2018-06-20 389 瀏覽
大角咀原來好多野食,真係大鄉里呀,無計!哩度交通唔方便嘛,所以都好少黎哩頭喔🤫🤫🤫朋友話想食小菜,行過哩條街見到好多食店,而且哩間又係食小菜既,我嗰肚仔餓到打晒鼓,一於就食呢間啦,我地六嗰人叫咗八碟餸,唔知以為我哋饑荒呀🤩首先叫左碟白切雞,小菜王,粉絲沙嗲肥牛鐵板燒,椒鹽鮮魷,京都骨,魚香茄子煲,粟米斑塊同埋推介嘅雞煲,由於太肚餓嘅關係,淨係影咗白切雞,然後就掛住食🤭🤭🤭首先碟白切雞又真係幾好食喎,啲雞好滑溜,好有雞味!個肥牛鐵板燒一上枱就查查聲,新鮮滾熱辣,加埋粉絲索晒啲汁,送飯一流!!椒鹽鮮魷炸到脆卜卜,味道啱啱好,不停食不停食,好怕會喉嚨痛添🤩🤩🤩食完最後仲有糖水送,今日係紫米露咋咋💕💕總體而言,呢間小菜好出色呀!
2018-05-01 415 瀏覽
每次去叫外賣,櫃檯落單果2-3個人好似滿不在乎。問多句都嫌你左佢時間,直頭好似唔想做你生意咁。上次叫外賣,送外賣果啲外賣員,每次打電話叫你落去取餐都總會遲10幾分鐘先到,但送外賣位外賣員又唔會一打比你話你知佢到咗!送到黎都仲要話你嗰一百幾幾十元,又要佢送,又要佢等。佢仲要話佢老闆話請個送外賣嘅時薪一小時你張單都彌補唔到喎!如果間餐廳唔係見佢係附近都唔幫襯佢!這間餐廳似住自己係老店舖,做得耐就越做越差!食物價錢與服務態度不成正比!
這間餐廳似住自己係老店舖,做得耐就越做越差!
食物價錢與服務態度不成正比!
2018-05-01
20 分鐘 (外賣送餐)
2018-04-30 346 瀏覽
如果去金家樂,一定要試一試燒味飯,他的燒鵝叉燒飯,十分惹味,燒鵝肥美,叉燒軟腍,十分惹味,配上熱辣辣的白飯,簡直是絕配。加上他的中湯是老火靚湯,不加味精,緊記一定要試。
2018-04-12 399 瀏覽
星期五朋友上黎屋企飲嘢 雖然無飲到癲左 但係朝早起身 個人極其肚餓 希望放30碗麵入個肚入面 被公司訓練出來的生理鬧鐘 促使我同朋友都睜開帶住酒精既眼睛 落街搵嘢食 呢個朋友唔知做咩成日做埋食埋啲呀婆嘢 話想食茶記 於是我就理所當然地帶左老人家去大角咀茶記龍頭大佬—金家樂 紅日既早上 好幸運地11點尾都仲有早餐食 即刻坐低嗌兩個早餐 我地嗌左兩個麵餐 一個招牌沙爹牛 朋友好似食得好滋味 身經百茶記既朋友話 呢個價咁大兜麵 真係都叫唔錯啦 我就嗌左最喜歡既雪菜肉絲米 一樣都係好大兜 食完個人真係好滿足呀 雪菜肉絲都好足 唔會太多米食到最後無味 腸仔啊炒蛋十分正路 嗌左豬仔包脆脆的唔錯食 芝麻好多令個包香左 總括而言 四十幾蚊呢個份量同味道 絕對可以補充你 飲完酒起身對力量同溫暖既需求👍🏿

沙爹牛麵餐
榨菜肉絲米餐
沙爹牛麵餐
榨菜肉絲米餐
2018-04-10 205 瀏覽
真係冇乜特色,食物質素一般,仲話係區內領導地位的茶餐廳,真係畀錢收買咗條友寫好自己,人哋美心快餐都轉出龍蝦濃湯螺螄粉, 淨係呢個粉已經可以殺暈全港九的大大小小茶餐廳快餐店, 你可能係大角咀區內井底之蛙的茶餐廳就會貼切啲!
2018-04-09
15 分鐘 (堂食)
早餐
2018-01-24 566 瀏覽
話說我係大角咀番工附近真係有好多大大少少餐廳形形色色 大集團 小cafe 齋做外賣ge都有價錢完全係普通打工你Handle 到ge今次要向大家推薦呢間茶餐廳係我地最喜愛飯堂之一一黎真係多位 午餐又多野揀可惜太趕時間 相都冇影到今日叫左雪菜肉絲炆米 飲例湯個例湯係眉豆煲豬骨 飲得出冇味精清清地好下火所以每次我都會叫一碗黎飲平時番工少飲湯ma個雪菜肉絲炆米好大份 一個男人都未必食得晒😨😨各位女士如果有興趣試 我建議可以叫餐廳少米✌🏻✌🏻✌🏻我就唔記得左😛😛😛個米粉炆到好入味一d都唔油唔會太咸 調味剛好雪菜肉絲又夠多正正
話說我係大角咀番工

