2010-09-26 18 瀏覽
早知會好多人排,但係因為平日,所以都係稍稍等佢10分鐘就有位。去之前已做足功課,一坐低就點山東燒雞半隻、白飯魚、醬燒骨加一碟炒青菜。全部都好好味~灣仔的確係好多好野食……白飯魚我覺得是頗有心機的…一條一條細細的白飯魚炸得好乾身、完全無黐埋…加埋啤酒真係一絕……送糖水南瓜露,我再叫多個木糠布甸…好滿足~

全部都好好味~
灣仔的確係好多好野食……

加埋啤酒真係一絕……

糖水南瓜露,我再叫多個木糠布甸…
好滿足~
10 分鐘 (堂食)
  • 木糠布甸
2010-09-21 7 瀏覽
上星期同d 同事上完堂去左附近既金源小館到食野,睇佢個外表好似好"up dup"咁,所以我都唔係抱好大期望,但佢地個個話幾好食就試下我地叫左個山東燒雞,好似手撕雞咁,好夠味,還有一個豆腐煲,炒蜆和鎮江香醋骨,味道真係唔錯!食完飯之後仲有糖水送,不過我自己就唔係好鐘意飲南瓜露,所以叫左個木糠布甸吃,有幾隻味簡,食左個咖啡木糠布甸幾正!下次行過都會再食!
下次行過都會再食!
2010-09-17
2010-08-02 8 瀏覽
金源小館係我以前還在灣仔番工時, 晚上同好同事們聯誼好好既落腳點....雖然本人已離職多年...公司亦人事已非, 但係金源食物既質素仍然不變..呢一晚我便同了一位友人再去幫襯. 我地叫左:-山東燒雞 - 招牌菜, 唔洗多講....好夠蒜頭味, 雞肉嫩滑白飯魚 - 夠乾身, 夠脆口, 唔油膩... 豆豉鯪魚炒A菜 - 好食, A菜炒得岩岩好..軟硬適中...以上配上啤酒, 一生一大快事..再加埋送哂豆腐花....非常滿足

呢一晚我便同了一位友人再去幫襯. 我地叫左:-

白飯魚 - 夠乾身, 夠脆口, 唔油膩...

以上配上啤酒, 一生一大快事..

再加埋送哂豆腐花....非常滿足
白飯魚
豆豉鯪魚炒A菜
2010-07-26
白飯魚
豆豉鯪魚炒A菜
2010-07-22 19 瀏覽
金源小館位置就在我親戚的家隔壁, 常常都有很多人在門口外等. 以前經過的時候就很想試這家餐廳適逢有其他親友來香港, 有機會去吃吃看位於大王東街的中菜館六點多去吃, 人已經很多, 我們仨被安排到二樓坐, 原來樓上位子也不少叫了必點的山東燒雞, 還有黃金蝦, 薑蔥魚腩煲, 還有一些甜點先上的是每桌都有的山東燒雞. 沒有特別的擺盤, 充滿古早味道的賣相, 被切得很不規則的雞件, 大堆頭的蒜粒跟蔥絲上桌的時候店員才把蔥蒜淋在雞上面雞肉處理得剛好, 柔韌度剛好, 嫩滑的雞肉仍保留一點不澀的纖維. 雞不是即燒的, 但雞皮仍帶燒烤過的味道蒜是有很多, 但完全不會搶過雞肉本身的味道, 配上鹹甜調味剛好的醬汁, 忍不住拌了大半碗飯舖底的素雞片吸收了雞肉跟醬蒜的味道, 所以整道菜吃到最後也覺得很好吃他們的山東燒雞看似很隨便, 但其實一點都不簡單, 十分推介他們店的這道菜再來的是金沙蝦, 一串串的蝦沾上鹹蛋黃, 台灣的親友沒吃過這類菜覺得很新奇蝦殼外面炸得很夠酥, 沾在蝦殼外面的不是椒鹽而是薄薄的一層鹹蛋黃通常在外面吃金沙蝦, 鹹蛋黃都會大量的厚厚地舖在蝦殼外面. 這裡的鹹蛋黃份量剛好不會太多, 我很欣賞就
適逢有其他親友來香港, 有機會去吃吃看位於大王東街的中菜館

