2022-07-24 115 瀏覽
一直都知道它的名氣,終於決心一試。位處利東街的金子半之助,內裡鋪頭細細,目測大概有30個坐位,迫迫的。約中午1230時間到達,已座無虛席。高溫炎熱的天氣下排隊等位,實在不得不佩服為了食,可以什麼都不緊要。慶幸等待10分鐘左右便剛好有位,坐下用QR code 落單,簡單直接,所以店鋪樓面也只有2-3人負責執枱,送餐,收銀。落單時已有提示,食物需等待20分鐘,那就等等等等吧😅⏱點選了江户前天丼($138)和上天丼($118)(圖中加點了啤酒,太熱了🥵🥵)兩者分別在於一個是穴子天婦羅(長長的那條和白身魚天婦羅。其他配料都是一樣的。兩者賣相吸引,試試味道🤨⋯⋯原來都只屬一般貨式。🫢天婦羅看似脆脆的,但實際上,豌豆和海老是淋的,不知是否太早就炸起,好像放久了,有濕氣。紫菜和溫泉蛋不過不失,穴子和白身魚夠厚身,樣子似是最後炸起,所以最脆口,但略嫌沒什麼味道,如有醬汁點配會更好。反而小柱魷魚天婦羅餅有少少驚喜😋,大大粒的魷魚好有口感,絕對想多食幾塊飯量🍚不算多,女仕們剛好,男仕可能差少少🤭漬物整體而言,屬於名氣鋪頭,有待改善,絕對相信有好多日式料理店的天婦羅比它更為出息。
一直都知道它的名氣,終於決心一試。

落單時已有提示,食物需等待20分鐘,那就等等等等吧😅⏱

點選了江户前天丼($138)
江户前天丼

上天丼($118)
上天丼

(圖中加點了啤酒,太熱了🥵🥵)

兩者賣相吸引,試試味道🤨⋯⋯原來都只屬一般貨式。🫢

飯量🍚不算多,女仕們剛好,男仕可能差少少🤭

漬物

2022-07-24
10 分鐘 (堂食)
2022-07-21 62 瀏覽
星期三晚都要排隊,人龍證明水凖,花錢的人最誠實。金子半之助原來是創辦人個名,日本人出名細心,所有材料都是自己精心準備,例如醬汁自江戶時代留傳,用古麻油、日本製小麥粉做。怎樣吃天婦羅有教學,日本人重視流程。餐前送上黑豆茶,有益補作用。有烏冬有飯,我們各一分享,雖然百多元一份,份量非常豐富,其實很抵食。迷你天丼及稻庭冷烏冬可以有飯有烏冬,但天婦羅會少些,我覺得是好選擇。江戶前天丼的材料多個滿瀉,場面真震撼,有穴子、海老、小柱魷魚天婦羅餅、溫泉蛋、海苔、莢碗豆;餐配味噌湯及漬物。必看清楚穴子,長過半個餐牌,啖啖肉。全部天婦羅都炸得好香脆,又唔油,食得極之開心。篤穿隻蛋撈飯,個底仲有啲豉油,用日本米粒粒圓渾,琬底有甜鼓油,味道甜甜好食。飲番杯啤酒清熱氣!
星期三晚都要排隊,人龍證明水凖,花錢的人最誠實。

怎樣吃天婦羅有教學,日本人重視流程。

餐前送上黑豆茶,有益補作用。

必看清楚穴子,長過半個餐牌,啖啖肉。

全部天婦羅都炸得好香脆,又唔油,食得極之開心。

飲番杯啤酒清熱氣!

