餐廳: 都會自助餐廳
資訊:

如無意外,終於完結本科學位最後一個考試,與友人們試後吹吹水再揮手道別 晚餐約定要放肆犒賞自己,來到相隔不遠的逸東酒店,初嚐紐西蘭主題自助晚餐 其實以前聽家人提過餐廳環境不錯,只是平時以求簡單輕巧,通常會去樓下Main St Cafe 第一次到來可以坐天幕位,高樓底加上街外景色,用餐時更加寫意舒適 遵守自己訂定的自助餐次序,由冷盤前菜開始,首先當然少不了各式海鮮 生蠔雖然並非即開,但供應充足,青口、藍青口及小龍蝦等亦如是 刺身及壽司亦可自取,不乏大路的三文魚、吞拿魚及八爪魚等 由於重點不在日式食物,加上對任食要求不高,正常無腥意,咬得開又不霉爛就可以了 較西式的一角則不缺煙三文魚,另亦供應數款沙律,包括紅菜頭芝士沙律 至於紐西蘭牛柳薯仔沙律正正配合自助餐主題,所用的牛柳畢竟是全瘦肉,薄身一點更佳 接下來已是主菜部分,友人訝異我太早收工,我一直說食量減少不是講假的嘛 主題菜式要數炭燒紐西蘭草飼牛肉眼,可惜我手腳慢,只能取得最尾部分 不難想像烹調受熱後,肉眼中心應是最為多汁嫩口,而末端則稍乾,熱力保溫下更乾身 脂肪少瘦肉多,幸好乾身同時不會太韌硬,淡淡肉香猶在,不見腥臊 而香草蒜頭燒

生蠔雖然並非即開,但供應充足,青口、藍青口及小龍蝦等亦如是
刺身及壽司亦可自取,不乏大路的三文魚、吞拿魚及八爪魚等

香草蒜頭燒紐西蘭羊腿不覺有羊羶味,就連不喜歡吃羊的友人也大啖嚐肉
可是在此認真一提,有機會的話盡早取回食用,因為我吃到的全是水尾
印度閣有友人推薦的牛油雞,雞件瘦身無雪味,帶輕微油香又不至膩,酸辣開胃
而酥鬆帶焦香的Paratha薄餅亦教人喜愛,外微脆,內煙韌,且油感不過份

說時遲那時快,來到甜品時間又怎可錯過Mövenpick?逾十款口味雪糕及雪葩久候多時
每每提到Mövenpick就想起家人在瑞士雪山上吃雪糕,但我對冷食興致乏乏,只是望不可及
椰子清香配搭濃潤榛果;而乳酪及青檸的酸也是開胃去滯的好選擇
另有多款配料可以自己添加,如原味、綠茶及朱古力曲奇、各式穀麥片及朱古力醬等

