2021-10-29 87 瀏覽
greatest cost quality ratio tw food in hk.normal lady cant finish on set.i almost to death trying to eat this up.hugh chicken leg rice $66add a tw sausage 12$free big iced tw tea.total: 78$i give you 78$ , u make me one if you can.#food #hkfood #delicious #yummy #dirty #smelly #vomit #digestion #sick #ill #igfood #foodig #hkfoodpoet #閃電五連鞭

hugh chicken leg rice $66
add a tw sausage 12$
free big iced tw tea.

total: 78$

2021-10-29
20 分鐘 (堂食)
2021-10-26 3078 瀏覽
之前見大角咀有間黃店話佢地塊豬扒好大件好吸引不過就要排好耐隊咁佢地四點半有落場時間就預左係星期六大約三點半黎到唔洗排隊可以直入舖頭名叫做那個後面果幾個注音好似都係解那個老闆係香港人而且仲係幾個九十後餐廳原本係細舖黎後來先轉左呢間比較大既舖位個位就係上次去過既金所過多兩條街而家轉角舖位兩邊落地玻璃就幾有空間感張檯就正常size但同格離距離好近那個主打係鐵路便當就無牛肉麵蛋餅蚵仔煎呢類型台式食物主打當然就係那個排骨便當記起上次去台灣嘉義係奮起湖果間阿婆鐵路便當佢係咁問咩芝腿排古我都唔知佢up乜到上菜果時先知道排骨國語係讀排古少有台式餐廳有野飲送亦都可以加錢轉其實特色飲品仲有期間限定既鰻魚同雞腿便當咁我當然係揀番招牌既排骨始終都係為左佢先過黎大角咀咁件排骨真係超大塊完全舖滿晒成個碗不過係有小小失望既因為塊排骨本身質感就淋淋地加左滷味亦都唔算好入味同埋真係一大舊原塊咁用筷子食得好狼狽不過便當裡面有佢地既本週配菜炒冬粉同薯絲都好出色呢點加晒分追加既台灣腸12蚊就無乜特別飲品加十二蚊要左杯麻糬白玉奶茶用外賣杯仲有台式味甜味夠同夠足料無話因為跟餐而渣左餐廳四點半落場四點就會last order都無乜
之前見大角咀有間黃店話佢地塊豬扒好大件好吸引

係有d卻步既
2021-09-25
蜂蜜麻糬白玉奶茶
2021-10-24 102 瀏覽
朋友帶我到這間人氣台灣小店,地方乾淨整潔,甚有文青感覺。餐桌上有植物點給綴,加分加分。店員服務態度良好。我們當天選了兩個便當,雞扒和那個滷排骨便當,排骨炸得酥脆👍🏻味道可口,每個便當裏面都有粉絲、豆腐和菜。要留意的是,那份滷排骨是整整的一大塊,女士要小心吃不完啊。另外還點了黃金流沙魚丸,熱辣辣的,好吃😋 飲品反而驚喜不算大。

要留意的是,那份滷排骨是整整的一大塊,女士要小心吃不完啊。

台式料理
台式料理
  • 那個滷排骨便當
  • 香酥脆雞便當
2021-10-15 153 瀏覽
大角咀真係好多低調嘅小店,今次就嚟試一試勁多人推薦嘅台式小店,12點幾到已經勁多人排隊🤣果然係名不虛傳~店舖門口有長櫈坐,店員會比menu睇住先,等咗大概廿分鐘就入得。🍴那個滷排骨便當 $66 (跟餐有16oz一杯高山茶,可加錢轉其他飲品)排骨超大塊,大過手掌,第一次食滷排骨,一次就愛上🥰 排骨肉質鬆軟,係有肉汁,一啲都唔乾!炸過嘅排骨有油香但唔油膩,加上甜甜哋嘅滷汁,真係勁好食😆飯量都幾多,配菜好豐富,有白菜,粉絲,玉子,素豆腐,好似食餸多過食飯咁🤣每樣都好高質,feel好有心思整每樣嘅配菜,好有家庭式媽媽比嘅分量同感覺💗🍴香酥脆雞便當 $64有三種味道,分別係鹽酥,海苔同香辣,朋友揀咗鹽酥。有三大件,食落超級香脆,雞肉好嫩有肉汁,鹽酥味香而唔鹹,個味好出,超好食!🧋蜂蜜麻糬白玉奶茶 少甜少冰 (+$12) 好少見到有麻糬白玉奶茶,係茉莉奶綠嚟嘅,蜂蜜味香甜,少甜都有啲甜,不過係蜜糖嘅甜味唔會好假,麻糬白玉超煙韌,好好咬口😆推薦指數: 10/10CP值極高,每樣野都好好食,真心一定要去食,食過一次會上癮😆

