魚丼$158

下次要試埋晚餐,期待🤩🤩🤩
2019-12-10
10 分鐘 (堂食)
$100 (早餐)
2019-11-24 736 瀏覽
最近聽朋友講,元朗有間鐵板燒既午市套餐好抵食,叫我地一定要去試下,咁我就趁今日放假去睇下啦。午市套餐有3款選擇,💲9️⃣8️⃣ Prime 級安格斯牛肉丼💲8️⃣8️⃣ 日本鹿兒島黑豚丼💲1️⃣5️⃣8️⃣ 日本A 級鰻魚丼就咁睇,都唔係好抵食咋喎,唔通有伏?不過朋友強烈推介,點都要去試下先可以評價既。餐廳門面唔算大,大概可招待10位客人,圍住鐵板爐,可以睇住師父煮食。等左一陣可以入座,入座無耐又要等位lu 。我地揀哂3 款午市套餐,可以一齊試哂咁多款。點餐無耐,師父就拎左d 食材出黎準備,我地厚住面皮叫師父俾我地影相,好彩師父非常welcome.首先見到既鰻魚,係一條條擺係鐵盤,好肥美,其餘既安格斯牛有3片,黑豚一盤有4片。師父話午市丼係用左頂級日本米。真心驚喜既係,餐廳連午市套餐都堅持每份即整,師父呢份堅持真係無得頂,聽聞佢以前係酒店大廚,對食物果份執著真係深深感受到。最最最驚喜既係一碗牛丼,竟然用上3塊安格斯牛,黑豚丼有4塊豚肉,鰻魚飯係一條鰻魚,仲可以睇住師父表演。唔怪得之朋友極力推介,我地食完都讚不絕口,食材新鮮,用料足,仲睇到師父即時整,朋友真係無介紹錯。👍👍👍👍👍

午市套餐有3款選擇,
💲9️⃣8️⃣ Prime 級安格斯牛肉丼
💲8️⃣8️⃣ 日本鹿兒島黑豚丼
💲1️⃣5️⃣8️⃣ 日本A 級鰻魚丼

就咁睇,都唔係好抵食咋喎,唔通有伏?
不過朋友強烈推介,點都要去試下先可以評價既。

• 鐵板安格斯牛肉丼
2019-11-15 424 瀏覽
心情不佳揾左三五好友相約食飯!吐下苦水我哋揾左間細細地旣日本鐵板燒😊可以盡情吐下,雖然容納不太多人12位到❤️我哋11個所以變成=包場😆可以大講特講👍🏻我哋叫左大蝦🍤真係好大隻😋😋😋鮑魚好新鮮重不停郁下郁下😂😂😂重有貴妃蚌好鮮甜👍🏻大蝦🍤師傅話仲有隻再大隻啲架不過要訂位時通知安排😣唯有下次蝦身爽口鮮味蝦頭整到好香口好似食緊蝦片👍🏻鮑魚好淋一D 都吾銀 👍🏻重有彈牙感覺貴妃蚌爽口➕鮮甜😋😋😋跟住清酒🍶煮花甲,睇住師傅煮到著曬🔥😆花甲清甜滋味清酒湯甜到不得了🥰🥰🥰再黎A5 和牛 嘩嘩嘩 正到😋😋😋和牛包住D冲同脆蒜片簡直美味可口👍🏻不防一試😋😋😋我哋成班見到個午餐menu 好給引🈶️黑䐁肉丼安格斯牛肉片丼A級鰻魚丼已經約好下次試 午餐 🥰🥰🥰
心情不佳揾左三五好友相約食飯!
吐下苦水我哋揾左間細細地旣日本鐵板燒😊
大蝦🍤師傅話仲有隻再大隻啲架不過要訂位時通知安排😣唯有下次
蝦身爽口鮮味蝦頭整到好香口好似食緊蝦片👍🏻
鮑魚好淋一D 都吾銀 👍🏻重有彈牙感覺
貴妃蚌爽口➕鮮甜😋😋😋
跟住清酒🍶煮花甲,睇住師傅煮到著曬🔥😆
花甲清甜滋味清酒湯甜到不得了🥰🥰🥰
黑䐁肉丼
安格斯牛肉片丼
A級鰻魚丼
已經約好下次試 午餐 🥰🥰🥰

