2021-07-06 465 瀏覽
今早唔知點解特別肚餓😆,就同另一半喺屋企附近呢間新開嘅酒樓嘆番一盅兩件✨鮮蝦炸雲吞香脆熱辣辣,用網架上菜,唔會滴油,非常好😍素粥材料有紅腰豆、眉豆、赤小豆、南瓜粒、芋頭粒食落好健康,以豆作主要嘅味道,唔洗過多調味招牌蝦餃有2隻和4隻選擇,皮薄而且非常彈牙足料,大粒到感覺內藏了3至4隻鮮蝦👍蟲草花鮮竹卷無平時嗰種油溢味,應該係以鮮腐竹卷成,食落比較清新!鳳爪排骨飯份量充足,裝到4碗飯,排骨嫩滑,鳳爪炆得夠淋,而且唔會太咸,食完唔會口渴以早點黎講,黎嘆下茶的確唔錯

✨鮮蝦炸雲吞
香脆熱辣辣,用網架上菜,唔會滴油,非常好😍

素粥
材料有紅腰豆、眉豆、赤小豆、南瓜粒、芋頭粒
食落好健康,以豆作主要嘅味道,唔洗過多調味

招牌蝦餃

蟲草花鮮竹卷
無平時嗰種油溢味,應該係以鮮腐竹卷成,食落比較清新!

鳳爪排骨飯

以早點黎講,黎嘆下茶的確唔錯
2021-07-03 273 瀏覽
平日朝早要返工去唔到飲茶,晚餐都可以照食點心架姐😛荃灣見到間點心小店,木系設計好明亮,不過注意嘅係2人去食多數都要搭枱架啦。入到去聽侍應介紹話呢到嘅師傅有好豐富經驗,分別係日本、米芝蓮酒店同連鎖酒樓都做過。聽完就更期待啦,點餐後得知點心係即叫即整,所以相對要返多啲時間👻🔸 蒜香蝦春卷(HK$28)炸物小食方面試左呢款春卷,外皮炸得好香脆,蝦肉都算大舊,食落仲有少少嘅蒜香味飄出🍤🔸 香脆蘿蔔腸(HK$30)想食特別啲款式嘅腸粉,就可以試試呢款啦。滑滑嘅腸粉入面有炸成網狀嘅蘿蔔,中間仲有甜甜地嘅蘿蔔蓉,食得多幾舊都唔覺膩🔸 秘製叉燒包(HK$18)叉燒包嘅包皮自家製得黎同出面食開嘅口感有啲唔同,包裡嘅叉燒大大塊食落好香呢🔸 南翔小籠包(HK$27)小籠包嘅外皮厚薄適中,入面唔算超爆汁,不過食個陣都要小心啲太熱呢。每一個小籠包底下都有塊薄瓜,配返食都唔錯🔸 上湯牛肉球(HK$30)有上湯浸住嘅牛肉球好少見呢,牛肉食落都好彈牙,清清地嘅口感
蒜香蝦春卷

🔸 蒜香蝦春卷(HK$28)
香脆蘿蔔腸

🔸 香脆蘿蔔腸(HK$30)
秘製叉燒包

🔸 秘製叉燒包(HK$18)
南翔小籠包

🔸 南翔小籠包(HK$27)
上湯牛肉球

🔸 上湯牛肉球(HK$30)
有上湯浸住嘅牛肉球好少見呢,牛肉食落都好彈牙,清清地嘅口感
秘製叉燒包
2021-06-29 231 瀏覽
今日心血來潮同男朋友兩條友想飲茶🥰一盅兩件下 research 到呢一間位於上環既自家製品牌嘅酒樓,即叫即做嘅手作點心就去試下😍,十一點黎到仍然客滿啊😍樓面姐姐好有善咁帶我哋入座望吓餐牌,發現呢一個醒晨推介😍非常抵食,估唔到喺上環區都可以搵到咁抵食嘅茶樓日本南瓜雜豆粥$14粥煮得香綿,配上香甜嘅日本南瓜🎃同埋雜豆,口感同埋味道豐富蠔皇鮑汁雞腳$18我對鮑汁雞腳簡直係情有獨鍾😍😍 呢度蠔皇鮑汁雞腳煮得非常入味😋😋 叉燒焗餐包$16啱啱焗出嚟嘅餐包熱辣辣😍🤩 軟淋既餐包配上鹹鹹甜甜嘅叉燒🤩好豐富京式紅油抄手$16竟然早市有啲一道菜色🤣 我哋都即刻叫佢試吓細膩滑嫩的餛飩皮,包裹著多汁入味的肉餡😍 醬汁有著辛香,非常開胃潮州蒸粉果兩件$12皮薄餡料多,一口咬下,略帶嚼勁,富有口感家鄉鹹水角$12炸得色澤金黃,口感外脆外軟,咸中甜味
十一點黎到仍然客滿啊😍樓面姐姐好有善咁帶我哋入座

