荔枝角呢間嘅居酒屋,冇諗過連平日都坐滿曬客,因為佢嘅位置一啲唔顯眼,但食完之後係完全明曬,可以講得上每道菜都表現出色,唔會白白浪費卡路里✦ ⋆ • °‧ ࣪ ☾ ⋆ • ⋆ ✦ • ⋆ ☆⋆ • ✦ ⋆ • ⋆ ☾ ࣪‧ °• ⋆ ✦✦金酒杯 $168金酒杯真係冇改錯,啖啖足料而且都係靚食材✦金龍珠海膽吞拿魚蓉卷(四件) $158用左醬油漬蛋黃,比較特別嘅卷物✦海膽拖羅蓉千層脆脆 $138✦焦糖鵝肝和牛千層脆脆 $98兩件千層脆脆一定要試, 中間係紫菜天婦羅夾住拖羅蓉,鵝肝個焦糖面仲有焦香, 覺得比海膽更有驚喜✦炙燒爆膏四頭巨型虎蝦(約10 吋) $158灸燒爆膏四頭巨型虎蝦成10吋咁大隻, 啲蝦膏燒焦左,鹹香又唔腥✦滿丼。海膽鵝肝三文魚籽飯 $268足料到一撈𢳂起就滿瀉✦自家製雞皮蝦 $58✦厚燒牛舌心 $58✦西班牙豬肋條 $58✦黑豚五花腩 $58

✦金酒杯 $168
[海膽、三文魚籽、拖羅蓉、松葉蟹肉]
金酒杯真係冇改錯,啖啖足料而且都係靚食材

✦金龍珠海膽吞拿魚蓉卷(四件) $158
用左醬油漬蛋黃,比較特別嘅卷物

✦海膽拖羅蓉千層脆脆 $138

✦自家製雞皮蝦 $58

✦厚燒牛舌心 $58

✦西班牙豬肋條 $58

✦黑豚五花腩 $58
居酒屋裝潢充滿日式氣氛 別緻奢華🏮設有吧台位 觀賞師傅手藝👨🏻‍🍳菜式精緻吸睛 好似藝術品🎨仲要高水準 CP值超高‼️.📌海膽拖羅蓉千層脆脆(一件) $138海膽甘甜濃郁 搭配油脂豐富拖羅蓉 Creamy軟綿🍣兩層香脆紫菜天婦羅 中間仲有壽司飯 口感有層次👅面層以魚子點綴 更加高級✨.📌焦糖鵝肝和牛千層脆脆(一件) $98焦糖化鵝肝微脆軟嫩 入口即融🦆搭配細膩和牛 油脂甘香濃郁🐮加埋兩層香脆紫菜天婦羅同壽司飯 呢款口感更豐富💯.📌滿丼-海膽鵝肝三文魚籽丼飯 $268一碗集結三大頂級食材 海膽嘅鮮甜+鵝肝嘅甘香+三文魚籽嘅鹹鮮🤩滿丼冇改錯名 配料多到滿瀉❤️‍🔥壽司飯粒粒分明 飽滿有咬口 每啖都有豐富配料🍚絕對係MVP 必食🌟.📌金糖盒-蟹肉三文魚籽日式豆腐(一個) $128脆米餅底托住滿滿蟹肉同三文魚籽🦀🐟日式豆腐滑捋捋🤍配埋棉花糖 鹹甜鹹甜 勁特別 味道出奇地夾🍬.📌金龍珠海膽吞拿魚蓉卷(四件) $158店家招牌 好Colorful 內餡超飽滿🌈自家醃漬蛋黃 鹹香濃滑🥚配以綿滑吞拿魚蓉同海膽 鮮味突出🧡米飯醋味適中 配料份量十足 一啖食 多重滋味🍙.📌炙燒爆膏四頭巨型虎蝦(約10吋) $
📌海膽拖羅蓉千層脆脆(一件) $138
📌焦糖鵝肝和牛千層脆脆(一件) $98
📌滿丼-海膽鵝肝三文魚籽丼飯 $268
📌金糖盒-蟹肉三文魚籽日式豆腐(一個) $128
📌金龍珠海膽吞拿魚蓉卷(四件) $158
📌炙燒爆膏四頭巨型虎蝦(約10吋) $158
虎蝦真係超巨型 每隻約10吋 兩個人絕對夠食😱蝦肉微焦帶炙燒香🔥肉質厚實飽滿 鮮甜彈牙🦐面頭鋪上橙黃蝦膏 自家調配 鹹鮮味勁濃郁🧡蝦頭都好多膏 啖啖鮮味😍
📌自家製雞皮蝦 $58
📌日本青椒尖 $28
燒得好夠鑊氣 不過偏油同苦澀🫑
如欲查看相關食物相片 可查閱本人已上傳之影片🎦
2025-05-22 123 瀏覽
荔枝角呢間居酒屋 真係海膽控嘅天堂而且超多震撼視覺既菜式好適合約會慶生 姊妹聚會打卡📸 金龍珠海膽吞拿魚蓉卷自家醃漬蛋黃 溏心蛋黃夾埋海膽+吞拿魚蓉非常滿足滿丼・海膽鵝肝三文魚籽飯 魚籽多到瀉出碗邊!!鵝肝煎到焦香 撈埋三文魚籽同海膽邪惡度爆錶炙燒爆膏四頭巨型虎蝦 蝦頭膏超多蝦肉爽彈帶焦香2個人share食一隻都夠🍢 串燒▪️ 雞皮蝦 |雞皮脆到似薯片包住彈牙蝦肉 ▪️ 厚燒牛舌芯 |超JUICY▪️ 西班牙豬肋條 |肉味香濃▪️ 黑豚五花腩 |肥瘦均勻 油脂化開超治癒 金酒杯 用酒杯裝住海膽 三文魚籽 拖羅蓉 松葉蟹肉夾埋脆紫菜片食 用黎打卡幾好焦糖鵝肝和牛千層脆脆鵝肝x和牛x焦糖脆脆鵝肝配配和牛口感配搭幾好海膽拖羅蓉千層脆脆 脆紫菜夾住拖羅蓉+海膽一啖咬落去「咔嚓」聲影相層次分明 打卡必點
荔枝角呢間居酒屋 真係海膽控嘅天堂
而且超多震撼視覺既菜式
好適合約會慶生 姊妹聚會打卡📸

