荔枝角新開居酒屋,朋友生日一於黎呢到慶祝啦!設有日式榻榻米房🇯🇵環境充滿型格時尚日式氣氛🥢宮崎和牛海膽刺身🥢雪花細緻嘅和牛包裹住新鮮海膽,鮮味滿分😙🥢月見薄燒宮崎和牛飯🥢牛脂油花分布平均,即場炙燒,油脂香味撲鼻,配上原個生蛋黃+壽司飯,一口食哂,超滿足!😋🥢金丼。月見海膽三文魚籽拖羅蓉🥢必點食物之一!份量十足!有原隻日本蛋黃、海膽、拖羅蓉、三文魚籽,最底係壽司飯,蛋黃破開,所有食物拌勻,滿足味蕾!😝🥢時令秋刀魚刺身🥢秋刀魚刺身軟腍鮮味,有獨特嘅鮮魚味😉🥢生蠔🥢蠔肚飽滿,配上特製醋汁,更突顯鮮味😊🥢自家製雞皮蝦🥢甘香雞皮卷住爽口大蝦,不妨一試!😄🥢免治雞軟骨捧🥢每逢去居酒屋必食嘅食物,yummy👍🏻金酒屋📍荔枝角長沙灣道909號地舖

荔枝角新開居酒屋,朋友生日一於黎呢到慶祝啦!
設有日式榻榻米房🇯🇵環境充滿型格時尚日式氣氛

🥢宮崎和牛海膽刺身🥢
雪花細緻嘅和牛包裹住新鮮海膽,鮮味滿分😙

🥢月見薄燒宮崎和牛飯🥢
牛脂油花分布平均,即場炙燒,油脂香味撲鼻,
配上原個生蛋黃+壽司飯,一口食哂,超滿足!😋

🥢金丼。月見海膽三文魚籽拖羅蓉🥢

🥢時令秋刀魚刺身🥢
秋刀魚刺身軟腍鮮味,有獨特嘅鮮魚味😉

🥢生蠔🥢
蠔肚飽滿,配上特製醋汁,更突顯鮮味😊

🥢自家製雞皮蝦🥢
甘香雞皮卷住爽口大蝦,不妨一試!😄

🥢免治雞軟骨捧🥢
每逢去居酒屋必食嘅食物,yummy👍🏻

金酒屋
📍荔枝角長沙灣道909號地舖
2023-10-13 70 瀏覽
呢日同屋企人去左荔枝角呢間日本餐廳食dinner,餐廳既環境好好,我地坐喺吧枱位置。小食方面,我地點左秋田煙薰蘿蔔薯仔脆脆沙律,好特別。另外仲點左三文魚牛油果卷,層次豐富。呢度既和牛非常吸引,我地點左宮崎和牛海膽刺身,海膽好肥美,和牛生食都好正。重頭戲係呢個月見薄燒宮崎和牛飯,呢塊和牛勁大片,上面有好靚既雪花紋,侍應會幫我地燒塊和牛,再包住飯同蛋黃一齊食,勁吸引。呢碗金丼。月見海膽三文魚籽拖羅蓉係我既至愛,有齊哂海膽、三文魚子、拖羅蓉呢三樣美食,令人非常滿足。安格斯牛肉鰹魚湯稻庭烏冬同自家製雞皮蝦同樣高質。
小食方面,我地點左秋田煙薰蘿蔔薯仔脆脆沙律,好特別。
另外仲點左三文魚牛油果卷,層次豐富。

