2013-09-10 272 瀏覽
跟友人到下白泥後, 回到元朗市中心為時已晚由於朋友歸心似箭, 留下我一人用餐 不過貪吃的我, 會視此為為食的好機會, 我的元朗心水餐廳永遠試不完。這天, 為了吃法包, 找上了這一間 環境很warm & cozy, 草綠的基調, 不多不少的布置, 感覺舒服價格不算高, 粉麵類數十元, 法包系列三十多元, 小食可點半份。點了一份蔗蝦, 正好一人享用。16元半份, 個頭小小的, 但很有鮮蝦味而且炸得剛好, 那甘蔗很多汁, 味道很不錯也點了一份招牌法包。這個法包烘得剛好, 香脆, 內餡是莞茜、酸蘿蔔、青瓜、番茄、扎肉、豬肉片很香口,可惜肉餡分量不多, 缺了些口感, 不過33元也是物超所值的了。個人認為越竹的法包較為美味。這一頓只需49元, 惟一要彈的是服務一般, 水要要求才提供當天不想叫冷飲, 但沒主動給水的情況下, 乾哽了那法包......
跟友人到下白泥後, 回到元朗市中心為時已晚
由於朋友歸心似箭, 留下我一人用餐

這天, 為了吃法包, 找上了這一間

點了一份蔗蝦, 正好一人享用。

16元半份, 個頭小小的, 但很有鮮蝦味
而且炸得剛好, 那甘蔗很多汁, 味道很不錯
也點了一份招牌法包。
個人認為越竹的法包較為美味。

這一頓只需49元, 惟一要彈的是服務一般, 水要要求才提供
2013-09-15
  • 蔗蝦
  • 招牌法包
2013-05-20 171 瀏覽
店面乾淨企理。七時到達 不用等位 二人餐不合心水 決定散叫共點了越式三文治,炸扎肉湯河,一粉炸網春卷,半份蝦餅。最先上枱的是一碟炸扎肉,一碟六件,心理還覺得好抵-跟湯河的扎肉分量很足。扎肉厚切,炸完後爽口彈牙又唔會乾,幾好味!然後上了一碟蒸粉卷,同個位小姐講我冇order,佢仲好似唔信咁。轉頭佢睇清張單,原來係隔離枱。當時,餐廳只有五至六枱客。。。隔離枱的男食客睇住碟野由我張枱移去佢張枱。。。心諗。。。然後兩個小食上枱,賣相正常,味道中上食左咁耐。。湯河在那裡?追單。。發現原來落左炸扎肉小食而非炸扎肉湯河。。。侍應哥哥仲話不如我幫你落多碗淨湯河 What?! 唔係嘛。。。你落錯單仲要我加錢叫碗淨粉?最後當然冇加單啦 佢上番碗粉比我。。已經冇哂心機食最後越式法包上枱大大件 焗得很香脆 又足料微酸的蘿蔔絲加上雞肉 健康 開胃 又好味老實說 我對食物頗為滿意 價錢又合理 可是錯單漏單太嚴重了吧 (我臨走前聽到又有枱叫話落錯小食)在小店,不會期望酒店五星級的服務 但基本水準也達不到。。希望店主見到留言會積極改進
店面乾淨企理。

七時到達 不用等位

二人餐不合心水 決定散叫

共點了越式三文治,炸扎肉湯河,一粉炸網春卷,半份蝦餅。

然後兩個小食上枱,賣相正常,味道中上
食左咁耐。。湯河在那裡?
What?! 唔係嘛。。。你落錯單仲要我加錢叫碗淨粉?
最後當然冇加單啦 佢上番碗粉比我。。已經冇哂心機食

最後越式法包上枱
大大件 焗得很香脆 又足料
微酸的蘿蔔絲加上雞肉 健康 開胃 又好味
老實說 我對食物頗為滿意 價錢又合理
可是錯單漏單太嚴重了吧 (我臨走前聽到又有枱叫話落錯小食)
在小店,不會期望酒店五星級的服務 但基本水準也達不到。。

