2024-04-30 161 瀏覽
本人是期望過高.  一般。但衞生也重要. 在到訪貴食店前看過所評論, 發現有食客指出衞生欠佳, 所以入店後一直留意衞生情況, 特別是送上本人食物時的服務衞生. 剛巧本人坐師傅櫃枱位置, 可以全程看到師傅準備本人要的金丼飯.師傅完成碗飯後, 本人見一位男服務生將碗飯放上餐盤上, 可惜他竟然因為怕海膽跌, 一隻食指推一推啲海膽, 本人真即時為之震驁, 已經準備可以食, 就被污穢的手摸過, 本人原本想更換, 但算, 當無見到算, 免影響和朋友晚餐的心情.到用餐時, 看見師傅有時帶手套有時無帶, 都算, 因為日本當地師傅都無帶, 但日本的食肆會著重衞生.  餐廳師傅就學不足, 將接到的點餐紙一張張放在切魚生/食物的木板上, 缺乏衞生意識, 亦都無重視過切食物木板.   另外, 師傅們非常喜歡一邊切食物/載飯工作時彼此談笑風生, 無停過說話, 既然他們是喜歡工作時不停談話, 就請記得一直戴口罩, 而不是鍾意時就帶一時又無帶, 手套亦是, 以為他們不帶手套, 但一陣又見他們帶.試過一次後不會再光顧了 .
是咁的,話說Duck哥🦆今日約咗幾個 Kol Model💃 聚餐,人地咁出名,咁梗係要搵間私隱度夠高嘅地方啦🥰,好彩Duck哥🦆識得人多,識得金酒屋嘅老闆之一 Cola,佢即刻安排包咗間房俾我地😍。金酒屋喺荔枝角首間日式🇯🇵傳統和風居酒屋🏮,行過門口一定會俾佢吸引住😍,餐廳地方唔算大,有卡位、有吧枱、有包廂,因為成日Full House ,唔想黎到冇得食,Duck哥🦆強烈建議一定要book位,尤其係包廂...不過正所謂,世上無難事,只怕唔識人😂,究竟有咩方法可以較容易book到包廂之外,仲有其他優惠呢?文末再講😏。枝豆 $38漬物拼盤(五點) $68Duck哥🦆約女仔好少會遲到,今次仲要早到幾多下,冇嘢做,就叫啲前菜嚟食下😂,其中漬物拼盤充滿驚喜😍。為咗確保Model們💃唔洗等太耐,所以今次全程由Duck哥🦆發板,Signature 嘢就梗係唔少得啦😏。金酒杯 $168酒杯上放滿了海膽、三文魚籽🐟、拖羅蓉和松葉蟹肉🦀,淨係想像已經知道好食,4️⃣種食材合而為一,層次感非常豐富,大推💯。嚟得金酒屋,一定要試下佢地好出名嘅丼飯(金丼🟡、銀丼⚪️、桃丼🍑),因為佢地唔食生牛肉,所以今次冇叫到以生和

枝豆 $38
漬物拼盤(五點) $68

金酒杯 $168

嚟得金酒屋,一定要試下佢地好出名嘅丼飯(金丼🟡、銀丼⚪️、桃丼🍑),因為佢地唔食生牛肉,所以今次冇叫到以生和牛為主嘅銀丼⚪️。

金丼 $198
新鮮海膽配上鮮美嘅拖羅蓉🥰,再加上多得誇張嘅北海道三文魚籽🐟,最後面頭舖上日本生蛋黄🥚,記得撈匀一齊食,保證你淡淡滋味滿足😋。

桃丼 $168
絕不留手地鋪滿了鮮甜嘅甜海老🦐,同樣配上鮮美嘅拖羅蓉,都係果句記得撈匀隻日本蛋🥚一齊食😋。

金龍珠海膽吞拿魚蓉卷 $158
當你以為又係海膽吞拿魚蓉,又係呢啲嘢嘅時候,咁你就錯啦🤣,今次主角係自家醃漬蛋黃🍳,一啖咬落去,除咗海膽吞拿魚蓉嘅鮮味外,仲帶著濃郁嘅蛋黃味,好食到痴線🤤。

粟米脆餅壽司 x 3 款
(三文魚牛油果 $78、角切魚生三文魚籽 $108、和牛三文魚籽 $158)
將日式🇯🇵料理融合墨西哥🇲🇽嘅Taco,出嚟效果非常之夾,完全無違和感🥰,除咗打卡able📸之外,3️⃣種口味各有特色,1️⃣款清新、1️⃣款鮮甜、1️⃣款味濃,真係好睇又好食😋。

