2022-05-06 57 瀏覽
✺ 碟豆花柚子梳打🍹✺ 香煎帶子黑魚子龍蝦汁闊條麵🦞🍝香煎帶子黑魚子龍蝦汁闊條麵🦞🍝 既帶子幾大粒,仲煎到半生熟,幾鮮甜❣️ 闊條麵彈牙,而且蛋味好重,加上香濃既龍蝦汁🦞 估唔到cafe既意粉都有西餐廳既質素😆✺ 辣茄汁豬面肉貓耳朵粉🍅🌶🍝平時少啲機會食到貓耳朵粉~ 個樣望落同貝殼粉有啲似,不過就再有咬口的~辣茄汁🍅🌶好開胃又唔會好辣,配埋惹味豬面肉,食完一碟都唔會膩🤤✺ 泡泡檸檬柚子撻 🍋🍰佢地既甜點全部都好igable📸😆 呢日試左泡泡檸檬柚子撻,一上枱我地就畀啲巨型泡泡吸引住🤣 入面除左有大量粒粒柚子果醬,仲有檸檬柚子慕絲🍋 同脆脆餅底~ 整體酸酸甜甜咁,平衡做得幾好,就算食得幾飽都食得落🤤✺ 特濃朱古力 🍫
✺ 碟豆花柚子梳打🍹
✺ 香煎帶子黑魚子龍蝦汁闊條麵🦞🍝

✺ 辣茄汁豬面肉貓耳朵粉🍅🌶🍝

✺ 泡泡檸檬柚子撻 🍋🍰
✺ 特濃朱古力 🍫
2022-05-05 49 瀏覽
原本預訂去ge coffee 7點關門,臨時係附近穩ge另外一間coffee,裝修簡約有設計感,門口有網紅影相位抹茶latte,抹茶味極濃,有明顯回甘,好似我呢d抹茶控會因為呢杯野再來幫襯焙茶燕麥朱古力,每樣味道都飲得出但係又晤會好搶,整體balance,呢個組合幾夾,but都係抹茶latte更好飲牛肝菌貓耳朵粉,個醬汁好濃好好味,成個餐分量都夠,晤錯慢煮西班牙黑毛豬,有驚喜,豬肉好鬆軟,肉味好夠,醃肉感覺上有用水果去醃,味道聞落去好香食落去有少少甜,同時突出翻肉味,推薦之選見網上好多人推薦,但係實際感覺一般,雪糕表面係爆炸糖,雪糕好軟,但係味道晤夠濃,不過配爆炸糖口感特別.前面個薄脆拿破崙係夠鬆脆ge,不過整體感覺好niu,好heavy,但係無咩滿足感整體感覺高質,下次會嘗試其他甜品,情侶休閒coffee之選

牛肝菌貓耳朵粉,個醬汁好濃好好味,成個餐分量都夠,晤錯

整體感覺高質,下次會嘗試其他甜品,情侶休閒coffee之選

2022-05-03
  • 牛肝菌貓耳朵粉
  • 慢煮西班牙黑毛豬
  • 抹茶latte
💎總評分:8.0/10-話說小編開始寫食評生涯前己經嚟過呢間cafe,試過佢地嘅signature waffle覺得唔錯👍🏻,今次再嚟發覺menu已經更新,原有嘅waffle當然還在,但係新添左好多吸引嘅菜式🤩,maybe呢個就係佢開業以來一直維持到人氣高企嘅原因。店內空間感大,簡約文青風🌱,門口位嘅圓形梳化好適合打卡📸!1️⃣ 牛油果雞胸肉配芒果醬𝐓𝐚𝐜𝐨 $95新嘅menu加左tacos,多左種Mexican風味🤠。入面夾住厚厚嘅雞胸🐓、牛油果🥑、沙律菜同芒果🥭,dressing酸酸甜甜,喜歡濃味嘅人一定會好鐘意,好兩大件taco加埋薯角都好飽肚😋!2️⃣ 松露朱古力燴牛肉醬扁意粉 $115店主強力推介嘅新菜式,賣相無咩特別但係用朱古力做pasta sauce好特別🍫,每啖都癮癮食到黑朱古力味,同truffle出奇地夾,實在係值得一試嘅創新配搭🍝。3️⃣ 蘋果酥盒 $64期間限定嘅甜品記住快D嚟試😝!本身小編就偏好蘋果嘅甜品,order嘅時候冇諗過賣相咁特別,原個蘋果呈現喺眼前🍎,切開見到蘋果粒,底下嘅cream同果肉酸酸甜甜,五星級質素,冇諗過係Cafe以平民價錢食到咁高質嘅甜品💯!4️⃣ 薄荷
💎總評分:8.0/10

