2019-11-01 353 瀏覽
原本Happy Friday 念著去西貢食個下午茶享受下happy Friday 點知食開幾間都無開念著呢間食all day breakfast 之後老闆娘推薦食午餐銷魂飯就叫一個黎試下,見$58 有湯有飯有野飲好似唔錯,首先個湯嚟咗先,一隻碗得半碗湯,分量上碟好似俾人飲咗半碗咁,賣相非常唔得,飲咗一啖,好似水溝鹽咁杯凍檸水黎到,d冰已然溶得7788,又極淡,等左15分鐘個飯終於黎,點知份量整細,好似下午茶份量都不如,試下味道,叉燒極乾極鞋,重點係凍冰冰最後快快手手食完就算過隔離買菠蘿油補返數算數
原本Happy Friday 念著去西貢食個下午茶
享受下happy Friday

點知食開幾間都無開
念著呢間食all day breakfast

之後老闆娘推薦食午餐
銷魂飯

,點知份量整細,好似下午茶份量都不如
,試下味道,叉燒極乾極鞋,重點係凍冰冰

最後快快手手食完就算

過隔離買菠蘿油補返數算數

暗然銷魂飯
2019-02-18 590 瀏覽
天氣不似如期 本來想去滘西洲行下兼食埋自助餐 但結果陰天 去到西貢市中心已經感受到有幾大風 又大浪 最終就無去到啦然後喺西貢市中心搵間野食 順便行下好快就行到酷啡 見到都有唔少人食 價錢又唔貴 於是就入左去食喇我地分別叫左兩個餐 本身想加小食架 見咖貴 但老細話粉量都唔細 所以我地兩位女士都係唔加小食喇豬扒厚身 炸漿薄 咖哩味道亦唔錯 可以更香 薯仔好粉 幾好食 蛋就比較平平但整體都ok呢個唔錯 啲粉唔會乾身 芝士有拉絲 海鮮唔大 但都幾多細細粒 魷魚特別多 同埋都幾好食 最程要係食完唔頸渴如果唔介意舖頭細細 家庭式經營 簡簡單單一餐都唔錯👍🏼
然後喺西貢市中心搵間野食 順便行下

咖哩薯仔吉列豬扒珍珠飯

但整體都ok

芝士海鮮白汁焗螺絲粉

如果唔介意舖頭細細 家庭式經營 簡簡單單一餐都唔錯👍🏼
2019-02-17
2019-02-08 484 瀏覽
初三早上途經西貢,見仲有時間搵個地方食少少野眼見西貢碼頭等幾間茶餐廳座無虛席,唯有再走入少少就見到一間名叫酷啡嘅cafe,仲有尐位喎入內有位四眼男叫坐,坐下佢飛張menu去檯面之後就走開咗,我我睇無半分鐘就叫落單,但大叫了五次佢先理我⋯入內前就係望到依個BANNER既早餐選擇餐有牛油麵包,想轉多士,但竟然話假期人多唔整多士,只有麵包⋯見餐牌仲要收10%服務費,真係有咩服務可言??? 獨立裝牛油仲要放在麵包上面.... 好唔衞生隔離檯食客想要炒蛋,又話假期人多唔整炒蛋⋯ 有人入座,即刻又話人多叫人坐埋(這可理解),但態度都極倔,可否好少少語氣?出菜速度極慢,店內原本只有三四個人,等咗15分鐘主菜都未到⋯ 廚房得一個做唔切就落單時講聲嘛,等我地自己決定落唔落,好過落咗單唔知等到幾時 落單至到齊廿分鐘 $28再加$6 本來係$34 , 加埋一都係37.4 (平日的話) ,  最後收我$48 , 真係唔知佢點計數, 佢好大聲話初三加附加費, 佢仲話出面有寫,但係我真係好趕時間無同佢嘈.... 但係入去前真係睇唔邊樹有明顯寫加收農曆期間附加費囉 !