自家醃漬蛋黃 溏心蛋黃夾埋海膽+吞拿魚蓉
非常滿足

滿丼・海膽鵝肝三文魚籽飯
魚籽多到瀉出碗邊!!
鵝肝煎到焦香 撈埋三文魚籽同海膽

脆紫菜夾住拖羅蓉+海膽
一啖咬落去「咔嚓」聲
影相層次分明 打卡必點
試食活動
🎌荔枝角隱世居酒屋推介|金酒屋 KINZAKAYA 必試日式創意神級美食!🔥🍶出去完business trip,當然要食番餐好來獎勵自己啦,同朋友去咗荔枝角呢間超人氣的日式居酒屋金酒屋 KINZAKAYA!呢間居酒屋出名用料豐富,新鮮食材加上創意打卡擺盤,平時成日都好多人排隊㗎!🔮金糖盒 (必試!必試!必試!)無諗過棉花糖都可以跟海鮮搭上!以白棉棉的綿花糖做底,有種好夢幻的感覺,舖上甘香蟹肉、爆爆口嘅三文魚籽,再配上嫩滑日式豆腐,甜鹹交織、層次豐富。仲要充滿儀式感,用個玻璃罩蓋住,送到上枱先打開,絕對先衝擊你視覺🔮金龍珠海膽吞拿魚蓉卷手機先食,成條卷好色彩繽紛,手卷入面包咗鹹蛋黃、入口即化嘅鮮海膽同細滑吞拿魚蓉,一口咬落去海洋鮮味爆發,濃郁又不失清爽,絕對係海鮮控(即係我)嘅心頭好✨🔮海膽拖羅蓉千層脆脆將紫菜天婦羅層層堆疊,夾住拖羅蓉同壽司飯,上面再鋪滿新鮮海膽+魚子醬,入口酥脆香口,鮮甜油潤,完全停唔低口🔮焦糖鵝肝和牛千層脆脆鵝肝表面輕灸成焦糖,脆皮下係入口即溶嘅香滑鵝肝,配上頂級和牛,雙重油脂,震撼味蕾,每一口都係頂級享受,絕對回味無窮🔮犇丼。月見日本尾崎和牛丼和牛舖滿整個大碗面,

🔮金糖盒 (必試!必試!必試!)

