2020-11-08 716 瀏覽
世貿食野預左唔平,但食物質素配得起價錢咁就值回票價。究竟錦麗是虛是實就要一探究竟。1.魚餅扎肉香濃雞湯金邊粉扎肉質感好,大大塊。雞湯香濃但又唔會太鹹,好易入口,配湯粉食剛剛好。魚餅原來係酸辣,始料不及,我唔多食得辣,所以打折扣。但無可否認魚餅質感結實好食,大大塊。金邊湯粉軟硬適中係唔錯。2.錦麗綜合粉綜合粉真係味道出色!有生熟牛肉、牛丸、牛筋。牛筋軟硬適中又夠入味。牛丸彈牙,牛味亦香。湯底香濃又唔會太鹹。可見除左普通牛肉仲要有牛腩!雖然切得唔算薄,但入口一咬即開,超級嫩滑。挑選嘅部份同烹調火喉都上盛。3.馬拉盞時蔬菜算嫩滑唔會點有渣。馬拉盞望落似沙茶醬,一粒粒。食落又幾好食,鹹香。比較可惜嘅係好似有靠窗海景位但坐唔到。而飲品方面則要另外叫冇得跟餐,會好貴。

1.魚餅扎肉香濃雞湯金邊粉
魚餅扎肉香濃雞湯金邊粉

2.錦麗綜合粉
錦麗綜合粉

3.馬拉盞時蔬
馬拉盞時蔬

比較可惜嘅係好似有靠窗海景位但坐唔到。
而飲品方面則要另外叫冇得跟餐,會好貴。

2020-10-25
魚餅扎肉香濃雞湯金邊粉
錦麗綜合粉
馬拉盞時蔬
呢兩日OT到7點幾今晚決定不回家食晚飯去了世貿錦麗,食至愛牛丸河要排10分鐘才有位隔離牛涮鍋有30幾人排隊,我諗好平掛錦麗今月尾結業,少了一間我喜愛的食肆發現晚餐套餐抵,唔知午市有無$80有主食,小食加飲品薏米水好好味,我必飲庶蝦好味,有庶汁味新地會員,食滿$100, 有$30 cash coupon. 加一都是$88,我唯有加追加小食$22蝦春卷。春卷唔多好味可惜cash coupon 不可用在錦麗二樓全層裝修,無了至愛元氣
呢兩日OT到7點幾

今晚決定不回家食晚飯

去了世貿錦麗,食至愛牛丸河
要排10分鐘才有位
隔離牛涮鍋有30幾人排隊,我諗好平掛

錦麗今月尾結業,少了一間我喜愛的食肆

發現晚餐套餐抵,唔知午市有無
$80有主食,小食加飲品
薏米水好好味,我必飲
庶蝦好味,有庶汁味

可惜cash coupon 不可用在錦麗

二樓全層裝修,無了至愛元氣
庶蝦
牛丸河
薏米水
  • 牛油雞翼
2020-10-04 445 瀏覽
我自己本身係一個好鍾意食粉麵嘅人,係我嘅心目中香港最好食嘅粉面就係南記!但係全世界最好食嘅粉面,就一定係越南胡志明市嘅pho le (錦麗)!到而家我都仲係好記得年幾前去越南食嘅嗰個味道!其實較早前就知道喺香港開左分店,但係後來知道原來係大財團附屬嘅牌子之後個興趣就低左啦。最近有行銅記所以就試吓啦!其實裏便環境都幾迫,啲枱都好細張,當你叫咗碗粉同埋兩樣小食之後其實已經無位,都加上佢成日都好長人龍,所以你都唔好期望坐到好耐。講下個重點先!今次我哋嗌左綜合粉,熟牛肉粉,大蝦扎肉紙米卷,炸蝦餅,凍越南咖啡同鹹檸檬梳打。粉面嘅質素係唔錯嘅,同越南比當然係輸晒啦,但係我覺得個湯底唔錯既,起碼我食到蔬菜烤過既味道,反而骨頭嘅味道就唔係好多,屬於一個比較清嘅湯頭。生牛肉片不過不失,熟牛肉嘅味道反而似潮州清湯腩,反而牛丸係最有驚喜,一咬落去牛味重,係推介既!飲品類就不過不失啦,反而啲小食就真係麻麻地,完全可以唔使叫,我覺得有小小伏囉!我覺得如果想食清淡野淨係食碗河粉係唔錯嘅,價錢又唔係好貴,不過其他嘢可以唔使叫,慳返啲錢食甜品仲好!

