2017-02-10 1327 瀏覽
見到都會自助餐廳有做優惠,見評語還算不錯,於是決定一試。平日午市buffet折後大約$180左右一人,價錢尚算合理,就book了位帶家人一齊去食Lunch buffet時間係12:00-2:30,我地準時12:00到達。坐扶手電梯上到去轉右,見到環境優雅,好似吾錯原來我地張枱係係入面入面燈光較暗,無出面甘闊諾同舒適我張椅子仲要係有問題的我自己換左~不過大部分野食都係放係入面,坐入面近食物多dStaff一開始會每人針杯橙汁比我地,飲完又會再添,但有時吾想飲又趕吾切講被佢添左出面都有咖啡檸茶任飲講下食物先,認真覺得款式吾多要贊既係沙律款式多而特別好似有中東米,藜麥,水牛芝士,牛油果等...味道都幾好。不過熱盤方面,款式似多但其實選擇少,只係同一樣食材既變化最鍾意係佢地d沙律款式,其他buffet好少有但其他熱盤蔬菜真係無乜,只有蜜豆和四季豆,有點失望到左女生最重要既甜品時間都係啦,款式少不過少吾係問題,睇下質素如何先~香橙杯子蛋糕 怪怪沒什麼味道果香酒果凍 清清地都吾錯芒果布甸 芒果味濃又滑 幾好意式草莓布甸 似優格口感 但吾藥水味 好食拎左3次藍苺Cheesecake 吾甜硬身朱古力慕絲
見到都會自助餐廳有做優惠,見評語還算不錯,於是決定一試。

原來我地張枱係係入面
入面燈光較暗,無出面甘闊諾同舒適
我張椅子仲要係有問題的
我自己換左~
不過大部分野食都係放係入面,坐入面近食物多d

出面都有咖啡檸茶任飲
講下食物先,認真覺得款式吾多
要贊既係沙律款式多而特別
好似有中東米,藜麥,水牛芝士,牛油果等...味道都幾好。
不過熱盤方面,款式似多但其實選擇少,只係同一樣食材既變化
最鍾意係佢地d沙律款式,其他buffet好少有
但其他熱盤蔬菜真係無乜,只有蜜豆和四季豆,有點失望

到左女生最重要既甜品時間
都係啦,款式少

不過少吾係問題,睇下質素如何先~
香橙杯子蛋糕 怪怪沒什麼味道
果香酒果凍 清清地都吾錯
芒果布甸 芒果味濃又滑 幾好
意式草莓布甸 似優格口感 但吾藥水味 好食拎左3次
藍苺Cheesecake 吾甜硬身

朱古力慕絲蛋糕 吾會太甜 但我非朱古力lover 食一件算
香蕉朱古力蛋糕 加左banana 我又幾鍾意
Tiramisu 偏軟身 但cream cheese 味比 coffee 味重 我ok
重有 綠茶慕絲蛋糕 馬馬地 但被佢綠色的關係吸引左2次
最後當然吾會放過雪糕
Movenpick雪糕
有5款任食
芒果熱情果雪芭: 酸到呀媽都吾認得
士多啤梨味: 酸甜適中 果肉都多
咖啡味: 偏苦 但食食下會食到類似焦糖既脆脆 中和下幾好