🔮金龍珠海膽吞拿魚蓉卷

🔮海膽拖羅蓉千層脆脆

🔮焦糖鵝肝和牛千層脆脆

🔮犇丼。月見日本尾崎和牛丼
和牛舖滿整個大碗面,肉質鮮嫩紅潤有光澤,橙黃色的月見子,新鮮到bling bling,和牛入口即溶,牛香十足,講真真係超級滿足感,係打卡同打飽肚嘅雙重享受!

🔮🦐 炙燒爆膏四頭巨型虎蝦
餐廳另一招牌菜,虎蝦足足四頭咁大,滿滿蝦膏,上枱時真係香氣迫人,炙燒後蝦肉彈牙鮮甜,味道超級濃郁惹味!

🔮串燒系列

去居酒屋就一定要食串燒
🔮自家製雞皮蝦:香脆雞皮包裹彈牙蝦肉,外脆甘香,蝦肉鮮味,每啖都有驚喜
🔮嚴選松板豬:油脂香而不膩,咬落去Juicy極了
🔮安格斯牛肋肉:軟嫩多汁,每一啖都係牛香四溢
🔮厚燒牛舌心:我至愛嘅牛舌 厚切而唔柴,嚼勁十足又多汁

和風時尚的裝潢,坐得舒服又光猛,我就喜歡坐係bar 枱前面,可以即席睇住師父整食物,刀功利落,功架十足,真係好睇又好食呀~

✨️ 想食創意日式Fusion、又鍾意打卡影靚相,金酒屋你一定唔可以錯過!
試食活動
🎀荔枝角。賣相極精緻日式卷物居酒屋🍣🎀🪄店名* #金酒屋🔮地址* 荔枝角長沙灣道909號地舖 🔮🗾分店地區🗾 沒有分店💰價錢$1650 已加一 (2人)➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖想睇更多同區推介👉地區搜尋🔍🗾#pickyme_荔枝角剩系食呢一類👉食物類型搜尋🔍🍜#pickyme_日本菜➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🎵餐廳環境🎵呢間位於荔枝角嘅日式居酒屋 真係一個隱藏嘅寶地 入到去就感受到濃厚嘅日式氣氛 裝修好講究 正門係華麗嘅玻璃門 反射出柔和嘅燈光 店內用木製裝修 令整個環境溫暖又舒服 仲有多個榻榻米座位房間 適合多人聚會 坐下來就有一種放鬆嘅感覺 🪑另外 靠近師傅嘅omakase位置 讓食客可以近距離觀賞師傅嘅手藝 真係一種視覺享受 ✨高樓底同吊燈設計 令空間更加寬敞明亮 營造出高雅但又不失親切感嘅用餐氛圍 🍽️食物質素🍽️呢度嘅菜式選擇多樣 包括壽司、刺身、丼飯、串燒同鍋物等 真係好適合聚會 每道菜嘅賣相都相當精緻 碗碟設計高貴 帶有一種儀式感 令人食得更加開心 壽司新鮮 魚肉滑嫩 刺身量足 配上特製醬油 味道更加出色 丼飯用嘅米飯軟糯 配料新鮮 充分展現日式料理嘅精緻 🍣👀評分💖💖💖
🎀荔枝角。賣相極精緻日式卷物居酒屋🍣🎀

🪄店名* #金酒屋
🔮地址* 荔枝角長沙灣道909號地舖 🔮
🗾分店地區🗾 沒有分店
💰價錢$1650 已加一 (2人)

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

🎵餐廳環境🎵
裝修好講究 正門係華麗嘅玻璃門 反射出柔和嘅燈光
店內用木製裝修 令整個環境溫暖又舒服 仲

🍽️食物質素🍽️
呢度嘅菜式選擇多樣 包括壽司刺身、丼飯、串燒同鍋物等 真係好適合聚會
壽司新鮮 魚肉滑嫩 刺身量足 配上特製醬油 味道更加出色
丼飯用嘅米飯軟糯 配料新鮮 充分展現日式料理嘅精緻 🍣

🪄 金糖盒·海膽三文魚籽日式豆腐 $158
呢道菜用玻璃罩包住 底下墊著棉花糖 增加咗趣味
方形最中嘅餅承托住滿滿海膽 配上滑嫩嘅日式豆腐同鮮美嘅三文魚籽
鹹香味交融 口感豐富 每一口都能感受到海洋嘅鮮味 真係一個超正嘅開胃菜 🌊

👀評分💖💖💖💖
🪄金龍珠海膽吞拿魚蓉卷 $158
呢個七龍珠壽司卷係港人最愛
內含鮮美嘅海膽、滑順嘅吞拿魚蓉同清脆嘅青瓜
每一口都充滿海洋嘅氣息 海膽嘅鮮味同吞拿魚嘅滑嫩互相襯托