1️⃣ 牛油果雞胸肉配芒果醬𝐓𝐚𝐜𝐨 $95

2️⃣ 松露朱古力燴牛肉醬扁意粉 $115
松露朱古力燴牛肉醬扁意粉
松露朱古力燴牛肉醬扁意粉

3️⃣ 蘋果酥盒 $64

4️⃣ 薄荷朱古力 $46 ;紅豆 latte $46
咖啡款式不少,二訪當然要試下新野!Iced chocolate賣相好靚,mint朱古力嘅雪糕就食得多,飲落去比一般朱古力清新🤩!紅豆latte建議大家一嚟到先攪一攪個底嘅紅豆,可能因為小編影左好耐相先飲🙈,佢有D漿住左,不過overall還是好飲💪🏻!
薄荷朱古力

其實小編第一次嚟己經好有好感,今次嚟到試埋創新Menu,極力推介佢哋嘅期間限定蘋果酥盒🔥,食物色香味俱全,而且店內仲有打卡位💃🏻,一間Cafe可以滿足到多個願望,中價位收費無可挑剔👏🏻!
環境服務:⭐⭐⭐⭐
食物質數:⭐⭐⭐⭐
打卡指數:⭐⭐⭐⭐⭐
題外話/補充資料: 🚗 對出或附近都有好多咪錶或街位,小店又喺正地面,泊車不難。
2022-04-24
5 分鐘 (堂食)
薄荷朱古力
  • 牛油果雞胸肉配芒果醬𝐓𝐚𝐜o
2022-05-02 46 瀏覽
Teatime想呷一口甜,又想影下影相打下卡。Pinky ge girlish裝修就變得額外吸睛😛餐廳玄關位置更設有打卡位,花少少照騙技巧,人人都可以變42吋長腿🦶🏽不亦樂乎🤣🤣🤣話說呢到唔止裝修fancy, 甜品既外表都fancy到一個點!真係有d後悔無著靚多少少先出黎😐草莓雲呢拿蛋白脆**期間限定**- 喜歡meringue既我鍾情於佢卜卜脆既口感,從來都唔覺得佢太甜😛加埋士多啤梨乾酸酸甜甜就更順口😋鋪天蓋地既白朱古力同中層既士多啤梨果醬為甜品帶來另一種層次,更香甜,但多吃還是會有點膩喔🙃蘋果酥盒- 金蘋果一出場就勁eye- catching❣️原個蘋果去皮去芯,中間果肉切粒調味,蒸到軟淋淋,入口即溶、配合底層吉士醬同酥盒,甜得黎夠香口;欣賞佢肉桂味夠香但又唔會蓋過自身既蘋果味;旁邊既餅碎中和左吉士醬既膩味,唔怕俾女巫毒肥既可以一試喔🤗食完甜品唔想再叫甜飲料?餐廳設有一角自助斟水站,少少檸檬香,中和甜品既甜,開開胃,等你傻頭傻腦又食多兩啖囉🫢😆