入內前就係望到依個BANNER既早餐選擇

牛油麵包 (跟M2湯麵餐)

獨立裝牛油仲要放在麵包上面.... 好唔衞生

隔離檯食客想要炒蛋,又話假期人多唔整炒蛋⋯

出菜速度極慢
,店內原本只有三四個人,等咗15分鐘主菜都未到⋯

M2湯麵餐 (蕃茄濃湯雞肉通粉)

落單至到齊廿分鐘

但係入去前真係睇唔邊樹有明顯寫加收農曆期間附加費囉 !
M2湯麵餐 (蕃茄濃湯雞肉通粉)
2019-02-07
20 分鐘 (堂食)
$48 (早餐)
2019-01-20 343 瀏覽
入到酷啡,首先嗰個身材肥胖的店員就非常冇禮貌,問佢有冇西多士,佢就話呢啲咁難度高嘅嘢佢哋唔會整。佢又同我地講如果浄叫飲品仲貴過叫餐(其實唔一定係!)食物質素真係非常一般,聲稱自製嘅果醬非常難吃,奶茶咖啡基本野冲得難飲, 搞到我哋冇意欲再叫嘢食6個人5個歺)。點知個肥店員走過來話今日星期六每人最低消費$28(但冇地方有咁樣寫)不過我哋都唔爭辯,只叫多個餐,好彩佢個炸雞翼都可以。佢聲稱話呢個係愛回家的拍攝場地,但係其實最重要嘅係食物質素同服務。
2018-10-02 384 瀏覽
平時去西貢都唔會食海鮮,通常都係食海南雞飯.不過食到有少少悶,就去附近搵下茶仔以外嘅選擇.去到呢間舖頭出面,老闆好熱情咁樣招呼,就即管試下啦.老闆非常推介越式香茅豬扒煎蛋珍珠飯同埋佢哋嘅漢堡包,不過今日實在唔係食漢堡包嘅心情,所以淨係點左豬扒飯.餐湯先上,係南瓜湯,雖然夠濃,但係比較稀,反而底部有未攪勻嘅黏狀物,麻麻地.出餐比較慢,飲完湯過成十幾分鐘先至嚟第一份餐.慢工出細貨,果然冇介紹錯,首先賣相已經吸引,望著隻蛋已經想流口水.豬扒非常香,有咬勁,肉味濃而且多汁,非常唔錯.雖然碟邊配咗薑蓉,其實根本唔使點,否則會浪費咗塊豬扒.另一份就點咗既係龍蝦湯配油封鴨髀泡珍珠飯,咁樣嘅中西日合璧真係幾少見.不過老闆特別聲明鴨髀係西班牙嚟既,而唔係中式臘鴨髀.鴨脾就好似平時食開嘅煙鴨胸咁樣,不過肉質就比煙鴨胸鬆軟,鴨脾肉咬即散.龍蝦湯配上粟米同埋洋蔥又實在唔錯喎.珍珠飯似乎喺龍蝦湯裏面已經浸咗一段時間,珍珠米本身飽滿軟糯,浸完水之後發脹變得更加黏口,好似趙極都趙唔完咁,食完都有少少攰啦~

2018-09-30
2018-08-10 599 瀏覽
在西貢薄有名氣,以自家製果醬見稱的咖啡店「一X果醬」,除了在尖沙咀另外開設了分店之外,「一X果醬」在西貢「市場街」的分店,更是來西貢遊覽兼「打卡」遊客會幫襯的其中一間食店。但是西貢「一X果醬」旁邊,現在另一間的餐廳「柴太X咖啡店」,「柴太X咖啡店」的前身,上手食店是已經搬遷到新地址「金寶閣」樓下的咖啡食店「酷啡」。我印象中的「酷啡」,以前是跟「一X果醬」一樣,同樣都是屬於休閒咖啡店,而且曾經生活在同一屋簷下。只是「酷啡」跟「一X果醬」主打食品和定位各有分別,「一X果醬」招牌食品是自家製果醬,而「酷啡」則是主打飲品,結果兩店發展際遇各異。今日我趁早上一個人在家裡無所事事(阿媽跑了去澳門「約會」「周生」、「何生」跟外國人),走了「金寶閣」樓下,看看現在的咖啡店「酷啡」有什麼早餐食品可以用來送咖啡。結果我進入到「酷啡」位於「金寶閣」的地下舖位,現在的「酷啡」樓面格局忽然有點令我感到訝異,因為現在的「酷啡」給我的感覺,像港式茶餐廳多一點。現在的「金寶閣」「酷啡」樓面的牆壁上,居然還掛了一部電視機,幸好早上的「酷啡」侍應還未準備打開電視機,所以我還可以在寧靜的環境下享用早餐。現在的「酷啡」雖然搬