希望店主見到留言會積極改進
2013-05-17
A casual dinner, we arrived before 8pm, and choose a B set for 2 ppl. I like the way they separated the food and the noodles. Taste ok. Yummy, crispy shrimp cake. Not really oily. We also ordered the butter chicken wings (abt $52). Crispy and taste good. The place is clean with very good service. The restaurant was almost full when we finished the food (about 9), but the staff did't push us to leave the place and let us chat.
Set for 2
Taste ok.
noodles in soup 湯河 (with lots of herbs)
香茅牛肉 lemongrass beef
香茅雞扒 lemongrass chicken fillet
炸蝦餅 fried shrimp cake
蒜蓉牛油雞翼 garlic butter chicken wings
2012-03-22
Set for 2
香茅牛肉 lemongrass beef
炸蝦餅 fried shrimp cake
2011-12-22 72 瀏覽
偕太太到元朗出席她友人新的兒童畫室開幕慶典,少不免也帶小友來大西北裡走走,到來搗亂一番....完事後吃個午飯才回去。想起已有年多沒去過"邦美蜀"了,身為越菜迷的太座又好像沒有吃過,就決定帶她來試試....一口氣的叫了兩碗湯粉及一碟飯,後再另加一份招牌越式三文治。年輕女侍者頻呼夠了夠了....啊....她一定不太暸解我們的食量了....今天很想吃些米飯,無骨香茅豬扒扒香葱伴飯自然是一個極佳的選擇。豬扒甚軟熟,醃得亦夠味,但香茅味卻不怎麼濃;反而自家啄成的香葱卻是鹹香十足。光是以此來送飯,小弟已可連盡三大碗可也....沒有試太太的三寶 (雞翼、扎肉及牛丸)河,聽她說水平也算可以的,反而吃了不少小友的扎肉雞絲河粉。湯頭夠熱亦蠻甜,河粉滑溜;扎肉是穩穩陣陣的味道,永遠是不會特別的難吃;雞絲沒有很重的雪味,不過當然是沒有新鮮手撕的貨色那般,咬起來那樣有口感的了;在粉上再舖上不少的切粒青葱及幾片香菜,食起來當然不俗,怪不得小友吃完一箸又一箸....這裡的越法式三文治一向甚得我歡心。包是新鮮烘熱的,外脆內軟綿;扎肉、肝醬及腍肉等配料應有盡有,而且必備的紅及白蘿蔔絲夠多之餘又浸醋得宜,酸咪咪得讓人胃口

....
,怪不得小友吃完一箸又一箸
....
這裡的越法式三文治一向甚得我歡心。包是新鮮烘熱的,外脆內軟綿;扎肉、肝醬及腍肉等配料應有盡有,而且必備的紅及白蘿蔔絲夠多之餘又浸醋得宜,酸咪咪得讓人胃口大開。黑胡椒粒的加上更是令惹味程度提升至另一個層次....
哈哈....您說我們吃不完 ? 轉眼間所有的食物已化成一瘻煙,吹進我們一家的胃部裡去了
...

2011-05-27 48 瀏覽
入到去全間鋪頭一個客人都無可能我太晏去食掛?叫左兩碗撈懞-越南春卷撈懞-扎肉雞絲撈懞因為太肚餓 所以唔記得左影返張相撈懞汁另外用一個碗仔裝黎限住晒我黎幾多 因為本人係會落好多黎撈見到就知一定唔夠 一食 心諗大獲 無味既!!明明D汁應該會有D酸 佢一DD酸味都無食到我勁辛苦成碗撈懞最重要既野都咁差 真係好失敗!講下D春卷 我真係唔知食緊乜勁難食!仲要一碗得3條超短既春卷扎肉雞絲係我媽咪食佢話D雞絲完全無雞味 仲要勁鞋唔好食D扎肉切得太簿 零口感另外仲叫左碟小食越南蔗蝦$26/4條以為呢D個價錢個SIZE唔會太細點知超級勁爆細 細都算喇 D蝦肉仲要勁簿呢一餐我真係勁唔滿意以後都唔會黎呢度食野!!!!!!!!!!!不可一,不可再呀!!
入到去全間鋪頭一個客人都無
可能我太晏去食掛?