2022-07-14 67 瀏覽
早前為左皮膚靚靚,戒左好耐唔敢食炸野情況穩定d就黎大開殺界!!!主要丼類有四個,主要分別為:穴子、白身魚、日本舞菇、軟殼蟹各款都有海老、小貝魷魚天婦羅餅、碗豆、半熟玉子及炸海苔片,只要係上面四選一就可以了!上天丼    $118 (+$38轉車海老)我挑選了白身魚為我今餐的主角,隨餐附送味噌湯和漬物。天婦羅用胡麻油炸,因此比較深色,偏焦黃。白身魚肉質彈牙,天婦羅整體是鬆脆的,不是一般的硬脆,入口鬆化,灑上醬汁的關係,天婦羅不如坊間的乾爽脆身,這是正常的,感覺也沒那麼熱氣!車海老軟殼蟹天丼 $168有一分為二的軟殻蟹,蟹肉軟綿鮮味我最喜歡的是小柱魷魚天婦羅餅魷魚厚身切成粒,混和小柱炸成天婦羅餅,彈牙鮮甜!想ENCORE!待食用一半後,再將炸半熟的玉子戳破,半熟蛋液包裏著每一粒米飯,濕潤細膩,相當不錯!
早前為左皮膚靚靚,戒左好耐唔敢食炸野
情況穩定d就黎大開殺界!!!
主要丼類有四個,主要分別為:穴子、白身魚、日本舞菇、軟殼蟹
上天丼    $118 (+$38轉車海老)
我挑選了白身魚為我今餐的主角,隨餐附送味噌湯和漬物。
天婦羅用胡麻油炸,因此比較深色,偏焦黃。
灑上醬汁的關係,天婦羅不如坊間的乾爽脆身,這是正常的,
感覺也沒那麼熱氣!
車海老軟殼蟹天丼 $168
有一分為二的軟殻蟹,蟹肉軟綿鮮味
我最喜歡的是小柱魷魚天婦羅餅
魷魚厚身切成粒,混和小柱炸成天婦羅餅,彈牙鮮甜!
想ENCORE!

待食用一半後,再將炸半熟的玉子戳破,
半熟蛋液包裏著每一粒米飯,濕潤細膩,相當不錯!
2022-07-12 40 瀏覽
來自日本東京的過江龍天丼專門店「金子半之助」在灣仔開幕後, 一直未有機會來品嚐, 今日終於機會來了。餐廳以一貫木系裝修風格, 光猛開揚闊落。黑豆茶一坐下來後, 侍應馬上擺放每人一杯裡面有黑豆的杯子及一大壺溫熱的麥茶, 餐牌上面有提及黑豆的多種功效, 絕對是美味又健康的飲品。味增湯, 漬物我們點了江戶前天丼及上天丼都有一碗味增湯及一份漬物, 味增湯有些昆布及豆腐, 酸酸甜甜的漬物既可餐前吃來開開胃, 又可以去除油膩感。江戶前天丼這碗江戶前天丼的材料十分豐富奪目, 有穴子, 海老, 小柱魷魚天婦羅餅, 溫泉蛋, 海苔及莢豌豆。餐牌上有說明穴子其實即是「星鰻」, 肉質纖細而且脂肪較少, 口感較為緊實, 把長達30公分的大尾穴子放在碗上面, 那份量的確是「霸氣」十足。海老的尺寸也絕不惹少, 外面的脆皮炸得金黃香口, 裡面的蝦肉仍然保持得爽彈多汁。上天丼另一款上天丼最大不同的是用了白身魚, 至於其他的材料如海老, 小柱魷魚天婦羅餅, 溫泉蛋, 海苔及莢豌豆跟江戶前天丼是一樣的。白身魚的尺寸雖然不夠穴子大, 但吃落仍然是鮮甜多汁, 毫不遜色。

餐廳以一貫木系裝修風格, 光猛開揚闊落。

黑豆茶

味增湯, 漬物

上天丼
2022-07-09 2501 瀏覽
今日喺灣仔放工,同事話想食”天丼”,知道最近就喺灣仔利東街的「金子半之助」😋 人氣過江龍天婦羅丼飯專門店🌟🌟江戶前天丼$138 每次吃天丼都係大滿足而回😋尤其每次完成大Project 都好需要這些高卡料理來慰藉心靈😍天丼配有前菜,味噌湯。前菜醃蘿蔔飯伴以柚子絲,味道清香👍🏻🌟店家提供行一碗熱黑豆茶仼斟任飲,絕對比汽水凍飲更加能平衡天丼嘅油膩感。分量很大,即叫即做,以日本小麥做炸漿,咬落酥脆不油膩,沾上獨家秘製醬汁,味道令人愛上!不要以為飯面完全冇醬汁,因天婦羅沾上嘅醬汁味道已經好足夠!最注目的是足有手掌咁長嘅穴子 —— 野生星鰻,肉質結實彈牙,好有魚味!海老蝦肉鮮甜🍤小貝魷魚天婦羅餅:充滿海鮮嘅鮮味,小貝和魷魚人口有柔軟~溫泉蛋🥚,夠流心,蛋黃好香,蛋白都是軟綿綿入口滑溜溜的👍🏻 把天婦羅沾上蛋汁再配帶點醬油的日本米飯,每一口都是享受😍海苔:香口夠脆!英碗豆: 荷蘭豆天婦羅幾特別!另追加了海苔,雜菇和玉子🥚這個是醬汁另上,較有彈性 。迷你天丼,稻庭烏冬$118有齊兩款至愛美食😋稻庭烏冬幼身好滑好煙韌,冷麵醬汁唔會太濃味,加上蔥白特別香~迷天丼份量較細、不過一樣豐富:菇菌,海老,南瓜,海
江戶前天丼$138

