今次係第一次黎呢度 第一印象都唔錯 店面都幾乾淨企理 而且座位舒適一坐低就俾佢個養生飲品menu吸引到喇! 而且跟餐仲要免費!叫左杯桑椹蜜試試 貪佢烏髮補腎 強化關節 岩晒我呢d周身病痛既人呀 哈哈! 飲落酸酸甜甜咁 好開胃!野食就叫左「黑松露野菌忌廉意粉」個意粉好足料 除左有好多菇之外 每條意粉都沾滿黑松露同煙肉碎 價錢都只係幾十蚊 認真物超所值!而味道亦都好好 個忌廉汁明顯有花過心思做 濃稠度適中 食落好Creamy但又唔會太杰 每一口意粉都有又香又濃既忌廉汁同埋黑松露 每吃一口都是美味 好滿足!另外仲叫左原條燒茄子 茄子係即叫即燒嫁! 茄子唔會話燒得太乾 仲保持到適量既水份 Juicy既茄士配上蒜蓉同埋孜然粉 食落好惹味!佢地既菜式種類都算幾多 俾個menu大家參考一下:埋單都只係一百蚊左右 都算幾抵食!
桑椹蜜
野食就叫左「黑松露野菌忌廉意粉」

黑松露野菌忌廉意粉

Juicy既茄士配上蒜蓉同埋孜然粉 食落好惹味!
茄子
佢地既菜式種類都算幾多 俾個menu大家參考一下:
埋單都只係一百蚊左右 都算幾抵食!
桑椹蜜
茄子
2020-10-24 119 瀏覽
貪平$45午市餐,叫個夏威夷汁焗豬扒意粉。已奇怪咁平在銅鑼灣,都冇咩人夏威夷汁即是純茄汁,點薯條那些!意粉林滋滋又冇味,直接下點薯條茄汁就咁焗,奇酸大 x樂好食得多另叫了「黑松露薯條」,完全冇黑松露味又咸全場得兩檯,都下錯單,要重新等再焗……原來鄰座老闆招呼朋友食招牌菜,冇心招呼其他客冇下次,茶餐廳不如
貪平$45午市餐,叫個夏威夷汁焗豬扒意粉。
已奇怪咁平在銅鑼灣,都冇咩人
大 x樂好食得多
另叫了「黑松露薯條」,完全冇黑松露味又咸
全場得兩檯,都下錯單,要重新等再焗……
原來鄰座老闆招呼朋友食招牌菜,冇心招呼其他客
冇下次,茶餐廳不如
2020-10-22 93 瀏覽
鍾意食喇沙嘅我,久唔久都會去食下!今日又來錫子圓呢度嘆番碗😋#海鮮喇沙湯米粉 $45平平哋的一碗海鮮喇沙麵都幾足料,有鮮蝦有魷魚有蛋仲有好多豆卜同芽菜👍最鍾意喇沙配米粉,米粉同埋芽菜同埋豆卜完全吸晒啲喇沙湯,特別好食!呢度啲喇沙唔會太辛辣,有少少椰香味,好味!#茄醬烤黃立倉 $78呢度啲錫紙燒魚都好出名,幾乎枱枱都會嗌來食👍烤魚皮脆肉嫩,仲加咗啲茄醬,口感酸酸甜甜,格外好吃!而且幾十蚊大大條魚,可以兩個人開心share食,親民價真係仲好過返屋企煮!#烤茄子 🍆$28呢度烤茄子配孜然粉同蒜蓉醬,食落幾香口!而且鍾意佢醬料冇平時出邊嗰啲咁重手,食落冇咁鹹,比較食到茄子原味👍

#海鮮喇沙湯米粉 $45

#茄醬烤黃立倉 $78

#烤茄子 🍆$28

2020-10-18 65 瀏覽
朋友話介紹個平靚正地方食下午茶,在銅鑼灣$30可以食到真係平到吾信。下午茶餐都幾多選擇,揀左黑椒雞柳炒烏冬(可選烏冬)同熱奶茶。炒烏冬份量不少,上枱時即炒既關係,好香黑椒味,味道吾錯,吾太重味精,雖然未見突出,但吾會比地鋪茶餐廳差。至於奶茶,都吾錯,茶味適中,奶既比例合適。呢個價錢超值超抵食。