叫左兩碗撈懞
-越南春卷撈懞
-扎肉雞絲撈懞

因為太肚餓 所以唔記得左影返張相

撈懞汁另外用一個碗仔裝黎
限住晒我黎幾多
因為本人係會落好多黎撈
見到就知一定唔夠
一食 心諗大獲 無味既!!
明明D汁應該會有D酸 佢一DD酸味都無
食到我勁辛苦
成碗撈懞最重要既野都咁差 真係好失敗!

講下D春卷

$26/4條
以為呢D個價錢個SIZE唔會太細
點知超級勁爆細 細都算喇 D蝦肉仲要勁簿

呢一餐我真係勁唔滿意
以後都唔會黎呢度食野!!!!!!!!!!!

不可一,不可再呀!!
2011-05-09
慶祝紀念
母親節
2011-04-20 48 瀏覽
以往行經泰祥街只會係街口的上海包點小鋪內,買一兩件牛肉包,香蔥大餅.邊走邊食!既大件飽肚,亦能滿足味覺!一直都很喜歡包類食品.得悉這街內開了邦美蜀在元朗區的第二間分店之後,找了一個星期六的悠閒下午專程一試該店的招牌越式法包!目標己定,甫一入內坐下己隨即落單!法包加凍檸茶一杯.侍應不忘提醒由於製作需時,所以要稍等15分鐘.及要否走芫茜,辣椒等香辛味重的配料.先到的自然是大大杯的凍檸茶.雖然夠大杯夠凍,未對茶質太有要求的話己算合格!再來就是主角招牌法包!小藤籃上的大件法包中間一開二,酸菜,紅蘿蔔札肉等餡料將包心逼得爆滿!(唯獨包面烤得略焦失分)先吃一口,麵包質地夠脆身,微熱但確實多料到咬不下!再咬一口感覺到陳鋪在餡面的黑椒碎香味!酸菜及札肉的分量亦毫不吝嗇!每一口都是滿足的!!!足料!...唯一覺得辣椒切得不夠碎,以致辣味不夠平均,一口過辣一口無辣!索價30個大洋也算交足功課喇!再值得一提該店的入口有方便輪椅使用者的小斜台.即使傷健人士出入亦十分方便!抵讚!
招牌越式法包
既大件飽肚,亦能滿足味覺!一直都很喜歡包類食品.
索價30個大洋也算交足功課喇!

2011-03-12
招牌越式法包
2010-09-12 38 瀏覽
從初初剛開店開始,就已經想試試了,很想知道它與屯門出名的小巴黎的比較。玻璃自動門的設計,會讓人想推門就進,幸好我們亦懂得看指示使用。進內環境不錯,有大約十張桌子,地方尚算寬敞。燈光柔柔的,讓人感覺有點兒到了西餐廳。待應服務尚可接受,起碼叫了他們都會作反應,不過總是覺得他們很呆滯,總是沒有什麼表情,若能笑多些可能會更好。三姊弟一行人點了酸辣無骨鳳爪(走辣)、扎肉雞絲撈檬、香矛豬扒雞翼飯、越式法包和一碟生菜。老實說,這兒的香矛豬扒和雞翼都比不上小巴黎的好吃,香矛味不夠,而且肉質不夠嫩滑。至於鳳爪確實入味,即使叫了走辣亦會有點微辣,不過是一道很醒神開胃的冷盤。總括來說,想吃的已吃過了,價錢又不太經濟,試過一次就可以。

