2018-05-21 81 瀏覽
同朋友嚟到呢間有素食嘅餐廳真心想試下佢嘅素食餐單,認真咁試下green monday係櫃檯點好餐,店員會俾個牌你拎埋位,然後會有專人送餐叫咗個意粉,加錢要咗個餐湯,係藜麥雜菜湯藜麥呢種新興嘅superfood唔使介紹都應該人人都知,健康嘅穀物,同雜菜湯都好夾不過可能怕藜麥唔夠味,所以調味重咗少少,都係鹹味較重意粉我叫咗植物雞肉carbonara,係用咗linguine去煮,扁扁地好易夾,而且好creamy同cheesy入面材料有mushroom同「雞肉」,植物雞肉嘅感覺好特別,咬落去係幾juicy嘅,但係質感仍然都似係豆製品Parmesan cheese嘅調味令到佢食落冇咁單調,但係如果重口味嘅朋友就建議你拎支pepper自己再調節吓啦
同朋友嚟到呢間有素食嘅餐廳
真心想試下佢嘅素食餐單,認真咁試下green monday

係櫃檯點好餐,店員會俾個牌你拎埋位,然後會有專人送餐

叫咗個意粉,加錢要咗個餐湯,係藜麥雜菜湯
不過可能怕藜麥唔夠味,所以調味重咗少少,都係鹹味較重

2018-05-17 90 瀏覽
相信大家素食並不陌生💗唔知有幾多人係素食者呢?食素唔一定完全唔食肉,一日三餐!其中有一餐食素經已可以慢慢改善我地身體健康🌟Kool Studio Kitchen x green monday推出素菜鴛鴦菜單除了口感、味覺上滿足!同朋友一行八人食左五款菜式植物雞肉凱撒沙律/ 雞肉凱撒沙律炸植物魚塊薯條 / 炸魚塊薯條酷廚未來漢堡 / 酷廚漢堡植物肉醬扁意粉 / 肉醬扁意粉植物雞卡邦呢意粉 / 卡邦尼意粉外觀上都9成相似😍真雞假雞我真係分唔到😆如果冇左個名牌..我食完真係分唔出係素😎特別推介酷廚未來漢堡👍🏻👍🏻不論味道、外觀、口感、營養價值都一流!重點係食完都唔會有罪疚感😆😆Beyond Meat用七年時間研發,以100%植物製造,零動物成分、零膽固醇,無激素、抗生素、基因改造,色香味及營養價值猶勝傳統漢堡🍔「我會將 Beyond Burger 未來漢堡比喻為食物界的 iPhone 及 Tesla,因為這是一個 Game Changer 以及顛覆飲食、味覺的新發明。」 – Green Monday 聯合創辦人楊大偉🌏不論係素食者!想試食素或非素食者都推介大家都試下!包你一食愛上!一齊踏上健

植物雞肉凱撒沙律/ 雞肉凱撒沙律
炸植物魚塊薯條 / 炸魚塊薯條
酷廚未來漢堡 / 酷廚漢堡
植物肉醬扁意粉 / 肉醬扁意粉
植物雞卡邦呢意粉 / 卡邦尼意粉

🌏不論係素食者!想試食素或非素食者都推介大家都試下!包你一食愛上!一齊踏上健康階梯吧🌏
2018-05-05
  • 酷廚未來漢堡
2018-05-16 90 瀏覽
聽朋友講D2呢度開多左好多新餐廳,所以今晚就決定係度搵食😋😋 黎到之前未黎過的D2 place二期,地下做緊Beyond 展覽呢! 😵上去一樓,有間好吸睛的KOOL Kitchen , 睇落幾正,價錢又親民,決定入去試下!商場人流一般,想不到入面都幾full 。我地一人一個set dinner, 另加$18有一款頭盤。頭盤 挪威煙三文魚沙律 , 煙三文魚好味,不會過鹹,沙律菜也合格沒有苦味~ 餐湯 雜菜湯 , 不過不失,餐包新鮮熱辣,正!大蝦扁意粉配香草番茄汁 , 見人地隔離枱叫左呢個超香,😜所以吸引左我order, 上枱果然無失望,2隻大大隻的虎蝦,煎得剛剛好,沒有雪味又不會過老,番茄汁一d都無吝嗇,每條軟硬適中的意粉都是掛上滿滿的茄茸汁。友人點的美國精選牛仔骨配燒烤醬汁跟薯蓉及時菜, 牛仔骨是薄身一大片的,肉質腍得來有𡁻口但又唔嚡,唔錯,薯蓉也是新鮮打的,燒烤醬汁味道似麥樂雞隻燒烤醬,所以我好鍾意呢!餐飲除啡茶外還可選紅棗茶或柚子蜜又唔使加錢,抵讚侍應服務態度和效率也值得一讚呢!
決定入去試下!
商場人流一般,想不到入面都幾full 。

