上星期四一支公去銀座藏人食放題....六點幾已到銀座藏人(貪佢唔限時可以食到十點半慢慢hea!) 所有檯己fully booked!!好彩仲有頗闊落嘅sushi吧檯坐,到後來七點零都爆埋!(比起好多日本放題店,呢度坐得算好闊落+舒服!!)成晚柯打d食物基本上冇乜漏,係串燒雞軟骨有上錯串燒雞肉!先來一round刺身~甜虾(夠大隻),帶子,螺,三文魚,全部都夠晒新鲜!!而且仲係order左咁多俾咁多,我一個人都一口氣上十幾隻甜虾比我!!抵讚!!我估淨係我頭round個刺身盤响一般日本料理店己經要兩百大元!!另外叫左個日式Caesar Salad開胃~~生菜配沙侓汁味道唔錯!而蟹子沙律個蛋白汁幾heavy...有d失望!!曼魚玉子~~幾好味! 有個凍食牛肉~~~凍冰有d UN,唔合口味!可惜和食及串燒只屬一般....有D仲好麻麻!!虾天婦羅~~比較好,夠熱,虾新鮮及炸桨不太厚夠香口!食左十隻串燒是汁燒,not my cup of tea!!而且唔夠熱,尤其雞中翼皮不脆,失敗!!串燒鴨舌~~好d,可能係D汁同鴨舌比較夾!!清酒蜆~~OK,但有小小沙!!鉄板牛舌~~口感一般兼調味不夠!後來仲有
上星期四一支公去銀座藏人食放題....
六點幾已到銀座藏人(貪佢唔限時可以食到十點半慢慢hea!)
所有檯己fully booked!!
好彩仲有頗闊落嘅sushi吧檯坐,到後來七點零都爆埋!
(比起好多日本放題店,呢度坐得算好闊落+舒服!!)

成晚柯打d食物基本上冇乜漏,係串燒雞軟骨有上錯串燒雞肉!

而蟹子沙律個蛋白汁幾heavy...有d失望!!
可惜和食及串燒只屬一般....有D仲好麻麻!!
串燒鴨舌~~好d,可能係D汁同鴨舌比較夾!!
清酒蜆~~OK,但有小小沙!!
鉄板牛舌~~口感一般兼調味不夠!

後來仲有叫多兩round刺身,一樣照order幾多上幾多!最後好飽好飽地離開....

$218另加一,淨食沙律+刺身+天婦羅都抵晒!!如果串燒等熱食水準改善就更加超值!!
只包一杯好細嘅汽水,唯有叫佢比杯冰我自製冰茶!!

應該會再去,只希望下次唔係一支公!!

2012-01-12
2011-11-14 150 瀏覽
多年老友光曰,宣佈脫離光棍行列和慶祝生日這間放題最好之處是沒有時限,不像有些餐廳1830-2030,2030-2230而且這裡的刺身十分新鮮好食串燒新鮮燒起,雞翼好香不乾其他燒物和炸物都水準不差而款式真的少得有點那過,但有水準可以接受,總妳過多但款款難食最後覺得飲品只有少少一杯氣水,這樣不給也罷了!反覺不倫不類而且都有放題一向的問題-好忙,漏單及有些食物隔好耐先出現,但都不算厲害,可以接受.
多年老友光曰,宣佈脫離光棍行列和慶祝生日
而且這裡的刺身十分新鮮好食
串燒新鮮燒起,雞翼好香不乾
其他燒物和炸物都水準不差
最後覺得飲品只有少少一杯氣水,這樣不給也罷了!反覺不倫不類
2011-11-11
2011-10-17 131 瀏覽
打開menu雖然款式唔多, 有壽c, 刺身, 炸物, 燒物等........服務幾好, 點菜自己寫, 上菜快, 無漏過單, 真係要俾個讚刺身: 三文魚新鮮, 帶子大隻, 牡丹蝦都係好大隻, 魷魚夠爽天婦羅蝦 唔會太多粉鐵板牛肉粒: 老左d 炸蠔: 蠔本身夠大隻, 粉漿唔太多燒魷魚: 香口唔會太老燒鲭魚: 好大條好肥串燒雞翼: 總括: 無時限可以同朋友傾耐d, 唔駛食得太急, 如果有埋任飲就正