總括來說,想吃的已吃過了,價錢又不太經濟,試過一次就可以。

酸辣無骨鳳爪(走辣)~ 有微辣~ 鳳爪爽口~ 醬汁酸酸甜甜~ 非常開胃
扎肉雞絲撈檬~ 扎肉新鮮~ 雞絲略嫌無味~ 配菜配搭一流~ 清淡開胃~ 配上魚露非常醒神~
香矛豬扒雞翼飯~ 香矛味不夠~ 豬扒口感略嫌硬~ 兩者都很油膩~ 飯粒又太硬~ 有待改善
越式法包~ 卜卜脆的法包~ 太多人介紹了~ 真的值得一試
2010-08-29
越式法包~ 卜卜脆的法包~ 太多人介紹了~ 真的值得一試
  • 酸辣無骨鳳爪,越式法包
上星期日晚餐沒有甚麼特別想吃的東西, 想起都有一段日子沒有吃過越式的食物, 所以提議到邦美蜀去.自從發現了這間越南餐廳位於泰祥街的新分店後, 這裏已經成為了我們吃越式東西的首選. 因為這兒的環境很好, 雖然不是裝修得很高級, 但卻坐得很舒服, 加上價錢都很合理, 自然經常光顧. 當晚我們合共點了4款食物和飲品 :札肉雞絲撈檬這個是老婆的至愛! 因為味道很清新, 凍食的檬粉非常適合夏天. 配料很多, 有雞絲, 酸瓜, 札肉, 青瓜絲和生菜絲等, 再加埋附上的越式酸汁混在一起吃, 很開胃好味. 加上份量十足, 大大碗, 絕對可以吃得飽肚, 非常抵食, 難怪她已經吃過幾次了, 實在值得推介! 咖喱牛腩飯美味之作! 咖喱味香濃, 辣度適中, 有辣味之餘亦不會太過份, 最適合我這些喜歡吃咖喱但又不能吃太辣的人. 牛腩尤其出色, 雖然大大件, 但卻煮得極淋身, 而且很入味. 甚至連作為配菜的薯仔都充滿咖喱味, 用來送飯真的一絕! 牛腩件數亦不少, 不過相反碟上的白飯只有一小碗, 份量不多, 浪費了那些咖喱汁. 整體而言是令人回味無窮.蒜粒生菜其實即是一般的生菜, 不過加了些蒜粒在表面, 沒有甚麼特

札肉雞絲撈檬

咖喱牛腩飯

蒜粒生菜
其實即是一般的生菜, 不過加了些蒜粒在表面, 沒有甚麼特別. 點這個只是因為想多吃些菜而已. 不過生菜並不是十分多, 賣18元, 感覺上好像貴了少許.

椰汁涼粉冰

這個很好飲! 有很香的椰子味, 涼粉切得很細粒, 像飲珍珠奶茶般可以用飲管吸上來, 大大杯只賣16元, 抵飲!

還有, 這兒的服務非常好, 店員都很有禮貌. 反應亦很快, 基本上舉手示意都會很快前來, 結脹時會說多謝, 在元朗這些沒有講求服務質素的地區而言是很難得. 值得嘉許
!

這間店子整體上是不錯的, 大部份的食物都有中上的質素. 而且很地方闊落又整潔, 座位之間亦不會太迫(這點比總店優勝得多), 坐得很舒服. 最重要是價錢不貴, 很多東西都算抵食, 所以如果在元朗食越式粉, 飯或小食, 這裏絕對值得推薦!
非常抵食的札肉雞絲撈檬
咖喱辣度適中, 牛腩入味, 正!
蒜粒生菜
椰汁涼粉冰, 好飲!
2010-08-22
非常抵食的札肉雞絲撈檬
咖喱辣度適中, 牛腩入味, 正!
椰汁涼粉冰, 好飲!
2010-07-27 26 瀏覽
今天去了元朗和朋友食晚餐, 想食越南食物, 找來這間門面好新的店。店內播放音樂,內部環境不錯. 服務生有禮,寫錯了單,改過後立即道歉.食物評分:酸辣鳳爪: 野味,酸度不錯,雖然叫少辣,但是都是太辣否無骨豬扒越南河: 湯底不錯,夠味,豬扒切開一件件與河粉分碟上,有心機. 豬扒有濃厚香茅味.不過不夠肉汁。下次會試下火車頭河,大大碗,夠兩人食。走時, 巧遇蔡少芬和她丈夫去這兒食晚餐,嘻嘻