其他甜品款式則比較大眾化,一系列的慕絲蛋糕口味選擇不少,配合個人口味
芒果、白朱古力及綠茶常見,而栗子較特別,栗香不重濃,但甜度奶感仍是點到即止
意式奶凍帶雲尼拿自然香氣,奶潤微黏;士多啤梨口味多添一份酸甜,不怕單調
藍莓芝士蛋糕偏乾身,吃起來有點粉感,比較飽肚,幸得藍莓醬酸甜略略中和
酥皮蛋撻是迷你一口大小,蛋香普普,好在酥皮未有過份滲油,保有酥感層次
雖然平時常說甜點用另一個胃裝,但是夜恰好證明自己胃納確實變少了,是好事嗎?
HK$345 (晚餐)
2K
2017-05-06 2331 瀏覽
說起來,對逸東酒店總是存有一份綣戀,尤其是前身是普慶戲院時,更是學生時代的指定拍拖戲院。 可能是人傑地靈吧!換成了酒店,中菜廳又奪取了米芝蓮一星,真的不可小覷。 今次跟幾位好友飯聚,畢竟地點就腳,就試試Buffet。 餐廳有室內外之分,室內取食物方便,但比較嘈雜,室外反而寧靜得多,總之是各擅勝場。 生蠔自從早幾年經歷黑暗時代,家陣酒店Buffet逐漸出現返生蠔,餐廳提供紐西蘭生蠔,體形適中,蠔味不會太強烈,肉質比較creamy,不錯。 SeafoodStation有小龍蝦、鱈場蟹腳、藍貝、翡翠螺、瀨尿蝦、加拿大青口及凍蝦,種類可算多;小龍蝦有種咸鮮味;蟹腳肉質甜美;翡翠螺柔韌有嚼口,都是挺好的選擇。 刺身取消了即切,有八爪魚、吞拿魚、三文魚及鯛魚,很討厭欠公德心的客人在左摷右摷,就算食物質素好,都有點美中不足。 熱葷蒸原條比目魚選取了中間最肥大肉厚的一截去蒸,肉質細嫩,不錯。 蕃茄燴紐西蘭草飼牛腩牛腩炆得啱啱好,帶嚼勁而又有蕃茄的果酸,平均了厚重的感覺。 黃金蝦外殼沾滿了咸蛋黃,蝦殼脆卜卜幾香口及邪惡。 皮蛋肉碎粥朋友都知在下愛好澱粉質,除了粉麵,來碗綿滑的肉碎粥,再加埋麻香豉油皇炒麵

今次跟幾位好友飯聚,畢竟地點就腳,就試試Buffet。

生蠔

Seafood
Station

刺身

熱葷

蒸原條比目魚

選取了中間最肥大肉厚的一截去蒸,肉質細嫩,不錯。

蕃茄燴紐西蘭草飼牛腩

牛腩炆得啱啱好,帶嚼勁而又有蕃茄的果酸,平均了厚重的感覺。

黃金蝦

外殼沾滿了咸蛋黃,蝦殼脆卜卜幾香口及邪惡。

皮蛋肉碎粥

朋友都知在下愛好澱粉質,除了粉麵,來碗綿滑的肉碎粥,再加埋麻香豉油皇炒麵,真係絕配。

另外仲有蒜茸豆豉焗紐西蘭生蠔、俄式燴紐西蘭草飼牛柳絲配意大利粉及蒜蓉炒時蔬。

西湯是蕃茄忌廉湯,而中湯是甘筍雪梨煲豬骨湯,前者酸而滑,後者很有家常湯的味道。

Carving
Station

香草蒜頭燒紐西蘭羊腿

羶味輕盈,一般人都易於接受,如果燒得再生一點會更合心意,蘸點薄荷Jelly,感覺上可口得多。

慢煮原條紐西蘭草飼西冷扒

切了薄薄的一片,畢竟是草飼,肉味會較濃。

種類幾多,有雞肉芝士腸、美式豬串骨、甜粟米、茄子、魷魚筒、多春魚、燒菠蘿、鮮冬菇及蒜味牛油雞腿菇。

當中粟米及菠蘿最甜,不自覺地掃了幾轉。

灼料吧

最喜歡灼碗菜下些少麻油及豉油提鮮,蔬菜新鮮已經好足夠。

Cold
Cut

煙三文魚及雜凍肉盤

印度香飯

有印式天多利雞、印式薄餅、印式牛油咖喱雞及印度雜菜咖哩。

沙律吧

有自制沙律、燒紐西蘭草飼牛肉薯仔沙律、田園菜士多啤梨合桃沙律、火箭菜藤茄水欖沙律、粟米火腿沙律及中華沙律,最啱草食性朋友。

甜品

作為亮點之一的Movenpick雪糕筒車,當然是吸睛位。

共有11款Movenpick 雪糕, 焦糖雪糕、意大利碎朱古力雪糕、榛子雪糕、Tiramisu、Yoghurt、Espresso
Croquant、Rum Raisin、檸檬青檸雪葩、士多啤梨及咖啡味,單是食一round都已經飽了幾成,更何況可以配上窩夫?

