2018-11-12 148 瀏覽
晚上同太太到銅鑼灣行街shopping,喺世貿中心附近諗緊食乜,見到原來世貿有錦麗嘅分店,於是乎諗都唔諗就走上去睇下多唔多人等位先。之前喺中環返工,成日聽到啲人經過蔡瀾嗰間越南粉,都話排隊排到乜咁食唔到;跟手有同事話呢間錦麗都唔差,而家有機會就梗係要試下啦!我地兩個都係叫左應該係最多人嗌嘅綜合越南粉,入面有生牛肉,熟牛肉及牛丸,一次過滿足曬想試勻所有野嘅人。枱面有教人食河嘅步驟:1. 首先趁熱飲一啖湯頭先2. 將隨粉附上嘅香葉,九層塔搣碎加入湯入面3. 再將剩餘嘅青檸同辣椒,芽菜加入麵中4. 食得聽佢講,粉一到即刻飲左啖湯先,湯頭係甜嘅,應該都用左好多牛骨黎熬出黎嘅,我老婆就話個湯底甜左啲。然後將其他配料加埋落去就開餐啦,啲河粉粗幼軟硬都適中;生牛肉經熱湯略微焯熟,呈現半粉紅色,入口嫩滑。熟牛肉其實即係牛腩,對於鐘意食牛腩嘅我黎講,呢個牛腩算係唔錯,紋理清晰,稍微帶些少根膜,清香入味,比嗰啲十記牛腩好食十倍啦。最唔起眼嘅牛丸竟然喜出望外咁好味,一口咬落去有juicy嘅感覺,亦有牛肉嘅牛香味,正!另外仲點左一份牛油雞翼,賣相冇乜特別,但咬落香脆熱辣,上面有一堆牛油蒜蓉,喜歡牛油同蒜蓉嘅朋

枱面有教人食河嘅步驟:
1. 首先趁熱飲一啖湯頭先
2. 將隨粉附上嘅香葉,九層塔搣碎加入湯入面
3. 再將剩餘嘅青檸同辣椒,芽菜加入麵中
4. 食得
,清香入味,比嗰啲十記牛腩好食十倍啦。

另外仲點左一份牛油雞翼,賣相冇乜特別,但咬落香脆熱辣,上面有一堆牛油蒜蓉,喜歡牛油同蒜蓉嘅朋友實唔會錯過。
2018-11-11
  • 錦麗綜合粉
  • 法式牛油雞翼
2018-11-12 235 瀏覽
本身起apm食過一次就已經念念不忘,即使銅鑼灣咁多選擇,我都忍唔住要去錦麗食碗越南牛肉粉。嚟到餐廳大約起十二點左右,唔洗等位。餐廳環境唔錯,有部份座位可以睇到海景添。你未坐好,佢第一件事就會放低一杯用嚟配牛肉粉嘅配菜。菜單十分精簡,因為無套餐,所以小食同飲品需要分開點,無得平。落單後五分鐘碗河粉就送到喇。越南牛肉粉嘅牛湯十分濃郁,偏鹹,建議大家叫一杯嘢飲或者問佢攞水,無叫飮品嘅可能會後悔。我比較重口味,所以個湯我飲哂咁滯。一份河粉嘅份量其實已經好足夠,因為口痕所以叫左一份炸手作蝦餅,佢嘅蝦餅切一半,落鑊再炸,每一粒四面都炸得好香,入口幾彈牙,唯一問題係貴咗啲。

炸手作蝦餅
2018-11-05
炸手作蝦餅
2018-10-28 143 瀏覽
之前有朋友介紹過我食錦麗,但一直冇特登去食,今日lunch time,途經世貿,見到咁岩唔使排隊就入左去試啦!有別於一般越式河粉店,呢間只係得牛食,冇雞絲扎肉個d架,通常呢類只賣一種食材o既,感覺總有返咁上下 😂男友叫左個生熟牛肉河,有驚喜!!熟牛肉我初初以為係一片生牛肉滾熟左,但原來唔係,佢係好似薄切左o既牛腩咁,炆得好淋又重牛味 小妹就叫左個綜合皇牌,除左有生熟牛肉片仲有埋牛丸,牛丸又係另一亮點,完全唔係平時食開o既牛丸,感覺係全粒都係新鮮牛冇任何添加,好濃牛肉味囉!一碗都係60蚊咁試上下,食完有回頭😆

男友叫左個生熟牛肉河,有驚喜!!

