2024-07-31 692 瀏覽
已經回訪多次的迷你毛🆕 New Menu添加了一點好東西以下幾款全新菜式都值得一試無論主食, 甜品甚至飲品都很清新感覺得配合炎熱夏天𝕠 灸燒北海道帶子海膽卡邦尼闊麵選用北海道刺身級帶子 好大粒意粉上的流心蛋令意粉更滑𝕠 明太子醬脆炸軟殼蟹夾餅 配 薯角 軟殼蟹即點即炸很香脆連本身不好taco的我也愛吃𝕠 粟米紫菜酥盒 乳酪雪葩這個精緻甜品好有驚喜不但外型扮粟米好可愛吃起來酸甜交集 層次豐富𝕠 Sea of the glass這Cocktail名字很美以接骨木花湯力水伏特加和檸檬汁調製而成不會有苦藥水味好好飲
已經回訪多次的迷你毛
🆕 New Menu添加了一點好東西
以下幾款全新菜式都值得一試
無論主食, 甜品甚至飲品都很清新
感覺得配合炎熱夏天

這Cocktail名字很美
以接骨木花湯力水伏特加和檸檬汁調製而成
不會有苦藥水味好好飲
2024-07-26 717 瀏覽
平日weekday lunch. 喺OpenRice book咗枱,居然有張枱對住落地玻璃嘅一個角落,有L型長凳嘅位,好有privacy 👍🏼, 呢個值得一讚👍🏼 雖然嗰個位冷氣唔係好到倒,但可以借店內嘅風扇仔放喺枱度吹住自己,算係幾貼心嘅安排 。明太子醬炸軟殼蟹夾餅配薯角:薯角非常鬆脆,夾餅就冇乜特別係有一大pad明太子醬,靠佢比到個味,軟殼蟹比較細隻,感覺係食到一啲炸嘅嘢,味道唔出 。肚餓唔好叫呢碟 。香辣伏特加茄子肉醬貓耳朵粉:比想像中Creamy,唔食得辣嘅人都食到(所以可以話係唔辣),貓耳朵粉第一次食,有啲似貝殼粉 。茄子係一條條絲,如果厚啲更加好。tiramisu: 軟腍腍到識得震😂, 非常creamy!咖啡味同酒味都出,幾大個,兩個人share啱啱好 。因為係平日嘅關係,人唔算太多,坐咗差唔多兩個鐘都冇被趕然後去附近小店行吓,咁又過咗美好嘅一日喇 。

因為係平日嘅關係,人唔算太多,坐咗差唔多兩個鐘都冇被趕
然後去附近小店行吓,咁又過咗美好嘅一日喇 。
【環境闊落·甜品有酒店級水準🤪🙂‍↔️】/////呢間咖啡店創意料理較多 貼近西餐形式打開餐牌 見到定價都幾高ohhhhh甜品值回票價 主廚曾經喺酒店廚房做過😁|原隻蘋果酥盒 ($86)|Jumbo炸雞窩夫 ($106)|火龍果乳酪 ($46)|士多啤梨乳酪 ($52)蘋果熱食又係另一個口感 軟腍又清甜😹裏面仲有酥皮 吉士醬 creamy中和蘋果味道炸雞炸得脆身 肉質多汁有驚喜👍🏻配搭太陽蛋蛋汁 味道可口窩夫制作亁身 要大量楓糖漿調味(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)乳酪分别有士多啤梨同火龍果🥛 火龍果清新濃稠!! 士多啤梨酸甜味道偏重———-📍迷你毛 (深水埗)深水埗鴨寮街121-123號地舖
【環境闊落·甜品有酒店級水準🤪🙂‍↔️】
/////
呢間咖啡店創意料理較多 貼近西餐形式
打開餐牌 見到定價都幾高ohhhhh
甜品值回票價 主廚曾經喺酒店廚房做過😁

|原隻蘋果酥盒 ($86)
|Jumbo炸雞窩夫 ($106)
|火龍果乳酪 ($46)
|士多啤梨乳酪 ($52)

