值得為佢熱氣一次嘅日本極優質天婦羅丼~~~上班上到一肚子的氣想要發洩,美食永遠休息我嘅舒壓best way。~~~已經唔係18歲卜卜脆,怕肥嘅我一直對Comfort food都嚴格選擇,一定要好食到我覺得值得為佢肥胖。~~~朋友介紹下就決定將我呢個星期嘅comfort food之夜比呢間日本餐廳🇯🇵。~~~睇完餐牌叫咗季節限定嘅車海老軟殼蟹天丼,材料有車海老,軟殼蟹,小柱魷魚天婦羅餅,豌豆,海苔,溫泉蛋等等。當中🦀車蟹老又叫做竹節蝦,營養豐富,蝦肉細膩清甜,厚身彈牙,比一般嘅蝦明顯優質。海苔香脆鹹香,軟殼蟹則是滿滿濃郁蟹膏味,加上彈牙🐙小柱魷魚天婦羅餅,邪惡美食,令人浴霸不能。~~~同行嘅朋友就選擇咗上天丼,材料有白身魚,小柱魷魚天婦羅餅,豌豆,海苔,溫泉蛋等等,同樣令人一食愛上嘅高質,白身魚本身唔濃味,香炸完之後卻驚喜地鮮美可口。另外值得一提嘅係佢地嘅溫泉蛋🥚絕對係必食之選,大家可以跟返佢嘅教學,食咗一半之後,再將半熟嘅溫泉蛋篤破,令到蛋液可以包裹轉每一粒米,濃郁蛋液香氣,配搭香甜自家秘製醬汁,令人一粒米飯都唔想剩下,怕膩就可以飲下黑頭茶解膩,整體高質會encore。~~~金子半之助
值得為佢熱氣一次嘅日本極優質天婦羅丼
~~~
金子半之助 (利東街)
灣仔皇后大道東200號利東街地下G16號舖