但總之熱情果戈款就勁酸勁怪

整體來說,價錢尚可接受,食物款式少,但沙律款式特別,一試無妨

另外一提,餐廳Staff service做得幾好,個個都有禮貌同會好快收碟

HK$180 (午餐)
便宜卻不划算 焦點食評
2017-01-31 1828 瀏覽
估計年初二很多餐廳依然休業,不知道吃什麼好,從網上看見這裡的自助餐才三百多元(需出示網上列印的優惠券才可享有六五折優惠),不多細想趕緊訂下來。本來還怕着假期人多,怕遲到一點點座位就得轉讓給別人,實情是餐廳才六七成滿,取食物不擠人也不用排隊。這個不是自取,坐下後侍應立刻送來一份名為撈起的賀年菜,附上芝麻醬及甜甜酸酸咸咸的汁,這個汁似曾相識,貌似是日本吉列定食中灑在可無限添食的菜絲上那種汁料。兩種都是萬能調味料,什麼配上它都只能變好吃吧,把醬汁倒在新鮮的蔬菜及三文魚上然後攪拌,雖然不是貴價食材,但足以稱之美味。青口肥大肉厚,鮮甜度不俗,雖仍有上進空間,但已勝過很多餐廳,很多餐廳的青口根本是淡而無味,這頓飯中吃最多正是青口。除了青口還有藍貝,肉身比青口小,鮮甜度也不及青口,吃過青口心裡已沒有藍貝,哈。煙三文魚、三文魚刺身及北寄貝刺身質素不俗,跟平常吃到的沒差多少,然而壽司不行,米飯乾硬口感差。生蠔超級Creamy,這個Creamy不是讚賞,也不是貶意,純粹形容它的情況,把生蠔咬破吮食一半後,餘下的部份是濃如醬的狀態,個人不太喜歡這種生蠔。粥裡有粟米及海鮮,海鮮應該是冷藏貨色,這個粥吃兩口就得
粥裡有粟米及海鮮,海鮮應該是冷藏貨色,這個粥吃兩口就得丟了,稠得很,也淡得很,完全上不了場面。
這盤東西只有腸與那片目測是鮑魚菇的東西沒有差得讓人反感,羊架乾硬沒肉汁,魚肉渣多,我取的已是邊沿位置理應全肉,懷疑刺口的東西不是魚骨而是鱗片,吃一口都受不了,加上魚肉毫不鮮甜,還帶微微腥氣。薄餅沾上蔬菜咖哩,難吃!薄餅是死實的粉團,一點鬆化口感都沒有,又是咬一口就受不了,更別說咖哩是什麼味道了,第一口全是薄餅難吃的意識,第二口則沒有第二口......
焗生蠔又是一敗筆,感覺是吃了一坨腥氣又帶水的白汁,都不覺得吃到蠔肉。不死心又再取羊架,挑最底下浸在油水裡的,不過還是改變不了多少乾硬的情況。牛肉是我吃過的熟食中咱一勉強對得起酒店自助餐這種場合的食物,雖然肉裡依然有一些粗糙的部份,但大部份是嫩而帶肉汁,算是能上場面。
甜品不逐一細說,反正全部不好吃,窩夫和蛋撻皮有着薄餅的異曲同功之妙,吃起來都是死實的粉團,可見這裡的餅類是一致失敗。蛋糕質感鬆散,也不知道是太乾還是怎麼了,咬下去就散開得不尋常,黏不住的的感覺。
梳乎厘是現場即焗,每次只做幾個,所以要站着守候捕捉。這個是我吃過的甜品中咱一做得合格,雖然表皮塌下來賣相不佳,但味道討喜,焦糖與雲呢拿的甜混着蛋香,表皮有一定厚度,幾分燒焦也提升了口感,內裡則像是燉蛋的質感,甜而不膩。
第二個不及第一個好吃,大概是焗的時間不夠長,表皮的質感不夠挺,內裡的水份也過多了。
很少吃Movenpick,印象中吃過一或兩次,但沒有味道的記憶,所以這是頭一次認真品嘗。平常多吃Haagen-Dazs,我覺得這次之後要轉投Movenpick的懷抱。我先吃焦糖、冧酒、咖啡三種口味,每一種都是非常鮮明濃郁,尤其咖啡的味道像真度超高,恰如泡出來的咖啡,卻有着雪糕的冷甜風味。
因為太好吃又多要了兩球,嘗試水果口味,這是熱情果芒果與士多啤梨口味。熱情果芒果超讚,酸味特重着帶着水果的甜氣,愛酸的人不可錯過!士多啤梨口味也不錯,但風頭已被熱情果芒果蓋過,只能作陪襯。

橙汁、奶茶、咖啡、檸檸茶無限添飲,橙汁有鮮橙的味道,但是甜味不弱,應該不是全然鮮榨做出來,不過還是很好喝。咖啡聞起來挺香,味道卻是超級苦,兩包糖下去都拯救不了,喝不得。食物選擇少,吃過的甜品與熱食當中八成是廢物,只有冷盤還可以,Movenpick好吃又不是餐廳做出來,想來冷盤也是買回來就能直接上場,他們的廚師可以報廢了吧= =雖然這裡的自助餐收費便宜,但是食物質素真的是太低了,三百多的價錢在外面雖然吃不到自助餐,但絕對可以得到比這裡更好的食物質素,現在的情況對我來說頂多值$150。
2017-01-29
HK$366 (晚餐)
3天前 198 瀏覽
同朋友商量食放題定Buffet好,最後見到逸東酒店團購218左右,同放題差唔多價錢,起碼酒店可以多啲其他選擇,最後決定呢間。一上電梯見到環境唔錯,再行入啲環境較逼而且光線不足,我哋就坐喺嗰度。食物方面,由於價錢真係抵,所以不抱太大期望,所有種類都較少。生蠔係開定任拎,感覺新鮮而且refill得快。海鮮吧,刺身,壽司以及熟食種類好少,味道普通。甜品雖然款式亦都唔多,但係每款賣相都算精緻,味道唔錯,仲有自製甜品同埋movenpick雪糕任食。
生蠔係開定任拎,感覺新鮮而且refill得快