口感非常和諧 簡直係日式料理嘅精髓 🍤

🪄戰神鍋·兵庫縣生蠔鍋 $680
追加A4鹿兒島和牛兩片 $188
呢個鍋物可謂冬天嘅最佳選擇 生蠔大隻肥美飽滿 肉質鮮嫩
搭配椰菜、冬菇、金菇、年糕、福袋同蒟蒻粉絲 令整個鍋物更加豐富
再加埋A4鹿兒島和牛 和牛入口即溶 肉質鮮美 真係一流嘅享受 🍲

串燒

白桃乳酸梳打 $38
清爽解渴 帶有淡淡嘅果香 特別適合搭配重口味嘅菜式 🍑
烏龍茶 $28
清新無負擔 飲落去非常舒服 消暑又解渴 🍵

(5個💖為最高)

✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️
⚜️整體評級⚜️
🎈味道評分*😋😋😋😋
🎈環境質素*🎇🎇🎇🎇🎇
🎈抵食程度*💰💰💰💰
🎈服務態度*💌💌💌💌
2025-05-14 39 瀏覽
坐喺Bar枱睇住廚師即場料理,感覺一流!* - *金龍珠海臘吞拿魚蓉卷* (四件):吞拿魚蓉細滑鮮甜,配上海臘嘅獨特風味,入口即化,鮮味爆棚! - *海膽拖羅蓉千層脆脆* (一件):海膽濃郁甘甜,拖羅蓉油脂豐富,配上千層脆脆,口感層次超豐富! - *焦糖鵝肝和牛千層脆脆* (一件):鵝肝香滑,帶微微焦糖甜味,和牛肉汁豐富,入口即溶,奢華感爆棚! 🥂 *金酒杯* 海膽、三文魚籽、拖羅蓉、松葉蟹肉堆滿杯,鮮味濃郁,每一口都係極致享受,完全係海鮮控必試! - *厚燒牛舌心串燒* :牛舌燒到外脆內嫩,肉汁豐富,咬落去帶微微炭香,口感超彈牙! - *自家製雞皮蝦串燒* :雞皮香脆,蝦肉鮮甜彈牙,兩者結合意外地夾,口感豐富! - *嚴選松板豬(頸)串燒* :松板豬肉質爽口,燒到微焦,帶出獨特油香,咬落去超Juicy! - *安格斯牛肋肉串燒* (強嚼勁):肉質紮實,燒烤後炭香四溢,愈嚼愈香,啖啖肉超滿足! 🦐 *炙燒爆膏四頭巨型虎蝦* (約10吋):蝦膏濃郁,蝦肉鮮甜彈牙,燒到微焦帶炭香,啖啖鮮味,視覺震撼! 🍚 *犇丼—月見日本尾崎和牛丼* 尾崎和牛油脂分佈完美,肉質細嫩
坐喺Bar枱睇住廚師即場料理,感覺一流!*

🥂 *金酒杯*

🍚 *犇丼—月見日本尾崎和牛丼*
尾崎和牛油脂分佈完美,肉質細嫩,配上月見蛋,蛋香與牛肉融合,入口即化,極致奢華!

金龍珠海膽吞拿魚蓉卷($158)海膽三文魚籽拖羅蓉丼($198)月見宮崎和牛卷($168)厚切牛舌芯($58)月見雞肉棒($48)卷類同丼嘅刺身都好新鮮,每嚿都爆餡咁濟,配上蛋黃好滑,好香濃(差啲以為會爆血管haha)🤣🤣串燒嚟講,試咗雞皮蝦、月見雞肉棒、牛舌,水準中規中矩,對得住個價錢,適合配酒🙂小編和朋友4人咁就食咗$2500!係好飽好飽嘅程度~多人嘅話,絕對建議早啲book枱,坐包廂傾計真係好舒服,私隱度高又食得開心🥳
金龍珠海膽吞拿魚蓉卷($158)
海膽三文魚籽拖羅蓉丼($198)
月見宮崎和牛卷($168)
厚切牛舌芯($58)
月見雞肉棒($48)