天丼配有前菜,味噌湯。
前菜醃蘿蔔飯伴以柚子絲,味道清香👍🏻🌟

海老蝦肉鮮甜🍤
小貝魷魚天婦羅餅:充滿海鮮嘅鮮味,小貝和魷魚人口有柔軟~
海苔:香口夠脆!
英碗豆: 荷蘭豆天婦羅幾特別!
另追加了海苔,雜菇和玉子🥚
這個是醬汁另上,較有彈性 。
迷你天丼,稻庭烏冬
迷你天丼,稻庭烏冬$118
有齊兩款至愛美食😋
迷天丼份量較細、不過一樣豐富:菇菌,海老,南瓜,海苔,莢豆,想吃的都全部有齊😋👍🏻👍🏻🌟

今次又係捧着肚子而回!😋🌟
下午茶
迷你天丼,稻庭烏冬
2022-07-09 56 瀏覽
成日喺香港想食天婦羅但好似搵唔到好地方咁直至嚟咗呢間舖🤣真係喺香港食過最好食嘅天婦羅!充滿日本嘅味道😍.💎$168 車海老軟殼蟹天丼呢個係舖頭期間限定嘅套餐材料超級豐富有海老軟殼蟹天婦羅餅豆海苔同溫泉蛋侍應一拎到上嚟真係哇咗出嚟好豐富好有炸物嘅香味未食已經覺得好吸引每樣食材都好好食!呢個飯比其他唔同嘅就係多咗份量好充足嘅軟殼蟹軟殼蟹入面嘅肉係十分嫩滑但外皮又好脆趣真係一次滿足兩個願望🥰🥰.💎$218 迷你天丼&稻庭烏冬(冷)朋友就揀咗呢個又有飯又有面嘅套餐一次過可以試到唔同食物隔離仲有冷麵汁可以有唔同嘅食法雖然個飯係迷你版但係上面嘅天婦羅仍然係好夠份量有隻半熟蛋、菇、海老、南瓜、海苔、豆同溫泉蛋真係超級豐富😆食完好滿足.💎$8 海苔因為覺得個炸海苔實在太好食啦我哋唔夠氣就再追加真係食唔停口好正.💎黑豆茶值得一提嘅係餐廳每一張枱都有一壺嘅黑豆茶每個杯度都有少少嘅黑豆見到簡介先知原來黑豆茶係好有益😆亦都可以中和返炸物嘅油膩感覺真係好貼心~.絕對係會再食嘅餐廳🥰🥰
成日喺香港想食天婦羅
但好似搵唔到好地方咁
直至嚟咗呢間舖🤣
真係喺香港食過最好食嘅天婦羅!
充滿日本嘅味道😍
💎$168 車海老軟殼蟹天丼

呢個係舖頭期間限定嘅套餐
材料超級豐富
有海老軟殼蟹天婦羅餅豆海苔同溫泉蛋
侍應一拎到上嚟真係哇咗出嚟
好豐富好有炸物嘅香味
未食已經覺得好吸引
每樣食材都好好食!
呢個飯比其他唔同嘅就係多咗份量好充足嘅軟殼蟹
軟殼蟹入面嘅肉係十分嫩滑
但外皮又好脆趣
真係一次滿足兩個願望🥰🥰
💎$218 迷你天丼&稻庭烏冬(冷)

朋友就揀咗呢個又有飯又有面嘅套餐
一次過可以試到唔同食物
隔離仲有冷麵汁
可以有唔同嘅食法
雖然個飯係迷你版
但係上面嘅天婦羅仍然係好夠份量
有隻半熟蛋、菇、海老、南瓜、海苔、豆同溫泉蛋
真係超級豐富😆食完好滿足