天婦羅蝦 唔會太多粉
鐵板牛肉粒: 老左d
炸蠔: 蠔本身夠大隻, 粉漿唔太多
燒魷魚: 香口唔會太老
燒鲭魚: 好大條好肥
串燒雞翼:

2011-10-03
  • 刺身
2011-10-14 106 瀏覽
享受食物和環境的程度,視乎你跟誰在一起,真的不要隨便應約用膳,跟談得來的朋友吃飯,身心都較舒服,若是話不投機,山珍海味也食之無味。上個月是這輩子第二次食日式放題,跟很久不見的同學聚舊,奇怪在中秋節期間並不滿座,我們坐下來即時落單,食物的質素以新鮮未煮熟的食物比較好。刺身有併盤,也可以散點,十分新鮮,當中三文魚,帶子,甜蝦都很好味,口感柔軟,味道鮮甜,但吞拿魚麻麻地。其他網友讚不絕口的凍番茄很早落單,中後段才送到,無什麼特別,只是將原個番茄雪凍切片,灑上醋汁。連串點了幾種沙拉,什錦刺身菜絲沙拉,燒三文魚沙拉,牛蒡沙拉,主角是菜,但只有生菜和青瓜,加多些種類會更好,牛蒡沙拉的白色沙拉油比較好味,牛蒡高纖很健康。熟食的選擇有很多,多款串燒包括雞翼,帶子,雞軟骨,肥牛肉等,調味不足的急涷貨色,味道一般。一人包一杯飲品,限於飲可樂,雪碧或Cream Soda,梳打竟然無貨,以小玻璃杯加碎冰再加氣水,控制成本的做法。

2011-09-18 84 瀏覽
今日同幾位同事去到呢度食午飯,但由於太遲決定一齊食又已經差唔多到午飯時間,所以初頭都有D擔心好耐先有位,但竟然最後只係等左10分鐘倒就有位,真係有D好彩! 今日真係有D想食壽司,所以就點左個佢地個比較豐富0既壽司SET (櫻花SET - $148) ,隨SET附送刺身、前菜同麵豉湯。過左大概10分鐘成個SET 就READY,速度都算快~ 如果要趕時間都幾好! 不過好可惜飲一啖麵豉湯... 佢竟然唔熱... 只係啱啱叫暖,真係有D意外囉... ...就連個刺身都係有DD隨便整上去(有2片三文魚及吞拿魚及一條牡丹蝦),好似真係削左D囉~至於D壽司就直情係意外,佢地好似縮晒水咁,真係細舊到不得了 - 舊海膽好似一PAT ... D 三文魚子陣味好似仲有少少'怪味' ... D壽司裡面食落個牡丹蝦、吞拿魚、吞拿魚蓉同三文魚都仲算係OK。除左頭先嗰D極品之外,第2D 都係好麻麻啫。是日個前菜因為有南瓜所以冇食 (因為我唔食南瓜)... 食完所有野之後,隨餐附送雪糕。女士0既話可能會食唔晒,同人SHARE 好D。下次再嚟呢度食壽司SET 會慎重考慮,尤其係呢個質素同價錢 ... ...

過左大概10分鐘成個SET 就READY,速度都算快~
如果要趕時間都幾好!

是日個前菜因為有南瓜所以冇食 (因為我唔食南瓜)...

2011-09-16
10 分鐘 (堂食)
2011-06-30 72 瀏覽
又到一年一度的父親節, 當然要帶爸爸食好一點, 尤其他也喜愛食刺身及日本料理, 所以就一嚐灣仔的藏人食日本放題, 大食特食囉!!! 我們提早了一星期訂位, 當天準時去到, 我們等了差不多十分鐘才獲分配枱, 那時候已有很多一家大細在吃, 侍應忙得沒空停下來, 所以等候一會可以理解。坐的位子是近吧枱靠窗口的位置, 很闊落, 而環境不算吵雜, 比其他某屋某店的放題舒服太多了...好了, 來到戲肉~~一本menu, 一疊白紙, 畫呀畫呀~!! 一次過點了很多, 有壽司, 有刺身, 有串燒, 有天婦羅, 有料理~ 我們原以為會選擇性下單或漏單, 但我們點的, 不一會全上來了, 上菜速度很快!!! 刺身一般評為貴價食物, 在放題中通常會叫得多, 上枱的份量會越來越小, 甚至漏單...但在藏人, 我們點了好幾次, 幾輪過後, 雖然盛著的碟開始變小, 擺放得也不美觀了, 但份量仍然好多, 好新鮮, 魚生依然厚, 帶子依然大粒!! 驚喜~~!!!另外串燒料理及天婦羅整體的味道都很不錯!! 超級喜歡它的芝士年糕餅!!! 唯一不喜歡的是壽司的飯掐得不好, 基本上筷子一夾, 飯團就散開了....藏人放題的價