海膽三文魚籽拖羅蓉丼
厚切牛舌芯
月見雞肉棒
海膽三文魚籽拖羅蓉丼
2025-05-11 12 瀏覽
唔知邊度睇過d相,見到d蛋黃心思思,就決定bookmark尼間黎試下,位置係大街,不過就唔係中心位,所以都要睇下地圖搵路,入到去裝修係一般居酒屋風格,另有私人卡位座,又有吧台,坐低就嗌左個有蛋黃既拖羅飯同d串燒小食,蛋黃爆醬,拖羅算幾鮮味,都算值得黎一試,價錢就中等百幾蚊
2025-05-04 23 瀏覽
朋友升職即時係公司附近搵一間餐廳同佢慶祝🪅依間居酒屋唔算開左好耐,但人氣滿滿🈵眼見放工時候都會排長龍,今日咁開心一於排下隊😇.🌟金糖盒 $128超完美既藝術品🖼️可以拎出黎無限打卡📸依個糖盒底層用左夢幻既綿花糖☁️拎住一個脆餅盒子裝起左蟹肉、三文魚籽、日式豆腐,賣相相當吸引🤩鮮甜既蟹肉🦀配搭埋爆汁既三文魚籽,底層仲夾上嫰滑既豆腐,一啖放晒入口,𣊬間溶化🌸幸福感level up⬆️.🍣金龍珠海膽吞拿魚蓉卷 $158餐廳招牌菜之一🏆手卷入面會有大大隻既醬油蛋黃漬配上新鮮既海膽同埋吞拿魚蓉,仲唔到會係咁夾🈵鮮甜味十足.🌸海膽拖羅蓉千層脆脆 $138一層紫菜天婦羅夾住拖羅蓉,再加一層紫菜天婦羅配上少少壽司飯面層鋪滿左新鮮嘅海膽😍用咗魚子醬做點綴😎食落超脆口,海膽鮮甜,加左天婦羅令到成個口感提升左.🪿 焦糖鵝肝和牛千層脆脆 $98鵝肝面上放滿上砂糖,然後燒成焦糖,鵝肝入口即溶☺️面頭嘅焦糖帶有脆口感覺.🍚滿丼 (海膽鵝肝三文魚籽飯 )$268一個當實現左三個願🌟鮮甜既海膽配上細膩幼滑嘅鵝肝🪿加上滿瀉嘅三文魚籽🥰將所有邪惡嘅野食放晒係同一個碗上❣️.🦐炙燒爆膏四頭巨型虎蝦 $158將蝦膏拎出黎加上簡單嘅調味
🌟金糖盒 $128

🍣金龍珠海膽吞拿魚蓉卷 $158

🌸海膽拖羅蓉千層脆脆 $138

🪿 焦糖鵝肝和牛千層脆脆 $98

🍚滿丼 (海膽鵝肝三文魚籽飯 )$268

🦐炙燒爆膏四頭巨型虎蝦 $158
將蝦膏拎出黎加上簡單嘅調味,感覺上好有鐵板燒嘅水準☺️虎蝦大大隻,超爽口彈牙

🍡串燒
自家製雞皮蝦 $58
嚴選松板豬 $58
安格斯牛肋肉 $58
厚燒牛舌心 $58
試食活動
小編發現就算平日過嚟呢區搵食,好多時啲餐廳都坐滿晒人,完全唔似工廈區,而呢間都唔另外,小編食飽飽走人都仲見到有人排緊隊!餐廳有房有吧枱位置,寧靜等食或者近距離睇師傅準備美食等食都得,而周圍環境都帶有簡約日式嘅元素😊😊∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴❥ 滿丼。海膽鵝肝三文魚子飯 $268一碗就有晒海膽、鵝肝同三文魚子,將軟滑、醇厚、鹹香集於一身,極鮮極具滿足感!每一啖都好豪華 ❥ 海膽拖羅蓉千層脆脆 $138軟滑海膽、細膩拖羅蓉同千層脆脆嘅口感鮮明對比,層次豐富❥ 焦糖鵝肝和牛千層脆脆 $98醇厚鵝肝表面有層用糖燒即燒成嘅焦糖,搭配嫩滑和牛,再加上千層脆脆 ,外脆內軟❥ 金糖盒-蟹肉三文魚子日式豆腐 $128蟹肉鮮甜,三文魚子鹹香,搭配豆腐令整體變得更加清新,口感輕盈。想味道有多種變化,可以配埋棉花糖一齊食,有驚喜❥ 金龍珠海膽吞拿魚蓉卷 $158 金龍珠(蛋黃)用自家製醬油加上漬製,再將海膽同吞拿魚蓉卷埋一齊,食落完全係充滿海水嘅鮮味❥ 炙燒爆膏四頭巨型虎蝦 $158約10吋,有手臂咁長嘅巨型虎蝦,爽口彈牙又蝦膏,食落啖啖肉❥