日本南瓜雜豆粥

粥煮得香綿,配上香甜嘅日本南瓜🎃同埋雜豆,口感同埋味道豐富

蠔皇鮑汁雞腳

叉燒焗餐包

京式紅油抄手

竟然早市有啲一道菜色🤣 我哋都即刻叫佢試吓

潮州蒸粉果兩件

皮薄餡料多,一口咬下,略帶嚼勁,富有口感

家鄉鹹水角

炸得色澤金黃,口感外脆外軟,咸中甜味
2021-06-29 3215 瀏覽
今晚收工之後去左試新餐廳,地點係上環既鋿晶館,菜式係中菜。帶我黎既友人話原來餐廳係自家製品牌,而所有手作點心係現場即點即做。當然原來餐廳既師傅來頭唔少野,曾經於日本東京富麗華工作多年,專為高管達人同明星服務,返港後係多間米芝蓮酒店同大型連鎖酒樓集團做主管,就即管試試餐廳水準如何先。原來酒樓入口唔喺大街,行入橫街就見到大大個門口。知客請我哋搭lift上一樓,裝修都幾光猛同骨子。餐牌有湯羹翅燕,牛類,雞類,豬類,小菜,素食,蔬菜類,同汽水啤酒。價錢唔算太貴。今次聽經理介紹,叫左一個羹,一款海鮮,同兩款肉類。龍蝦湯瑤柱燴海皇羮 龍蝦湯瑤柱燴海皇羮用左兩隻好靚嘅湯碗裝。材料好多吓,有爽脆蝦肉,瑤柱,菇菌,紅蘿蔔,豆角,蛋白等等。味道好清,不過我都冇另外加調味,都幾健康。如果龍蝦湯味道濃d就更好。豉油王焗海中蝦豉油王焗海中蝦一客四隻,焗得蝦殼勁香脆,真係可以連殼食。豉油味適中,再灑上蔥花調味。蝦下底有伴碟嘅新鮮菜苗。西班牙香草豬肋排 西班牙香草豬肋排 一客四大條,好香香草味同蜜糖味,燒得好乾,好似蜜汁叉燒啲肉,肉質都算腍。下底墊左少少新鮮菜苗。大汗欖角醬燒骨大汗欖角醬燒骨一客八件,排骨燒得外皮香

大汗欖角醬燒骨

大汗欖角醬燒骨一客八件,排骨燒得外皮香脆,有啲似脆皮咕嚕肉。基本上舊舊都有骨,不過唔難咬出黎,啲肉都唔韌。味道都唔錯,唔過鹹。伴碟有一片沙律菜同上面少少新鮮菜苗。
大汗欖角醬燒骨

食完仲有糖水送。今晚係陳皮綠豆沙,大大碗,陳皮味好香,綠豆煲到爛哂,唔過甜,食完好飽足。
陳皮綠豆沙

服務唔錯,座位舒服,枱同枱之間距離足夠有私隱度。多謝同行友人請客。
2021-06-29
陳皮綠豆沙
2021-06-24 470 瀏覽
今日去上環鋿晶館吃晚餐,原來是以前“好彩酒樓“舊址。現師傅好厲害,曾就職於日本東京富麗華多年,專為高管達人和明星服務,回港後在多家米芝蓮及大型連鎖酒樓集團做主管,經驗豐富。我哋嗌左龍蝦湯瑤柱燴海皇羹:師傅好俾心思,湯好正,好甜。龍蝦味濃郁,配料有瑤柱,蝦,帶子,元貝,紅蘿蔔等,師傅食材俾好足。值得嘗試。香草燒西班牙豬肋排,看得到師傅是烤完先切件,肉汁就唔會流失,好有咬口,好香。黑椒粉絲海中蝦煲,係魚王即撈到廚房燜煮,海中蝦超級新鮮。粉絲燜得好爽口,呢份有點小小辣。香芒貴妃大蝦球,由新鮮沙律菜墊底,還吃得出由新鮮芒果打出嚟㗎汁裹埋炸好啲大蝦球,外皮甜甜哋,內里蝦球新鮮又彈牙,很不錯,而且每隻蝦都好大隻,不愧係大蝦球。川味辣子雞,雞肉夠辣夠味。除左雞肉,還可以吃到豬肉片。師傅真係俾哂足料。
今日去上環鋿晶館吃晚餐,原來是以前“好彩酒樓“舊址。
龍蝦湯瑤柱燴海星羹
黑椒粉絲海中蝦煲
香芒貴妃大蝦球
川味辣子雞
2021-06-24 210 瀏覽
飲早茶 我咁早起唔到身㗎 所以嚟飲午市茶!上環呢個位本身都係做開酒樓 似乎係近排轉左名~好懷舊嘅酒樓海鮮魚缸整返壺靚茶 寫紙仔落點心兩條友 六個點心啱啱好黑松露燒賣 蟲草花湯鮮竹卷淨係聽啲名都覺得食材好高級 蝦餃皇大大粒原隻鮮蝦好爽脆!日本櫻花蝦腸蘿蔔絲酥 咬開中間 足料嘅蘿蔔粗條豆沙煎餅是日既“飯後甜品” 軟綿綿嘅糯米皮 包住有好多紅豆餡 唔會好甜食落啱啱好食食吓同酒樓嘅姐姐傾咗兩句 原來呢度所有點心現場即點即做 完全係自家製品牌食得出點心都好新鮮!然後點心師傅來頭都唔細添 食咗咁多樣嘢都係$150左右~得閒經開呢邊飲茶都會再考慮啊