好了, 來到戲肉~~

第1round刺身~
第3round刺身~~

藏人放題的價錢不算貴, 每位HK$218加一, 而且是不限時啊!! 我們原打算要憤戰兩三小時, 但沒想到短短個半小時點了及要吃的都全上來了, 吃到飽飽的~~ 吃到實在吃不下, 最後我們提早離開了!! 哈哈
埋單~~
2011-06-19
10 分鐘 (堂食)
父親節
第1round刺身~
第3round刺身~~
埋單~~
光顧藏人日式放題多年了,皆因以前:1) 價錢相宜 = HK$188/head + 10%2) 沒有限時3) 多款食品選擇4) 待應服務態度超好5) 坐位尚算舒適6) 從落單起計,食物供應快,很少漏單7) 假日無提價(指農曆新年)8) 交通方便上月農曆年初三(2月5日))晚光顧晚市放題還是HK$188/head + 10%,舊餐牌有很多選擇。十分滿意,還給接待侍應利是!豈料星期三(3月9日)推薦親友生日晚餐放題聚會,去到才知已提價16% = HK$218 + 服務費;最令我不滿的選擇卻大幅減少;不少好吃的沒有了!.........即時被同行親友喝倒采以後不會再幫趁
光顧藏人日式放題多年了,皆因以前
1) 價錢相宜 = HK$188/head + 10%
2) 沒有限時
3) 多款食品選擇
4) 待應服務態度超好
5) 坐位尚算舒適
6) 從落單起計,食物供應快,很少漏單
7) 假日無提價(指農曆新年)
8) 交通方便

.........即時被同行親友喝倒采

以後不會再幫趁
2011-03-09
2011-02-24 47 瀏覽
好朋友在上月試完這餐廳,話帶我去,點知原來我曾去過,知道再去都好開心,因為我對它的印象不錯!可是好朋友點菜時,發現餐牌不同了,應該是轉了新餐牌,食物款式少了,原來有幾樣幾好味的都沒有了!刺身款式多,又新鮮!!超正!!串燒之類都不錯!三文魚頭、鯖魚頭芝士年糕上菜的時間都很快,亦有上錯食物,不過,我們見既然來了,就食埋啦!
刺身款式多,又新鮮!!超正!!
串燒之類都不錯!
三文魚頭、鯖魚頭
芝士年糕
上菜的時間都很快,
亦有上錯食物,不過,我們見既然來了,就食埋啦!
2011-02-13
  • 刺身、串燒
2011-02-22 45 瀏覽
約了兩個朋友到這裡吃生日飯,起初還以為會跟一般的放題一樣,食物上得慢,質素普通,但想不到,這裡上菜速度除了快,食物還十分新鮮,服務態度亦一流,如非十分挑剔的,應該會頗滿意。刺身新鮮肥美,帶子,北寄貝,螺,吞拿,鱆紅片片鮮甜大件,甜蝦亦相當出色,壽司好味,飯酸甜適中。串燒不錯,芝士年糕,凍蕃茄更是最難忘,用梅子醋做,十分清新,凍蕃茄和刺身也點了三次。因為太好吃,於是,再約另外一個好朋友,二月廿五日再去,到時再寫食評。哈哈~!值得一提,每次只可點六款,每款兩碟,就是希望大家不要眼闊肚窄,浪費食物,兼可保持食物新鮮,如果一次叫太多,刺身會出水,就會影響質素,況且,六點至十點半任吃,絕對有足夠時間慢慢品嚐,切勿如狼似虎,以免浪費食物啊!