天婦羅炸軟殼蟹卷(6件) $78
Duck哥🦆暫時食過最足料嘅炸軟殼蟹卷,軟殼蟹🦀外面炸得香脆乾身🥰,裏面保持鮮味濕潤😋,啖啖肉充滿口感😋。

壽喜燒和牛鍋 $480
選用鹿兒島A4 和牛🐃,入口即溶,每一口都擁有濃郁嘅牛肉香氣🤤,最正係個壽喜燒汁,甜度剛好,令整體層次感豐富起來😋。

月見簿燒宮崎和牛飯團 $168
即叫即炙🔥,即刻將和牛🐃嘅香氣帶到你面前,錄完片,影完相📸,記得趁熱連埋蛋黄和飯一齊食😍。

煙燻黑松露銀鱈魚 $198
用煙燻🌬嘅方式將銀鱈魚🐟多餘嘅油份迫出,更添加了油香味,配搭上濃郁嘅黑松露🍄,令整體味道更富層次感😍。

原條燒白鰻 $158
白鰻魚燒得剛剛好,表面乾身照香😍,肉質彈牙緊緻,口感一流🥰。連唔太喜歡食鰻魚嘅Duck哥🦆,都忍唔住食咗幾舊😂。

雖然已經食到好飽,但係都要點佢地嘅招牌串燒🍡
厚燒牛舌心 $58
自家制雞皮蝦 $58
西班牙豬肋條 $58
黑豚五花腩 $58

Duck哥🦆有個習慣,每次食串燒必定點牛舌👅,覺得牛舌燒得如何,那間舖嘅串燒定必如何😂。金酒屋嘅牛舌我俾滿分💯,牛舌👅燒得乾身香口,肉質軟腍無筋,牛味十足😍;自家制雞皮蝦做到雞皮又薄又脆,包住爽口彈牙嘅蝦肉🦐,必食推介;其他串燒掌握時間亦剛剛好,烤至金黃焦香😋。

金酒屋慶生甜品日系法式朱古力蛋糕 $88
日式蕨餅 $48

係金酒屋慶生🎂真係一個唔錯嘅選擇,有氣氛、有生日歌🎶,最重要既係個朱古力🍫蛋糕勁好食。

2024-04-15
2024-04-28 138 瀏覽
呢排大家都好忙呀,所以同同事決定要食一餐好d,公司啱啱搬到嚟荔枝角,就睇下有咩好嘢食啦,見到呢間門面唔錯,就入去試下,我哋兩個都叫咗魚生丼,份量啱啱好,魚生其實都係食新鮮,佢地魚生都算係好新鮮,咁嘅價錢嚟講,真係好公道,其實我見佢仲有其他定食都好好味咁,下次一定會嚟再試下🤭
2024-04-16
2024-04-25 182 瀏覽
見到餐廳最近有promotion,不過原來promotion分咗午市同晚市兩款唔同優惠,午市有$68壽喜燒,晚市就送「金酒杯」(餐廳其中一款招牌菜式:海膽三文魚籽拖蘿蓉),朋友最近熱愛壽喜燒,所以約咗午市過嚟試吓12:30pm 應該係lunch嘅繁忙時段,訂咗位嘅客人都要排隊等候安排入座,而到我哋嘅時候,店員check咗兩次,竟然話冇我哋嘅訂座紀錄,好彩我哋係經IG book位,電話有紀錄比佢睇,所以最後有安排到入座(如果係打電話嚟,唔知會唔會俾人趕走?白行一趟?)$68壽喜燒係安格斯牛肉,我哋另外追加咗一份$199嘅鹿兒島A4和牛(兩份肉嘅份量都係兩片),午市套餐包括麵豉湯、漬物、沙律,同埋無限追加白飯,但又原來$68個壽喜燒套餐,係唔包括白飯,而侍應們好似都唔太清楚lunch set嘅內容,最後係問咗幾個職員先知,白飯要另外加$20一碗第一次食壽喜燒係食安格斯牛肉,不過食材嘅質素算唔錯,都算軟嫩有肉味;而鹿兒島和牛就似返我哋平時食壽喜燒嘅質素,入口食到和牛嘅牛脂香餐廳招牌似乎係丼飯,所以我哋都叫咗個「特上刺身配白飯」試吓,刺身質素算正常,不過刺身丼嘅份量比我哋想像中細,雖然$199