中間還有小巧的Chocolate Fountain,小朋友就最鐘意,用棉花糖蘸上熱辣辣的朱古力漿,真是人間美味。

在甜品區更有朱古力撻、芒果慕絲蛋糕、草莓慕絲蛋糕、
藍莓芝士蛋糕、朱古力慕絲蛋糕、綠茶意大利芝士餅、栗子蛋糕、芒果布甸、鮮果香酒果凍、Panna Cotta、Lollipop、麵包布甸配雲呢拿汁及葡撻,如果是愛甜的朋友,記得留胃納呀!

P.S :

星期一至四 成人每位 HK$478 / 小童每位 HK$368

星期五至日、公眾假期前夕及公眾假期
成人每位 HK$528 / 小童每位 HK$408

大家可以在Openrice下載優惠券,憑劵惠顧國際海鮮薈萃自助午餐及嚐盡紐西蘭自助晚餐可享低至6折優惠(五月份)

(午餐)星期一至星期日及公眾假期首40名
/ 6折優惠。

(晚餐)星期一至星期四首40名訂座
/ 65折優惠

星期五至星期日、公眾假期及其前夕 / 7折優惠。
2017-04-27 4392 瀏覽
朋友問:「為什麼老吃蔬菜?」我答:「本身愛吃蔬菜,其實都喜歡肉食,不過少肉多菜會更合口味!記得我是哎喲有機農夫嗎?從耕作所得的蔬菜作物,當然不可不吃。」 獨個兒在家,經常會運用自家收成製作素食, 當天中午做了羅馬生菜蕃薯沙律,焗橄欖油車厘茄,還有紫椰菜金菜頭雜菜湯。不單享受做菜過程,其實也基於長食長有、吃得更遠為目標。 事關晚上來到了 「都會自助餐廳」!在「嚐盡紐西蘭」的主題下,可享用多款純天然的草飼牛羊的菜式,包括這誘人的炭燒紐西蘭草飼羊架和炭燒西蘭草飼牛肉眼,還要是自助吃,中午嚐素是值得的! 羊肉凍 這邊廂的紐西蘭香茜粒草飼羊肉凍夠獨突,先將草飼羊肩去除羊脂,再以雞腳和豬腳熬製的上湯,加入羊肉肩肉冷凍成啫喱狀。口感有如中式豬腳凍般滑溜、不膩滯,且無羶味,原來經大廚精心炮製後,羊肉凍更含豐富骨膠原,女士們怎會錯過。 泰式香辣燒紐西蘭草飼牛肉沙律 沙律也少不了草飼牛肉。肉味濃厚帶點焦香的燒牛肉,加入魚露及青檸汁等調配的泰式醬汁,還有洋蔥、唐芹、青瓜、蕃茄等佐味,將香港人愛好的優質牛和泰味共冶一爐,這道泰式香辣燒紐西蘭草飼牛肉沙律,怪不得成為搶手菜式。 除上述草飼牛羊菜式外,當晚我亦嚐到
朋友問:「為什麼老吃蔬菜?」

事關晚上來到了 「都會自助餐廳」!

羊肉凍

泰式香辣燒紐西蘭草飼牛肉沙律

除上述草飼牛羊菜式外,當晚我亦嚐到焗紐西蘭羊肉批和紐西蘭草飼牛肉丸蕃茄醬,據知另有低溫紐西蘭草飼牛肉薄片配吞拿魚醬會輪流供應!

小龍蝦

紐西蘭生蠔

瀨尿蝦

長腳蟹

焦點以外的凍海鮮也不遜色,口味多元化,小龍蝦、紐西蘭生蠔、瀨尿蝦、長腳蟹、藍青口、熟蝦、翡翠螺等。至於日式的刺身和壽司當然亦少不了!

一列的沙律吧及配料,選料也新鮮!

先由凍海鮮和沙等冷盤打頭陣,羊肉凍果然是焦點,而長腳蟹也新鮮細甜,最驚喜的紐西蘭生蠔,體形細小,海水味雖不重,但口感 Creamy、鮮甜滑溜,蠔粉必定一試!

