2009-05-13 14 瀏覽
上次食完意蠔屋, 無意中發覺呢間任食日本食店~~正在頭痕男朋友媽咪生日食咩好?!不如試下呢間la~~我地七點左右到達, 唔算太多人......到左八點左右差唔多滿坐lu~~刺身沙律, 真係必食推介, 個汁酸酸地好醒胃刺身 : 三文魚, 八爪魚, 魷魚~新鮮炸物 : 蟹鉗, 薯餅, 天婦羅大蝦~正壽司 : 赤貝, 甜蝦~新鮮串燒都唔錯~~不過火鍋就遜色左d.....海鮮鍋無咩料...呢個價錢都算抵食, 服務態度都唔錯, 值得再嚟~

刺身沙律, 真係必食推介, 個汁酸酸地好醒胃

刺身 : 三文魚, 八爪魚, 魷魚~新鮮

炸物 : 蟹鉗, 薯餅, 天婦羅大蝦~正

壽司 : 赤貝, 甜蝦~新鮮

串燒都唔錯~~
不過火鍋就遜色左d.....海鮮鍋無咩料...

呢個價錢都算抵食, 服務態度都唔錯, 值得再嚟~

2009-05-12
慶祝紀念
生日
  • 刺身沙律
  • 三文魚
  • 甜蝦壽司
  • 炸薯餅
2009-03-27 2 瀏覽
人地介紹金滿家,比起同區架(三河屋)價錢平一半,又好味過佢!超好味!勁低!再加上佢地而家推出緊牡丹蝦3隻!只係50蚊...平到爛丫!"唔該再黎2位"
超好味!勁低!

再加上佢地而家推出緊牡丹蝦3隻!只係50蚊...平到爛丫!
"唔該再黎2位"
50元3隻牡丹蝦
2009-03-14 14 瀏覽
我由網上食評見到金滿家日式放題架專題.我見食家都話ok好食!食家話炸物同和食ok好食同魚生好新鮮!咁我所以搵左幾倨朋友去試下啦!果晚我係門口.見到入面差唔多爆埸啦!咁我地就入左去啦!首先我地見到d魚生啦!上菜速度ok快架!我食落去有新鮮架口味囉^v^之後點左炸物丫!真係好食!我諗同區架日本料理有得比較囉!最仲要就係每位加$10就可以任飲(汽水同啤酒)真係好正!價錢只係$118一位!而放題黎講已經好平啦!我影左果晚d野食d相丫@@
魚生
和食(日式牛肉炒雜菜)
和食(牛油炒雜菌)
炸物和串燒
魚生
和食(日式牛肉炒雜菜)
和食(牛油炒雜菌)
炸物和串燒
  • 魚生和炸物
2009-02-25
原本我係住新界區...我都試過新界區d放題 但係我覺得佢地d野食麻貳地...之後我有個fd介紹有一間又低食又平..俾我想像中好囉@@我一入去d環境都俾我好舒適架感覺!之後我個fd話d炸物好好食架...咁我叫左一碟炸物...真係好好食丫....一來d炸物又唔係好多粉..二來真係無咩油囉...仲有d魚生都ok架@@由其劍魚腩 / 三文魚 / 亦貝都好味我去開其他放題一位都要$16x..但係呢間一位價錢就係141...連埋加一啦@@真係好低食@@

真係好低食@@
  • 炸物 魚生
2009-01-22 4 瀏覽
行經德民街, 見這鋪位又轉為了: 金滿家日式放題專門店$118 任食 2 小時, 就入去一試吧 !食物款式不算太多, 但要試哂咁多款都幾係魚生 - 不過不失, 劍魚腩 / 三文魚 / 亦貝都好味 壽司 - 飯太大舊, 多食 2 件都飽死炸物 - 試了天掃羅蝦 / 炸餃子 / 南瓜 / 薯餅 etc.... 不過不失串燒 - 選擇不多, 但雞軟骨 / 鹽燒雞亦 / 七味雞亦都非常好味 也試了叉燒拉麵 - 麵質不錯但湯太淡再試埋鰻魚飯 - 鰻魚好正, 但飯唔得, 好散蟹子沙律祗得青瓜和少少蟹子, 唔多掂, 但魚生粒沙律則好掂, 酸酸咪咪好好食.其實 $118 + 10% 放題, 水準不差, 是抵食的
行經德民街, 見這鋪位又轉為了: 金滿家日式放題專門店
$118 任食 2 小時, 就入去一試吧 !
食物款式不算太多, 但要試哂咁多款都幾係
魚生 - 不過不失, 劍魚腩 / 三文魚 / 亦貝都好味

壽司 - 飯太大舊, 多食 2 件都飽死

也試了叉燒拉麵 - 麵質不錯但湯太淡

再試埋鰻魚飯 - 鰻魚好正, 但飯唔得, 好散

蟹子沙律祗得青瓜和少少蟹子, 唔多掂
, 但魚生粒沙律則好掂, 酸酸咪咪好好食.

