2009-04-13 9 瀏覽
是日行朗豪坊,於是在Suzuki晚餐。叫左如下幾樣:1. 鵝肝牛柳粒焗飯:好好味,鵝肝同牛柳粒的配合得很好。2. 燒汁雞柳野菌炒意粉:普通。這個味道自己屋企也能煮到。不過意粉餐有湯同沙律,個沙律都不錯。3. 焗西柚蘋果tart配雪糕:好好味的甜品。西柚能夠使蘋果感覺上沒有那麽甜,配合雪糕,sweet得黎令人很滿足^^今次坐出面的座位,雖然不是真正的露天環境,但望住朗豪坊屋頂的感覺都ok.
是日行朗豪坊,於是在Suzuki晚餐。叫左如下幾樣:

1. 鵝肝牛柳粒焗飯:好好味,鵝肝同牛柳粒的配合得很好。

鵝肝牛柳粒焗飯(影相時用了閃光燈,所以顔色有點怪)
焗柚子蘋果tart伴雲呢拿雪糕
2009-04-10
鵝肝牛柳粒焗飯(影相時用了閃光燈,所以顔色有點怪)
焗柚子蘋果tart伴雲呢拿雪糕
2009-04-06 6 瀏覽
今日一個人食晏..勁無癮..行到上suzuki cafe, 喺門口睇左個餐牌一陣, 都有好多唔同既食物揀, 仲有一啲適合一個人食既野, 就決定入去食! 入到去第一個感覺係環境黑媽媽, 日光日白對眼好辛苦...柯打係咖哩豬扒飯煲, menu入面既相影得好靚, 實物就差少少, 可能黑, 件豬扒呈啡中帶灰, 味道一般, 炸粉唔係太過香口, 豬肉唔彈牙, 少少梅既感覺..八十五蚊一客, 物非所值播...
今日一個人食晏..勁無癮..

八十五蚊一客, 物非所值播...
約咗朋友嚟呢度食飯, 我預早一日打電話嚟訂枱,係佢自己講到明係旺角朗豪坊鈴木咖啡館,佢仲話 7:30pm 前先可訂枱, 我訂咗 7:15pm 啦, 仲留埋電話俾佢我老公嚟到先, 點知佢話搵唔到我個訂枱記錄?!嘩, 有冇攪錯??!!! 好彩當時係 7pm 仲有位o者, 如果唔係一陣朋友嚟埋, 三個人都唔係再去邊度搵位食飯好!呢度坐得都幾迫,枱貼枱, 都係荃灣嗰間舒服D叫咗 3 樣嘢: 鵝肝牛柳粒飯: 嘩, D 牛柳粒好 un..... 豚肉生薑 pizza: 嘩, 喺個餅皮上面, 求其放幾片薄薄的豬肉同薑, 就話自己係 pizza 了.... 鮮蝦扁意粉: 冇咩特別囉......我一向都好鍾意食荃灣嗰間, 但朗豪坊呢間真係好唔掂, 唔俾喊面佢都唔得啦
約咗朋友嚟呢度食飯, 我預早一日打電話嚟訂枱,
係佢自己講到明係旺角朗豪坊鈴木咖啡館,

我老公嚟到先, 點知佢話搵唔到我個訂枱記錄?!

嘩, 有冇攪錯??!!!

呢度坐得都幾迫,枱貼枱, 都係荃灣嗰間舒服D

叫咗 3 樣嘢:
鵝肝牛柳粒飯: 嘩, D 牛柳粒好 un.....
鮮蝦扁意粉: 冇咩特別囉......

尋晚呢度食DINNER,我地4個人一共等左45分鐘先入到去,人多等下都唔奇,但係呢間野好鍾意將D大枱或者係2張2人枱拆開哂俾2個人坐,咁人數多過2人o既客,就會等左十世都入唔到去,o係我地等緊o既時候,真係好多2個人o既客好快入左去,好多都係遲過我地先黎,我同朋友都覺得呢度d座位安排真係非常之差,朋友之前黎呢間食過,見過有個男人就係因為佢自己多過2個人,所以十世都入唔到去然後對d員工發哂脾氣,呢件事都發生左好耐,估唔到呢間野過左咁耐,d座位安排都係一d都無改善,真係好不知所謂。講返d食物,我同朋友叫左牛肉rice burger拼薯條同雞肉rice burger拼薯條,$48份,份量都幾少下,男人食應該會餓死,但個味道唔錯。另一朋友叫左個意粉套餐$80,味道應該都ok。散叫o既意粉用料都係d平野,真係唔明一碟點解$68,所以無叫。我仲叫左朱古力冰鮮奶抹茶$36,個味真係超淡...朋友叫其他d飲品反而ok。

