2024-04-27
今日又黎到百德新街尋寶,唔係講緊時裝呀,而係黎Fashion Walk Food Street到揾食。😆😆今日同朋友就去試下一間走型格路線既韓國餐廳。餐廳既裝修好簡單,走文青路線,但加上入面幽暗既燈光同埋各種木系裝飾,襯托出高貴典雅既味道。😍😍三款前菜,魚糕,豆芽同埋菠菜,味道青淡,菠菜同埋豆芽好爽脆,作為前菜小食最好不過。之後就黎主菜啦,首先係韓式生牛肉,牛肉非常新鮮,完全冇腥味,而且同西式既牛肉他他唔同,佢落咗韓式麻油,入口特別香,加上濃稠既蛋汁同埋脆炸既海苔脆片,牛肉既順滑加上香脆既紫菜,口感味道配搭得好好,更突出韓國菜元素,好好食。🤗🤗第二樣係醬油海鮮拼盤,食材包括帶子,鮑魚同埋蝦。首先呢個拼盤既靈魂當然係個醬油,醬油帶鮮甜,唔會死咸,直接試食個醬油都唔覺得咸。 海鮮處理亦啱啱好,帶子鮮甜,鮑魚爽口彈牙,蝦就最能吸收醬油既香味,三款都係高水準之作。🤤🤤第三樣係海膽紫菜包飯,海膽睇色水就知佢新鮮,入口味道好濃郁,海膽味係口入面last好耐。加上少少生牛肉同埋少少魚子醬,令味道更豐富。🥰🥰之後到熟食啦,炸青揚辣椒釀豬肉,辣椒真係好辣下,所以佢配咗個微甜既蛋黃醬,有解辣作用之餘,令味
之後到熟食啦,炸青揚辣椒釀豬肉,辣椒真係好辣下,所以佢配咗個微甜既蛋黃醬,有解辣作用之餘,令味道更温和之餘亦同豬肉好夾,個人好喜歡呢個配搭。另一款係海鮮煎餅,呢個有驚喜,薄薄既脆漿,加上炸脆咗既海鮮,口感脆之餘亦唔會太過飽肚,煎餅口感外脆內軟,應該係我暫時食過最好食既韓式煎餅!☺️☺️
最後打大佬試埋元祖蒜頭燉雞煲,雞只係配角,蒜頭先係呢個煲既靈魂所在,雞肉好軟滑,蒜頭係煮沸之後更加香,加埋年糕,菌類,薯仔等配菜,冬天黎食一定暖笠笠。😚😚