其實 $118 + 10% 放題, 水準不差, 是抵食的

$130 (宵夜)
2008-11-09 12 瀏覽
星期一至四:$118+10%星期五至日:$128+10%多付$10有汽水/藍冰任飲抵吃的放題。食物選擇不太多,但足夠有餘。炸物,串燒做得比較出色。SUSHI則是麻麻的。魚生就只有三文魚可以吃,別的都不新鮮..首推七味雞翼但關門比較早。十一點關店,十點半就LAST ORDER了。如果可以開晚點會更好呢!
星期一至四:$118+10%
星期五至日:$128+10%
多付$10有汽水/藍冰任飲
首推七味雞翼

炸物都很好
三文魚吃得過
只有青瓜...
麵/飯的份量都大,要小心選擇
炸物都很好
三文魚吃得過
2008-06-14 6 瀏覽
沒想到黃埔附近竟然有這間抵食又飽肚的日本餐。午餐都是由35至45左右,而且上菜很快,合乎打工仔的要求。是次點了豬軟骨拉麵--不過不失除了主茶,還有2件太卷壽司--不過不失及一件醬汁八爪魚作前茶。--不過不失如果點飯類的話,會有麵豉湯代替太卷。

沒想到黃埔附近竟然有這間抵食又飽肚的日本餐。
午餐都是由35至45左右,而且上菜很快,合乎打工仔的要求。

是次點了豬軟骨拉麵--不過不失
除了主茶,還有2件太卷壽司--不過不失
及一件醬汁八爪魚作前茶。--不過不失

如果點飯類的話,會有麵豉湯代替太卷。

3-13-2008原本和女友到意蠔屋,但不知怎的今天關門,唯有到對面金水午餐了。分別點了差不多類型的和,跟餐有麵豉湯和凍辣墨魚,墨魚幾大件幾好味。魚生中中挺挺吧,蟹籽則很很很闊綽,當然如果闊綽於魚生就更好啦,可惜飯成碗都痴住1舊1舊味道很怪很難吃。芒果梳打和藍莓梳打,兩杯味道都不錯,但稍嫌太甜。由於只是12點多未到最繁忙時間所以整間店子只有三兩個客人,侍應亦不會因而懶懶散散,值得讚賞。論食物,算得上好味;論價錢,中挺吧;論環境挺幽暗安靜,可以舒服的坐,但我下次還是選擇意蠔屋好了。
3-13-2008

分別點了差不多類型的[三色魚生飯]和[雜錦魚生飯],跟餐有麵豉湯和凍辣墨魚,墨魚幾大件幾好味。

芒果梳打和藍莓梳打,兩杯味道都不錯,但稍嫌太甜。

同family去食我叫左個豕肉飯定食($35),有埋湯&小菜>>我咁細食都覺得佢d肉勁少,好難食mum & dad別叫左鮭魚($45)&魚生($50)定食鮭魚最正常,味道還好~魚生唔太新鮮,而且份量唔多冇下次喇呢間~
同family去食
mum & dad別叫左鮭魚($45)&魚生($50)定食
鮭魚最正常,味道還好~
魚生唔太新鮮,而且份量唔多
冇下次喇呢間~
2008-01-01 4 瀏覽
tried this rest on the very last day of 2007.overall, quality of food was good.we had sushi, sashimi, fried oysters, fried soft chicken bone, salad...etc. all were pretty good, except for the foie gras, well, i know i shouldn't order this in a jap rest...good for a nice dinner with some good chats with friends.

