自從吃過感覺不錯,朋友都有興趣一齊黎試試。今次點選幾款小食 & 幾款主食,人多自然選擇都多呢。其中既 係必點既,不過呢次點既係乾拌 沒有太多湯水,但味道都好食,當然本人都係偏愛有湯比較好吃。另一款 朋友點既都係 不過麵轉為米粉,係新竹米粉既口感 帶煙韌而幼身,鐘意食米粉既都不妨一試呢,朋友都話好好食。而再另一款湯麵係 望落去冇平時既擔擔麵咁濃咁辣,但鹽酥雞卻炸得不錯 夠乾身而帶脆口,不錯。而台灣小食當然都唔小得既係 呢。台灣腸甜甜地,肉質同平時既口感唔同,外皮脆而內裡嫩又甜,真係幾好食。野飲方面,台灣代表既珍珠奶茶都必點的,煙韌珍珠 配上香滑奶茶,呢餐台灣菜亦完美結束。

牛筋腩拌麵
其中既 [招牌牛肉麵🐮🍜] 係必點既,不過呢次點既係乾拌 沒有太多湯水,但味道都好食,當然本人都係偏愛有湯比較好吃。

招牌牛肉麵
另一款 朋友點既都係[招牌牛肉🐮] 不過麵轉為米粉,係新竹米粉既口感 帶煙韌而幼身,鐘意食米粉既都不妨一試呢,朋友都話好好食。

而再另一款湯麵係 [鹽酥雞擔擔麵🐥🍜] 望落去冇平時既擔擔麵咁濃咁辣,但鹽酥雞卻炸得不錯 夠乾身而帶脆口,不錯。

台灣腸  甜甜的

而台灣小食當然都唔小得既係 [台灣腸] 呢。台灣腸甜甜地,肉質同平時既口感唔同,外皮脆而內裡嫩又甜,真係幾好食。

外賣自取
招牌牛肉麵
台灣腸  甜甜的
2019-01-26 647 瀏覽
啱啱喺台北回來就掛住台灣風味,經過尖沙咀見到有台式牛肉麵 🍜就入去食。這家牛肉麵都頗有台灣風味,味道都很地道。👍🏻招牌🐂牛肉麵湯底濃郁,不太🌶辣,配料都頗多,牛肉有牛味,軟林林的,肥瘦均勻。麵條軟硬度適中,不會太軟不太厚,有咬口。👏🏻👏🏻👏🏻小食選擇非常之多,芝士薯條好好食,芝士醬夠多說少又揸得外脆內軟,仲要係我最鍾意的粗薯條。 happy! 😁 價錢亦非常便宜,每款小食都只係$20-40,細細碟,嗌完一碗牛肉麵,仲可以多選幾款小食,冇咁單調。 很喜歡這裡。 😍 小食選擇多 推介 芝士薯條🍟
這家牛肉麵都頗有台灣風味,味道都很地道。👍🏻
麵條軟硬度適中,不會太軟不太厚,有咬口。👏🏻👏🏻👏🏻

小食選擇多

推介 芝士薯條🍟
2019-01-26 362 瀏覽
今日約左朋友去尖沙咀食飯,簡單d 食碗麵,鐵牛台灣牛肉麵。個MENU選擇好多,野食野飲都有多可以選!👏🏻👏🏻👏🏻當然唔少得要食招牌既紅燒牛肉麵,個湯🥣好正!!! 牛肉🐂都幾多。 其實每一味菜都有驚喜,😻連小食既炸豆腐同芝士炸薯條都做得好出色!!炸豆腐 滑滑的,薯條酥脆。 👍🏻同埋佢價錢又唔算貴....50-60蚊一碗麵我地幾個....叫左勁多野食...都係500蚊左右尖沙咀黎講...真係好抵食!!!會再來幫襯
今日約左朋友去尖沙咀食飯,簡單d 食碗麵,鐵牛台灣牛肉麵。

個MENU選擇好多,野食野飲都有多可以選!👏🏻👏🏻👏🏻

當然唔少得要食招牌既紅燒牛肉麵,
個湯🥣好正!!! 牛肉🐂都幾多。

其實每一味菜都有驚喜,😻
連小食既炸豆腐同芝士炸薯條都做得好出色!!
炸豆腐 滑滑的,薯條酥脆。 👍🏻

同埋佢價錢又唔算貴....50-60蚊一碗麵

我地幾個....叫左勁多野食...都係500蚊左右

尖沙咀黎講...真係好抵食!!!