安格斯牛肉鰹魚湯稻庭烏冬同自家製雞皮蝦同樣高質。
  • 宮崎和牛海膽刺身
  • 安格斯牛肉鰹魚湯稻庭烏冬
  • 月見薄燒宮崎和牛飯
🧡 好感動呀! 病咗成個禮拜終於病好🥹 終於可以出返嚟覓食😝 仲可以同媽咪一齊食飯!😆🧡 門面都幾靚,入到去樓底好高👍🏼 空間感都大😊🧡 秋田煙燻蘿蔔薯仔脆脆沙律 $78首先黎一個前菜!薯片上加咗煙燻過嘅蘿蔔薯仔沙律蓉,連最上面嘅魚子醬都煙燻過,所以味道好夾😉 🧡 自家製雞皮蝦 $116雞皮包住蝦肉🍤 整成串燒再燒熟。我都係第一次咁樣食😝 雞皮嘅油香同蝦肉出奇地夾👍🏼 好食!🧡 海膽天婦羅 $138用紫菜包住海膽再製作嘅天婦羅,粉漿夠薄👍🏼 海膽非常之鮮甜,沒有一點腥味。🧡 月見宮崎和牛卷 $168嚟呢度一定要食和牛!最出名就係和牛卷同埋和牛飯😎 因為坐吧枱所以可以全程見到師傅製作😙 和牛卷除咗和牛仲有蔥,芝麻醬料,上面仲有橙黃色日本雞蛋😝 唔使點豉油都好夠味👍🏼🧡 月見薄燒宮崎和牛飯 $168另外又係不得了,店員即席用火槍炙燒和牛,燒到大概三成狀態。再用和牛包將蛋黃同埋飯一齊食,和牛肉質鮮嫩,油香滿溢😙 另外仲俾咗海鹽, 黑椒, 燒汁,根據自己口味調味~🧡金丼 $198特別推薦這個金丼!超豐富!🤤首先最上面又係有金酒屋出名嘅生蛋黃,之後仲有海膽, 三文魚籽, 同拖羅蓉!全部都好新鮮😋
🧡 門面都幾靚,入到去樓底好高👍🏼 空間感都大😊

🧡 秋田煙燻蘿蔔薯仔脆脆沙律 $78

🧡 自家製雞皮蝦 $116

🧡 海膽天婦羅 $138

🧡 月見宮崎和牛卷 $168
嚟呢度一定要食和牛!最出名就係和牛卷同埋和牛飯😎

🧡 月見薄燒宮崎和牛飯 $168
另外仲俾咗海鹽, 黑椒, 燒汁,根據自己口味調味~

🧡金丼 $198
特別推薦這個金丼!超豐富!🤤
首先最上面又係有金酒屋出名嘅生蛋黃,之後仲有海膽, 三文魚籽, 同拖羅蓉!全部都好新鮮😋 同埋份量都好多

🧡 安格斯牛肉鰹魚湯稻庭烏冬 $108
另一個飽肚選擇👍🏼 安格斯牛肉對比和牛都唔算太失色,都係一啲都唔韌~
份量算多,仲附送半隻半熟蛋😙

🧡 另外想讚一讚師傅勁好人😁 佢見我阿媽食晒壽司隔離嗰啲薑片,見佢鍾意食,特登比咗六款漬物比我媽試下👍🏼👍🏼

🧡 最後同媽咪去咗每人一杯無酒精飲品🍹蘋果汁 $28 同 檸檬乳酸梳打 $38~
過咗滿足好開心嘅一晚,好耐冇同媽咪一齊出街食晚飯了😝
2023-10-11 73 瀏覽
What a surprisingly nice and worth-trying restaurant in LCK which offers good food😍 I enjoy the dinner so much !!! We ate for 1.5 hrs… so jeng 😍 . Worth to give it a try. It very suitable for gathering ! It provides a private room to us 🥰首先嚟咗呢個前菜!超正!must order! 蟹籽薯仔沙律,super yummy ! 薯片喺底層簡直perfect match ! 明太子三文魚自家辣醬沙律,the sauce is fabulous & taste good 👍🏻 海膽天婦羅,簡直冇得輸!一次過可以食三舊~ the 海膽 is so fresh 🥰天婦羅粟米都一定要點,it is crispy ! And 香口~the dish is elegant too 😍生牛肉壽司,so mouth-watering ! So full for 4 😝Th

The fish sushi 🍣 is also nice ! I eaten all !! So delicious 🤤

My favourite dish !! 白鰻!the sauce is perfect match with the fish 🐟 it’s crispy too!