海鮮吧,刺身,壽司以及熟食種類好少,味道普通

2016-11-05
HK$218 (午餐)
團購
2017-02-12 375 瀏覽
Had a high expectation before coming here and surprisingly, it reached my expectations. Service was amazing and food itself was splendid. Hopefully, more variety of food in the future. However all in all, it was an amazing dinner with my family. We definitely will come back for more amazing food.
  • 甜品
用OpenRice coupon食lunch buffet, 但海鮮只得小龍蝦及青口,冷盤很少。熟食普通,選擇亦不多,沒有熱的海鮮,不知道為何叫海鮮自助餐😒甜品尚算ok,因有movenpick 雪糕、waffle 同chocolate fountain。下次應該不會再來...

下次應該不會再來...
2017-01-01 2883 瀏覽
因有網上訂位,也收到電郵確定,以為應該不會太差,點知自己致電酒店,希望確定一下及順便問價,識員表示可能上午booked, 暫未有資料,稍後會有,我本以為買下定心丸,等等等,因之前在其他食店網上訂位,也未必有跟進電話,所以也不以為巳。直到在飯聚前一天,才有職月員通知室內已經full 了,無位了,要轉室外給我們,我原帶小孩、長者,點會想到去戶外坐,一月寒冷天,如何坐戶外兩小時自助餐,還要怎樣緊迫時間下再book另一間,本來假期一個老少開心的聚餐活動,一行六人也被迫取消,真的多謝他們的服務和速度
,真的多謝他們的服務和速度
2016-12-09 3334 瀏覽
一個輕鬆嘅下午, 同屋企人去午餐buffet ,又唔想太貴, 因為好多時食到過飽, 價錢貴總係想 搏命 食。 終於搵到逸東午餐 buffet, 用openrice book位 好方便一, 去到唔需要等即刻有位。 環境 唔算太高級, 但以咁嘅價錢 ,可以接受。 食物方面 ,我主要食三文魚 ,生蠔 ,已經值回票價。 仲有沙律菜好新鮮好啱我口味。 其他嘅熱盤 ,粉麵 ,仲有甜品, 自製嘅 窩夫, 都好吸引。但係我嘅quota 主要都係 三文魚生蠔 我覺得好底食, 計埋加一 都係兩舊水, 酒店buffet 抵玩
  • 沙律菜
2016-11-29 3167 瀏覽
家姐生日,佢話唔使食咁貴,但都唔想太求其,上網搵見到呢度做團購buffet,折左300鬆D,buffet黎講算好抵食,於是我地一家四口星期五晚就黎左試喇!當晚都有7成滿,侍應帶左我地去入面坐,位置同食物區都幾近,方便搵食一黎當然係食左冷盤先,生蠔係重點進攻!其餘仲有龍蝦仔、翡翠螺、青口、蝦.....當然少不了各款魚生、壽司、沙律,呢個價錢黎講選擇都算多架喇。食左幾輪冷盤,係時間進攻熱食!選擇算OK,比想像中多海鮮,蟶子、焗蠔、魚、花螺.....仲有幾其熱葷同飯麵咖哩,個人黎講都幾欣賞佢啲燒烤食物,好味,特別係菇同埋魷魚!之後飲多碗熱湯,好滿足其實已經食到8成飽,但需知道,食甜品係會有另一個胃XDDCake嘅選擇都正常,最最最期待就係MOVENPICK!!!!!! 成架Movenpick車有超過10款味,仲有好多toppings揀,自己整埋個waffle配個雪糕相信係最正嘅配搭,我地每人食左兩個,極級滿足總括黎講,我地4個都滿意今餐,性價比算高嘅buffet,300頭可以食到呢個質素應該係佢嘅selling point。下次會再黎