🍴香酥脆雞便當 $64

🧋蜂蜜麻糬白玉奶茶 少甜少冰 (+$12)

推薦指數: 10/10
2021-10-10 121 瀏覽
🐔香酥海苔脆雞便當 $64炸雞有3大舊炸得香脆外脆內軟保留到肉汁唔算好油膩但件件帶皮 表面灑咗海苔粉但味道唔重可以忽略一大扣分位係個飯明明走汁但米飯好黏口感過濕好彩另外兩個便當都無呢個問題but whyyyy me😭🐔香酥脆雞便當 鹽酥 $64雞塊同樣外脆內軟但鹽酥外皮會較厚滷汁帶醋味 食落酸酸鹹鹹朋友話似臭腳味。但又食哂😂🦐臺南香辣蝦捲便當 $58蝦捲有3條 同樣經油炸但外皮就唔太脆 煙煙韌韌蝦膠紮實彈牙 夾雜爽脆嘅馬蹄每款便當都附5款配菜本週配菜✧家常炒粉絲 粉絲質地彈牙混合蘿蔔絲同埋洋蔥鹹鹹辣辣好惹味✧素麻婆豆腐好香椒麻味 帶微微辣唯一係豆腐略嫌太碎如果完整啲會更好✧酸菜切得好細粒帶微酸 有助解膩✧玉子燒味道唔出呢款我哋都麻麻哋。✧古早白菜滷係5款配菜入面最扣分無咩調味 感覺好油而且啲菜頭好硬 好似未煮熟咁😢最後一提便當份量好足 飯量多較大食嘅朋友覺得啱啱好我同另一朋友就食剩啲飯建議女仔可以嗌少飯
香酥海苔脆雞便當

🐔香酥脆雞便當 鹽酥 $64
雞塊同樣外脆內軟
但鹽酥外皮會較厚
滷汁帶醋味 食落酸酸鹹鹹
朋友話似臭腳味。
但又食哂😂

切得好細粒
帶微酸 有助解膩

✧玉子燒
味道唔出
呢款我哋都麻麻哋。

✧古早白菜滷

香酥海苔脆雞便當
香酥鹽酥脆雞便當
臺南香辣蝦捲便當
2021-10-09 103 瀏覽
👉 那個滷排骨便當🍱($66)推薦俾大家一定要試💁🏻‍♀️ 招牌主角的排骨🐽超級超級咁大,仲大過我隻手掌✋🏻裡面肉質緊實又入味鹹甜鹹甜🤤仲帶少少🤏🏻蒜香🧄,外層脆皮部分薄又酥脆,食完真似好似返左台灣🇹🇼咁🙆🏻‍♀️當日的配菜:☑️熗炒香蔥薯絲🥔 (又香又爽口)☑️咖哩炒冬粉🥘☑️醬燒茄子🍆 (酸酸甜甜😋)☑️焦糖玉子🥚 (微甜,但小編都係鐘意食鹹玉子燒🙈)☑️本日涼菜(但小編同友人都搵唔到係咩🤣)樣樣配菜份量同味道都非常出色好滿意👍🏻,女仔👧🏻記得叫少飯🍚/分定一半俾你同行的男仔啦🤪👉 香酥鹽酥脆雞🐓便當🍱($64)半個碗放滿4件新鮮炸好大大件鹽酥雞🐓,雞肉質地嫩滑有汁💦但脆皮部分略微厚左少少🤏🏻(配菜🥢同上面一樣);餐廳提供鹽酥/海苔/香辣🌶三種口味,俾你地自己選~👉 那個秘製麻辣鴨血🦆($32)鴨血🦆嫩滑得來偏麻,辣🌶就唔算好辣,所以唔好辣的您都食得架😉👉 臺南蝦🦐卷($18)蝦卷甜甜地☺️裡面有蝦肉🦐及馬蹄,裡面口感特別有層次😎 再包住酥皮出面再果上椒鹽🧂,香口得來特別有台灣🇹🇼風味😍👉 黑糖波霸牛乳🥛(配餐加$16)唔推薦俾大家🙅🏻‍♀️好甜之餘珍珠好多都未煮熟,味道仲好人工,超級失望😞P.S:
👉 那個滷排骨便當🍱($66)

