2018-05-22 976 瀏覽
曾經有朋友說,走入旺角的廣東道街市,有如推進了九又四分三月台,進入了另外一個世界的一樣。這一天,我又來到了這一個神秘的旺角地帶,是林雪影迷一定知曉的地方。不過,我不是拜訪那馳名的冰室,而是冰室對面的那一邊廣東道。吸引我回來的,是一間好佬也有點老的老酒家,名字叫《金多寶海鮮酒家》。一個人,食個午餐,食籠點心。 上次來已經是 2011年的事了,當年吸引我的,是門口的點心,當然,也是餐廳傳出一陣陣的佬味。當年我對此店的見聞是 "是有一班高談父母經的老粗,加上幾個要飲玉冰燒送叉燒飯的伯伯,是一間非常"佬"的飯店"。今日早上,人不多,但佬味一點都沒有減。 一籠靚靚燒賣是我食點心的首選。事隔了好幾年,感覺上點心的功夫有少少的進步。燒賣味道鮮美,有冬菇,有蝦子,肥肉瘦肉比例剛剛好。同上次的來的印象去比較,的確好食多了。 午餐時間來,一坐低已經有一大碗老火例湯。而且是可以添飲的。是日的是粉葛豬骨湯,夠濃,夠老火,最終我飲了兩碗。 午餐,是京都豬扒飯。午市的餐廳做法平民,幸好我要了少飯,不然,我面前的那一碟飯一定會更大。京都豬扒,味道很甜,份量也好多。充滿汁的豬扒,用來撈飯食更是頂瓜瓜,香甜,微酸的汁,

午餐,是京都豬扒飯。午市的餐廳做法平民,幸好我要了少飯,不然,我面前的那一碟飯一定會更大。京都豬扒,味道很甜,份量也好多。充滿汁的豬扒,用來撈飯食更是頂瓜瓜,香甜,微酸的汁,令我後悔叫了少飯。

沒想過,老店好像進步了,出色了。在網上看見此店夜市的出品,心想應該是很有水準,可以推介給作為草井市民的大家,食個豐富的午餐,晚餐。
在旺角行行行,無啦啦行到近豪華附近,見到間炒小菜小店,於是入試一試的心理,食物上菜後,香噴噴的餸菜味道真係好香椒鹽鮮魷,魷魚新鮮惹味,只吃椒鹽也足可以撈一碗飯,家常小菜的勝瓜蝦米浸粉絲、豆豉鯪魚炒油蜜菜,真係美味到不得了,咕嚕肉好味到頂瓜瓜,我覺得係招牌菜,必食,我們還有一個豉油皇炒麵,因為之前的菜式太美味,炒麵一上枱,便被我們瘋搶,相機來不及食先,喜出望外的經濟晚膳,愛炒小菜的朋友必定要去試下。
椒鹽鮮魷,魷魚新鮮惹味,只吃椒鹽也足可以撈一碗飯
,咕嚕肉好味到頂瓜瓜
,我覺得係招牌菜,必食
,相機來不及食先
,喜出望外的經濟晚膳,愛炒小菜的朋友必定要去試下。
2017-05-12
  • 咕嚕肉
2017-04-08 667 瀏覽
我同朋友去宵夜朋友帶我去到叫左個鵝煲同9肚魚!!鵝煲味道出面做唔到椒鹽9肚魚上枱乾身臨走食多舊仲脆 d小菜每樣都ok哥可以話大市中搵到嘅人民飯堂價錢平品質高如果有時間一定要試
2017-04-08
2017-03-13 809 瀏覽
d送好好味,碟碟都好惹味~最喜歡就係瀨尿蝦同雞煲~誇張少少係我食過最好味既瀨尿蝦。雞煲一放低已經好香,自己都食左好多舊另外有喜歡食魚既朋友覺得龍躉魚肉球好好味好多肉我唔鐘意食魚都食左幾舊,講起上黎都好大碟,十個人食都夠。蟶子,手撕雞就無太特別,本身都好喜歡呢兩味菜既我,繼續覺得好好味價錢合理,每人$200幾蚊落樓!老闆好好人好nice另外有朋友生日,佢地服務都好好,碟呀果d都會提供新既比我地食,有d唔好意思