早前朋友帶我嚟呢間成日都想食既鐵板餐廳食生日飯, 因為呢度店舖細細只可以容納十到十二個人, 所以每次訂位都訂唔到, 今晚終於可以試下啦 入到嚟望到個大鐵板 廚師好似 表演緊咁😳好大火, 一坐低我哋即刻叫番杯啤酒嘆下先🍺, 再睇下餐牌有啲咩好食, 最後我哋揀咗個商務套餐 a5和牛3人套餐套餐包括:💕前菜 : 帶子日式醬沙律🥬🥦💕泰國大虎蝦 🦐兩邊煎到脆卜卜 蝦肉好鮮甜好彈牙,仲要好大隻💕加拿大a級桂花蚌炒到香口少少辣桂花蚌肉質好厚夠曬嘢未😋💕 日本a5和牛薄燒~ 呢個出面未食過🤩 薄和牛片煎到三成熟, 再加入大量蔥粒同埋炸到脆卜卜嘅蒜蓉片😋 外軟內脆 口感非常好👏👏 必食💕 蒜香牛肉炒飯炒飯乾身 好香嘅蒜蓉同牛肉味, 牛肉粒同炒飯口感同味道都啱啱好👍💕 櫻花蝦炒雜菜細細隻嘅櫻花蝦都已經食到鮮甜味,加埋雜菜呢個時候食, 即時冇曬油膩嘅感覺💕 味噌湯💕 甜品係雪糕訂位電話:22859328地址:元朗鳳攸北街11-15號益發大廈地下1號地舖付款方式:現金 EPS座位數目12
入到嚟望到個大鐵板 廚師好似 表演緊咁😳好大火

套餐包括:

💕前菜 : 帶子日式醬沙律🥬🥦

💕泰國大虎蝦 🦐
兩邊煎到脆卜卜 蝦肉好鮮甜好彈牙,仲要好大隻

💕加拿大a級桂花蚌

• 加拿大A級桂花蚌
  • 美國牛肉薄燒
  • 泰國大虎蝦
2019-11-05 282 瀏覽
今日同老婆入元朗探朋友,去到岩岩Lunch時間,朋友話佢樓下間鐵板燒有丼飯好食又抵食我地3個人,岩岩好每人叫一個我以為係普通厨房出品,原來師傅即場整俾你,睇住師傅三兩下手勢就燒好啲肉,加埋配菜醬汁就送到你面前鰻魚好肥美,再加上鰻魚汁,飯師傅話係日本7星米,加埋洋蔥,滋味爆燈安格斯牛,上面沙律醬有少少芥末,紅色個啲辣椒絲,入口牛味超香,火侯岩岩好,仲有肉汁,正黑豚用左薑汁加蒜片,豚肉有肉既香甜,唔係普通料,3個都好好食,朋友堅冇介紹錯埋單時師傅話like同share fb午餐有8折,原來做緊10週年優惠,即刻覺得好抵

我地3個人,岩岩好每人叫一個

• 鐵板安格斯牛肉丼
2019-11-03 252 瀏覽
今日約埋幾個朋友入左元朗,好鬼餓,叫佢地介紹下有乜好食!佢話鐵皇係佢呢排推介,鐵板燒俾人既感覺係高級,食午餐好串咀下 🤣🤣 黎到出奇地冇咩人,仲心諗會唔會伏,佢叫我放心,唔好食既佢話請我 🥰🥰我好鍾意小店,黎到都有好感,12位左右,可以同大廚吹下水!我地幾個都半場 🤣 睇個 menu 抵食到咁,小朋友都可以黎體驗下鐵板燒,都真係唔錯!我地叫左幾個牛丼,個牛丼一碗有3塊,個唔到咁重量級,我意思係我以為係用平價牛,睇個樣都好靚,大廚話佢地個米用日本七星米,再加洋蔥汁放上飯,再黎就梗係牛啦,牛既熟度唔會老,好熟練既手法就熟左,大廚既自制燒汁好正!呢個牛丼吸哂牛油,好正呀!再黎就係 黑豚豬肉丼,大廚將豚肉整熟之後再加秘制薑汁再令豚肉入味 👍🏻👍🏻 入面竟然有4-5塊豚肉,佢令我諗起日本既十勝豚丼 👍🏻 個豬煎到邊位脆脆!太正!個鰻魚飯我都偷埋朋友既黎食,鰻魚煎到好香口,再加埋鰻魚汁,一發不可收拾 🥰🥰 都真係食唔停口 😋 呢個價係一條鰻魚,都真係好過份 👍🏻送番個 credit 俾朋友先,呢餐唔駛你請我,好食!