我地一人一個set dinner, 另加$18有一款頭盤。

頭盤
挪威煙三文魚沙律

餐湯
雜菜湯 , 不過不失,餐包新鮮熱辣,正!
餐湯、餐飽

大蝦扁意粉配香草番茄汁

友人點的
美國精選牛仔骨配燒烤醬汁跟薯蓉及時菜

餐飲除啡茶外還可選紅棗茶或柚子蜜又唔使加錢,抵讚

柚子蜜

侍應服務態度和效率也值得一讚呢!

大蝦扁意粉配香草番茄汁
美國精選牛仔骨配燒烤醬汁跟薯蓉及時菜
柚子蜜
2018-05-16 64 瀏覽
好朋友結婚,在荔枝角訂做了姊妹裙,今晚我同左一位姊妹去試裙。試完裙之後,當然要搵野食醫肚啦。 附近最近既大型商場係D2 Place,咁我地就一於去呢度搵食啦。我地去左D2 Place 二期既一樓既『酷廚KOOL』,呢度裝飾簡單舒服,型格年青。叫餐形式係自助點餐,再有店員送餐比食客。雖然檯上已預先放左餐具同水,不過餐廳亦好細心,另外有自助餐具,客人可以自己取水, 餐具等。 餐牌選擇都多,有晚市套餐,餐價由$108-238不等,套餐已包精選餐湯及牛角包、飲品(指定),頭盤客人可以加$19點選;最特別的地方係『酷廚KOOL』同Green Monday合作,提供素食餐,價錢由$98-$138不等,岩哂注重健康既人士。 我同朋友今晚點了「美式燒豬肋骨跟薯條及青菜沙律$198」及「大蝦扁意粉配香草蕃茄汁$168」,仲加左$19「挪威煙三文魚沙律」。 每個餐都配有餐湯同餐包,今晚既餐湯雜菜湯,口味清淡健康,餐包有加熱過,配上牛油即融化,先暖暖個胃先。 加$19就有「挪威煙三文魚沙律」真係好抵。煙三文魚含豐富蛋白質, 用作沙律或餐前小食絕對係岩哂。呢個沙律不會太乾,沙律source充足,先食沙律前菜開

加$19就有「挪威煙三文魚沙律」真係好抵。
煙三文魚含豐富蛋白質, 用作沙律或餐前小食絕對係岩哂。呢個沙律不會太乾,沙律source充足,先食沙律前菜開了胃,再食Ribs同意粉呢d主菜就岩岩好。

「美式燒豬肋骨跟薯條及青菜沙律$198」
去美式餐廳其中一款必點菜式一定是醬燒豬肋骨,雖然今晚唔係去美式餐廳,不過突然好想食,豬肋骨份量絕對對得住客人,有兩小排。豬肋骨口感豐富,骨肉分明,肉質軟腍,烤肉醬料沾滿了每一條豬肋骨,真係好想用手拎住黎食,旁邊既沙律配菜中和了肉的飽肚感。
「大蝦扁意粉配香草蕃茄汁$168」
香草蕃茄汁配扁意粉可以話係絕配,蕃茄汁令人胃口大開,兩大隻蝦夠哂睇頭,雖然呢道意粉是經典款式意粉,但呢度水準都有保證。

