富有人情味嘅舊式茶餐廳雖然位置有少少偏,但勝在食物足料又出色,價錢都合理第一次去係朋友介紹,食過一次就翻尋味,之後幾乎逢親放假都同男朋友專登由元朗走入去幫襯誓要食晒餐牌上面有興趣嘅小菜/飯麵
2022-05-01
楊州炒飯&芙蓉蛋飯
粟米斑塊&薯條雞翼
西多士&京都骨
  • 餐牌上所有食物❤️
2012-08-12 912 瀏覽
某日給同事拉了到進美午餐今次我們不叫餸, 每人各自叫快餐我叫了是日快餐 - 干炒叉燒河 $27很賣相都頗正常的~不過吃落, 果然顧名思意的干炒, 干得很叉燒干爭爭的, 是干得沒半點肉汁的瘦肉河粉亦都一致性的干吃罷, 碟底沒盛太多油師傅干炒功力果然厲害
某日給同事拉了到進美午餐
今次我們不叫餸, 每人各自叫快餐
我叫了是日快餐 - 干炒叉燒河 $27
很賣相都頗正常的~
不過吃落, 果然顧名思意的干炒, 干得很
叉燒干爭爭的, 是干得沒半點肉汁的瘦肉
河粉亦都一致性的干
吃罷, 碟底沒盛太多油
師傅干炒功力果然厲害
2012-06-09 177 瀏覽
有日返工冇帶飯就同一班同事出去進美叫小菜粟米斑塊椒鹽鮮魷西檸雞炸野Overall黎講都ok炸皮唔太厚身唔會個殼多過料不過粟米斑塊個汁可以唔洗咁杰送飯好杰撻撻反而西檸雞個汁送飯就一流中式牛柳牛柳煮得過哂火好un, 好難咬棚牙要同舊肉鬥力西蘭花炒牛肉金銀蛋雜菜菜, 進美都冇乜點失手, ok丫
有日返工冇帶飯

好un, 好難咬
棚牙要同舊肉鬥力

西蘭花炒牛肉
金銀蛋雜菜
菜, 進美都冇乜點失手, ok丫
題外話/補充資料: 又加價 之前$35一個小菜包飲品 宜家$37一個小菜 加$3先有野飲 (冷熱同價)
2012-06-06
2012-02-15 375 瀏覽
進美餐廳,位如石英徑停車場內一間普通餐廳,環境確實不可言論,外面車多塵大,內部裝修很舊,假天花上還會漏水,但做街坊生意,街坊街理,都不太理會環境好與壞,問心已論,食品味道,不過不失,可能是師傳問題,老闆入廚機會很少喇,大多是令一位師傳上廚,確令我回味的就是雞扒,雖然唔可以講什麼好菜式,但做法,確要有一手功夫大家都知道餐廳肉食全是急凍食品,但要將急凍食品,調味調得好,確有一番功夫,雞扒炸到皮脆肉嫩、即使不用什麼芡汁,也能吃出好味道~~~~~~本應餐廳以前能開到晚上八九點,但人手問題,現在六點多已經關門錯過了老闆親自下廚小菜美食,本人覺得,他的椒鹽鮮魷,和生炒骨。都下了很多心機!
問心已論,食品味道,不過不失,
可能是師傳問題,老闆入廚機會很少喇,大多是令一位師傳上廚,
都下了很多心機!
題外話/補充資料: [b][/b]飯市時間,食物品質會差,可以就等無咁旺時品嘗一下
2012-02-12
  • 椒鹽鮮魷,
(非會員)
2009-06-29 291 瀏覽
小鍋米線好難食廿五蚊根本唔值只係一碗雪菜肉絲米線d肉只不過好細粒既粒粒 咖喱雞扒 ... 咖喱無咖喱味 ... 雞扒雪藏味兩個字 ... 難食!洋蔥豬扒飯 ... 洋蔥汁好似鼻涕咁"杰" ... 好糊口都係好難食 是次午餐 5 人
小鍋米線好難食
廿五蚊根本唔值
只係一碗雪菜肉絲米線
d肉只不過好細粒既粒粒

咖喱雞扒 ... 咖喱無咖喱味 ... 雞扒雪藏味
兩個字 ... 難食!

洋蔥豬扒飯 ... 洋蔥汁好似鼻涕咁"杰" ... 好糊口
都係好難食

是次午餐 5 人
2009-06-29
2007-11-22 189 瀏覽
lunch經常會幫襯呢度發覺比以前進步左唔少至少油終於都少左涼瓜排骨:涼瓜唔會好苦,而且豉汁好入味,連唔愛食涼瓜既我亦覺得ok生菜扒雙菇:雙菇係冬菇同草菇,生菜新鮮,但蠔汁杰左d金沙骨:好入味唔會好油,但有少少韌
lunch經常會幫襯呢度
發覺比以前進步左唔少
至少油終於都少左
生菜扒雙菇:雙菇係冬菇同草菇,生菜新鮮,但蠔汁杰左d
金沙骨:好入味唔會好油,但有少少韌
味道佢都做得唔錯,但係始終都係多油左d食完d餸用紙巾抹咀會見到好油,所以如果佢可以變得少油d我諗我都會幫襯既!!
味道佢都做得唔錯,但係始終都係多油左d
食完d餸用紙巾抹咀會見到好油,
所以如果佢可以變得少油d
我諗我都會幫襯既!!