閒日放假落SSP一轉, 平時去南昌街都有見到尼間由於時間都5點幾, 下午茶又過左晚飯又未到, 人都見唔到唔太多入鋪試一試店員見到我係門口都主動等待我入內, 而且過程中亦有替換餐具, 上菜亦有禮感覺好好, 服務都欣賞!平時努力工作, 都想食餐好獎勵自己叫左焗法國藍龍蝦配芝士扁意粉, 果然沒失望, 對得住價錢最後再加上鐵觀音伊予柑慕思, 尼客甜品真係喜出望外由食到食完, 成個人係好享受好開心會下次再來試試其他食物!
閒日放假落SSP一轉, 平時去南昌街都有見到尼間

感覺好好, 服務都欣賞!
平時努力工作, 都想食餐好獎勵自己
叫左焗法國藍龍蝦配芝士扁意粉, 果然沒失望, 對得住價錢
最後再加上鐵觀音伊予柑慕思, 尼客甜品真係喜出望外
由食到食完, 成個人係好享受好開心

會下次再來試試其他食物!
焗法國藍龍蝦配芝士扁意粉
鐵觀音伊予柑慕思
2024-01-02
焗法國藍龍蝦配芝士扁意粉
鐵觀音伊予柑慕思
2023-12-16 319 瀏覽
最近好朋友生日 想帶佢去一個環境清新、食物又好食既café☕️就被我搵到位於深水埗既minimal迷你毛café餐廳以木系小清新為主 地方寬敞 而且有好多打卡位 -▫️溫泉蛋什菌牛肝菌貓耳朵粉身為貓奴既我 見到貓耳朵粉個名已經好想試🐈‍⬛食物貌相精美 飯上有一大顆溫泉蛋、配上什菌同牛肝菌汁上碟已經聞到好香既牛肝菌味 真係非常吸引🤩味道都一樣香濃 牛肝菌汁佈滿每一粒貓耳朵粉好香好惹味 令人一口接一口😋 -▫️煎琵琶蝦海鮮牛油果米型粉估唔到會有咁多大大隻既琵琶蝦🍤份量好有誠意 我同朋友都好驚喜米型粉粒粒分明 好有口感😋而牛油果份量都好多 食每一啖既米型粉都會食到牛油果💚 -▫️椰子奶蓋芒果蛋白脆order甜品既時候 仲可以request 寫上特別字句甜品既貌相、朱古力字句都好靚好精緻❤️朋友見到都好開心好鐘意甜品好好食 椰子奶蓋有好濃郁既椰子香味奶蓋好滑好濃稠 芒果蛋白脆口感好特別 又脆又鬆化👍🏻 -▫️Dirty☕️朋友order既Dirty 外型精緻 而且coffee既味道好香濃身為coffee控既朋友都贊口不絕🥰 -▫️培茶鮮奶培茶味道好香濃 配上鮮奶味道好夾食完野配上一啖熱既培茶鮮奶絕對有一種幸福
就被我搵到位於深水埗既minimal迷你毛café
餐廳以木系小清新為主 地方寬敞 而且有好多打卡位
▫️溫泉蛋什菌牛肝菌貓耳朵粉
身為貓奴既我 見到貓耳朵粉個名已經好想試🐈‍⬛
食物貌相精美 飯上有一大顆溫泉蛋、配上什菌同牛肝菌汁
上碟已經聞到好香既牛肝菌味 真係非常吸引🤩
米型粉粒粒分明 好有口感😋
而牛油果份量都好多 食每一啖既米型粉都會食到牛油果💚
▫️椰子奶蓋芒果蛋白脆
order甜品既時候 仲可以request 寫上特別字句
甜品既貌相、朱古力字句都好靚好精緻❤️
朋友見到都好開心好鐘意
▫️培茶鮮奶
培茶味道好香濃 配上鮮奶味道好夾
食完野配上一啖熱既培茶鮮奶絕對有一種幸福既感覺❤️