• 蘋果酥盒
2022-05-01 223 瀏覽
深水埗一直都有好多Cafe,一交埋你冇算係空間好大,而且食物選擇多嘅小店。今次第二次到訪,試咗佢嘅牛肝菌貓耳朵粉$95同慢煮黑安格斯牛肉$158牛肝菌貓耳朵粉粒粒包滿醬汁,口感Q彈,醬汁creamy但唔會油膩。 好重牛肝菌味, 好多菇,推薦!安格斯牛扒份量偏細,煮至medium rare w,不過唔鞋同肉質鮮嫩,,但係醬汁偏小有少少乾最後叫咗個意大利芝士蛋糕收尾,好有驚喜,好似個波波咁樣上好吸引。咖啡味濃,cream好輕滑。

今次第二次到訪,試咗佢嘅牛肝菌貓耳朵粉$95
同慢煮黑安格斯牛肉$158

慢煮格斯牛肉
意大利芝士蛋糕
意大利芝士蛋糕
牛肝菌貓耳朵粉
🍴煙三文魚班尼廸窩夫 HKD 95窩夫有兩件 剛好係一人份量🙆🏻‍♀️有2大塊煙三文魚之餘仲收埋左滿滿既牛油果係中間🥑所以食哂都好飽肚😆切開班尼迪蛋啲蛋汁流哂出黎睇到都覺得治療😂而且蛋汁亦都好香濃🥚配埋充滿黑醋汁既沙律菜食就唔怕膩啦😚🍴Iced Caramel Latte HKD 34唔係飲糖漿既味道😂咖啡香得黎又同焦糖味balance到😛整體飲落都好smooth👌🏻
🍴煙三文魚班尼廸窩夫 HKD 95

🍴Iced Caramel Latte HKD 34
2022-04-25 78 瀏覽
📍深水埗現在的cafe真係令人眼花瞭亂愈來愈多簡約或特色的舖頭~今日過來買野 🛍💃🏼早一日已經同朋友約好來這間試下📅星期日要等位係正常的 老闆好好 不時出來同我們講等位的進度連排隊寫的卡片都很有質感😄大概15-20分鐘就就到我們我們3個女仔 叫左3個主食 一個窩夫 3杯飲品👉🏻香煎帶子黑魚籽龍蝦汁隅條麵$138👉🏻兩份慢煮安格斯黑牛肉眼 $188@1🥩牛肉煎得岩岩好 切開中間少少紅 但肉質厚實 韧嫩 番茄好新鮮 一口一粒 番茄汁係嘴裡面爆開 酸酸甜甜好好味👍👍🍹跟餐的飲品可以減$10👉🏻薄荷朱古力咖啡$58👉🏻蝶豆花柚子梳打$45👉🏻雪糕波子汽水$48雪糕波子汽水上面的雪糕唔會好甜 加埋下面波子汽水一起飲 好清爽 感覺一杯唔夠喉😂最後係👉🏻炸雞煎蛋窩夫$95鹹同甜嘅組合 加埋少少沙律 原來味道可以咁夾!炸雞有窩夫咁大 好脆 中間的雞肉好滑 加埋上面的蛋黃一起吃 真的不能錯過
📍深水埗現在的cafe真係令人眼花瞭亂
愈來愈多簡約或特色的舖頭~
今日過來買野 🛍

👉🏻雪糕波子汽水$48

最後係
👉🏻炸雞煎蛋窩夫$95

2022-04-24 508 瀏覽
迷你毛成日大排長龍!!!試過嚟到3-4次都不敵排隊條龍敗走,閒日午後同朋友經過見到門口無人馬上衝入去一嚐佢嘅甜品同野飲我地兩人因為食完lunch無耐,只係叫咗兩個甜品同兩杯野飲。火龍果乳酪同latte。紅火龍果好有益,飲落係無加糖💯 清清甜甜酸酸地,望落都好靚好開胃,不過覺得就咁飲佢已經都可以當係午後snack薄脆拿破崙,雪糕香滑一開始以為係薄荷味朋友話應該係焙茶(?) 最驚喜係既係佢啲朱古力米米入面係爆!炸!糖!食落係無諗過會咁夾。焦糖夏威夷果仁比得一啲都唔手軟,滋味到食到停唔到口食到最後個粒都好想繼續食。而佢中間吉士夠杰,少少都無濕到啲薄脆,一路食都係咁香口咁脆Tiramisu同出面個啲都好唔同,我朋友好鍾意tiramisu試過好多都大讚呢一個。佢味道好有層次唔會一味死甜,由苦澀既可可粉到奶香味濃既cream直入濕潤帶有酒味既蛋糕。甜品有驚喜期待下次試佢啲主食