上桌的時候店員才把蔥蒜淋在雞上面

就是因為鹹蛋黃夠薄, 蝦本身的味道還能嘗出來. 不過這裡的蝦味道不夠新鮮... 有點扣分了

薑蔥魚腩煲. 上菜的時候熱騰騰的. 薑蔥跟魚的味道混和在一起, 香到不得了
斑腩肉有魚的鮮甜味道, 軟嫩得很容易夾散魚肉. 配上爆得很香的薑蔥一起吃很夠味, 也是很下飯下酒的一道菜

店員推薦了一定要吃他們自己做的甜品, 本來就超想吃他們的番石榴慕絲, 但那晚沒有貨...
就叫了兩個木糠布丁, 另外他們也送了糖水, 自己選了南瓜西米露
他們的甜點非常有驚喜~! 南瓜西米露是我在香港吃過最好吃的. 甜度剛好, 南瓜味道有自然的甜味, 而且南瓜露打得很滑很順口
他們的木糠布丁不像澳門一層一層的, 就只有最上面一層是木糠. 下面的布丁很軟綿, 幾乎要用"綿密"去形容他們的布丁
奶味也很重, 配上細細的木糠碎整個質感很豐富

想不到在新蓋的嘉薈軒旁邊藏著一間很有自己特色的中式菜館. 甜品真的叫我們很驚喜
一定會再去第二次, 之前還一定會先問說有沒有番石榴慕絲
這晚所有人都吃得很愉快, 自己也高興選對了一家菜館給他們品嘗香港獨有的菜式
金沙蝦
薑蔥魚腩煲
木糠布丁, 南瓜西米露
金沙蝦
薑蔥魚腩煲
木糠布丁, 南瓜西米露
2010-07-17
最喜歡這裡的山東燒雞,,雞肉很滑,微涼的雞配著大量蒜頭和醬油吃,夏日炎炎很開胃午市套餐有很多選擇: 咕嚕肉-味道可以 肉餅- 很惹味 金銀蛋莧菜- 很新鮮的莧菜 醋骨- 一般一斑兩味,完全唔得甜品 木糠布甸- 結實的質地,很餐堂食只需半價,劃上個完滿句號 咖啡木糠布甸- 友人說比原味更好 焦糖雞蛋布甸- 賣相很好!!可惜地方比較細,坐得唔係太舒服,坐得耐仲收晒D野擺明趕客不過之前試過經過一條小小的樓梯坐留上,反而食幾耐都冇人理
最喜歡這裡的山東燒雞,,雞肉很滑,
微涼的雞配著大量蒜頭和醬油吃,夏日炎炎很開胃

午市套餐有很多選擇:
咕嚕肉-味道可以
肉餅- 很惹味
金銀蛋莧菜- 很新鮮的莧菜
醋骨- 一般

一斑兩味,完全唔得

甜品
木糠布甸- 結實的質地,很餐堂食只需半價,劃上個完滿句號
咖啡木糠布甸- 友人說比原味更好
焦糖雞蛋布甸- 賣相很好!!

可惜地方比較細,坐得唔係太舒服,坐得耐仲收晒D野擺明趕客
不過之前試過經過一條小小的樓梯坐留上,反而食幾耐都冇人理
2010-05-19
  • 木糠布甸
2010-07-17 7 瀏覽
很久沒到這裡來了~有點想念這兒的山東燒雞是晚一行七人到訪金源小館青紅蘿蔔湯,味道清淡,應該是純天然成份,且湯面沒有油光滿面的,不錯山東燒雞,,雞肉雖然只是一般的雪藏貨色,但勝在份量十足,配著蒜頭和醬油吃,絕對會吃到清碟為止的一道醋骨,醬油酸酸甜甜的,非常的下飯,豬肉不會太肥,炸得亦剛好,為是晚朋友們一致讚好的一道,可惜yanke實在吃得太酸,這個醬汁對yanke來說有點不夠力(當然這不是店家的問題啦,是yanke自己吃得太重口味了)粟米班塊, 粟米汁的味道調得不錯,不會像其他的店的只有一味的甜味唯一美中不足的是裹粉太厚,如果魚柳的比例能再多一點便好了腐乳炒通菜, 鑊氣十足且惹味非常,不消一會便給大家吃光了沙嗲牛肉粉絲煲,粉絲煲水汪汪的,賣相不怎麼討好,勝在用料十足,牛肉,粉絲和金菇怎麼撈都還是有粉絲入味,吃起來也不會軟趴趴的,是個有"內在美"的粉絲煲豉椒炒蜆,醬汁味道可以,但蜆肉的份量少得可憐,為全晚的敗筆甜品篇南瓜露是店家附送的,口感非常的濃郁,而且第一口便吃到濃濃奶香味,有點像加強版的椰汁西米露,可能是奶下得太多的關係,有點蓋過南瓜的味道寒流來襲的時候來一碗,絕對會感到無比的幸福杞
很久沒到這裡來了~有點想念這兒的山東燒雞
是晚一行七人到訪金源小館