送番個 credit 俾朋友先,呢餐唔駛你請我,好食!
2019-11-03
  • 安格斯牛肉丼
  • 加拿大A級桂花蚌
  • 日本鹿兒島黑豚丼
  • 鰻魚丼
2019-07-07 873 瀏覽
滿心歡喜期待,就係咁破滅左 ,叫左一個a5二人餐 ,再加左一份鮑魚 ,一份清酒煮蜆,一個深海魷魚so ,師傅態度唔好已經夠差,我唔知係因為師傅趕時間好大火定係點 我由第一度蝦開始已經係食到好燶同苦 一路食左幾味都係咁 ,我以為係我味覺有問題 ,一問朋友原來朋友都係咁覺得, 連個炒飯都係苦 ,係果重燶左既苦 。我諗最好食既係炒菜 😊😊 好啦 佢好趕時間咁整熟哂啲野食 跟住人都唔見埋 ... 之前個個都話讚 話好食 但係真心好失望 ,食完我就知點解以前人人讚既鋪頭 今晚得我同朋友兩個顧客 😊 我第一次差到要打食評 😊
2019-06-22 755 瀏覽
一家四口慕名而來,成日都訂唔到位,今晚終於訂到枱,所以都好期待,結果大失所望☹️主廚Ken由頭到尾與食客之間的互動只有兩句,眼神交流也甚少,或者要他嚴肅吧,但全程的氣場仿佛是想收工,不想做我們生意,很暴躁的把鐵盤扔進洗手盆。曾到訪過其他鐵板燒餐廳,主廚都是很互動地介紹食材,我連Ken他在煮給誰也不知道,笑容也沒見過。食材份量少(4片薄和牛),不是特別新鮮,煮出來的食物味道沒有主位,飯沾了鐵板焦變黑,就像普通餐廳也能餐出來的水平。我們叫了精選商務套餐「美國Prime級牛肉」+「日本A5級和牛餐」和兩杯啤酒,加10%服務費承惠$2427。4個人吃這個價錢是可以的,但食物和服務都令我們覺得一點也不值,不會再光顧了。

2019-05-26 690 瀏覽
又係我😂😂😂再咁食法好驚打仗唔知點算🙄呢餐係朋友請我食嘅六人晚餐睇出場陣容都覺誇張啦廚師煮功了得之外場內音響燈光都可以控制到真係食得我好歡喜由於係唔識煮餸所以好鐘意邊睇人煮邊食(燒烤我好勁架🐷)做一頓鐵板燒前期功夫有幾多?所有配料醬汁都自家製材料全部上盛作為海鮮狂魔我非常滿意絕對唔係因為唔洗我埋單而咁滿意我年中埋嘅單真係諗起都驚😂能夠在元朗開業多年有一定追隨者絕對有吸引的原因食物好唔好味我都唔多講點可能會唔好味🐷🐷😏這一餐無盡歡樂💕💕💕⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
又係我😂😂😂

場內音響燈光都可以控制到
真係食得我好歡喜

由於係唔識煮餸
所以好鐘意邊睇人煮邊食
(燒烤我好勁架🐷)