個米粉炆到好入味一d都唔油
唔會太咸 調味剛好
雪菜肉絲又夠多
正正
這一家茶餐廳,如果我說是大角咀區最具領導地位的茶餐廳,應該絕不為過。這家店,每天營業時間都人頭湧湧的,無論早,午餐,下午茶,甚至晚餐,都一律在區內頗具人氣。今天和朋友來嚐嚐早餐,就算過了最多人的返工時段(早上八時至九時),也一樣多人,有時甚至要稍為等位,此無仔,為地是一份令人精神為之一振的 Good Morning 早餐。今早叫了,雞翼米線 / 仿鮑魚火腿通粉兩個餐,餐包還可以選“豬仔包”或烘多士。另外我最欣賞他們的奶茶,會令人上癮的,也比外面很多“茶記”做得出色,茶味夠濃夠滑,奶的比較恰當,一早嚐到如此一個早餐,的確是賞心樂事。

2018-01-16
5 分鐘 (堂食)
$35 (早餐)
2017-07-28 1183 瀏覽
已經好一段時間無黎呢度食早餐了。雖然唔係住喺呢區,但以往我同Mr A 時不時會去呢度食佢個早餐,特別係因為佢個沙嗲牛!事隔差不多大半年,今次專登揸車過黎食早餐,好彩水準還是keep 到雖然呢度環境唔好坐,不過鐘意來呢度食早餐係因為佢地嘅餐包可轉做蘿蔔糕!(唔係間間茶記有架嘛)。更重要嘅係,食過N間茶記,只有呢度嘅沙嗲牛係有埋洋蔥呢!仲有蔥花而沙嗲都算入味,唔係稀到死嗰種。今次唔想食得太evil 所以食米粉。下次evil 啲轉返公仔麵先!

而沙嗲都算入味,唔係稀到死嗰種。

• 沙嗲牛肉麵
住左呢區4年,次次行過都無試今晚第一次試呢間餐廳我地兩個叫左個2人餐-$162有:1盅老火湯、2款小菜、2碗飯、2碗糖水⭐️椰子竹絲雞老火湯好清甜又多渣,豬骨好淋,咬骨爽歪歪⭐️鎮江骨個味幾香濃惹味,配料有洋蔥同菠蘿,略嫌太大舊。⭐️枝竹牛腩煲嘩!呢個送飯一流!成煲野有好淋好入味既牛腩、少量牛筋、豆腐、枝竹、椰菜墊底⭐️蕃薯糖水我地食到差唔多尾聲,有位侍應著一盤糖水問我地要唔要,好驚喜!食過飯後湯水好滿足呢!雖然糖水甜左d, 但蕃薯好淋好好食,岩曬愛蕃薯糖水既我啊!😆食到好飽啊🤗
住左呢區4年,次次行過都無試
今晚第一次試呢間餐廳

我地兩個叫左個2人餐-$162
有:1盅老火湯、2款小菜、2碗飯、2碗糖水

⭐️椰子竹絲雞老火湯
好清甜又多渣,豬骨好淋,咬骨爽歪歪
老火靚湯

⭐️鎮江骨
個味幾香濃惹味,配料有洋蔥同菠蘿,略嫌太大舊。
鎮江骨

⭐️枝竹牛腩煲
枝竹牛腩煲

⭐️蕃薯糖水
蕃薯糖水

😆食到好飽啊🤗
枝竹牛腩煲
2017-04-07 1017 瀏覽
特早工作先食個早餐,呢間餐廳門口可泊車,店面又大,人多都即刻有位!茶餐廳格局,座位唔迫,早餐嘅選擇幾多,有啲特色!叉燒湯通粉($32)估唔到個叉燒好味,份量多又半肥瘦,淋身唔嚡,有肉汁唔乾,通粉彈牙,啲湯肉金寶雞湯,好香濃!好味!火腿煎蛋餐包:餐包軟熟,蛋煎得脆邊好味,火腿無煎過,味道正常!熱檸茶:茶底濃唔澀,茶餐廳水準,不過玻璃杯唔及瓷杯方便!同事食:雞翼米線:熱檸水:北菇肉碎銀針粉:賣相幾靚!中式湯粉同事話好味!沙嗲牛肉麵:雪菜肉絲米粉:熱咖啡:食物幾好味,店員哥哥好豪爽,中間有漏食物同佢講,好快補上!唔廢話好爽手!早餐有啲特色!
茶餐廳格局,座位唔迫,早餐嘅選擇幾多,有啲特色!
熱檸茶:茶底濃唔澀,茶餐廳水準,不過玻璃杯唔及瓷杯方便!