餐廳招牌似乎係丼飯,所以我哋都叫咗個「特上刺身配白飯」試吓,刺身質素算正常,不過刺身丼嘅份量比我哋想像中細,雖然$199 好難要求個丼飯好豪華,但比起其他日本餐廳,性價比就一般啦
2024-04-14
5 分鐘 (堂食)
2024-04-25 67 瀏覽
搵左間又好食又有儀式感嘅餐廳今時今日喺香港性價比高又高質嘅日本菜真係好少有 而荔枝角呢間金酒屋絕對令我成為長期客戶嘅一間環境裝修設計得好有日本居酒屋嘅感覺今次日式房間 好有feel私隱度高 同朋友聚會啱晒呢度有好多菜式都係好有內涵每一款都份量十足 性價比極高我最愛頭五位我必點嘅菜式🔹金龍珠海膽吞拿魚蓉卷大大粒漬蛋黃 加埋鮮甜海膽同吞拿魚蓉濃濃嘅蛋香 同海膽非常之夾入口香濃 有回甘嘅味道🔹 粟米脆餅壽司 我哋分別點咗三文魚牛油果 、角切魚生三文魚籽 同和牛三文魚籽 粟米脆餅令壽司 增加香脆嘅口感令成件事好夾 我個人特別喜愛牛油果嘅香滑又脆 又滑 又鮮甜 入口非常之多層次🔹 漬物拼盤日本菜當中漬物 都擔當係好重要嘅角色食咁多鮮甜嘅刺身 漬物絕對係令我Refreshing 其中漬苦瓜 坊間好少見酸甜帶點回甘 真係好鍾意🔹 金酒杯 海膽三文魚籽拖羅蓉松葉蟹肉店舖人人必點菜式 用紫菜包所有材料每一啖都好幸福🔹 金丼 - 日本蛋拖羅蓉海膽三文魚籽真係滿到瀉既三文魚籽足料之餘好新鮮 入口濃郁軟糯另有桃丼 - 日本蛋甜蝦拖羅蓉一樣真材實料另外其他菜式都好好食💕壽喜燒和牛鍋 (鹿兒島A4 和牛) 金酒屋

搵左間又好食又有儀式感嘅餐廳

真係滿到瀉既三文魚籽
足料之餘好新鮮 入口濃郁軟糯
另有桃丼 - 日本蛋甜蝦拖羅蓉一樣真材實料

另外其他菜式都好好食💕
壽喜燒和牛鍋 (鹿兒島A4 和牛)
金酒屋推介串燒
厚燒牛舌心 、自家制雞皮蝦 、西班牙豬肋條 、黑豚五花腩 、原條燒白鰻
天婦羅炸軟殼蟹卷(6件)
煙燻黑松露銀鱈魚
月見簿燒宮崎和牛飯團
日式蕨餅

2024-04-23 63 瀏覽
在荔枝角的工業區,發現一有間很有特色既居酒屋,可以容納好多人,而且有VIP房,所以好適合情侶朋友聚會及家人聚會!自家製雞皮蝦外脆內嫩,搭配特製的醬汁,絕對是一道令人回味無窮的小吃。厚燒紐西蘭羊桇羊肉經過厚燒處理,保持了肉質的鮮嫩,搭配紐西蘭羊桇的獨特風味,讓人驚艷!明太子雞翼雞翼外酥內嫩,搭配濃郁明太子醬,美味的下酒菜!厚燒鵝肝飯鳳鵝肝的豐滿口感和厚燒的香氣相互融合,讓人愛不釋手!粟米脆餅壽司粟米脆餅作為壽司的底層,搭配新鮮的角切魚生和魚籽,口感豐富!金丼這碗金丼滿載著海膽,三文魚籽和拖羅蓉,是一道奢華的料理,口感非常豐富壽喜燒和牛肉質鮮嫩多汁,壽喜燒的甜醬汁讓人回味無窮!金能珠海膽吞拿魚蓉卷(四件):海膽和吞拿魚蓉的組合,加上金能珠(蛋黃)的香氣,是一道極具創意的卷物!
自家製雞皮蝦
外脆內嫩,搭配特製的醬汁,絕對是一道令人回味無窮的小吃。
厚燒紐西蘭羊桇
明太子雞翼
雞翼外酥內嫩,搭配濃郁明太子醬,美味的下酒菜!
厚燒鵝肝飯鳳
鵝肝的豐滿口感和厚燒的香氣相互融合,讓人愛不釋手!
粟米脆餅壽司
金丼
壽喜燒和牛
肉質鮮嫩多汁,壽喜燒的甜醬汁讓人回味無窮!
金能珠海膽吞拿魚蓉卷(四件):