蘋果熱食又係另一個口感 軟腍又清甜😹
裏面仲有酥皮 吉士醬 creamy中和蘋果味道

炸雞炸得脆身 肉質多汁有驚喜👍🏻
配搭太陽蛋蛋汁 味道可口
窩夫制作亁身 要大量楓糖漿調味(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)

乳酪分别有士多啤梨同火龍果🥛
火龍果清新濃稠!! 士多啤梨酸甜味道偏重

———-
📍迷你毛 (深水埗)
深水埗鴨寮街121-123號地舖
2024-07-12
  • 火龍果乳酪
  • 蘋果酥盒
2024-07-19 752 瀏覽
唔知大家有無聽過呢間餐廳,我朋友經常提起同推薦佢哋嘅甜品~假日聽聞係要排隊先食到,好彩平日放工去唔使排🥹🫶🏻朋友個邊返工經常食,所以今次就叫啲新菜色trytry啦😎.🦀明太子醬脆炸軟殼蟹夾餅配薯角分量比我想象中大好多!一份有半隻軟殼蟹,炸得好酥脆但又唔會好油膩👍🏼墨西哥夾餅🌮Taco&配料一齊食,更加有口感🤩(P.S. 落明太子醬無手軟 ✨)🍝灸燒北海道帶子海膽卡邦尼闊麵推推推🍴又齊我鍾意的食物😆 帶子&海膽!!見到個蛋黃顏色就知係靚蛋🫡帶子大粒厚身,煮得啱啱好,海膽汁creamy冇揸流攤🥹 入面仲煙肉~ 列入回頭菜之選🫱🏼‍🫲🏽🥩安格斯牛扒配阿根廷青醬牛肉經過慢煮所以好嫩😋 阿根廷青醬清爽酸甜,中和了牛肉的油膩感😆.🍸Sea of the glass湖水藍嘅cocktail🌊用左接骨木花湯力水mix咗伏特加,加上檸檬汁更加fresh! 放工可以飲到一杯好飲cocktail 好開心!🍓草莓朱古力雪山脆脆呢杯都好鍾意!靚之外仲好飲❤️‍🔥.🌽日本柑桔粟⽶酥盒配乳酪雪葩真係唔怪得咁多人推薦佢哋甜品😮 不論擺盤或者味道都非常高水準✨!今次叫嘅粟米造型,其實係香脆嘅酥盒內加入咗粟米味吉士忌廉同拖
唔知大家有無聽過呢間餐廳,我朋友經常提起同推薦佢哋嘅甜品~
假日聽聞係要排隊先食到,好彩平日放工去唔使排🥹🫶🏻
朋友個邊返工經常食,所以今次就叫啲新菜色trytry啦😎
🦀明太子醬脆炸軟殼蟹夾餅配薯角
分量比我想象中大好多!
一份有半隻軟殼蟹,炸得好酥脆但又唔會好油膩👍🏼
墨西哥夾餅🌮Taco&配料一齊食,更加有口感🤩
(P.S. 落明太子醬無手軟 ✨)
🍝灸燒北海道帶子海膽卡邦尼闊麵
推推推🍴又齊我鍾意的食物😆 帶子&海膽!!
見到個蛋黃顏色就知係靚蛋🫡
🥩安格斯牛扒配阿根廷青醬
牛肉經過慢煮所以好嫩😋
阿根廷青醬清爽酸甜,中和了牛肉的油膩感😆
🍸Sea of the glass
湖水藍嘅cocktail🌊
🍓草莓朱古力雪山脆脆
呢杯都好鍾意!靚之外仲好飲❤️‍🔥
🌽日本柑桔粟⽶酥盒配乳酪雪葩
今次叫嘅粟米造型,其實係香脆嘅酥盒內加入咗粟米味吉士忌廉同拖肥😙再配上日本金桔糖漬~!加埋乳酪雪葩一齊食,層次更加豐富🤤
📌得知了深水埗minimal 同荃灣kobane間店分開咗獨立營運🌱而甜品師只會喺深水埗minimal 製作甜品🫱🏼‍🫲🏽