Last but not least, it comes to the signature 刺身!all of time is fresh !!

Overall, it is surprisingly good 👍🏻 recommended. They gave us a private room!!! Full of Japanese style ! Love it so much 🙌🏻

2023-10-10 64 瀏覽
荔枝角近年來都多咗不少商業大廈,行經長沙灣道有間門面日本料理,最誇張係平日去食有好幾台客人等位,特別坐吧枱仲望埋師傅準備唔同食材!๑ 金井・月見海膽三文魚籽拖羅蓉 $198睇個樣就覺得豪華✨ 拖羅蓉上舖上海膽+三文魚籽,中間掘個窿放上月見蛋,用材明顯新鮮,拖羅及三文魚籽比例較高,月見蛋汁濃稠蛋香再為食材綿上添花!๑ 月見宮崎和牛卷 $168吧枱上親眼看見師傅包裹刺身卷,品嘗到經師傅炙燒後逼出的和牛油花,以外亦有大量香蔥,開流汁的月見蛋再令卷物添致濕潤層次感👍🏻๑ 月見薄燒宮崎和牛飯 $168師傅會於席前以火槍炙燒和牛薄片,和牛油脂瞬間表出,入口時甚為突出,飯及蛋汁恰好平衡油膩感๑ 宮崎和牛海膽刺身 $138最為直接嚐到宮崎和牛的味道,值得讚兩者作為刺身毫無腥感๑ 自家製雞皮蝦 $58爽身的大蝦裹上炸至脆身的雞皮,意外地有火喉๑ 秋岡煙燻蘿蔔薯仔脆脆沙律 $78蘿蔔及薯仔蓉壓成綿泥,不過不失的開胃菜๑ 安格斯牛肉鰹魚湯稻庭烏冬 $108比想像中更足料大碗的湯的烏冬,湯底屬比一般較鹹香鰹魚湯

๑ 金井・月見海膽三文魚籽拖羅蓉 $198

๑ 月見宮崎和牛卷 $168

๑ 月見薄燒宮崎和牛飯 $168

๑ 宮崎和牛海膽刺身 $138
最為直接嚐到宮崎和牛的味道,值得讚兩者作為刺身毫無腥感

๑ 自家製雞皮蝦 $58
爽身的大蝦裹上炸至脆身的雞皮,意外地有火喉

๑ 秋岡煙燻蘿蔔薯仔脆脆沙律 $78
蘿蔔及薯仔蓉壓成綿泥,不過不失的開胃菜

๑ 安格斯牛肉鰹魚湯稻庭烏冬 $108
比想像中更足料大碗的湯的烏冬,湯底屬比一般較鹹香鰹魚湯
2023-10-08 206 瀏覽
話說,D生同D小姐有日俾左幅相我睇,嗰幅相入面件和牛嘅美感我以為佢哋去咗東京定台北,點知佢回覆話係一間位於荔枝角嘅居酒屋。荔枝角日本居酒屋平時我只係去開舞鶴,我都唔知原來荔枝角有另一間咁高質嘅日本餐,當訂位嘅時候都唔容易,可能book得急,只有某些時間先有位,個日好爆,一係六點一係八點半,那麼,八點半吧。問題係, 八點半來到,間餐廳依然非常包場,全院滿座,我最信餐廳質素應該唔會差得去邊。當晚食嘅菜式全部都係打卡菜,而都好多人討論。煙薰蘿蔔薯仔脆脆沙律,呢個上碟一刻係幾得意,用薯片做嘅沙律,好有創意,雖然煙薰味唔勁,但感覺幾特別。海膽天婦羅都幾出色,當然無岩浪咁勁,但試得出佢嘅天婦羅水準係真係幾好。宮崎和牛海膽刺身勁精彩,雖然冇喺台灣食一大塊牛肉再加一排海膽咁暴力,但個種回甘係好有回憶。打卡度滿分的有月見薄燒宮崎和牛飯,有黑椒有醬油有鹽讓你自己調味,宮崎和牛燒過後當然更迷人,呢個絕對係超好嘅打卡首選,加完隻日本蘭王蛋味道更可以呀。中間加了個自家製雞皮蝦試試串燒水準,相當可以,可惜好飽,兩個人無得食太多。金丼銀丼好出名,我選了金丼,有海膽、三文魚籽同拖羅蓉,飯份量好多,而上層再加隻蛋撈埋一