人與人之間嘅緣份真係好奇妙,居然比我一次過約到兩位精緻女孩Model和從不路臉食神一齊食飯飯,咁難得Gathering,我當然帶佢地來金酒屋,揀好一堆招牌菜招呼佢地啦🤭🤭🔸金酒杯 - 賣相吸睛🤩海膽三文魚籽拖羅蓉松葉蟹肉的組合堪稱美味極致👏🏻海膽的鮮嫩、三文魚籽的爆珠口感以及拖羅蓉的豐腴相互融合,再用紫菜包著一啖擺入口中,完全綻放出層次豐富的美味😋🔸壽喜燒和牛鍋 - 鹿兒島A4和牛的品質毋庸置疑👍🏻在和風的烹調下,和牛的肉質嫩滑多汁,入口即化,搭配獨特的醬汁,每一口都讓人陶醉😚🔸粟米脆餅壽司 - 將日式料理融合墨西哥Taco,三款不同口味各具特色,三文魚牛油果的清新、角切魚生三文魚籽的鮮美以及和牛三文魚籽的醇厚,仲脆到咬落去會卜卜聲添😆😆🔸金龍珠海膽吞拿魚蓉卷 - 自家醃漬蛋黃係金龍珠既靈魂 ,濃濃蛋黃配合冇得輸既海膽吞拿魚蓉呢個組合,每次食都有十分幸福滿足架🥰🔸金丼 - 必食!上面加左隻日本生蛋將大大舊既海膽撈埋軟綿綿拖羅蓉同脹トト既三文魚籽一齊食,每一啖都Yummy Yummy 😀😀🔸桃丼 - 愛食海老見到must 心心眼😍成碗桃丼被海老包圍Pink Pink 的桃丼配搭日本蛋拖羅

🔸桃丼 - 愛食海老見到must 心心眼😍成碗桃丼被海老包圍Pink Pink 的桃丼配搭日本蛋拖羅蓉,口感豐富,味道獨特,Lovely💖

🔸煙燻黑松露銀鱈魚 - 又一道美味創意菜式❣️銀鱈魚的細嫩搭配黑松露的獨特香氣,再加上用煙熏效果上菜,仙氣滿瀉😇

🔸月見簿燒宮崎和牛飯 - 現場火炙🔥唔係講笑,和牛的香味伴隨著火花的飛舞💃呈現出一種視覺與味覺👅的雙重享受,不要忘記,加d海鹽、特製醬汁一齊食更正呀😊

我知大家都食到好飽飽,不過一場嚟到點可以唔食埋串燒😜😜

🔸雞皮蝦 - 連食神都大讚金酒屋雞皮蝦夠邪惡香口,蝦肉彈牙,出面真係食唔到😈

🔸必點牛舌心 - 佢地仲話一間串燒好不好,一食牛舌便知道!食神食了一件話….唔洗講咁多嘢,佢比滿分💯!Yeah 🎉🎉

🔸原條燒白鰻 - 是我私心推介💓💓平時唔like食鰻魚的我,竟然每次嚟到都會好掛住燒白鰻,燒到外脆內軟,一試難忘😂

🔸慶生甜品 - 日系法式朱古力蛋糕🥳
我特別鍾意朱古力味勁濃郁令人回味無窮🤤仲有紅豆抹茶、柚子慕絲等等,唔太甜,愛吃甜點嘅朋友,唔好錯過😘😘

响金酒屋gathering真係好開心🥰
慶祝生日會播生日歌好有氣氛🌈
傾左成晚知道嚟緊都會各有各忙,
甚至會天各一方,感恩有緣喺生日月同大家一聚🫶🏻
期待將來再聚!

2024-04-15
慶祝紀念
生日
  • 金龍珠海膽吞拿魚蓉卷
  • 金酒杯
  • 壽喜燒和牛鍋
  • 金丼。月見海膽三文魚籽拖羅蓉
  • 自家製雞皮蝦
  • 月見薄燒宮崎和牛飯
  • 金丼
  • 桃丼
  • 燒牛舌心
2024-04-23 64 瀏覽
金丼 月見海膽三文魚籽拖羅蓉198HKD賣相好精緻😍滿滿三文魚籽多到溢出來!個人超愛海膽搭配拖羅蓉,口感超鮮甜,配上生蛋黃拌開,層次更加豐富,以及!份量真的真的一點也不少!我們兩個人分食都覺得飽,另外這個套餐還送一碗稻庭烏冬!安格斯牛肉壽喜燒 138HKD壽喜鍋內有甜腐皮,肥牛片,香菇,京蔥 ,白菜還有超級入味的寬粉!全部食材都吸滿壽喜鍋湯汁,再蘸蛋黃液吃簡直人間美味哇!小店裝修精緻店員服務有禮,重點是食材真的真的很新鮮!會再來幫襯❤️