見到簡介先知原來黑豆茶係好有益😆
亦都可以中和返炸物嘅油膩感覺
真係好貼心~
絕對係會再食嘅餐廳🥰🥰
👉趁著今天可以提早吃晚飯,特意前來試試人氣長龍天丼店~免排直入~爽🥳.📌車海老軟殼蟹天丼 $168 ~ 餐牌上看到「特選季節 · 期間限定」⋯ 就立刻點了😃天丼用料豐富:🈶️車海老🍤、軟殼蟹🦀️、小柱魷魚🦑天婦羅餅、莢豌豆、海苔、温泉蛋。。。😁👆上枱看到一大碗🈵️🈵️天丼,頓時吞口水了。一口咬下炸蝦、軟殼蟹都不是十分脆口的,原來店方是沿用江戶傳統,把秘傳天丼醬汁淋上,務求每件天婦羅都沾🈶️醬汁。。。也足很好味的!!🤤👉採用日本🇯🇵特製高級胡麻油,所以製成的天婦羅特別芳香撲鼻,及會較為深色。👍☝️温泉蛋蛋汁包着飯粒同吃,味道層次提升‼️📌迷你天丼 & 稻庭烏冬(冷)$118 ~ 1️⃣個價錢2️⃣種享受⋯迷你天丼主要為菇菜類,亦🈶️海老、温泉蛋。☝️稻庭烏冬呈長扁形,口感幼滑, 入口透心❤️涼。☺️📌黑豆茶 ~ 一大壺熱黑豆🫘茶放枱上任飲,養生又好味。🤩

📌車海老軟殼蟹天丼

☝️温泉蛋蛋汁包着飯粒同吃,味道層次提升‼️

📌迷你天丼 & 稻庭烏冬(冷)

☝️稻庭烏冬呈長扁形,口感幼滑, 入口透心❤️涼。☺️
📌海老(2隻)

📌黑豆茶 ~ 一大壺熱黑豆🫘茶放枱上任飲,養生又好味。🤩
📌黑豆茶
2022-07-04
📌海老(2隻)
📌黑豆茶
2022-07-06 896 瀏覽
剛剛去完酒店staycation ,在附近行多陣食埋晚飯就拎行李回家,由酒店行去利東街只需10分鐘左右,利東街附近真係好多餐廳選擇,今晚打算食返餐日本野先走。金子半是我向日本挺喜歡的餐廳之一,向香港我差唔多1-2個月左右就會食一次,真係超喜愛。江戶前天丼最吸引莫過於招牌穴子天婦羅長達 30cm,超厚肉身,入口肥美軟滑,其他天婦羅都同樣非常出色,炸蝦爽口彈牙,海苔咸香味濃,不得不讚温泉蛋炸到金黃色,整穿蛋黃等流心蛋黃流滿飯面,飯粒充滿蛋香味,超滿足。餐廳古早秘傳醬汁跟平常天婦羅汁有點不同,而且入口不是脆口的,因為傳統做法的天丼會把新鮮炸起的食材放上飯面,然後再均勻淋上天丼醬汁,目的是要每件天婦羅都能沾上醬汁。所以天丼的天婦羅並不像一般天婦羅脆口,而追求的是每件天婦羅都能適量沾有醬汁。而金子半之助使用古早秘傳醬汁,更能重現江戶時代風味。小柱魷魚天婦羅餅將魷魚切成小柱大小再上天婦羅漿炸成餅塊,入口爽彈鮮甜,鮮味十足,令人一食就停不了口。上天丼+升級(車海老)上天丼其實已經非常豐富,不過今日好想再豐盛一點所以加錢升級要車海老🤣🤣,一上枱已經俾隻車海老吸到住,足足有長掌般長度,蝦肉鮮嫩彈牙,肉質

小柱魷魚天婦羅餅

上天丼+升級(車海老)
上天丼其實已經非常豐富,不過今日好想再豐盛一點所以加錢升級要車海老🤣🤣,一上枱已經俾隻車海老吸到住,足足有長掌般長度,蝦肉鮮嫩彈牙,肉質爽彈,中間有整整一條蝦膏,味道甘香鮮味,真係非常值得升級,而白身魚鮮嫩滑溜,味道鮮美,莢腕豆鮮甜翠綠,加上醬汁真的滋味無窮,味道跟在日本吃到是一樣。