總結,環境舒適,煮得用心,食得開心🫶🏼
2024-07-15 612 瀏覽
位於深水埗嘅minimal算係少數疫情後仍繼續留守除咗一般主餐小食呢度嘅cocktail同甜品都係客人回頭嘅原因之一🔅 香辣伏特加茄子肉醬貓耳朵夏天食辣嘢真係開胃又祛濕(阿媽話嘅)平日唔多食貓耳朵原來都幾掛汁🔅 明太子醬炸軟殼蟹墨西哥夾餅最啱唔食粉麵飯之輩軟殼蟹即點即炸當然香口配合自家製明太子醬加牛油果看似份量不大但原來嘅飽肚🔅 日本柑桔粟米酥盒配乳酪雪葩cafe有酒店餅房工作經驗嘅甜品師坐鎮所以甜品蛋糕質素有保證仲經常有新款推出就好似呢款外型似足粟米除咗有粟米吉士忌廉同漬柑桔兩片用紫菜同菠菜造成嘅粟米葉少少咸香原來同乳酪雪葩幾夾🔅 Sea of the Glass呢杯cocktail十足海底奇兵接骨木花湯力水清香混入伏特加帶點微醺🔅 草莓朱古力雪山脆脆友人的無酒精飲品面頭嘅脆脆同爆炸糖帶嚟多種口感
位於深水埗嘅minimal
算係少數疫情後仍繼續留守
除咗一般主餐小食
呢度嘅cocktail同甜品
都係客人回頭嘅原因之一
🔅 香辣伏特加茄子肉醬貓耳朵
夏天食辣嘢真係開胃又祛濕(阿媽話嘅)
平日唔多食貓耳朵原來都幾掛汁
草莓朱古力雪山脆脆
  • 甜品
  • 雞尾酒
  • 意粉
週末去深水埗整完文件就諗住喺附近覓食,見到呢間cafe喺社交媒體網站都幾受歡迎,就諗住過嚟試下。餐廳出邊做緊工程嘅緣故,其實今次過嚟都冇咩打卡位,咁主要我哋都係食嘢為主,整體食物方面可圈可點,好壞參差。我哋叫咗兩個lunch menus 一個明太子軟殼蟹夾餅配薯角,醬汁搭配出色,成個感覺食落口好match,好食嘅。另外又叫多咗一份帶子海膽卡邦尼煙肉醬闊條麵,呢個可以用難食嚟形容,所有味道完全唔夾,不論係面嘅質感定抑或係醬汁嘅調配,食落口感覺好奇怪。本身諗住叫埋個Tiramisu甜品,但係食完呢個闊條麵 已經粉碎咗我嘅期望,最後無叫到。值得一讚嘅應該係佢有自助水供應俾客人。但其實以深水埗嚟講呢間cafe價錢其實唔算太平,加上冇咩太特色嘅裝修,嘢食又未去到特別出色,於我而言真係試過一次就夠