當晚食嘅菜式全部都係打卡菜,而都好多人討論。

金丼銀丼好出名,我選了金丼,有海膽、三文魚籽同拖羅蓉,飯份量好多,而上層再加隻蛋撈埋一齊,更加好,但實在吃不完,唔好睇佢細細碗,飯勁多。

尾聲的豚骨濃湯豬軟骨稻庭烏冬,正常的結尾,唔係打卡貨色,不過食完之後也立刻飽了,喜歡嘅係佢嘅豬軟骨,勁大件,好滿足。

其實仲有好多打卡野,要多人先食得哂,希望再有機會食下啦。
2023-10-08 60 瀏覽
小人向來都非壽喜燒的忠粉,但因同事的極力推薦,一天中午便到了金酒屋。期待已久的壽喜燒套終於上枱,這個壽喜燒套餐用的是安格斯牛肉,配菜包括一些野菜、粉絲、香菇等等,以及一隻生蛋黃。安格斯牛油脂分布平均,牛味濃兼且非常之腍,浸在香味濃郁的壽喜燒汁,沾上嫩滑的蛋漿再一啖放入口,油脂的甘甜與肉的美味並存,牛味濃郁而餘韻分明,加上壽喜燒獨特的香味,這一啖絕對是肉類復仇者復仇的最隹時機!壽喜燒汁味道濃厚,用來佐飯,也很不錯。食完牛肉之後,可以吃一下野菜及其他,盡吸壽喜燒汁的味道,超好食啊!況且隔著來食更可減少膩滯感,這一餐夠幸福夠滿足!聽聞原來壽喜燒分為關西風和關東風,關西風乃乾身壽喜燒,先落肉再落醬汁;至於關東風則相反。不過對於小人而言,都懶理它吹的是關東風還是關西風,總之好食就是萬歲!

安格斯牛肉壽喜燒

午餐
安格斯牛肉壽喜燒
2023-10-07 61 瀏覽
有個朋友係whatspp send咗幅相過嚟,就係呢個薄和牛飯,感覺好似好正。於是便約定九月底一定要嚟呢間近期好熱門嘅日式餐廳晚飯。由於時間不多,想訂位只訂到八點,我奇怪點解會咁爆,仲要係荔枝角,都幾多人,個個客人都好後生,枱枱都飲酒,感覺都幾年青化。月見薄燒宮崎和牛飯,係重點中嘅重點,價錢唔算貴,香港平常係中環銅鑼灣嘅名店食,最少要三百蚊一份。唔記得之前喺邊度食過好食嘅,今日呢個海膽天婦羅都唔錯。宮崎和牛海膽刺身,原來成條和牛捲開見到海膽先知咁正,那種融合感覺好好。自家製雞皮蝦,試下呢度嘅串燒,加下啲檸檬汁,爽得很。秋田煙薰蘿蔔薯仔脆脆沙律,我無諗過咁嘅形式食沙律。金丼有海膽、三文魚籽、拖羅蓉,唯一唔好係好多飯,女仔一定食唔哂。豚骨濃湯豬軟骨稻庭烏冬,個烏冬都幾煙韌,湯底幾濃,豬軟骨有好多件。晚飯每人幾百蚊,有卡打有靚嘢食,都幾好。

