2022-09-30 43 瀏覽
📍 金亞淶泰國餐廳 GOLDEN AROY THAI RESTAURANT🌍 荔枝角長沙灣道883號億利工業中心1樓102號舖Shop 102, 1/F, Elite Industrial Centre, 883 Cheung Sha Wan Road, Lai Chi Kok📝 整體評分:9/10🥢856 泰式火山骨🥢$158超開胃同超濟既結合,酸酸甜甜而辣辣地,加埋蒜粒芫茜,勁開胃惹味;唔好睇佢成排骨,其實拆到勁多肉出黎,多到有D厭,想食菜。🥢848 泰式蝦餅4件🥢 $68香脆金黃蝦餅,肉質陣牙,唔會成舊粉咁!🥢859 燒豬頸肉🥢 $78豬頸肉邊邊位燒到乾身焦香,咬落又好爽脆,應該塗左小小蜜汁,甜甜地,唔蘸醬好食!🥢880 椰皇三重奏🥢 $35呢個必試,因為真係用新鮮既去整成,唔會死甜,第一口係好清甜既椰青水味,之係食落就有好濃郁既椰奶,最裡面就有多啫哩,面有椰絲點綴 ,多重口感仲要味道分明,

🌍 荔枝角長沙灣道883號億利工業中心1樓102號舖

📝 整體評分:9/10

🥢856 泰式火山骨🥢$158
唔好睇佢成排骨,其實拆到勁多肉出黎,多到有D厭,想食菜。

🥢848 泰式蝦餅4件🥢 $68
香脆金黃蝦餅,肉質陣牙,唔會成舊粉咁!

🥢859 燒豬頸肉🥢 $78

🥢880 椰皇三重奏🥢 $35

2022-09-30 40 瀏覽
泰式我哋2人都喜歡吃,看到荔枝角有間泰國餐廳新開而且價錢又便宜就入去食,最後食完再打包回家,每人都係$180左右勁驚喜,下次再來試其他泰式生蝦的蝦好大隻又爽口彈牙,配上醬汁加蒜片一起食好開胃仲食到蝦鮮甜,周邊有涼瓜片作配菜都好新鮮泰式火山骨豬,口感軟熟而入味原來是用了豬小排,醬汁酸辣得來有點帶甜不錯,肉同骨好易分開不用擔心好難咬開而且仲有手套可以用到,我們2人最後吃不完仲可以帶一舊骨豬回家,$158這價錢真心驚喜沙爹雞肉串,雞肉不少餣得不錯,2串都足料幾大串,沙爹味都幾濃同香,如果有點花生碎就更好吃椰皇三重奏,幾款不同口感的椰子味,上面椰絲香而中間白色椰汁濃郁,底部椰水好清甜,沒想到咁細個份量都不少飲品價錢勁抵飲,十幾蚊就有一杯,驚喜這店的飲品甜度不太甜,岩我飲。招牌泰式奶茶,奶茶味幾特別,泰式龍眼冰味道濃郁之餘龍眼都不少

2022-09-29 106 瀏覽
泰國野,平時都係價廉物美但依家係香港食泰國野,真係物離鄉貴,食個雞飯都成舊水難得見有間價錢經濟實惠,又以泰國人主理為賣點,即試 餐廳新裝修, 整齊潔淨! 講到價錢實惠,一定要提下呢度既飲品仲有邊度可以十幾蚊飲杯泰式特飲呀~呢度既飲品,COFFEE, TEA 都係9蚊,即使椰汁珍多冰 都係13蚊...叫左青檸梳打同龍眼冰~ $13/款,仲要SIZE 好大杯,味道又清甜~ 真係飲多2杯都唔肉赤~叫左2款小食泰式蝦餅 $ 68 / 4 件佢既4件,係真係大大件4件,而唔係1開2 扮2件的~外皮炸得鬆化,而且蝦肉唔係死死實實既假膠蝦肉 (你懂的) 泰式肉碎生菜包 $ 68 我最鐘意呢度既肉碎係有肥有瘦, 入口唔會嚡匝匝, 混合多款香菜,好惹味如果辣度再加多少少就更好,味道會更出呢~今晚既戲肉泰式火山骨 (豬) 從來無諗過豬骨可以咁樣食~ 似唔似盤栽~上枱,淨係個勢都羸左~ 雖然大家都係豬骨,但其實佢係由一條骨排同一條肉排組成的 同一款菜可以食到不同部位~! 泰國野,精華當然在醬汁, 係個盤底好多用各種香草混合而成的醬汁非常清香~ 混合d肉一齊食 ,好夾~估唔到咁大舊骨,但佢d肉竟然好嫩滑~ 一
泰國野,平時都係價廉物美

但依家係香港食泰國野,真係物離鄉貴,食個雞飯都成舊水
難得見有間價錢經濟實惠,又以泰國人主理為賣點,即試

餐廳新裝修, 整齊潔淨!