Latte  ,  red  dragon  fruit  yoghurt

薄脆拿破崙

食落係無諗過會咁夾。

Tiramisù

甜品有驚喜期待下次試佢啲主食
薄脆拿破崙
Tiramisù
2022-04-20 52 瀏覽
繼續尋找好食的意粉(^-^)/深水埗文青區迷你毛咖啡店~ 好大間啊,坐得舒服,岩哂黎傾計食野🤣🍝 牛肝菌貓耳朵:貓耳朵煮至挺身,唔會淋哂一pat野咁,咬落煙銀有口感,牛肝菌醬汁濃郁,幾好食☺️🆕 松露朱古力燴牛肉醬扁意粉我地以為有朱古力會有啲古怪(?) 點知食落幾有驚喜,個醬一啲都唔甜,加左黑朱古力令牛肉醬更濃更傑身,可以掛到落闊條麵到,啖啖都好rich😍 反而松露味就唔太出~另外想話杯bailey latte好飲!夠smooth同balance! 推薦☕️見到好多人食佢既甜品🍮 半圓型tiramisu同成個蘋果上碟既酥盒,不過我地太飽食唔到,下次再試😍
繼續尋找好食的意粉(^-^)/

🆕 松露朱古力燴牛肉醬扁意粉

5 分鐘 (堂食)
2022-04-15 126 瀏覽
冇book位嘅情況下嚟到好彩都唔使等太耐~😆點左2個主菜同埋2杯飲品:⭐️辣茄汁煙豬肉面貓耳朵粉 $95⭐️BBQ手撕豬肉窩夫 $95⭐️鮮奶伯爵茶 $30⭐️Espresso Tonic $34呢份貓耳朵粉幾煙韌吸哂d汁,都唔會過辣,係好開胃既意粉🍝只不過煙豬面肉確實係有啲肥,可能都係第一次食,個人覺得有少少「漏」😬BBQ手撕豬肉窩夫🧇呢個配搭都幾夾嘅,手撕豬肉嘅BBQ醬汁襯到窩夫~又唔會俾佢搶左fo 😆呢杯就冇乜特別,正正常常中規中矩😆只不過我覺得佢哋嘅份量都真係偏細份,兩個人點兩份正餐都有啲啲唔係幾夠飽😅可能大家嚟呢度都會係想食埋個甜品先走~如果係就應該啱啱好~😁
冇book位嘅情況下嚟到好彩都唔使等太耐~😆

