餐廳: 逸東軒
資訊:

2021-09-29 416 瀏覽
自從去過逸東staycation同逸東軒飲茶之後,一直都對他們印象超好!逸東軒蜜汁叉燒更加係令我地念念不忘。今次我同草子外賣左蜜汁叉燒($238)加送!逸東軒叉燒用左上等梅頭肉,叉燒燒得焦香,肉質肥瘦均衡,入口鬆軟,蜜汁甜度剛剛好,叉燒入味好juicy!我地都覺得平時就咁買呢個叉燒加個白飯,已經可以係簡單美味的一餐!另外值得一提,佢地嘅外賣盒好實正,美觀得黎又可以重用,連外賣都充滿心思,好值得讚賞!👍🏻

今次我同草子外賣左蜜汁叉燒($238)加送!

2021-09-25
5 分鐘 (外賣自取)
  • 明爐蜜汁叉燒
2021-09-27 465 瀏覽
中午時段一早網上訂了檯,所以一去到就唔駛等位,場地好闊落,檯與檯之間距離較開,檯亦好大,裝修帶點中國元素,氣氛好好!點心都幾抵,大致上分$38,$48,$58,仲有其他類別既粉面同小菜。佢個芋頭酥好鬆脆,一咬落去啖啖芋頭,出面個酥皮整得好香口,強烈推薦!其他點心既水準都好高,蝦餃皮都整得好食,唔會話太厚又硬,入面用既材料都係新鮮,又唔會話得一兩舊,好食!但點心較精緻,所以唔會話大大粒,反而係細細地,所以可以試多幾樣野。炸流心包又係必食,一咬落去即刻流曬出黎,同埋個炸皮都好鬆軟,但食完真係有小小滯🙈最後叫既鯪魚湯米粉,鯪魚好彈牙,但最好食係個魚湯,好鮮甜,大家都飲曬。呢間點心米之蓮性價比真係好高,比起出面普通飲茶質素又唔係高,呢間反而算抵食!

2021-09-14
午餐
2021-09-27 359 瀏覽
難得平日放假 ,梗係要搵機會食weekend要同人爭崩頭🤕先食到既野啦.今日黎到逸東酒店嘅中菜廳逸東軒💛點心方面實在出色!下次要食埋中菜😋🍤帶子蒸燒賣 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️(蒸點推介!)鮮味帶子配埋唔過咸既豬肉餡加埋薄薄燒賣皮,係少有高汁既燒賣🧆陳皮牛肉球 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️(蒸點推介!)新鮮牛肉超淋超juicy 少少陳皮香完全唔會覺得膠平時唔愛牛牛球既我都覺得好正以下點心唔係太突出 但都係水準之上🥟帶子瑤柱菜苖餃 ⭐️⭐️⭐️⭐️🌯春風得意腸粉 ⭐️⭐️⭐️⭐️🥐蜂巢海鮮芋角 ⭐️⭐️⭐️⭐️(炸物推介!) 🥯脆皮流沙酥 ⭐️⭐️⭐️⭐️🦴豉汁蒸鳳爪 ⭐️⭐️⭐️🥧馬拉糕 ⭐️⭐️⭐️最後叫左蛋白杏仁茶湯圓超滑溜既蛋白 女士一定要食番碗重點係係到飲茶完全唔係平時好嘈既酒樓人數限制加上桌與桌之間距離確保安全之餘食客可以有好多空間可以靜靜傾吓計 飲杯茶🍵🥢享受下米芝蓮級嘅點心開心
今日黎到逸東酒店嘅中菜廳逸東軒💛
點心方面實在出色!下次要食埋中菜😋

🍤帶子蒸燒賣 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️(蒸點推介!)
鮮味帶子配埋唔過咸既豬肉餡
加埋薄薄燒賣皮,係少有高汁既燒賣

🧆陳皮牛肉球 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️(蒸點推介!)
新鮮牛肉超淋超juicy 少少陳皮香
完全唔會覺得膠
平時唔愛牛牛球既我都覺得好正

以下點心唔係太突出 但都係水準之上
🥟帶子瑤柱菜苖餃 ⭐️⭐️⭐️⭐️
🌯春風得意腸粉 ⭐️⭐️⭐️⭐️
🥐蜂巢海鮮芋角 ⭐️⭐️⭐️⭐️(炸物推介!)
🥯脆皮流沙酥 ⭐️⭐️⭐️⭐️