整體黎講,百幾蚊就可以食到一個full set dinner,價錢合理,份量又夠,而且晚市人流不是太多,可以靜靜地食飯傾計,係開飯既好選擇。
2018-05-08 533 瀏覽
今晚黎到D2 place 酷廚晚餐係因為佢地嘅set dinner 幾抵食,並無打算食素的。呢個menu 最特別之處就係想食邊款野食,係可以選肉食版或素食版ga?身為吃貨就決定挑戰 素食版未來漢堡 同卡邦尼意粉。+$38 變套餐餐包、雜菜湯雜菜湯超多雜菜,健康的味道。+$18 追加 焗牛肉丸牛肉丸口感彈牙有咬口,芝味完美覆蓋頂層加埋茄汁,味道不錯喔!熱奶茶/熱柚子蜜卡邦尼意粉 $118由於素卡邦尼的關係,沒有了流心蛋嘅加持,口感相比無甘多層次。但菇菌味依舊突出,一樣creamy, 但鹽味可能要提升多點。酷廚未來漢堡 配炸薯條 $98外型與平常肉食版嘅漢堡無異,唔講一定睇唔出呢個係素漢堡!素牛肉漢堡同真牛肉漢堡扒肉眼完全睇唔出,咬落感覺就是真的肉一樣,唔講完全唔知道我今晚係無肉到肚😂配牛油果、芝士、莎莎蕃茄醬,同樣惹味!

身為吃貨就決定挑戰 素食版
未來漢堡 同卡邦尼意粉。

+$38 變套餐
餐包、雜菜湯

雜菜湯超多雜菜,健康的味道。

+$18 追加 焗牛肉丸

熱奶茶/熱柚子蜜

卡邦尼意粉 $118

酷廚未來漢堡 配炸薯條 $98

外型與平常肉食版嘅漢堡無異,唔講一定睇唔出呢個係素漢堡!

配牛油果、芝士、莎莎蕃茄醬,同樣惹味!
2018-05-05
  • 未來漢堡
2018-05-07 70 瀏覽
朋友說而家茘枝角D2 Place有好多好野食, 初初都冇咩方向食咩, 行到去D2二期,見到樓下有BEYOND 30週年展覽, 八掛左一陣, 就上去睇睇有咩食.見到呢間門口幾得意, 見佢地餐牌好多選擇, 又有素食, 有散叫及套餐,價錢都好實惠, 咁不坊試下. 星期五晚上都幾多人,  我地就叫左兩個套餐, 包餐湯及飲品, 再加$18會有一個前菜. 主菜我地叫左美國精選牛仔骨配燒烤汁跟薯蓉及大蝦扁意粉配香草蕃茄汁而前菜我地加左一個挪威三文魚沙律. 餐湯附送麵包, 都幾軟熟幾好味, 如果熱D就更加好. 三文魚沙律賣相及味道也不錯.主菜牛仔骨配燒烤汁跟薯蓉, 初初上碟見到D燒汁以為茄汁, 食落好似BBQ醬幾好味,牛仔骨味道都唔錯.而另一主菜-大蝦扁意粉配香草蕃茄汁, 上碟好靚, 意粉煮得剛剛好, D香草味好香,大蝦味道也不錯.飲品我地叫左紅棗茶和柚子蜜, 味道偏淡少少, 我唔鍾意太甜, 所以覺得岩我口味.

挪威三文魚沙律
大蝦扁意粉配香草蕃茄汁
牛仔骨配燒烤汁跟薯蓉
挪威三文魚沙律
大蝦扁意粉配香草蕃茄汁
牛仔骨配燒烤汁跟薯蓉
2018-05-05 2579 瀏覽
過往在荔枝角一帶,大多數是工厰大厦,但自從D2 Place 這個新型商場建成後,這一帶已成為不少形格餐廳進駐的地區,亦為該區帶來更多生氣。更為居住在附近或工作的人仕,提供更多餐飲選擇。酷廚就是其中一間位於 D2 Place 的餐廳,除了提供西式餐飲外,最特別是有素食供應。今天中午本到,午市套餐價錢由$79-$118, 包括熱飲一杯,餐湯另加$10。由於餐廳採用半自助方式,自己到門外counter 點餐,但店員㑹為你送上餐飲,所以並無加一服務費。另外亦有素食套餐供應,價錢由$98-118,包括熱飲一杯。酷㕑招牌芝士牛肉漢堡跟薯條($83)👍👍👍👍這個是餐廳的招牌漢堡,當然要試試。漢堡飽有很多芝麻,增加香脆口感,牛肉漢堡肉汁豐富,加入芝士、番茄莎莎和牛油果醤,令味道更加清新!新鮮即炸的薯條,金黃鬆脆,可自己到自助醬料區取茄汁或芥末同吃。芝士牛肉漢堡薯條鳯尾蝦磨菇炒扁意粉($98)👍👍👍👍扁意粉份量都不少,加入什菇、四隻鳯尾蝦和巴馬臣芝士。整個意粉組合都很清怡和健康。餐湯($10)👍👍👍👍午餐可以加$10選配餐湯,是日餐湯是藜麥什菜湯。熱飲(免費)👍👍👍👍除了咖啡奶茶等,亦有紅棗茶和柚子蜜,
另外亦有素食套餐供應,價錢由$98-118,包括熱飲一杯。