講到價錢實惠,一定要提下呢度既飲品
仲有邊度可以十幾蚊飲杯泰式特飲呀~
叫左2款小食
泰式蝦餅 $ 68 / 4 件

佢既4件,係真係大大件4件,而唔係1開2 扮2件的~
外皮炸得鬆化,而且蝦肉唔係死死實實既假膠蝦肉 (你懂的)

泰式肉碎生菜包 $ 68

我最鐘意呢度既肉碎係有肥有瘦, 入口唔會嚡匝匝,
混合多款香菜,好惹味
如果辣度再加多少少就更好,味道會更出呢~

今晚既戲肉
泰式火山骨 (豬)
從來無諗過豬骨可以咁樣食~ 似唔似盤栽~

上枱,淨係個勢都羸左~

雖然大家都係豬骨,但其實佢係由一條骨排同一條肉排組成的
同一款菜可以食到不同部位~!
非常清香~ 混合d肉一齊食 ,好夾~
估唔到咁大舊骨,但佢d肉竟然好嫩滑~ 一d都唔嚡~
呢個係一個好新奇又好味的食法呀~

店鋪的甜品選擇不多
但呢個椰皇三重奏值得encore~
椰皇三重奏

三重奏分別是鋪係上面的椰絲,中層的椰汁糕以及底層的椰子水變成固體狀糕
一次過食到3 種不同椰子的味道和口感~ 難得唔會太甜,但又有濃濃的椰子香味
而且, 份量都唔小,仲好飽肚,  建議搵人同你SHARE ~
2022-09-27
  • 泰式火山骨
  • 泰式肉碎生菜包
  • 泰式蝦餅
2022-09-29 44 瀏覽
不嬲都鍾意食泰國菜同辣嘢嘅我,係網上好多人討論而家喺泰國好興食嘅火山🌋排骨,我想試好耐㗎啦,最近比我發現喺荔枝角工廈有一間新開泰國餐廳有得食火山🌋排骨,而且鄰近地鐵站行大約1分鐘,好方便💜❤️火山排骨❤️一入到去急不及待order左個火山排骨,一嚟到有少少嚇親,有三大排排骨推到好似成座山咁高,勁澎湃,份量好足,佢上面加左好多泰式青辣醬,酸酸辣辣好惹味,材料有芫荽、青檸、香茅打碎變成汁,真正泰國味道,而且肉質嫩滑、點埋佢本身嘅泰式汁入口即溶,真係好好味😋💙沙嗲雞串💙沙嗲汁超好味,雞肉肉質好滑,仲有炭燒嘅香味,個沙嗲汁撈飯簡直一流👍🏻👍🏻💚生菜包💚生菜包個肉醉好香嘅香茅味,生菜包住我會點埋火山排骨嘅汁,真係好夾😍😍🧡甜品-椰皇三重奏&焦糖布甸🧡椰皇三重奏,原來係一杯有齊椰皇果凍,椰汁啫喱,同烤椰絲,三層滋味,一次滿足晒三個願望,布甸好滑同好香嘅焦糖味,間泰國餐廳真心推介俾大家,而且價錢親民😍😍臨走仲order多一個火山排骨返屋企食,太正啦@goldenaroythai📌金亞淶泰國餐廳(荔枝角)荔枝角長沙灣道883號億利工業中心1樓102號舖#火山排骨 #椰皇三重奏 #焦糖布甸 #生菜包 #正宗

