2022-06-21 162 瀏覽
食評シ☺︎︎ 那個滷排骨便當 $66 (推薦💛💛)首先份量驚人🙉🙉建議大家真係share食~排骨好厚身(手掌咁大塊),炸粉好薄,食落鹹鹹甜甜🤤~ 不過肉質少乾而且食到尾段少漏~配菜方面有4款:玉子偏甜,最愛粉絲帶微辣好惹味😆😆 ☺︎︎ 古早味手工滷肉便富 $62滷肉肥瘦適中而且好足料~ 不過味道偏甜個人不太愛🙈☺︎︎ 南投炭焙烏龍 (跟餐) ☺︎︎ 花壇茉莉綠茶 味道偏淡,無乜味 不過整體嚟講真係大件夾抵食!!!!!!!會再嚟!!!!!
食評シ
☺︎︎ 那個滷排骨便當 $66 (推薦💛💛)
首先份量驚人🙉🙉建議大家真係share食~
排骨好厚身(手掌咁大塊),炸粉好薄,食落鹹鹹甜甜🤤~
不過肉質少乾而且食到尾段少漏~
配菜方面有4款:玉子偏甜,最愛粉絲帶微辣好惹味😆😆

☺︎︎ 古早味手工滷肉便富 $62
滷肉肥瘦適中而且好足料~
不過味道偏甜個人不太愛🙈

☺︎︎ 南投炭焙烏龍 (跟餐)
☺︎︎ 花壇茉莉綠茶
味道偏淡,無乜味

不過整體嚟講真係大件夾抵食!!!!!!!會再嚟!!!!!
2022-06-20 103 瀏覽
呢一間係大角咀嘅台式餐廳🍴最出名嘅一定係超大塊排骨🐷上次就試咗個滷排骨便當🍱面頭嘅酥炸排骨 真係超級大塊!外皮好脆 入面嘅豬扒好入味 甜甜地 嫩滑又Juicy💕旁邊仲有五款配菜 勁豐富
2022-06-17 141 瀏覽
好多人都推介我嚟食呢一間大角咀嘅台式便當🍱價錢真係好抵食🤑味道都唔錯喎💕嗌咗個滷排骨便當 排骨外層脆卜卜 肉質唔會好鞋 勁大塊🐷便當仲會配埋好多款配菜 真係超級足料🤩
大角咀依間台式餐廳經常大排長龍,今次朋友約去試,就一齊等下,試下係咪真係咁正!🔸️香酥排骨便當 (海苔) $64 (跟餐配湯或飲品)- 一上場已經哇一聲! 塊排骨大到同個碗一樣大,大過一隻男人手,超誇張! 仲要塊肉厚到到1.5cm! 食肉獸岩曬! 排骨酥脆,啖啖肉,配一口飯一口粟米,正!🔸️香酥脆雞便當(鹽酥) $64(跟餐配湯或飲品)- 雞扒相對份量少d(只係相對),有三塊,炸完脆而不油,雞扒肉汁鎖住,食落勁juicy勁嫩🔸️5星⭐評分好食指數:⭐⭐⭐⭐整體份量:⭐⭐⭐⭐⭐性價比:⭐⭐⭐⭐打卡度:⭐⭐⭐餐廳環境:⭐⭐⭐

🔸️香酥排骨便當 (海苔) $64 (跟餐配湯或飲品)

🔸️香酥脆雞便當(鹽酥) $64(跟餐配湯或飲品)