其實已經食到8成飽,但需知道,食甜品係會有另一個胃XDD

2016-11-25
HK$320 (晚餐)
2016-11-19 11539 瀏覽
萬聖節當天可以放假,實在太好呀!當然做乖乖囡陪爸爸媽媽一齊去食lunch buffet。上網搵咗好多間,都唔知邊間好,最後朋友介紹可以去逸東酒店都會自助餐廳食。因為係openrice有coupon, 我仲見到網上有團購。於是打電話去問下我首先要讚下職員,職員幫我計一計,覺得用coupon仲平過團購.每位都係$163.5我哋訂咗12點鐘,準時去到。當時冇乜人,周圍環境算係舒服,我定位時才買,因為不想爸爸媽媽行路太多,職員好好,能夠幫我安排。夠鐘拎食物啦!因為未算好多人,可以慢慢影相,其中揀呢間酒店的原因, 除左係食評好之外, 竟然百幾蚊仲有生蠔食, 當然我唔會抱好大期望先~睇下食物相先~生蠔都係最受歡迎, 蠔真係唔係大隻, 但至少新鮮 ! 加上當時未有太多人, 可以拎到好多隻 ! (然後到左12點半, 開始勁多人啦!)仲有冷盤, 龍蝦仔, 沙律...無食龍蝦仔, 沙律就好新鮮當然會有刺身啦 ! 刺身唔算好多款, 眼見都好新鮮 !壽司都係少款D, 所以無食熱盤比想像中多, 所以爸爸媽咪都好中意~再去睇埋必去既甜品先啦 ! 由於係萬聖節, 都有好多萬聖節的甜品~ 見到都好開心甜品選擇好多,蛋

每位都係$163.5

仲有冷盤, 龍蝦仔, 沙律...無食龍蝦仔, 沙律就好新鮮
當然會有刺身啦 ! 刺身唔算好多款, 眼見都好新鮮 !

壽司都係少款D, 所以無食
熱盤比想像中多, 所以爸爸媽咪都好中意~
甜品選擇好多,蛋糕,朱古力噴泉, 布甸, , diy夾餅,movenpick 雪糕都有!
拎左一輪食飯就開始食啦!首先一定係山後,生蠔好細咋,一啖一口。但係都好新鮮。第一輪好快俾人拎晒,我見佢refill都算快而且數量好足夠。
刺身只吃了三文魚,切刺身職員好好服務,知我想要多少少都比,前面有客人問有無三文魚腩,咁啱都有亦好大方咁比。刺身切得唔大塊,但夠厚,而且好有魚味且新鮮。
反而熱盤冇乜點影相,但飲咗南瓜湯,有pizza, 炒菜,蒸魚,煎雞翼等等.我就食埋粥同炒面, 清清地都OK 呀 !
甜品永遠係令你想要多個胃黎食晒佢~
雖然唔係食晒所有甜品, 但甜品水準唔差, 最重要係百幾蚊, 坐係4星級酒店, 有生蠔, 刺身, 好多的甜品....呢間可以再回食呀 ! ^^
HK$162 (午餐)
  • 生蠔
  • movenpick ice-cream
2016-10-31 3150 瀏覽
已經第三次黎食,今次因為老公入左hktv 400蚊,所以買左兩張卷黎食番個lunch buffet,埋單220度一位,有生蠔食黎講都算係咁生蠔唔係即開,係放響度畀你自己拎既,佢應該跟時段去refill,當然一refill 就好快清哂啦,但要捕捉都唔難,而且一拎就十隻8隻咁,想食到回本係無難度既,而且去到尾聲直頭有蠔無人拎Tim!(當然都食唔落了)刺身方面真係較少,吞拿魚甜蝦帶張都欠奉,所以我剩係食左三文魚,第一次都ok,第二次拎就明顯唔新鮮了,所以都唔再拎,而煙三文魚個邊好乾下,都無再encore 熟食都唔多,較好食係金沙骨,佢個咖哩雞Le 方面唔記得映相甜品而家做緊萬聖節,種類唔多但味道ok,仲可以自己整綠茶夾餅,不過去到Le 度真係食唔落一塊咁多,建議同另一半share當然最後要食番個雪糕先完滿啦,Le 度有movenpick 雪糕食,我食左檸檬同hazelnut,好似仲有朱古力、同草莓而橙汁係任飲既,侍應係會不停同你refill,服務都不錯,收碟快速總結:平價黎講都ok la,但玻璃天花座位真係較熱,我都無特別request 坐入面,光猛其實幾好、但怕熱真係咪坐
熟食都唔多,較好食係金沙骨,佢個咖哩雞
Le 方面唔記得映相
2016-10-29
HK$220 (午餐)
團購
2016-10-13 2678 瀏覽
見openrice有coupon,亦有不少好評,就過嚟試下 位置亦很便利!門口的侍應美女笑容可加值得一讚!店內座位雖然不多,但很舒適,近門口的座位還有梳化。好難得有一間餐廳,大部份的侍應都是掛上笑容一坐下就先送上橙汁,無限添飲,出面仲有茶啡供應,一入門口就會見到M字頭雪糕車款式不算很多,但就價錢來說,算很不錯:凍食: 生蠔,凍螺,青口,凍蝦,刺身,沙律熱食: 烤羊扒,燒烤,蒸魚,咖哩,中西湯甜品: 13款左右,自製窩夫,麵包布甸,芝士蛋糕,朱古力噴泉,等等其實我對凍食無咩興趣,但家人食得好多,原本生蠔無咩,侍應即拎盤新出嚟整體我覺得唔錯,服務態度一流!
見openrice有coupon,亦有不少好評,就過嚟試下
位置亦很便利!