青紅蘿蔔豬𦟌湯

吃過冷盤後,來碗青紅蘿蔔豬𦟌湯暖和胃納,再嚐下一回合!西湯的選擇是西蘭花忌廉湯。

炭燒西蘭草飼牛肉眼

炭燒紐西蘭草飼羊架

急不及待要一嚐誘人、粉紅肉嫩的紐西蘭草飼牛羊了!牛肉眼肉汁豐富、質感軟腍,牛香也不淺,即時成為我的大愛!羊架果然不羶,近骨位帶羊脂的部位更是盛香!這般優質的紐西蘭牛羊,就連喜愛蔬菜的我也食指大動!

燒菠蘿、鮮冬菇、蒜味牛油雞腿菇

雞肉芝士腸、美式豬肉串

草飼牛羊以外,亦備有幾款烤物,包括烤魚。

印度烤雞翼、印度薄餅

印度香飯

每次嚐自助餐,總覺印式食物擁有一定的吸引力,尤其是我喜歡的印度咖喱 ,一肉一菜的牛肉咖喱和印式白菌青豆咖喱。

再來一碟集合上湯浸娃娃菜,蒸原條比目魚、孜然羊肉、印度烤雞翼、紐西蘭草飼牛肉丸蕃茄醬、焗纽西蘭牛肉批和兩款印度咖喱配印度香飯!

以中式烹調的蒸比目魚,相比慣常的西式煮法,味道更為清雅,肉質同樣幼嫩,魚脂香潤澎湃。而另一主角的牛肉批,以精選牛腿肉經過燜煮,再鋪上薯蓉焗製,在軟綿可口的質感下,咀嚼著牛肉、白菌和雜菜帶來的香氣。

看到湯麺,麵癡的我真想來ㄧ碗雜錦湯麵,可惜肚子已裝不下了。

不吃麵,可以選擇鹹蛋肉碎粥,加上不同的配料,D.I.Y. 出自家味道。主食還有有趣的炒公仔麵!

飯後ㄧ㸃甜, 繽紛的甜品區域, 擺放了不同的糕點。

意式紅莓奶凍、芒果布甸

朱古力撻、紅桑子慕絲蛋糕、芒果慕絲蛋糕

蛋撻

不只具備意式奶凍、鮮果香酒果凍、朱古力噴泉,還有各式蛋糕、水果、新鮮熱燙即製的疏乎厘。

在眾多甜品選擇中,「都會自助餐廳」的 Movenpick 雪糕車就是無可匹敵。我選了士多啤梨、朱古力和青檸雪葩,飯後的超級滿足!

星期一至四: 成人每位 HK$478 / 小童每位 HK$368
星期五至日、公眾假期前夕及公眾假期:成人每位 HK$8 / 小童每位 HK$408

下載 OpenRice 優惠券更可享 65折或 7折 (詳情請參閱 OpenRice 網頁)

換句話,於星期一至四,以三百多便可享用「嚐盡紐西蘭」自助餐,非常抵吃,完全明白農夫為何只專注蔬菜!
2017-04-24
HK$340 (晚餐)
  • 炭燒西蘭草飼牛肉眼
  • 炭燒紐西蘭草飼羊架
  • 泰式香辣燒紐西蘭草飼牛肉沙律
  • 羊肉凍
本身屋企人都好鐘意食自助餐~~所以我會經常同佢地去唔同既酒店食 Buffet 架"* 今次就揀左位於佐敦既逸東酒店裡的 Metro Buffet & Grill因為見到 Openrice 有自助晚餐買一送一或低至 65折既優惠;而且 3月份做緊【地道鮮風味自助晚餐】, 每位都只係三百幾蚊咋, 即刻打去 book 台啦!!! 一入到去就見到好多海鮮啦~~~有紐西蘭生蠔, 小龍蝦, 熟大海蝦, 藍青口, 瀨尿蝦, 翡翠螺, 新鮮刺身及壽司等等.....種類都唔少的喔!!!! 凍盤仲有一系列既健康沙律, 沙律菜既款式幾多下;仲有煙三文魚, 火腿等前菜~~~ 當然第一 Round 梗係食生蠔, 海鮮同埋刺身啦!!!紐西蘭生蠔雖然較細隻, 味道都正常, 帶有海水味;翡翠螺都幾新鮮, 特別既係連瀨尿蝦都有呢"*而刺身片都切得幾厚身, 款式及份量都幾多下架~~ 話明係【地道海鮮風味】Buffet 點少得香港地道特式煮法既海鮮呢??當晚我地去食就有避風塘炒青口、辣酒煮花螺、芝士焗紐西蘭生蠔、蒜蓉粉絲蒸扇貝"*睇見到流口水啦~~~ 另外熟食方面仲有印度咖哩~~當然仲有配咖哩既薄餅同馬鈴薯波波"*仲比我發
本身屋企人都好鐘意食自助餐~~