🔸️5星⭐評分
好食指數:⭐⭐⭐⭐
整體份量:⭐⭐⭐⭐⭐
性價比:⭐⭐⭐⭐
打卡度:⭐⭐⭐
餐廳環境:⭐⭐⭐
2022-06-07 5556 瀏覽
早前去奧海城shopping,興之所至去了大角咀覓食去😎 未到晚上6點,已經見到一間小店門口有幾位等候,原來是大角咀稍有人氣的台式餐廳😍 即刻拜會拜會😆店內地方不大,座位之間相對較逼夾。適逢餐廳跟爵爵與貓叔合作,店內有不少爵爵與貓叔的嘜頭😆😆 餐廳採用QR code自助下單,我地當然點最具人氣的兩款便當:✨招牌那個滷排骨便當✨及✨香酥脆雞便當✨💗那個秘製麻辣鴨血 $32鴨血份量比想像中少,但味道不錯,麻辣不夠重但帶香❣️💗鳳梨冬瓜菜 +$6我就揀左少甜少冰,淡淡的鳳梨味🍍,再有冬瓜茶獨有的清甜。唔錯👍🏻👍🏻💗黑糖冬瓜茶 +$6豬先生就話黑糖既甜啱哂佢😂😂💗那個滷排骨便當 $66我地就是因為大過塊面的排骨而食🤤 果然真的超大塊✨✨ 豬扒炸得香脆!表面淋上滷汁,食落啖啖肉,肉質鬆軟不柴👍🏻 排骨底下則有五款配菜,款式會每星期轉換,當日就是:金平蓮藕、紅燒茄子、家常炒粉絲、焦糖玉子、本日涼菜。令便當更為豐富!當中炒粉絲跟焦糖玉子味道有驚喜💕 豬先生食完大叫抵食飽飽👍🏻👍🏻💗香酥脆雞便當(海苔) $65我點的香酥脆雞便當則姍姍來遲,但沒有排骨便當咁吸引🥴 炸雞表面撒滿大量的海苔粉,但味道不太

💗那個秘製麻辣鴨血 $32
鴨血份量比想像中少,但味道不錯,麻辣不夠重但帶香❣️

💗鳳梨冬瓜菜 +$6

💗黑糖冬瓜茶 +$6
豬先生就話黑糖既甜啱哂佢😂😂

💗那個滷排骨便當 $66

💗香酥脆雞便當(海苔) $65
我點的香酥脆雞便當則姍姍來遲,但沒有排骨便當咁吸引🥴 炸雞表面撒滿大量的海苔粉,但味道不太突出? 還是點鹽酥/香辣會更好吧? 雞件炸得酥脆而內裡有肉汁👍🏻 底下同樣亦有五款配菜,份量頗多!我最後都食剩少少🙊🙊

總結便當份量大方✨味道不俗❣️價格合理👍🏻👍🏻 但當日候餐時間頗長,眼見不斷出外賣,反觀堂食就要等一段時間才有。幸好當日未算餓,可以接受🙂 有改善空間… 但小店值得支持😚
2022-05-02
  • 那個滷排骨便當
  • 鳳梨冬瓜茶
2022-06-01 173 瀏覽
我同男朋友由那個係細細間舊鋪開始幫趁開業無耐第一次去已經要等位到而家搬左大鋪仍然要等位其實真係有佢既過人之處既仲要係大角嘴呢個美食集中地我地外賣叫左好多次了 尤其禁晚市果期因為覺得咁多外賣當中佢既好食程度算無乜打折佢最出名當然係佢滷排骨 次次都叫佢大塊到同個碗一樣咁濟 我成日食唔哂排骨跟台灣做法 先炸後滷調味超級好食 甜甜地肉質唔錯有啲位會鞋小小 近骨位多肥就好食好多但寧願咁多過乸得無哂肉感配菜都好有心思 定期轉款唔會食到悶
我同男朋友由那個係細細間舊鋪開始幫趁

配菜都好有心思 定期轉款唔會食到悶
外賣送餐
  • 那個滷排骨便當
2022-05-28 3115 瀏覽
話說:大食友人見到人哋食,佢又話要食;雖然小編已經食過好多次,但係好食嘅嘢係唔怕食多幾次嘅;今次星期六,大概13:40到,竟然得大概兩三枱人排隊, 10分鐘內,已經可以入座。🐣『香酥脆雞便當』$64~3大件,雞肉炸完,外脆內軟,仲有肉汁⋯⋯🐟『香酥魚菲力便當』$66~食過幾次外賣,好少嚟堂食;難得坐低,當然叫一個外賣好容易淋嘅魚;魚肉厚厚,3大件,炸得幾嫩;⋯⋯🌹🥝『玫瑰奇異果寒天冰茶』+$12~名入面有嘅材料,都飲得岀⋯⋯🐝🍡『蜂蜜麻糬白玉奶茶』+$12麻糬白玉好QQ,蜂蜜味比較岀,但無咩茶味⋯⋯🦆『那個秘製麻辣鴨血』$32~美中不足,就係呢個鴨血;唔夠入味,同埋個鴨血可以再滑啲!⋯⋯好味指數:🌕🌕🌕🌕🌕回味指數:🌕🌕🌕🌕🌕。📍 那個ㄋㄚˋ ㄍㄜ˙ (大角咀)大角咀埃華街116-118號地下8A號舖。✏️堂食嘅好處,除咗新鮮熱辣之外,仲可以食齊三款唔同嘅調味粉——海苔、鹽酥、麻辣;雖然小編好鍾意食辣,但係今次覺得海苔同鹽酥比較有層次,同我份魚夾啲✏️大食友人叫我「強調」—— 佢咁大食都夠飽;分量多,味道好,連嘢飲都好好飲,性價比超高✏️ 如果你真係好大食,仲互可以叫多飯;或者想每啖餸都有啲