2023-12-13 230 瀏覽
我哋中午嚟🕛有Brunch Set 選擇另外加埋飯後甜品添😋✨生煎鴨胸配煙花女汁辣肉腸燴飯煙花女汁味道濃郁🤩鮮鹹香辣匯聚配上辣肉腸🔥更加惹味突出鴨胸肉質軟嫩😋香滑多汁✨Jumbo炸雞窩夫窩夫上🧇嘅炸雞好邪惡😍外層炸得香脆🫶🏼內層肉嫩多汁肉質軟熟入味👏🏼窩夫蛋味香濃🥚蘸上楓糖漿😋甜美可口仲有最面放咗隻吸睛燶邊蛋必點菜式♥️✨鐵觀音伊予柑慕思賣相吸引嘅甜品🤩非常精緻帶有淡淡鐵觀音茶香👍🏼Mousse cake口感細滑🤤甜而不膩✨焦糖朱古力咖啡焦糖味香濃‼️咖啡口感順滑✨洛神花蜂蜜青檸梳打顏色突出💕酸酸甜甜好醒神

我哋中午嚟🕛有Brunch Set 選擇

焦糖味香濃‼️咖啡口感順滑

✨洛神花蜂蜜青檸梳打
顏色突出💕酸酸甜甜好醒神
2023-12-11 218 瀏覽
一家人去深水埗行玩具街,途經見到呢間純白文青cafe ,一於試下🥰 Cafe空間大,裝潢好舒服,兩個仔都好鍾意🥰我哋點咗:Large炸雞窩夫 太陽蛋煎得好靚😍見到食指大動,炸雞即炸當然香脆,調味得剛好,無坊間嘅過鹹通病👍🏻要讚窩夫🧇麵焗得好脆,配糖漿食好好味👏🏻魷魚墨汁燴飯 口感好好好煙韌,墨汁鹹香好惹味,番茄粒等等增添酸甜口感,唔錯!波子雪糕汽水仔仔一見隔離枱杯雪糕汽水即刻點名話要😆可見吸睛度100分!飲品份量十足有誠意。草莓朱古力雪山脆脆我同細仔就飲甜蜜嘅草莓朱古力特飲,賣相同味道一樣👍🏻甜品試咗新嘢 #鐵觀音伊予柑慕思 原來甜品至係Cafe嘅主打 👀,賣相精緻度拍得住港島一級甜品lv ,大柑慕思有鐵觀音茶香同柑獨有嘅酸甜清新味道,口味獨特新奇✨底部脆果撻同伴碟嘅柑汁、蛋糕等同樣有誠意,每小口都可見心思,讚👍🏻 等我生完BB一定再訪試試佢哋招牌甜品 #tiramisu 🥹

Cafe空間大,裝潢好舒服,兩個仔都好鍾意🥰我哋點咗:
Large炸雞窩夫

魷魚墨汁燴飯

波子雪糕汽水

草莓朱古力雪山脆脆
我同細仔就飲甜蜜嘅草莓朱古力特飲,賣相同味道一樣👍🏻

甜品試咗新嘢 #鐵觀音伊予柑慕思

• 炸雞煎蛋窩夫
呢間cafe超大間‼️,主打「鹹窩夫🥞」、「意粉🍝」同「圓轆轆Tiramisu」等,已經第3次到訪,今次想試下佢兩款新甜品🤣✨:-1️⃣「琵琶蝦配菠菜車打扁意粉 ($110)」估唔正佢做咗大大隻龍蝦!意粉creamy掛汁~ Slipper lobster, Spinach wiv cheddar sauce Linguine-2️⃣「生熟鴨胸配煙花女江辣肉腸燴飯($100)」呢款嘅蕃茄好酸!有煙肉同辣肉腸~Grilled Duck breast, Chorizowiv Puttanesca Risotto-3️⃣「椰子奶蓋芒果蛋白脆($80)」奶蓋鹹鹹地,中間好多新鮮芒果肉,蛋白好脆,好多層次~ Coconut mousse, Mango compote, Meringue, Malibu, Milk foam-4️⃣「蘋果酥盒 🍞($84)」個蘋果好可愛!酥盒配吉士醬,同樣都係鹹鹹地APPLE, TOFFEE, CUSTARD, PUFF PASTRY, CAIVADOS, APRICO-5️⃣「焙茶鮮奶(H)🍵($44)」夠濃焙茶味,好香滑🍵~Hojicha latte 👍🏻
1️⃣「琵琶蝦配菠菜車打扁意粉 ($110)」
2️⃣「生熟鴨胸配煙花女江辣肉腸燴飯($100)」
3️⃣「椰子奶蓋芒果蛋白脆($80)」
4️⃣「蘋果酥盒 🍞($84)」
5️⃣「焙茶鮮奶(H)🍵($44)」
夠濃焙茶味,好香滑🍵~Hojicha latte 👍🏻
2023-12-06 140 瀏覽
這家餐廳也是偶然看到去的。看了一下他們的menu 很豐富,也很吸引。裡面空間也大,比較舒服。🍳all day breakfast 135hkd很豐富,有smoked salmon, sausage,smoked ham, scrambled egg,mushroom 還有fried urchin croquettes 。食材新鮮,味道也不錯。🧇炸雞煎蛋窩夫 brunch set 95hkd我最喜歡的一種brunch 就是炸雞配窩夫,配上糖漿,甜咸甜咸的口感很不錯。窩夫很有蛋味,裡面也充實,有一些會是裡面都是空氣。雞炸得不錯👌🏻真的很juicy但微微咸了一點。配上撒拉解膩。總括而言,所有味道都是意料之內,沒有十分驚喜。水準正常發揮。