當日的配菜:
☑️熗炒香蔥薯絲🥔 (又香又爽口)
☑️咖哩炒冬粉🥘
☑️醬燒茄子🍆 (酸酸甜甜😋)
☑️焦糖玉子🥚 (微甜,但小編都係鐘意食鹹玉子燒🙈)
☑️本日涼菜(但小編同友人都搵唔到係咩🤣)

👉 香酥鹽酥脆雞🐓便當🍱($64)

👉 那個秘製麻辣鴨血🦆($32)

👉 臺南蝦🦐卷($18)

👉 黑糖波霸牛乳🥛(配餐加$16)

P.S:
▪️‼️只收現金💵‼️
▪️限時60分鐘⏱、另設有最低消費$30飲料一杯🧋
▪️份量真係有d多🤣,一個餐兩個👧🏻share都得(可叫少飯/多飯🍚),同行友人由1個月食到3個月咁😜
(見到個位唔好打我唔該🙈)
今次去左大角嘴試人氣熱點,那個!我地4個人,所以點左4個唔同款嘅便當SHARE黎影 HAHAHAHA先黎第一個係滷雞扒便當。雞扒本身係炸的,再淋上滷水汁,好香濃,不過我嫌佢淋完個汁塊雞扒無咁脆。魯肉飯魯肉飯用上好多切碎粒的五花腩,肥瘦均勻,食得出佢個滷汁仲加左酒,份外香甜味美!大棒棒炸蝦便當原來大棒棒係大海蝦,真係好長好粗碌好大隻,絕對唔簡單,好吸引!海蝦好彈牙肉厚,炸皮好薄,真心推薦呢個!鹽酥青衣魚柳便當每件青衣魚柳都好大件,總共仲有3件,好誇張。每件都好肉厚,青衣魚柳口感係較結實,唔同市面的鯰魚柳咁梅,聽講係酒樓先會用到的高級食材,真係好抵食呀另外點左3款小食。炸芝士可樂餅 滿滿芝士好邪惡!外皮炸得鬆脆,內裡芝士軟綿,好食!炸黃金蕃薯芋圓以芋頭做外皮,黃金蕃薯做成餡料,滿滿的澱粉質口感,好RICH ,黃金蕃薯好甜,好好食呀!另外仲有飲品,都好好飲提提大家,下畫2點半黎係最少人,可以慢慢影相LOL
今次去左大角嘴試人氣熱點,那個!

先黎第一個係滷雞扒便當。

魯肉飯

大棒棒炸蝦便當

海蝦好彈牙肉厚,炸皮好薄,真心推薦呢個!

鹽酥青衣魚柳便當

每件青衣魚柳都好大件,總共仲有3件,好誇張。

另外點左3款小食。

炸芝士可樂餅

滿滿芝士好邪惡!
外皮炸得鬆脆,內裡芝士軟綿,好食!

炸黃金蕃薯芋圓

另外仲有飲品,都好好飲

提提大家,下畫2點半黎係最少人,可以慢慢影相LOL
2021-09-07
  • 香酥魚柳便當
  • 大棒棒炸蝦飯
2021-10-06 50 瀏覽
今日去左依間隱世既大角咀台灣小店食LUNCH因為平時見人龍好長今朝特登揀左佢開門既時間去大約11點半 就即刻入到 入到黎叫左2個便當同2杯飲品價錢唔貴 環境都幾好分別係香酥排骨便當同埋香酥台南蝦捲便當飲品就叫左黑糖冬瓜茶同埋南投炭培烏龍厚奶茶先講個排骨便當 塊排骨勁大塊同埋真係好厚身食落去真係好肥但好好食同埋佢仲有好多配菜同埋飯係底就算一個男人都未必食得哂至於個蝦捲亦同樣出色炸得好脆 個椒鹽味亦好好食 食完2個好飽既便當要即刻飲番2杯野飲個厚奶茶亦都好好飲 烏龍茶味好重 但亦有奶香黑糖冬瓜茶亦同樣出色 唔會話黑糖味太甜 消暑一流 總括黎講 間野真係好抵食亦好好食唔怪得長期都有人龍
今日去左依間隱世既大角咀台灣小店食LUNCH