另一朋友叫左個意粉套餐$80,味道應該都ok。

我仲叫左朱古力冰鮮奶抹茶$36,個味真係超淡...
朋友叫其他d飲品反而ok。
2009-04-02
2009-04-02
carbonara-- 即係指一般白汁意粉, 做得好的確係幾好食呢!Suzuki cafe 我唔係成日去食,因為之前以為只係得小食食同咖啡飲, 今次先知原來係有好多野食!地方都幾寬敞, 坐位坐得幾舒服, 服務都唔錯, 見女經理對下屬軟硬gim施, 要求幾高, 唔怪得服務可以幾好味道嚟講, 碟carbonara算唔錯, 芝士味重而香味十足! bacon 香口, 只係加埋一七十幾蚊都幾貴, 但係咁既地方咁既環境, 都係咁既價錢喇!

2009-03-31
晚上到了鈴木咖啡館晚膳, 等左一張枱就有得坐了, 現在出來食飯都唔駛等太耐就有位,果真市道差?我地兩個人被安排坐喺露台位,本來覺得唔錯,因為係candle light dinner 但係過左一陣支腊竹熄左,當堂好黑,都唔知見唔見得清楚啲食物...因為有優惠,所以只係食一客咖喱豚肉飯,跟住加左四十五蚊有幾件燒牛肉粒,炸三文魚既小食, 女朋友加左一杯榛子綠茶飲咖喱豚肉飯味道只係一般而已,因為咖喱味道比較淡, 唔夠甜! 豚肉,即係豬肉無咩味,肉質帶點鞋,八十幾蚊唔抵食呢..燒牛肉粒反而唔錯,好似食牛柳咁,好味.不過只係小食,食唔飽呢..榛子綠茶就得個甜字..服務唔錯,只係食物就一般...

榛子綠茶就得個甜字..

服務唔錯,只係食物就一般...
仲有2日便又大1歲了,朋友很有心的請食生日飯,沒有特別想去的餐廳便在朗豪坊找找,那合一看便被Suzuki Cafe的Menu吸引了!以前也有去過她的cafe,不過印象一般,覺得都係環境好,食物平平.今次卻是以正式餐廳的形象出現,Menu由小食,熱狗,米Burger,Pizza,意粉,飯,甜品,特飲應有盡有,種類不小之餘口味又不會太大路,光是看名字和相片已有全都很想吃下肚的衝動!心大心細下最後點了1客炸海鮮籃,1個特價推介中的小食拼盤,1份意粉餐(包括餐湯,迷理沙拉,烤面包)和朱古力口味的甜品~先上了沙拉,面包和洋蔥湯~洋蔥湯:有誠意,是值得付錢飲的(很多時飲湯是因為套餐包了,卻不美味),清清甜甜,有暖暖的多士點來吃而很開心~沙拉:份量很小(因為是套餐內的),卻是我愛的油醋汁,清新好味!小食拼盤$39:好好味呀~包括原個凍蕃茄沙拉(芝麻醬)-清甜開胃又健康~2隻日式餃子,熱熱的,配上甜甜的燒汁,YUMMY~2件一口rice burger,都係溫溫的,真係好欣賞他們食物可以保持溫度,調味又好,俾個叻!墨汁煙三文魚意粉套餐$80:材料不是太多,我卻很是喜愛,因為意粉不單有彈性,而且真正食到墨

先上了沙拉,面包和洋蔥湯~
墨汁煙三文魚意粉套餐$80:材料不是太多,我卻很是喜愛,因為意粉不單有彈性,而且真正食到墨汁的鮮味,看來清新,鮮甜是我最近比較喜歡的口味呢~不過我朋友會覺得沒什麼味道(haha,他平時食太多味精啦)
炸海鮮籃$48:內有炸三文魚,炸軟Xcrab同炸"油"魚(原諒我唔識打字).配 wasibi沙拉醬..其實又熱又脆又有味,只是真的太太太咸啦,粉漿也太厚,可以改善一下便perfect了!
甜品$35(朱古力的,名字忘記了):由布甸,朱古力brownies, 綿花糖,同一小個Haagen Daz 雪糕所造~味道OK,沒有特別驚喜,不過卻是很好的完結!