🍳all day breakfast 135hkd

🧇炸雞煎蛋窩夫 brunch set 95hkd

2023-10-08
  • All  day  breakfast
2023-12-05 228 瀏覽
到深水埗逛逛 順道挑選玩具與聖誕飾品我們揀選了位於鴨寮街的 minimal迷你毛舖面寬敞簡潔明亮 以白色灰色為主 帶木系設計帶有數個打卡位 📸📸 就來跟兒子文青一番當天我們點選了以下食物🍽⭐️鮮刨松露西班牙豬扒現刨的松露非常吸睛 帶松露香氣 豬扒軟腍份量不俗⭐️安格斯牛肉眼(6oz)是medium 烹煮得剛好 切下裡面相當粉嫩 富牛味伴有火箭菜 墊有青醬、橄欖油及黑醋 配搭解膩又清新⭐️全日窩夫早餐有煙三文魚、香腸、煙燻火腿、炒蛋、蘑菇、及炸海膽餅 當然有主角窩夫 份量足 兒子非常滿意⭐️意大利芝士蛋糕造型可愛半圓體 足以夠兩人享用 😋😋外層Mascarpone Cheese 攪拌得相軟滑內裡應該是可可脆脆 濕潤帶酒香 整體口感層豐富⭐️凍美式咖啡 正常發揮⭐️抹茶鮮奶 美美拉花 富抹茶香⭐️士多啤梨乳酪 酸甜度適中 兒子相當喜歡食物質素不錯 環境舒適帶悠閒到深水埗逛街 不妨來感受一下OpenRice訂座更有優惠🤗🤗
到深水埗逛逛 順道挑選玩具與聖誕飾品
我們揀選了位於鴨寮街的 minimal迷你毛
舖面寬敞簡潔明亮 以白色灰色為主 帶木系設計
帶有數個打卡位 📸📸 就來跟兒子文青一番