金丼 月見海膽三文魚籽拖羅蓉198HKD

安格斯牛肉壽喜燒 138HKD

荔枝角唔止返工既商廈👩🏻‍💻,入貨既香工🛒仲有間超高質既🇯🇵居酒屋🏮櫥窗位置掛滿🏮 擺放左日式酒桶,店內黑 • 金 • 木系主色,有日式房間用餐區🥢不過我就最鍾意坐𝐁𝐚𝐫枱🪑可以睇住👨🏻‍🍳師傅準備美食,未食都滿足左一半,食完加埋個質素💯係返左✈️鄉下既感覺🇯🇵~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• ▪金龍珠海膽吞拿魚蓉卷 ($158/4件)你以為係鹹蛋黃? 𝐍𝐨𝐍𝐨𝐍𝐨!😏依幾粒咁𝐒𝐡𝐚𝐫𝐩既橙紅金龍珠係自家醃漬蛋黃🧡唔洗驚鹹到傻,食落係濃濃蛋香,微微鹹味,口感綿密軟軟😳再加埋濃厚鮮甜海膽 • 綿綿既吞拿魚蓉,一啖有多重享受😚.▪銀丼 • 月見生和牛三文魚籽 ($238)軟嫩靚油花既和牛圍住月見生蛋黃🤩再加多層三文魚籽,油香滿滿🧡.▪金酒杯 ($168)一杯有齊多款鮮甜既海鮮🤗(海膽 • 三文魚籽 • 拖羅蓉 • 松葉蟹肉)配左紫菜包住食,一啖食到幾款甜,勁滿足🥰.▪粟米脆餅壽司 • 和牛三文魚籽 ($158)墨西哥𝐓𝐚𝐜𝐨脆餅外殻,包住即燒既和牛,油脂滲晒落底既飯到,好香🤤. 日式串燒▪厚燒牛舌心 ($58)▪宫崎和牛串 ($98)▪厚燒鵝肝飯糰
荔枝角唔止返工既商廈👩🏻‍💻,入貨既香工🛒
仲有間超高質既🇯🇵居酒屋🏮
櫥窗位置掛滿🏮 擺放左日式酒桶,
店內黑 • 金 • 木系主色,有日式房間用餐區🥢
不過我就最鍾意坐𝐁𝐚𝐫枱🪑
可以睇住👨🏻‍🍳師傅準備美食,
未食都滿足左一半,食完加埋個質素💯
係返左✈️鄉下既感覺🇯🇵

▪金龍珠海膽吞拿魚蓉卷 ($158/4件)
你以為係鹹蛋黃? 𝐍𝐨𝐍𝐨𝐍𝐨!😏
再加埋濃厚鮮甜海膽 • 綿綿既吞拿魚蓉,一啖有多重享受😚
金龍珠海膽吞拿魚蓉卷

▪銀丼 • 月見生和牛三文魚籽 ($238)
軟嫩靚油花既和牛圍住月見生蛋黃🤩
再加多層三文魚籽,油香滿滿🧡
銀丼 • 月見生和牛三文魚籽

▪金酒杯 ($168)
配左紫菜包住食,一啖食到幾款甜,勁滿足🥰
金酒杯

▪粟米脆餅壽司 • 和牛三文魚籽 ($158)
粟米脆餅壽司 • 和牛三文魚籽

日式串燒
▪厚燒牛舌心 ($58)
▪宫崎和牛串 ($98)
▪厚燒鵝肝飯糰 ($78)
▪自家製雞皮蝦 ($58)
燒烤時間師傅控制得岩岩好,全部都好香口 • 唔會乾。雞皮蝦好特別,外左個脆面💫
鵝肝厚身,飯糰金金黃黃,脆卜卜💥
厚燒鵝肝飯糰

▪壽喜燒和牛鍋 ($480)
不得了! 𝐀𝟒鹿兒島和牛有𝟒大塊,軟軟嫩嫩 ,油花靚到呢😌入口即溶,肉味好濃郁🥩
鍋內仲有好多配料(野菜 • 滑豆腐 • 菇 • 年糕福袋…)
蔬菜索晒甜甜既壽喜燒湯汁,勁正🤎