做一頓鐵板燒
前期功夫有幾多?
所有配料醬汁都自家製

點可能會唔好味🐷🐷😏

這一餐無盡歡樂💕💕💕

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

2019-05-25 483 瀏覽
我有一位住元朗的朋友三番四次推介鐵皇。於是我一試,就食了好幾次。重點是,這個味道真的好像我去日本旅行吃的鐵板燒午餐。 。Omg 我真的太好吃了。竟然在香港吃到日本的味道我最喜歡鐵皇的鰻魚飯。燒到脆卜卜真的太好吃。鰻魚汁也是店家師傅親自自制。我朋友叫的是牛肉飯。牛肉是美國prime級肉眼,再用自制牛肉汁快炒。真的又多汁,又好吃。這肉還配上日本芥茉汁將肉味提升到最佳境界。🤤🤤🤤🤤飯底還先用洋蔥汁吊味, 米是日本七星米🤤真的聽到都流口水了。師傅師承松菱、千登世,這2間是全港最有名氣鐵板燒店,已有40年歷史😆😆👏🏻👏🏻鐵皇是元朗第一間日式鐵板燒,可說是元朗日式鐵板燒的始祖。
我有一位住元朗的朋友三番四次推介鐵皇。
於是我一試,就食了好幾次。
重點是,這個味道真的好像我去日本旅行吃的鐵板燒午餐。 。
Omg 我真的太好吃了。
竟然在香港吃到日本的味道

我最喜歡鐵皇的鰻魚飯。
燒到脆卜卜真的太好吃。
鰻魚汁也是店家師傅親自自制。

我朋友叫的是牛肉飯。
牛肉是美國prime級肉眼,再用自制牛肉汁快炒。
真的又多汁,又好吃。
這肉還配上日本芥茉汁將肉味提升到最佳境界。🤤🤤🤤🤤
飯底還先用洋蔥汁吊味,
米是日本七星米🤤
真的聽到都流口水了。

鐵皇是元朗第一間日式鐵板燒,可說是元朗日式鐵板燒的始祖。
2019-05-06 465 瀏覽
年幾前曾經同朋友一齊黎過呢間鐵板燒包場慶祝,對Ken師傅o既手勢念念不忘,好多爛笑話成晚氣氛都好好,加上師傅對每一道食材配搭都拿捏得好好,而家都仲好記得!收到風知道重開午市,立即約朋友黎食飯!佢o既A級鰻魚又肥又厚仲要係o係你面前即燒,出面呢個價平時都係急凍鰻魚!Ken師傅師承全港最有名氣鐵板燒店:松菱、千登世。而鐵皇是元朗第一間日式鐵板燒,是元朗日式鐵板燒的始祖~鐵皇的鰻魚就是松菱名菜之一,據聞蔡欄去都一定要點的!!!鰻魚係最靚的A級貨,飯底會先用洋蔥汁吊味,用的係日本七星米,醬油都係自家製的,入口甜甜地,鰻魚啖啖肉無骨,A級貨係唔同D,而且大大碗好滿足!朋友點的美國安格斯牛肉飯 $98,用的是美國prime級肉眼,再用自制牛肉汁快炒,最後再用日本芥茉汁,蔥花同埋蒜片將肉味提升到最佳境界~~~一個人都可以食到高質鐵板燒真係好開心呀 XD