• 江戶前天丼
  • 上天丼
2022-07-03 74 瀏覽
天婦羅通常都比較乾,這種又脆又乾的口感不是我喜歡的類型,但這店的卻給人驚喜。迷你天丼及稻庭烏冬稻庭烏冬的質感非常嫩滑,還可加海藻+鰹魚花+蔥花+天婦羅碎,鰹魚味道很鮮,烏冬富彈性而且沾汁力強。迷你天丼的炸物沒有乾身感覺,差不多每樣也沾上適量醬油,這醬汁是江戶時代風味,醬油的味噌味特別濃厚,炸菇菌保持濕潤,炸溫泉蛋卻做了外脆內面有蛋黃流心;炸海苔不是只有脆的還有海苔的味道;炸蝦也很出色;米飯也不能錯過,首先米的黏度適中,另外米飯沾上適量醬油使風味十足。江戶前天丼,升級了車海老,這個蝦肉經調味使味道更鮮,而且有肉汁,這個天婦羅做得非常出色,外面脆但內裏的蝦肉卻是嫩滑的;天婦羅蛋炸到半生熟,又是一個值得讚的地方;天婦羅紫菜,最初還怕他只是乾爭爭的或是油淋淋的,但這個好吃;招牌天婦羅穴子,有超過30cm長,店家使用了星鰻,油分適中,而且很肥美肉厚;米飯粒粒分明,添加醬油使味道更出色,但沒有任何過鹹的感覺,最後要讚是使用了江戶時代的佐賀有田燒,底部做了中空,使米飯的溫度保持得當。味道: 可以一試環境: 舒適服務: 尚可衛生: 尚可價錢: 合理

迷你天丼及稻庭烏冬
稻庭烏冬的質感非常嫩滑,
江戶前天丼,
天婦羅蛋炸到半生熟,又是一個值得讚的地方;
味道: 可以一試
環境: 舒適
服務: 尚可
衛生: 尚可
價錢: 合理
2022-07-02 72 瀏覽
🍤天丼➰$98炸物:菇菌,海老、小柱魷魚天婦羅餅、海苔、夾豌豆。天丼($98)同上天丼($118)的分別就係天丼係有菇,上天丼有白身魚。份量好多,炸物堆到成座山咁高,好豐盛。菇好大梳,食到本菇同杏鮑菇,炸完鎖住左菇本身的水份,外脆內juicy,都好香口惹味。〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🍤 上天丼➰$118炸物有:白身魚、海老、小柱魷魚天婦羅餅、海苔、夾豌豆。另有一隻溫泉蛋,麵豉湯。炸物全部即叫即炸,所以需時15至20分鐘,但係好新鮮,值得等咁耐。天婦羅汁已經淋咗喺飯度,放埋埋溫泉蛋係啲飯到食好正。〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🍤迷你天丼&🍜稻庭烏冬➰$118稻庭烏冬係幼身的烏冬,湯底有木魚味,有隻溫泉蛋,溫泉蛋可以放係飯或烏冬入面食,炸蝦天婦羅,皮薄餡靚,有中指咁長。迷你天丼加稻庭烏冬,可以一次過試晒兩種口味,正與圖片所示,海藻、蔥花、木魚碎、天婦羅碎有侍應拎過嚟自己夾。〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️