當天我們點選了以下食物🍽
⭐️鮮刨松露西班牙豬扒
現刨的松露非常吸睛 帶松露香氣 豬扒軟腍份量不俗

⭐️安格斯牛肉眼(6oz)
是medium 烹煮得剛好 切下裡面相當粉嫩 富牛味
伴有火箭菜 墊有青醬、橄欖油及黑醋 配搭解膩又清新

⭐️全日窩夫早餐
有煙三文魚、香腸、煙燻火腿、炒蛋、蘑菇、
及炸海膽餅 當然有主角窩夫 份量足 兒子非常滿意

食物質素不錯 環境舒適帶悠閒
到深水埗逛街 不妨來感受一下
OpenRice訂座更有優惠🤗🤗

• 士多啤梨乳酪
重以為深水埗鴨寮街係男人嘅聖地,原來開咗間純白色嘅文青CAFÉ 🌺🌸 叫做 minimal,老公特登車我同仔仔去打吓卡,潮聖一下先得🤭一入到去cafe 空間感十足,感覺好舒服😌,我哋叫咗👇🏻好香嘅鮮刨松露加上 #juicy 肉嫩嘅西班牙豬扒,牛肝菌貓耳朵粉,nasa 食到停唔到口。芒果乳酪和士多啤梨🍓乳酪真係好滑好香濃嘅果味,無得頂呀。嚟依度當然要食我最鐘意嘅甜品🍮椰子🥥奶蓋芒果🥭蛋白脆,椰香同芒果各有千秋,不會喧賓奪主,加上蛋白嘅香脆同奶蓋嘅幼滑,層次感十足,而且不會過甜,食完之後感到非常幸福❤️#蘋果酥盒 #椰子奶蓋芒果蛋白脆 #意大利芝士蛋糕 #松露炸魚柳夾餅配薯角 #洋蔥壽喜燒牛肉 #炸雞煎蛋窩夫 #溫泉蛋什菌牛肝菌汁貓耳朵粉 #煎琵琶蝦海鮮牛油果米型粉#保雲穌焗野生石班配日本蠔周打
我哋叫咗👇🏻
好香嘅鮮刨松露加上 #juicy 肉嫩嘅西班牙豬扒,
牛肝菌貓耳朵粉,nasa 食到停唔到口。

芒果乳酪和士多啤梨🍓乳酪真係好滑好香濃嘅果味,無得頂呀。

#溫泉蛋什菌牛肝菌汁貓耳朵粉 #煎琵琶蝦海鮮牛油果米型粉
#保雲穌焗野生石班配日本蠔周打
2023-11-17 168 瀏覽
🍚迷你毛同朋友好耐無見 特別搵左間靜既cafe食飯傾計🍚芫荽苗香辣大蝦扁意粉芫荽味重左d大蝦有5隻份量足👍🏻意粉味道正常🍚洋蔥壽喜燒牛肉夾餅配薯角牛肉味道幾特別夾餅好似墨西哥tacos,印度薄餅咁都係好食😋🍚迷你毛深水埗鴨寮街121-123號地舖#芫荽 #蝦 #扁意粉 #壽喜燒 #牛肉 #深水埗 #迷你毛#夾餅 #tacos#openrice #foodie #foodphotography #食好西 #foodporn #food #hkkol #hkfoodie
🍚迷你毛
同朋友好耐無見 特別搵左間靜既cafe食飯傾計

🍚芫荽苗香辣大蝦扁意粉
芫荽味重左d
大蝦有5隻份量足👍🏻
意粉味道正常

🍚洋蔥壽喜燒牛肉夾餅配薯角
牛肉味道幾特別
夾餅好似墨西哥tacos,印度薄餅咁
都係好食😋

🍚迷你毛
深水埗鴨寮街121-123號地舖

#夾餅 #tacos
2023-11-16 160 瀏覽
今日去到深水埗揾好野食😋😋之前見朋友去食過好似好正 一直比佢個松露炸魚柳夾餅深深吸引住🤣終於去咗試啦🌮松露炸魚餅夾餅配薯角 9/10超級驚喜!魚柳炸得好脆,仲保持到鮮嫩多汁😋夾餅都好薄身,再加埋松露 成個夾餅好豐富 必食推介!而且呢度既薯角都好好食 外脆內軟👌🏻👌🏻🍝溫泉蛋什菌牛肝菌汁貓耳朵粉 8/10呢個一放上枱已經香到不得了 不過個粉就硬左少少 但個汁真係好加分 都好香好濃👍🏻加埋溫泉蛋真係唔錯🍎蘋果酥盒 9/10呢個甜品好精緻🤣外面係金黃色嘅真蘋果,入邊係肉桂蘋果餡,而下面就係酥皮忌廉撻,加埋蘋果一齊食又比我想像中夾😋😋略嫌個撻太細🤣因為真係太好味🍓草莓朱古力雪山脆脆 7/10打卡一流!外貌係好吸引同好靚,都幾好飲 而且仲有爆炸糖🤣幾有驚喜,不過我覺得整體太甜 如果唔鐘意太甜就唔太推薦啦🍫Baileys朱古力 7/10正常發揮🤣唔算好有驚喜 不過都幾好飲