▪野飲
無酒精 (汽水 • 果汁 • 梳打...)
多款酒類(日本清酒 • 果酒 • 梅酒 • 啤酒...)
▫️蘋果汁 ($28)
蘋果汁

溫馨提示💕𝐖𝐚𝐥𝐤 𝐢𝐧/訂位客人都多,記得𝐁𝐨𝐨𝐤位。
🔺以上價錢 💁🏻‍♀️需另加𝟏𝟎% 服務費
銀丼 • 月見生和牛三文魚籽
金酒杯
粟米脆餅壽司 • 和牛三文魚籽
厚燒鵝肝飯糰
2024-04-17 53 瀏覽
無論食幾多次都有驚喜! 🥰再次回訪金酒屋~今次Book咗早少少可以坐到Bar枱位👐🏻全程睇住師傅用心製作 更加有Feel🥰🍴金龍珠海膽吞拿魚蓉卷$158一邊睇住師傅整嘅過程已經雙眼發光 🤩橙紅色嘅日本雞蛋黃代表金龍珠🟠咬落去軟滑嘅溏心 配搭埋海膽及吞拿魚蓉嘅鮮味 口感豐富 🙌🏻🍴金酒杯$168聚集了各款鮮味食材: 海膽、三文魚籽、松葉蟹肉😍自行調配每一口同紫菜包住 一次過係口中感受各款鮮味🍴粟米脆餅壽司 ‧ 和牛三文魚籽$158告別傳統壽司 用咗新式嘅配搭🆕以粟米脆片包和牛及三文魚籽和牛火炙後嘅油香及肉味🔥加上三文魚籽鮮味 入口嫩滑 咬落去做到外脆內軟嘅特別口感🍴金丼。月見海膽三文魚籽拖羅蓉$198上次試過一次一試難忘😋今次梗係要再食多次~~呢個丼睇落細細碗 但三文魚籽、海膽同拖羅蓉鋪到滿瀉😎食完之後已經大滿足 加埋面頭嘅日本蘭王蛋黃 拌勻後絕對一飽口福😌🍴厚燒牛舌心$58 黑豚五花腩$58 自家製雞皮蝦$116/2串居酒屋又點少得串燒🍢厚燒牛舌心燒到剛剛好 入口嫩滑彈牙👐🏻黑豚五花腩香氣十足 肉味濃自家製雞皮蝦又係一款原創菜式🌟燒到脆卜卜嘅雞皮包住爽彈蝦肉 外脆內爽嘅感覺一試難忘👍🏻
無論食幾多次都有驚喜! 🥰再次回訪金酒屋~
今次Book咗早少少可以坐到Bar枱位👐🏻
全程睇住師傅用心製作 更加有Feel🥰

🍴金龍珠海膽吞拿魚蓉卷$158
一邊睇住師傅整嘅過程已經雙眼發光 🤩
橙紅色嘅日本雞蛋黃代表金龍珠🟠咬落去軟滑嘅溏心
配搭埋海膽及吞拿魚蓉嘅鮮味 口感豐富 🙌🏻

🍴金酒杯$168
聚集了各款鮮味食材: 海膽、三文魚籽、松葉蟹肉😍
自行調配每一口同紫菜包住 一次過係口中感受各款鮮味

🍴粟米脆餅壽司 ‧ 和牛三文魚籽$158
告別傳統壽司 用咗新式嘅配搭🆕以粟米脆片包和牛及三文魚籽

🍴金丼。月見海膽三文魚籽拖羅蓉$198
上次試過一次一試難忘😋今次梗係要再食多次~~
呢個丼睇落細細碗 但三文魚籽、海膽同拖羅蓉鋪到滿瀉😎

居酒屋又點少得串燒🍢
厚燒牛舌心燒到剛剛好 入口嫩滑彈牙👐🏻
黑豚五花腩香氣十足 肉味濃

🍴壽喜燒和牛鍋$480
今次試埋鍋物 滿滿油花嘅和牛已經令人垂涎三尺🤤🤤
鍋本身已經有粉絲、冬菇、豆腐、福袋、娃娃菜等
甜甜嘅壽喜燒湯配上和牛 👐🏻入口即融🥹沾埋蛋汁香滑味道係口入面持久散發

2024-04-15 61 瀏覽
估唔到工業區都有咁正既餐廳,黎之前真係低估左佢,餐廳係地鐵出口行5分鐘左右都算方便一開始叫左招牌金酒杯,裡面放左幾種高級食材 海膽、拖羅蓉、松葉蟹肉和三文魚籽。每一種食材都好鮮美,口感層次豐富,一開始已經令人好期待其他菜式粟米脆餅壽司,上面鋪左和牛和三文魚籽,兩種極致鮮美既食材融合埋,大大提升了壽司的口感。自家製的雞皮蝦係一大亮點。蝦肉鮮嫩多汁,外層的雞皮經過特殊處理,酥脆可口,既增添了蝦的口感,又為這道菜增添了另一重滋味。金龍珠海膽吞拿魚蓉卷。海膽的鮮甜與吞拿魚肉的鮮美完美融合,再加上卷裡滾動生雞蛋黃,口感細膩豐富 都係招牌之一,好食壽喜燒和牛鍋,上等的和牛肉,鮮嫩多汁,在口中化開,令人回味無窮。與之搭配的湯底恰到好處,不會蓋過牛肉本身的鮮美。厚燒牛舌心。牛舌肉經過精心處理,外層呈現出誘人的焦香,而內裏卻保持著極佳的嫩度和多汁口感。呢種獨特的口感層次,令人難忘。西班牙豬肋條。這道菜選用了高品質的西班牙豬肉,可以食得出本身既香味,而且火候適中,入口即化餐廳仲有個招牌係"金丼"。佢將海膽、三文魚籽和拖羅蓉三種珍饈合而為一,口感極為豐富。這絕對是挑戰味蕾的一道佳餚。最後仲可以玩抽獎,中左水