刺身好味
魚餅不錯
燒三文魚沙律,不錯
  • 刺身,凍蕃茄
2011-02-16 39 瀏覽
銀座藏人雖開業於酒店內,但價錢和附近的日本餐廳差不多,一客午餐約八九十元。是次吃了一客壽司牛肉烏冬定食。壽司有五件,款式分別是魚、三文魚、吞拿魚、帶子及鰻魚壽司,賣相不算精美,質素亦很普通。牛肉烏冬同樣未見出色,烏冬過腍,肥牛片亦無乜味。飯後有雪糕甜品及餐飲。要不是此店幾好坐,都未必會再次光臨。

[16/2/2011; Wed]
2011-02-16
2011-02-08 41 瀏覽
團年飯想食好一D, 就諗起要搵間放題食下喇!睇食評呢間銀座藏人似乎唔錯,(最緊要係唔限時鴉嘛)一打去訂位,發現已經加左價喇!要$218一位(包一杯汽水,添飲$7)不過見唔知係唔係新年間間都加價,無所謂啦~D刺身真係好新鮮,薯餅最值得Encore再Encore架XDD好香ge忌廉同薯仔實在係絕配!服務不錯,坐左成4個鐘仍然招呼周到,值得再泥呀!
團年飯想食好一D, 就諗起要搵間放題食下喇!
睇食評呢間銀座藏人似乎唔錯,
(最緊要係唔限時鴉嘛)
一打去訂位,發現已經加左價喇!
要$218一位(包一杯汽水,添飲$7)
不過見唔知係唔係新年間間都加價,
無所謂啦~

刺身真係好新鮮,
薯餅最值得Encore再Encore架XDD
好香ge忌廉同薯仔實在係絕配!

服務不錯,坐左成4個鐘仍然招呼周到,
值得再泥呀!

2011-02-03
團年飯
2011-01-24 43 瀏覽
我向來都很喜歡同朋友去唔同既日本放題食飯因為大家都好愛食日本野但因為日本料理其實都幾貴想試多少少唔同既都唔得咁岩我地當中有人生日, 我地就一齊去左灣仔試新野其實哩間餐廳好似都幾耐, 只係我地未去過成間餐廳環境都唔錯, 但張凳就細左少少就算係嬌小既女仔都會覺得有少少矮同樣佢係用寫紙仔既方式叫野食佢有熟食又有熱食, 有野飲任飲, 雪糕( 哩個非常開心)我地叫左好多野食, 咩都試下最開心既係忌簾薯餅!!! 一絕., 超回味><新鮮炸出黎, 唔會話放到好凍先比你入面係濃郁既cream, 外型皮非常鬆脆重點係完全唔油!! 岩晒我地貪食既女仔!我地叫左刺身, 件件都厚切, 新鮮就一般其實都唔錯, 而且好多選擇, 又唔需要等好耐就有得食仲有一樣好好食就係wasabi八爪魚粒其實好多地方都有佢特別之處在於佢既wasabi味道明顯而且每粒八爪魚都唔會太大或者太細岩岩好仲有好多種雪糕選擇仲意食日本放題既朋友非常唔錯!
我向來都很喜歡同朋友去唔同既日本放題食飯
因為大家都好愛食日本野
但因為日本料理其實都幾貴
想試多少少唔同既都唔得
咁岩我地當中有人生日, 我地就一齊去左灣仔試新野
其實哩間餐廳好似都幾耐, 只係我地未去過

成間餐廳環境都唔錯, 但張凳就細左少少
就算係嬌小既女仔都會覺得有少少矮
同樣佢係用寫紙仔既方式叫野食
佢有熟食又有熱食, 有野飲任飲, 雪糕( 哩個非常開心

我地叫左好多野食, 咩都試下
最開心既係忌簾薯餅!!! 一絕., 超回味><
新鮮炸出黎, 唔會話放到好凍先比你
入面係濃郁既cream, 外型皮非常鬆脆
重點係完全唔油!! 岩晒我地貪食既女仔!
我地叫左刺身, 件件都厚切, 新鮮就一般
其實都唔錯, 而且好多選擇, 又唔需要等好耐就有得食

仲有一樣好好食
就係wasabi八爪魚粒
其實好多地方都有
佢特別之處在於佢既wasabi味道明顯
而且每粒八爪魚都唔會太大或者太細岩岩好

仲有好多種雪糕選擇
仲意食日本放題既朋友非常唔錯!