食物評分:

酸辣鳳爪: 野味,酸度不錯,雖然叫少辣,但是都是太辣否

下次會試下火車頭河,大大碗,夠兩人食。

走時, 巧遇蔡少芬和她丈夫去這兒食晚餐,嘻嘻
酸辣鳳爪
無骨豬扒越南河
2010-07-23
酸辣鳳爪
無骨豬扒越南河
  • 越南河
2010-07-08 15 瀏覽
一直想在元朗找些有特些的地方試吃, 第一站便選擇邦美蜀.當天點了一個二人套餐:雜牛煲 (忘記其名稱) : 牛味豐富 份量極多 蘿蔔很入味沒有喳 喜歡牛肉的人的珍品越式拼盤: 有越南春卷, 扎肉 粉皮等, 跟上水熟食中心的大排檔比較沒有那麼多油, 不會太油膩, 很乾身. 配上其甜酸醬一流青檸梳打及紅豆冰: 一般以這樣的價錢在元朗區來試味是很化算的
一直想在元朗找些有特些的地方試吃, 第一站便選擇邦美蜀.

當天點了一個二人套餐:
雜牛煲 (忘記其名稱
青檸梳打及紅豆冰: 一般

以這樣的價錢在元朗區來試味是很化算的
2010-06-24
  • 越式拼盤
2010-07-05 34 瀏覽
從 Open Rice 得知這間的評語不俗, 所以昨晚和老婆嘗試一吓, 點了 :扎肉雞絲撈檬 : 很大碗, 檬和配菜都很多, 非常抵食!!香茅豬排飯 : 這個味道一般, 豬排很乾身, 不及小巴黎的好吃越式炸春卷 : 普通, 沒有特別油菜 : 正常水準珍寶法式三文治 : 很多人都推介這個, 試過後真的非常好!! 餡料十分多, 最好的是法包很脆, 份量十足, 絕對是必食之選!店舖環境不俗, 亦坐得舒服, 以後會再來.

扎肉雞絲撈檬 : 很大碗, 檬和配菜都很多, 非常抵食!!

越式炸春卷 : 普通, 沒有特別

油菜 : 正常水準

店舖環境不俗, 亦坐得舒服, 以後會再來.
2010-07-03
  • 法式三文治
2010-05-18 8 瀏覽
平時去開另一間舖食,而家開左新舖都黎食下啦,大間左好多,坐得舒舒服服,食物水準keep住!都係食法式三文治,今次食珍寶,好多料呀,好多札肉同燻,加埋d酸菜...個包又鬆化,不過一個人食就真係會勁飽,所以建議share食,佢可以幫我地一開三 (我地三個人食)跟住最鍾意食小食, 叫左黑椒炸札肉餅,同埋小食拼盤,每樣食d,唔使咁full仲有叫左香芽豬扒撈檬,d豬扒好香 香茅味,唔會好薄,唔會乾淨淨,d酸菜青瓜絲max埋花生粒,檬粉咁食,再加埋魚露,好開胃呀!last仲叫左個蝦米紙卷,包住大大隻蝦,檬粉同生菜,我估仲有隻香料係入面,可能係金不換,都ok啦d野飲都好大杯,我見朋友杯咸檸七同椰汁紅豆冰都好大杯下,佢仲有滴滴咖啡,等我下次試下先,仲有好多野食,但三個人唔食得太多款,多d人食就試多d啦坐得舒服,野食又好,想食越南野我會諗起lei度, 我有次睇電視話食越南野食有分兩派架,唔知佢係咩派呢,如果屯門都開返間分店就好喇~~~