🍤天丼➰$98

炸物:菇菌,海老、小柱魷魚天婦羅餅、海苔、夾豌豆。
份量好多,炸物堆到成座山咁高,好豐盛。

🍤 上天丼➰$118

炸物有:白身魚、海老、小柱魷魚天婦羅餅、海苔、夾豌豆。
另有一隻溫泉蛋,麵豉湯。
天婦羅汁已經淋咗喺飯度,放埋埋溫泉蛋係啲飯到食好正。

🍤迷你天丼&🍜稻庭烏冬➰$118

2022-06-21 102 瀏覽
鍾意乜都試嘅我就梗係把握機會一次過試兩樣嘢啦講個丼先,件件天婦羅都好有份量本人唔好天婦羅,因為好多都會整到好有油益味,粉漿厚到乜咁呢度嘅炸皮薄身酥脆,唔會有油味滲出泥天婦羅有菇菌、海老、南瓜、海苔、英豌豆同温泉蛋加上有黑豆茶,可以解膩,食幾多舊都冇有怕枱上有個牌教路點食佢啲丼要插爆個炸温泉蛋,比佢捐入啲飯度每一粒飽滿嘅珍珠米都被蛋液同汁攬住每啖有質感又有味道嘅飯都令我好滿足第一眼望已經覺得戈餅稻庭烏冬個樣好靚順滑同輕身得泥有光澤有彈性嘅樣因為扁身嘅關係好易啜入口可以好順咁連汁帶烏冬咁食食落同睇落都係一模一樣做得好嘅!味道:7/10金子半之助軟殼蟹天丼 $148迷你天丼&冷稻庭烏冬 $118📍灣仔
鍾意乜都試嘅我就梗係把握機會一次過試兩樣嘢啦
講個丼先,件件天婦羅都好有份量
本人唔好天婦羅,因為好多都會整到好有油益味,粉漿厚到乜咁
呢度嘅炸皮薄身酥脆,唔會有油味滲出泥
天婦羅有菇菌、海老、南瓜、海苔、英豌豆同温泉蛋
加上有黑豆茶,可以解膩,食幾多舊都冇有怕
枱上有個牌教路點食佢啲丼
要插爆個炸温泉蛋,比佢捐入啲飯度
每一粒飽滿嘅珍珠米都被蛋液同汁攬住

軟殼蟹天丼 $148
迷你天丼&冷稻庭烏冬 $118

📍灣仔
2022-06-19 228 瀏覽
和太太放假行街撐枱腳,鍾意食天婦羅的太太少有地有主見選了呢間小店,當然唔會逆佢意。店內座位很細,典型的日本🇯🇵裝潢風格,張枱擺多少少嘢都唔夠位。江戶前天丼:材料鋪到🈵️瀉,穴子差不多有成尺長,炸蝦🍤、碗豆、魷魚🦑、海苔、溫泉蛋🥚,材料極豐富。炸漿薄薄一層,炸到外脆內軟。炸物中穴子十分肥美,沒有骨,可放心食用,其次魷魚亦十分美味😋天丼:太太不吃鱔,所以叫了天丼,食材有蝦🦐、碗豆、菇🍄、海苔。整體來講,質素不俗,但相對比起回憶中在日本🇯🇵時吃的平民連鎖天婦羅專門店「天丼」仍有少許距離,相對較油了少許。另外個碗好大個,但實際個底好厚,所以裝的飯是比較少的😂,不過正常食量都夠食。價錢亦合理,值得回頭。

天丼

2022-06-02
天丼
2022-06-17 153 瀏覽
叫喺公司附近一直都想試吓但係又見到人排隊所以卻步終於的起心肝去試一次其實我去到排隊我係排第三個但係都等咗20分鐘坐低咗之後落咗order佢煮都要煮20-30分鐘先上到我枱所以食呢一餐原來要用差唔多45-60分鐘先食到😆我叫咗呢個係上天丼 $118入邊有白身魚,海老,溫泉蛋,snow pea, 小柱魷魚天婦羅餅我好鍾意食炸嘢我覺得呢間味道都唔錯,天婦羅唔算厚粉不過我覺得唔係好夠脆白身魚入邊嘅肉質唔夠滑我自己覺得最好食就係個天婦羅餅,好香口,好食,流心蛋都好正啲飯好好食,不過原來得好少個碗望落去大,但係就好淺😆所以都唔係我想像中咁大碗不過都夠飽整體上都幾好嘅,以呢個價錢嚟講,算係唔錯不過如果要等咁耐先食到下次就未必會食🤪
叫喺公司附近
所以食呢一餐原來要用差唔多45-60分鐘先食到😆