黑糖冬瓜茶亦同樣出色 唔會話黑糖味太甜 消暑一流

總括黎講 間野真係好抵食亦好好食
唔怪得長期都有人龍
2021-09-26
5 分鐘 (堂食)
  • 排骨便當
2021-10-02 929 瀏覽
呢間鋪頭由奧運站行橋過去好快到,次次經過都會見到長長嘅人龍,今次終於有機會食到,當日配菜有蒜香大白菜(3塊)、宮保素丁、焦糖玉子、本日涼菜,想提提佢啲涼菜配飯真係好好食、令到我愈食愈開胃,食到最後都仲有好多配菜,佢啲粉絲吸收到好多滷水汁,好夠味🍛那個滷排骨便當 $66 (9.0/10)排骨大大片、非常厚身、好少骨,咬落去酥脆、帶甜嘅滷水味,就算我去過台灣都未食過咁嘅滷排骨,我超鍾意,而且店家都好貼心咁將排骨切好,方便客人食之餘,仲可以保持到原塊咁樣,打卡都好靚🥘臺南蝦捲便當 $58 (8.4/10)揀左香辣味,我就覺得唔辣啦,枱面有3隻調味粉可以比我地任落,有海苔、鹽酥、香辣,配菜固定🍵章魚冬瓜蛋花湯 $0 (8.2/10)見唔到章魚,但飲落好有章魚味,會有啲冬瓜可以食下,呢個湯好飲🥃高原黑蕎茶 $0 (8.2/10)大大杯嘅茶,我自己覺得唔洗加多$3要加大,呢杯已經差啲飲唔哂,我冇額外加糖,茶好有麥嘅味、好飲-📍 那個ㄋㄚˋ ㄍㄜ˙ 大角咀埃華街116-118號地下8A號舖🕑Mon to Sun 11:30~16:30; 18:00~21:30-

🍛那個滷排骨便當 $66 (9.0/10)

🥘臺南蝦捲便當 $58 (8.4/10)

🍵章魚冬瓜蛋花湯 $0 (8.2/10)

🥃高原黑蕎茶 $0 (8.2/10)
📍 那個ㄋㄚˋ ㄍㄜ˙
大角咀埃華街116-118號地下8A號舖
臺南蝦捲便當
臺南蝦捲便當
2021-09-26 101 瀏覽
在附近上班,每次lunch hour都一定會大排長龍用心製作,花心思提供不同的配菜◭那個滷排骨便當 $66 🅙🅙🅙🅙🅙/5往常都是點滷雞球便當今次想試一下熱門的滷排骨排骨很大塊,份量十足排骨一定不及雞球質感嫩滑,但亦不乾它們家的配菜每次都不一樣有些時候是炒粉絲、蛋卷、炒菜是用心經營的一家黃店
◭南投炭焙烏龍 $20 (點便當贈送的) 🅙🅙🅙🅙/5⚎⚎⚎Recommendation 🅙🅙🅙🅙🅙/5⚍⚍⚍
在附近上班,每次lunch hour都一定會大排長龍
用心製作,花心思提供不同的配菜

◭那個滷排骨便當 $66 🅙🅙🅙🅙🅙/5
往常都是點滷雞球便當
今次想試一下熱門的滷排骨
排骨很大塊,份量十足
排骨一定不及雞球質感嫩滑,但亦不乾
它們家的配菜每次都不一樣
有些時候是炒粉絲、蛋卷、炒菜
是用心經營的一家黃店