值得一讚的是餐廳裝修簡約舒服,由細微處看出用心,如桌面上的小植物和倒水的容器加了片薄荷葉和士多啤梨~服務也很好的說~短時間內我一定會再來~~讚
2009-03-23
慶祝紀念
生日
  • 小食拼盤
  • 墨汁煙三文魚意粉
  • 洋蔥湯
2009-03-17 14 瀏覽
<北海道蟹腳芝士蟹肉焗飯> 好濃既芝士味...好多蟹肉...都係上次個<鵝肝牛柳粒飯>好食D~ <香芒軟殼蟹Pizza>正~ 個餅底好薄好脆軟殼蟹又炸得好脆i m lovin' it~ <麥芽芒果奶昔>feel唔到有麥芽..不過個奶昔味濃, 正!! 唔知係唔係就收工既關係佢地見我地食晒d野, 即走黎收晒d刀刀叉叉同碟搞到佢想再叫野食都唔得...
<北海道蟹腳芝士蟹肉焗飯>

好濃既芝士味...
好多蟹肉...
都係上次個<鵝肝牛柳粒飯>好食D~

<香芒軟殼蟹Pizza>

正~ 個餅底好薄好脆
軟殼蟹又炸得好脆
i m lovin' it~

<麥芽芒果奶昔>

feel唔到有麥芽..
不過個奶昔味濃, 正!!

唔知係唔係就收工既關係
佢地見我地食晒d野,
即走黎收晒d刀刀叉叉同碟
搞到佢想再叫野食都唔得...

香芒軟殼蟹Pizza
北海道蟹腳芝士蟹肉焗飯
麥芽芒果奶昔
2009-03-15
香芒軟殼蟹Pizza
麥芽芒果奶昔
2009-03-14 12 瀏覽
呢度環境都ok喎~2個人叫左好多野食又意粉, 又飯, 又pizza, 又甜品開頭都驚食唔晒 <鵝肝牛柳粒窩飯> - 第一次食鵝肝, 不過我唔鐘意個d口感- 牛肉好林...d味又夠濃- 成個飯都好好食! <海鮮芝士pizza> - 個餅底好薄好脆- d 料都幾多- 但衰在佢有芥末醬..我一向都好憎呢d味不過我都食左2件, 好食!冇埋d醬更加好食~ <軟殼蟹蟹籽意粉> - 超好味! 正正正~- 好鐘意佢d汁 <芒果雪糕> 我呢d嗜甜既人咳到死都要食凍野成杯野入面有vanilia + mango雪糕一粒橙色既生果物體木瓜肉, 芒果肉, 芒果乾?!mango乳酪, 仲有cream...好味好味好味! 下次會再黎
呢度環境都ok喎~
2個人叫左好多野食
又意粉, 又飯, 又pizza, 又甜品
開頭都驚食唔晒

<鵝肝牛柳粒窩飯>

- 第一次食鵝肝, 不過我唔鐘意個d口感
- 牛肉好林...d味又夠濃
- 成個飯都好好食!

<海鮮芝士pizza>

- 個餅底好薄好脆
- d 料都幾多
- 但衰在佢有芥末醬..
我一向都好憎呢d味
不過我都食左2件, 好食!
冇埋d醬更加好食~

<軟殼蟹蟹籽意粉>

- 超好味! 正正正~
- 好鐘意佢d汁

<芒果雪糕>

我呢d嗜甜既人
咳到死都要食凍野
成杯野入面有vanilia + mango雪糕
一粒橙色既生果物體
木瓜肉, 芒果肉, 芒果乾?!
mango乳酪, 仲有cream...
好味好味好味!