❤️火山排骨❤️

💙沙嗲雞串💙

💚生菜包💚

🧡甜品-椰皇三重奏&焦糖布甸🧡
椰皇三重奏,原來係一杯有齊椰皇果凍,椰汁啫

臨走仲order多一個火山排骨返屋企食,太正啦

@goldenaroythai

📌金亞淶泰國餐廳(荔枝角)
荔枝角長沙灣道883號億利工業中心1樓102號舖

#火山排骨 #椰皇三重奏 #焦糖布甸 #生菜包 #正宗泰式美食 #泰國 #泰國餐廳 #荔枝角 #hkbeauty #hkblogger #hkbeautyblogger #hkfoodie #foodie #hkkol #kolhk #makeupartist #annatse #annananatse #atforannatse

2022-09-27 47 瀏覽
今日番荔枝角見客朋友知我哋鍾意食泰國🇹🇭菜仲話中午時段好多人食😘介紹咗一間好嘢俾我試😘見肚餓😅拿拿臨🥹上去試😝泰式火山骨(牛/豬)~我揀咗豬骨😘啖啖肉、辣辣地酸酸地超惹味😘沙嗲豬肉串燒~食咁多間串燒呢間真係超水準👍🏻👍🏻👍🏻海南雞~肉質鮮嫩🤤👍🏻👍🏻最後叫咗個甜品😘椰皇三重奏~黎到有驚喜😘開頭我以為係糕點、原來係一個椰子🥥殼內😝 有椰絲、椰汁、椰蓉😙 ,味道好清新,唔係好甜👍🏻呢間商廈夜晚都仲有好多人嚟食飯😀好在早嚟食😘已經不停有人入嚟啦😁
今日番荔枝角見客

最後叫咗個甜品😘
呢間商廈夜晚都仲有好多人嚟食飯😀
好在早嚟食😘已經不停有人入嚟啦😁
2022-09-26 319 瀏覽
正宗泰國味👍🏻網上見到泰國夜市當紅嘅火山排骨🤩好想試,於是上網搵吓香港邊度有得食。 見到荔枝角工廈有一間,而且勁近mtr 站。一於放工去試下。 (5⭐️最高)見到餐牌價錢,全部都唔貴,所以叫左2個主食,火山排骨同燒豬頸肉。小食叫左蝦餅,仲有龍眼冰同泰式奶茶🤤再加多個甜品❤️炸蝦餅(5⭐️)食泰菜我一定叫炸蝦餅,呢間蝦餅👍🏻掂!肉質有少許彈牙,唔係成舊粉,炸面薄,而且香脆。顏色靚!唔會炸過龍!真係掂👍🏻必食-豬頸肉(5⭐️)🤩🤩👍🏻好味到呢,肉嫩,個邊燒得香口,入口仲有一陣炭燒嘅香味。嗅覺味覺都攞晒分!仲要份量多,好大碟😲❤️推介-火山排骨(5⭐️)嘩!好大碟,首先打卡一流🤣其次個排骨肉好滑好易入口,D肉我一撕就開,鬆軟嫩滑❤️仲有碟底個拌汁!不得了呀!直頭係泰國果個味道!係清新嘅酸辣味🤩之後老闆過嚟執枱,我話個火山骨好正!真係泰國個味黎。 老闆話因為廚師真係泰國師傅❤️🤩 唔怪之得樣樣都咁好味,咁正宗👍🏻泰奶(5⭐️)食酸辣野再配埋正宗香滑嘅泰式奶茶,同冰凍多肉嘅龍眼冰。真係好似去咗泰國咁🇹🇭椰皇三重奏(5⭐️)仲有個甜品,叫椰皇三重奏,原來一杯有齊椰皇果凍,椰汁啫喱,同烤椰絲,三層滋味👍🏻連杯甜品都做到
正宗泰國味👍🏻

小食叫左蝦餅,仲有龍眼冰同泰式奶茶🤤再加多個甜品❤️

炸蝦餅(5⭐️)
蝦餅

必食-豬頸肉(5⭐️)
豬頸肉

❤️推介-火山排骨(5⭐️)