🐣『香酥脆雞便當』$64
~3大件,雞肉炸完,外脆內軟,仲有肉汁

🐟『香酥魚菲力便當』$66

🌹🥝『玫瑰奇異果寒天冰茶』+$12
~名入面有嘅材料,都飲得岀
🐝🍡『蜂蜜麻糬白玉奶茶』+$12
麻糬白玉好QQ,蜂蜜味比較岀,但無咩茶味
蜂蜜麻糬白玉奶茶 /玫瑰奇異果寒天冰茶

🦆『那個秘製麻辣鴨血』$32
~美中不足,就係呢個鴨血;唔夠入味,同埋個鴨血可以再滑啲!
那個秘製麻辣鴨血

好味指數:🌕🌕🌕🌕🌕
回味指數:🌕🌕🌕🌕🌕

📍 那個ㄋㄚˋ ㄍㄜ˙ (大角咀)
大角咀埃華街116-118號地下8A號舖

調味粉

✏️ 如果你真係好大食,仲互可以叫多飯;或者想每啖餸都有啲飯一齊食嘅人,都要加飯,因為啲餸好多,唔夠飯送飯
2022-05-07
10 分鐘 (堂食)
蜂蜜麻糬白玉奶茶 /玫瑰奇異果寒天冰茶
2022-05-24 214 瀏覽
呢間台灣野,好有誠意份量超級大之餘,味道仲要非常好🤤 滷排骨飯超大塊豬扒,炸得酥酥的再滷,咬落去香脆得黎仲保持住juicy 肉汁同本身飯的醬汁🤪🤪食完飽到呆左~但大滿足!滷肉飯亦相當出色,香港好難得搵到又夠汁又入呆又多料的😂😂足以同台灣當地的媲美🥰可惜好味的地方一定好很多人⋯所以要食嘅一定要早啲嚟,遲過12點就可以慢慢排隊了🙈🙈---------------------------好味指數😋:8.5/10翻啅指數🙆🏻:8/10 人均消費💰:10-99服務態度👨🏼‍🍳:7.5/10 乾淨指數🌝:7.5/10

---------------------------
好味指數😋:8.5/10
翻啅指數🙆🏻:8/10
人均消費💰:10-99
服務態度👨🏼‍🍳:7.5/10
乾淨指數🌝:7.5/10
2022-05-22 179 瀏覽
呢間台式便當餐廳,每次經過都會見到長長嘅人龍排隊,今次特登早啲12點幾就去食,係門口排左一陣就可以入座啦!我哋揀咗那個滷排骨便當、香酥脆雞便當!首先滷排骨便當的排骨好大塊,遮住咗大半隻碗,亦有幾款不同配菜係裡面,賣相好吸引好豐富,排骨醃得好入味,外皮不是特別鬆脆,有點淋淋地?香酥脆雞便當的炸雞亦是大大粒的,不過粉漿比較厚,入面的雞肉還好,不會炸好乾好柴!而兩個飯的配菜應該都是一樣的,將幾款唔同嘅小菜放埋一齊,覺得裡面的冬粉煮得好入味好好食!
我哋揀咗那個滷排骨便當、香酥脆雞便當!
2022-05-20 202 瀏覽
一訪嘅時候見到咁多人排隊已經感覺到佢會好好食。入座前會先喺排隊嘅時候幫你點定餐,好有效率。咁啱有個窗口位俾我哋坐,好開心☺️嗌咗個臺南蝦捲便當同埋手工滷肉雞翅便當,好正!特別啱晒鍾意食滷肉飯嘅我,另外佢啲配菜全部都好好味,我哋係將成個便當一粒飯不剩咁清晒🥰杯檸檬寒天真係酸到五官乸埋一齊,啱晒啲鍾意酸嘅人,不過我就一般了~二訪都係要排隊,咁好食都難怪嘅,應該全日都要排~今次嗌咗個香酥魚菲力便當同埋勝利雙腸滷肉便當(限定),都係唔錯唔錯!質素好穩定,仲可以添飯𠻹🍚不過,同店員講想添少少飯,佢一次過俾咗勁大碗,為咗唔想浪費就夾硬食晒,於是變得太飽😢建議下次可以減少份量,咁就perfecto喇!上次試唔到今次終於試到嘅蜜糖麻糬白玉奶茶,啲白玉超煙靭!總括嚟講都好好飲,讚👍🏻雖然呢個地點對我嚟講有少少格攝,但係都好想encore好多好多次💛