我叫咗呢個係
上天丼 $118

我好鍾意食炸嘢
我覺得呢間味道都唔錯,
天婦羅唔算厚粉
不過我覺得唔係好夠脆
白身魚入邊嘅肉質唔夠滑
我自己覺得最好食就係個天婦羅餅,好香口,好食,
流心蛋都好正
啲飯好好食,不過原來得好少
個碗望落去大,但係就好淺😆
所以都唔係我想像中咁大碗
不過都夠飽
整體上都幾好嘅,以呢個價錢嚟講,算係唔錯
不過如果要等咁耐先食到
下次就未必會食🤪
2022-06-16 1364 瀏覽
利東街知名食店林立,且貨如輪轉,偶爾到訪,皆會發現新店,這晚遇上了「金子半之助」。 這家天丼專門店,總店位於日本橋,創辦人以自己名字作店名,因為烹調方法來自他的獨門祕方。 吃過方有發言權,果然名副其實,嚴選食材,先談海鮮,全部新鮮香嫩,鱔魚更是長得過份!炸漿用的小麥粉優質,加上古麻油及日本蛋,咬落香鬆脆口,天婦羅上的橙絲有助提味及平衡膩感;配備江戶前醬汁,甜甜地的正合我意。 坐下來先送上黑豆茶,免費的有營飲品,先得人心。 四款天丼及兩款烏冬的選擇,基本上分別是天婦羅配料及價錢的考慮,最貴的是車海老軟殼蟹 $168,江戶前天丼省$30,軟殼蟹換上了穴子,再便宜$20的上天丼捨穴子取白身魚,而$98的天丼沒有其他海鮮,空缺以菇菌補上。 四款丼皆包括海老、小柱魷魚天婦羅餅、溫泉蛋、海苔、莢碗豆;餐配味噌湯及漬物。不吃丼,可選擇冷或熱烏冬,天丼的配料,不過我估計可以追加其他天婦羅。 以 QR code 點菜,零接觸是趨勢,我認為更有效率。首次光顧,我們二人兩個丼之外再追加白身魚,這樣地,下次來再吃天丼烏冬,全個餐牌便可掃清,哈哈! 江戶前天丼 $138穴子、海老、小柱魷魚天婦羅餅、溫泉蛋、海苔
車海老軟殼蟹天丼

坐下來先送上黑豆茶,免費的有營飲品,先得人心。

黑豆茶

江戶前天丼 $138

江戶前天丼
天婦羅多到滿瀉,金黃艶麗,香氣四溢,果然是華麗的天丼,店方解說是江户前風格,嘩,當年真富有!
穴子
最吸睛的絕對是穴子,即是鰻魚,是否原條鰻魚呢?近乎個半手機的長度!
穴子
酥脆鬆香的外層,包裹着鮮嫩有肉汁的鰻魚,口感非常討好,又長又肥大,啖啖肉多滿足!
海老天婦羅
向來最喜歡海老天婦羅,一客有兩只,足料,咬落鮮甜肉結實,炸得通透不膩。
海苔
海苔非常脆及乾身,好吃。
溫泉蛋
依照店方建議的次序,是弄穿溫泉蛋的時候,混合早已加進醬汁的日本米飯,口感香甜軟糯,份量適中,看來只有半碗飯,其實足夠飽肚。
溫泉蛋

車海老軟殼蟹天丼 $168
車海老軟殼蟹天丼
軟殻蟹海老、小柱魷魚天婦羅餅、溫泉蛋、海苔、莢碗豆;餐配味噌湯及漬物

軟殼蟹
一客兩只軟殻蟹,我得以分享,內心香軟味鮮,絲絲蟹肉。
白身魚 $28

追家白身魚一件,同樣肉滑鮮美。
白身魚
跟餐麵鼓湯,如一般的有紫菜及豆腐粒,唔錯。
麵鼓湯
店舖尚有閣樓雅座,半不太細,不過二人坐方桌,喜歡相機先食的我就覺得擠迫,拍不到靚照片!
因為即點即做,點菜後要稍等一會兒,總括來說是有效率的,服務態度亦正常。

2022-06-14
海老天婦羅
海苔
白身魚
  • 車海老軟殼蟹
2022-06-12 143 瀏覽
位於囍帖街的東京超人氣過江龍天婦羅丼飯專門店「金子半之助」,絕對係用平民價錢食到一個份量豐富的天婦羅丼飯,CP值極高🤩$48有一杯Suntory江户前天丼有海老、温泉蛋、小柱魷魚餅、海苔、碗豆及超巨型穴子,同時會附送味噌湯及漬物👍🏾👍🏾迷你天丼配稻庭烏冬,烏冬可選配温或冷仲可以任揀配料去撈埋個溫泉蛋✨炸物全部即叫即炸,瀝乾油後上枱仍然熱辣香口😍😍😍外層炸粉好薄好鬆脆,入面又唔會炸得太乾,而且隔油做得唔錯,食到最後都唔會有油膩感!✨必點的炸穴子最為出色,肉質甘香嫩滑✨每枱都有教點品嚐天丼,最喜歡半熟流心蛋,本身飯粒加咗秘製醬汁,連埋流心蛋黃一齊食,極之惹味👍🏾👍🏾

$48有一杯Suntory

迷你天丼配稻庭烏冬,烏冬可選配温或冷

仲可以任揀配料去撈埋個溫泉蛋✨

✨必點的炸穴子最為出色,肉質甘香嫩滑✨

• 江戶前天丼