山東燒雞,,雞肉雖然只是一般的雪藏貨色,但勝在份量十足,
配著蒜頭和醬油吃,絕對會吃到清碟為止的一道

(當然這不是店家的問題啦,是yanke自己吃得太重口味了)

唯一美中不足的是裹粉太厚,如果魚柳的比例能再多一點便好了

腐乳炒通菜, 鑊氣十足且惹味非常,不消一會便給大家吃光了

沙嗲牛肉粉絲煲,粉絲煲水汪汪的,賣相不怎麼討好,
勝在用料十足,牛肉,粉絲和金菇怎麼撈都還是有
粉絲入味,吃起來也不會軟趴趴的,
是個有"內在美"的粉絲煲

豉椒炒蜆,醬汁味道可以,但蜆肉的份量少得可憐,為全晚的敗筆

甜品

南瓜露是店家附送的,口感非常的濃郁,
而且第一口便吃到濃濃奶香味,有點像加強版的椰汁西米露,
可能是奶下得太多的關係,有點蓋過南瓜的味道
寒流來襲的時候來一碗,絕對會感到無比的幸福

杞子桂花糕
杞子份量之多,還有少量的桂圓肉加強甜味,
也吃到淡淡的桂花味,還算不錯的

沒吃到木糠布丁
但在席中沒有聽到朋友們的投訴
證明應該還是水準依然的

天冷的時候再來吃碗南瓜露吧~
2010-07-14
2010-05-31 14 瀏覽
未有機會來試小炒,也要製造機會來試甜品。8:30pm過來。對糕點沒興趣;慕思、芝士杯西式甜品,也不會選擇在中式餐館「下手」。最出名的榴槤雪糕,今天卻沒這胃口。所以鎖定「木糠布甸」。最想食奶茶木糠布甸,可惜今日只有「咖啡」。布甸不滑,但咖啡味出奇地濃而不甜,所以咖啡的甘味更出!只是無可避免,現成品,放在雪櫃已一段時間,「木糠」已黏著不成糠,失了微脆口感。比較少見的,南瓜海底椰$10。稀稠度,做飯後甜品剛剛好,不會太滯。配上粒粒海底椰,更突顯兩者的天然甜味,絕對是天衣無縫的配搭!
未有機會來試小炒,也要製造機會來試甜品
。8:30pm過來。
最想食奶茶木糠布甸,可惜今日只有「咖啡」。布甸不滑,但咖啡味出奇地濃而不甜,所以咖啡的味更出!只是無可避免,現成品,放在雪櫃已一段時間,「木糠」已黏著不成糠,失了微脆口感。
!
甜品menu。影唔晒添 :p
南瓜海底椰
咖啡木糠布甸
2010-05-27
$24 (宵夜)
甜品menu。影唔晒添 :p
南瓜海底椰
咖啡木糠布甸
2010-05-10 11 瀏覽
好日唔黎灣仔,突登黎搵食。食左兩碗閉門羹,試吓來碰運氣。星期六3:35pm,中埸休息中─拉半閘。罔想中午會開黎做甜品市.....唉.....見佢係做小炒既,中午唔開,好平常,嬲唔落。
好日唔黎灣仔,突登黎搵食。食左兩碗閉門羹,試吓來碰運氣。
見佢係做小炒既,中午唔開,好平常,嬲唔落。
2010-05-08
2010-04-01 42 瀏覽
一眾接近二十位的同事為一名中國組同事farewell,分成兩桌進食。不竟公司女同事較多,食量有限,所以點菜都保守一點,只叫了七道小菜。以埋單$750來說,可算是十分抵食,特別是招牌菜山東燒雞,令人回味無窮。但另一道菜式梅菜扣肉,可能上星期食過梅州的梅菜扣肉,相比之下立見失色。但一大班同事開開心心食飯,部份食物略為遜色一點也無傷雅興。http://hk.myblog.yahoo.com/chicken-goal/article?mid=2944