飲早茶 我咁早起唔到身㗎
所以嚟飲午市茶!
上環呢個位本身都係做開酒樓 似乎係近排轉左名~
好懷舊嘅酒樓海鮮魚缸
整返壺靚茶 寫紙仔落點心

兩條友 六個點心啱啱好

黑松露燒賣 蟲草花湯鮮竹卷
淨係聽啲名都覺得食材好高級

蝦餃皇大大粒
原隻鮮蝦好爽脆!

日本櫻花蝦腸

蘿蔔絲酥
咬開中間 足料嘅蘿蔔粗條

豆沙煎餅

食得出點心都好新鮮!然後點心師傅來頭都唔細添

食咗咁多樣嘢都係$150左右~得閒經開呢邊飲茶都會再考慮啊
2021-06-19 326 瀏覽
近日香港🇭🇰接種而來的開心,疫情好轉是天下間最開心的事情,有錢派又有大獎抽,咁開心🥳梗係要約朋友出街飲啖茶食個包啦😂😂😂😂😂😂—————————-一早就約咗好朋友傾計飲茶:飲完去跑歩⋯⋯做人就進步日日無厘頭開心快活人✌️——————————🟪每次無厘頭發嗡風➕九唔搭八之後就要步入我的正題:食嘢最開胃⋯⋯實話實說最實際🥰🥳睇睇餐牌又睇到呢度廚師👨‍🍳嘅歷史背景,原來廚師曾經左日本東京富麗華多年,專為一些管理達人和明星有關嘅工作和服務,回港後更在多間米芝蓮酒店和大型連鎖酒樓集團做主管,怪不知D食物咁有水準,經驗咁豐富,全部食物點心都係自家製品牌的手作點心🥧、夠睇頭之餘、食物味道仲好出色,仲係即叫即製,喜歡享受食物的我,一定會慢慢品嚐和細說食物的味道✌️✌️👍👍👍——————————🟧鋿晶館蝦🦐餃皇:話明係招牌,又點能夠唔點?果然係鋿晶館的招牌,做到的皮薄之餘,真係皮薄又彈牙,入面仲塞了滿滿的又大又爽又甜的蝦🦐⋯⋯講完興起又再九唔搭八吓😂😂1-我老板佢唔係人…..2-日日剩係識閙人………3-大話連篇嚇死人…………4-剩係日日發T騰……………5-日日拜神辦好人………………6-其實心地壞過人……………

—————————-
開心快活人✌️

🟪每次無厘頭發嗡風➕九唔搭八之後就要步入我的正題:
食嘢最開胃⋯⋯實話實說最實際🥰
🟧鋿晶館蝦🦐餃皇:
話明係招牌,又點能夠唔點?
講完興起又再九唔搭八吓😂😂
1-我老板佢唔係人…..
2-日日剩係識閙人………
3-大話連篇嚇死人…………
4-剩係日日發T騰……………
5-日日拜神辦好人………………
6-其實心地壞過人………………….
無厘頭的…我…😂😂😂
講完又講反隻蝦🦐…………………
「得閒飲茶食隻蝦
返工唔會比人蝦😆」

———————-
🟫黑松露鮮蝦🦐燒賣:
黑松露夠香…..
配埋鮮蝦更加正

完全無肥膩滯口
醋香油滑冰豬手
又係食到唔停口

—————————
一路食嘢其間,同D員工又傾吓講吓,原來佢哋荃灣沙咀道有間總店,唔講又真係唔知,第日有機會去開荃灣嗰邊又可以約吓人飲吓茶都唔錯👏👏👏👏👏
日日食…食完瞓….瞓完食
由朝食到黑…食飽瞓…瞓飽食
日日無厘頭,大被冚過頭
開心簡單快活人🥳
2021-06-18 245 瀏覽
係上環附近做完野想同個朋友飲下茶食下點心,同行朋友推介左呢間離上環站B出口好近既新既中菜館,佢有幾層,所以座位幾多。平日中午都滿座,相信都係附近返工既人。叫左幾籠點心加啲小食,食到好飽😋。個小籠包係必點,熱辣辣蒸起,入面好多湯汁,好難得食到啲咁高質既小籠包。另外,個蜜汁叉燒都好好食,肉質好靚,啲肉肥瘦均等,我夾埋舊青瓜一齊食。呢間酒樓有充足服務員,服務員既態度好好又有耐性,係中式酒樓黎講好難得。

呢間酒樓有充足服務員服務員既態度好好又有耐性,係中式酒樓黎講好難得。