❥ 滿丼。海膽鵝肝三文魚子飯 $268

❥ 海膽拖羅蓉千層脆脆 $138
軟滑海膽、細膩拖羅蓉同千層脆脆嘅口感鮮明對比,層次豐富

❥ 焦糖鵝肝和牛千層脆脆 $98

❥ 金糖盒-蟹肉三文魚子日式豆腐 $128
想味道有多種變化,可以配埋棉花糖一齊食,有驚喜

❥ 金龍珠海膽吞拿魚蓉卷 $158

❥ 炙燒爆膏四頭巨型虎蝦 $158
約10吋,有手臂咁長嘅巨型虎蝦,爽口彈牙又蝦膏,食落啖啖肉

❥ 金酒屋串燒
૪ 自家製雞皮蝦 $58
૪ 安格斯牛肋肉(強嚼勁)$58
૪ 嚴選松阪豬 $58
૪ 厚燒牛舌芯 $58

小編最深刻印象嘅係安格斯牛肋肉,嚼勁十足,肉味愈咬愈香
其次係自家製雞皮蝦,酥脆帶啲韌性嘅雞皮同爽彈墨丸滑,口感變得更爽口

試食活動
淘小姐今日黎到一間係荔枝角嘅隱世高級日式居酒屋餐廳 金酒屋 @kinzakaya.hk 佢地有刺身、串燒、壽司、日本清酒、梅酒等等包羅萬有!真係要去幾次先食得晒 🤭 ✨金龍珠海膽吞拿魚蓉卷金龍珠其實師傅用醬油醃三四日嘅日本雞蛋然後慢慢用人手撕去蛋黃衣可謂一度精緻嘅手工菜面海膽同吞拿魚蓉份量絕對毫不吝嗇中間亦有青瓜口感清新✨金酒杯精美嘅金酒杯最上面有新鮮嘅海膽下面有拖羅蓉、鮮甜松葉蟹肉同充滿鹹鮮味嘅三文魚籽整體份量都勁多口感層次分明令人難以抗拒咁一口接一口✨海膽拖羅蓉千層脆脆✨焦糖鵝肝和牛千層脆脆酥炸嘅紫菜脆皮包裹住唔同嘅餡料淘小姐就極力推薦焦糖鵝肝和牛千層脆脆煎得焦香嘅鵝肝外面仲有一層焦糖同內層充滿油香嘅和牛味道完美融合兩款千層脆脆上面都有魚子醬份外矜貴呢個時候師傅為淘小姐送上多款漬物例如蕃茄漬、苦瓜漬、青瓜漬等等 款款味道不同大致上酸味味咁喺唔同嘅菜式之間食吓呢D漬物可以刺激下味蕾咁再食下一道菜嘅時候就食得更真嘅味道✨滿丼。海膽鵝肝三文魚籽飯鮮甜嘅海膽配以油香濃郁鵝肝同三文魚籽每一啖都鮮味滿分口感大滿足✨炙燒爆膏四頭巨型虎蝦約10寸長嘅四頭虎蝦肉質鮮美係蝦頭部分仲有大量蝦膏味道濃郁豐
淘小姐今日黎到一間係荔枝角嘅隱世高級日式居酒屋餐廳
金酒屋 @kinzakaya.hk
佢地有刺身、串燒、壽司、日本清酒、梅酒等等包羅萬有!
真係要去幾次先食得晒 🤭