收到風知道重開午市,立即約朋友黎食飯!
日本A級鰻魚飯
Ken師傅師承全港最有名氣鐵板燒店:松菱、千登世。
而鐵皇是元朗第一間日式鐵板燒,是元朗日式鐵板燒的始祖~
鐵皇的鰻魚就是松菱名菜之一,據聞蔡欄去都一定要點的!!!
安格斯牛肉飯
一個人都可以食到高質鐵板燒真係好開心呀 XD
日本A級鰻魚飯
鐵皇已開業10年,是間路邊小店,座位不多。黃小姐路過此地,又突然很想念跟老朋友在日本吃鐵板燒,所以即時走進去一試。以往原來鐵皇只做晚市,現在大家有口福了,鐵皇有午市了!!!!!來鐵皇除了吃,當然少不了要看大廚的表演吧!即場選菜式,大廚在你面前立刻煮,真是色香味感官的全面享受。午市有三款丼飯的供客人選擇,有牛肉丼、黑豚丼 及 鰻魚丼。加$30可轉為定食,有沙律、甜品及麵豉湯。🌟日本A級鰻魚丼黃小姐是出名的鰻魚控,不用想都知道我必點鰻魚丼吧!大家千萬不要以為是定食,午市價錢較晚市便宜,便是預先做好的定食喔!我想說,為什麼我那麼推介鐵皇呢?就是因為$158,也是主廚為你即叫即煮。不是CP值爆燈是什麼呀?鰻魚丼看起來跟一般的鰻魚飯沒有分別!可是吃起來你就知與別不同,全因主廚用了自家祕製的鰻魚汁洋蔥汁來炮製此碗鰻魚飯,所以吃起來得別的好吃!鰻魚新鮮厚身,並不是薄切的那些,而且被燒的剛剛好,真的一上台就忍不住立刻開動!此為定食中配上的沙律,雖然是隨定食附上的,可是一點也不馬虎喔!提子超新鮮的,已且也有蟹子呢!除了鰻魚,黃小姐亦是名海鮮控,接下來當然就是要試試他們的海鮮囉!🌟青島活鮑魚:是原隻活鮮鮑

🌟日本A級鰻魚丼

🌟青島活鮑魚:

是原隻活鮮鮑!黃小姐一見到立即心心眼!

黃小姐可是第一次吃鐵板燒活鮮鮑耶!真的非好吃,肉質鮮味,爽口彈牙!令我回味無窮!

🌟日本廣島蠔:

廣島蠔一出場已被預先上粉,原隻廣島蠔超大隻。主廚把蠔放在鐵板上,已馬上瀰漫著蠔香,直至它燒至金黃色。 廣島蠔外脆內軟,吃起來非常juicy,已經蠔味十足,十分香甜。真的超捧!是必點之選!

🌟加拿大A級桂花蚌:
主廚加上酒去烹調桂花蚌,功架十足,還未上碟已經很想吃了。

桂花蚌花煎熟後金黃色的,口感嫩滑爽甜,十分新鮮,雖然加上了醬汁,但仍能嘗到桂花蚌的鮮甜味道。

🌟泰國大虎蝦:

蝦肉既彈牙又鮮甜,而且充滿了牛油香,原來主廚是用自家製香草牛油來煮的, 十分惹味。

🌟鐵板火焰酒煮蜆:

主廚在鐵板上放了盛著蜆的錫紙兜,接著便把清酒倒進兜內,然後便點火,場面十分壯觀!MAGIC一樣,就把蜆煮好了!蜆肉十分清甜,而且充滿酒香味,好味到連個清酒湯都飲埋呀!
2019-04-06
唔覺唔覺,鐵皇都係元朗呢個角落靜坐多年☺️ 呢家做埋午市,唔知側邊多咗食肆租金上升有無關🤨經過鐵皇無數次,都知佢舖位細細,有8個位,中間一大個鐵板爐同師傅表演場地🤸‍♂️🤸‍♀️ 樓梯超高,亦見到為鐵板燒特製抽風系統💪午市有三款選擇,牛🐂豬🐷饅魚🐟丼,可以加錢配沙律,麵豉湯同甜品做定食。原先以為係預製餐,點知師傅捧左兩碗靚飯,同兩盤生肉出黎,少少價錢,可以睇即場表現🤩🤩師傅隨意灑咗啲鹽同糊椒調味,再放入鐵板爐煎炒,雙手拿住鏟黎一輪無雙亂舞後🕺💃,煙同肉香飛奔到面前🏃‍♀️🏃‍♂️,再將肉放上日本米飯面🍚,師傅好似chef lemon咁,瀟灑咁係上面擺放唔同醬汁,調味,蔥同蒜片🤤🤤咁樣去食丼,係新鮮既極緻,即煮即起即食,連廚房拿出黎上枱既時間都慳番😂 美國安格斯牛薄切輕燒後既鮮嫩,肉汁少少留係入面,香滑唔韌;飯底有少少帶酸近似沙律醬汁黎調味,同牛肉本身相互配合👍👍 鹿兒島黑豚同樣係薄切,快燒下肉汁鎖住,加埋蒜片既香撈飯食👍👍至於麵豉湯,沙律同甜品,未算突出,但還👌👌以呢個價錢係中午,既可以欣賞師傅表演🤸‍♀️🤸‍♂️,又可以享用優質食材做既日本丼,仲有舒適環境,性價比夠高🤩🤩 有機會都想再訪佢既晚市鐵