但一大班同事開開心心食飯,部份食物略為遜色一點也無傷雅興。

梅菜扣肉
2009-09-17
梅菜扣肉
2010-03-31 13 瀏覽
來到金源,不是為吃小菜,而是吃甜品.送別龍門之後,大家來到金源,以甜品來當"解穢酒".友人D兄常來,他推介此店的番石榴雪糕,此個番石榴雪糕用膠杯上,份量不多.比較硬身,一咬之下,番石榴的清香隨之而出,冰凍帶點起沙的糕身,如果身處夏天吃著此品,一定身心舒暢.以番石榴味,洗去身上的龍門痕跡,下次來的時候,要品嘗此店的山東燒雞了.

2010-03-24 35 瀏覽
金源地方超細. 之前試過係門口等位, 等吓等吓.......最後都改地方.今次決定先訂枱 19:00. 一行7人.首先點咗個 4人餐. HK$300 有找 .有龍蝦上湯伊麵, 魚肚栗米湯, 醋骨, 西蘭花.....另外再點咗出名的 "山東雞" ! 哇...超級好味 ! 不過首要係你唔抗拒 "蒜蓉". HK$80 半隻.又再點 "金沙豆腐". 呢間小館的豆腐真的不錯. 好滑. 不過個人認為可以再炸得乾身些會更好 !套餐內的 "醋骨" 又係超好味 ! 有濃濃的醋味 !另外再點的 "鮮魷雜菜煲" 就 OK 啦 ! 最精彩係送的甜品 ! 好味 ! 有豆腐花 (好滑) , 紅豆沙 (正常, 無特別), 南瓜露 (非常好味, 仲有少少椰果在內)食完糖水, 我地仲點咗個 "木糠布甸" 試吓 ! 原來佢地仲有好多甜品架 !!上菜都好快 ! 只係地方太細了 !!
今次決定先訂枱 19:00. 一行7人.
套餐內的 "醋骨" 又係超好味 ! 有濃濃的醋味 !
另外再點的 "鮮魷雜菜煲" 就 OK 啦 !

最精彩係送的甜品 ! 好味 !

上菜都好快 ! 只係地方太細了 !!
好味
醋骨
南瓜糖水! good !
OK 啦 !
2010-03-20
好味
醋骨
南瓜糖水! good !
2010-03-02 4 瀏覽
今日同事們很早就叫肚餓,特意早兩小時吃午餐,金源小館於12:45pm前埋單有$28優惠就來金源小館吃個早午飯金銀蛋莧菜的莧菜非常鮮嫩,金銀蛋漏油,但一點油膩的感覺也沒有鎮江香醋骨是我們共同最好的一個小菜,酸酸甜甜的醬汁很開胃,肉排新鮮帶點肉汁,讚!可惜平日很少那麼早吃午餐,否則金源小館是超抵食之選!
今日同事們很早就叫肚餓,
特意早兩小時吃午餐,
金源小館於12:45pm前埋單有$28優惠
就來金源小館吃個早午飯

金銀蛋莧菜的莧菜非常鮮嫩,金銀蛋漏油,
但一點油膩的感覺也沒有

鎮江香醋骨是我們共同最好的一個小菜,
酸酸甜甜的醬汁很開胃,
肉排新鮮帶點肉汁,讚!

可惜平日很少那麼早吃午餐,
否則金源小館是超抵食之選!

2010-03-01 18 瀏覽
2年前吃過不錯, 但環境擠迫, 所以不常來, 今天很想念它的山東燒雞, 一行7人再試, 記住一定要預早訂位, 否則, 不要去, 因它地方實在太細, 而且環境不好, 也坐得不舒服, 但服務是不錯的。--山東燒雞, 水準仍在, 我還叫了白飯把它的汁都塗盡, 汁是加了蒜粒的。--班兩味, 不吃也罷。--小妙王, 不吃也罷。--沙嗲金菇肥牛煲, 因本人不吃牛, 沒吃, 所以不評。--黃金蝦, 個黃金皮做得較薄, 不會太油膩, 蝦亦新鮮, 好味。 --梅菜茄子, 因有朋友是素食者, 所以叫廚房走肉碎, 茄子這個餸通常很油, 但這個不, 但味道一般。--薑汁芥蘭, 它不用生炒方法, 是灼了芥蘭才回鑊, 而且D菜灼得過熟, 很失色, 唯一好處是不油。--黃金豆腐, 跟黃金蝦原理一樣, 味道一般 。 --油浸筍売魚, 只是一般, 因現在的筍売魚大都沒什麼味, 只是用油炸的方法令它香一些。-- 4碗最後重頭戲, 當然是甜品: 朱古力慕絲, 蛋花大菜榚, 桂花杞子榚, 南瓜海底椰(免費送的), 綠豆沙,(免費送的), 原味木糠布甸, 豆腐花(免費送的), 它的榴槤布甸都不錯, 但這季節沒有。每人都有一小