唔記得之前喺邊度食過好食嘅,今日呢個海膽天婦羅都唔錯。

自家製雞皮蝦,試下呢度嘅串燒,加下啲檸檬汁,爽得很。

秋田煙薰蘿蔔薯仔脆脆沙律,我無諗過咁嘅形式食沙律。

晚飯每人幾百蚊,有卡打有靚嘢食,都幾好。
  • 月見薄燒宮崎和牛飯
  • 宮崎和牛海膽刺身
  • 自家製雞皮蝦
2023-10-07 167 瀏覽
最近見好多Foodies 都去呢到打卡 野食嘅賣相 同埋評價都好好 搞到我都忍唔住去拜訪一下🤭 Book 咗星期五晚食8pm 入去個下未滿座 但我坐低無耐 就愈黎愈熱鬧 仲愈黎愈多人等位 果然係Happy Friday😛一入到去坐低 見到近Bar 枱位已經特別熱鬧 氣氛好好 Waiter 都一邊招呼一邊傾計一邊飲酒 好爽😝 同埋佢地會有是日推介 環境&服務感覺幾好👍🏻未睇餐牌前 心目中已經有必食嘅選擇🤭 所以好快我地已經可以決定 上菜都算快 但擺盤一啲都唔馬虎 仲非常好可以打卡🤩✌🏻月見宮崎和牛卷(四件) $168上網見到呢個和牛卷已經覺得好吸引 所以呢個係我心目中必叫item 上菜見到隻蛋 已經心心眼 吉穿蛋漿撈埋落個和牛飯卷 和牛好嫩滑加埋香蔥 成件入口 口感豐富 味道非常夾 讚👍🏻❤️✌🏻金丼 - 月見海膽三文魚子拖羅蓉 $198金丼都係必叫item 因為海膽&拖羅蓉係我最愛🤭🫶🏻 賣相係💯 蛋漿流出呢一幕已經令人流晒口水 不過當日海膽唔算非常出色 微微嘅鮮甜😙 拖羅蓉就非常軟滑🤭 三文魚籽粒粒都漲卜卜 味道好鮮 全部混合一齊食好滿足😬 開頭睇少佢好似有啲細碗 但事實係一啲都唔細

✌🏻月見宮崎和牛卷(四件) $168

✌🏻金丼 - 月見海膽三文魚子拖羅蓉 $198
金丼都係必叫item 因為海膽&拖羅蓉係我最愛🤭🫶🏻 賣相係💯 蛋漿流出呢一幕已經令人流晒口水 不過當日海膽唔算非常出色 微微嘅鮮甜😙 拖羅蓉就非常軟滑🤭 三文魚籽粒粒都漲卜卜 味道好鮮 全部混合一齊食好滿足😬 開頭睇少佢好似有啲細碗 但事實係一啲都唔細 滿足又飽足✌🏻

✌🏻豚骨濃湯豬軟骨稻庭烏冬 $98
因為我嘅同伴有少少唔舒服 唔敢全枱都係生🥲咁就叫個湯烏冬平衡一下😜 湯都幾濃郁😌 豬軟骨肉質算腍身 稻庭烏冬Q 彈 讚👍🏻 整體不錯😋

✌🏻海膽天婦羅(兩件) $138
貪心追加呢個 外層天婦羅嘅脆口&油份 加埋海膽一齊食 外脆內軟 口感不錯😋
金丼
月見宮崎和牛卷
海膽天婦羅
豚骨濃湯豬軟骨稻庭烏冬
慶祝紀念
生日
金丼
月見宮崎和牛卷
緣起我在茘枝角打工的日子有留意這家餐廳的前身曾是法國菜和泰國菜館。這區不乏愛吃和捨得花錢慰勞自己的上班族,難怪在午市時間也是坐無虛席。老闆和同事們曾吃過這家餐廳幾次,對午餐的選擇了然於胸,我卻是第一次光顧,於是聽他們的推介點了金丼· 三文魚籽海膽金槍魚蓉配稻庭烏冬。店內環境金酒館的室內裝修是現代日式居酒屋,混合鐵板燒和Omakase的格局,因位處高級商廈地鋪的關係,得天獨厚的超高樓底和牆身裝飾,令餐廳有一股像高檔商場和酒店般寛敞的氣派,牆上的和紙圖紋美得很吸睛。店內的規劃從入口處往左邊是鐵板燒吧檯和一般餐檯,右邊有兩間日式榻榻米廂房,看到客人們隨地亂放的鞋,難道提供放鞋的櫃子很困難嗎?侍應的服務門口知客招待客人有禮,應答自如,侍應上菜時會說出菜名,即使是小菜和飲品也是如此。可是不會主動添茶和回收用過的餐具,表現得有點遲緩。餐具和擺盤日本料理着重視覺享受,表達季節感的餐具和伴碟的裝飾是相當重要的。依我所見,餐具似是來自淘X網批發給日料餐廳的餐具,感覺粗疏廉價,蘋果汁卻用上江戶切子(日本切割花紋玻璃的代表性品牌,也是這類玻璃器皿的俗稱)來承載,建議大家來這裏請客吃飯時為每位點一杯飲品,保證
緣起