酷㕑招牌芝士牛肉漢堡跟薯條($83)

芝士牛肉漢堡
薯條

鳯尾蝦磨菇炒扁意粉($98)

餐湯($10)
餐湯

午餐可以加$10選配餐湯,是日餐湯是藜麥什菜湯。

熱飲(免費)
紅棗茶和柚子蜜

除了咖啡奶茶等,亦有紅棗茶和柚子蜜,凍飲加$5。

墨西哥粟米片($88)
墨西哥粟米片

墨西哥粟米片混入芝士,上面再加入三種醬料:牛油果醬、蕃茄莎莎和酸忌廉,脆脆的粟米片可分別點醬,亦可三種醬料混和一起吃,作為餐前小吃,或多人分享一盤,都是不錯的選擇!

醤料/清水自助區

先到餐廳門外排隊點餐

門面

餐牌

紅棗茶和柚子蜜
2018-05-04 65 瀏覽
<荔枝角d2 酷廚 唔錯既西餐>🍴呢間喺荔枝角工廈改建而成既d2 除左有各式本土工製作既衫褲鞋襪等等外 仲有好多餐廳 . 呢間醋廚 食既係西餐 味道唔錯 坐位舒服 😆 dinner有價錢抵食既set 各式扒 意粉 飯 都有 🍝 風儉尤人👍🏻🍴晚市套餐 鳯尾蝦磨菇炒扁意粉🍝🦐 118 蚊(配有餐湯同牛角包🥐)鳯尾蝦有4 隻 蝦味正常 口感夠爽彈 十分唔錯🦐有好多菜絲 冬菇 草菇 好爽口juicy . 意粉係扁意粉 夠哂爽口 😆醬汁就有d類似白汁 同香菇既醬汁 幾香濃 整體唔錯👍🏻加19 蚊有頭盤 香草㰖油炒磨菇🍄🔥醬汁好香 加埋㰖油 帶出磨菇既味道 磨菇夠爽 帶d香草味 唔錯🌿🍴晚市套餐 香煎盲鰽魚柳配南瓜刁草汁 🌿🐟 128 蚊成個碟充滿住黃色既南瓜汁🎃 仲有好多薯蓉🥔盲鰽有兩大塊 皮夠香脆 肉質係比較煙靭 有魚味嗰款 冇骨 幾啱懶人😆 連埋香草南瓜汁同薯蓉一齊食 唔錯👍🏻餐飲 熱紅棗茶☕味道幾香甜 紅棗幾潤加28蚊有 cass啤酒🍻Score 平均分 <7.7/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygi
<荔枝角d2 酷廚 唔錯既西餐>🍴