泰奶(5⭐️)
特飲

椰皇三重奏(5⭐️)
仲有個甜品,叫椰皇三重奏,原來一杯有齊椰皇果凍,椰汁啫喱,同烤椰絲,三層滋味👍🏻連杯甜品都做到咁高質。
椰皇三重奏

呢間泰菜真係好好好正❤️價錢親民!性價比超高!十分推介👍🏻🤩
蝦餅
豬頸肉
2022-09-26 50 瀏覽
黎完D2 place睇戲就黎揾食啦,見到樓下有大大塊banner介紹哩間泰國餐廳,咁就試下啦,正正喔🥰嗌左嗰打卡火山骨,火山骨大大盆,豬肋骨燒到香噴噴,火喉掌握得好好,肉味迫晒出嚟,加埋秘製嘅泰式醬汁,好惹味呀,而精粹就梗係用手攞住黎食喇,真係特別有風味🤩泰式海南雞半隻,雞隻的烹煮時間及溫度,令到不同部位的肉質變得嫩滑,今次點了半隻雞,雞肉脂肪不多卻十分嫩滑,吃落啖啖肉,配上自家調製兩色醬汁😚真係好好食😘沙爹雞串燒,泰式雞肉串燒 ,選用雞脾,混合香草發醃料醃雞,再以竹簽穿好燒熟,味道剛好😍椰皇三重奏,三重口感,好岩作為哩餐飯既甜品,既清甜又滋潤🥰招牌泰式奶茶同青檸梳打都係我必嗌既,哩度既泰式奶茶茶底好有泰國既味道,配上煉奶好夾喔♥️

椰皇三重奏,三重口感,好岩作為哩餐飯既甜品,既清甜又滋潤🥰

青檸梳打 @$15: 玻璃樽裝泰國梳打水, 正正!!!,,, 泰式蝦餅 @$68: 炸蝦餅外脆內軟, 啖啖蝦肉, 不過其中兩塊蝦餅還未瀝乾油, 泰式肉碎生菜包 @$68: 肉碎偏酸, 酸味蓋過任何味道, 但我喜歡酸, 因此我感覺是不錯的, 另一點是此肉碎缺少了泰式香葉的香味, 泰式火山骨 (豬) @$158: 上桌時絕對是壯觀的, wow!!!,,, 火山骨就是煮得很o林的豬肋骨, 不費吹灰之力, 就能把肉骨分離, 然後沾上大廚特製的泰式酸辣汁, 又酸又辣, 非常泰式, 非常開胃, 讚!!!,,, 榔皇三重奏 @$35: 最底層是透明的椰皇水o者o里, 清甜清甜的, 很清新的o者o厘, 第二層是雪白的椰子奶奶凍, 味道香濃香濃的, 口感滑滑的, 最頂層是烤過的椰絲碎, 椰絲碎香脆香脆的, 誠意的手作, 讚!!!
青檸梳打 @$15:

玻璃樽裝泰國梳打水, 正正!!!,,,
泰式蝦餅 @$68:

炸蝦餅外脆內軟, 啖啖蝦肉,

不過其中兩塊蝦餅還未瀝乾油,

泰式肉碎生菜包 @$68:

肉碎偏酸, 酸味蓋過任何味道,

但我喜歡酸, 因此我感覺是不錯的,

另一點是此肉碎缺少了泰式香葉的香味,

泰式火山骨 (豬) @$158:

上桌時絕對是壯觀的, wow!!!,,,

火山骨就是煮得很o林的豬肋骨,

不費吹灰之力, 就能把肉骨分離,

然後沾上大廚特製的泰式酸辣汁,

又酸又辣, 非常泰式, 非常開胃, 讚!!!,,,

榔皇三重奏 @$35:

最底層是透明的椰皇水o者o里,

清甜清甜的, 很清新的o者o厘,

第二層是雪白的椰子奶奶凍,

味道香濃香濃的, 口感滑滑的,

最頂層是烤過的椰絲碎,

椰絲碎香脆香脆的, 誠意的手作, 讚!!!