值得一讚嘅應該係佢有自助水供應俾客人。
2024-07-03
2024-07-09 521 瀏覽
行經深水埗,又再試一試迷你毛,不過今次係午餐set。😊⭕️西班牙豬扒配蜜糖芥末豬扒幾嫩,側邊小小肥,配合埋啲配菜、醋等,都幾好食。🐷不過就冇上次夜晚咁好食,豬扒都係上次煎得恰到好處,比較嫩滑。🐽⭕️Bailey朱古力非常濃郁嘅朱古力味,冇偷工減料,朱古力控會好喜歡。🍫⭕️草莓朱古力雪山脆脆🍓由於已經固定甜度,店員話都唔算太甜,於是都試下。嚟到嘅時候係滿滿嘅士多啤梨忌廉,有啲脆脆咬落去,原來係爆炸糖!軟滑嘅忌廉配上脆口嘅💥爆炸糖,呢個組合放入口腔度個感覺幾特別,好好笑。但係我只係飲了1/3就已經覺得太甜,我本身又唔好甜,所以飲咗一半就冇再飲。如果好喜歡甜食嘅會鍾意呢個甜品。(已經唔當佢係飲品。😂)
行經深水埗,又再試一試迷你毛,不過今次係午餐set。😊
⭕️西班牙豬扒配蜜糖芥末

⭕️Bailey朱古力
非常濃郁嘅朱古力味,冇偷工減料,朱古力控會好喜歡。🍫

⭕️草莓朱古力雪山脆脆🍓
2024-07-09 454 瀏覽
深水埗近年開咗好多文青Cafe,除咗可以喺度Chill下,野食都好重要🤣,今次揀咗一間近地鐵站嘅迷你毛,上網見好多人都話要食呢度嘅甜品🍧,咁就一於試下啦🤓❣️洋蔥壽喜燒牛肉夾餅配薯角 $110壽喜燒味道甜度適中,配上牛肉真係冇得輸🤣,加上夾餅食冇咁膩,薯角新鮮炸起,呢個值得推介👍🏻❣️煙三文魚牛油果沙律 $75味道普通,想食沙律可以嗌下🥸❣️西班牙豬扒配蜜糖芥末醬 $140豬扒肉質嫩滑,配上蜜糖芥末醬食好夾😋,配菜仲有幾條新鮮嘅蘆筍同紅蘿蔔仔🤓❣️焗加拿大龍蝦配芝士扁意粉 $146龍蝦🦞肉質尚算彈牙,最特別係個充滿芝士味嘅扁意粉,每一條意粉都沾上濃濃嘅芝士醬,好正😊❣️Jumbo炸雞窩夫 $106炸雞炸得有啲過火,窩夫正常味道,所以呢個菜式冇咩特別😅❣️Iced Chocolate Latte $44朱古力味唔算太濃,鮮奶味都唔突出🙅🏻‍♀️❣️Baileys Latte $44正常味道😂❣️士多啤梨乳酪 $52士多啤梨味濃,乳酪酸酸甜甜,好夾😋❣️芒果乳酪 $48芒果味濃,乳酪酸酸甜甜,但士多啤梨乳酪味更好🤣❣️自家製薄脆拿破崙配軟雪糕 $84拿破崙非常脆同薄,軟雪糕甜度適中,夾埋食唔會搶咗大家嘅味道👍🏻

❣️洋蔥壽喜燒牛肉夾餅配薯角 $110

❣️煙三文魚牛油果沙律 $75
味道普通,想食沙律可以嗌下🥸

❣️西班牙豬扒配蜜糖芥末醬 $140

❣️焗加拿大龍蝦配芝士扁意粉 $146

❣️Jumbo炸雞窩夫 $106
炸雞炸得有啲過火,窩夫正常味道,所以呢個菜式冇咩特別😅

❣️Iced Chocolate Latte $44
朱古力味唔算太濃,鮮奶味都唔突出🙅🏻‍♀️

❣️Baileys Latte $44
正常味道😂

❣️士多啤梨乳酪 $52
士多啤梨味濃,乳酪酸酸甜甜,好夾😋

❣️芒果乳酪 $48
芒果味濃,乳酪酸酸甜甜,但士多啤梨乳酪味更好🤣

❣️自家製薄脆拿破崙配軟雪糕 $84

❣️椰子奶蓋芒果蛋白脆 $84
特別欣賞佢個椰子奶蓋,椰子奶味重,相反芒果味就唔係好突出🥸

🏦是次消費總額 $933(人均消費 $234)