門口的侍應美女笑容可加
好難得有一間餐廳,大部份的侍應都是掛上笑容
款式不算很多,但就價錢來說,算很不錯:
凍食: 生蠔,凍螺,青口,凍蝦,刺身,沙律
熱食: 烤羊扒,燒烤,蒸魚,咖哩,中西湯
整體我覺得唔錯,服務態度一流!
2016-10-13
HK$314 (晚餐)
  • Mövenpickicecream
  • 吞拿魚刺身
大大個movenpick booth響眼前! 雪糕迷有沒有已經雙眼發光呢? 估估有幾多款雪糕供應吧!11款雪糕任食, 有特選咖啡、意大利碎朱古力、焦糖、乳酪、榛子、冧酒提子等等.  雖然心想吃, 但還是先吃主食, 唯有等..等...等.壽司吧有刺身, 例如吞拿魚、三文魚等, 大多為魚類刺身, 那我就吃軍艦壽司, 當然會吃脆卜卜的三文魚籽軍艦及黃金魷魚啦, 滑得來夠爽口.沙律吧的清新蔬菜選擇亦十分多, 還有珍珠洋葱及橄欖, 自己調或預拌的也有.我就吃了預拌兼推介的紅菜頭沙律, 係必食健康之選! 紅菜頭好清甜, 配上cottagecheese及香橙, 好清香. 另一款mozzarella cheese 小米沙律亦是值得吃的, 因小米有助整固腸道. 在取沙律回座位途中, 已經被燒烤味吸引. 好亂呀...明明手中捧著素, 感官卻飛到葷那邊!! 所以吃過沙律後, 與朋友來一碟大的. 說真, 我不是meat lover, 但總得要吃些少, 朋友們都說我太瘦了, 很照顧我, 嚷著我要多吃一點. 羊扒燒得非常好, 肉質夠稔, 適當的羊羶味, 配合至強組合- 薄荷及黃芥辣, 無得頂啊!!還有至愛的燒菠蘿