開心
  • 帶子蒸燒賣
  • 蜂巢海鮮芋角
2021-09-27 485 瀏覽
Book 位時,都清楚用餐時間只有90分店。認真講,假期飲茶得90分鐘,真係要食完就走。3個大人,食左9款食物。好食:叉燒併燒腩仔 / 蝦餃 / 鮑魚京蔥和牛酥唔好食:燕窩瑤柱菜苗餃(太重薑味) / 蛋散(唔夠脆)食物就其他食評都有講過唔少,今次想講服務。我地係2:30入座嘅一輪,佢都係6-7成入座率。明明3:30PM先LAST ORDER,3:00PM已經開始趕羊:"重有無野想落單??" / 收MENU / 又碟.......我唔認為酒店中菜會有"趕羊服務"。枱又唔抺得乾淨,枱"la"重有條紅椒絲 (重點: 我嘅ORDER中,無呢樣食材)加水,又係考耐性嘅一環。舉手又要好耐先有人彩。我覺得平日有7折,只論食物,係可以再黎。但無折又咁嘅服務,真係唔需要幫襯。
Book 位時,都清楚用餐時間只有90分店。
認真講,假期飲茶得90分鐘,真係要食完就走。

3個大人,食左9款食物。
好食
:叉燒併燒腩仔
/ 蝦餃 / 鮑魚京蔥和牛酥

唔好食
:燕窩瑤柱菜苗餃(太重薑味) / 蛋散(唔夠脆)

食物就其他食評都有講過唔少,今次想講服務。
我地係2:30入座嘅一輪,佢都係6-7成入座率。
我唔認為酒店中菜會有"趕羊服務"。

加水,又係考耐性嘅一環。舉手又要好耐先有人彩。

2021-09-26
  • 叉燒併燒腩仔
2021-09-26 380 瀏覽
《Staycation之逸東酒店中菜》身邊好多朋友都會去staycation,但我心諗自己有地方,都唔係好需要特登出去住一晚啦,今次又係因為生日,所以同朋友book咗逸東酒店 Eaton Hotel兩日一夜staycation,三個人$2517,除返$840一個人,包三餐,十分抵👍🏻6:30 check in,第一餐晚飯就喺係逸東軒食,本身以為一大碟一齊食,但原來上菜已分好每人一份,開頭每碟仲覺得好細,驚唔夠飽,原來到最後都好夠食😋🥢逸東叁錦碟:脆皮素鵝、蜜汁叉燒、話梅車厘茄🍅聽講蜜汁叉燒好好食,食落口又真係好juicy,肉厚身好淋👍🏻話梅車厘茄酸酸甜甜好開胃,可惜脆皮素鵝好油,不太好吃🥢二弄玻璃蝦球🦐食完第一道菜,足足等咗半個鐘先出第二道菜,等到花兒也謝了... 用上虎蝦,好大粒,爽口彈牙👍🏻先食清淡嘅上湯味,可以沾上蝦醬一齊食,味道層次昇華不少,再食甜酸汁味,蝦有先走油,有脆身效果,沾上甜酸汁十分惹味👍🏻得兩粒蝦略嫌不夠🤨🥢蒜蓉香煎安格斯牛柳🐮好驚又要等半個鐘先上菜,好彩今次快咗... 牛柳好淋,好入味👍🏻很不錯呢🥢蟹肉北菇扒時蔬🥬簡簡單單,冬菇厚身嘅,不算特別的菜式🥢籠仔荷葉陳皮
《Staycation之逸東酒店中菜》

🥢逸東叁錦碟:脆皮素鵝、蜜汁叉燒、話梅車厘茄🍅

🥢二弄玻璃蝦球🦐

🥢蒜蓉香煎安格斯牛柳🐮

🥢蟹肉北菇扒時蔬🥬
簡簡單單,冬菇厚身嘅,不算特別的菜式

🥢籠仔荷葉陳皮生煎雞焗飯🐥
上枱時被佢嗰籠仔吸引,好cute,不過呢嗰飯味道就好普通,煎雞味道冇特別,飯冇荷葉味仲要乜味都冇,只係就咁白飯,本身對呢個期望較高,點知係無特別~

🥢千層棗皇糕🍮
紅棗味唔夠濃,我覺得我整仲好食過佢😂

成餐飯食咗兩個鐘,對於中菜嚟講覺得實在太耐,因為佢每一次上菜嘅時間都不一致,等太耐,不過環境係幾好嘅,service都唔錯,茶有蠟燭細火熱住,讚
2021-09-25
  • 明爐蜜汁叉燒
  • 話梅車厘茄
2021-09-25 315 瀏覽
上年逸東軒係疫情肆虐下推出星期一至五午市7折點心,極受歡迎,初期更加係一位難求。係熱潮過後,開始冇咁多人book位,終於比我book到黎飲茶。兩個人開左香片,有一個小燭台熱住茶壺,幾有心思。叫左幾籠點心及差燒。差燒真係一流,面層烤得微焦,與蜜汁混合一齊,感覺非常奧妙,好好食!但係兩個人叫一份,實在有點濟,所以最後都食淨少少打包拎走,回家再可以炒個冷飯,同樣美味!點心方面,分左$38及$48區域,另外有些特色點心價錢會再貴小小。我地食左帶子燒賣、蝦餃、牛肉球、灌湯餃、金錢肚同xo醬炒羅白糕。當中我覺得蝦餃同金錢肚非常抵食,蝦餃粒粒飽滿,雖然蝦肉應該是雪藏貨,但都十分爽口彈牙,大小均一,包點心的師父手藝十分好,而且同外面酒樓價錢差不多,但質素更贏一籌!另外金錢肚都好抵食,牛肚來貨貴,好多時出去食都被大量羅白煎係底呃到,得小貓三四片係真既。逸東既金錢肚貨真貨實,每片都有足夠既闊度同厚度,而且非常入味!