一碗都係60蚊咁試上下,食完有回頭😆
2018-10-26 182 瀏覽
聽聞錦麗係越南好出名,隊長未去過越南,唔知有幾出名,但相信應該係低消費的牛肉粉。黎到香港,又係被集團包裝過先出街,所以消費一定高左好幾倍!約左朋友食飯,原本諗好去邊到食,點知近排陰晴不定,佢地費事落雨周圍騰,所以最後決定轉去食錦麗。以為香港會搞到好似越南餐廳甘,有齊小食、主菜、貴價魚蝦蟹、甜品,又唔係喎,得幾款牛肉湯粉、少量小食同飲品啫,午市亦都無餐叫,全部散叫,我地各自叫左牛丸湯粉同生熟牛肉粉,湯粉上檯,都幾香,碗湯都唔會話油淋淋,隊長食牛丸湯粉,初初都擔心會唔會係行貨打邊爐果種牛丸,食落都有陣牛肉既油香,唔算好彈牙,不過都唔錯;朋友的生熟牛肉湯粉,牛腩都唔差,唔係太肥/牛筋多過肉。如果大食的,一碗粉既份量應該就唔夠勒,要叫小食搭夠,但$60一碗粉,加埋小食、飲品一定過一舊水,雖然味道唔差,不過真係貴左d,但勝在世貿呢間個view可以望海⋯⋯可能有$30就係比左呢個海景
2018-10-24 123 瀏覽
最近身邊好多朋友同我講,呢間錦麗好好食,係必食既過江龍,收工狗衝咗去食😂。其實我未食過越南既錦麗,所以純粹用個人口味黎評下呢碗究竟好唔好食🤤🤤。嗌咗碗錦麗綜合粉🥢,佢會跟埋一碗香料上。官方建議先飲一口湯,再整碎九層塔同鵝蒂等香草撕碎放入湯中,最後加入青檸辣椒同芽菜攪勻先食。我跟住佢建議先飲一口湯,味道香濃,有牛嘅鮮味係入面,真係都唔錯👍加哂所有香料,成碗河粉變得更酸更香,有返啲越式風味,而且味道清新,撈埋個粉食,味道好出好正呀🤤🤤而綜合粉配料有生牛肉、熟牛肉同牛丸。生牛肉係薄切牛肉,肉質嫩滑。而熟牛肉係類似牛腩,夠淋夠入味。而牛丸就有埋牛筋係入面,食落爽口彈牙。我同男朋友都覺得全部都唔夠牛味,如果牛味重成碗野會更上一層,但整體配料都唔差👍👍粵式炸春卷🥢餡料入面有木耳、紅蘿蔔同粉絲,都炸得夠香脆而不會過油,食法用生菜包住春卷同蘿蔔絲,再點埋附上既甜酸汁,酸酸甜甜又脆口,都係唔錯既小食👍👍整體我覺得湯底同河粉都唔錯👍配料可以再進步,整體唔差,難怪佢愈開愈多分店,呢隻過江龍值得一試嘅!😛😛味道指數:🌝🌝🌝🌝上樓指數:🌝🌝回頭指數:🌝🌝🌝⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️💡是日嗌咗: (免

味道指數:🌝🌝🌝🌝
上樓指數:🌝🌝
回頭指數:🌝🌝🌝

💡是日嗌咗: (免加一)
錦麗綜合河 $62
粵式炸春卷 $38

💡餐廳資料:
錦麗 (銅鑼灣)
銅鑼灣告士打道280號世貿中心3樓P311號舖
2018-10-18 119 瀏覽
話說某次同朋友去左某間錦麗食粉麵,只是求其tag一間錦麗,因為唔想直接話邊一間,本人所講既野亦都係事實,不喜勿插~個日我地係門口排隊啦,到服務員話有位嗱,我地就跟住入去,點知係搭枱既,門口個位服務員又冇問介唔介意搭枱😅,入到去我地話唔想搭枱,因我地唔知係搭枱,跟住餐廳入面o個位服務員話,如果唔搭枱就要隊尾重頭排過,真係痴線,就算要等有位,都唔應該係隊尾排過咯,之後佢先話咁門口等陣,下張有位先比我地~ 我唔係話客人永遠是對的,但唔應該係咁既服務態度。。。講番食物,我地叫左生牛肉湯粉同牛丸湯粉,2碗都好好味,牛丸仲好彈牙總結,食物好食,服務態度有進步空間,咁樣餐廳先會愈來愈好, 祝事業蒸蒸日上