店內環境

侍應的服務

餐具和擺盤
日本料理着重視覺享受,表達季節感的餐具和伴碟的裝飾是相當重要的。依我所見,餐具似是來自淘X網批發給日料餐廳的餐具,感覺粗疏廉價,蘋果汁卻用上江戶切子(日本切割花紋玻璃的代表性品牌,也是這類玻璃器皿的俗稱)來承載,建議大家來這裏請客吃飯時為每位點一杯飲品,保證能收獲讚賞。

菜式和味道
午市的定食包括前菜、味噌湯和沙律,我點的金丼· 三文魚籽海膽金槍魚蓉,配上一碗鰹魚湯烏冬。
前菜:因循守舊,沒有時令感可言,比如秋季當造的蔬菜和菇茸,可惜店家只給予全年通用的漬物白蘿蔔。
味噌湯:配料相當豐富,有白蘿蔔片、豆腐粒和香蔥等,可是喝起來比預期中清淡,不過不失。
沙律:典型港式日本料理長年供應的生菜和邱比胡麻醬,同樣也是不過不失。

主菜:店家自創的金丼,在5吋口徑的碗內放了珍珠米飯,鋪上厚厚的金槍魚蓉,三文魚籽和幾片鮮嫩的海膽,加上一個日本蛋黃,像是京都產的「極濃蛋」,呈現鮮艷的橙紅色,這種蛋的缺點是蛋味較淡。整體味道濃烈,口感黏稠,來自海鮮的鹹度不需要加醬油。這個金丼能夠單點就好了,除了這個,其他的配菜都是聊勝於無。

最後上菜的稻庭烏冬,像是乾麵條煮成的,沒有嚼勁,建議店家改用半生烏冬,湯底有鰹魚味,味道偏淡。店家可考慮將廉價的魚板改為日本腐皮或是天婦羅脆粒。

謝謝老闆的款待,只能說這個價位對我個人來說略嫌稍貴,期望下次再來吃。
2023-10-05
10 分鐘 (堂食)
  • 金丼
2023-10-04 1479 瀏覽
金酒屋 (荔枝角)荔枝角長沙灣道909號地舖。上回提到食左間超正居酒屋 😍 位置有少少特別,係d2 place大約行5分鐘就到。自家製雞皮蝦($116)雞皮燒到脆脆,包住成隻蝦,雞油香滲左入蝦,成隻蝦係勁爽🍤, 好味到想大叫oishi~~ 😝。秋田煙薰蘿蔔薯仔脆脆沙律($78)好特別嘅一道小食,將沙律放左係薯片上面 😯 記住要一啖食曬佢呀。宮崎和牛海膽刺身($138)、海膽天婦羅($138)試左兩款海膽食品,呢度嘅海膽好新鮮,完全無臭味,除左食omakase,香港都真係比較罕有 👏🏻。金丼。月見海膽三文魚籽拖羅蓉($198)將3大最愛食材放埋一齊真係不得了 😍 仲要份量俾得一d都唔孤寒,大推!。安格斯牛肉鏗魚湯稻庭烏冬($108)最後食左稻庭烏冬做結尾 🍜 個人比較鐘意幼扁身嘅稻庭烏冬多過讚歧烏冬,呢碗野份量好足,差d食唔曬呀 😯。@kinzakaya.hk 。#gpiglaichikok