2021-09-25 227 瀏覽
#逸東軒米芝連一星粵菜!終於食到了🥺要預早左一個月預約先飲到早茶~·春風得意脆皮腸粉 ($48)最驚喜嘅點心!腸粉入面包住原條春卷 而且春卷仲keep到係脆🤤好好食·茶樹茹腐皮卷 ($38)煎到金黃色 而且唔油·脆皮菠蘿叉燒包($38)菠蘿脆皮面超好食 而且入邊係滿滿嘅叉燒餡🤩.筍尖鮮蝦餃($38)可以食到蝦嘅鮮味 皮薄餡靚😚·帶子燒賣($38)用帶子代替平時嘅蝦 帶子都好食·京蔥和牛生煎包($48)少失望😮‍💨因為牛肉量唔多 不過味道可以·生炒臘味糯米飯 ($238)整體偏油 而且臘味同其他料都算偏少
#逸東軒
米芝連一星粵菜!終於食到了🥺要預早左一個月預約先飲到早茶~

春風得意脆皮腸粉 ($48)

茶樹茹腐皮卷 ($38)
煎到金黃色 而且唔油
脆皮菠蘿叉燒包($38)
菠蘿脆皮面超好食 而且入邊係滿滿嘅叉燒餡🤩

筍尖鮮蝦餃($38)
可以食到蝦嘅鮮味 皮薄餡靚😚

帶子燒賣($38)
用帶子代替平時嘅蝦 帶子都好食

京蔥和牛生煎包($48)
少失望😮‍💨因為牛肉量唔多 不過味道可以

生炒臘味糯米飯 ($238)
整體偏油 而且臘味同其他料都算偏少

2021-09-22 404 瀏覽
男友家人介紹,逸東軒的點心高質又抵食!午市$38有很多款點心可選擇,而且環境舒適,所以book位後去試一試。不知為何出餐速度可以如此之快,點餐後5分鐘左右已上菜🤣🤣 放心,炸物是熱騰騰的,皮很脆,入面蝦份量不少。不得不說,平常我不愛吃蝦餃的。男友嘗了好吃叫我試,一咬,皮的確與外面不同,不是很濃的水晶皮(本人很討厭又軟又厚的皮),入面的蝦頗新鮮,好味!😋 加了帶子感覺高級呢!🤣兩者很配,好像沒平常的哪麼肥膩。也好味😋皮薄,但我不太好腸粉,沒評論。一開蓋好香!鬆軟鬆軟做得不錯👍🏻菜和蝦也很多,不錯。重點推薦🤩🤩 細細粒的,但很好味!入面很流沙,還有蛋黃呢!可惜的是,上碟時只是和暖,不夠熱。有機會會帶家人來飲茶,$38 有如此質素是很難得!😚 下次一定會再叫流沙酥和蝦餃!

蝦春卷

蝦餃
帶子燒賣
叉燒腸粉
皮薄,但我不太好腸粉,沒評論。
馬拉糕
一開蓋好香!鬆軟鬆軟做得不錯👍🏻
菜苗餃

菜和蝦也很多,不錯。

2021-09-15
5 分鐘 (堂食)
蝦春卷
蝦餃
帶子燒賣
叉燒腸粉
馬拉糕
菜苗餃
2021-09-20 178 瀏覽
呢間野d牛勁好食,係我勁快可以食晒一個list嘅一間,佢啲牛煮得非常之好食😋有肉汁鮮嫩,個汁都幾好食,價錢就可以,偏低食👍🏻👍🏻😋會再去食,不錯不錯🥰💖
2021-09-19 357 瀏覽
難得平日放假,同屋企人一齊黎食米芝蓮食府大堂可以見到米芝蓮獎牌入座後緊係第一時間睇下餐牌,諗下食咩啦樣樣都好似好好味咁,真係選擇困難!落完order等上菜期間,緊係食住涼拌小食先啦好味上:婆參菜苗餃。下:荀尖鮮蝦餃皮薄餡靚就係講緊依啲囉又足料,大大隻蝦,好味!上:帶子蒸燒賣。下:陳皮牛肉球我自己好怕食連鎖酒樓既燒賣,因為個陣臭豬肉味真係好難食,逸東軒就完全無依個問題仲好好食添!而牛肉球啲肉就唔會太爛,保留左肉類既口感原個馬拉糕鬆軟鬆軟☺️上:金沙脆豆腐。下:燕窩瑤柱海皇灌湯餃金沙好香口好好味,豆腐炸漿唔會太厚,外脆內軟,真心推薦:l湯餃一樣係皮薄餡靚,最正係個湯,忍唔住成碗飲哂:lI左:豉油皇炒腸粉。右:蒜蓉鮮蝦春卷腸粉夠哂鑊氣,好香口。春卷內餡係個種打碎左既蓉狀,唔係我杯茶:u鍾意食有一粒粒蝦肉個種脆皮流沙酥依個都係必食推介,外層酥脆,入面個流心餡好香蛋黃味,真係食到欲罷不能:lI左:XO醬炒蘿蔔糕。右:蜂巢海鮮芋角蘿蔔糕夠鑊氣,好香脆。芋角亦然,同埋好足料今次係我第二次食逸東軒,兩次都保持高水準,真係名不虛傳,所有野都好好食,而且服務一流,值得一試再試:like:
難得平日放假,同屋企人一齊黎食米芝蓮食府