點左2個主菜同埋2杯飲品:
⭐️辣茄汁煙豬肉面貓耳朵粉 $95
⭐️BBQ手撕豬肉窩夫 $95
⭐️鮮奶伯爵茶 $30
⭐️Espresso Tonic $34

呢份貓耳朵粉幾煙韌吸哂d汁,都唔會過辣,係好開胃既意粉🍝

呢杯就冇乜特別,正正常常中規中矩😆

2022-04-09
10 分鐘 (堂食)
2022-04-14 1009 瀏覽
前排趁著風和日麗,獨自遊走深水埗💛 不知不覺走進了鴨寮街,見到有間白色簡約的cafe,與附近的小店格格不入,原來是出名的✨迷你毛✨店內格局簡單寬躺,選擇了角落位置,有數幅抽象線條掛畫。貪心的我,為了一嚐他們出名的✨tiramisu✨,於是點了感覺較輕鬆的✨牛油果雞胸肉芒果醬Tacos✨ ,再加一杯✨薄荷朱古力✨💕薄荷朱古力 $46這裡的咖啡款式選擇不少,可惜最近飲完咖啡,胃總是有些不適😞 見到薄荷朱古力,還要標明選用Valrhoha朱古力粉,毫不猶豫地點了😎 賣相吸引,冰凍之餘,亦不會沖淡朱古力,濃濃的薄荷朱古力❤️💕牛油果雞胸肉芒果醬Tacos $95份量比想像中多,兩大件tacos內有牛油果、雞胸肉、沙律菜,還有芒果醬dressing🥭🥑 喜歡芒果醬酸酸甜甜,令到tacos不會乾爭爭及膩👍🏻 假如牛油果比例再多些會更好😚 反而薯角成了雞肋,沒什麼特別…💕tiramisu $72久仰大聞的tiramisu終於試到🤤 鋪滿了朱古力粉及脆脆,mascarpone綿滑夠smooth,而中間蛋糕夠濕潤,咖啡酒濃度剛好✨食完勁滿足❤️

店內格局簡單寬躺,選擇了角落位置,有數幅抽象線條掛畫。

💕薄荷朱古力 $46

💕牛油果雞胸肉芒果醬Tacos $95

💕tiramisu $72

2022-03-14
午餐
  • Tiramisu
2022-04-08 131 瀏覽
最近深水埗都開左好多Cafe,今次放假前來朋友推介就黎試吓,Cafe來講面積都算大,佈置裝修簡約,環境都舒適,食物方面叫咗幾款,香煎帶子黑魚籽龍蝦汁闊條麵,好香龍蝦汁味,食落蝦味濃郁,但意粉質地痴埋埋一舊,冇咁黏身會好d,辣手撕豬肉窩夫,個窩夫好足料,芝士同手撕豬肉都好多,配上BBQ醬,辣味就真係唔係好食到,牛肝菌貓耳朵粉夠煙韌,食落牛肝菌味好出幾唔錯意大利芝士蛋糕 ,食落好creamy ,酒味同咖啡味都幾突出,好快就食晒成個
2022-04-06 95 瀏覽
深水埗簡約風Café 悠閒之選開左一段時間 人氣仍然高企真係要試下先知點解長期咁多人排隊炸雞煎蛋窩夫 $95甜既窩夫就食得多 咸既就真係第一次試塊炸雞係原件上 都好大件 睇落炸得幾好 唔會太燶食落真係好滑 d肉又唔會好硬好嚡窩夫食落都好脆 仲有配埋楓糖醬唯一不足就係硬到乜咁既煙肉脆脆辣茄汁煙豬面肉貓耳朵粉 $95本身係想試帶子闊條麵 點知賣哂最後點左呢個辣既貓耳朵粉試下 點知又無失望喎煙豬面肉肥瘦均勻 貓耳朵粉都幾煙韌吸哂d汁又唔會過辣 好開胃既意粉 Baileys Chocolate (Cold) $46Hojicha Latte (Cold) $46飲品不過不失 唔會太甜比較特別係有Baileys既飲品跟餐飲品仲可以減$10 都幾抵
深水埗簡約風Café 悠閒之選

跟餐飲品仲可以減$10 都幾抵
  • 辣茄汁煙豬面肉貓耳朵粉
  • Baileys Chocolate
2022-04-04 261 瀏覽
深水埗又有一間好靚既Cafe,一嚟到門口就覺得白色嘅裝修非常特別,正午12點來到餐廳,已經八成滿座,好彩唔駛等位🤭食到2:00離開嘅時候發現門口有大約20至30人在等候👀頓時慶幸自己假日早嚟食lunch🤪牛肝菌貓耳朵粉,其貌不揚有內涵,睇落比較低調,估唔到食落竟然有驚喜🤨貓耳朵粉比較硬身,配上芝士同意粉醬出奇地夾再有口感👍🏻煙三文魚班尼迪窩夫 $95班尼迪配上鬆軟的窩夫及流心煎蛋,真係夾得來又令人饞涎欲滴😋😋相對貓耳朵份就冇咁出色🤘🏻最後再來一份甜品🍮是日完美收場🤞🏻