2011-01-18 38 瀏覽
朋友介紹,說此處的刺身好新鮮,而且不用限時間,好抵食,我喜歡刺身,甜蝦好大隻,其他剌身好味,食多幾轉可回本,串燒我喜歡牛舌及鴨舌,其他串燒都好味,朋友話蛋好味,並不是所有食物都好食,但刺身就好好啦,價錢並不是太便宜,不過都合理,因不限時,這點就好好啦,遺憾是沒有甜品,我會再來
2011-01-07
  • 刺身
2010-11-19 40 瀏覽
前幾日同左班fan去左呢間店食晚飯,呢到做緊$188任食,上到去冇乜人,唔通中計.......事實又唔係太差,佢d刺身都算新鮮,而且款色都幾多,三文,告拿,八瓜魚北寄具都有,但其他野食就一般啦,尤其係d鍋物,真係唔得,唯一比較好食o既就只有天扶羅.不過$188o係灣仔來講都算平啦,都可以一試丫!
前幾日同左班fan去左呢間店食晚飯,呢到做緊$188
任食,上到去冇乜人,唔通中計.......
事實又唔係太差,佢d刺身都算新鮮,而且款色都幾多,
三文,告拿,八瓜魚北寄具都有,但其他野食就一般啦,
尤其係d鍋物,真係唔得,唯一比較好食o既就只有天扶
羅.
不過$188o係灣仔來講都算平啦,都可以一試丫!
2010-11-03 42 瀏覽
要滿足一班男丁的食慾,不外任飲任食打邊爐、韓國燒烤、自助餐或日本放題,但大多數都有時間限制,最多2個鐘就要停,食得好趕,食之無味!個friend就提議依道 - 日本放題,最緊要無時間限制,6點半埋位,食到10點半都得,品嚐美食之外,還可以舉杯暢飲,食到咁上下可以休息一會,吹下水再嚟下半場都仲得,淨計外在因素,實在值得推介的地點!依間日本放題係依客人寫紙的形式落order,客人只需填寫食物的number及需要的數量,交俾侍應,食物就會陸續嘅送上。礙於小弟唔食生嘢的緣故,只能對熟食俾少許意見,請各位見諒: 鰻魚壽司 - 雖然唔係十幾吋長嘅鰻魚,個鰻魚嘅size都唔細,起碼完全cover到舊飯,鰻魚味道適中,最緊要係可以一啖過,過癮! 蝦天婦羅 - 起碼有一隻食指的長度,炸漿唔算厚,食落又唔會成口油,一咬就感受到蝦嘅鮮甜,唔馬虎! 燒多春魚 - 細細條,完整無缺,頭尾都脆扑扑,魚身就嫩口! 凍蕃茄刺身 - 將原個蕃茄切薄片,每片都完整,排得整整齊齊,可見師傅嘅一流嘅刀法,加上有醋的醬汁,完全帶出蕃茄嘅新鮮甜酸味,醒神又開胃! 牛油燒帶子 - 手心size嘅帶子,絕不欺場,食落啖啖係濃郁嘅牛油

燒多春魚 - 細細條,完整無缺,頭尾都脆扑扑,魚身就嫩口!

牛油燒帶子 - 手心size嘅帶子,絕不欺場,食落啖啖係濃郁嘅牛油味,唔錯!

串燒 - 豬頸肉就爽嫩;牛舌就爽口,不過佢唔係以一片片去燒,係以摺疊形式,新穎!牛肉就略為失望,唔係牛柳,而係肥牛串燒,估你唔到,唔係好慣!

鐵板牛柳粒 - 不是燒到全熟,但又唔會生到流血水,燒得剛剛好,好juicy,送酒一大極品!

清酒煮蜆 - 超細隻蜆,湯的味道彌補蜆嘅細隻。

每人只有一杯飲品,不是任飲,茶就任你斟!
最值得一讚的係落咁多次單,無漏過單,並且每次都足數咁上枱,依種服務值得加許!
亦多謝隔離枱嘅食客包容我哋十幾個男丁的嘈吵。
2010-10-31