至於奶茶,都吾錯,茶味適中,奶既比例合適。
呢個價錢超值超抵食。
2020-10-18
下午茶
2020-10-17 65 瀏覽
朋友約我收工食野,金百利廣場都好多食肆,樓下好多派傳單姨姨,見有間錫子圓,個名幾吸引,餐單價錢又幾經濟實惠,我哋決定上樓試😄侍應姨姨好殷勤有禮招待我哋,餐廳推出一糸列抗疫套餐,下午茶價錢💰28,午餐都祇係💰45,小菜套餐💰53起,幾多選擇,好抵呀🤩🤩餐廳名係錫子圓,梗係要試下錫紙烤魚啦🤤茄醬烤黃魚原條黄花魚烤焗,即叫即製,都等咗大約15分鐘,烤魚皮脆,魚肉嫩滑,配茄醬蕃茄粒食,酸甜開胃,越食越好味🥳🥳椒麻雞賣相唔特出,望見好似好辣,不過食落祇係微辣😉,雞肉渗入麻香,有嚼勁,胡椒粒同麻油嘅配搭都幾夾😋兩份套餐都配白飯同飲品,我哋又想食喇沙,所以白飯唔要喇,叫咗碗海鮮喇沙湯米線share食🍜喇沙湯底椰香味濃,大大碗,微辣,除咗蝦仁、魷魚、青口外,仲有豆卜、銀芽同雞蛋,好豐富😋佢哋下午茶勁抵🤣,見隔離枱叫焗飯茶餐,估唔到咁大個,唔係迷你版,連飲品先係💰30,仲免加一添,推薦👍🏻👍🏻👍🏻,下次2:30要再黎食下午茶😂

餐廳名係錫子圓,梗係要試下錫紙烤魚啦🤤
茄醬烤黃魚

椒麻雞

2020-10-15 45 瀏覽
剛做完手術要食得清淡一點,沒有住家飯吃卻要找家的味道經過食肆林立的金百利,被電梯口傳單所吸引到了五樓的新餐廳進店後發現裝修簡潔舒適,充滿家的感覺供應的菜式多元化,主打風味烤魚、意粉及小菜!抗疫價十分超值點了晚市套餐,一款主菜加一款小菜加兩碗白飯只須$178主菜選了原隻鮑魚扒娃娃菜!四隻鮑魚入口軟腍而不韌小菜椒麻鷄麻醇咸鮮,十分惹味加配凍飲每杯只須$9!要了凍奶茶及凍檸水結賬2人只須$196!十分划算
剛做完手術要食得清淡一點,沒有住家飯吃卻要找家的味道
經過食肆林立的金百利,被電梯口傳單所吸引到了五樓的新餐廳
進店後發現裝修簡潔舒適,充滿家的感覺
供應的菜式多元化,主打風味烤魚、意粉及小菜!抗疫價十分超值
白飯
點了晚市套餐,一款主菜加一款小菜加兩碗白飯只須$178
原隻鮑魚扒娃娃菜
主菜選了原隻鮑魚扒娃娃菜!四隻鮑魚入口軟腍而不韌
椒麻鷄
小菜椒麻鷄麻醇咸鮮,十分惹味
加配凍飲每杯只須$9!要了凍奶茶及凍檸水
結賬2人只須$196!十分划算
2020-10-14
白飯
原隻鮑魚扒娃娃菜
椒麻鷄
2020-10-07 38 瀏覽
香港人食腦,搵食夠靈活,地舖租貴,就往上鑽,各行各業都多了很多樓上舖,食肆也不例外。樓上舖食肆,除了位置不夠當眼外,其他都唔輸蝕。今日系銅鑼灣金百利廣場,就試了一間不錯的樓上舖。食肆叫錫子圓,在金百利廣場5樓,午市都有經濟烤魚食。另外還有多款喇沙、米線、飯麵套餐、炒飯、咖哩、風味烤魚、焗飯等,而且都係抗疫價,超值抵食。烤魚當然不能錯過,叫了一客茄醬烤黃魚,黃魚外皮烤得微焦,賣相不錯。上枱時還熱辣辣,白煙輕飄,散發魚香。黃魚烤得皮脆肉香,配上新鮮蕃茄及茄醬,開胃醒神又好味。還叫了個錫子推介咖哩豬扒配薄餅,豬扒已預先切成小塊,方便進食。豬扒肉質嫩滑,伴碟還有紅椒、綠椒、黃椒、洋蔥、粒粒咬口薯仔,焗得出色。再加上香濃咖哩和鬆脆薄餅,配搭一流。揚州炒飯也不欺場,夠鑊氣。飯粒炒得夠乾身帶油脂,晶瑩剔透,而且配料豐富,飯香撲鼻。跟餐凍奶茶和凍檸茶,夠大杯,冰凍又解渴。