還有至愛的燒菠蘿, 酸甜的菠蘿汁被鎖緊, 吃肉後吃一塊能清清口腔之餘也能解膩. 同碟亦有一致讚好的芝士腸, 單是這碟, 在一般的西餐廳吃也要$600-800 吧! 所以不如到這裏吃自助餐.
說好的蠔呢? 不心急, 生冷食物嘛, 我習慣先吃好熱食, 為腸胃打底後才開動. 最好就是遇到川芎白芷燉排骨, 好足料, 好有在家的感覺.
好啦, 登! 登! 生蠔來了!! 雖然細細隻, 但creamy, 少少海水味, 是我喜歡的一類. 今晚, 吃幾多打好呢?
凍海鮮方面, 青口及蝦也十分美味啊!
不喜凍食的, 也有中式菜, 例如蒸扇貝、蟶子炒陳村粉、炒雜菌、東風螺.
幾有驚喜的是印度薄餅及雞翼, 好有水準, 就連印度咖喱亦烹調得惹味.
若有澱粉質朋友, 麵食station就岩晒心水啦!! 但我已很飽, 吃不下啦, 還要留點空間吃甜品嘛.
沾滿七彩朱古力碎的棉花糖, 小朋友看到會很開心唷!
我就喜歡這邊的pastry, 有小杯慕絲、蛋糕, 未食都已經流口水啦.
喜歡吃甚麼味道? 一看就知是偏愛莓類.
朱古力噴泉配料甚多, 大多是生果串沾上濃郁的朱古力漿.
最好玩就是親手做一個綠茶窩夫, 3分鐘食得! waffle的厚度及脆度很視乎粉漿的稠度. 一勺一個, 份量易控制.
淨吃waffle太單調, 滿足自己, 就加一球或更多球到窩夫之上.
椰子朱古力味雪糕好特別, 沒想過兩者是如此的合襯, 還有tiramisu味, 實在是大大大滿足啊!
2016-09-28
HK$295.8 (晚餐)
  • 紅菜頭沙律
  • 生蠔
  • movenpick
  • 燒烤物
  • 凍海鮮
  • 中式湯
2016-10-01 2732 瀏覽
open rice有65折,地點幾就腳,就決定試下。我地被編排坐喺大堂位,要行過一條較狹窄的門口才可入去拎食物,而且較暗,坐位亦無坐入面舒服。建議訂坐時要求坐入面。食物種類較少,有生蠔,但不是即開,是冰鎮,壽司有三文魚、吞拿魚、魷魚。燒烤吧有燒牛柳、預先燒好的茄子、粟米,羊架。中菜有比目魚、避風堂炒蟹、清炒時蔬等。冷盤方面,有紐西蘭生蠔,夾到尾幾隻都好瘦,不過refill得好快。三文魚肥美。熱盤種類少,比目魚煮得非常好食,沒有過老,避風塘炒蟹辣味太重太搶,肉種沒鮮味,蟹肉老,不值一試。羊架亦有點over cook。唯一好吃是燒牛柳,但廚師每次切也切得太薄片,另外推薦粉麵,我淨吃了一碗菜、魚蛋和金菇,加上少許炸蒜,蝦酥,即刻好香,湯底超好味。埋單350位,真係靠食蠔回本,中規中舉,如果正價488食,可以吃其他。
open rice有65折,地點幾就腳,就決定試下。