另外有喜歡食魚既朋友覺得龍躉魚肉球好好味好多肉
我唔鐘意食魚都食左幾舊,講起上黎都好大碟,十個人食都夠。

價錢合理,每人$200幾蚊落樓!老闆好好人好nice

手撕雞
手撕雞
2016-12-31 619 瀏覽
諗唔到呢間有咁多海鮮食而且仲好好味添,色香味俱全價錢都好合理二千蚊有找九個人超正超抵食,比普通地大排檔再高級成班朋友聚埋一齊食野傾計一流仲可以食到兩點唯一不足就係位置難穩D,下次會穩朋友再去
2016-01-25 720 瀏覽
有朋有介紹呢度嘅盤菜好正!佢講到咁好食我都好想試吓,所以就走過來訂一個!今日天氣咁凍,本來諗住訂完去打邊爐,點知係等訂盤菜嘅時間見到呢邊有羊腩煲!天氣咁凍唔想又走嚟走去,朋友又想食羊腩煲咁不如坐低試吓!我哋2個人叫咗一個羊腩煲同一個臘味煲仔飯!羊腩煲都好足料!有好多我鐘意食嘅支竹、仲有冬菇、馬蹄!羊肉炆得剛剛好,有咬口、冇炆得過腍,皮嗰部份都好爽脆!至於嗰汁都好惹味,不過就越食越鹹,食到最尾頂唔住要加水!我哋仲叫咗個臘味煲仔飯!不過顧住食唔記得咗要影相!臘味我就冇食到,不過D飯煲得幾好,夠乾身,而且D飯粒粒分明,仲超多飯焦!今次食咗羊腩煲同煲仔飯都唔錯,好企待下星期嘅盤菜!
羊腩煲
我哋2個人叫咗一個羊腩煲同一個臘味煲仔飯!
臘味煲仔飯

今次食咗羊腩煲同煲仔飯都唔錯,好企待下星期嘅盤菜!
2016-01-24
臘味煲仔飯
2011-11-18 331 瀏覽
是日有時間, 又過了大馬路, 來廣東道呢一頭尋找隱世的味道. 這一天, 來到廣東道, 係街市內尋尋有沒有鮮為人知的食店. 在這一段的廣東道, 可以讓我安心的慢慢找, 慢慢選, 因為選不好, 起碼都有間中國冰室來感受一下.從中國冰室的那一段行人路行出旺角道街頭, 再由第二邊的行人路行返入去. 我看見的, 是門口一個一個的蒸籠. 再行前一點, 見到有一班高談父母經的老粗, 幾個要飲玉冰燒送叉燒飯的伯伯. 是一間非常"佬"的飯店. 我這一位年輕人, 入去食, 雖然感覺怪怪誕誕, 但也要試一試, 叫返一壺普洱, 同兩、三個大叔搭搭檯, 叩碟飯, 再整籠點心.水滾茶靚, 我就先出街外面的點心陣, 選返一籠心怡的點心. 我一向都愛食燒賣, 所以一拿就把最後的一籠燒賣拿走了, 相信早上的點心, 下午賣光了, 晚上就不添新點心. 能搶到最後的美點, 當然開心. 此燒賣, 味道尚算鮮, 不過, 是味精的功夫, 而且一夾起, 燒賣既肉質較為鬆散, 肥肉較多, 雖有味道, 但質感欠佳. 碟頭飯, 我叫了一客, 豆腐火腩飯. 因為這是一間茶樓的關係, 此飯的碟頭極之大, 基本上,

碟頭飯, 我叫了一客, 豆腐火腩飯. 因為這是一間茶樓的關係, 此飯的碟頭極之大, 基本上, 是兩個人的份量. 火腩, 雖然皮欠脆, 而且一看就知道是隔了夜的燒腩. 不過, 在茨汁同豆腐的襯托下, 味道是妙的. 豆腐經過走油處理, 外皮帶脆, 燒肉, 肉夠腍, 大大舊, 稱得上是不錯的.

吃到中段, 服務的阿姐把一碗老火例湯送上了, 我碟飯已經吃到一半, 而且已經飽到上心口. 為了不浪費食物, 應該不要, 但為食的我, 就飲返一兩口, 品評一下. 正宗的老火湯是看得出的, 不過, 此湯多加了一樣野. 就是味精.

有點意思的平民小酒樓, 味覺上, 雖然以味精為主, 但當大家在乎感受的話, 感受一下旺角居民的生活, 這一家酒樓, 就是非常好的體驗.
2006-03-05 243 瀏覽
上次食完大飽,今次食糯米雞.食落都唔錯,糯米飯軟硬適中,表面窿窿地又幾香口,是為神來之筆.內裡有肉碎,雞,火腿等.ok.唯一唔好係幾肥膩,好似舖左層油面咁.
2006-02-15 140 瀏覽
宜家已經好小酒樓會做大飽,新式酒樓尤甚.喱間舊式酒樓就有喇.個大飽o既size其實唔係太大,材料主要為豬肉,白菜碎同一舊火腿粒,味道唔錯,唔道唔會太濃,D肉幾新鮮,絕對唔係"食送"頭"食送"尾.另外仲叫左燒賣,亦係好食,唔會太肥膩,材料有瘦肉,冬菇,蝦,髮菜.分量十足.而大飽同燒賣都只係各$7,超值.絕對好過o係街邊吉魚蛋.
宜家已經好小酒樓會做大飽,新式酒樓尤甚.