二訪都係要排隊,咁好食都難怪嘅,應該全日都要排~

2022-05-15
20 分鐘 (堂食)
午餐
2022-05-18 190 瀏覽
那個係大角咀人氣店,次次經過都有一堆人響出便唔知等位定等外賣。經過岩岩5:55pm 出便得兩個人,佢六點開門,就緊係等啦。佢係自己上網點餐,由於想試多D款,就叫左一個香酥魚便當,另加黑糖牛奶,黃金魚蛋同小食拼盤。點知店員落完單拎張單黎先同我地講要一人叫一個便當,其實小食咪仲貴,同埋都唔見menu有寫呢個要求。不過都冇同佢拗,之後我地就加左個便當同野飲。其實都明點解咁多人,D炸野炸得香口又脆又唔會油,又大碟價值又抵食,仲要個黑糖梅子地瓜薯條好好食,食到唔停得口。其實飲品質素都好,少糖少冰都好飲。好食抵食既餐廳,不過服務就要改善下啦,唔好咁冷漠啦。

2022-05-05
2022-05-17 159 瀏覽
特登約朋友一嚐大角咀人氣台灣店!本來想食菲臘魚柳,結果已經售罄啦。 咁只好退而求其次,揀左個海苔香酥脆雞扒便當, 再額外加咗九蚊要咗杯鳳梨冬瓜茶加愛玉。佢呢度嘅便當有一個賣點,就係每日都跟唔同嘅配菜。 好似今日咁就跟咗金平蓮藕,紅燒茄子, 炒粉絲,焦糖玉子同埋紅蘿蔔五款配菜。 個便當望落好似好豐富咁,有好多餸。 作為主角既海苔雞扒好大份,但係脆粉炸得略嫌硬咗啲,內裏嘅油份有啲多。個便當份量好大,最後我食剩左三分之一。反而係少糖鳳梨冬瓜茶最有驚喜,飲落唔太甜,既有鳳梨糖漿味,又帶有冬瓜茶既清香味。兩者配搭得好好。下次會再幫襯試埋佢個滷排骨便當。

2022-05-14
呢間真係一間好抵食嘅台灣嘢😆 食到好飽每人先七十幾蚊😂 之前一直見有好多人排隊,所以特登揀咗平日中午晏啲去,相對少人啲😌 🔸🍱香酥脆雞便當$64好大塊雞扒,仲要有3塊🤣 揀咗鹽酥口味,外皮真係好香脆,而且鹽酥味好夠,裏面肉質都好嫩😋 佢啲配菜都好好食,每個禮拜都唔同,今次有炒粉絲、炒野菜、炒薯絲、焦糖玉子💖🍱那個滷香雞球便當 $66又係好大份🤣 滷醬汁好香,唔會太鹹,又帶少少甜,唔會好乾身,裏面肉質都係好嫩😋 真係好大碗,最後係食唔晒嘅🤣 好抵食!🥤凰梨冬瓜茶(跟餐+$6)特別推介🌟 嗰日好熱,杯野真係好解暑😝🔸味道:★★★★★環境:★★★★★服務:★★★★★衛生:★★★★★性價比:★★★★★