--班兩味, 不吃也罷。

--小妙王, 不吃也罷。

--沙嗲金菇肥牛煲, 因本人不吃牛, 沒吃, 所以不評。

--黃金豆腐, 跟黃金蝦原理一樣, 味道一般 。
-- 4碗

最後重頭戲, 當然是甜品: 朱古力慕絲
, 蛋花大菜榚
, 桂花杞子榚
, 南瓜海底椰(免費送的)
, 綠豆沙,(免費送的)
, 原味木糠布甸

每人都有一小碗糖水送, 其實這裏的甜品遠勝其小菜, 真的是只為山東燒雞而來, 但仍不值排隊去吃。
2010-02-28
  • 黃金蝦
  • 甜品
2010-01-22 18 瀏覽
金源小館已食過多次, 最出名的當然是山東燒雞, 有時晚飯冇位, 外賣返屋企食都試過. 今次試食lunch.午市套餐$40位, 有飯, 有餸, 有湯, 菜單基本上同晚餐既小炒一樣, 只係午市比較相宜.同朋友叫左紅燒豆腐同梅菜蒸鯇魚, 收$40蚊都冇乜偷工淢料, d 餸大碟到夠一家人食. 多d 人黎可以四個人叫兩,三樣就夠. 紅燒豆腐熱辣辣好鬼夠鑊氣, 但個蒸鯇魚可能蒸得太耐(我成兩點先食飯), 老左仲有d 腥, 不過一樣超大碟, 仲多過屋企阿媽蒸俾成家人食果碟.地方淺窄, 要搭台, 隔離中年夫婦不畏高脂食梅菜扣肉, 睇落好似好好味咁, 不過自問同朋友加埋先食得一塊, 都係等下次多d人黎先叫, 冇咁內疚.

紅燒豆腐
梅菜蒸鯇魚
2010-01-18
紅燒豆腐
2010-01-07 5 瀏覽
話曬母親大人都牛一,點可以唔同佢去架~所以搵左好耐,終於上次同朋友去完之後覺得LE間中餐唔錯呀!諗住好少有咁同母親大人去LE間都唔係大路既餐館...點知又比父親大人早一步同佢去過=3=好在母親大人見我今次係少有地同佢食中菜,都好開心~因為真係幾抵食架個餐!1. 山東雞- 無骨既,肉嫩味鮮,個蒜汁味道刺激得來又唔會搶左雞既甜美。仲有埋素雞放底,好好味呀!2. 西蘭花斑塊- D魚好甜一D都唔霉架,仲足料既~3. 炆斑腩- 豆腐好好味,我唔係咁識食魚腩所以無食~加多個靚仔,兩個人食好飽。仲送糖水:1. 豆花- 又滑又有豆味2. 南瓜露- 好香,仲有椰子比你咬下,唔太甜,好滋潤跟手買個奶茶木糠比父親大人品嚐,真係SWEET呀!
話曬母親大人都牛一,點可以唔同佢去架~
所以搵左好耐,終於上次同朋友去完之後覺得LE間中餐唔錯呀!
好在母親大人見我今次係少有地同佢食中菜,都好開心~
因為真係幾抵食架個餐!
2. 西蘭花斑塊- D魚好甜一D都唔霉架,仲足料既~
3. 炆斑腩- 豆腐好好味,我唔係咁識食魚腩所以無食~
加多個靚仔,兩個人食好飽。
仲送糖水:
1. 豆花- 又滑又有豆味
2. 南瓜露- 好香,仲有椰子比你咬下,唔太甜,好滋潤
跟手買個奶茶木糠比父親大人品嚐,真係SWEET呀!
2009-10-07
慶祝紀念