大堂可以見到米芝蓮獎牌

入座後緊係第一時間睇下餐牌,諗下食咩啦
樣樣都好似好好味咁,真係選擇困難!

落完order等上菜期間,緊係食住涼拌小食先啦
好味

上:婆參菜苗餃。下:荀尖鮮蝦餃
皮薄餡靚就係講緊依啲囉
又足料,大大隻蝦,好味!

上:婆參菜苗餃。下荀尖鮮蝦餃

上:帶子蒸燒賣。下:陳皮牛肉球
仲好好食添!而牛肉球啲肉就唔會太爛,保留左肉類既口感

上:帶子蒸燒賣。下:陳皮牛肉球

原個馬拉糕
鬆軟鬆軟☺️
[I
原個馬拉糕

上:金沙脆豆腐。下:燕窩瑤柱海皇灌湯餃
金沙好香口好好味,豆腐炸漿唔會太厚,外脆內軟,真心推薦:l
湯餃一樣係皮薄餡靚,最正係個湯,忍唔住成碗飲哂:l
I
上:金沙脆豆腐。下:燕窩瑤柱海皇灌湯餃

左:豉油皇炒腸粉。右:蒜蓉鮮蝦春卷
鍾意食有一粒粒蝦肉個種

左:豉油皇炒腸粉。右:蒜蓉鮮蝦春卷

I

左:XO醬炒蘿蔔糕。右:蜂巢海鮮芋角
蘿蔔糕夠鑊氣,好香脆。芋角亦然,同埋好足料

左:XO醬炒蘿蔔糕。右:蜂巢海鮮芋角

ike:
2021-07-30
15 分鐘 (堂食)
  • 脆皮流沙酥
  • 金沙脆豆腐
  • 燕窩瑤柱海皇灌湯餃
2021-09-18 478 瀏覽
呢間喺逸東酒店嘅中菜廳星期一至五午市仲做緊$38一盅點心‼️真係好抵食 所以諗住去試吓😚👅帶子蒸燒賣 $38呢個係女小編推介嘅‼️佢嘅帶子幾大粒🤩燒賣嘅麵粉落得唔會過多 亦都有幾多餡料 調味唔錯 幾好味😋👅筍尖鮮蝦餃 $38 蝦餃皮好薄 薄得嚟都唔會太容易穿 入面嘅蝦幾大隻🍤同埋都幾爽彈 唔錯😛👅酥皮叉燒焗餐包 $38佢嘅酥皮好鬆化 個包好軟熟🤤入面嘅叉燒肥瘦適中 調味十足🥰不過就略嫌上枱嘅時候唔夠熱 👅蒜茸鮮蝦春卷 $38春卷炸得幾香脆 入面嘅餡料都幾足😝👅XO 醬蒸鮮魷 $48鮮魷都幾大條 同埋唔會太靭🤩不過就略嫌調味偏淡 唔係好食到XO醬嘅味道🤫👅逸東小籠包 $48呢個就麻麻哋🥺佢嘅皮薄得嚟好容易穿 四隻全部都穿晒🥲入面嘅豬肉餡有少少肥肉 湯都幾多😚👅 XO醬煎腸粉 呢個都係超級推介俾大家一試嘅‼️上枱熱辣辣同埋聞到好大陣XO醬嘅香味 色澤好靚🤩食落去XO醬嘅味道都好濃 同埋煎得啱啱好 真係幾惹味😋呢間中菜廳嘅食物相當有水準🤤環境同服務都好好 🥰大家要趁佢做緊優惠嘅時候嚟一試 但係記住要提前訂位 因為係冇得walk in嘅😗😋 好味:8.39/10🤑 價錢:8.01/10🤗 服務:8