珍寶法式三文治
黑椒炸札肉餅
拼盤
香茅豬扒凍檬
2010-05-15 7 瀏覽
今次是第四次幫襯此店, 又有意外驚喜 生牛肉湯檬: 牛肉剛剛好被滾湯浸到半生熟, 入口嫩滑, 湯檬的牛肉湯底真的好好飲!不過牛肉份量偏少, 如果多一塊會更好 咖哩牛腩 + 蒜蓉包: 蒜蓉包意想不到的出色, 即烘, 多蒜蓉, 包身仲好鬆脆咖哩份量都唔少, 不過稍稍為淡 今次我都係睇完 U magazine 先嚟, 叫了之前都冇留意的越南滴滴咖啡, 估唔到, 味道好濃香, 有趣的, 仲有一陣淡淡的香味, 似椰子味??愛咖啡的人, 應該一試
今次是第四次幫襯此店,
又有意外驚喜

不過牛肉份量偏少, 如果多一塊會更好

咖哩份量都唔少, 不過稍稍為淡

愛咖啡的人, 應該一試
2010-05-10 19 瀏覽
媽媽說想吃越南野醒起u-magazine 話元朗都有間好野. 就帶媽媽去試新野呢因為同行有小朋友. 我地叫咗兩碗湯粉. 但湯的味道不算太香呢我地仲叫咗蔗蝦,春卷,札肉拼盤 ~~ 呢個幾好味呢米紙卷和蒸粉包 ~~ 其他味道都不錯的. 但點的醬汁味道很怪啊 !! 唔係平時所吃的那種. 紅紅的個樣似辣椒油, 味道有點酸. 但又唔夠酸. 總之怪怪的. 唔點個粉包又淡得滯.......炒牛肉飯 ~~ 開頭以為係炒飯. 其實係炒牛肉+白飯. haha個炒牛肉甜甜的. 用來送飯也不錯越式海鮮酸湯~~可能我唔食芫茜. 佢好大陣味. 我覺得難飲.....可能佢d 野正統卦. 我覺得唔啱我口味law., 但又唔可以話佢唔好食ge
媽媽說想吃越南野

我地仲叫咗

蔗蝦,春卷,札肉拼盤 ~~ 呢個幾好味呢

個炒牛肉甜甜的. 用來送飯也不錯

2010-05-05
慶祝紀念
母親節
(非會員)
家住屯門, 今早起床後想吃點什麼特別的東西, 在平淡慵懶的星期日添上一分美味色彩. 奈何毫無頭緒, 便隨手翻翻 <<U Magazine 我最喜愛食肆2010>> 小冊子了. 噢, 近近地, 元郎有一間越式的, 便試試看. 好方便, 地點在大榮華附近. 這家邦美蜀, 很明顯是一家由女士經營的店, 因為很明淨, 擺設簡潔得來有心思. 要等位啊, 午市也有少少人龍. 等了一會便可以入內了. 我把U Magazine刊登的所有菜式全部點選了, 哈哈, 依樣葫蘆, 該不會有重大意外. 結果是 --- 一頓美味的越式新嚐試! 好滿意啊!!!! 超級推介: 珍寶招牌法式三文治($27) 極之好味! 法包烘得脆脆的, 夾着雙色酸蘿蔔絲、洋葱、蕃茄、扎肉、自家製鵝肝醬...... 噢, 很惹味, 很Vietnam! 其他精選: 越式滴滴咖啡、生牛肉越式河粉、越式煲仔雜錦海鮮酸湯 (哈哈, 意想不到的酸味適中又有海鮮鮮味的越式湯, 很有趣!). 相對較普通: 鮮蝦扎肉米紙卷 (非不好吃也, 是無甚特別矣).今趟二人肚子都不夠位置再吃一個自家製的 "越式酸辣鳳爪",
噢, 近近地, 元郎有一間越式的, 便試試看.
好方便, 地點在大榮華附近.
要等位啊, 午市也有少少人龍. 等了一會便可以入內了.
結果是 --- 一頓美味的越式新嚐試! 好滿意啊!!!!

超級推介: 珍寶招牌法式三文治($27)
其他精選: 越式滴滴咖啡、生牛肉越式河粉、

今趟二人肚子都不夠位置再吃一個自家製的 "越式酸辣鳳爪", 下次再戰吧!
一定會再幫襯啊, 店子加油!!
2010-05-02
  • 珍寶招牌法式三文治