◭南投炭焙烏龍 $20 (點便當贈送的) 🅙🅙🅙🅙/5

⚎⚎⚎
Recommendation 🅙🅙🅙🅙🅙/5
⚍⚍⚍
2021-09-25 94 瀏覽
-🎏香酥臺南蝦捲便當✨ 💰$58因為唔想食牛豬雞肉 所以最尾叫咗個蝦捲蝦捲有三口味(鹽酥/ 海苔/ 香辣) 我揀咗鹽酥口味雖然唔太食到有鹽酥味 不過檯面都有呢三種味粉比大家自己再落蝦卷外面脆脆地 食落彈牙仲好甜入面有青豆同一啲好爽口嘅野 ((食唔出咩黎便當入面仲有好多配菜💁🏿‍♀️熗炒香蔥薯絲💁🏿‍♀️咖哩炒冬粉有啲似茶餐廳嘅星洲炒米 咖哩味重💁🏿‍♀️醬燒茄子💁🏿‍♀️焦糖玉子玉子本身都甜 上面仲燒咗層焦糖 不過我覺得幾特別💁🏿‍♀️本日涼菜食落應該喺酸菜黎🤩-便當仲可以嗌多飯/ 少飯絕對岩哂雀仔胃又唔想浪費食物嘅人😎當然都好岩長期肚餓食唔飽嘅人😎😎-🎏鳳梨冬瓜茶 套餐+💰$6大熱天要飲杯冬瓜茶消暑 鳳梨味好香🍍叫咗少甜覺得岩岩好

🎏香酥臺南蝦捲便當✨ 💰$58

當然都好岩長期肚餓食唔飽嘅人😎😎
🎏鳳梨冬瓜茶 套餐+💰$6
大熱天要飲杯冬瓜茶消暑 鳳梨味好香🍍
叫咗少甜覺得岩岩好
📍那個ㄋㄚˋ ㄍㄜ˙ 📍 💛高質台式便當💛Bookmark左呢間係大角咀黃黃到金既高質台式便當好耐,今日終於黎試試佢。因為知道呢間店好出名,避免排長龍,5點半就到左排隊等開門💛一到六點已經好多人排隊🐥香酥脆雞便當-海苔/鹽酥/香辣3隻味我揀左海苔味,個便當好大份,有3件炸雞,玉子燒,粉絲等等既配菜。炸雞雞肉幾嫩好juicy,雞皮脆卜卜,可能炸野真係呢間野賣點。好好食🐥古早味手工滷肉飯便當 呢個便當一樣豐富同足料,一樣有唔同配菜,滷肉肥瘦適中而且切得都幾大粒好有口咸超級足料,食到尾都啖啖肉🥰真係必食🐥鳳梨冬瓜茶飲起黎清新解渴,好重鳳梨味,都幾特別唔錯
📍那個ㄋㄚˋ ㄍㄜ˙ 📍
💛高質台式便當💛

