2009-08-04 273 瀏覽
八月二日(星期日)老公本身今日想帶我去吃buffet,提前慶祝生日,不過後來給我否決了,因為聽晚又有可能去吃buffet!事關之後要在旺角看戲,就在太子吃啦!我選舉了人氣勁的金華做lunch!對上一次就是早餐買了它的菠蘿包回公司做早餐!凍了,但仍然好吃!香脆!今次要吃新鮮的十二時在門口等!我們就沖進店子了!原來店小不大的!最多人的是買外賣菠蘿包!坐下了卡位!檯面面積小!心想都要吃快點!必點的除了菠蘿包外,還有奶茶!我們要了快餐!有A-D選擇!我要了金華豬扒意粉,要燴汁!老公要了個咖哩雞扒意粉!要了兩個凍奶茶!金華豬扒意粉,等得比較耐!等也是值得的!豬扒果然是招牌!煎得香!意粉碎了點!不過也不錯!燴汁香而不漏!咖哩雞扒意粉,雞扒很大塊!有雞味!咖哩汁也惹味菠蘿包,很香脆!是新鮮出爐!喜歡吃面的脆皮!凍奶茶,香滑!推介!最後亦見到有墨西哥包出爐,老公order了一個!雖然已經很飽了!老公覺得墨西哥比菠蘿包更好吃!面的皮有奶酥味!!好吃!當我們走時,拿了張卡片,老闆娘立即用普通話說在太子站下車..............haha~應該是他們很多內地人專情來的!這是我們的習慣:收集餐廳卡片
八月二日(星期日)

坐下了卡位!檯面面積小!心想都要吃快點!
咖哩雞扒意粉,雞扒很大塊!有雞味!咖哩汁也惹味
菠蘿包,很香脆!是新鮮出爐!喜歡吃面的脆皮!
凍奶茶,香滑!推介!

這是我們的習慣:收集餐廳卡片
凍奶茶
咖哩雞扒意粉
金華豬扒意粉
墨西哥包
買完野飲就行去金華買菠蘿油我真係未食過菠蘿油 淨係食過菠蘿包(比人話我唔係香港人\"/)哼哼!而家就食比你睇!3點幾去到!仲以為會好多人tim結果一去到就買到 個菠蘿包已經係入住左 唔熱lu.....6蚊個菠蘿油 都幾大個我真係唔慣食菠蘿油.......都係淨菠蘿包好食d......舊牛油即刻比左整左落朋友個菠蘿包度哈哈可能真係出左爐太耐!我覺得都唔係好好食姐==好普通一個人啃左一個菠蘿包....之前食左攦粉而家手又揸住左杯珍珠奶茶好飽......行陣再食過!!
買完野飲
就行去金華買菠蘿油
哼哼!而家就食比你睇!
3點幾去到!仲以為會好多人tim
結果一去到就買到 個菠蘿包已經係入住左 唔熱lu.....
6蚊個菠蘿油 都幾大個

我真係唔慣食菠蘿油.......
都係淨菠蘿包好食d......
舊牛油即刻比左整左落朋友個菠蘿包度哈哈
可能真係出左爐太耐!
我覺得都唔係好好食姐==好普通

一個人啃左一個菠蘿包....
之前食左攦粉
而家手又揸住左杯珍珠奶茶
好飽......行陣再食過!!
2009-07-21
2009-07-24 21 瀏覽
想食個快既晚餐,隨便走到金華食。九點倒啦,問佢有冇飽淨,當然係冇啦!不過其實夜晚有淨都唔方好食啦,而又真係好賣到唔會有得淨既!我叫左碗叉燒米,又係例牌俾人鬧唔識0係適當地方食適當既野啦!'食叉燒仲乜0係度食?" 唉,咁呢間快餐廳有乜係特別出名喎,夜晚九點黎食都預左食唔到佢聞名既野啦!講真,其實唔係差既,都OK 既,但當然唔會係燒味鋪既惹味感覺!但上次試過佢既炒飯,又差D鑊氣喎!呢度除左飽之外仲有冇粉面飯係出名既呢?不過,都算係中規中舉啦!