2022-09-15
2022-09-23 83 瀏覽
億利大廈成日都有隱世美食,知道新開了泰國菜,一於嚟試吓。泰式火山骨 (豬)$158手撕雞就食得多,手撕豬又食過未?一上枱,已經哇一聲!份量超大舊,有成三大條骨。連骨嘅肉不嬲都係最滑最香,豬肉香甜鮮嫩,加上特製醬汁,辣椒芫荽蒜頭,香味十足,酸酸辣辣。職員給我們手套,搣一啖豬點一啲汁,很滋味,過癮!必叫!泰式去骨海南雞(一隻)$168依度食到真正地去骨海南雞,真係完全無骨!雞骨去得徹底,沒有碎骨,啖啖肉,皮爽肉滑,啱晒食肉獸。有不同的size,例牌半隻一隻,啱晒不同食量的朋友。一隻真係好大隻🫢泰式蝦餅4件 $68平時蝦餅四件是兩整建切開,這裏的四件是完整大大件,平時的兩倍份量,好抵食。外層金黃鬆脆,熱辣辣,即叫即炸。椰皇三重奏 $35這個甜品不得不吃,香味十足,椰絲,椰皇燉奶,椰子糕分三層,以為自己飲緊椰青。口感層次豐富。濃郁嘅椰絲,混合綿滑啲奶凍,加上椰子糕的Q彈,口感層次豐富。龍眼冰 $13泰式奶茶 $12龍眼冰很足料,很多粒龍眼。泰式奶茶是很出名那隻泰式奶茶的味道,沒有那麼甜,更好飲!
億利大廈成日都有隱世美食,知道新開了泰國菜,一於嚟試吓。

泰式火山骨 (豬)$158
泰式火山骨  (豬)

泰式去骨海南雞(一隻)$168
泰式去骨海南雞(一隻)

泰式蝦餅4件 $68

椰皇三重奏 $35

龍眼冰 $13
泰式奶茶 $12

泰式火山骨  (豬)
泰式去骨海南雞(一隻)
2022-09-23 306 瀏覽
得知呢度最近開左間新既泰式餐廳,晚上放工即刻去食下先。餐牌上有好多泰式美食,又多小食可供點選,睇完餐牌,決定點幾款美食同爸爸開心食。由於是平日的晚上,而且還好早入座,當時只是六點左右,所以餐廳未見太多人。但見到環境都相當乾淨、光猛、舒適,十分闊落,唔錯的。先講一講點選了的泰式特飲。一杯是椰汁涼粉冰,冰冰凍凍既椰汁配埋又爽又彈既涼粉,好消暑,好好味。另一杯點了青檸薏米水,十分足料,看到超多的薏米,青檸的酸味配合薏米,令人好舒適,好清爽,唔錯唔錯。海南雞都做得相當出色,有三個size可點選,分別是例牌、半隻雞或全隻雞。由於我們得二人,所以點了例牌嚐嚐。果然都令我們覺得好有驚喜。海南雞不但無骨,吃起來啖啖肉,好惹味,而且雞件又白又嫩,好好味,仲有濃濃雞既清香。沾埋甜醬油或微辣汁,更為惹味。呢碟海南雞真係相當出色,不用一會兒已被我們掃清。另外一款點了蒜蓉包,蒜蓉包一共有四片。由於是即焗,包外皮脆卜卜,中間部分仲有蒜蓉,好惹味,令人愈食愈想食。呢款火山骨,看來都是鎮店之寶之一,一上檯香氣撲鼻,濃濃既香味同埋見到整份火山骨賣相十分驚人,呢個火山骨好岩愛吃肉人士食,份量又大又多,我這盤都一共有三件大
得知呢度最近開左間新既泰式餐廳,晚上放工即刻去食下先。

先講一講點選了的泰式特飲。
椰汁涼粉冰

青檸薏米水

海南雞  例牌

蒜蓉包

火山骨

呢款火山骨,看來都是鎮店之寶之一,一上檯香氣撲鼻,濃濃既香味同埋見到整份火山骨賣相十分驚人,呢個火山骨好岩愛吃肉人士食,份量又大又多,我這盤都一共有三件大大的豬骨。而且烹調得相當出色同惹味。豬骨經過醃製,吃起來酸酸的、帶點點辣辣的、相當惹味,令人愈食愈想食。而且豬肉黏在豬骨上,豬質都相當腍身,啖啖肉好惹味。爸爸都超愛這個菜式,因為肉類又多,味道又好,而且仲有豬骨吃,真的原汁原味。十分喜歡這個火山骨。而且仲有手套提供,真係可能盡起地吃啖啖美味豬肉。
椰重三重奏