🌮松露炸魚餅夾餅配薯角 9/10

🍝溫泉蛋什菌牛肝菌汁貓耳朵粉 8/10

🍎蘋果酥盒 9/10

🍓草莓朱古力雪山脆脆 7/10

🍫Baileys朱古力 7/10
正常發揮🤣唔算好有驚喜 不過都幾好飲
🤭 依日周末黃昏喺深水埗一帶行街,有啲肚餓但又唔想食正餐,想食下甜品,慢慢行咗去之前幫襯過嘅Minimal~ 🤗🍞 法式多士 😋😋😋😋😋依個法式多士製作需時,等咗大概二、三十分鐘。⏱甜品以一個小吐司盒嘅方式呈現,內裡有雲尼拿吉士醬,喺柑橘🍊同焦糖薄脆片上灑咗一層糖粉,仲附有雪糕同朱古力脆脆。🧐 齋睇依個賣相已經睇到相當有心思,食到唔同食材嘅甜味。份量亦唔少,兩個女生share食都得!✌🏻 🥛 火龍果乳酪 😋😋😋😋新鮮火龍果加乳酪,唔太甜亦唔太酸,飲落唔會滯。☺️下午茶 💵💵💵 約港幣$130/人 💁🏻‍♀️ 依日唯一美中不足嘅係店內冷氣唔多運作咁,又撞正天氣特別熱,坐低等嘢食到嘅時候,有啲悶熱同焗促 🥵。希望第時大家去幫襯嘅時候,會涼快返啲啦!

🍞 法式多士 😋😋😋😋😋

🥛 火龍果乳酪 😋😋😋😋
新鮮火龍果加乳酪,唔太甜亦唔太酸,飲落唔會滯。☺️

下午茶 💵💵💵 約港幣$130/人

2023-06-03
$130 (早餐)
2023-11-11 115 瀏覽
環境同空間都好寬敞,座位舒服。食左個tiramisu 同窩夫,覺得好抵食。個tiramisu有三種吾同既口感同味道,cream果part好cream, 中間底部同最頂有d脆脆,中間有層夾心,好特別。叫左杯Bailey 朱古力,真係Bailey 溝朱古力。上面有拉花tim,真係好飲又好睇。但記得要攪勻。個窩夫都好好食,有歐姆蛋係上面。蛋味好濃,配上煙三文魚,口感同味道都再升一層次。另外配有一個沙律菜係隔離。overall我覺得幾好食,會再黎。
環境同空間都好寬敞,座位舒服。

但記得要攪勻。

2023-11-08 110 瀏覽
又到一年一度到深水埗返工既日子,難得到深水埗,所以做完野就同好同事去搵好野食,上OpenRice搜尋,見到間迷你毛個名咁鬼Cute,食評又唔錯,食物相又幾吸引,咁啱又係響公司附近,好啦一於去試吓啦。Cafe 環境好闊落,眼見放咗10幾20張枱,另外仲有啲打卡位俾大家影吓相。食物方面,我哋揀咗❤︎︎全日窩夫早餐 $135大大份有煙三文魚、炒滑蛋、海膽炸薯餅、煙肉蘑菇腸仔同窩夫,整體正常發揮,最好食係海膽炸薯餅,好似可樂餅咁又熱辣辣,好creamy。❤︎︎炸雞煎蛋窩夫 $95熱辣辣的送上枱,仲要聞到香噴噴的燶邊煎蛋,窩夫配上糖漿,正yummy。炸雞方面,外皮灑上味粉和黑椒粒,非常香脆可口,雞肉亦算滑。一口吃下煎蛋+炸雞+窩夫,十分滿足!❤︎︎焦糖Cappuccino (Hot)$42咖啡方面冇乜驚喜,正正常常,我嫌佢唔夠熱,熱番少少就好啦。✪總括我喜歡佢嘅食物新鮮熱辣送上枱,食物美味,座位又夠闊,座得舒適,唯獨今日杯咖啡有啲失望。另外見食評話佢哋嘅甜品做得好出色,必定要食,但因為佢哋既食物份量也頗大,我和我的好同事一人食完一份已經好鬼飽,根本食唔落多個甜品😅試唔到🫣唯有下次再嚟試吓啦。大力推👍🏾推介指