最後仲可以玩抽獎,中左水信玄餅和日式蕨餅都好食,清新的小點心,為呢餐飯完美作結。
2024-04-15 77 瀏覽
唔知點解最近係香港食到既日本嘢都唔太滿意,同朋友講完之後佢介紹左呢間金酒屋比我,果然超好食!!心情即刻靚返曬❤️餐廳有榻榻米包房,可以約一班朋友黎聚會,有私隱又舒服🥢金酒杯 $168海膽、松葉蟹肉、吞拿魚蓉、三文魚籽就咁將材料打出黎都知道有幾鮮味!就咁食又得,包上紫菜食又可以變成第二種風味🥢粟米脆餅壽司。和牛三文魚籽$158粟米脆餅做外皮既壽司好夠新意,脆脆既口感加上軟糯既和牛,仲有入口即爆既三文魚籽,口感勁豐富🥢金龍珠海膽吞拿魚蓉卷$158必點既招牌手卷,入面包左原粒類似溏心蛋咁既蛋黃😨加上海膽同吞拿魚蓉,鮮味爆燈🥢金丼。月見海膽三文魚籽拖羅蓉$198超滿足既丼飯,突然發現唔小心重複叫左幾款海膽三文魚籽拖羅蓉配搭既食物😂😂❓不過食左咁多都係覺得好食既🥢壽喜燒和牛鍋$480和牛入口即溶,而且份量好足,有四大塊鍋內蔬菜量都好大呢度既串燒都好好食,黎之前已經預計壽司應該會好食,估唔到串燒都可以咁出色!自家製雞皮蝦用雞皮裹上蝦仁,雞皮已經燒到冇曬油脂,只剩下雞皮既香味。另外厚燒牛舌心同西班牙豬肋條都好食真澄辛口 300ml再加壺sake,百幾蚊,比想像中好飲餐廳仲有刮刮卡,我地今晚就刮到免費既

餐廳有榻榻米包房,可以約一班朋友黎聚會,有私隱又舒服

🥢金酒杯 $168
海膽、松葉蟹肉、吞拿魚蓉、三文魚籽
就咁將材料打出黎都知道有幾鮮味!
就咁食又得,包上紫菜食又可以變成第二種風味

🥢粟米脆餅壽司。和牛三文魚籽$158

🥢金龍珠海膽吞拿魚蓉卷$158

🥢金丼。月見海膽三文魚籽拖羅蓉$198

🥢壽喜燒和牛鍋$480
和牛入口即溶,而且份量好足,有四大塊
鍋內蔬菜量都好大

真澄辛口 300ml
再加壺sake,百幾蚊,比想像中好飲

餐廳仲有刮刮卡,我地今晚就刮到免費既水信玄餅&日式蕨餅,開心😂

2024-04-14 75 瀏覽
放工去荔枝角食晚飯超方便,happy Friday同朋友嚟 金酒屋食日本菜摸埋酒杯底先夠盡興🍺餐廳門口好有日式居酒屋🏮feel內裏仲設有vip房,一班人聚餐都好適合👍🏻食物🥢1️⃣金龍珠海膽吞拿魚蓉卷$158: 樣子好吸引🤩金龍珠是用日本雞蛋黃做成半流心效果,加入吞拿魚蓉及海膽,令口感大增😍2️⃣金酒杯$168: 名字符合超華麗感覺,每一層都擺得好靚✨海膽、三文魚籽、拖羅蓉、松葉蟹肉,超新鮮又鮮甜😋全部混合埋夾住紫菜一齊食,超滿足😌3️⃣壽喜燒和牛鍋$480: 用鹿兒島A4和牛,口感細嫩多汁,入口唔會過分重油脂✨壽喜燒湯底味道適中,野菜、菇類、年糕福袋入哂味!4️⃣粟米脆餅壽司。和牛三文魚籽$158: 好特別嘅菜式,粟米脆餅好香脆,和牛好軟好滑,加了三文魚籽口感更正😋5️⃣金丼。月見海膽三文魚籽拖羅蓉$198 : 幾樣材料都係我地至愛,尤其係海膽入口軟滑即溶,成個組合好豐富。6️⃣串燒自家製雞皮蝦$58: 自家製一定要試!雞皮香脆包住蝦肉,啖啖滋味。厚燒牛舌心$58: Q彈爽口雞頸肉$48: 肉質有彈性,鬆脆香口,下酒一流
餐廳門口好有日式居酒屋🏮feel
內裏仲設有vip房,一班人聚餐都好適合👍🏻