食飽飽後,再來一個椰皇三重奏來畫上一個完美句號。呢個椰皇三皇奏非常之香甜,入面有椰糕、椰青糕還有點點好似椰絲般的鋪於上面,所以吃起來好清潤好滋補,仲口感不錯。好值得吃的一款甜品
呢間隱世泰式小店的食物相當出色,性價比高。
2022-09-22
椰汁涼粉冰
青檸薏米水
海南雞  例牌
蒜蓉包
椰重三重奏
2022-09-22 65 瀏覽
荔枝角工廠區一向多嘢食,價錢又抵食,今日係附近返工既友人就約左我收工一齊去試下呢間新開泰菜。🏖泰式火山骨$158燉煮後的排骨堆疊起來,形成一座誇張既小山,再淋上濃郁泰式風味既酸辣醬汁,好開胃!排骨肉燜得軟爛,一撕就食到🏖泰式去骨海南雞半隻 $88海南雞好滑唔會柴,醬汁都好食🏖泰式蝦餅4件 $68非常彈牙,而且比一般餐廳大件🏖椰皇三重奏$35最底層係青甜既椰青布甸,中間係椰汁布甸,最上係椰絲,一層比一層濃郁,好食另外仲叫左泰式奶茶同椰汁涼粉冰,好濃郁好好飲總括呢間野CP值好高,味道又正宗👍推薦

🏖泰式火山骨$158

🏖泰式去骨海南雞半隻 $88
海南雞好滑唔會柴,醬汁都好食

🏖泰式蝦餅4件 $68
非常彈牙,而且比一般餐廳大件

🏖椰皇三重奏$35

另外仲叫左泰式奶茶同椰汁涼粉冰,好濃郁好好飲

總括呢間野CP值好高,味道又正宗👍推薦
2022-09-21 56 瀏覽
這間位於荔枝角工業大廈內的餐廳,主打泰國菜,價錢便宜,而且份量十足。泰式火山骨三大條豬骨,炆至肉質嫩腍,加上特製泰式酸辣醬,泰式香料味濃郁,豬骨很多肉,還有些脆骨位,非常有咬口又惹味。泰式肉碎生菜包生菜乾淨翠綠,肉碎加了些洋葱、芫茜等香料,以生菜包著食十分清新。泰式蝦餅蝦餅炸至金黃香脆,咬開中間還冒煙,中間蝦膠彈牙且鮮味。椰皇三重奏椰青啫喱做底,表面是椰奶及椰絲,椰青水的清甜味充斥味蕾。最後飲返杯青檸梳打及青檸薏米水,解一解辣,抵食又好味的一餐。

泰式火山骨

泰式肉碎生菜包

泰式蝦餅
蝦餅炸至金黃香脆,咬開中間還冒煙,中間蝦膠彈牙且鮮味。

椰皇三重奏
椰青啫喱做底,表面是椰奶及椰絲,椰青水的清甜味充斥味蕾。

2022-09-21 62 瀏覽
📍荔枝角地鐵站行1分鐘唔駛既工廠大廈泰式美食環境好寬敞 坐得舒服 例牌海南雞 必叫!非常肥美 好滑 下次應該會加番個油飯火山骨(豬)(走荽茜)做足功課見到本身openrice相係重荽茜 酸酸甜甜 超開胃 d肉都非常軟淋淋 一d都唔會覺得好難先整到d肉出黎食 份量超大 建議多人食用生菜包 大愛! 差唔多每次食泰國野都會叫 生菜夠多夠新鮮 完全唔孤寒 豬肉料都好味 不過哥以再辣d 更多風味青檸梳打同龍眼水 好飲椰重三重奏 必叫完全係出乎意料之外咁好味 本身都飽飽地 但依個甜品真係好好味 超有心機整唔同層次既口感 椰香味超重! 大愛
📍荔枝角地鐵站行1分鐘唔駛既工廠大廈泰式美食

