2018-11-12 148 瀏覽
晚上同太太到銅鑼灣行街shopping,喺世貿中心附近諗緊食乜,見到原來世貿有錦麗嘅分店,於是乎諗都唔諗就走上去睇下多唔多人等位先。之前喺中環返工,成日聽到啲人經過蔡瀾嗰間越南粉,都話排隊排到乜咁食唔到;跟手有同事話呢間錦麗都唔差,而家有機會就梗係要試下啦!我地兩個都係叫左應該係最多人嗌嘅綜合越南粉,入面有生牛肉,熟牛肉及牛丸,一次過滿足曬想試勻所有野嘅人。枱面有教人食河嘅步驟:1. 首先趁熱飲一啖湯頭先2. 將隨粉附上嘅香葉,九層塔搣碎加入湯入面3. 再將剩餘嘅青檸同辣椒,芽菜加入麵中4. 食得聽佢講,粉一到即刻飲左啖湯先,湯頭係甜嘅,應該都用左好多牛骨黎熬出黎嘅,我老婆就話個湯底甜左啲。然後將其他配料加埋落去就開餐啦,啲河粉粗幼軟硬都適中;生牛肉經熱湯略微焯熟,呈現半粉紅色,入口嫩滑。熟牛肉其實即係牛腩,對於鐘意食牛腩嘅我黎講,呢個牛腩算係唔錯,紋理清晰,稍微帶些少根膜,清香入味,比嗰啲十記牛腩好食十倍啦。最唔起眼嘅牛丸竟然喜出望外咁好味,一口咬落去有juicy嘅感覺,亦有牛肉嘅牛香味,正!另外仲點左一份牛油雞翼,賣相冇乜特別,但咬落香脆熱辣,上面有一堆牛油蒜蓉,喜歡牛油同蒜蓉嘅朋

枱面有教人食河嘅步驟:
1. 首先趁熱飲一啖湯頭先
2. 將隨粉附上嘅香葉,九層塔搣碎加入湯入面
3. 再將剩餘嘅青檸同辣椒,芽菜加入麵中
4. 食得
,清香入味,比嗰啲十記牛腩好食十倍啦。

另外仲點左一份牛油雞翼,賣相冇乜特別,但咬落香脆熱辣,上面有一堆牛油蒜蓉,喜歡牛油同蒜蓉嘅朋友實唔會錯過。
2018-11-11
  • 錦麗綜合粉