👅帶子蒸燒賣 $38

XO 醬蒸鮮魷
蒜茸鮮蝦春卷
XO醬煎腸粉
2021-09-17 150 瀏覽
🥢很適合與家人朋友聚餐、聊天!環境舒適、寬敞💕💕🥢價錢比較高級的點心果然吃起來不太一樣‼️🥢要提早多點訂位!▪️原個馬拉糕 $38這個很綿、做到入口即化的感覺!可以感覺到裡面的組織真的很細膩😆▪️千層紅棗糕 👍🏾👍🏾👍🏾很喜歡紅棗糕的我看到有紅棗糕幾乎都一定會點😆這個紅棗糕非常嫩滑,帶點QQ的口感,而且真的是有很多層!(我第一塊就是一層一層這樣吃🤣) 吃著會散發淡淡的紅棗香,不會太甜~▪️逸東小籠包 $38 👍🏾👍🏾👍🏾喜歡這個灌湯包!▪️帶子蒸燒賣 $38這個似乎是每一台都會點的!帶子不是特別厚,但勝在蠻特別,不差!▪️沙爹金錢肚 $48 👍🏾👍🏾👍🏾金錢肚也是非常的嫩😆這間的點心特點就是特別嫩!吸滿醬汁,醬汁帶點甜 也不會鹹,蠻好吃!▪️金沙脆豆腐 $38一塊一口剛剛好!味道沒有想像重,喜歡他不會有油膩感🥰也不錯~▪️香蔥鮮蝦腸粉$38 👍🏾▪️蒜蓉鮮蝦春卷$38 👍🏾他們鮮蝦是真的吃到完整、整隻的鮮蝦😍!腸粉很嫩,春卷也是吃起來沒什麼油膩感!😚▪️整體:普遍都是很嫩、很綿、有入口即化的效果!炸物吃起來也不會有油膩感😚😌同時也吃得出他們的點心蠻花心思🥰只是對蠻重視飽足感、實在感的我可能沒那麼適合😂🙈
🥢很適合與家人朋友聚餐、聊天!環境舒適、寬敞💕💕
🥢價錢比較高級的點心果然吃起來不太一樣‼️
🥢要提早多點訂位!

▪️原個馬拉糕 $38

▪️千層紅棗糕 👍🏾👍🏾👍🏾
很喜歡紅棗糕的我看到有紅棗糕幾乎都一定會點😆

▪️逸東小籠包 $38 👍🏾👍🏾👍🏾
喜歡這個灌湯包!

▪️帶子蒸燒賣 $38

▪️沙爹金錢肚 $48 👍🏾👍🏾👍🏾

▪️金沙脆豆腐 $38

▪️香蔥鮮蝦腸粉$38 👍🏾
▪️蒜蓉鮮蝦春卷$38 👍🏾

2021-09-17 289 瀏覽
今日放假同老公訂了這間又抵食又高質的逸東軒。環境還是一樣的好,還是一樣多客人支持捧場。但改善了坐位的問題,因為都是預訂了的,所以與counter姐姐講訂坐電話就有座位號碼,咁就準備好抗疫的程序就可入座,有效率好多茶葉老公選了香片,清清香香好飲又去油膩(海鮮鹹水角)自從大肚之後好耐無食過,熱辣辣炸起,外脆內軟又煙韌,內餡好鹹香多汁的肉粒,好脆好食(筍尖鮮蝦餃)大大粒脹卜卜好靚,外皮薄內餡滿滿的鮮蝦,爽脆彈牙,正呀!老公為佢而黎(帶子蒸燒賣)又是大大粒,帶子味濃,燒賣口感一流,帶有蝦及肉香(蠔皇叉燒包)叉燒包也是老公愛的,佢喜歡甜甜的麵包味道,叉燒好出名又香又軟,餡仲好多,熱辣辣好好味,我們點了2籠(叉燒蒸腸粉)因為濕疹唔敢亂食,所以點了這個。腸粉好軟滑,叉燒又香口,配上香蔥粒;豉油可自行加減(黃金炸豆腐)這個也是我們必點的,外脆內軟豆腐,黃金是咸蛋脆脆配上內面的嫩白豆腐,熱辣辣脆卜卜滿意的良心高質餐廳
今日放假同老公訂了這間又抵食又高質的逸東軒。

茶葉老公選了香片,清清香香好飲又去油膩

(海鮮鹹水角)

(筍尖鮮蝦餃)

(帶子蒸燒賣)
帶子蒸燒賣

又是大大粒,帶子味濃,燒賣口感一流,帶有蝦及肉香

(蠔皇叉燒包)