2007-09-27 7 瀏覽
20070922之所以會點這裏的壽司,主要倒還是覺得價錢合理,不過當看到那些壽司的“精緻”尺寸時,又難免不懷疑是不是真的價錢合理,試過幾次之後,終究覺得不抵,加上味道一般,以後再點的可能性極小。反而其他的菜式十分精彩。是日六人,除壽司外,另選五款食物,樣樣都受到一致好評。火龍果牛油果蟹籽沙律:原本的配搭是芒果而非火龍果,有鑒於時令,難得大廚又肯通融,便有了這樣的組合,加了日本黑醋,味道很清香;三文魚刺身一磅:一樣的新鮮肥美,不過分量似乎不足;鹽燒青魚定食:試了幾次這裏的鹽燒魚類,水準都很穩定,火候恰到好處,鹽度點到即止;地獄鍋海鮮烏冬:循眾要求,湯底選了微辣,海鮮配料很足,烏冬煙韌有口感,酸酸辣辣的十分醒胃,剛好下雨,天氣微涼,頓覺十分合時;冷蕎麥面:配生鵪鶉蛋一隻,加少許芥辣、紫菜、蘿蔔蓉,清清涼涼,也還不錯。好像只是幾個星期沒來,店裏的裝修就變了,原先牆上擺清酒樽的架子不見了,有點可惜……
20070922

三文魚刺身一磅:一樣的新鮮肥美,不過分量似乎不足;

2007-08-30 12 瀏覽
20070825一行四人來食晏,雖然已經一點鐘,但鋪子裏沒什麼人,全程都最多只有四五張枱,可能始終是位置有些隔涉吧。不過環境還是不錯的,深色木器為主,燈光暗暗的,一側的牆壁上擺了許多精緻的清酒瓶子,很重的日風。午市定食已經有很多選擇,又不算貴,叫兩個再加幾樣散點的壽司、沙律,也就夠了。壽司在做半價優惠,一件玉子只要3元,真是平得無話可說。另外有一個夏日特價,68元一磅三文魚刺身,也叫了來湊熱鬧。菜上得很快,添茶加餸都及時,可能是不甚忙吧,所有的侍應都能保持一個平和的笑容和親切的語氣:)唯一是那客三文魚刺身一開始漏了單,結果變成了“飯後甜品”。鹽燒鯖魚定食:面豉湯很好味,米飯軟熟,主角的鯖魚更是水準之作,皮略有些脆,裏面是嫩滑芳香的魚肉,新鮮得很,鹹度剛剛好;什錦刺身飯定食:賣相極佳,大大碗,刺身粒粒的種類比一般為多,甚至還有一隻牡丹蝦,不過比較起來就不夠其他刺身新鮮;和風豆腐沙律:只用簡單的日本豉油,就帶出清新的好味道;玉子、吞拿、熟蝦、三文魚壽司各一:不同回轉,每單只有一件,味道就普通;三文魚刺身:肥厚甜美,看上去似乎不是很足一磅的樣子,不過四個人吃還是有點太多了。餐後還有coupo
20070825

和風豆腐沙律:只用簡單的日本豉油,就帶出清新的好味道;

餐後還有coupon送,不過就只能在尖沙嘴分店用。

2007-05-26
今晚係黃埔新村搵野食, 唔想入黃埔花園食,因為覺得入面d餐廳係食裝修,唔抵..新村有兩間舖幾吸引.最後唔揀西餐廳,食日本菜..不過一開始感覺唔係咁好, 入去時大約只有6-7成滿,仲有好多位, 但佢就要我地兩個男人坐一pair男女旁邊, 兩張檯相隔唔夠半尺.... 有冇搞錯,唔想坐, 最後坐左一個四人位, 好好多.呢度裝修唔錯, 好多木器,感覺良好.叫左:魚生沙律- 魚生好新鮮, 唔會腍bat bat... 仲有d醬汁有少少辣..好味..一客五件火燒壽司.. d魚生燒到有6成熟,熟左小小..但都ok.. 串燒雞翼-好熱,雞皮冇晒油好脆, 好味..串燒青椒秋刀魚卷(好似係咁叫)-冇咩驚喜,ok咁喇.串燒煙肉蕃茄- 又係熱辣辣(粒車里茄), 又一我鍾意o既配搭, 一濃味一清新.. 好味. 粒蕃茄仲好多汁.吉列生蠔- 個吉列皮好鬆化,又有蠔味,好味.鰻魚石頭鍋飯- 鰻魚唔腥,只係我果件薄左d,醬汁同飯都岩岩好,岩岩一人一碗..最後加左個order.. 一個油甘魚手卷, 一個炸軟殼蟹手卷,我食後者. 只蟹好香, good..埋單320... 唔貴喎, 又多一個落腳點.. 正..