所以我會經常同佢地去唔同既酒店食 Buffet 架"*

一入到去就見到好多海鮮啦~~~

種類都唔少的喔!!!!

凍盤仲有一系列既健康沙律, 沙律菜既款式幾多下;

仲有煙三文魚, 火腿等前菜~~~

當然第一 Round 梗係食生蠔, 海鮮同埋刺身啦!!!

紐西蘭生蠔雖然較細隻, 味道都正常, 帶有海水味;

翡翠螺都幾新鮮, 特別既係連瀨尿蝦都有呢"*

而刺身片都切得幾厚身, 款式及份量都幾多下架~~

睇見到流口水啦~~~

另外熟食方面仲有印度咖哩~~

當然仲有配咖哩既薄餅同馬鈴薯波波"*

仲比我發現佢地有粥添, 咁凍既天氣食碗粥真係暖笠笠!!!

除左粥之外, 仲有西湯或中湯!!!

個中湯係滋潤既老火湯黎, 真係要飲多幾碗先得~~

D 熱盤海鮮真係好有香港風味丫~~

同我地平時食個D 一樣, 特別係個辣酒煮花螺夠哂麻辣, 正呀!!!

個中湯真係好足料, 飲完滋潤返哂"*

佢地仲有主打既燒烤美食, 定時會炮製羊架, 牛肩扒, 雞全翼, 青口等等燒烤食物;

當然唔少得串燒, 烤香腸, 雞腿菇, 粟米, 茄子, 菠蘿等健康素菜!!!

亦可按自己喜好加上醬汁~~

全部都燒得剛剛好, 肉質JUICY 又唔會過燶~~~

個人十分喜歡佢地既羊架, 燒得香口又入味, 而且帶有微微的羊羶味;

不用蘸上醬汁已經好好食啦!!!

另外, 仲有一個麵食區;

有三款麵底選擇, 已經可以揀自己喜歡既才配料及調味!!!

款式唔少架, 感覺非常地道呢~~

最後就係女生們最愛既甜品區啦~~~

甜品款式都好多丫, 有多款cakes, 朱古力噴泉;

仲有pancakes, 蛋撻仔同埋麵包布甸等!!!!

仲有仲有令我最興奮既 Movenpick 雪糕~~~

有成十幾款不同口味既雪糕及雪葩, 仲有12款不同配料及即製既脆脆窩夫;

可以製作個人心意既獨特口味, 仲要任你食呀!!!

Movenpick 雪糕我就最鐘意朱古力口味, 一口氣要食兩球先夠本呀!!!!