🍴晚市套餐 鳯尾蝦磨菇炒扁意粉🍝🦐 118 蚊
(配有餐湯同牛角包🥐)
鳯尾蝦有4 隻 蝦味正常 口感夠爽彈 十分唔錯🦐

Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#酷廚
荔枝角長順街15 號d2 place 2 期 1 樓110 至111 鋪
~~~~~~~~~~~~
2018-04-18 94 瀏覽
午餐時段多次行經此餐廳,但都沒有吸引到我停下腳步。今天突如其來的意欲,決定一試。午餐時段選擇著實不多,但卻對他們的素食主義套餐感興趣,我並非素食主義者,但偶爾一次食素感覺確實不錯。個人很喜歡食肉醬意粉,所心點了植物肉醬扁意粉試試。意粉上檯賣相不錯,試第一啖意粉覺得口感很好,意粉韌度適中,蕃茄醬汁不會太酸;而素肉由植物纖維加上蛋白造成,幾可亂真,但味道與真肉完全不同,味淡易碎,口感欠奉。即磨咖啡算是不錯,味濃且香,很喜歡這簡單但外型討好的咖啡杯🤓即場還可以登記做會員,用餐會有95折,如果享用素食主義套餐,第二位會有半價,很適合喜歡食素的朋友👍🏼

2018-04-18
其實長沙灣隱藏著好多食店有D係工廈有D就開左係新起既商場入面好似呢間叫做 KOOL Studio Kitchen 用上簡單木系裝修設計好有外國餐廳感覺 主打西式既 KOOL Studio Kitchen 午市餐牌就已經有八個選擇 分別點了漢堡餐以及蕃茄薈雞腿紅米飯 先來蕃茄雞腿紅米飯 以健康紅米作為招徠確實不錯味道不算很濃烈清淡得宜配合紅米飯相當健康不過其實眼見其他枱十居其九都點了漢堡餐可見相當受歡迎還好n_cc也有點了牛油果蕃茄漢堡配薯條 人手新鮮即叫即製 所以製作需時味道相對較為濃厚不過很滋味跟老麥家的完全相反風格了雖然濃味不過搭配新鮮沙拉菜調和下又感覺清新自然了很有田園氣息 又不會有違和感 整體來說是可以一試的 KOOL Studio Kitchen 酷廚 地址: 荔枝角長順街15 號 D2 PLACE 二期 1 樓 110-111 舖就此,謝謝喔~
其實長沙灣隱藏著好多食店

KOOL Studio Kitchen 酷廚

就此,謝謝喔~
2017-12-15
2018-03-29 2664 瀏覽
Kool荔枝角自助形式餐廳,先付款後送餐,形式不錯,幾有外國feel,可以品嚐下身處外國的樂趣。Soup of the day :羅宋湯及牛角麵包,跟餐包括,湯碗精美,碗細細但又裝到幾多湯,湯味清淡,不咸,有鮮菜味,加上湯內仲有啲蔬菜,味道清甜。推介指數:7/10Appetiser :酷廚凱撒沙律,招牌沙律,蔬菜爽甜,多芝士塊又多沙律汁,仲有蕃茄在內,好味。餐廳用木碟來盛沙律菜,幾特別啊!推介指數:7/10Main :鳳尾蝦蘑菇炒扁意粉,$118,鳯尾蝦有成5-6隻,肉質爽蝦味淡,用來伴意粉不錯。意粉軟硬適中,調味不錯,自己加小小芝士粉,味道更佳。推介指數:8/10美國優質肉眼扒配葡萄酒燒汁跟香脆薯條及青菜沙律,$238,美國優質牛扒絕對冇得輸,牛味甜,重牛羔味,愛牛首選,如要5成熟,相信味道一定更佳。推介指數:8.5/10Drink :熱紅棗茶,跟餐包括,熱飲一杯,不太甜之餘又可以補補身。推介指數:7/10熱柚子蜜,跟餐包括,熱飲一杯,味不太甜,柚子味不錯,可補下喉嚨啊。推介指數:7/10
Kool

Soup of the day :

Appetiser :

Main :

推介指數:8/10

推介指數:8.5/10

Drink :
熱紅棗茶,跟餐包括,熱飲一杯,不太甜之餘又可以補補身。

餐湯,羅宋湯
牛角包
凱撒沙律
紅棗茶及柚子蜜
2018-03-29
5 分鐘 (堂食)
牛角包
凱撒沙律