• 錦麗綜合粉
2020-09-18 598 瀏覽
銅鑼灣世貿中心,即將進行大規模工程,可能用上半年時間改造,即是說:有蠻長一段時間沒得來吃飯!把握時間,來吃錦麗,疫情期間,3月、4月、5月、6月都有來世貿吃午餐,沒有遊客,人流疏落,但錦麗仍要排隊!7月、8月第3波來勢兇兇,我也暫停堂食,沒有來過世貿中心!9月疫情有緩減趨勢,我又恢復堂食!第1次見錦麗不用排隊!終於吃上!午市不供應套餐,單點主食和飲品:#胡志明綜合粉,名字有2個版本,餐牌上是胡志明綜合粉,小票上寫的是錦麗綜合粉,反正是綜合粉,有齊生牛肉、熟牛肉、牛丸,生牛肉是澳洲的,好吃!熟牛肉是牛腩,咬着比較費勁!牛丸只有1.5粒(3個半粒),味道挺好的!但感覺不夠大氣!牛骨湯底和河粉都好味!#鹹檸檬靑檸梳打,鹹檸檬配青檸,味道好夾!

第1次見錦麗不用排隊!
終於吃上!

午市不供應套餐,單點主食和飲品:
#鹹檸檬靑檸梳打,鹹檸檬配青檸,味道好夾!
2020-09-03
2020-08-10 1022 瀏覽
想食這間好耐啦⋯⋯上星期諗咗呢幾日去食,就咁係網上研究下食物,睇下d食評,睇到幾多食客反應着好油,今日落單嗰時都擔心太油,落單時即刻同嗰員工講麻煩湯底可唔可以唔好咁油,員工話我知可以湯底走油!🤩眼前一亮⋯⋯咦!咁好啊!有得走油!有得走緊係要走啦!嗰碗河來着真係面頭一d油都冇。湯底可以走油湯底可以走油湯底可以走油緊要嘢要同大家分享三次!下次怕油膩嘅食客們,記得落單話聲員工(湯底走油)仔叫着蒜頭牛油雞翼,仔話牛油味好濃郁,一碟唔夠喉叫多碟添😆另外還有員工個個都好好,落單動作仔細、麻煩佢畀水畀辣椒都好好面口。仔仔都話鍾意這間餐廳!我地會再去幫襯
想食這間好耐啦⋯⋯
🤩眼前一亮⋯⋯
咦!咁好啊!有得走油!有得走緊係要走啦!
嗰碗河來着真係面頭一d油都冇。