o個位服務員話,如果唔搭枱就要隊尾重頭排過

我唔係話客人永遠是對的,但唔應該係咁既服務態度。。。

講番食物,我地叫左生牛肉湯粉同牛丸湯粉,2碗都好好味
,牛丸仲好彈牙

總結,食物好食,服務態度有進步空間,咁樣餐廳先會愈來愈好
, 祝事業蒸蒸日上

2018-10-16 76 瀏覽
✏️綜合牛肉粉 ($62)佢地嘅pho聽過好多好評 所以好想試🤔但之前得觀塘嗰邊有分店 唔係咁方便 所以冇去試著 不過銅鑼灣呢間分店就方便得多😛綜合牛肉粉入邊有生牛肉🐮熟牛肉🐮同埋牛丸🐮個湯好鮮甜!!而且唔會話好味精嘅感覺🤤生牛肉係非常嫩🤩不過份量有啲少 我覺得可以再多啲🤣不過真係好好食🤤而熟牛肉就係牛腩嚟 係比較肥嘅部份 所以食落好淋 都係好食 不過純粹個人喜好 係鍾意食牛𦟌多啲😛牛丸好彈牙 咬開係會食到少少肥膏粒 充滿油香😆佢個河粉應該係我食過嘅香港越南河粉咁最好嘅一間😛(不過講明先我唔係成日食pho🤣)完全唔係喺出面一般食嘅河粉咁樣係有一定嘅厚度 好有口感😍整體味道好好呀😚不過可能我大食嘅關係😂我覺得佢嘅河粉份量有啲少😂多翻啲會更好😂-✏️大蝦扎肉米紙卷 ($28)小食就叫左個大蝦扎肉米紙卷 個皮做到好薄 同時又好有咬口 唔會係好易就爛左嗰款不過大蝦同扎肉嘅味道食落唔係好出 所以味道冇咩好特別 不過整體口感幾豐富🤔
✏️綜合牛肉粉 ($62)

綜合牛肉粉入邊有生牛肉🐮熟牛肉🐮同埋牛丸🐮
個湯好鮮甜!!而且唔會話好味精嘅感覺🤤
牛丸好彈牙 咬開係會食到少少肥膏粒 充滿油香😆
係有一定嘅厚度 好有口感😍整體味道好好呀😚
✏️大蝦扎肉米紙卷 ($28)

2018-10-15 104 瀏覽
近來開了不少越南河粉店,分店開得最快之一應該是錦麗,聽到不少唔錯嘅評語,即管試一試。我哋叫咗一個牛丸河同埋生熟牛肉河,大家可以交換試吓😜聽聞佢嘅綜合河粉份量好多,今日不是太肚餓,可能未必食得晒😆。另外叫咗牛油雞翼同埋青檸嘅飲品。平時多數生熟牛肉河粉係越南河嘅精髓,令人意外的是,他們的牛丸非常好吃哦🤩🤩🤩🤩,彈牙並且juicy🤤🤤🤤...湯底夠熱,這個也非常重要哦😌 其實生熟牛肉也好味,但是風頭實在被牛丸河搶了😆至於牛油雞翼,有一點點油,蒜蓉放得比較瀟灑😏下次可以吸一吸油先出場啦😎雖然心裏的第一還是”銅匙”😝, 但是用性價比,錦麗實在是第一👍希望他們不會因為分店開得太多,而質素會降低啦😚😙🙃
生熟牛肉粉
錦麗牛丸粉
牛油蒜蓉雞翼
2018-10-15
錦麗牛丸粉
  • 錦麗牛丸河
2018-10-13 85 瀏覽
同老婆兩三個月前喺越南返嚟之後,一直心思思想食返一啲有地道越南風味的湯河。本身諗住去是中環的明星店,但多位有人力勸之下決定放棄,所以改去了銅鑼灣的錦麗。我哋喺越南的時候也有去這間鋪頭,覺得香港跟越南的風味非常相似,只是湯臣在香港較為淡一點點,但對我們來說可能更加好味。除了湯底好學之外,河粉亦非常陌生但牙,不得不提的是用了十足,牛丸牛腩非常好食。另外追加的牛油雞翼和香茅青檸梳打也非常出色。這應該會是我跟太太想吃越南可的時候的其中一個好選擇。

牛油雞翼
2018-10-03
牛油雞翼
2018-10-06 121 瀏覽
平時好鬼多人排隊的錦麗Pho,因為我地去嘅時候已經大概晚上9點,所以唔洗排隊直接入座,環境幾好,光光猛猛,都幾舒服。餐牌整潔簡單,而家價錢真係非常大眾👍🏻(要提一提呢間餐廳只提供牛肉Pho,無豬扒雞絲個d,唔食牛肉的朋友要留意)我地叫左兩個小食,包括米紙卷同牛油雞翼,米紙卷味道無乜特別,不過作為一個清清地嘅前菜又唔錯!牛油彩翼超級好食!牛油味好出,而家皮好脆,必點!👍🏻Pho到左,牛肉片都唔錯,反而牛腩更特出,麵嘅份量都算多,男仔食都夠飽,湯就中等啦,唔算好濃。整體:值得推介,性價比高嘅一間Pho,難怪都多人排隊,我嘅意見係推介!值得一試!