同事食:
雞翼米線:

熱檸水:
北菇肉碎銀針粉:賣相幾靚!中式湯粉同事話好味!
沙嗲牛肉麵:

雪菜肉絲米粉:
熱咖啡:

早餐有啲特色!
2017-03-31
$32 (早餐)
2016-08-11 1788 瀏覽
呢間茶餐廳已開業多年,吃過一次就總想再吃,每次過來也滿座,眼見大多都是做熟客和街坊生意,很有親切感。今晚點了一碟咸魚雞粒炒飯,咸魚粒很多,一點也不吝嗇,很大的一碟,炒得非常入味,難怪客人駱驛不絕。
2015-07-22 2073 瀏覽
來到金家樂食下午茶,真心覺得好扺食,去其他餐廳食都要三至四十蚊,但金家樂食兩個下午茶都只係四十幾,仲要又有雞翼薯條,兩杯涷檸茶,仲有個碗仔翅,試問邊度可以有咁平嘅下午茶?雞翼真係唔差,仲要d薯條係熱,吅埋係大條版。碗仔翅足料。真係大角咀下午茶首選
2015-05-17 1501 瀏覽
金家樂真系一個for食團年飯的好地方, 地方嘈系嘈d, 但反而有熱鬧,大家慶祝既感覺!  而且食物味道一流, 同自己煮既一定完全唔同, 所以一個菜七十幾蚊, 都系有佢既原因, 而且佢好在咩稔得出既住家菜都有,你想咩炒咩 都可以, 任你配搭。今次叫左 沙拉骨,西芹炒蝦仁,貴妃雞,咕嚕肉, 4碗白飯, 十分滿意。 沙拉骨, 其實系啖啖肉, 沙拉醬份量加得唔會太膩, 又沾到每一塊肉。 西芹炒蝦仁,  蝦仁夠大隻, 唔會搵人笨, 又炒得好乾身, 好爽口, 真系比自己屋企 炒既好好多。 貴妃雞, 可能系我唔識野, 不過我會話好似一般豉油雞, 講真, 真系細碟左d, 4個人好快ko 左, 不過明既, 現家世道系咁架啦, 而味道 醬油都剛好, 幾滑。 咕嚕肉 既肉大細有d唔系咁均稱, 不過甜酸度適中! (試過系其他鋪 試過好酸既咕嚕肉(( )  最後仲有紅豆沙做糖水, 免費架   系一個幾好既ENDING!   最後埋單好似4百幾蚊,還可接受!
(( )  最後仲有紅豆沙做糖水, 免費架
2015-05-10
慶祝紀念
母親節
2015-02-05 1328 瀏覽
自從第一次跟同事們來這到間{金家樂}, 便愛上這裡又抵又好吃的午餐! 最初, 每次來都是選它的「是日午餐」。這裡的「是日午餐」每天都會不同, 但必定維持最少五款供客人選擇。 套餐的平均質素都蠻高的, 尤其喜歡它的京都骨、燒味和扒餐, 因為都很惹味!而通常主菜是經炸、燒或炒的套餐, 都不會讓客人失望! 今天, 考慮後決定選擇這裡全日供應的招牌「家樂餐」($42)! 「家樂餐」包括了叉燒湯通粉、炸雞翼(可+$3轉雞脾)、牛油多士或炸薯餅及熱飲一杯(可+$2轉凍飲)。平常的我是會選擇+$3轉雞脾的, 不過因為昨晚跟朋友吃飯吃得太飽, 所以今天選擇雞翼就好。首先出場的是叉燒湯通粉: 真的很大一碗, 這個碗口比我的臉還大, 滿滿的一碗呀! 其實對於女孩子, 吃完這一碗已經夠飽了。剛才提及過這裡的燒味好吃, 所以這叉燒不錯, 稍稍的軟稔又不失咬口, 不過如果想吃最好吃的, 當然還是選以燒味為主的燒味飯最惹味! 通粉煙煙韌韌不會過硬或過稔。不喜歡通粉的朋友可免費轉米粉或意粉等其他麵類。接著是主菜: 平常會選擇雞脾的我, 今次是第一次轉吃雞翼。雞脾的大小是雞翼的三倍吧, 雞脾的體積

最初, 每次來都是選它的「是日午餐」。

而通常主菜是經炸、燒或炒的套餐, 都不會讓客人失望!