中間亦有青瓜
口感清新

✨金酒杯

精美嘅金酒杯最上面有新鮮嘅海膽
下面有拖羅蓉、鮮甜松葉蟹肉同充滿鹹鮮味嘅三文魚籽
整體份量都勁多

味道完美融合
兩款千層脆脆上面都有魚子醬
份外矜貴

呢個時候師傅為淘小姐送上多款漬物

例如蕃茄漬、苦瓜漬、青瓜漬等等
款款味道不同
大致上酸味味咁
喺唔同嘅菜式之間食吓呢D漬物
可以刺激下味蕾
咁再食下一道菜嘅時候就食得更真嘅味道

✨滿丼。海膽鵝肝三文魚籽飯

鮮甜嘅海膽配以油香濃郁鵝肝同三文魚籽

突顯蝦肉鮮甜

🍽️ 金酒屋 @kinzakaya.hk
📍 荔枝角長沙灣道909號地舖
2025-04-30 33 瀏覽
今天跟朋友到訪荔枝角的「金酒屋」居酒屋,店內裝潢以和風木系為主調,設席前座位及具私隱度的廂房,讓食客猶如置身於日本當地用膳-戰神鍋 - 兵庫縣生蠔鍋追加 A4 鹿兒島和牛 2 片,附野菜拼盤刺身級生蠔,生蠔爽滑多汁,帶海水及礦物味道;和牛油脂分佈平均,色澤粉嫩,質感軟嫩細緻有入口即化感覺-金龍珠海膽吞拿魚蓉卷金龍珠為醬油漬蛋黃,蛋香豐富,配搭鮮甜海膽、鮮滑吞拿魚蓉及珍珠米飯,層次豐富-銀井 - 月見生和牛三文魚籽充滿醬油香的三文魚籽配搭片片柔軟帶肉香的和牛,加上軟滑的蛋液,味道上佳
戰神鍋 - 兵庫縣生蠔鍋
追加 A4 鹿兒島和牛 2 片,附野菜拼盤
銀井 - 月見生和牛三文魚籽
試食活動
情人節食飯 book咗一間出名嘅日本嘢 可能因為有book位嘅關係 我哋坐到包廂🤩私隱度十足 因為佢會幫你閂門 而且店員好好禮貌金酒杯海膽、三文魚子、拖羅蓉、松葉蟹肉 168 - 濃郁海膽、爆爆珠三文魚子、肥美拖羅、鮮甜蟹肉 分開食得左 一齊食又得 出色😋金龍珠海膽吞拿魚肉卷(四件) 158 - 自家製的醬油漬蛋黃配上海膽及拖羅蓉 咸香鮮甜 出色😋日式金柑帆立貝刺身(六切) 188 - 大大粒帆立貝 肉質鮮嫩 金柑帶少少甜酸甜酸 更突顯帆立貝鮮味 出色😋🐥🦐自家製雞皮蝦 58 - 第一次見既菜式 雞皮燒至金黃焦香 內裏蝦肉保持水嫰彈牙 出色😋🐮厚切牛舌心 58 - 有咬口 好食日本京蔥 28 - 鮮甜 好食🐖嚴選松阪豬(頸) 58 - 豬肉有驚喜 燒得剛剛好 保持肉質鮮嫩 出色😋戀丼 月見特厚燒牛舌三文魚子 238 - 牛舌相當厚 食落濃濃牛肉香 撈埋滿滿三文魚子及蛋黃 係味覺既享受 但係以此價位 略嫌份量細左啲安格斯牛肉鰹魚湯稻庭烏冬 128 - 牛肉份量好多 不過偏瘦 食完一堆生冷野後食返碗熱烏冬 舒服🍶巨峰乳酸燒酎梳打 78 - 黎得日本餐廳 就叫杯sake試試 不過可能我自己