黃金炸豆腐
  • 金沙脆豆腐
  • 招牌叉燒腸粉
2021-09-16 366 瀏覽
佐敦香港逸東酒店米芝蓮一星中菜廳「逸東軒」在九月份首次參與 SEAFOOD LOVES SAKE. 大型清酒推介活動,在整個九月推出期間限定的「星級清酒晚宴」($980),以多款清酒配搭不同種類的海鮮、魚蝦蟹貝俱有,相當吸引。我也在日前前往,品嚐了這一頓「星級清酒晚宴」。先來一杯味道甜甜,酒精度極低的「氣泡清酒」清清口腔,讓清甜而易入喉的味道喚醒我的味蕾。包括「話梅車厘茄」、「蜜汁叉燒」和「串燒帶子」三道小吃的「逸東三小碟」率先登場。三道小吃,浸泡過話梅汁的「話梅車厘茄」酸滋滋的,車厘茄與話梅的酸相輔相成,最是開胃;「蜜汁叉燒」是這兒的招牌菜之一,肉質軟腍不在話下,味道亦見適中而不過甜,也是水準之作;「串燒帶子」相對普通,不過味道都算及格。這道小吃配搭的清酒是「燦然 純米吟釀 無濾過 生原酒」。這無濾過的生原酒雖然酒精含量較高,味道較濃,但口感清爽,蠻易入喉。吃過打頭陣的三小碟,第一道海鮮菜式接著上桌。「二弄玻璃蝦球」是「逸東軒」名廚譚棟師傅的拿手菜式之一,這道集油泡蝦球與咕嚕蝦球於一身的海鮮菜式,新鮮的大蝦早已是成功的一半,恰到好處的烹調更是這道菜式的成功所在,這「二弄玻璃蝦球」調味
吃過打頭陣的三小碟,第一道海鮮菜式接著上桌。「二弄玻璃蝦球」是「逸東軒」名廚譚棟師傅的拿手菜式之一,這道集油泡蝦球與咕嚕蝦球於一身的海鮮菜式,新鮮的大蝦早已是成功的一半,恰到好處的烹調更是這道菜式的成功所在,這「二弄玻璃蝦球」調味得宜,油泡蝦球爽口味鮮,咕嚕蝦球酸甜開胃,都好吃。
配搭這菜式的清酒是「惣譽 純米大吟釀 五百萬石」。這酒味道爽甜,既可突出油泡蝦的鮮,也可平衡咕嚕蝦的酸甜味,是一個美酒佳餚兩相匹配的組合。
高高拱起的「芝士鮮蟹肉焗釀蟹蓋」蟹肉份量極多,一梳梳的新鮮蟹肉,配以鹹香的芝士及其他配料,濃郁的味道,每口都是滿足。
這菜式配搭的清酒是「真澄 白妙 純米吟釀」,口感輕怡,與濃味的芝士蟹蓋一濃一淡,剛好發揮出對比的作用,更能提升焗釀蟹蓋的味道。
第三道海鮮菜式「豉油王煎南非鮮鮑魚」以特別的豉油皇香煎手法烹調,味道口感都見豐富,軟腍而不失彈力的鮮鮑魚,鹹中帶甜,又有點甘香,味道甚有層次,用刀叉切開細細品嚐,教人大感滿意。
最後一道海鮮菜式是「鮮胡椒蒸星斑球」,厚身多肉的星斑炒球之後,配以鮮胡椒、薑蔥與適量的蒸魚豉油,絕對好味,不過這斑球可能因為厚肉的關係,經清蒸後,肉質顯得厚實而不夠嫩滑,就有點美中不足。
四道海鮮菜式過後,是時候吃點別的,一道爽脆清新的「薑汁荷塘玉蘭遠」,簡單但好吃。另一道譚師傅的拿手菜式「籠仔荷葉陳皮生煎雞焗飯」香噴噴,熱烘烘的上桌,教人食欲大增。這籠仔焗飯雖然份量不太多,但軟熟的米飯,透著荷葉與陳皮的清香,十分入味的生煎雞件,肉質軟嫩,讓人心生歡喜。
最後上桌的甜品是「家鄉煎薄餅伴流沙酥」,前者小小一件,口感煙韌,微甜不膩;後者細細一個,流沙澎湃,充滿鹹香,配以一小杯帶有檸檬草清新味道,酸甜度平衡得宜的「梅丈 Lemongrass 梅酒」,正好為這晚宴帶來一個美好的結束。
不說不知,原來清酒可分為味道輕快的「薰酒」與「爽酒」和味道厚實的「熟酒」和「醇酒」,「薰酒」與「熟酒」香氣較為華麗,「爽酒」與「醇酒」香氣就較沈穩,各有不同特色,適合配搭的菜式也各有不同,要非這天的晚宴有 SEAFOOD LOVES SAKE. 對清酒和海鮮配對的介紹 ,對酒認識不深的我可真不會知道。這晚宴除可享受米芝蓮星級食府的豐富菜式和品嚐多款不同風味的清酒外,還可長知識,實在難得。這期間限定的清酒晚宴只在九月份供應,想試的話,便要把握機會了。