平常的我是會選擇+$3轉雞脾的,
不過因為昨晚跟朋友吃飯吃得太飽, 所以今天選擇雞翼就好。

首先出場的是叉燒湯通粉:
真的很大一碗, 這個碗口比我的臉還大, 滿滿的一碗呀!

其實對於女孩子, 吃完這一碗已經夠飽了。

通粉煙煙韌韌不會過硬或過稔。
不喜歡通粉的朋友可免費轉米粉或意粉等其他麵類。

接著是主菜:
平常會選擇雞脾的我, 今次是第一次轉吃雞翼。
雞脾的大小是雞翼的三倍吧, 雞脾的體積有四分之三個碟子大喔!

無論是雞脾或是雞翼外皮都很香脆, 雞脾的脆更是咬一口會聽到聲音的那種酥脆!

而內裡的雞肉則能保持嫩滑又有雞味。
雖然大雞脾大雞翼會讓人產生肥胖罪惡感, 不過它們是會讓人一口接一口的美味呀!

兩塊三角型薯餅鬆鬆軟軟的,
吃進口裡可以感覺到薯仔的顆粒, 很香口, 配上茄汁更滋味。

最後點了一杯熱檸蜜滋潤一下:
總括來說, 每次離開{金家樂}時都會肚子鼓鼓又滿足。

這裡的食物好吃又抵食, 會繼續光顧, 也推介給大家!
2015-02-04
5 分鐘 (堂食)
  • 家樂餐配雞脾
2015-02-02 666 瀏覽
新界遊左幾個鐘,食左個麵就和朋友分道揚鑣。回程已是下午二時多。自從工作地點由九龍轉到港島後,很少到九龍,趁今日經過九龍,就順便在回家前造訪一下這家我喜愛的茶餐廳吃個下午茶。金家樂外表同裏面的陳設歷多年沒有大改變。入到去揾左個卡位坐低,望一望餐牌,真是百物驣貴,這裏食品價格都漲了不少,用自己店鋪命名的家樂餐幾年前還只是三十多元,而家竟然要成四十二元。不過難得來到,點都要餐這個招牌餐回味一下。主意已決,立刻揚手落order : 家樂餐食油多炸肶加一杯茶走。家樂餐基本是1) 炸鷄翼 2)叉燒通 3)餐包 4)熱飲雖然炸雞翼都不錯,但有得揀我會食這裏的炸鷄肶。對我來說,炸肶最緊要皮金黃香脆肉嫩有汁唔乾,這家餐廳是做到的。雖然偶有失手炸得老火過頭(師傅輸左馬燥火?!!!?),皮仍脆但肉已乾硬化,但始終是滿意的次數比較多,這亦是我選擇食這個餐的原因之一。叉燒通粉足料大大碗,湯底清湯味不是太濃,比較適合我這類不愛濃湯的人。其實湯底來說我比較喜歡附近的七記(已結業)用的傳統冰室用的罐頭雞湯底,但市面已買少見少了。市面有部分店鋪或連鎖店為求方便一早煮好通粉備用,放得太久發漲太腍。這裏的通粉處理得宜,沒有
家樂餐基本是1) 炸鷄翼 2)叉燒通 3)餐包 4)熱飲
叉燒通粉足料大大碗,湯底清湯味不是太濃,比較適合我這類不愛濃湯的人。其實湯底來說我比較喜歡附近的七記(已結業)用的傳統冰室用的罐頭雞湯底,但市面已買少見少了。市面有部分店鋪或連鎖店為求方便一早煮好通粉備用,放得太久發漲太腍。這裏的通粉處理得宜,沒有太腍的問題。這裏的提供的叉燒是瘦肉居多,間中才會給你半肥瘦。相比起半肥瘦的脂香肉嫩,瘦肉有放湯吃才不會太硬。其實現代人飲食要少油脂,不少餐廳都要迎合大眾口味,卻犧牲了口福,真係有辣有唔辣。
金家樂是當區的大茶餐廳,餐茶也有相當的水準。這裏的茶肯定是香濃滑,是否像其他得獎奶茶的什麼茶色金黃飲後回甘,我沒有用這樣的標準去考究,但價性比來說,比起一般的茶餐廳肯定是中上水平。
題外話/補充資料: 多年前在大角咀工作,喜歡去七記冰室及金家樂。七記已結業,可幸金家樂仍在。在物價飛升的年代,金家樂沒有將貨就價,食物質量仍能保持,沒有令我失望。希望金家樂仍能繼續在大角咀經營下去,讓我得閒就再臨舊地回味一下。
2015-01-25
  • 炸鷄肶