現在的「酷啡」雖然搬遷了到「金寶閣」,但是「酷啡」現在的早餐餐牌,至少還有提供「全日早餐」跟「芝士蛋糕」,所以偏好傳統咖啡店的人,去到現在的「酷啡」應該不會完全失望。

但是另一方面,「酷啡」的早餐餐牌給了我很殘酷,而且有從天上回到現實的感覺,現在的「酷啡」竟然都有茶餐廳的通粉餐、麵餐跟三文治餐供應。

或者可能是因為我已經愛上了,食「一X果醬」裡面的「全日早餐」,以及自家製果醬多士吧。所以我現在身處於「酷啡」的餐廳裡面,反而對「酷啡」的「全日早餐」跟果醬失去了食慾和興趣。

反而現在「酷啡」格局以類似茶餐廳,類似連鎖法國餐廳「DelifrXXxe」處理早餐的做法,「酷啡」廚房製造出來的港式「雞肉通粉」早餐,反而更能打動我的心。

結果我最後還是選擇了「酷啡」,濃味蕃茄湯雞肉配貝殼粉的「蕃茄湯雞肉貝殼粉」早餐,飲品本來只是一般的「凍奶茶」算數。但是點餐後我忽然如夢初醒,立刻及時察覺問題,去「酷啡」當然必飲「咖啡」。

我立刻呼叫「酷啡」廚房侍應店員,臨時改做「凍咖啡」。幸好「酷啡」廚房的師傅們,聽到我臨時而勉強的要求,還來得及給我反應,替我的飲品由「凍奶茶」轉移了變做「凍咖啡」,「酷啡」的服務表現看來都值得一讚。

我在等候「酷啡」廚房,製作我的「蕃茄湯雞肉貝殼粉」早餐的同時,我趁機繼續觀看,了解「酷啡」的飲品餐牌。始料不及「酷啡」發展方向跟「一X果醬」不相同,居然售賣飲品都很不相同。

「酷啡」居然也有推出,類似韓國烤雞餐廳裡面,以水果味道「啤酒倒插沙冰」造型的飲品。不過「酷啡」推出的「沙冰」,配合的飲品卻不是啤酒,而是外來品牌汽水飲品。

「酷啡」早餐有蕃茄湯貝殼粉供應的同時,餐牌還有其他的意大利麵套餐供應,「酷啡」的「意粉」做法不像「茶餐廳」,反而是比較像意大利菜餐廳。

就連「酷啡」廚房臨時為我轉換的飲品「凍咖啡」,「酷啡」都意外地,另外安排「凍咖啡」,跟調味用的糖漿分開各自呈上,「凍咖啡」是「正常甜」還是「少甜」,都由我自行決定。

「酷啡」有關飲品甜度的處理手法,實在有點教我匪夷所思,皆因現在的「酷啡」格局餐牌實在太相似茶餐廳了,但是餐飲安排卻依然是高級咖啡店的處理手法。

不過,由於我個人還未有減甜的打算,所以「酷啡」的處理手法,反而給了我很大的壓力,惟恐到時落糖漿的手勢太過重手,「凍咖啡」味道變得太甜就麻煩大了。

由於我有點緊張,戰戰兢兢地自酙糖漿,倒糖漿期間反而要不斷計算衡量,把「凍咖啡」水位推升至到接近杯邊的位置,「凍咖啡」幾乎洩漏傾瀉跌到地面上。

我這樣自己酙糖漿,酙到幾乎失手而回,這樣調校出來的「凍咖啡」味道,味道想不甜都已經變得不可能,反而是咖啡的原味,因為我酙糖漿太重手,咖啡味反而被糖漿甜味所掩蓋住。