🐥香酥脆雞便當-海苔/鹽酥/香辣

🐥古早味手工滷肉飯便當

🐥鳳梨冬瓜茶
飲起黎清新解渴,好重鳳梨味,都幾特別唔錯
2021-09-15
10 分鐘 (堂食)
  • 古早味手工滷肉便當
2021-09-20 183 瀏覽
大角咀覓食😋😋難得去到搵左間無其他分店既台式餐廳.✴️香酥排骨便當 $64有鹽酥、海苔同埋香辣三種口味我就揀左海苔味😁另外加咗$12一條台灣蜜蒜腸便當好大份👍🏻塊排骨又大又脆枱面有香辣粉鹽酥粉同海苔粉比你任加!另外有甘筍炒粉絲、粟米炒菇、炒椰菜同埋一舊玉子燒做配菜🍱所以感覺好豐富吾會好寡😋$12條腸有啲貴,不過太耐無食過下癮.✔️feel到好比心機既小店❤️跟餐飲品有古早紅茶、炭焙烏龍、黑蕎茶、茉香綠茶同埋養生湯亦可以加錢再轉其他嘢飲🧃座位都有啲密,不過不失Lunch限時60分鐘左右,12點去到吾洗等位,但越晏越多人😆會再去幫襯🙆🏻‍♀️
大角咀覓食😋😋
難得去到搵左間無其他分店既台式餐廳
✴️香酥排骨便當 $64
有鹽酥、海苔同埋香辣三種口味
我就揀左海苔味😁
另外加咗$12一條台灣蜜蒜腸
便當好大份👍🏻塊排骨又大又脆
枱面有香辣粉鹽酥粉同海苔粉比你任加!
另外有甘筍炒粉絲、粟米炒菇、炒椰菜
同埋一舊玉子燒做配菜🍱
所以感覺好豐富吾會好寡😋
$12條腸有啲貴,不過太耐無食過下癮
✔️feel到好比心機既小店❤️
跟餐飲品有古早紅茶、炭焙烏龍、黑蕎茶、
茉香綠茶同埋養生湯
亦可以加錢再轉其他嘢飲🧃
座位都有啲密,不過不失
Lunch限時60分鐘左右,
12點去到吾洗等位,但越晏越多人😆
會再去幫襯🙆🏻‍♀️
午餐
2021-09-20 86 瀏覽
那個ㄋㄚˋ ㄍㄜ˙長期排隊的台式餐店~晚市未開已見人龍在等候~幸好趕及首輪入座!當然重點目標係出哂名既!超巨形滷排骨便當!!滷排骨便當🎖🎖🎖巨無霸滷排骨~大到成個碗禁大所以只係見到塊排骨同排骨😂其他咩都見唔到啦但其實便當入面包含左6款配菜仲要日日唔同添~所以實在相當足料嫁!一個人差d都食唔哂丫黑白炸炸墨丸+炸貢丸~墨丸夠彈形口感實在唔錯貢丸內有芋貢~原來係我最愛既芋心貢丸~有驚喜有驚喜~炸地瓜丸本身已經好鍾諗食蕃薯🍠當然要試試啦~味道其實都唔差丫但入面太乾如果小嫩小小就更好😊台式鴨血~那個鴨血呢麻辣味十足~但真的太鹹了而且口感唔夠煙un~所以呢個可以不試🥲
那個ㄋㄚˋ ㄍㄜ˙
長期排隊的台式餐店~
晚市未開已見人龍在等候~
幸好趕及首輪入座!
當然重點目標係出哂名既!
超巨形滷排骨便當!!

滷排骨便當
🎖🎖🎖
巨無霸滷排骨~
大到成個碗禁大
所以只係見到塊排骨同排骨😂
其他咩都見唔到啦
但其實便當入面包含左6款配菜
仲要日日唔同添~
所以實在相當足料嫁!
一個人差d都食唔哂丫

黑白炸
炸墨丸+炸貢丸~
墨丸夠彈形口感實在唔錯
貢丸內有芋貢~
原來係我最愛既芋心貢丸~
有驚喜有驚喜~

炸地瓜丸
本身已經好鍾諗食蕃薯🍠
當然要試試啦~
味道其實都唔差丫但入面太乾
如果小嫩小小就更好😊

台式鴨血~
那個鴨血呢麻辣味十足~
但真的太鹹了而且口感唔夠煙un~
所以呢個可以不試🥲
15 分鐘 (堂食)
  • 那個滷排骨便當
  • 鳳梨冬瓜茶
2021-09-20 287 瀏覽
星期六 晴天☀️3個人着咗懷念吓台灣旅行回憶,所以就特登入去大角咀試吓呢間台灣菜。朋友話已經觀望咗好耐都未試過,每次搭車經過都見到有食客排隊等位,聽到就忍唔住抱住有啲期待入去試吓。餐廳只接受walk-in,大約排咗15-20分鐘已經有位,但係個日天氣相當炎熱…企咗5分鐘已經流哂大汗…雖然餐廳等候位置無任何遮蔭位,不過見餐廳好貼心望咗幾把長遮俾客人借用,帶位侍應有禮貌,排隊個陣已遞上餐牌自助下單,環保♻️餐牌嚟可循環再用。*記得要人齊先准入座,同埋用餐時間都有限時。3個人叫咗3個招牌便當,仲有一款小食(2個朋友堅持一定要食😂),當然唔少得仲有台式飲品。香酥魚菲力便當香酥排骨便當香酥脆雞便當甜不辣  (6塊)飯後有感: 朋友聚會,回味下台灣風味其實ok,飲品都值得推介嘅,不過食物因為都係油炸,偏油膩,主菜唔係我鐘意嘅,值得一讚係飯同配菜有心機,食到淡淡牛油🧈同菇嘅香味,仲有甜不辣好好味,大家下次可以一試。
星期六 晴天☀️

*記得要人齊先准入座,同埋用餐時間都有限時。

香酥魚菲力便當
香酥脆雞便當
香酥脆雞便當
香酥魚菲力便當

飯後有感:
20 分鐘 (堂食)