另外佢地仲有新鮮熱辣現製既梳乎厘, 真係要睇實佢幾時出爐;

軟棉棉又熱辣辣既梳乎厘, 一定要食丫"*

以三百零蚊既個價錢, 又有咁多海鮮同生蠔, 可以話抵食~

而且質素唔差, 甜品多款選擇, 仲有埋 Movenpick 雪糕, 食多幾杯都值回票價"*
2017-02-24
HK$300 (晚餐)
2017-02-10 9671 瀏覽
見到都會自助餐廳有做優惠,見評語還算不錯,於是決定一試。平日午市buffet折後大約$180左右一人,價錢尚算合理,就book了位帶家人一齊去食Lunch buffet時間係12:00-2:30,我地準時12:00到達。坐扶手電梯上到去轉右,見到環境優雅,好似吾錯原來我地張枱係係入面入面燈光較暗,無出面甘闊諾同舒適我張椅子仲要係有問題的我自己換左~不過大部分野食都係放係入面,坐入面近食物多dStaff一開始會每人針杯橙汁比我地,飲完又會再添,但有時吾想飲又趕吾切講被佢添左出面都有咖啡檸茶任飲講下食物先,認真覺得款式吾多要贊既係沙律款式多而特別好似有中東米,藜麥,水牛芝士,牛油果等...味道都幾好。不過熱盤方面,款式似多但其實選擇少,只係同一樣食材既變化最鍾意係佢地d沙律款式,其他buffet好少有但其他熱盤蔬菜真係無乜,只有蜜豆和四季豆,有點失望到左女生最重要既甜品時間都係啦,款式少不過少吾係問題,睇下質素如何先~香橙杯子蛋糕 怪怪沒什麼味道果香酒果凍 清清地都吾錯芒果布甸 芒果味濃又滑 幾好意式草莓布甸 似優格口感 但吾藥水味 好食拎左3次藍苺Cheesecake 吾甜硬身朱古力慕絲
見到都會自助餐廳有做優惠,見評語還算不錯,於是決定一試。

原來我地張枱係係入面
入面燈光較暗,無出面甘闊諾同舒適
我張椅子仲要係有問題的
我自己換左~
不過大部分野食都係放係入面,坐入面近食物多d

出面都有咖啡檸茶任飲
講下食物先,認真覺得款式吾多
要贊既係沙律款式多而特別
好似有中東米,藜麥,水牛芝士,牛油果等...味道都幾好。
不過熱盤方面,款式似多但其實選擇少,只係同一樣食材既變化
最鍾意係佢地d沙律款式,其他buffet好少有
但其他熱盤蔬菜真係無乜,只有蜜豆和四季豆,有點失望

到左女生最重要既甜品時間
都係啦,款式少

不過少吾係問題,睇下質素如何先~
香橙杯子蛋糕 怪怪沒什麼味道
果香酒果凍 清清地都吾錯
芒果布甸 芒果味濃又滑 幾好
意式草莓布甸 似優格口感 但吾藥水味 好食拎左3次
藍苺Cheesecake 吾甜硬身

朱古力慕絲蛋糕 吾會太甜 但我非朱古力lover 食一件算
香蕉朱古力蛋糕 加左banana 我又幾鍾意
Tiramisu 偏軟身 但cream cheese 味比 coffee 味重 我ok
重有 綠茶慕絲蛋糕 馬馬地 但被佢綠色的關係吸引左2次
最後當然吾會放過雪糕
Movenpick雪糕
有5款任食
芒果熱情果雪芭: 酸到呀媽都吾認得
士多啤梨味: 酸甜適中 果肉都多
咖啡味: 偏苦 但食食下會食到類似焦糖既脆脆 中和下幾好