下次會再黎

2009-03-09
慶祝紀念
生日
  • <軟殼蟹蟹籽意粉>
2009-03-05 373 瀏覽
收工出美孚幫麥精收交幅拼圖,之後就出旺角等佢*係朗豪坊一齊食dinner*我地由最頂行番落黎睇下有咩食=]點知呢個時候...OMG!竟然係monster sushi見到吳彥祖!真人勁勁勁靚仔!!!!!dream man!當時心情難以形容,心跳加速,體溫上升,手心出汗!OMG!我諗只有麥精明白的感受,因為我興奮到佢都話不想理我了鈴木咖啡館SUZUKI CAFE享用我地既DINNER,勁想衝去monster sushi食!但勁多人等位囉不過算喇*見到daniel已經係我呢晚既bonus*因為本黎諗住幫麥精交收完就番屋企訓覺點知見肚餓先同佢食埋dinner*哈哈哈哈*多謝麥精一定要我今晚出去交收ja*哈哈哈哈[]其實我地都係為左件鵝肝先入去食架ja之後我地散嗌一個鵝肝牛柳飯*一個帶子白汁菠菜意粉仲有個炸海鮮籃{{軟殼蟹*三文魚*魷魚圈}} 鵝肝牛柳飯好好味,哈哈哈!真係好味!!可能因為個飯係濃味,搞到帶子白汁菠菜意粉冇咁好味!但個白汁同埋個菠菜意粉係勁ok!!!不過放面果3粒帶子真係勁勁勁難食!一食都唔覺食緊帶子,總之即刻嘔番出黎喇 炸海鮮籃舊軟殼蟹好
收工出美孚幫麥精收交幅拼圖,
之後就出旺角等佢*係朗豪坊一齊食dinner*
我地由最頂行番落黎睇下有咩食=]點知呢個時候...OMG!

當時心情難以形容,心跳加速,體溫上升,手心出汗!OMG!
我諗只有麥精明白的感受,因為我興奮到佢都話不想理我了
鈴木咖啡館SUZUKI CAFE享用我地既DINNER,
勁想衝去monster sushi食!但勁多人等位囉
[[好喇...唔講喇*講番我地食咩先]]

其實我地都係為左件鵝肝先入去食架ja
之後我地散嗌一個鵝肝牛柳飯*一個帶子白汁菠菜意粉
仲有個炸海鮮籃{{軟殼蟹*三文魚*魷魚圈}}

鵝肝牛柳飯好好味,哈哈哈!真係好味!!

可能因為個飯係濃味,搞到帶子白汁菠菜意粉冇咁好味!
但個白汁同埋個菠菜意粉係勁ok!!!

不過放面果3粒帶子真係勁勁勁難食!

一食都唔覺食緊帶子,總之即刻嘔番出黎喇

炸海鮮籃舊軟殼蟹好大隻,外層唔夠脆,
凍左就真係唔太好食,但都接受到
最欣賞佢個綠色又酸酸地既芥茉醬,好好味!!
waiter加水加得快*都幾有禮貌!
環境闊落,坐得舒服*
hang seng credit card有9折,埋單$190*
食完都成11點幾,坐左咁耐,全程冇趕客!
滿腦子dream man,訓唔著喇今晚
帶子勁差!!但菠菜意粉同個白汁好ok!
2009-03-04
2009-02-13 2 瀏覽
元宵節同老公去咗旺角做嘢,趕唔切回家煮飯仔,只好出街食,由於朗豪坊有free parking(滿$200-->1hr;$400-->2hrs可夾單)呢個優惠係本人至愛,亦係我choose幫襯邊個商場嘅主因入去本來想試近又,但老公唔ok所以去咗鈴木,我哋兩個人叫咗鵝肝牛柳飯套餐>>洋蔥湯好味、疑似多士好食、鵝肝淡咗啲,但幾滑,牛柳惹味,飯多啲汁仲正牛肉pizza>>推介之選,有肉汁,夠薄,讚牛肉卷>>可能太飽同似牛肉pizza,無咩驚喜老公都讚價錢合理,環境不俗(我哋坐出面)

入去本來想試近又,但老公唔ok所以去咗鈴木,我哋兩個人叫咗

鵝肝牛柳飯套餐

牛肉pizza
>>推介之選,有肉汁,夠薄,讚

牛肉卷
>>可能太飽同似牛肉pizza,無咩驚喜

老公都讚價錢合理,環境不俗(我哋坐出面)
  • 牛肉pizza
2008-12-31 17 瀏覽
沈日一行5人去左呢度食因為之前睇到呢度d食評都唔錯我叫左個煙三文煙菠菜墨汁意粉餐(配salad, bread 同法式洋蔥湯)個湯第一啖飲落係好香胡椒味但一路飲落去只係覺得好鹹 飲完要即刻飲半杯水個意粉同樣係好鹹不過d墨汁味真係幾香ge友人叫左菠菜焗煙肉雞排飯餐(配salad, bread 同有機蕃茄湯)佢話個湯好酸同太濃 d雞排亦都係好鹹 反而男友叫ge海鮮大匯焗飯出乎意料地好味 d飯用茄汁炒過 酸酸地好好味佢d意粉好細份 女仔食完都會唔飽但飯就好夠份量 男仔食完都ok飽我估佢應該係一時失手因為之前睇食評都話幾好但應該都無下次ga la
沈日一行5人去左呢度食