至於「酷啡」的早餐菜式,由於「蕃茄湯雞肉貝殼粉」的造型實際太像「DelifrXXce」的「烤雞粟米煎蛋長通粉」,唯一分別只是「酷啡」的「蕃茄湯雞肉貝殼粉」餐具太像港式茶餐廳餐具而已。
蕃茄雞肉貝殼粉

「酷啡」「蕃茄湯雞肉貝殼粉」湯底,跟九龍灣「DelifrXXce」的「烤雞粟米煎蛋長通粉」比較之下,「酷啡」「蕃茄湯雞肉貝殼粉」很明顯地被比了下去。「蕃茄湯雞肉貝殼粉」的蕃茄湯底的蕃茄味道相對比較淡。

「酷啡」把被濃縮的蕃茄醬汁放了在「蕃茄湯雞肉貝殼粉」的湯下面,需要我用匙羹不斷攪拌,濃縮蕃茄醬汁才開始擴散到整碗「貝殼粉」湯底裡面。

不過「酷啡」「蕃茄湯雞肉貝殼粉」的蕃茄湯濃度,始終還是無法跟「DelifrXXce」,「烤雞粟米煎蛋長通粉」裡面的蘑菇湯底濃度相提並論。

不過拿「酷啡」「蕃茄湯雞肉貝殼粉」的蕃茄湯底,跟某快餐店的蕃茄湯底通粉比較之下,「蕃茄湯雞肉貝殼粉」的蕃茄湯底起碼還有適中的蕃茄酸味,湯底味道不會過淡。

「蕃茄湯雞肉貝殼粉」裡面所謂的「貝殼粉」,「貝殼粉」也是頗為受我懷疑的一部分。其實我都不是經常食「意大利麵」的,但是我始終是有點懷疑,究竟我食的那些是否真的「貝殼粉」?

因為我印象中的「貝殼粉」,不是應該像在海邊會拾到的,像「貓耳朵」一般形狀的窩形意大利麵嗎?反而我在「酷啡」食到的「貝殼粉」呈螺旋形狀,反而有點像我見過的「螺絲粉」。

我暫且不去理會,研究「酷啡」「蕃茄湯雞肉貝殼粉」裡面的「貝殼粉」,究竟「酷啡」的「貝殼粉」是真的「貝殼粉」,還是我以為的「螺絲粉」,因為「酷啡」的「貝殼粉」煮得很腍很熟,還有少許的煙韌口感。

而且「酷啡」「貝殼粉」吸收了很多來自蕃茄湯的濃郁蕃茄鮮甜味跟酸味,「蕃茄湯雞肉貝殼粉」味道跟口感符合到我的最低要求,已經不算難食。

另一方面,雖然「酷啡」不是使用「雞扒」,但是不用雞扒或許都有它的好處,因為「酷啡」的「蕃茄湯雞肉貝殼粉」裡面使用的是雞肉,雞肉口感起碼不像剛被油煎炸過的樣子。

雞肉既然沒有經過油煎或炸,所以雞肉混在蕃茄湯裡面,亦沒有油停留在蕃茄湯內,沒有產生不必要的油膱味,雞肉口感以及新鮮度處於「中等」程度。

「酷啡」這個有點接近港式茶餐廳口味的「蕃茄湯雞肉貝殼粉」,雖然「貝殼粉」蕃茄湯跟貝殼粉整體味道,或許會不及「DelifrXXce」「烤雞粟米煎蛋長通粉」跟它的濃味蘑菇湯底那麼滋味。

但是「酷啡」的早餐價錢真的十分便宜,「蕃茄湯雞肉貝殼粉」配「凍咖啡」,最後價錢不收加一,只需要港幣三十二元而已,性價比不弱,還值得我下次再幫襯。
2018-06-21
12 分鐘 (堂食)
$32 (早餐)
蕃茄雞肉貝殼粉
2018-06-20 268 瀏覽
話說一早入西貢食早餐,見佢有all day breakfast,所以入去試下喇!點知中哂伏。一坐底,個肥婆待應啲態度已經好差。其實都算,一心都係食早餐唔理個肥婆喇。咁之後我就叫左佢個煙肉all day breakfast set,個麵包同舊煙肉老到食唔到成個set最好食就係啲罐頭豆🤢同行朋友叫左碗蕃茄雞排米粉仲慘,啲米粉漿到就黎溶咁。好地地一碗食物點解要咁煮呢?真心以後唔會再食,唔明點解openrice仲咁多好評