金酒屋 (荔枝角)
荔枝角長沙灣道909號地舖

自家製雞皮蝦($116)

秋田煙薰蘿蔔薯仔脆脆沙律($78)

宮崎和牛海膽刺身($138)、海膽天婦羅($138)

金丼。月見海膽三文魚籽拖羅蓉($198)

安格斯牛肉鏗魚湯稻庭烏冬($108)

@kinzakaya.hk

#gpiglaichikok
2023-09-30
1K
2023-10-03 119 瀏覽
金酒屋充滿日式風情,以木系格調為主,有多個榻榻米包廂,私隱度極高,有偽旅行的感覺。坐在吧枱,觀摩師傅刀工,細味品嚐多款和牛和海膽入饌的美食,😍幸福感滿滿! 海膽天婦羅(二件) 138澄黃色的海膽,以紫菜包裹再香炸,粉漿厚薄有致,酥香可口。海膽十分Creamy,入口即化,和脆卜卜的紫菜一脆一軟,豐富的口感,叫人垂涎。金丼。月見海膽三文魚籽拖羅蓉 198金丼賣相誘人,澎湃的海膽,疊至高高,再鋪上三文魚籽及拖羅蓉,十分矜貴。入口洋溢海膽鮮香,味道濃厚柔滑,拌勻金黃的蛋漿,加上晶瑩剔透三文魚籽,魚油在口中散發,鮮味加倍升華。油脂豐潤的拖羅,浸泡在流心蛋漿中,肉質更加滑溜,咀嚼間💋充滿魚油甘香,令人大飽口福。月見宮崎和牛卷(四件)168宮崎和牛卷是必點推介,和牛香氣齒頰留香,沾上生雞蛋,額外增添絲滑口感! 和牛卷軟嫩,中央填滿香蔥粒,牛香濃郁誘人。宮崎和牛海膽刺身(兩件)138生和牛刺身非常高質,牛肉雪花滿佈,呈現食材最天然的滋味。和牛捲入滑溜海膽,慢慢咀嚼,豐香的牛肉汁映襯下,海膽沁出鮮香的餘韻,配搭得宜。自家製雞皮蝦116雞皮蝦是考手工的小吃,把雞皮去除肥膏,慢慢包入蝦肉,並燒至金黃色。入口