煙三文魚班尼迪窩夫

煙三文魚班尼迪窩夫 $95
檸檬柚子泡泡撻

最後再來一份甜品🍮是日完美收場🤞🏻
2022-04-03
煙三文魚班尼迪窩夫
  • 泡泡檸檬柚子撻
2022-04-01 122 瀏覽
🐭 米奇老豬Vol. 169 🐷[迷你毛 Minimal]呢間雖然喺深水埗呢個旺區但佢嘅位置都幾隔涉 地鐵站行去都要8-10分鐘餐廳面積好大 台與台距離遠坐得好舒服 而且平日夜晚只係坐得3-4成客所以可以任坐任傾唔嬲 🗣🗣.🐖🐖《全日窩夫早餐》🐖🐖 🛑 8/10 🛑 💰$125 💰兩塊窩夫都做到外脆內軟 🧇 淋糖漿幾啱~炸海膽餅竟然有流心效果 小驚艷 🤩不過其他配料質素就正正常常所以覺得定價略為進取🥲.🐖🐖《辣茄汁煙豬面肉貓耳朵粉》🐖🐖 🛑 7.9/10 🛑 💰$95 💰辣茄汁配上微溶嘅芝士 香濃得來又唔會膩豬面肉幾淋身 🐷不過煙韌控嘅老豬覺得貓耳朵粉就唔夠好咬🤭暫時食過最好食嘅都係觀塘嘅pasta zone性價比仲高好多添 👻.🐖🐖《薄脆拿破崙》🐖🐖 🛑 9/10 🛑 💰$72 💰🌟必叫🌟有別於一般拿破崙蛋糕佢嘅酥皮係不規則形薄而(微)硬脆嘅牛油片入口仍然感覺到個牛油酥皮嘅層次感雖然牛油香無大爆發但呢個口感老豬好buy 🤩配上原味吉士醬、焦糖榛子好夾仲有面頭嘅crumble酥粒都係超好味旁邊仲有一個扭紋(原味X伯爵茶)雪糕質地似乳酪雪糕 輕盈d 同埋連唔鍾意earl grey嘅我都覺
🐭 米奇老豬Vol. 169 🐷
坐得好舒服 而且平日夜晚只係坐得3-4成客
所以可以任坐任傾唔嬲 🗣🗣
🐖🐖《全日窩夫早餐》🐖🐖
🛑 8/10 🛑 💰$125 💰
兩塊窩夫都做到外脆內軟 🧇 淋糖漿幾啱~
炸海膽餅竟然有流心效果 小驚艷 🤩
佢嘅酥皮係不規則形
薄而(微)硬脆嘅牛油片入口仍然感覺到個牛油酥皮嘅層次感
雖然牛油香無大爆發
但呢個口感老豬好buy 🤩
配上原味吉士醬、焦糖榛子好夾
仲有面頭嘅crumble酥粒都係超好味
旁邊仲有一個扭紋(原味X伯爵茶)雪糕
質地似乳酪雪糕 輕盈d
同埋連唔鍾意earl grey嘅我都覺得OK
🐖🐖《意大利芝士蛋糕》🐖🐖
🛑 8.9/10 🛑 💰$72💰
🌟必叫🌟
呢個半球體嘅tiramisu最面頭同個芯都有好多朱古力crumbles 🤩
個芯仲有浸左咖啡酒嘅手指餅 淋身嘅
味道:8.5/10
服務:8/10
環境:8.8/10
性價比:✴️ 中 ✴️
ENCORE:✅ (甜品好值得encore!)
📍 迷你毛 (深水埗)📍
深水埗鴨寮街121-123號地舖