跟餐凍奶茶和凍檸茶,夠大杯,冰凍又解渴。
1K
2020-10-07 55 瀏覽
嚟到糧尾時間,A姐話要自己煮,但邊個話自己煮就一定平㗎?特別係好似我哋咁得2個人,人少煮飯真係好高難度!今日我哋驚喜大發現,嚟到銅鑼灣嘅金百利廣場5樓嘅錫子圓,餐廳推出疫情優惠價,多款焗飯、即炒小菜同定食低至HK$45起,一於試試味道如何啦!烤蜜糖雞翼一份有3隻,雞翼有好多蜜糖,烤到香脆又入味,肉汁豐富,好juicy呀!黑松露薯角薯角即叫即炸,熱辣辣又好脆口,黑松露香味十足,但就略嫌唔夠平均,部份薯角黑松露較少。雞扒配薯菜 - 黑椒汁成塊面咁大嘅雞扒,真係好誇張呀!雞扒煎得好香,加埋黑椒汁,真係唔錯。伴菜有薯角同蔬菜,份量一啲都唔少,好抵食呀!海鮮喇沙湯米線喇沙湯底好香,椰味比例啱啱好!配料有蝦、青口、魷魚同豆卜,最鍾意就梗係索晒汁嘅豆卜啦!另外,魷魚同蝦都好彈牙。米線就比軟幼身,加埋湯一齊食,真係好滿足。白汁海鮮焗飯即叫即焗,真係要小心辣嘴呀!飯底係炒底,配料有魚、蝦、蟹柳等等,加上芝士同白汁,好creamy呀!

2020-10-06
2020-10-02 56 瀏覽
疫情放緩帶來其中一個好處就是可以出去食好西 。今日約了在銅鑼灣 返工的朋友, 吃一個兩點多的午餐。 她說之前已經在這間餐廳吃過 數次, 賣點是有一些特別的菜式, 質素一點也不差, 重中之重是 在銅鑼灣區 竟然有這樣 價錢超級便宜的下午茶。餐廳座位寬敞開揚, 服務員姐姐態度也非常好。餐廳 除了有一些 基本菜式外, 亦有一系列在香港較少見的錫紙料理。我點了一個 錫紙魚柳, 朋友點了一個她之前吃過的檸檬雞, 由於下午茶真的很便宜($28???), 點了一個下午茶餐的咖哩雜菜炒飯。檸檬雞最初以為類似西檸雞的朋友, 原來是這間餐廳獨有的一道雞料理, 雞肉應該是雞髀肉, 非常嫩滑多汁, 再加上青瓜和木耳等配菜吃, 全部吸收了 帶微酸的檸檬汁, 非常開胃。錫子魚柳錫紙魚系列中相對較便宜的一款(另外有烤烏頭,黃立倉等), 但魚柳質素一點也不差, 肉質是一梳梳的。 魚柳伴的是蒜蓉汁, 本身比較好濃味,在服務員姐姐推介下點了他們自家製的辣椒油, 非常可口。咖哩雜菜炒飯這個28蚊的下午茶一點也不失禮, 鑊氣非常夠, 米飯粒粒分明,非常香口。在這個很差的市道下, 實在需要這些經濟實惠,有特別菜式, 有一定質素
疫情放緩帶來其中一個好處就是可以出去食好西 。