👅好味度:8(10分滿分)
食物味道水準中上🤩,特別欣賞佢嘅甜品,有佢哋嘅特色💛,美中不足係每份食物份量都比較少,深水埗物價嚟講定價較為進取,而且亦都有限時
  • 薄脆拿破崙
  • 洋蔥壽喜燒牛肉夾餅配薯角
  • 焗加拿大龍蝦配芝士扁意粉
2024-07-08 255 瀏覽
叫咗一個沙律,三個主菜兩個甜品三杯飲品,三個人每人都要二百幾蚊都唔平。每一道菜都好食;感覺食材好新鮮,服務態度非常有禮,每次嚟都一定會叫佢個甜品,嗰個拿破崙真係好出色,但係上次仲好食,因為上次佢個餅比較厚身少少,今次係有啲薄。食得好開心窗口位坐得舒適;深水埗一個好好嘅選擇 👍
之前bookmark咗呢間餐廳好耐,因為無食過鹹嘅窩夫,就同朋友一齊嚟試。嗰日去到啱啱開門,啲位任坐就坐咗落地玻璃嗰邊嘅梳化一邊people watching一邊吹水,坐位都好闊落。我哋叫咗兩個午餐,一個係炸雞煎蛋窩夫,一個係牛肉Tacos配薯條。嘢飲就飲咗一個梳打同埋芒果yogurt。首先上咗嘢飲先嘅,我點嘅芒果乳酪對我嚟講有少少太heavy,因為佢個質地濃到係似食緊甜品嗰隻乳酪,唔似嘢飲。本身以為可能酸酸哋再fresh啲light啲,所以覺得還好,唔係唔好飲,不過想解渴就唔好點呢杯啦。之後上炸雞窩夫同埋牛肉Tacos,個人覺得牛肉調味唔錯,唔會太鹹太重口味。不過佢係用肥牛,所以好難咬斷啲肉,比較難分享同埋食得有啲論盡。炸雞煎蛋窩夫就窩夫比較突出,趁熱食嘅話仲有少少脆皮,外脆內軟好正~炸雞大大塊,值得一讚係佢係無骨嘅,切同食都好方便唔怕有骨。醃得好入味,唔需要再額外配醬或者鹽。總括而言值得一試~
炸雞大大塊,值得一讚係佢係無骨嘅,切同食都好方便唔怕有骨。
醃得好入味,唔需要再額外配醬或者鹽。
總括而言值得一試~
2024-05-27
2024-06-11 418 瀏覽
深水埗高質cafe 主菜質素非常之不錯松露忌廉雞腿燴飯冇好重松露味但係雞肉就非常之嫩滑但相對唔係好咸 好似無落到鹽咁 如果可以咸多少少就好 全日麻糬窩夫早餐窩夫入邊配埋麻糬真係幾特別成個早餐整體感覺不錯食完完全滿足咗食all day Breakfast嘅癮最有驚喜一定係甜品Tiramisu 好友空氣感同平時食開嘅好唔同食完飯食都唔會覺得太膩 仲好特別 唔似平時既甜唔 另外餐廳衛生有待改善一路良既時候都有好多昆蟲係度飛下飛下