但總之熱情果戈款就勁酸勁怪

整體來說,價錢尚可接受,食物款式少,但沙律款式特別,一試無妨

另外一提,餐廳Staff service做得幾好,個個都有禮貌同會好快收碟

HK$180 (午餐)
2017-05-10 204 瀏覽
今晩約左同學去食自助餐,因為比較遲訂位,所以被安排坐在雪糕車附近,比較迫。凍海鮮冇乜味,蒸比目魚都幾滑,炒公仔麵好乾,燒菠蘿同鮮菠蘿都好甜,燒肉眼肉汁豐富又吾太乾身,灼左少少油麵再加左d沙爹肥牛同牛柳𢇁,肥牛好惹味吾錯,葡撻仔暖暖地又鬆化,窩夫就好硬,麵包布甸充滿旦香,movenpick 雪糕好多選擇,食左幾球,甘檸、熱情果芒果雪葩,提子冧酒,椰子朱古力。最後整左杯自助熱檸茶。每人 $360,中規中矩啦!
最後整左杯自助熱檸茶。
每人 $360,中規中矩啦!
2017-05-10
HK$360 (晚餐)
2017-05-04 344 瀏覽
紐西蘭草飼牛羊、生蠔,還有有大量凍海鮮及movenpick雪糕,尖咀地段,沒想到三百多元就吃到了。這晚與朋友來到都會自助餐廳,吃得非常滿足啊﹗凍海鮮有紐西蘭生蠔、青口、瀨尿蝦、藍青口、小龍蝦、長腳蟹、凍蝦、翡翠螺,也有多款魚生刺身和壽司。 海鮮已經這麼多,為免太飽,只能每樣食少少﹗不過生蠔倒是讓我吃了一打的﹗紐西蘭生蠔像隻小船,口感creamy重蠔味,滿足﹗沙律方面好有心思,不是滿滿沙律醬的什果沙律、薯仔沙律,而是有火箭菜蕃茄沙律、小菠菜合桃沙律、藜麥雞絲沙律等等。最有特色的,是把草飼羊牛都加到沙律中,有紐西蘭香茜粒草飼羊肉凍、泰式香辣紐西蘭草飼牛肉沙律。羊肉凍沒有任何脂肪,以上湯加入蔬菜粒,造成啫喱層,滑溜不油膩﹗泰式香辣紐西蘭草飼牛肉沙律,酸辣度調配得宜,牛肉味香濃柔軟,加上香芹、洋蔥等配料,實是惹味﹗燒烤類是不容錯過的,因為有慢煮原條紐西蘭草飼西冷扒、香草蒜頭燒紐西蘭羊腿。草飼牛羊確實是較優勝,沒有那份羶味,肉質幼嫩,鮮甜多汁,加上燒烤後的焦香,必吃﹗ 其他燒烤類也讓人心動,雞肉芝士腸、有機青口、美式豬串骨、粟米、菠蘿。  熱盤方面,有蕃茄醬牛肉丸、羊肉薯蓉批、辣酒螺、清蒸比目魚

紐西蘭生蠔像隻小船,口感creamy重蠔味,滿足﹗

熱盤方面,有蕃茄醬牛肉丸、羊肉薯蓉批、辣酒螺、清蒸比目魚、印度咖喱什菜、農家雞、印度薄餅、印度炒飯等等。
薄餅配上不同的醬料,另有一番風味。
也有粥麵提供。
飲品方面,咖啡茶、中西湯都是任添任飲的﹗

最後,當然有甜品區和movenpick雪糕啦﹗多款雪糕口味與配料,再加上威化,三球雪糕夠了嗎?

蛋糕比杯裝糕點美味,慕絲蛋糕甜度討好又不飽膩。窩夫、梳乎厘、葡撻、切粒水果、朱古力噴泉.......只要你還可吃,一直會源源不絶地供應﹗
捉緊5月份這個主題,快約家人朋友們來啦﹗
2017-04-24
HK$360 (晚餐)
2017-04-30 407 瀏覽
聽到紐西蘭三隻字, 就想起大自然、天然、一片綠悠悠的草原上, 這次去到Metro Buffet & Grill吃「嚐盡紐西蘭」自助晚餐, 是以紐西蘭草飼牛羊為主題的, 主打優質食材 - 低脂、低 熱量、低膽固醇。聽起來是非常meaty, 但大廚以各種材料配搭下, 反而做出超凡的佳餚. 主打菜式包括紐西蘭香茜粒草飼羊肉凍、泰式香辣燒紐西蘭草飼牛肉沙律.  用雞腳及豬腳熬成的高湯,加入去除了肥膏的羊肩肉, 羊味香濃而羶味少, 肉質嫩滑, 每口都像吃著豐富的骨膠原. 澆上以青檸和魚露調配的香辣醬汁的泰式香辣燒紐西蘭草飼牛肉沙律是醒胃菜式. 焗紐西蘭羊肉批, 羊肉及薯蓉均十分幼滑, 羶味適中. 炭燒紐西蘭草飼牛肉眼是很誘人吧! 中心位置還是粉嫩的, 肉質軟稔, 再抹上迷迭香、香草油及黑椒以慢火烤至半熟, 外層的炭燒味十足, 沾些黑醋更美味!香草烤羊架同樣滋味非常, 七成熟, 很鮮甜. 孜然羊肉片很中式牛柳的影子, 「嚐盡紐西蘭」確實能讓喜歡吃牛羊的大飽口福.燒烤區有燒菠蘿、燒粟米、豬肉腸、青口等, 十分有水準. 同碟的藜麥雞肉沙律酸甜清新, 要留意會輪流轉款, 碰上的話一定要吃!凍海鮮方面有紐