2009-07-21 11 瀏覽
一向中意食蛋撻見咁多好評一於去試下可惜結果有驚無喜 同朋友入左去坐叫左一個蛋撻同一個菠蘿油shared伙記既服務態度唔錯 只不過... 蛋撻個蛋漿唔香個皮亦冇咩特別吸引既地方比普通麵包舖更普通 菠蘿包亦唔特別個皮雖然脆但係同""好食""仲有一段距離呢間野所用既麵粉係廉價劣質麵粉比一般麵粉索水所以個包比較痴牙痛埋冇麵粉香佢應該係想用個菠蘿皮去掩飾等人地見佢個皮咁脆就以為係好野只可惜對於經常周圍去搵野食既人泥講咬兩啖就知唔妥 呢間舖叫得做""冰廳""自然會expect佢係傳統香港特色只可惜佢d野食真係令我好失望比較可取既只得""新鮮出爐""呢一點不過呢個只係對一間好""冰廳""既基本要求所以真係冇興趣再試
一向中意食蛋撻

佢應該係想用個菠蘿皮去掩飾
等人地見佢個皮咁脆就以為係好野
只可惜對於經常周圍去搵野食既人泥講
咬兩啖就知唔妥

呢間舖叫得做""冰廳""
自然會expect佢係傳統香港特色
只可惜佢d野食真係令我好失望
比較可取既只得""新鮮出爐""呢一點
不過呢個只係對一間好""冰廳""既基本要求
所以真係冇興趣再試
2009-07-15
2009-07-18 71 瀏覽
吃完粥,感到還不夠滿足!剛剛好經過金華看到新鮮出爐的菠蘿包...很多人排著隊買...很香牙...我們也站在門口看了看...!看到不捨得走...弟弟就說不如來一個試試吧~一人一個...用紙袋裝住~拿上手!熱辣辣的~又香口!第一次食菠蘿包整個都是脆脆的!~不但只皮很鬆脆有口感......連包都一樣脆脆的!~雖然價錢比出面的菠蘿包較貴~但也是值得的!下次要試試蛋撻~

雖然價錢比出面的菠蘿包較貴~但也是值得的!

下次要試試蛋撻~

紙袋
2009-07-18
$4 (其他)
2009-07-18 2 瀏覽
位處太子旺區,勝在地方就腳。優點:奶茶幾好,濃郁有茶味。菠蘿包、蛋撻勝在新鮮出爐。缺點:其它食品都係一般貨色,座位迫夾,因為人多,唔好話想坐耐d、連食慢d都會比班伙記怒碑,只要你一食完個包,佢地就會即刻收你隻碟,即係叫你好快d走!總結:行過想快手醫肚就食下無防,如果想嘆下冷氣吹下水就第二間啦!
位處太子旺區,勝在地方就腳。

優點:奶茶幾好,濃郁有茶味。菠蘿包、蛋撻勝在新鮮出爐。

$25 (早餐)
2009-07-18 10 瀏覽
係openrice見咁多人讚上次去太子時 , 不得不到金華冰廳買番個菠蘿油試下嘩嘩嘩.....熱辣辣架個包面層既菠蘿皮勁特別 ! 同平時果d好唔同 ! 好好味好鬆化.....我特登等左一陣先食個包 , 就係為左等件牛油溶化.....d牛油滲左入個包到......果種滋味真係好難去形容....anyway , 下次去太子一定要食多次
係openrice見咁多人讚
上次去太子時 , 不得不到金華冰廳買番個菠蘿油試下

嘩嘩嘩.....熱辣辣架個包
我特登等左一陣先食個包 , 就係為左等件牛油溶化.....

anyway , 下次去太子一定要食多次

2009-07-07 71 瀏覽
抵達旺角, 正在想吃什麼的時候, 剛巧路過此, 看著新鮮麵包出爐, 門口又有人搶購蛋撻等等, 不其然雙腳便吸了進店內. 經常路過此店, 但卻從沒有光顧過~店員馬不停蹄在店內穿插,捧出新鮮出爐包點~ 店裡擠滿人, 心想, “是否好吃得這麼誇呢?!”3點3, 食茶餐~ 可惜茶餐選擇不多, 只有3款, 其中最吸引的個人認為是雞翼加蛋撻, ...其他都是麵食...如是這我們二人均點了這個set. (好像做了一個苯的抉擇)雞翼蛋撻茶餐($22): 兩者均不太特別, 不知是否新鮮出爐的蛋撻已被門口的人群搶購一空, 我們吃的只是有點暖, 沒有太大驚喜, 也沒有anchor 的意慾. 奶茶: 普通,不過不失. 吃罷見同枱對家的雞批好像很吸引, 於是給這店多一個機會, 多來一件雞批作了決~雞批 ($8): 內裡雞肉普通, 但外皮非常鬆化、香趣! 可以再幫襯!有機會會試一下這裡的其他飽點, 但進內用餐, 或許不會了~ 不過值得一讚的是, 如此忙亂的環境, 伙記們態度仍很ok!