新村有兩間舖幾吸引.最後唔揀西餐廳,食日本菜..

呢度裝修唔錯, 好多木器,感覺良好.

叫左:

串燒雞翼-好熱,雞皮冇晒油好脆, 好味..
串燒青椒秋刀魚卷(好似係咁叫)-冇咩驚喜,ok咁喇.

吉列生蠔- 個吉列皮好鬆化,又有蠔味,好味.

埋單320... 唔貴喎, 又多一個落腳點.. 正..
2007-02-15 52 瀏覽
第一次黎哩度食! 其實本來唔係打算去哩間度食.. 不過.. 行過見到都好似ok.. 而且有位咁就入左去食喇! 噚晚係情人節.. 佢地都有情人set, 但我同男朋友冇叫set, 我地散叫! 我地兩個人叫左六樣野.. 1) 軟殼蟹沙拉: 我自己最鍾意哩個, 有一隻軟瞉蟹, 味道香脆可口, 再加上青瓜生菜粟米加和風沙拉汁做底... 好醒胃^o^ 份量都唔細架.. 2) 炸豆腐: 都好好味架! 豆腐好滑, 外皮脆脆地都好香口架! 份量剛好兩個人, 一人一大件!3) 什錦天婦羅: 哩個就ok啦.. 裡面有3只炸蝦, 一件冬菇, 一件青椒, 一件茄子, 一件南瓜, 一件番薯... 當中最好食係青椒同炸蝦! 茄子就硬左少少.. 4) 炸蠔壽司: 哩個我麻麻地, 因為我自己對蠔就唔太大興趣! 但我男友話好好味, 因為蠔好新鮮好有蠔味! 都幾大碟架.. 有六件!5) 番茄湯牛肉烏冬: 推薦給鍾意食番茄或酸味既人.. 因為湯底全都係番茄汁, 再加上蛋花! 烏冬好彈口.. 牛肉就ok啦.. 有少少粟米同海苔伴菜! 份量都好大碗下架! 一碗可以份到四少碗! 6) 明太子炒意粉: 初時有d覺得其怪, 但男友話要

6) 明太子炒意粉: 初時有d覺得其怪, 但男友話要試下! 到意粉黎左之後.. 大家試左一啖之後.. 就放底晒其他野話要食左哩碟先... 哈哈.. 唔係話好味到要放底晒! 其實係口感頗得意, 明太子有少少辣, 意粉就炒得好好.. 唔會好油, 唔似人地炒d意粉食完碟底會有成湯匙油留低! 份量唔太多.. 可分成3少碗.

地方都好清楚, service 都幾好.. 但最美中不足係order唔到南瓜雪糕, 賣晒!! 人地話好好食.. 所以想試下... 下次再來時要先order 定! 以份量,味道同環境黎講.. 哩度絕對抵食! 因為我同男朋友大家都食到抱住個肚走人! 嘻嘻^^ 一定會再幫襯!

2006-08-24 3 瀏覽
今晚食完麥記仲想食野想食日本野諗起附近有一間金水諗起尖沙咀果間的食評都唔差咁就同老公仔過去試下入到去都唔係好多人可能因為都比較夜啦,成十點諗住都食咗d野唔使叫咁多野咁就先叫咗一客、海膽、軟殼蟹同海蝦天婦羅因為唔係迴轉壽司以為係一客二件來到先知係得一件我地都大失預算咁我地就一人試d三文魚、帆立貝、劍魚腩都好新鮮個劍魚腩好爽,好好食我老公仔一向都唔係好食軟殼蟹但係佢今次都話好好食呀因為個劍魚腩同帆立貝都好好食所以再叫多一次我自己就覺得好食過板前喇好新鮮呀!
今晚食完麥記
仲想食野
想食日本野
諗起附近有一間金水
諗起尖沙咀果間的食評都唔差
咁就同老公仔過去試下
入到去
都唔係好多人
可能因為都比較夜啦,成十點

諗住都食咗d野
唔使叫咁多野
咁就先叫咗一客、海膽、軟殼蟹同海蝦天婦羅
因為唔係迴轉壽司
以為係一客二件
來到先知係得一件
我地都大失預算

咁我地就一人試d
三文魚、帆立貝、劍魚腩都好新鮮
個劍魚腩好爽,好好食
我老公仔一向都唔係好食軟殼蟹
但係佢今次都話好好食呀