我地叫左兩個小食,包括米紙卷同牛油雞翼,

米紙卷味道無乜特別,不過作為一個清清地嘅前菜又唔錯!

牛油彩翼超級好食!牛油味好出,而家皮好脆,必點!👍🏻

2018-09-20
  • 牛油雞翼
2018-10-06 64 瀏覽
錦麗綜合粉🍜 ($62) (4.5/5)#錦麗 開左係港島區的確係更方便😏 所以午餐晚餐時段都要排隊😳 綜合粉有生牛肉、熟牛肉同牛丸🐄 食前自己落配料☺️ 例如九層塔、青檸、芽菜🥒 湯底夠清甜👍🏻 重點係飲完唔口渴👏🏻 生牛肉略嫌唔夠薄身所以唔夠軟淋😅 但熟牛肉即牛腩同牛丸都有驚喜🤤 熟牛肉肉質非常淋😍 牛丸夠鬆軟又juicy😋-推介小食 #牛油雞翼 (4件) ($34) 即叫即炸熱辣辣🐤 充滿蒜味又帶牛油香味十分香脆😉 無可挑剔👌🏻 唔洗加一🤫 性價比極高😎📍銅鑼灣吿士打道280號世貿中心3樓P311號舖🚇銅鑼灣站D4出口
錦麗綜合粉🍜 ($62) (4.5/5)
📍銅鑼灣吿士打道280號世貿中心3樓P311號舖
🚇銅鑼灣站D4出口
2018-10-03 3584 瀏覽
近期聽到蔡瀾的名字,就會想起兩間PHO店-錦麗和蔡瀾越南粉。能得到蔡瀾先生的讚賞,自然會引來大眾的注視。蔡瀾越南粉只有中環一家,而錦麗港九新界也有分店,要一嚐錦麗實在相當容易。銅鑼灣錦麗開在世貿中心,地理位置、餐廳環境絕佳,加上座位多翻桌快,對銅鑼灣上班族來說是個好地方。快餐店的格局尚算整潔,桌上置放了調料辣醬之外,每客均奉上香料杯,當中有芽菜、九層塔、辣椒和青檸,用來伴吃PHO的。第一次來錦麗,大都會點錦麗綜合粉($62),一碗有齊牛丸、牛坑腩、生牛肉,比友人的錦麗熟牛肉粉($58)貴一點點而已,份量又多定能吃飽。先嚐一口湯底,清徹的湯身十分濃甜,香料、牛骨香外味精感也重,湯底好喝但未算全天然,但見價錢不過分,也不指望是百分百天然。這家的湯底夠熱,喝一口湯底後,快快把捏碎的九層塔連着芽菜、青檸汁、辣椒放進去,向來就是愛吃重口味的,這些配料能令湯底提鮮,而那肥短芽菜亦卜脆清甜,又是錦麗的特色。河粉稍稍偏稔,但滑溜程度合格有餘。三款河粉配料當中,以牛丸表現最佳。以牛冁打成的牛丸彈牙不羶,滿滿的牛香又有肉汁,牛輾丸的筋位又帶嚼勁,本地少有的上好貨色。熟牛肉也有驚喜,用的是牛坑腩,雖然是冰鮮

錦麗熟牛肉粉

三款河粉配料當中,以牛丸表現最佳。以牛冁打成的牛丸彈牙不羶,滿滿的牛香又有肉汁,牛輾丸的筋位又帶嚼勁,本地少有的上好貨色。熟牛肉也有驚喜,用的是牛坑腩,雖然是冰鮮貨色,但相比生牛肉肉味更濃口感亦佳,是有新鮮感的,愛不愛就視乎你對牛坑腩的喜愛程度。

錦麗走的是越式快餐模式,湯河只有六款可選,小食也只有七款上下,嫌只吃河粉不夠可點小食來試。大蝦扎肉米紙卷($28)以青瓜、紫椰菜、甘筍、米粉、扎肉、大蝦捲入清爽的米紙卷,感覺清新又健康。
大蝦扎肉米紙卷

飲品有十多款可選,風味地道的越式滴漏咖啡、崩大碗也有供應。熱薏米水($18)是健康之選,凍香茅青檸荷薄梳打($26)最有誠意,新鮮的薄荷葉替代了人工化的糖漿,還有新鮮香茅和青檸,帶來視覺效果和傳神的味道。
薏米水
凍香茅青檸荷薄梳打

若然有做點功課,該會知道錦麗是某大集團旗下的,但為免左右大家對錦麗的觀感,有興趣知道的自己探尋一下吧!選在銅鑼灣世貿開店,該是窺探到快餐市場仍未飽和了吧!

