2011-09-14
之前和同事來呢度食lunch~而家再和朋友來吃晚飯~一次過寫晒~黃金蝦 : 午餐時間做的比較好吃, 不油, 用鹹蛋黃做的粉漿好香口, 加埋d蝦好新鮮~真係好正!!甜菜甫雞軟骨爆豆角: 豆角和菜甫好好吃~係用上海干煸的做法!!送飯一流~三杯雞煲: 比較正宗的三杯雞的煮法, 有下九層塔以及小洋葱, 送飯都係一流~瑤柱蝦干蒸勝瓜: 蝦干鮮甜, 勝瓜辟左它特有的腥味, ok~狀元豆腐: 豆腐應該係用百福的.......放面的粉絲事前沒有浸水, 蒸完都還沒吸夠水, 有點硬! 蝦球也是用新鮮蝦~一試無妨這次和朋友晚上來吃, 雖然已經打電話來拿了no. 但還是等了半個鐘先入得去叫左黃金蝦, 豬膶浸油麥菜, 和胡椒蜆湯黃金蝦感覺上午餐時候做得比較好, 晚上也許太忙了所以控制得不太好, 比較油膩豬膶浸油麥菜: 超好吃!!!豬膶是用了黃沙膶, 湯底很清甜, 面上亦沒有浮着豬膶滾出來的血污, 超讚!!!胡椒蜆湯: 雖然味道蠻鮮味, 胡椒湯加蜆是一個好的做法, 但湯太鹹了, 也十分辣.......冬天吃會好d
叫左黃金蝦, 豬膶浸油麥菜, 和胡椒蜆湯