會再來幫襯
2019-01-26 229 瀏覽
係studio做到攰,黎鐵牛坐卡位同同學舒舒服傾下計食個lunch,放自己一個lunch break,又可以打起精神繼續做野!除咗茶餐廳,台灣野都係我心目中既comfort food,岩口味之餘又飽肚,唔洗睇menu都知食咩岩自己心水。【逢甲鹽酥雞滷肉便當】$56呢到既下餐未必係最大份,但對女仔黎講都算好夠食。講真,滷肉飯一般,有時個飯都煲得濕咗少少。但我真係好中宜食飯啊~鹽酥雞都正常,得三舊,不過大大舊,都好happy。每個lunch set都會有呢三款小食,我個人就麻麻地啦~總結,鐵牛,一定唔係最好食最抵食既台灣野,但係,鐵牛一定係我讀書時期既comfort zone啊。i love 鐵牛!
放自己一個lunch break,又可以打起精神繼續做野!
除咗茶餐廳,台灣野都係我心目中既comfort food,
岩口味之餘又飽肚,唔洗睇menu都知食咩岩自己心水。

【逢甲鹽酥雞滷肉便當】$56
呢到既下餐未必係最大份,但對女仔黎講都算好夠食。
鹽酥雞都正常,得三舊,不過大大舊,都好happy。
每個lunch set都會有呢三款小食,我個人就麻麻地啦~

總結,鐵牛,一定唔係最好食最抵食既台灣野,
但係,鐵牛一定係我讀書時期既comfort zone啊。
i love 鐵牛!
2019-01-24
2019-01-23 373 瀏覽
難得有個外國朋友黎左香港 佢已經食左好多餐既中菜啦 所以今次我就帶佢去食台灣菜 我鐘意食呢間既麻辣 所以就揀左呢間啦〰️麻辣牛筋腩麵〰️$69基本上我每次黎到都會食呢間既麻辣 因為個辣味啱啱好 辣味係可以揀架 而以食小辣既我 而家就揀左中辣 辣得黎又唔辣得滯食唔到 另外 佢既牛筋煮到好淋 同埋吸收左辣汁既味 好正 〰️奮起湖燒雞腿排肉躁乾拌麵〰️$70醬汁帶有少少甜 雞既皮下脂肪亦唔 雞排燒得唔乾身而且雞肉嫩滑仲要係冇骨架 個拌麵都幾彈牙 〰️逢甲鹽酥雞〰️$38食台灣野一定要食鹽酥雞既 雞炸得金黃香脆 而且面層既鹽令到個雞粒唔油膩 入面既雞肉仲係鮮嫩〰️口水麻辣牛肚絲〰️$38又係最鐘意食既麻辣味道 正呀〰️肉躁小茄子〰️$36每條都係鮮紫色好靚 皮好脆肉好甜〰️桂花烏龍冷泡茶〰️$16桂花加烏龍茶好消膩 而且仲用樽裝 飲唔晒可以拎走慢慢飲

〰️麻辣牛筋腩麵〰️$69

每條都係鮮紫色好靚 皮好脆肉好甜

〰️桂花烏龍冷泡茶〰️$16

桂花加烏龍茶好消膩 而且仲用樽裝 飲唔晒可以拎走慢慢飲
2019-01-20 686 瀏覽
星期日尖東有活動,忙到2點幾搵嘢食。之前都有食過鐵牛下午茶,感覺還不錯,所以今次再食鐵牛。尼間鐵牛係中銀隔離,行落去,無乜人,好嘢。侍應安排咗座位,要自己落單,並且先結帳後上菜的。先上飲品杞桂圓紅棗茶飲到桂花味,紅棗味,入面有2粒圓肉,感覺幾健康嘅,但太甜,如果可以減少少甜就啱啱好。跟住,上麵主廚私房牛肉乾拌麵碗好大,麵比較少,尼碗嘢79蚊,略貴。材料:2片午腩,2條牛根,2片牛展味道:無乜唔好,都無乜特別好,中規中矩問題:麵未煮熟透,扣曬分麵條中間仲有白點,未熟透服務:完全欠奉,三個女店員仲係度大大聲講嘢,夾雜住粗口字眼。唔通客人唔多時可以咁放肆?總結,不會再來尼間鐵牛食
星期日尖東有活動,忙到2點幾搵嘢食。
之前都有食過鐵牛下午茶,感覺還不錯,所以今次再食鐵牛。