🔸

🍱香酥脆雞便當$64

那個滷香雞球便當

🍱那個滷香雞球便當 $66

🥤凰梨冬瓜茶(跟餐+$6)
特別推介🌟 嗰日好熱,杯野真係好解暑😝

🔸
性價比:★★★★★
2022-04-28
那個滷香雞球便當
2022-05-15 136 瀏覽
星期六晚6點鬆啲去到,唔駛等直接入座,招呼好有禮貌又笑晒咁。見我第一次黎,好主動解釋點落單,真體貼點左香酥魚菲力便當、三星葱餡餅、鳳梨古早紅茶加愛玉魚菲力炸得非常好,同價位食肆中難得,便當中一塊玉子燒可謂神來之筆餡餅味道都唔錯,用以招徠嘅三星葱太少,食唔出有葱味,十分可惜鳳梨紅茶點正常甜以平衡番味覺,愛玉一粒粒咬落去卜卜脆好得意用餐時間60分鐘,用左5分鐘睇餐牌+落單,大約25分鐘後上餐,只有30分鐘食真係好趕,呢個位扣服務一粒星
點左香酥魚菲力便當、三星葱餡餅、鳳梨古早紅茶加愛玉
鳳梨紅茶點正常甜以平衡番味覺,愛玉一粒粒咬落去卜卜脆好得意
2022-05-14
那個那個滷排骨便當香酥脆雞便當芋泥地瓜丸蜂蜜麻糬白玉奶茶價錢💲: $66/ $64/ $25/ +$12好味程度😋: 4.5/5服務🍴: 3.6/5環境🗾: 3.6/5性價比🥢: 4.5/5回頭率😚: 4.3/5-講到大角咀最出名,相信都唔洗多講,一路以來都係人氣小店,要排隊係一定的事🫠 假日我上次去都等左接近半個鐘,因為店家的外賣單超多,所以就算叫左,都要等一段時間😳 記得預足時間先好食。相比起佢地最招牌的大塊肉,其實係便當入面的各款小菜先最吸引我😝-✅✅配菜。黃金炒野菜,好似我媽煮的味道,但個人唔鍾意紅蘿蔔🥕 紅乳炒冬粉,呢個好好食,粉絲條條分明又夠味😋 蔥燒豆腐,好適合撈飯的一道,有d蠔油葱炆過咁!葱花玉子,一舊卷蛋咁,好味!-✅✅那個滷排骨便當。排骨真係大過塊面😌 先滷到入味再炸,感覺冇咁熱氣!但都因為咁個皮會有啲軟的感覺。排骨肉質正常,係食到一絲絲肉質個啲正常排骨,但佢味道好好,好入味😍 口味偏甜。-✅香酥脆雞便當。呢個相對無排骨咁好。冇滷過再炸,呢個個粉漿皮比較厚🤔 食落皮的比例好多。入面的雞肉都唔算好嫩。不過加埋香辣粉就惹味脆口d!-✅✅芋泥地瓜丸。係我的菜😎咬開滿滿的芋
那個
服務🍴: 3.6/5
環境🗾: 3.6/5
性價比🥢: 4.5/5
回頭率😚: 4.3/5

✅✅芋泥地瓜丸。係我的菜😎咬開滿滿的芋泥,咬到中間仲有啲地瓜泥!味道天然,唔係好甜,主要由地瓜帶出個小小甜!同埋每粒都好飽滿,好滿足!面頭有啲鹹鹹地的醬,就搞到好似有啲鹹甜鹹甜咁。

✅✅蜂蜜麻糬白玉奶茶。我覺得呢個先係高潮!會為左佢而再去食🤣 奶茶飲落清香,加上用蜂蜜,所以唔會死甜好漏,反而多左種脫俗的感覺!蜂蜜的清香好正。同埋好中意白玉的軟糯小小煙韌,仲有陣糯米粉味😚 比珍珠吸引!我會經過買呢杯嘢飲🤪
其實真係好食同滿意,覺得同台灣的相似,價錢合理。排半個鐘內我會再去,或者外賣都好!同埋會想試佢其他飲品(好似有個甘蔗牛奶好正)