餐廳座位寬敞開揚, 服務員姐姐態度也非常好。

檸檬雞

錫子魚柳

咖哩雜菜炒飯

在這個很差的市道下, 實在需要這些經濟實惠,有特別菜式, 有一定質素的餐廳存在, 為香港人好好打氣。
2020-09-25
$84.5
2020-09-30 58 瀏覽
每逢週末,約閨蜜去逛街食飯, 成為疫情期間的生活習慣。這日,來到銅鑼灣的金百利廣場,收到宣傳單張,發現商場上多層都是食肆。上樓後,聽到店員賣力推廣,45元,包飯,包飲品, 頗令人驚喜,想不到在名店雲集的銅鑼灣,竟也有如此實惠的餐廳。🎯 咖哩牛肋肉飯 $45家庭式作業,味道簡單純樸,牛肋肉炆得入味鬆軟,牙齒不太好的我也能輕鬆咬開,咖哩味道香口,不辣,用來送飯不錯。🎯 茄醬烤黃魚 $78烤魚的種類也不少,有烏頭,鱸魚,倉魚,黃魚等, 美味的關鍵,一定是一條鮮活的新鮮魚,黃魚肉質嫩滑, 魚身切開,放上番茄粒, 甜甜酸酸十分醒胃。魚身鋪滿酸甜的蕃茄。隨意而行,竟有意想不到的收穫,輕鬆愉快的聊天晚飯,度過了一個愉快的週末。

🎯 咖哩牛肋肉飯 $45

🎯 茄醬烤黃魚 $78

魚身鋪滿酸甜的蕃茄。

隨意而行,竟有意想不到的收穫,
輕鬆愉快的聊天晚飯,
度過了一個愉快的週末。

白汁蜆肉吞拿魚燴飯

• 茄醬烤黃魚
2020-09-24 523 瀏覽
#fafafoodblog #fafafoodblog銅鑼灣 #fafafoodblog中菜🍴茄醬烤黃魚 78 蚊🍅🍚跟白飯錫紙上烤魚 黃魚幾大條長身 魚肉出面烤得好香脆 熱辣辣 魚肉煙韌彈牙魚味出🐟 蕃茄夠新鮮 冇落糖 完全用哂本身蕃茄既香味 撈埋飯 夠哂出色🍴叉燒拼鰻魚大碗飯 58 蚊 🐷🍚大碗飯真係幾多白飯 鰻魚整得幾彈牙 甜醬汁撈飯正🔥 叉燒大大件肥瘦適中 口感幾爽口 加埋甜蛋 同粟米🌽🥚仲有生菜夠哂足料🥬🍴海鮮喇沙湯米線 45 蚊🍜喇沙湯底夠香 椰味濃度適中 米線比軟幼身 豆卜夠吸汁 仲有蝦肉🦐青口 彈牙魷魚 夠哂足料 正!#烤魚 #中菜 #蕃茄 #黃魚 #鰻魚 #叉燒 #玉子 #粟米 #蝦肉 #青口 Score 平均分< 7.7/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻~~~~~~~~~~~~~#錫子園銅鑼灣記利佐治街1 號金百利廣場5 樓r2 鋪~~~~~~~~~~~~#fafafoodb