奶茶: 普通,不過不失.

雞批
茶餐A
2009-07-04
雞批
2009-07-03 21 瀏覽
27/6/2009 (星期六)我行去太子地鐵站附近的金華冰廳買咗一個菠蘿油試下,有好多人排隊買,排咗一陣就輪到我。菠蘿油:菠蘿飽新鮮出爐熱辣辣,咬落去外層很脆,很好味,加上中間夾住一塊牛油,好耐無食過咁好味的菠蘿油。
27/6/2009 (星期六)

菠蘿油:菠蘿飽新鮮出爐熱辣辣,咬落去外層很脆,很好味
,加上中間夾住一塊牛油,好耐無食過咁好味的菠蘿油

新鮮出爐的菠蘿油
新鮮出爐的菠蘿油
  • 菠蘿油
2009-07-02 5 瀏覽
金華嘅菠蘿包($4)眞係好味,所以只要起太子而個胃又有位,就要食!但係我又有時買到佢D包放耐咗,即係唔熱呢,就好失色,可以話係好普通、冇嘜特別!所以如果起下午3點幾呢就多數係熱辣辣不過呢個時間就特別多人買,可能要排隊添(出唔切包包)。熱辣辣嘅包包好鬆軟、菠蘿皮超香脆眞係冇得頂:如果+多杯凍檸茶就眞係滿足晒

所以如果起下午3點幾呢就多數係熱辣辣
不過呢個時間就特別多人買,可能要排隊添(出唔切包包)。

熱辣辣嘅包包好鬆軟、菠蘿皮超香脆
眞係冇得頂
:如果+多杯凍檸茶就眞係滿足晒
2009-06-29
  • 菠蘿包
2009-07-02 4 瀏覽
话说今日系香港回归12周年,刚好去公干,空住个肚去金华吃早餐兼午餐。菠萝油----招牌即系招牌,无得弹。墨西哥——第一次吃,很OK.热奶茶——茶味太淡,奶味太多。热咖啡——咖啡品质不错,奶糖我自己加的。感觉比奶茶好猪扒饭——同事的饭,吃了一小块猪扒,很软熟,几好。鸡批——味道OK,但唔知系咪吃包吃饱了,觉得有点滞。总得来讲,金华包包系最正噶。我还打包了一个归家,(*^__^*) 嘻嘻……。去旺角就净系吃金华,哈哈哈
菠萝油----招牌即系招牌,无得弹。
墨西哥——第一次吃,很OK.
热奶茶——茶味太淡,奶味太多。
热咖啡——咖啡品质不错,奶糖我自己加的。感觉比奶茶好
猪扒饭——同事的饭,吃了一小块猪扒,很软熟,几好。
鸡批——味道OK,但唔知系咪吃包吃饱了,觉得有点滞。