環境好寬敞 坐得舒服

例牌海南雞 必叫!非常肥美 好滑 下次應該會加番個油飯

青檸梳打同龍眼水 好飲

椰重三重奏 必叫

• 椰皇三重奏
  • 海南雞
2022-09-19 171 瀏覽
今天晚餐享用泰國美食,從人車兩繁忙的長沙灣道,走進工廈新開業的「金亞淶泰國餐廳」,餐廳裝置簡樸,整潔光亮。先嘗小食:泰式蝦餅頗大件又厚身的泰式蝦餅已經很吸睛,外脆且很有蝦鮮味道,是很棒的小食。燒豬頸肉~烤燒得滿滿的炭香,肉質爽滑香嫩。黃咖哩雞扒配蒜蓉包~我喜歡黃咖哩溫和不辣,它香氣濃厚口味偏甜,用蒜蓉包蘸黃咖哩汁,配埋皮脆多汁雞扒,口感很豐富。泰式火山牛~極具泰風的火山牛,薄薄的鮮牛肉片,舖滿泰國香料及辣椒和秘製而成的醬汁,味道微酸小辣,十分清新,鮮牛肉片掛滿香料與醬汁,非常美味!天氣依然酷熱,我們以牛筋腩船河、雞絲船河代替米飯,船河份量不少,一大碗可分三小碗分享,湯底濃郁很有泰式風味。很受香港人歡迎的泰式冰凍特飲:椰汁涼粉冰、椰汁珍多冰、青檸檸檬薏米水。 甜品:椰皇三重奏三重奏帶給我們口感和味道是爽甜、香滑、香脆,面層的脆椰絲一試難忘。

先嘗小食:泰式蝦餅

泰式蝦餅

燒豬頸肉~烤燒得滿滿的炭香,肉質爽滑香嫩。

燒豬頸肉

黃咖哩雞扒配蒜蓉包~
黃咖哩雞扒

黃咖哩雞扒
黃咖哩雞扒配蒜蓉包
雞絲船河
2022-09-17 294 瀏覽
一向中意捐窿捐罅嘅我,一有新食店開張,當然第一時間要試試啦。店內環境整潔,燈光又好鮮明。泰式火山骨(豬)🌋(!店長推薦!)見到火山骨嘅時候,「嘩」咗一聲,呢味餸個Size 真係大到不得了,每條豬肋骨嘅長度足足有30cm, 可能唔止,淨係賣相已經咁吸引。亦可以輕易折開每節,方便進食。個味道又係令我好難忘,特製嘅醬汁帶有少少酸味,即刻將肉味提鮮,而且可以啖啖肉之餘,食極都唔會好膩。泰式肉碎生菜包(🌶)平時食啲生菜包好易會因為啲肉煮耐咗而好乾好韌,但呢到放咗洋蔥絲增加咬感,肉碎亦好Juicy,絕對唔會有好乾嘅感覺。沙嗲雞串燒火力剛好,鎖到肉汁之餘又有串燒嘅口味。每串都大大串,抵食之選!椰皇三重奏👍🏻👍🏻👍🏻食完啖啖肉嘅主食之後,就要食返啲甜品refresh下。用椰絲、椰奶、椰汁啫喱分層製成,面層有椰絲,增加口感。第二層椰奶製成糕狀,有濃濃椰奶香味。第三層椰汁製成啫喱,有椰子嘅清香。每一啖都色香味俱全!

一向中意捐窿捐罅嘅我,一有新食店開張,
當然第一時間要試試啦。
店內環境整潔,燈光又好鮮明。
泰式火山骨(豬)

泰式火山骨(豬)🌋(!店長推薦!)
見到火山骨嘅時候,「嘩」咗一聲,
呢味餸個Size 真係大到不得了,
每條豬肋骨嘅長度足足有30cm, 可能唔止,
淨係賣相已經咁吸引。
亦可以輕易折開每節,方便進食。
個味道又係令我好難忘,
特製嘅醬汁帶有少少酸味,
即刻將肉味提鮮,而且可以啖啖肉之餘,
食極都唔會好膩。

泰式肉碎生菜包(🌶)
平時食啲生菜包好易會因為啲肉煮耐咗而好乾好韌,
但呢到放咗洋蔥絲增加咬感,肉碎亦好Juicy,
絕對唔會有好乾嘅感覺。

沙嗲雞串燒
火力剛好,鎖到肉汁之餘又有串燒嘅口味。
每串都大大串,抵食之選!

椰皇三皇奏

椰皇三重奏👍🏻👍🏻👍🏻
食完啖啖肉嘅主食之後,
就要食返啲甜品refresh下。
用椰絲、椰奶、椰汁啫喱分層製成,
面層有椰絲,增加口感。
第二層椰奶製成糕狀,有濃濃椰奶香味。
第三層椰汁製成啫喱,有椰子嘅清香。
每一啖都色香味俱全!

椰皇三皇奏