2025-07-04
今次喺灣仔撞正日本「天丼金賞」連續八年霸主,點可以唔試?餐廳主打江戶前天丼,傳承自江戶時代嘅秘方同手藝,聽落已經令人垂涎三尺!一踏入餐廳,簡約日式嘅裝潢即刻畀人舒心嘅感覺,木系色調配上柔和燈光,環境乾淨企理,坐得舒舒服服,啱晒同朋友輕鬆聚餐。店員服務親切,落單快手。我哋點咗幾款招牌菜,試下佢哋嘅天婦羅同烏冬有幾咁真章。迷你海老天丼&稻庭烏冬真是一個「一箭雙雕」嘅選擇!迷你天丼雖然細份,但材料豐富:炸蝦彈牙、菇菌同南瓜香甜、溫泉蛋入口絲滑,配上秘製醬汁同日本米,濕潤嘅口感令人一試難忘。不過,醬汁略為偏甜,鍾意清淡口味嘅朋友可能要調整期望。稻庭烏冬就係另一亮點,麵條幼滑煙韌,配上蔥花、海藻同天婦羅碎,簡單卻層次分明,冷食尤其清爽,喺炎夏食落真是一個「透心涼」!穴子&日本產牡蠣天婦羅御膳賣相精緻,穴子同牡蠣天婦羅外酥內嫩,特別係牡蠣,鮮味濃郁,咬落仲有啲海水嘅鹹香,絕對係「鮮」情萬丈!不過,穴子略為偏瘦,唔及預期中肥美,可能係當日食材嘅差異。御膳配菜同飯量適中,食完唔會太脹,啱晒想試多款菜式嘅人。刺身4點盛合性價比高到飛起!赤蝦同日本帆立貝新鮮甜美,鮭魚同鰹魚入口即化,雖然份量唔算多,但作為
迷你海老天丼&稻庭烏冬
穴子&日本產牡蠣天婦羅御膳
刺身4點盛合
性價比高到飛起!赤蝦同日本帆立貝新鮮甜美,鮭魚同鰹魚入口即化,雖然份量唔算多,但作為前菜已經夠令人滿足。整體嚟講,食物質素穩定,上菜速度快。
天丼走嘅係江戶前「濕潤」風格,醬汁同炸物融為一體,唔係追求極致脆口嘅路線。如果你係鍾意傳統日式天婦羅嘅食客,呢度可能會略為顛覆你嘅想像,但正正係呢份獨特嘅濕潤美學,畀人感受到江戶時代嘅飲食文化。餐廳用嘅有田燒丼碗同高級胡麻油,都係用心嘅細節,令人食得開心又回味。