  • 二弄玻璃蝦球
  • 芝士鮮蟹肉焗釀蟹蓋
  • 豉油王煎南非鮮鮑魚
  • 籠仔荷葉陳皮生煎雞焗飯
  • 流沙酥
2021-09-15 2353 瀏覽
近年香港的夏天越來越熱、一年熱過一年,炎夏季節的時間也越來越長。以前下班後還有興致和老朋友飯聚,近幾年最好馬上趕回家休息,以避開炎熱天氣,朋友聚會的機會也越來越少。最近朋友告之日本貿易振興機構(JETRO)設立的日本食品海外促進中心(JFOODO)今年再度舉辦「SEAFOOD LOVES SAKE.」推廣活動,邀請了「逸東軒」作為合作餐廳夥伴之一,並推出期間限定「清酒晚宴」 。這個特定餐單只在九月供應,聽落去很吸引,今晚就來朝拜。「逸東軒」自 2017年摘星,已連續五年獲得《米芝蓮指南 香港·澳門》青睐,餐饍質素及服務水平當然有一定保證。今年的「SEAFOOD LOVES SAKE.」目標定在將日本清酒推廣至與粵菜的配合,並首次與「逸東軒」合作,由行政總廚譚棟師傅主理晚宴,以招牌的巧手菜餚配搭多款不同特性的日本清酒,來一場前所未有的清酒粵菜配對之夜。「清酒晚宴」 共8道菜配4款日本清酒及飯後梅酒,並點題以海鮮菜餚為主。日本四面環海,又有多個漁港,海鮮料理當然出名,尤其刺身及鍋物令人垂涎三尺;但廣東海鮮料理也不遑多讓,多種烹調技巧同樣能保持海鮮原味,到底配搭日本清酒會帶來什麼衝擊?值得
「清酒晚宴」 共8道菜配4款日本清酒及飯後梅酒,並點題以海鮮菜餚為主。日本四面環海,又有多個漁港,海鮮料理當然出名,尤其刺身及鍋物令人垂涎三尺;但廣東海鮮料理也不遑多讓,多種烹調技巧同樣能保持海鮮原味,到底配搭日本清酒會帶來什麼衝擊?值得期待!
晚宴開始。先奉上一杯「Oh Splash Sparkling 発泡日本酒」。酒精含量低,只有約5.5%、微酸帶甜、有汽,充滿檸檬梳打氣息,很易入口,同印象中的日本清酒完全不同,卻很適合作為開胃餐前酒。
前菜是逸東叁錦碟,其中兩款正是「逸東軒」名物話梅車厘茄蜜汁叉燒。車厘茄去皮後仍然保持完整狀態,鮮紅色賣相很吸引。用話梅汁浸泡後,去除了車厘茄原有的酸味,取而代之是話梅的鹹酸甜共冶一爐,但仍然保留了車厘茄的清新。正好與餐前酒「Oh Splash Sparkling 発泡日本酒」的炭酸味匹配,作為第一款前菜非常合適。
逸東叁錦碟 - 話梅車厘茄
蜜汁叉燒唔一定半肥瘦才美味,就以這一件只有少許肥脂的脢頭肉叉燒,肉質鬆軟、蜜味香甜,加上少少燶邊,好食。難怪是「逸東軒」名物,只得兩小片,實在唔夠喉。
逸東叁錦碟 - 蜜汁叉燒
串燒帶子是第一道為了今次晚宴而特別設計的海鮮菜餚。只掃上少許燒汁再香煎,正好展現粵菜炮製海鮮的精髓,以簡單調味展現海鮮原味,跟鮮甜、爽滑、軟身的帶子很配合。
逸東叁錦碟 - 串燒帶子
味道清甜的帶子配以酒體平衡的無濾過生原酒「燦然 純米吟釀」很匹配。此酒在日本清酒歸屬爽酒,入口味道輕快、香氣清新,酒香未算強勁,些微帶甜的酒味很配合帶子的淡淡鮮美。
下一道是譚師傅的拿手菜式二弄玻璃蝦球,配搭「惣譽 五百萬石 純米大吟釀」。顧名思義,二弄就是兩種不同口味的炮製方法。玻璃蝦球甜酸蝦球可説是矛盾又美味的組合,一邊是傳統鮮美、另一邊就是濃郁厚味。
二弄玻璃蝦球
處理玻璃蝦球的刀功無可挑剔,將大明蝦表面的紅色蝦衣去得徹底,蝦背同樣開得漂亮,雪白的大蝦球很吸引;火喉控制準確,入口爽脆鮮甜,令人回味再三。細看就發現甜酸蝦球採用同樣刀功,只是沾上甜酸脆漿未能清楚展示;味道方面酸甜平衡、口感少少脆身,蝦球同樣爽口。
同樣係爽酒,「惣譽 五百萬石 純米大吟釀」入口淡麗又爽甜,香味較濃、餘韻較厚;配合味道比帶子更鮮明、更强烈的蝦球,無論是着重原味的油泡抑或濃郁惹味的甜酸,皆非常合適。
