2018-07-23
書展最後一日,點都會去撐下場。一早過左灣仔,順便食過靚早餐先入場打書釘。金鳳條龍意外地短,咁就即管襯下熱鬧。店內真係人頭湧湧,行步路都要小心啲。排隊時,可以睇下餐牌,揀定野食。出晒名既雞批,菠蘿包,奶茶歡迎外賣。不過,廿蚊杯奶茶,感覺有啲貴。大大個既菠蘿包,陣間一定要食!叫左份豐富早餐B跟餐包或菠蘿包。當然揀菠蘿包啦加3蚊有鮮油跟,不過唔加都有少許牛油比你。菠蘿包由細食到大,食過唔知幾多個了。要做到好好食既,不外乎包要夠熱夠新鮮,口感鬆軟,皮脆,所以包既size要適中,唔可以太大或太細。唔知金鳳既菠蘿包會點呢?一啖咬落去,唔熱既😑不過仲食到好鬆軟,而且睇圖都知佢真材實料,最難得係佢上層既脆皮沒有散開。最衰timing 唔岩,不是菠蘿包出爐時間,食唔到熱辣辣既菠蘿包😩😩沙嗲牛肉烏冬。好後悔揀左食烏冬,完全同沙嗲牛肉唔夾。眼見其他食客都是吃沙嗲牛麵,為什麼我會揀烏冬呀🤦🤦🤦🤦其實除了個烏冬比較腍之外,個沙嗲湯底好濃好有味。而啲牛肉亦大大件,夠腍,冇筋,仲好入味添所以都唔差呀。朋友食既五香肉丁米粉,肉丁份量都很多。最後,當然要嘆返杯金鳳奶茶啦第一口覺得沒有特別。但多喝兩口,茶味開始在味蕾中
店內真係人頭湧湧,行步路都要小心啲。
排隊時,可以睇下餐牌,揀定野食。
大大個既菠蘿包,陣間一定要食!
叫左份豐富早餐B
朋友食既五香肉丁米粉,肉丁份量都很多。
最後,當然要嘆返杯金鳳奶茶啦
第一口覺得沒有特別。但多喝兩口,茶味開始在味蕾中浮現出來,愈喝愈順口,與菠蘿包一齊享受,是一個絕佳既組合
由於坐路邊關係,每當有新鮮出爐既包店拿出,香氣總是迎面而來,非常誘人。而拿著大盆子的店員,亦會邊叫賣邊叫食客小心熱盆。這景像,已經很久沒見了,很懷念。