海膽天婦羅(二件) 138

金丼。月見海膽三文魚籽拖羅蓉 198

月見宮崎和牛卷(四件)168

宮崎和牛海膽刺身(兩件)138

自家製雞皮蝦116
雞皮蝦是考手工的小吃,把雞皮去除肥膏,慢慢包入蝦肉,並燒至金黃色。入口香脆,蝦肉彈牙,入口帶獨有油脂香,鹹香而不膩。

秋田煙薰蘿蔔薯仔脆脆沙律78
薄脆的薯片盛著綿密薯蓉,入口香滑,配上醃製過的魚籽,啖啖香稠。柔滑薯蓉,吸收了魚油滋味,胃口大開。
豚骨濃湯豬軟骨稻庭烏冬98
豬軟骨燉至肉質鬆軟,鮮味香醇的豚骨湯底,配上彈牙烏冬,吸收了湯底的精華,十分掛汁,滋味窩心。
2023-10-03 53 瀏覽
今日同老婆慶祝生日,揀咗一間新開好靚嘅居酒屋叫做金酒屋,餐牌好多選擇,我地最後揀咗:1. 月見宮崎和牛卷:卷物以宮崎和牛為主要食材,搭配蛋黃。蛋黃同和牛的鮮甜完美結合,帶來一種令人愉悅嘅享受。2. 三文魚牛油果卷:依款卷物以新鮮的三文魚和牛油果為主要成分。三文魚提供了豐富的鮮美口感,而牛油果則為卷物增添了奶油般的質地和淡淡的果味。三文魚上面仲要有好多粒好大嘅三文魚籽,真係一流。3. 黃金粟米天婦羅:4. 安格斯牛肉鰹魚湯稻庭烏冬:這道湯麵以高品質的安格斯牛肉為主要配料,搭配鰹魚湯和烏冬麵。安格斯牛肉以其優質的肉質和濃郁的肉汁而聞名,為湯底帶來豐富的風味。烏冬麵的彈牙口感和湯汁的滋味相得益彰,共同打造出一道濃郁而滿足的湯麵。5. 秋田煙薰蘿葡薯仔脆脆沙律:有獨特的煙燻風味和脆脆口感,為依道沙律帶來了獨特的風味層次。6. 自家製雞皮蝦:雞皮的脆度和蝦肉的鮮嫩結合在一起,帶來一種獨特的口感和風味。7.月見海膽三文魚籽拖羅蓉:一道豪華的丼飯,配有月見、海膽和三文魚籽拖羅蓉。海膽的鮮甜和三文魚籽的鮮豔色彩為依道丼飯帶來了豐富的層次感。一道精緻且美味的菜餚,絕對值得品嚐。8. 巨蜂乳酸梳打和柚子乳

1. 月見宮崎和牛卷:

2. 三文魚牛油果卷:

3. 黃金粟米天婦羅:

4. 安格斯牛肉鰹魚湯稻庭烏冬:

5. 秋田煙薰蘿葡薯仔脆脆沙律:

6. 自家製雞皮蝦:

7.月見海膽三文魚籽拖羅蓉:

8. 巨蜂乳酸梳打和柚子乳酸梳打

對於唔係喺荔枝角返工嘅我嚟講唔算太就腳🙈出地鐵站之後都要行一段路當日夜晚去嘅時候冇睇清楚地圖🤡喺內街行咗一段路先發現原來餐廳係對住大街😂幸好的是有着商業大廈的大堂可以穿過去整體嚟講嘢食嘅質素非常好🤭而且食物亦非常之新鮮店員嘅服務態度非常之好🙈雖然中途有點兒混亂🙈上錯咗其他枱嘅order而且我哋叫海膽嘅時候誤會咗要細份(我哋想食一板🤭)但老實講一板嘅份量亦比想像中少🥲佢哋好爽快即刻同我哋更換🫶🏻呢樣真心值得大讚

整體嚟講嘢食嘅質素非常好🤭而且食物亦非常之新鮮

佢哋好爽快即刻同我哋更換🫶🏻呢樣真心值得大讚
2023-10-01 42 瀏覽
荔枝角近排新開咗間日本餐廳叫「金酒屋」,鍾意食日本嘢嘅我同男朋友即刻book咗嚟食餐好嘅 😋秋田煙薰蘿蔔薯仔脆脆沙律:用脆脆嘅薯片做底好特別,一啖一件size啱啱好黃金粟米天婦羅:天婦羅炸得香脆又唔油膩,冇好厚嘅炸粉,高質 👍🏻三文魚牛油果卷:三文魚片非常鮮甜,上面嘅三文魚籽粒粒都勁飽滿金丼(月見海膽三文魚籽拖羅蓉):呢個丼只係睇賣相已經非常震撼,啲海膽、三文魚籽、拖羅蓉份量超級之多,而且非常新鮮月見宮崎和牛卷:宮崎和牛刺身、香蔥,加上爆漿月見蛋,三樣嘢加埋冇得輸安格斯牛肉鰹魚湯稻庭烏冬:安格斯牛肉有好多片,稻庭烏冬有咬口自家製雞皮蝦:串燒蝦外面包咗脆脆嘅雞皮,蝦肉爽口彈牙巨蜂乳酸梳打、柚子乳酸梳打:梳打夠氣,又唔會太甜

自家製雞皮蝦:串燒蝦外面包咗脆脆嘅雞皮,蝦肉爽口彈牙

巨蜂乳酸梳打、柚子乳酸梳打:梳打夠氣,又唔會太甜