去旺角就净系吃金华,哈哈哈

经典热奶茶杯
茄汁猪扒饭
蛋挞外卖
千山万水打包回家
2009-06-25 6 瀏覽
同媽媽專程試下金華同貢茶,來到剛好有下午茶,但下午茶都係得3款....不過黎到當然不得不試菠蘿油於是就叫左一個菠蘿油($6),墨西哥($4),下午茶A(二隻雞翼+一個蛋撻+凍奶茶$24)天衣無縫-菠蘿油微暖既脆皮配上凍凍而香濃既牛油-絕配如果個包大熱就會令牛油溶化少左一份口感,但金華卻配合得恰到好處呢到既菠蘿油既皮比外面食到既脆好多,一咬已經聽到脆皮裂開既聲,同時覺得佢地比外面食到既無咁油膩個人係第一次食菠蘿油,但已經被他深深迷住*v*(雖然知道好肥....)出奇軟熟-墨西哥包亦是暖暖的,皮較普通的鬆化,包的部分卻十分軟熟食落已感受到重重牛油的味道,感覺反較菠蘿油油膩一點此亦為比菠蘿油略遜一籌,但比街外的還是有過之而無不及蛋味極濃-蛋撻撻芯做得非常出色,富有濃香蛋味,十分嫩滑,唔似而家街個d咁得個甜字撻皮亦十分鬆化,軟軟的絕不比菠蘿油遜色!!!雞翼就不值一提,只是不過不失奶茶做得唔錯,頗濃滑至於服務...........一入到餐廳好似打緊仗咁..........所以如非必要,淨係想食菠蘿油或者其他包可以選外賣, 一到行一到食好過
不過黎到當然不得不試菠蘿油

天衣無縫-菠蘿油
微暖既脆皮配上凍凍而香濃既牛油-絕配
同時覺得佢地比外面食到既無咁油膩

出奇軟熟-墨西哥
包亦是暖暖的,皮較普通的鬆化,包的部分卻十分軟熟
食落已感受到重重牛油的味道,感覺反較菠蘿油油膩一點
此亦為比菠蘿油略遜一籌,但比街外的還是有過之而無不及

蛋味極濃-蛋撻
撻皮亦十分鬆化,軟軟的
絕不比菠蘿油遜色!!!

雞翼就不值一提,只是不過不失
奶茶做得唔錯,頗濃滑

2009-06-23
  • 蛋撻
  • 菠蘿油
  • 墨西哥
2009-06-21 19 瀏覽
吃過未能滿足的米線,理所當然要溝一溝貨,先來一串三蚊燒賣,再來一杯 Tea 噎 Tea 烤珍珠奶茶,最後想來一個甜點,金華冰廳馳名的蛋撻 ($4) 應該不會令我失望。 新鮮出爐的蛋撻,在人來人往的旺角街頭極受歡迎,去貨奇快,果真手快有手慢無,手上的蛋撻已是盤內最後一個了。為美食不顧儀態,就在街邊轉角位來個立食。蛋撻的酥皮做得有點腍有點散,口感不是我喜歡的類型,幸蛋芯質地軟滑又帶有淡奶的甜,熱辣辣的將之吞噬,十分滿足。金華的蛋芯做得出色,味道相近的還有附近的康年餐廳及位於灣仔鵝頸街市的金桃麵包,大家不妨試試。

蛋芯比酥皮吸引
蛋芯比酥皮吸引
  • 蛋撻
2009-06-17 5 瀏覽
菠萝油,香酥的菠萝包内夹著冰镇的黄油,冷暖滑酥双重享受。再来一口港式奶茶,醇香留齿,人生幸福莫过如此…和菠萝包长得很相似墨西哥包也是其招牌之一。不过,头顶的不是菠萝包的金黄酥皮,而是乳白色的脆皮。何菠萝包相比,少了份甜蜜,多了份香淳。墨西哥包也很值得品味。另外,蛋挞味道也不错哈。

墨西哥包也很值得品味。

另外,蛋挞味道也不错哈。
$10 (早餐)
  • 菠萝油 墨西哥
2009-06-16 129 瀏覽
雖然附近一帶沒有一間餐廳吸引我,唯獨是金華是我假日中午的飯堂,百食不厭。星期六食我最愛的菠蘿包時,看見很多客人柯打紅豆冰,紅豆佔了半杯的份量令我十分動心,決定下次一試;翠日又在這區,在沒有選擇下又去了金華,今次一定要試那紅豆冰。可能這是縮命,當我每次想得到一東西時,一定比別人差一點,今次不也例外,紅豆份量不夠半杯之多,眼闊肚窄的我,原來食起來都不少,又大又圓的紅豆,再加碎冰一起食,真是滿口滿足。是日棄食菠蘿包,要一客花生醬多,這裡的多士也有一吋半厚,又有留邊,而且烘得通透脆口,完全合乎我要求。豬軟骨公仔麵-兩大件的豬軟骨,軟骨很有膠質嚼頭,至於肉的部份又腍又入味。可能肚餓闗係,就算只是普通的福字麵,也出奇地好食。

紅豆冰
花生醬多