食物方面,我哋揀咗
❤︎︎全日窩夫早餐 $135

❤︎︎炸雞煎蛋窩夫 $95

❤︎︎焦糖Cappuccino (Hot)$42
咖啡方面冇乜驚喜,正正常常,我嫌佢唔夠熱,熱番少少就好啦。

✪總括

大力推👍🏾

推介指數:7/10
2023-11-08 93 瀏覽
-裝修方面使用粉紅🩷、灰色🩶和白色🤍為色調,再配合雲石枱面,走girlish 加高級風格,灰色梳化坐得舒服,終於可以chill吓,唔係坐木凳。ヽ(✿゚▽゚)ノ☕️Iced Americano比較balance,偏nutty 風,都算選用優質嘅豆,比平時連鎖店嗰啲好飲啲,但係附近太多好飲嘅咖啡店,略嫌風味不足,隻豆無咩層次。🥚溫泉蛋什菌牛肝菌汁貓🐱耳朵$95配料上比較簡單,只有蘑菇和蛋,再加少少裝飾嘅香草,上面有少少芝士碎,呢隻芝士本身味道比較淡,可能我比較鍾意重口味,如果濃郁少少芝士味就更好。要讚嘅係牛肝菌醬汁好多,牛肝菌味濃郁,另外食到貓耳朵底層都唔會太咸。🥚要讚,煮得啱啱好,橙黃色嘅蛋汁估計喺屬於日本優質蛋。呢隻貓耳朵屬於正宗款式,比較厚同比較煙靭,即使浸得耐都唔會變軟,但我自己就麻麻哋鍾意食,因為有少少哽胃,怪自己揀錯嘢。✨📸有一個靚靚位可以打咭推薦指數:⭐️⭐️⭐️

☕️Iced Americano

🥚溫泉蛋什菌牛肝菌汁貓🐱耳朵$95

🥚要讚,煮得啱啱好,橙黃色嘅蛋汁估計喺屬於日本優質蛋。

✨📸有一個靚靚位可以打咭
推薦指數:⭐️⭐️⭐️
2023-11-03 236 瀏覽
之前都介紹過minimal,覺得啲甜品又靚又好食,所以今次都專登再嚟食!今次同樣叫咗法式多士,不過同上次好唔同,好失望,唔知係廚師唔同咗定失手啦😭•🥢 煙三文魚班尼迪窩夫 $110呢個窩夫嘅味道好豐富!最面有幾片松露,好香!荷蘭醬入面都加咗黑松露,Egg Benedict嘅流心蛋做得好好,一切蛋黃流晒落窩夫到🧇,窩夫同Egg Benedict中間仲有煙三文魚同一層牛油果醬🥑 幾樣加埋一齊好夾,而無遮蓋其他嘅味道~ 窩夫都有做到外脆內軟,整體幾出色👍🏻•🥢 無花果雞胸肉凱撒沙律 $90雞胸肉嘅面層有煎到少少乾身,調味都適中,凱撒沙律加咗無花果,都幾特別,無花果幾甜,好fresh,不過貴咗少少😢•🥢草莓朱古力雪山脆脆 $52夜晚嚟食唔想飲咖啡,上次飲過熱焙茶朱古力又普通啲,所以今次就揀咗草莓朱古力雪山脆脆,成杯都好靚,朱古力掛杯再加cream同糖霜裝飾,第一啖飲落好香士多啤梨味,一啲都唔假,朱古力味要攪一攪杯邊嘅朱古力醬先有,最驚喜係中間有啲爆炸糖!•🥢法式多士 $84上次嚟都食過呢個French toast,成日都想再嚟食,但今次真係好失望🥲 上枱見到個toast已經係傾斜/縮水咁,雖然

🥢 煙三文魚班尼迪窩夫 $110

🥢 無花果雞胸肉凱撒沙律 $90

🥢草莓朱古力雪山脆脆 $52

🥢法式多士 $84
上次嚟都食過呢個French toast,成日都想再嚟食,但今次真係好失望🥲 上枱見到個toast已經係傾斜/縮水咁,雖然外層都有少少脆,但切開更加係好濕,好似未熟晒咁,而且檸檬嘅酸味突出到無點食到蛋香,明明上一次都唔係咁🫨
法式多士
法式多士