但飯就好夠份量 男仔食完都ok飽

我估佢應該係一時失手
因為之前睇食評都話幾好
但應該都無下次ga la
和朋友一起在這兒吃晚飯已經三四次了~ 我們一羣很喜歡這類, 因為旺角很不容易才可以有一個地方, 坐得耐, 吃得好, 可以傾下計!呢度o既pizza同pizza hut o個類好唔同, 薄皮但料一樣足, 又唔會過飽, 食唔到其他野食!意粉唔係太"lau", 味道岩岩好!!!仲有綠茶系列o既飲品真係好好飲!!!想o係旺角食d少少西餐, 又日式o既野.. 呢度真係好好!!!
和朋友一起在這兒吃晚飯已經三四次了~

意粉唔係太"lau", 味道岩岩好!!!
仲有綠茶系列o既飲品真係好好飲!!!

芒果軟殼蟹PIZZA!~
午餐前菜
芒果軟殼蟹PIZZA!~
午餐前菜
(非會員)
2008-12-03
第一次來到朗豪坊的高層,想不到這裏有這麼多食肆,間間環境都不錯.看見這間,好似尖沙咀lcx個間食意大利粉的一樣.門口見到menu不算太貴,於是便入去試試,我2人揀了中間坐,這裏幾特別,環境幾大,最鐘意這裏唔係太糟.........d waiter都幾nice,最怕要等好耐都未有人理我,但依到不錯.不過....飲品就普通,甜左少少,其他就ok啦!.......最鐘進個pizza,夠薄好味,意粉都幾好...可能岩我口味.....整體不錯,應該會再來的.最尾我都比多左少少tips...扮闊佬hehe!!!!!!!!
27/11 工作不快, 又係無乜心情, 諗住同朋友出去搵美食黎開心下la~ 見鈴木食評都ok, 咪去試試囉... 入到去, 我地要求坐出面, 望下景 (商場景), 個waiter 一口話ok, 服務唔錯喎 起初服務都ok~ 但d 食物上枱後, 就發覺張枱太細囉... 都放唔哂我地食果d 野... 呢個真係要改善... 一間舖位多枱多係好, 但食客坐得唔舒服, 就真係好影響心情 每張枱都有支爉燭~ 好有情調~^^ 但地下o既射燈就好唔掂, 太光喇, 好影響食客=.= 個紅湯係好好味, 但d waiter 就... 唔太掂, 2 個人, 照顧約12 張細枱, 仲要無full 喎, 都可以行幾轉都唔收我個吉左o既湯碗同沙律碗, 我仲要舉左3 次手都無望見... 點ga=.= 係咪唔靚女, 就唔望呢? 最後到我食主食先黎收, 好唔得囉!!!講下食物~ 紅湯好好味, 我好欣賞佢咁結同咁多渣~ 好少餐會有咁多料o既紅湯, 即使酒店都無咁好味~ 沙律... 唔好提喇... 咁... 唉... 好少汁囉 個飯... 我唔識欣賞, 汁少, 唔夠撈飯, 撈得飯黎, 豬扒又點唔到, 點得

講下食物~
沙律... 唔好提喇... 咁... 唉... 好少汁囉
個飯... 我唔識欣賞, 汁少, 唔夠撈飯, 撈得飯黎, 豬扒又點唔到, 點得黎, 又撈唔到飯... 我唔推介大家食~
個pizza 就好好味~ 脆脆餅底~ 味道適中~ 但如果多d 芝士我就仲開心~^^

食以呢2 樣都飽哂~ 都食唔落甜品~ 不過甜品幾靚我都唔再黎食囉, 因為服務麻麻, 味道都只熟一般~
甜品推介, 但無試
差... 咸... =.= 無其他字適合形容
正~ 夠結~ 仲好多料~
正~ 味道適中, 餅夠脆~ 但沙律就唔好食~
正~ 夠結~ 仲好多料~
正~ 味道適中, 餅夠脆~ 但沙律就唔好食~
  • 簿餅