金酒杯

- 豬肉有驚喜 燒得剛剛好 保持肉質鮮嫩 出色😋

戀丼 月見特厚燒牛舌三文魚子 238

安格斯牛肉鰹魚湯稻庭烏冬 128

🍶巨峰乳酸燒酎梳打 78
- 黎得日本餐廳 就叫杯sake試試 不過可能我自己飲唔慣 覺得麻麻地

總結:想要一班人熱鬧的 可以到大廳坐 睇埋師傅表演 想要安靜私隱度的 可預約包廂
食物的話可以試試餐廳的創新料理 都是高水準👍🏻
2025-02-14
慶祝紀念
情人節
  • 金龍珠海膽吞拿魚蓉卷
  • 日式金柑帆立貝刺身
  • 安格斯牛肉鰹魚湯稻庭烏冬
金酒屋 ~ 𝓛𝓲𝓴𝓮 𝓪𝓷𝓭 𝓢𝓱𝓪𝓻𝓮 ~🔸🔸🔸🔸🔸🔸🩵 金丼 - 月見海膽三文魚籽拖羅蓉🩵 月見日本尾崎和牛🔸🔸🔸🔸🔸🔸依幾日要去荔枝角附近地方上堂,難得黎到即刻search定有咩好食😋之前其實已經想試,但係去到門口先發現原來個日比人包左場🥲今次終於去到試下😆 我覺得算係幾高質嘅居酒屋🤣💓不過位置有d d 偏,同埋建議事先book定位🫶🏻三文魚籽超級足料,完全佈滿成個丼飯,超香魚油,一咬即破好新鮮!仲要有差唔多成隻手指咁長嘅海膽,用料好用心😆 Lunch set 亦配埋稻庭烏冬🍜尾崎和牛都好出色,配埋蛋汁同埋醬醋,真係忍唔住食完一啖又一啖🤤🔸🔸🔸🔸🔸🔸𝓟𝓻𝓲𝓬𝓮💰: $500𝓞𝓿𝓮𝓻𝓪𝓵𝓵 𝓣𝓪𝓼𝓽𝓮 : 🤤🤤🤤🤤𝓕𝓪𝓷𝓬𝔂 𝓛𝓸𝓸𝓴 : 📸📸📸 📸𝓢𝓮𝓻𝓿𝓲𝓬𝓮 : 🤵🏻🤵🏻🤵🏻 𝓔𝓷𝓿𝓲𝓻𝓸𝓷𝓶𝓮𝓷𝓽 : 🌟🌟🌟 🌟𝓡𝓮𝓬𝓸𝓶𝓶𝓮𝓷𝓭𝓮𝓭 : ❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥 ❤️‍🔥🔸🔸🔸🔸🔸🔸𝓐𝓭𝓭𝓻𝓮𝓼𝓼: 金酒屋 荔枝角長沙灣道909號地舖📍 Lai Chi Kok🔸🔸🔸🔸🔸🔸🤍𝓛𝓲𝓴𝓮, 𝓢𝓪𝓿𝓮 𝓪𝓷𝓭 𝓢𝓱𝓪𝓻𝓮 𝓸𝓾𝓻 𝓟𝓸𝓼𝓽𝓼 𝓲𝓯 𝓨𝓸𝓾 𝓵𝓲𝓴𝓮 𝓸𝓾𝓻 𝓢𝓱𝓪𝓻𝓲𝓷𝓰
金酒屋
~ 𝓛𝓲𝓴𝓮 𝓪𝓷𝓭 𝓢𝓱𝓪𝓻𝓮 ~
🩵 金丼 - 月見海膽三文魚籽拖羅蓉

𝓐𝓭𝓭𝓻𝓮𝓼𝓼: 金酒屋
荔枝角長沙灣道909號地舖
📍 Lai Chi Kok
🔸🔸🔸🔸🔸🔸
🤍𝓕𝓸𝓵𝓵𝓸𝔀 @bigfoodghost 𝓽𝓸 𝓼𝓮𝓮 𝓶𝓸𝓻𝓮!
🔸🔸🔸🔸🔸🔸
金糖盒(蟹肉三文魚子日式豆腐)好多蟹肉放豆腐上面 底層有最中餅及綿花糖再加好多三文魚子甜鹹中有鮮味.金龍珠海膽吞拿魚蓉卷金龍珠其實係醬油漬蛋黃又海膽又吞拿魚蓉好豐富好鮮甜蛋黃令到成個更smooth.戀丼(特厚燒牛舌三文魚籽丼)牛舌心𠝹成花 再放上蛋黃鋪埋三文魚子成個丼好豐富.戰神鍋(兵庫縣生蠔鍋)一盤生蠔隻隻都好飽滿新鮮昆布湯底唔會蓋過生蠔鮮味蔬菜盤好豐富,加入湯底更鮮甜另外可追加A4鹿兒島和牛油花好靚,肉質軟嫩.串燒方面自家製雞皮蝦厚燒牛舌心呢兩款都唔錯呀.金酒屋KINZAKAYA地址: 荔枝角長沙灣道長沙灣道909號地下1號舖
金糖盒(蟹肉三文魚子日式豆腐)
好多蟹肉放豆腐上面
底層有最中餅及綿花糖
再加好多三文魚子
甜鹹中有鮮味
金龍珠其實係醬油漬蛋黃
又海膽又吞拿魚蓉
好豐富好鮮甜
蛋黃令到成個更smooth
戀丼(特厚燒牛舌三文魚籽丼)
牛舌心𠝹成花 再放上蛋黃
鋪埋三文魚子
成個丼好豐富
戰神鍋(兵庫縣生蠔鍋)
一盤生蠔隻隻都好飽滿新鮮
昆布湯底唔會蓋過生蠔鮮味
蔬菜盤好豐富,加入湯底更鮮甜
另外可追加A4鹿兒島和牛
油花好靚,肉質軟嫩