美國安格斯牛肉丼

鹿兒島黑豚丼

至於麵豉湯,沙律同甜品,未算突出,但還👌👌

麵豉湯

沙律

以呢個價錢係中午,既可以欣賞師傅表演🤸‍♀️🤸‍♂️,又可以享用優質食材做既日本丼,仲有舒適環境,性價比夠高🤩🤩 有機會都想再訪佢既晚市鐵板燒😀😀
2018-12-02
美國安格斯牛肉丼
鹿兒島黑豚丼
沙律
日式鐵板燒,相比起日本 / 台灣呢D地方,係香港黎講都唔算普遍 ; 而係香港既日式鐵板燒,大部份既收費都比較貴,確實係比較離地既 ; 不過,係元朗鳳攸北街就有一間好貼地,用上高質食材,而價錢絕對可以接受,性價比夠曬高既日式鐵板燒 ~而食日式鐵板燒其中一個好重要既要點就係,做鐵板燒果位師傅 ! 呢間店既主廚 KEN 師傅就已經有20年高級鐵板燒既經驗 ! 係20年 ! 師承日本多位日式鐵板燒名師添架,難怪D野食係真係有質素既,絕對唔野少 ~正式同大家分享一下我今晚呢餐咁正既鐵板燒 ! 我同一位朋友就叫左一個2人份既 美國(PRIME)級牛肉餐 ( 當然唔係只係只牛肉啦 ),價值 $888,當中既用料絕對唔係CHEAP野黎架 ,一陣你就知點解我會咁強烈對介呢間店比大家 !第一道既食物 : 北海道帆立貝 新鮮既北海道帆立貝呈雪白色大大粒登場,真係由日本空運貨黎既,主廚除左將佢煎香煎至金黃色之外,重用左蒜粒及蔥花等等做左個汁,令到成粒帆立貝唔會乾身,而燒完之後既帆立貝亦仍然係大大粒,一般普通既帆立貝係唔會有呢種效果既,只係睇個賣相都覺得吸引啦 ! 真係叫返支啤酒啤啤佢先 ! CHEERS !

第一道既食物 : 北海道帆立貝

新鮮既北海道帆立貝呈雪白色大大粒登場,真係由日本空運貨黎既,主廚除左將佢煎香煎至金黃色之外,重用左蒜粒及蔥花等等做左個汁,令到成粒帆立貝唔會乾身,而燒完之後既帆立貝亦仍然係大大粒,一般普通既帆立貝係唔會有呢種效果既,只係睇個賣相都覺得吸引啦 ! 真係叫返支啤酒啤啤佢先 ! CHEERS ! ~

第二道既食物 : 日本廣島蠔

蠔,絕對係我既最愛之一 ! 重要係日式鐵板燒既廣島蠔 ! 不得了 ! 本身我地呢個套餐其實係唔包日本廣島蠔既,不過主廚 KEN 哥就真係好好人咁比我將本身既泰國大虎蝦,同低一級既套餐入面既日本廣島蠔對調,為左蠔....我不惜切啦 !~ 只可以講,雖然見到同場有客人食緊好正既泰國大虎蝦!! 但我都真係絕對無後悔 !! 鍾意食蠔既朋友睇下幅圖就知了 !

廣島蠔已事先於廚房內上粉,不經醃製,大大粒原隻上鐵板燒,燒既時候已經好香,慢慢見到隻蠔變金黃色,有部份蠔邊重會燒至帶有一D燒焦,變得更香口 ! 燒蠔除左本身隻蠔要夠新鮮之外,火喉都係一個重要要素,又要講一講,主廚KEN既功力係十足既 ;

用上滾油爆燒生蠔,最後上碟果陣,隻蠔食落既口感係外脆內軟,一D都唔乾身之餘,仍然有強烈鮮蠔味,蠔既上面就再有一D煙肉碎以強化口感,真係好正......