之後就是味道更香濃、同樣是「逸東軒」必吃推介的芝士鮮蟹肉焗釀蟹蓋,配酒是「真澄 白妙 純米吟釀」。焗釀蟹蓋可說是西菜中煮的最佳示範,表面焗至金黃兼微微焦香的半溶化芝士,本身鹹香就已經是最佳調味;選用的芝士奶羶唔算強勁,增加香口之餘、又不會掩蓋蟹肉的鮮甜。
芝士鮮蟹肉焗釀蟹蓋
餡料加入了少許洋蔥及蘑菇碎,用於提升口感及令味道更添香甜鮮美;但重點肯定在於豐富得有點過分的鮮拆蟹肉。只看照片已可感受到蟹肉份量多得難以置信,每一口都是鮮甜蟹肉。
「真澄 白妙 純米吟釀」酒精感偏低,但香氣卻是今晚的四款清酒中最華麗,味道亦相對最醇厚;雖然未去到日本清酒中的熟酒層次,但口感及酒味與味道同樣濃郁的芝士及充滿海水鹹香的蟹肉很配合,進一步提升蟹蓋的鮮味。
再下一道就是譚師傅特別為今次「清酒晚宴」設計的另一款新菜式豉油王煎南非鮮鮑魚。細頭的南非鮮鮑雖然味鮮、但較難入味;早年有廚師創造了先蒸至八成熟、再用椒鹽炸香調味的炮製方法,可算是非常成功的一例。今次譚師傅就改以先蒸、再以豉油王煎。用秘製甜豉油加上蔥花及少許薑蓉煎香南非鮮鮑,表面上了顏色,提升賣相兼帶少少豉油的黏稠度。送上菜式時醬油香味撲鼻而來,吃起來香口兼味道濃郁,質感彈牙軟身,原來豉油王煎與鮑魚非常匹配。利用這種濃味炮製方法的海鮮,似乎最適合配搭濃醇馥郁的古酒,取其餘韻悠長,與鮑魚的甘、甜、鮮、鹹的豐富層次互相輝影。
豉油王煎南非鮮鮑魚
一向認為粵菜蒸魚的精粹在原條清蒸,上菜時才分吃。但近年高級中菜越來越傾向西餐逐位上菜奉客的方向,尤其今晚這類型的酒宴。所以,鮮胡椒蒸星斑球也是每位上菜。大條星斑去皮去骨厚件端上來,也分不清是先蒸熟再切件、抑或先切厚件再蒸。如果是前者還好,較容易控制火喉;後者就非常考技巧,但就較容易保持星斑球原狀,魚肉不容易因蒸熟後才切件而散開。無論今晩這道菜式用哪種方法烹調,魚肉也沒有過熟,惜始終星斑球太厚肉,難免未夠嫰滑;幸好在淡淡的鮮胡椒襯托下,進一步提升星斑鮮味。
鮮胡椒蒸星斑球
薑汁荷塘玉蘭薳要好食,最緊要捨得,今晚就做到了。大刀闊斧摘走所有菜葉及頭段芥蘭莖,只取中心的菜薳。之後再修剪整齊,並將芥蘭薳末端的外皮刨走;明火爆炒時加入適量薑汁、糖及蒜蓉以去除芥蘭的澀味,既美觀又美味。
薑汁荷塘玉蘭薳
主食是籠仔荷葉陳皮生煎雞焗飯。飯粒爽口中有少少嚼勁,吸收了荷葉及陳皮香氣後,較普通盅頭蒸飯更好食。雞肉並非連同生米一起蒸焗,而是另外生煎;飯粒雖然少了雞汁,但煎得香口的嫰滑雞肉就更美味。一小籠的份量稍嫌未能滿足口腹之慾。
籠仔荷葉陳皮生煎雞焗飯
晚宴以巧手甜品家鄉煎薄罉伴流沙酥結束。粘米粉及糯米粉搓成的薄撐皮,煎得金黃香脆,中間餡料則用上廣東傳統的椰絲砂糖花生碎;令人回味的懷舊廣東小吃,想起小時候外婆每年年三十晩自家製作的油角。其貌不揚的流沙酥味道更吸引,外層酥皮金黃鬆化,內裏的鹹蛋黃流沙餡熱辣辣兼鹹香濃郁。
家鄉煎薄罉伴流沙酥
家鄉煎薄罉
流沙酥
今晚主題日本酒,要配合一下日本餐飲文化,挑選了「梅丈Lemongrass梅酒」作為餐後酒。刻意唔加冰塊,室溫淺嚐;入口梅香及酸度更明顯、酒香更濃。梅酸以外,亦滲出淡淡香茅清新,正是此酒特色。作為餐後酒很恰當,正好消滯解膩。
原來香港已連續15年成為日本食品的最大輸出地,以銷售金額計,香港去年開始也成為日本清酒的最大海外市場。難怪 JFOODO 非常重視香港市場,今年更是連續第3年舉辦「SEAFOOD LOVES SAKE.」的日本清酒推廣活動。如果想一次過品嚐「逸東軒」譚師傅的馳名菜式及特別為了是次「清酒晚宴」而設計的新菜式、以及與日本清酒的配對,就要趁9月底前趕來訂位一試。
2021-09-09
芝士鮮蟹肉焗釀蟹蓋