食物🥢

6️⃣串燒
厚燒牛舌心$58: Q彈爽口
雞頸肉$48: 肉質有彈性,鬆脆香口,下酒一流

2024-04-13 603 瀏覽
位於荔枝角既呢間裝修感覺奢華低調,還有套房,喜歡靜靜享受晚餐的話,可以有私人空間。今次嚟主打品嚐海膽菜式,自從之前食物中毒後,而家揀海鮮類必須要審慎,更加要揀乾淨衛生嘅地方先敢食。金井。 月見海膽海膽三文魚子拖羅蓉 $198賣相滿分,海膽和拖羅非常鮮味,加入日本蛋令口感更加綿密,三文魚子咬下佢一口爆汁,每一啖都非常滿足。金酒杯 $168和上面的金井有異曲同工之妙,但飯份量會減少,換上的是以紫菜包裹着來吃的食法,想淺嘗的話,呢款啱晒。粟米脆餅壽司 - 牛油果三文魚 $78脆卜卜的脆餅包着大大粒的三文魚粒,混入牛油果粒,再加特製醬汁,非常開胃。串燒 ($48-78)月見雞肉棒 - 撈入蛋汁一齊食,多汁濃郁。西班牙豬肋條 - 肥瘦適中,焦香不油膩。厚燒牛舌心 - 必點!口感彈牙,肉質鮮嫩,咸香美味😋厚燒鵝肝飯團飯團燒至有飯焦,外層脆卜卜,鵝肝入口即溶。金龍珠海膽吞拿魚蓉卷 $158上桌時外表平平,但其實內有乾坤,海膽和吞拿魚蓉份量都好重手,再加上半熟糖心蛋黃,停唔到口!壽喜燒和牛鍋和牛油脂分布均勻,入口嫩滑,一不留神就被媽媽吃光光😭鍋內還有蔬菜、豆腐、香菇、和最重要的粉絲🤭吸魔裡的精華,就算

金井。 月見海膽海膽三文魚子拖羅蓉 $198

金酒杯 $168

粟米脆餅壽司 - 牛油果三文魚 $78

串燒 ($48-78)
月見雞肉棒 - 撈入蛋汁一齊食,多汁濃郁。
西班牙豬肋條 - 肥瘦適中,焦香不油膩。
厚燒牛舌心 - 必點!口感彈牙,肉質鮮嫩,咸香美味😋

厚燒鵝肝飯團
飯團燒至有飯焦,外層脆卜卜,鵝肝入口即溶。

金龍珠海膽吞拿魚蓉卷 $158

壽喜燒和牛鍋
和牛油脂分布均勻,入口嫩滑,一不留神就被媽媽吃光光😭鍋內還有蔬菜、豆腐、香菇、和最重要的粉絲🤭吸魔裡的精華,就算幾飽都必須吃!
2024-04-08
2024-04-08 81 瀏覽
🇯🇵♡金酒杯 $𝟭𝟲𝟴♡粟米脆餅壽司和牛三文魚籽 $𝟭𝟱𝟴♡金龍珠海膽吞拿魚蓉卷(四件) $𝟭𝟱𝟴♡金丼。月見海膽三文魚籽拖羅蓉 $𝟭𝟵𝟴依間居酒屋嘅定位好特別佢哋做到又有啲似廚師發辦,但係亦都會有散叫既菜式,而且每一樣都做到非常精緻擺盤同埋菜式嘅配搭都好有心思🇯🇵一嚟到就比金酒杯🐷吸引咗分別係海膽、三文魚子、蟹肉整嘅刺身杯😍食落去淡淡都食到海膽同埋三文魚子嘅味道配埋少量嘅白飯真係幾夾🍣金龍珠海膽吞拿魚蓉卷都係非常之特別我哋坐喺吧枱睇住師傅即場卷嘅表演真係好正仲要每一份料都係放到滿滿🍱🍣鍋物♡壽喜燒和牛鍋 $𝟰𝟴𝟬入面嘅材料超級豐富仲要加埋肉質超靚嘅和牛🐮好彩配搭埋一啲蔬菜食落去中和返牛肉嘅油膩感串燒/燒物♡厚燒牛舌心 $𝟱𝟴♡西班牙豬肋條 $𝟱𝟴♡自家製雞皮蝦$𝟭𝟭𝟲整體嘅串燒同埋燒賣都做得好好全部都係即燒🍢🍡而且肉質非常香嫩自家製雞皮蝦真係好有心思🤍
🇯🇵
♡金酒杯 $𝟭𝟲𝟴