湯底可以走油

仔叫着蒜頭牛油雞翼,仔話牛油味好濃郁,一碟唔夠喉叫多碟添😆

2020-08-10
2020-08-08 491 瀏覽
今日去銅鑼灣分店幫襯,見到堂食優惠有個加25蚊下午茶小粉,原來要叫左一碗正價 另一碗先25蚊,上枱份量有d小,不過仲送左兩杯檸檬飲品。食到一半,突然水吧掉左兩個膠水壺出黎地下,好大聲,差少少彈到我地枱,好彩入面無水。然後個侍應就同水吧個男員工對鬧,男員工仲鬧左啲幾難聽嘅說話同粗口,事後有個着藍色裇衫既男員工,估計係經理,去同水吧個男員工理論,點知個水吧男員工一樣照鬧。雖然都係食下花生,不過食食下野比人嚇親已無咩胃口,好快就埋單走人。原本對貴公司印象都唔錯,不過喺教育員工方面應該要再加油。p.s 水吧男員工都幾高大,帶黑色口罩,做野有啲慢,野飲等左好耐都未有。
原本對貴公司印象都唔錯,不過喺教育員工方面應該要再加油。
2020-08-07
個枱面污糟到用咗濕紙巾抹返,竟然全部都係由油來嘅。請服務生攞返啲碗仔,幾個都係將成個手指掂係個碗入邊,如果自己唔消毒,唔通請我哋食你手指上嘅污糟野?見到佢哋忙緊網上外賣平台 網上外賣平台,咁樣嘅衛生狀況,外賣都係冇食啦!服務都好差, 牛河上左之後,完全冇人理你,佢唔會將啲配菜送上嚟,你嗌乜嘢,佢先會俾你乜嘢。你嗌左辣椒,佢唔會將芽菜一齊送上嚟,你要再嗌多次芽茶,佢先會俾你。唔知係慳成點呢,或者真係服務太差。牛河係唔錯嘅,除此之外其他食品都油得滯,食到都反胃。差評
2020-05-31 851 瀏覽
一個星期過得真快,又來到放假的星期六。媽媽,妹妹,我一起去銅鑼灣逛街買衣服,當我們買得瘋狂之際,又是時候吃東西了。世貿中心一間馳名的越南河粉,門外排滿了人,原來這店做優惠。第一碗牛肉粉下午茶加錢時$45 ,第二碗半價,所以很多人過來。我們亦不輸蝕,三個人,吃了四碗。店員送上生牛肉小粉四碗,牛肉湯熱呼呼的,湯底很香,又清甜。每碗有四片生牛肉,牛肉沒有冰鮮的味道。河粉份量亦不少,而且十分滑。飲品我選了熱玫瑰龍眼肉特飲,這個價錢,還有飲品附送,的確是十分便宜。我十分推薦,也難怪那麼多人排隊。

我們亦不輸蝕,三個人,吃了四碗。

2020-05-31
下午茶
2020-05-31 515 瀏覽
近來嗜越南河粉,試完跑馬地兩間及中環蔡瀾品牌,去銅鑼灣世貿錦麗走個圈。這裡較大眾化,座位多,亦舒適。二人風味套餐,叫了胡志明综合粉,一碗跟河粉,一碗跟金邊粉要加兩塊錢,配生熟牛肉加牛丸。生牛肉雖然很薄,但很滑嫩,熟牛肉似牛腩筋肉,肉質軟稔,很入味,湯底很鮮味,事後未覺口渴。特色小食拼盤有蝦春卷、庶蝦、蒜蓉炸雞翼及香茅豬扒,每款小食也好味,豬扒醃製入味,尤其是炸雞翼,炸得脆口,加上蒜香,猶勝牛肉河,另外風味飲品,叫了薏米水及金桔水。見客絡繹不斷,是一個好徵兆。世貿中心多了很多吉舖,惟獨食肆舖頭有長龍。

2020-05-30
2020-05-10 704 瀏覽
疫症期间最好的一件事就是各大餐厅都在减价。今天经过锦丽,看见下午茶居然买1送1。45元有两碗生熟牛肉粉再加两杯特色饮品实在非常划算。平均一碗粉只需要22.5,这价钱跟我在胡志明市锦丽的价格几乎一样。当然在越南吃的牛肉粉比这裏大一倍。味道中规中矩,汤底的牛肉味是不错的,但牛肉就选择了最便宜的货色,另外两杯特饮实在美味。一杯玫瑰龙眼茶,一杯热清甜甘蔗汁。我特别欣赏的是龙眼茶,味道非常芳香。下午茶时间是两点半至5点,诚意推荐。