🍴茄醬烤黃魚 78 蚊🍅🍚跟白飯

Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#錫子園
銅鑼灣記利佐治街1 號金百利廣場5 樓r2 鋪
~~~~~~~~~~~~
#fafafoodblog #為食花太郎 #fafafoodblog銅鑼灣
=====================

🙂温馨提示🙂
Fb like左 page都睇唔到<通知>
若果大家想睇到多d唔同既美食
👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻
除左like 請做多一個步驟
[like] 左 👉🏻<追蹤中/Following> 👉🏻<搶先看/See First>
多謝大家支持!🤓🤓

Openrice 🍚: 花太郎

任何美食😋歡迎inbox 我 , 等我食完開心share!🤓
2020-09-24
2020-09-21 79 瀏覽
一出地鐵站,就看見正下著大雨,地鐵站閘門又多人避雨,我們只好轉身快步向走隔離記利佐治街的商場避雨,其實避雨的人也不少,我們就决定揾食肆吃午飯順便避雨,在商場地下接到「錫子圓」單張,我看見有錫紙烤魚,便好想一嘗。紅蘿蔔粟米排骨湯&熱菜蜜。紅蘿蔔粟米排骨湯錫紙檸檬烤鱸魚,皮脆肉滑的原條鱸魚,有鮮味肉汁,不油膩,檸檬烤焗,提鮮提味好開胃。韓式柚子骨,柚子蜜汁不過度的甜酸,保留著肉排的肉味,也算是新派菜譜。兩人分享兩份餸,份量都挺多,因此,為免浪費,我們退回一碗飯,衹要一碗飯分享就夠了!飽餐後外賣烤金沙骨回家與家人分享。

紅蘿蔔粟米排骨湯&熱菜蜜。
紅蘿蔔粟米排骨湯&熱菜蜜

韓式柚子骨

飽餐後外賣烤金沙骨回家與家人分享。
烤金沙骨
2020-09-21
紅蘿蔔粟米排骨湯&熱菜蜜
烤金沙骨
2020-08-24 229 瀏覽
今日工作關係來到銅鑼灣Lunch選擇去左餐廳雲集既金百利廣場,去到5樓本來想食某間餐廳,不過好似好多人轉移視線,格離有位熱情既店家叔叔介紹餐廳,價錢同款式都不錯呀😋,$48蚊Lunch有餐飲有我鍾意既蕃茄呀,好快我就決定入去試下入到去,環境衛生舒服,客人不多可能因為客人不多,都睇得出店家叔叔和嬸嬸都顯得有點不開心和擔心😞我Order既:烈火大蝦意粉,包凍飲好快就送到了,意粉份量夠多,蕃茄亦好夠味夠香,大蝦彈牙,另外有香菇,烈火~即係有辣椒仔Tabasco~夠香惹味亦不會太多搶走左蕃茄鮮味👍🏻👍🏻整體來講我係好滿意,一定會再食小小題外話:結帳時店家叔叔都好緊張地問我味道如何?我話好好呀!加油,我會再來!👌🏻之後佢走出電梯比多份傳單我,佢好希望可以一份傳單可以帶動佢既餐廳呢個時候,餐飲業經營真係好困難,佢既食品真係好好,希望各位多D支持呢位可愛又緊張既店家叔叔好想去到越做越好,加油,希望你睇到我今日食完有為你打氣😃😃😃🌈🌈🌈
今日工作關係來到銅鑼灣Lunch

有我鍾意既蕃茄呀,好快我就決定入去試下
入到去,環境衛生舒服,客人不多
我Order既:烈火大蝦意粉,包凍飲
整體來講我係好滿意,一定會再食
小小題外話:結帳時店家叔叔都好緊張地問我味道如何?
我話好好呀!加油,我會再來!👌🏻
烈火蕃茄大蝦意粉

2020-08-23
烈火蕃茄大蝦意粉
  • 烈火蕃茄中蝦意粉
2020-07-25 173 瀏覽
嗰日朋友想話食啲健康啲嘅食物,所以決定喺銅鑼灣附近搵食。發現金百利廣場有一間餐廳,位於5樓,食物非常健康,所以決定入去試下。餐廳裝修簡約,光線充足,座位舒適。餐廳有多款健康菜式可以選擇。外賣自取有七折。是日足料燉湯材料十足,入口非常鮮味,健康滋潤。海鮮炒飯飯粒分明,配合大量海鮮,味道非常豐富。茄醬黃立倉黃立倉外皮香脆,內裏肉嫩鮮美,配上茄醬,酸酸甜甜,非常美味。雞軟骨香脆又有嚼勁,加上火候恰到好處。
嗰日朋友想話食啲健康啲嘅食物,所以決定喺銅鑼灣附近搵食。
餐廳裝修簡約,光線充足,座位舒適。
餐廳有多款健康菜式可以選擇。
外賣自取有七折。
是日足料燉湯
材料十足,入口非常鮮味,健康滋潤。
海鮮炒飯
飯粒分明,配合大量海鮮,味道非常豐富。
茄醬黃立倉
雞軟骨
香脆又有嚼勁,加上火候恰到好處。
2020-07-13 107 瀏覽
今日同朋友去左銅鑼灣行街,睇下遲啲影結婚相會用既煲呔。差唔多到左晚餐時間,我就去食左野先再行街啦餐廳主打用錫紙烹調既料理,環境裝修家庭feel好重,好似食緊住家飯咁而且menu又以小菜為主,好似番屋企食飯咁款。我叫左一個小菜和一個小食。香辣烤倉魚,用錫紙烤倉魚,香料醃得好入味,魚肉好滑溜。魚肉入口帶點微微魚油,錫紙烹調令香料更加入味濃香原整一條大魚好滿足啊雞軟骨好香口,軟骨脆卜卜食物和環境都唔錯,新餐廳值得一試。
原整一條大魚好滿足啊
雞軟骨好香口,軟骨脆卜卜
食物和環境都唔錯,新餐廳值得一試。