紅棗茶及柚子蜜
2018-03-26 102 瀏覽
荔枝角D2 place一二期開了之後, 多咗好多不同類型的餐廳進駐, 今晚就去了D2二期2楼之Kool ,同老公嘆番個Set Dinner。看完餐牌,這裏的 Set Dinner有平有贵我們分別點了鮮蕃茄肉醬扁意粉和美國天然有骨豬鞍香橙金萬利汁薯蓉及時菜,除了賣相靓仔,味道也好好食。最like是有骨豬鞍,肉味濃,口感鬆軟,配上香橙味, 甜甜酸酸食落沒有咁肥腻感覺,肉煎得好味道到我連骨也不停啜。而鮮蕃茄肉醬扁意粉很配上非常新鮮蕃茄,濃烈的蕃茄味令我越食越開胃, 扁意粉質感爽滑,加上渗滿大量番茄和肉碎,每一啖也非常美味。跟餐還有牛角包,蕃茄雜菜湯,再加杯飲品,食後大滿足。正!最後一題是這裏的店員, 服務態度認真,招呼很好。不錯的餐廳。

看完餐牌,這裏的 Set Dinner有平有贵

跟餐還有牛角包,蕃茄雜菜湯,再加杯飲品,食後大滿足。正!

• 鮮蕃茄肉醬扁意粉
2018-03-24 83 瀏覽
上星期經朋友介紹下第一次去, never knew 荔枝角會有一個咁特別既飲食特區 , 經過大門己經被餐牌完全吸引,位置好,泊車方便, 嘢食and Atmosphere 完全一流,兩個main course 簡直滿分, 用料新鮮,超值!!! 精品質素. 埋單200蚊多D已經非常滿足,應該會在不久嘅將來再去多一次Would highly recommend to all my friends and family會建議去之前唔好食咁多,因為佢地D嘢實在太好食

會建議去之前唔好食咁多,因為佢地D嘢實在太好食
2018-03-15
  • 美式燒豬肋骨跟香脆薯條及青菜沙律
2018-03-18 89 瀏覽
放假當然要做下文青啦,與友人相約到D2 Place 去行下市集,睇下手作仔。行完街做完文青就需要醫醫肚啦,今次與友人一起食好西!酷廚在假日晚上也有set dinner 呢,價錢也十分合理抵食,$108起就可以免收加一啦!當晚的餐湯是~周打魚湯拼牛角包🥐周打魚湯用料十足,有不少魚肉在內,十分嫩滑!牛角包也是熱烘烘的,牛油香十足!茄子肉丸配香草蕃茄汁扁意大利粉🍅肉丸充滿牛香味及肉汁,一點也不老!用上蕃茄汁感覺清新,十分適合開始熱的天氣呢!紐西蘭西冷牛扒配法國芥末子汁跟薯蓉及蔬菜🥩西冷叫了七成熟,對於我來說剛剛好,不會過老而且又可以保持肉汁在內!薯蓉也十分creamy ,對於女仔內說,份量足以抱著肚子離開了!熱柚子蜜🍯酸酸甜甜,十分滋潤呢!熱紅棗茶☕️想不到西餐也可以飲到紅棗茶呢,甜度適中有淡淡的紅棗香味!食物質素不錯,環境舒適輕鬆,又是一個適合與朋友一聚的餐廳呢!

當晚的餐湯是~周打魚湯拼牛角包🥐

茄子肉丸配香草蕃茄汁扁意大利粉🍅

紐西蘭西冷牛扒配法國芥末子汁跟薯蓉及蔬菜🥩

熱柚子蜜🍯
酸酸甜甜,十分滋潤呢!

熱紅棗茶☕️
想不到西餐也可以飲到紅棗茶呢,甜度適中有淡淡的紅棗香味!
2018-03-15 89 瀏覽
下午去了荔枝角,傍晚時分在「D2 Place」內的「KOOL」進餐。 我們二人分別叫了不同的精選套餐。正餐前先來「周打魚湯配牛角包」;湯內周打魚料足,味道鮮美,牛角包非常軟稔而烘熱,值得一讚。「大蝦扁意粉配香草蕃茄汁」,大蝦肥美、結實,扁意粉軟硬適當,撈起酸中帶甜的汁,入口黏稠。「香煎石班柳配龍蝦忌廉湯汁」,石班柳煎來香口,龍蝦忌廉湯汁鮮濃,口感豐富。我們邊吃邊享用「即磨咖啡」及「熱檸檬水」作餐飲。想不到咖啡同樣有質素,泡沫細滑,咖啡味濃!「D2 Place」身處長沙灣活化工廠大厦,雖有多間食肆共存,但以其食物質數,無須擔心客源,定能吸引本地和外來食客呢!

我們二人分別叫了不同的精選套餐。