2016-09-30
2016-09-30 9226 瀏覽
話說好耐無食buffet了,胃口細了不少,朋友知我喜歡吃蠔,專誠找來逸東酒店都會自助晚餐,再次打開我的胃口。 原來還有Movenpick雪糕車啊!  聽說是最近才加設的, 有十款雪糕口味, 無數配料,脆脆雪糕筒,你能忍口嗎?!   冷盤有沙律 、凍海鮮、刺身、紐西蘭生蠔。食buffet有生蠔食,心情會興奮愉快點,紐西蘭生蠔size一口一隻, 嫩滑但不算肥美。 凍蝦與藍青口是我首選, 蝦隻鮮味彈牙,藍青口幼嫩無比,正!海鮮類又豈止於冷盤, 熱盤同樣吸引,有蒸扇貝、焗蠔、蒸比目魚,蟶子辣薯粉等, 要試呀!  還有那印度咖喱,平日怕吃完有口氣,但還是會被那咖喱香所吸引, 好美味,一定要吃!無澱粉質不歡的, 亦有鮮甜海鮮粟米粥和車仔麵!我嘛!  喜歡這裡的燒烤類, 羊扒做得好好, 生熟程度好均勻,軟嫩不羶; 紅色那條芝士腸認真好味到不得了,爆多芝士,一口咬下,芝士緩緩流出, 回味!飲品類是無限添飲的, 貼心的,有 川芎白芷排骨湯, 驅頭風湯水。最後,甜品方面, 有梳乎厘、朱古力噴泉等等......自製綠茶窩夫較囑目,從蛋漿的濃稠度來看,就知道完成品是好軟糯的。幾個女孩子研究了一下, 終於製成了
冷盤有沙律 、凍海鮮、刺身、紐西蘭生蠔。
凍蝦與藍青口是我首選, 蝦隻鮮味彈牙,藍青口幼嫩無比,正!
無澱粉質不歡的, 亦有鮮甜海鮮粟米粥和車仔麵!
一口咬下,芝士緩緩流出, 回味!
最後,甜品方面, 有梳乎厘、朱古力噴泉等等......
自製綠茶窩夫較囑目,從蛋漿的濃稠度來看,就知道完成品是好軟糯的。幾個女孩子研究了一下, 終於製成了綠茶窩夫,除了軟糯,綠茶味挺適中的,有綠茶的甘又有蛋香。
窩夫配雪糕就是絕配!    滿足滿足!
2016-09-26
HK$314 (晚餐)
優惠券
已經一段時間冇食自助餐,對上一次食已經係朗廷酒店幾個月前啦,現在希望食物都係貴精不貴多,所以選擇自助餐嘅話要求比以前更加多。今次同朋友泥到逸東酒店,逸東酒店除咗出名嘅逸東軒,呢度嘅自助餐都好有口碑,我今日食完自己都覺得好不錯。沙律方面嘅選擇10分之多,無論係菜嘅品種抑或係配料都十分之齊備。最欣賞係嗰度嘅菠菜10分新鮮。好好吃!另一個必check 嘅就當然係海鮮部,海鮮選擇10分之多,有小龍蝦,藍青口,凍蝦,翡翠螺。另外喺海鮮部嘅隔離有幾個已混合的沙律。如果大家同我一樣喜歡食紅菜頭嘅話,要試吓佢哋嘅紅菜頭沙律配上洋蔥,柚子以及小小嘅藍芝士,完全想唔到有咁好味嘅配搭。至於粉面方面選擇亦都很多,淨係講配料都有10種。我自己就好喜歡佢哋嘅海鮮粥,嗰種鮮甜嘅味道係好真實而且自然。配上我最喜歡嘅橄欖菜,呢度嘅橄欖菜由十分之香脆。呢啲咁細微嘅配菜都選得好仔細。唔知點解香港人唔會經常去食印度菜,但係呢響自助餐嘅時間又會好喜歡食。呢個自助餐裏便嘅印度菜款式很多,有人都買炒飯啦咖喱魚咖喱雞等等,且仲有好好味嘅燒烤雞翼同薄餅脆片等等。質素好高!中菜嘅熱食選擇都好多,會不停有不同品種出現,好味得很,焗蠔同扇貝

至於粉面方面選擇亦都很多,淨係講配料都有10種。
中菜嘅熱食選擇都好多,會不停有不同品種出現,好味得很,焗蠔同扇貝都好新鮮美味。
我自己呢就對佢嘅海鮮冷盤讚不絕口,無論係生蠔,藍青口,小龍蝦,翡翠螺都鮮甜美味。好正!特別推薦佢哋嘅藍青口我至少食咗10粒。
另外佢哋嘅燒烤部選擇亦都十分之多,安格斯牛肉配上火箭菜美味得很 ,牛肉鮮嫩,又不會過生,雖然我唔食羊但係朋友都大讚。

另外仲有依個美味嘅燒芝士腸,有爆芝感覺咖。燒雞比菇同燒菠蘿亦都十分之好食。全部都熱辣辣啊!
去到就嚟食完嘅時候有一個新菜式出現,川式炒聖子配薯粉。剛好正想食啲辣野, 就出現咗呢個金精嘅川式食物,蟶子量多,配上十分之彈牙嘅薯粉!呢個係熱盤必吃啊!
到甜品時段啦,呢度甜品選擇的確好多而且好多都已草莓藍莓等做主題,仲有朱古力噴泉等等。其實呢啲都唔係重點啊!
重點係呢個十分之齊全至少有10隻味嘅movenpick 雪糕車,好多酒店都會用呢個牌子嘅雪糕,但可惜嘅係選擇多數都係得兩三款,二|酒店嘅呢一度自助餐可以選擇11款,至13款嘅雪糕。一次過可以食到咁多王牌,另外值得欣賞嘅就係Topping 超級多, 多達20種,真係想點拼都得。
配埋呢個自己整嘅綠茶窩夫,綠茶味香濃而且唔會太甜,容易控制,焗出嚟in in銀銀。同Movenpick ge 雪糕拼埋一齊,絕對係完美配搭!

請吸引我嘅地方就係呢一個自助餐嘅價錢10分之合理,星期一至四大概只需要300-400 左右,就已經食到咁多嘢食。仲要質量好,一家大細個個都配合到,呢一個就係點解食自助餐嘅理由啊!

至於甜品控更加唔洗講,必選呢度自助餐啊!
  • Movenpick