深水埗高質cafe

仲好特別 唔似平時既甜唔

另外餐廳衛生有待改善
一路良既時候都有好多昆蟲係度飛下飛下

2024-05-22 515 瀏覽
深水埗真係好好掃街,好多野食,炸鷄窩夫,好特別,窩夫蓋埋一塊炸鷄,窩埋個煎蛋,一啖好滋味,炸鷄炸得好脆,調味雞調得剛剛好,夾埋窩蛋一起食竟然幾好食,原本會覺得窩夫甜口,會有d衝突,但係窩夫整得比較淡口,所以好搭;提米拉囌都好食。
2024-05-20 458 瀏覽
深水埗人氣簡約風cafe💠💠Minimal💠💠 🅴🅰🆃 🆃🅼🆁 明天去吃指數:3.5/5🔹芫荽苗香辣大蝦扁意粉 $96意粉上面鋪滿芫荽苗,芫荽苗口感比一般嘅芫荽幼嫩,同時保留到芫荽嘅清香又唔會好重芫荽味😍,蝦肉幾大隻彈牙,醬汁微辣,加咗蝦油同魚露,聞落同食落都感受到蝦香味🦐,略顯醬汁唔夠濃郁惹味🫣🔹椰子奶蓋芒果蛋白脆 $80打卡好靚😍,蛋白脆清甜鬆脆,表面淋滿椰子奶蓋,椰子香味唔算好突出,中間加咗流心芒果餡,芒果唔夠甜同埋有少少酸😢,整體甜鹹交錯嘅多層次口感幾驚喜🙌🏻😛𖤥 Minimal 𖤥🗺️ 深水埗鴨寮街121-123號地舖
深水埗人氣簡約風cafe

𖤥 Minimal 𖤥
🗺️ 深水埗鴨寮街121-123號地舖
2024-04-22
2024-05-11 427 瀏覽
等位要攞籌但指示不清晰 等候情況混亂有人攞飛時話仲有五張枱 入咗幾個再問都你話五張枱 然後佢哋就唔等走了入到去坐低 想搵職員落單也等了好耐 沒有人理會 一直被無視食物是ok 的 但價格偏貴
等位要攞籌但指示不清晰 等候情況混亂
入到去坐低 想搵職員落單也等了好耐 沒有人理會 一直被無視
食物是ok 的 但價格偏貴
2024-05-11
位於深水埗鴨寮街嘅Minimal位置好易搵, 地鐵站出口行幾分鐘就到店內裝修以淺木及白色打造簡約風為主, 佈置充滿文青風格,去到嘅時候唔多人 , 座位寬敞,空間感十足意大利雲吞配軟殼蟹冬蔭功泡沫意大利雲吞配埋軟殼蟹融合在一起,有冬蔭功泡沫的酸辣風味,感覺唔油膩芫荽苗香辣大蝦扁意粉意粉彈牙唔淋身,唔會好辣,味道做得好好牛油果芒果醬雞胸夾餅配薯角雞胸肉比想像中軟腍配上牛油果蓉配芒果酸甜醬都幾清新,我覺得好好食😋,薯角好香脆,唔乾, 咬落外脆內軟👍慢煮牛板腱配阿根廷青醬慢煮牛板腱熟度剛好,口感好軟嫩, 配著阿根廷青醬的濃郁香氣和酸甜風味,加埋少少沙律菜,味道岩岩好椰子奶蓋芒果蛋白脆甜品既貌相好靚好精緻結合咗幼滑嘅𝗺𝗼𝘂𝘀𝘀𝗲同鬆化嘅蛋香脆椰子奶蓋有好濃郁既椰子香味, 奶蓋好滑好濃稠, 芒果蛋白脆口感好特別 , 又脆又鬆化中間好多新鮮芒果肉, 口感層次分明,勁有心思絕對必食‼️Minimal 迷你毛📍深水埗鴨寮街121-123號地舖星期一至日11:00-21:00
去到嘅時候唔多人 , 座位寬敞,空間感十足
意大利雲吞配軟殼蟹冬蔭功泡沫
芫荽苗香辣大蝦扁意粉
意粉彈牙唔淋身,唔會好辣,味道做得好好
牛油果芒果醬雞胸夾餅配薯角
慢煮牛板腱配阿根廷青醬
椰子奶蓋芒果蛋白脆
甜品既貌相好靚好精緻
結合咗幼滑嘅𝗺𝗼𝘂𝘀𝘀𝗲同鬆化嘅蛋香脆
中間好多新鮮芒果肉, 口感層次分明,勁有心思
絕對必食‼️
Minimal 迷你毛