成個set最好食就係啲罐頭豆🤢

真心以後唔會再食,唔明點解openrice仲咁多好評
2018-06-16
$88 (早餐)
2018-02-18 383 瀏覽
今年大年初三, 隔離果間Sai Kung Cafe排滿咗人, 所以一行11人行過隔離呢間鋪,老細好熱情介紹自己間鋪有乜有乜好食。又下午茶餐又雞脾。等咗一陣終於坐低,老細即刻又話冇雞蛋脾要留番晚市(因為貴D),又話每人都要消費(都冇所謂),叫下午茶餐又話配菜(如薯條)唔跟歺牌。最後竟然話茶餐唔跟餐飲,完全衝擊幾十年小人對”餐”嘅定義。新年俾多少少明買明賣大家冇所謂,但引人一家大細坐低再搬龍門就非常反感。永不錄用。

2017-08-29 586 瀏覽
捉緊夏天的尾巴來到了西貢🌞颱風過後休閒的星期二,我和男友決定到西貢走走...來到已是下午茶的時候,午餐還沒食的我們決定隨意找間餐廳吃飯。走着走着來到這位於海旁的一家小店。門前於着兩個餐牌,價錢...十分合理🤔由於還未吃午飯的關係,決定毅然一試老闆熱情介紹店舖食物,最後我們揀選了珍寶全日早餐並徳國早餐 很快食物已經來到,兩個早餐的賣相不錯當中的黑松露炒蛋和魚柳都做得十分岀色👍🏻讚還有他們自家制的藍莓果醬也是一流,可以看到一粒粒原粒果肉☺️另外老闆還特意送給我們甜品朱古力芝士蛋糕,朱古力味相當濃厚,而且甜度適中,飯後甜品一流!正👍🏻
捉緊夏天的尾巴來到了西貢🌞

走着走着來到這位於海旁的一家小店。
門前於着兩個餐牌,價錢...十分合理🤔
由於還未吃午飯的關係,決定毅然一試
老闆熱情介紹店舖食物,最後我們揀選了珍寶全日早餐並徳國早餐

很快食物已經來到,兩個早餐的賣相不錯
當中的黑松露炒蛋和魚柳都做得十分岀色👍🏻讚

另外老闆還特意送給我們甜品

珍寶全日早餐
朱古力芝士蛋糕
珍寶全日早餐
朱古力芝士蛋糕
  • 徳國早餐
有時學校放lunch去嗰度食 嗰度幾偏僻比較少人 所以老闆成日叫我地分享出去叫人去幫襯。店員幾nice 服務一般 食物包裝的幾靚 但味道真係麻麻 野飲個人認為ok 吾夠飽可以添飯or麵 但係通常都會飽唔需要添 個人認為性價比底 加價得離譜 有次食百幾蚊個鰻魚飯覺得好普通 環境有外國鄉feel 可以話舒服休閒 總括嚟講嗰度環境包裝得靚食物包裝得靚 但味道跟不上美貌 比盡三個星期去一次 唔記得講 唔記得逢星期幾佢會送甜品 當然唔係貴嘅甜品啦