2020-05-10
2020-04-26 687 瀏覽
世貿中心餐廳嘅數量唔係好多,識得黎食野嘅都應該係銅鑼灣食開野。入到去望下餐牌,d圖睇落都幾吸引,本身我幾喜歡食生牛肉粉,所以都唔洗點睇,我就叫左胡志明綜合粉。呢個粉包含左三個餸,有生牛肉,熟牛肉同牛丸。牛丸彈牙幾好,生牛肉都唔錯,但份量偏少,同埋d熟牛肉麻麻地,牙力唔夠就會咬唔開🙁 所以如果再來我一定唔會再叫。呢度出名食PHO都唔係冇原因,生牛肉味道確實係ok,只不過就建議叫返d大路野就隱陣d。錦麗地址📍: 銅鑼灣告士打道280號世貿中心3樓P311號舖 .............................. 味道😋: ⭐️⭐️⭐️ 環境👀: ⭐️⭐️💫 服務👨🏻‍🍳: ⭐️⭐️💫 抵食💰: ⭐️⭐️💫

錦麗
地址📍: 銅鑼灣告士打道280號世貿中心3樓P311號舖

味道😋: ⭐️⭐️⭐️
環境👀: ⭐️⭐️💫
服務👨🏻‍🍳: ⭐️⭐️💫
抵食💰: ⭐️⭐️💫
2020-04-24 472 瀏覽
以前一直都有食開,錦麗絕對係我香港最愛嘅越南粉。但係今晚去買外賣,仲特登有問湯同粉係咪會分開,個staff話一定會。拎到番屋企,一打開,係有隔開粉,但圞問題係,下層都係湯粉,即係有一份干粉加一碗浸到發曬吸曬湯嘅粉。咩玩法🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️。仲有最大問題係,所有配菜都冇跟,只有1/5個青檸,完全失去曬越南湯粉的特色。希望我今次係意外,如果唔係意外,希望餐廳可以好好諗下,點樣改善外賣質素。
以前一直都有食開,錦麗絕對係我香港最愛嘅越南粉。

綜合粉
2020-04-24
外賣自取
午餐最愛錦麗牛丸河。湯底甜,牛丸大粒又九牛味,河粉滑今日座位,咁啱有海景是日半價有蒜蓉牛油雞全翼。好味,第一次在越南舖食到好味的牛油雞翼薑汁薏米水有池記的水準今餐唔平。不過新地商場有優惠,原來世貿都係新地商場。滿$100送$50現金劵。可惜現金劵不可在錦麗用,但元氣可以。條款是5張$10劵可一齊用。下次去元氣午餐
最愛錦麗牛丸河。湯底甜,牛丸大粒又九牛味,河粉滑
今日座位,咁啱有海景
薑汁薏米水有池記的水準

2020-04-21
This place doesn't have a fancy menu but focused to serve what they are good at.Ordered a bowl of pho, rice paper roll and an assorted platter which were simple and delicious.It may not be the best pho in town but value wise hands down we have a winner. I now have a new go-to place for comfort food.
Pho  with medium rare beef,  well done beef and beef meat ball
Shrimp  and  Vietnamese sausage rice paper roll
Assorted  combo
2020-03-08
Assorted  combo
2019-12-17 1046 瀏覽
晚餐時間,入座率只有50%。反而隔離食牛肉那間要排隊。之前在九龍灣那間食過,感覺不錯,今次想再食一次,但點知失望而回。生牛河 、牛肉不嫩滑,河粉正常,湯底好油,想死,食完成嘴油。 湯的味道6分,满分10分。我加了大量的金不換還是抵消不了那種油膩感。炸春卷、味道可以,不過,又係超多油,個心不是爆熱,應該炸完即刻上碟,沒索一下油。蝦餅、又是炸的,沒有甜酸醬,又係油淋淋。味道是可以的,但是少了甜酸醬就令到蝦餅少了那種韻味。另外,指天椒完全唔辣。所以絕對唔會再去。
晚餐時間,入座率只有50%。反而隔離食牛肉那間要排隊。

另外,指天椒完全唔辣。

所以絕對唔會再去。
生牛肉河
炸春卷