話說到此也許有人會質疑它貴,但這家錦麗對着的是無敵海景,而且是銅鑼灣寸金尺土的地段,對附近的上班族該是個不錯的開飯選擇吧。
2018-08-15
錦麗熟牛肉粉
大蝦扎肉米紙卷
薏米水
凍香茅青檸荷薄梳打
2018-09-29 87 瀏覽
前一陣子經常見到關於錦麗的介紹,終於忍不住要親自去試一試!叫了碗什錦,有齊生熟牛肉和牛丸,餸菜十分豐富,但牛肉很瘦,食落較硬;湯底香濃,但不會令人想繼續喝下去;河粉普通,味道淡,唯一滿意的是牛丸,咬下去很香牛味。整體來說,不值這個價錢!!🤨
前一陣子經常見到關於錦麗的介紹,終於忍不住要親自去試一試!

整體來說,不值這個價錢!!🤨
2018-09-27 86 瀏覽
weekend訓到晏一晏先出去食Tea,平時中午或者夜晚去食錦麗一定排長龍,所以今日特登下午茶黎食冇咩人,唔洗排隊~錦麗綜合粉(生牛肉、熟牛肉、牛丸)先試啖湯~湯好清甜。生牛肉唔似平時出面唔正宗食個d係肥牛,呢到係牛肉片。味道方面食落都幾嫩,點埋辣椒醬同甜醬仲好食!熟牛肉就係牛腩,份量都幾多同幾大舊。味道方面食落好霖!一d筋都冇,淡淡肉。仲有牛丸,最有驚喜係呢個,好有牛味,平時食個d係完全冇牛味。而且加埋小小筋落去打,彈牙得黎又有d咬口,食完都仲回味緊!河粉方面,平時我麻麻地河粉,但呢個河粉好滑。整體上全部都好好食,價錢仲要咁抵,真係唔怪得日日咁多人排😂😂

錦麗綜合粉(生牛肉、熟牛肉、牛丸)
河粉方面,平時我麻麻地河粉,但呢個河粉好滑。
2018-09-26 104 瀏覽
今日試近期好紅嘅錦麗Phở,朋友話佢地嘅越南牛河造得相當出色,特別係係越南河粉好少出現嘅「牛丸」,朋友話食過一次就會愛上,錦麗好細心,知道食客想一次試晒佢地嘅牛肉,就出現咗呢款三餸「錦麗綜合粉」!太好啦~咁就可以一次過試晒佢地嘅牛,朋友就繼續食佢嘅至愛嘅「錦麗牛丸粉」,點餐之後,待應會拎一杯配料,要留意枱上有張小貼紙教點食越南河會更好味,當牛河上枱嘅時候,先飲一啖湯,湯超清甜充滿牛味,然後放配料,跟住就開始食牛,三款肉中,牛丸真係冠軍!太好味啦!生牛肉肉質較厚,美道唔錯,熟牛肉其實係牛腩,大大件,煮得好入味,不過比起熟牛肉同生牛肉,牛丸係無敵,我地仲嗌咗兩款小食,都好好味!大家快啲去試下啦!
今日試近期好紅嘅錦麗Phở
,朋友話佢地嘅越南牛河造得相當出色
,特別係係越南河粉好少出現嘅「牛丸」
,朋友話食過一次就會愛上
,錦麗好細心
,知道食客想一次試晒佢地嘅牛肉
,就出現咗呢款三餸「錦麗綜合粉」!
太好啦~咁就可以一次過試晒佢地嘅牛
,朋友就繼續食佢嘅至愛嘅「錦麗牛丸粉」
,點餐之後,待應會拎一杯配料
,要留意枱上有張小貼紙教點食越南河會更好味
,當牛河上枱嘅時候
,先飲一啖湯
,湯超清甜充滿牛味
,然後放配料
,跟住就開始食牛
,三款肉中
,牛丸真係冠軍!
太好味啦!
生牛肉肉質較厚
,美道唔錯
,熟牛肉其實係牛腩
,大大件
,煮得好入味
,不過比起熟牛肉同生牛肉
,牛丸係無敵
,我地仲嗌咗兩款小食
,都好好味
!大家快啲去試下啦!
下午茶
  • 錦麗綜合粉