尼間鐵牛係中銀隔離,行落去,無乜人,好嘢。

侍應安排咗座位,要自己落單,並且先結帳後上菜的。

先上飲品
杞桂圓紅棗茶

杞桂圓紅棗茶

跟住,上麵
主廚私房牛肉乾拌麵

主廚私房牛肉乾拌麵
碗好大,麵比較少,尼碗嘢79蚊,略貴。
材料:2片午腩,2條牛根,2片牛展
味道:無乜唔好,都無乜特別好,中規中矩
問題:麵未煮熟透,扣曬分

麵條中間仲有白點,未熟透

總結,不會再來尼間鐵牛食
2019-01-20
2019-01-13 480 瀏覽
每次想吃台灣食物,都不期然想起這店!今天剛好在尖沙咀便再去光顧!一開始因為這裡常播五月天的歌所以很喜歡,再來是食物!😎今天點了台灣腸肉燥湯麵,台灣腸放得很有心思,蒜片還算足夠,吃下去很新鮮,很像到了台灣夜市一樣!肉燥跟麵很配,肉燥不會太膩,麵也不會太硬或太淋,另外還有一個清湯,如覺得太乾或太重味,可以放在湯裡浸一下再吃,非常貼心!飲品因為叫套餐可以額外加錢配,有很多台式飲品選擇!今天點了肧芽奶茶,肧芽份量很多,不會太甜,很熱很香!這裡可能一班人來,或幾個朋友都可以,有不同枱的形式,如想念台灣食物,值得一試!🤗

2019-01-13 342 瀏覽
放lunch咁岩經過就入去試一試😆環境幾好又大又有歌聽🤣坐得好舒服,叫咗個三餸麵加嘢飲只係$46,好抵食呀,鹽酥雞煩炸到好香脆,又唔會太咸,我最鍾意食係麻辣牛肚絲🤤
放lunch咁岩經過就入去試一試😆
環境幾好又大又有歌聽🤣坐得好舒服,
叫咗個三餸麵加嘢飲只係$46,好抵食呀,
鹽酥雞煩炸到好香脆,又唔會太咸,
我最鍾意食係麻辣牛肚絲🤤
2019-01-10 300 瀏覽
想食牛肉麵的話,一直都只會去 "茶木"但今日行經,見講係正宗台灣麵,又試下先首先要自己去收銀處落單俾錢先,但坐底好快就有得食!湯底極濃,牛肉好入味"好淋",麵質彈牙加18蚊,仲可以飲特飲
想食牛肉麵的話,一直都只會去 "茶木"
但今日行經,見講係正宗台灣麵,又試下先

首先要自己去收銀處落單俾錢先,但坐底好快就有得食!
湯底極濃,牛肉好入味"好淋",麵質彈牙

加18蚊,仲可以飲特飲
2019-01-05 481 瀏覽
同友人happy hour飲完野,仲係覺得有d肚餓,於是去咗附近嘅餐廳搵嘢食。見到有呢間鐵牛台灣牛肉麵唔需要排隊所以就嗱嗱臨出咗去。我叫咗個紅燒牛肉麵,個湯底好濃,飲落去有牛肉味,仲有少少榨菜,令到層次更加豐富。麵條方面,食落去好有彈性,份量都唔少,掛到晒湯底嘅汁。至於重點紅燒牛肉,咬落去好淋,有膠質,成個口都係牛肉味,好滿足。

紅燒牛肉麵

2019-01-03
紅燒牛肉麵
  • 招牌紅燒牛肉麵
2018-12-28 682 瀏覽
話說早兩日已經同屋企人做左冬,所以好友約我吃飯做冬,吃什麼沒所謂,重要是身邊是誰,我們一致通過去食鐵牛!夜晚8點幾,舖𥚃坐滿7成人,座位之間也算寬闊。我們一坐低,職員就放低左張點餐紙,揀好了之後,需自行去cashier付錢落單,然後坐回位等職員送餐。芋香珍珠奶茶芋香味重,珍珠煙韌有口感,甜度亦剛好。小街滷大腸拼豬爽耳以$43來説,份量偏少,好似1人份量咁。不過大腸和豬耳滷得夠哂入味,的確喜出望外!紅燒牛筋腩麵牛腩和牛筋都炆得好淋好入味,麵的份量很多,真係多到食唔哂!略嫌湯底味道偏淡,但整體來說都對得起個價錢!
,我們一致通過去食鐵牛!