2017-08-17
2017-08-07 405 瀏覽
玩完獨木舟同浮潛之後去食Tea 店員聲稱個雞髀攞晒獎,跟住買滿心期待咁帶咗個雞比食下囉。之後見到個珍寶全日早餐好吸引,仲好大份添,咪叫咗黎食囉。之後隻雞比嚟到,買又係茶餐廳普通雞髀一隻,不過有炸得幾趣嘅,不過唔明點解攞奬囉。之後到個全日早餐啦,好彩個全日早餐都攞返啲分,入邊有薯餅,沙律,炒蛋,同多士,仲有炸魚,炸魚賣相唔同出邊嗰啲,總之好食啦。😋😋😋下次去開西貢可以去試下。野飲啲杯好特別好靚添。👍🏻👍🏻👍🏻
玩完獨木舟同浮潛之後去食Tea
店員聲稱個雞髀攞晒獎,跟住買滿心期待咁帶咗個雞比食下囉。
之後見到個珍寶全日早餐好吸引,仲好大份添,咪叫咗黎食囉。
下次去開西貢可以去試下。
野飲啲杯好特別好靚添。👍🏻👍🏻👍🏻
2017-08-06 301 瀏覽
難得放假入嚟西貢諗住食個好啲嘅早餐,點知就中大伏。去到門口個老闆就四萬咁口推介沙嗲牛肉麵好食,咁咪入去試下。環境尚可接受,但員工態度同食物真係完全超出預期,講緊嘅超出預期係冇諗過可以咁差。我哋叫咗兩份沙嗲牛肉麵、一份餐蛋治,一份奶醬多。沙嗲牛肉麵表現尚可,沙嗲汁入味;不過餐蛋治嘅餐蛋同肉碎冇咩分別;奶醬多竟然可以唔落煉奶,最後先加返三滴落去。個老闆又讕係趕時間咁叫人快啲落單,我地真係咩心情都冇晒。座位唔俾人選擇,結帳唔俾人分擔,仲話自己冇散紙。咁不如,你唔好做生意啦。

• 我推介唔好嚟呢間食
2017-07-26 1110 瀏覽
Went to SK deliberately to try these Guangdong delights, some restaurants say it's from Kaiping, some say its from Chaoshan and some from Toishan.Anyway, I am not familiar with cuisine from China but I just like trying different things.Portions are big so unfortunately I couldn't try the steamed rice vermicelli which is also available at 食好啲https://www.openrice.com/zh/hongkong/r-%E9%A3%9F%E5%A5%BD%E5%95%B2-%E4%B9%9D%E9%BE%8D%E7%81%A3-%E6%B8%AF%E5%BC%8F-r532603You can also find these ricerolls in
You can also find these ricerolls in ToKwaWan's 富粥.
There used to be one in Saikung but it closed down!

Anyway, I tried the vegetable tea (Hakka thunder tea) which was loaded with vegetables, glass vermicelli, squid and it was a delicious savoury soup concoction topped with crispy puffed rice.

I really liked the soup but perhaps I am not fond of meat hence I didn't like the preserved sausages in it.
Then I had the ricerolls which were silky complimented by their homemade chili sauce which was quite hot.

The egg in the riceroll tasted surprisingly good because it was quite eggy.
Also tried some meatballs which are handmade, hence the irregular shape.

題外話/補充資料: 粿然好味: https://www.openrice.com/zh/hongkong/review/chaoshan-delights-at-%E7%B2%BF%E7%85%9E%E5%A5%BD%E5%91%B3-e2439620 心夜來潮: https://www.openrice.com/zh/hongkong/review/chaoshan-delights-at-%E5%BF%83%E5%A4%9C%E4%BE%86%E6%BD%AE-e2439633 富粥: https://www.openrice.com/zh/hongkong/r-%E5%AF%8C%E7%B2%A5-%E5%9C%9F%E7%93%9C%E7%81%A3-%E6%B8%AF%E5%BC%8F-%E7%B2%A5%E5%93%81-r128428
2017-05-31 197 瀏覽
假日,已無要求,但全店人都非常粗鹵,呼呼喝喝,係大排檔形式,但绝無大排檔品質和親切感,出品較大家樂差。。。。由入单到出品都很亂,食品由廚房出來就滿場飛,但總無人認領,跟住幾個巨頭就係度大声互插,各說不是。。。。總之,赖嘢
2017-04-30 212 瀏覽
假期人多,要等都正常,但等了很久,要不停追先有得食,這樣的情況兩枱就有一枱發生。而且店內食物出單頻頻出錯,waiter 要攞住食物問呢台果台先得。我地點左兩杯咖啡,咖啡質素一般。仲有個煙鴨胸薯蓉沙律,等左超過半小時,出來發現鴨胸和薯蓉都唔熱,唔知點解要等咁耐去食d唔熱既野。最衰係去cafe 係想要安靜的環境坐下,靜下,但有個極嘈的阿姐嘈之巴弊叫生哂,經驗感覺好差。如果我想嘈,不如去茶餐廳,就唔黎呢度,起碼茶餐廳的食物快靚正,熱d。