焗紐西蘭羊肉批, 羊肉及薯蓉均十分幼滑, 羶味適中.

香草烤羊架同樣滋味非常, 七成熟, 很鮮甜.

凍海鮮方面有紐西蘭生蠔、瀨尿蝦、藍青口、小龍蝦、熟大海蝦、翡翠螺等等. 紐西蘭生蠔蠔味濃郁兼非常creamy, 同行朋友極之喜歡.

刺身有四款, 可惜沒有甜蝦及玻璃蝦之類.

我對Metro Buffet & Grill的印度咖喱可謂念念不忘, 每次到訪必吃咖喱雞翼、油酥餅、各類醬料, 以油酥餅沾乳酪青瓜醬吃, 其實很可口.

曾經跟自己說過, 今次錯過了, 下次要找機會試試, 可是今次又再次地沒有試, 因為單吃其他美食已經好飽....這個麵檔, 或許要待下次了.

甜品賣相不十分突出, 但味道取勝. 熱情果慕絲蛋糕及桑莓蛋糕算輕巧, 小件的吃過不怕膩.

黑森林蛋糕是必吃的, 最喜歡蛋糕充滿車厘子.

梳乎厘好輕盈, 脹得夠, 可是偏甜.

這裏可會是最多配料的朱古力噴泉?

Metro Buffet & Grill的另一賣點是movenpick雪糕車, 9款口味及多款toppings, 叫我如何忍口呢...

今晚我的口味是偏啡~ ~ 咖啡、椰子朱古力及tiramisu味吃得我咀lam lam啦~

最後有熱的咖啡及茶任飲作結, 才稱得上是完美的一頓啊!
2017-04-19
HK$478 (晚餐)
  • 黑森林蛋糕
  • 炭燒紐西蘭草飼牛肉眼
  • 泰式香辣燒紐西蘭草飼牛肉沙律
  • 紐西蘭香茜粒草飼羊肉凍
2017-04-30 304 瀏覽
1.) 海鮮包括翡翠螺, 瀨尿蝦, 藍青口, 小龍蝦, 大青口, 以及紐西蘭生蠔等等, 款式算多, 算是新鮮的貨色2.) 刺身有鯛魚,  八爪魚, 以及三文魚, 還有壽司拚盤3.) 甜品有那部Mövenpick雪糕車, 包括芝士蛋糕雪糕, 碎朱古力雪糕, 焦糖雪糕, 乳酪雪糕, 以及士多啤梨雪糕等等
2017-04-26
HK$152.6 (午餐)
  • 瀨尿蝦
  • 藍青口
  • 小龍蝦
  • 大青口
2017-04-30 248 瀏覽
只能五個字來形容: 非常不抵食!地方細, 環境十分不舒適。服務超級差, 有像身處普通舊式酒樓般。食物: 少、少、少! 味道非常一般。若以充飢心態去食, 是可以的。若抱著少少期望去食, 勸你都是選其他。
只能五個字來形容: 非常不抵食!

地方細, 環境十分不舒適。

服務超級差, 有像身處普通舊式酒樓般。