夜晚8點幾,舖𥚃坐滿7成人,座位之間也算寬闊。

芋香珍珠奶茶
芋香味重,珍珠煙韌有口感,甜度亦剛好。

小街滷大腸拼豬爽耳
以$43來説,份量偏少
,好似1人份量咁。不過大腸和豬耳滷得夠哂入味
,的確喜出望外!
滷大腸拼豬爽耳

紅燒牛筋腩麵
牛腩和牛筋都炆得好淋好入味
紅燒牛筋腩麵
2018-12-22
滷大腸拼豬爽耳
2018-12-26 376 瀏覽
尖東呢邊嘅平價下午茶選擇唔多,呢間鐵牛可以話係抵食又好味!$36有有一碗麵/飯、三款小食同野飲,咁嘅價錢可以食到咁多野,真係好抵。小食我選左逢甲鹽酥雞、涼拌小黃瓜同夜市香腸,主食要左麻醬乾麵,野飲就叫左杯熱台灣奶茶。逢甲鹽酥雞炸得幾好食,d雞肉好嫩滑。涼拌小黃瓜酸酸地,不過不失。夜市香腸烤得幾香,味道幾好食!個麻醬乾麵淨係撈麻醬食會有d膩,配搭嘅青瓜絲就可以中和返,口感會清新少少。台灣奶茶就幾滑,好重奶味,好好飲!
2018-12-21 397 瀏覽
今日沒事幹,到科學館逛了一圈後,便再次到位於尖東的鐵牛吃下午茶。因為這餐廳的下午茶相對便宜,而且可以選擇三款不同的小食。加上,一般下午茶的等候時間也不長,很值得來試一試!!守舊? 執著? 還是懶? 每次來到,都會選擇一式一樣的配搭,或者是不想用腦吧~ 今天依舊點了一份下午茶自選。麻醬乾麵作為麵底,小食則選擇了逢甲鹽酥雞,夜巿小香腸和木魚炸豆腐,飲品是熱檸檬紅茶。一樣的選擇,一樣的味道,一樣的水準。香脆但多粉的鹽酥雞,味道正常的小香腸和外脆內軟的炸豆腐,配上濃郁麻香味的乾麵。以熱檸檬紅茶作為這餐的句號。雖然不知將來何時會再次光臨,但知道的是,十成八九都會再點一式一樣的下午茶,無意地比較每一次的水準吧~

2018-12-04
5 分鐘 (堂食)
  • 木魚炸豆腐
  • 夜市小香腸
  • 逢甲鹽酥雞
  • 鹽酥雞拼夜市小香腸
呢間牛肉麵舖頭成日夜晚行過都有人排隊所以就揀咗下午茶時段嚟試一試貪佢唔洗排隊夠快捷🤤招牌紅燒牛肉麵 $62出餐好快,一陣就有得食但上枱個下覺得唔係太熱,呢度扣分🙅🏻‍♂️🙅🏻‍♀️湯底應該加咗蕃茄,帶點酸不過濃度普通😔麵方面略為有啲硬,份量都適中🍜牛肉都幾腍,但都係覺得差啲濃味整體嚟講,普通咗啲🤣逢甲鹽酥雞肉燥麵 $58肉燥麵味道偏清淡,得幾粒肉碎唔夠食😫不過鹽酥雞肉炸得幾好味,外層炸皮薄脆雞肉正常😂加咗鹽酥粉就實無錯成個麵都唔會令人想食第二次🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♂️好味指數:
呢間牛肉麵舖頭成日夜晚行過都有人排隊
所以就揀咗下午茶時段嚟試一試
貪佢唔洗排隊夠快捷🤤

招牌紅燒牛肉麵 $62
出餐好快,一陣就有得食
但上枱個下覺得唔係太熱,呢度扣分🙅🏻‍♂️🙅🏻‍♀️
牛肉都幾腍,但都係覺得差啲濃味
整體嚟講,普通咗啲🤣

逢甲鹽酥雞肉燥麵 $58
肉燥麵味道偏清淡,得幾粒肉碎唔夠食😫
不過鹽酥雞肉炸得幾好味,外層炸皮薄脆
雞肉正常😂加咗鹽酥粉就實無錯
成個麵都唔會令人想食第二次🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♂️

好味指數:
2018-12-04 567 瀏覽
超抵食的下午茶套餐#下午茶套餐 $36呢個價錢會包括一份主食三款小食及一杯飲品😆真係抵到冇朋友!先講講主食,共有四款可以選擇。包括細滷肉飯,滷肉面,麻辣擔擔麵,同麻醬撈麵。我揀咗滷肉飯~雖然份量比較少,但都幾夠飽。飯面有滷肉和醬汁,幾夠味容易送飯。不足之處是食到的底有好多油😆小食我揀咗滷水蛋,鹽酥雞和麻辣豬肚絲。豬肚絲有驚喜,涼拌的味道很不錯。鹽酥雞薄薄的外皮加上椒鹽,內裏保持雞的嫩滑和原汁原味。不錯滷水蛋不過不失。
超抵食的下午茶套餐[色]
#下午茶套餐 $36
滷水蛋不過不失。