第三道既食物 : 青島活鮑魚

係原隻新鮮活鮑魚 ! 原來鐵板燒鮑魚都可以咁好食,味道非常好,口感更係一流,好爽口彈牙,鮑魚入面既肉質更係鮮嫩夠滑,總之食落果陣係好正好舒服

原隻既青島活鮑魚主廚 KEN 會係客人面前拆殼清內臟,同樣呢D好睇火喉控制既食物,主廚 KEN 都真係控制得好好,味道調教岩岩好,你係重會食到鮑魚既鮮味,而唔係醬油醬料味 ; 同時,鮑魚夠新鮮,呢個就真係非常重點之一,SO FAR 呢個餐既性價比都已經夠曬高啦 !

第四道既食物 : 美國(PRIME)級牛肉薄燒

唔好以為PRIME級係CHEAP野黎,我做左D資料搜集,根據美國農業部以油花分布情況和牛隻屠宰的年齡將牛肉分成八級,PRIME級即係極佳級,亦係八級之中最高級既一款,約僅有不到2%的牛肉先到得呢個評級架 ! 所以真係好野黎 ~

從製作過程中可見佢本身塊牛大大塊好薄身,脂肪分布比例好靚,成個燒成過程,由落牛肉到鐵板上,到成件牛肉上枱,都應該不超過3分鐘 ! 因為佢塊薄牛肉只要輕輕一燒就食得,而牛肉當中重加入左爆燒過既蔥花及蒜片在內,所以味道口感都完完全全咁提升左 ! 同牛肉既味道好夾,真係好好食

第五,六道既食物 : 蒜香牛肉炒飯 (連味噌湯)  & 櫻花蝦炒什菜

黎到套餐既尾聲,除左海鮮之外,重有其他既野食架,食日式鐵板燒當然有唔少得既味噌湯,湯內有洋蔥蔥花等配料,唔會太濃味,等個胃可以先吸收一下水份

先講櫻花蝦炒什菜,大量櫻花蝦夾集左於什菜當中爆炒,加強左炒菜既口感同味道,而於鐵板上炒菜亦唔會令到什菜既質感乾身,絕對又係主廚 KEN 既功勞啦 ~

而蒜香牛肉炒飯就完全食到鐵板帶黎既火喉味道啦!大量既牛肉碎粒配上日本珍珠米,加上其他配料及炸蒜粒一併炒香,呢個炒飯堅係好食!

散叫 :

除左岩岩既炒飯,我地重另外額外散叫左一碗鰻魚丼飯,呢個亦係主廚 Ken 推介比我地既 ; 表面望落可能佢同一般既鰻魚丼飯無咩分別,不過食落就知,飯底係加左主廚 Ken 自家研發既洋蔥汁,當中每條洋蔥都煮得勁入味 ; 同時鰻魚汁亦係自家製用鰻魚骨熬 4小時 而成 ! 所以成碗飯既味道都好濃厚

而鰻魚亦係新鮮厚身的,唔係一般極冰鮮薄片的鰻魚黎,所以經鐵板燒香後,就非常有口感又好味啦,果然無介紹錯

整個套餐既最後一道 : 甜品,唔好見到佢係藍色就以為係波子汽水味,原來佢係好特別嘅沖繩海鹽雪糕,日本沖繩直送嘅,真係夠晒特別,唔係間間日本嘅餐廳都會提供呢隻味嘅雪糕㗎!絕對有驚喜!

總括而言係,係元朗,甚至全香港,都真係難搵到一間性價比禁高,又有質素保證既日式鐵板燒店,因為畢竟呢間係一間自家小店之餘,鐵板燒既靈魂之一 - 主廚 Ken 係經驗老到又有性格既,絕對值得支持!

此店每日營業時間只係 6PM - 10PM,逢星期二休息,而且座位唔多,要食既朋友就要留意啦!